Connect with us

Clujul de altădată

“Cum arată astăzi ŞCOALA, va arăta MÂINE ţara”. AVERTISMENTUL reformatorului învăţământului românesc. Moldovenii urau cartea

Publicat


Luni a început un nou an şcolar. Dar, practic, cursurile au început abia marţi, azi. Şi, dacă tot a început şcoala, un citat-avertisment al unuia dintre cei mai mari reformatori ai învăţământului românesc, Spiru Haret: “Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara”. Iar în imagini, o invitaţie din 1903 a ministrului Spiru Haret către premierul Dimitrie A. Sturdza şi două manuale şcolare de pe vremea sa, din 1898 şi 1899 (arhiva Cluj24).

3.000.000 de elevi pândiţi de COVID-19. Şcoală în pandemie

Noul an şcolar 2021 – 2022 a început luni, cu prezenţă fizică la cursuri la cele mai multe şcoli. Circa 2.900.000 de elevi şi preşcolari au mers la şcoală.

Este al doilea an şcolar care începe în pandemia de COVID-19. În acest context, a fost emis un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede în continuare asigurarea distanţării fizice, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă.

La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/ flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini. Iar uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum un metru între elevi. Dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi.

Este interzis în continuare schimbul de obiecte personale.

Elevii şi personalul didactic/ didactic auxiliar/ nedidactic vor purta mască în permanenţă în interior. Se recomandă ferm purtarea măştii de uz medical. Însă se admit măşti de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale şi a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măştile, cu excepţia vizierelor. Acestea sunt permise doar pentru cadrele didactice din învăţământul special.

De asemenea, este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.

Scenarii de cursuri

Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii are în vedere următoarele scenarii de derulare a cursurilor în noul an şcolar:

*în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.

*în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri în unităţile de învăţământ, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi participarea în sistem online a tuturor celorlalte categorii de elevi.

Campanie de vaccinare

Tot în contextul pandemiei de coronavirus, începând de luni este demarată şi campania de vaccinare anti-COVID în învăţământul preuniversitar şi universitar.

Preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că această campanie se va desfăşura între 13 septembrie şi 15 noiembrie.

Conform ultimei raportări a Ministerului Educaţiei, până în prezent 193.430 de angajaţi din totalul de 317.531 din sistemul naţional de învăţământ s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. Astfel, rată generală de vaccinare este de 61%.

Reformatorul Spiru Haret

Spiru Haret (15 februarie 1851, 17 decembrie 1912), matematician, astronom, pedagog. De trei ori ministru al educaţiei, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc. Supranumit „omul şcolii” pentru opera sa reformatoare, Spiru Haret este considerat organizatorul şcolii moderne româneşti. A fost inspector general, secretar general al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, apoi de trei ori ministru.

În paralel cu activitatea didactică, Haret este implicat şi în viaţa politică, unde ca membru al PNL este preocupat de învăţământ şi educaţie, în domeniul cărora este numit în mai multe funcţii: inspector general, secretar general al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, apoi de trei ori ministru (în perioada 1897-1910). În această calitate a condus reforma învăţământului secundar şi superior din 1898, înfiinţând cele trei secţiuni ale claselor V-VIII, clasică, modernă şi reală.

Legea din 1898 a instituit certificatul de absolvire (bacalaureatul). Dar a şi stimulat metodele noi în predarea tuturor disciplinelor, profesorii fiind numiţi în funcţie de valoare. Un an mai târziu, Haret a propus spre votare o lege a învăţământului profesional cu planuri de instrucţii şi statute speciale pentru şcolile de artă şi meşteşuguri, liceele militare, seminarele teologice. Pentru a da învăţătorilor o pregătire adecvată, a reorganizat şcolile normale.

Prima şcoală în română

Prima şcoala superioară în limba româna a fost înfiinţată la Făgăraş, în 1657, de Lorátffy Zsuzsanna. O primă perioadă a învăţământului românesc a fost cea medievală, caracterizată printr-un interes scăzut și limitat al elitei conducătore de a dezvolta instituții de învățământ de calitate și durabile.

Începutul procesului de formare a statului român modern după Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a dus și la inițierea procesului de construcție a unor sisteme educaționale și de învățământ naționale, proces care s-a desfășurat pe toată perioada secolului XIX. Astfel au apărut și s-au dezvoltat diferitele tipuri de instituții de învățământ (școli elementare, gimnazii, colegii, pensioane, universități etc.).

Educaţie absentă în Ţările Române

Totodată au apărut o serie de legi de organizare și funcționare a acestui sistem (Regulamentul Organic, legea lui Cuza, legile lui Spiru Haret etc.). Caracteristica principală a sistemului educațional din Țările Române până la începutul epocii moderne a fost cvasi-absența sa.

Au existat unele încercări timide de a înființa o serie de instituții cu rol educațional. Dar acestea au fost foarte puține și ofereau o educație predominat de natură religioasă. Școala era văzută mai degrabă ca o pedeapsă. După cum arată o cronică a vremii se recrutau învățăcei, copii prinși, furați de prin sate, din care se făceau oameni de treabă, vlădici și egumeni și preuți și diaconi pre la svintele mănăstiri.

Moldovenii urau şcoala

Dimitrie Cantemir, în cunoscuta sa operă Descriptio Moldaviae apărută în 1716, menționa următoarele aspecte: „Pe de altă parte, moldovenii nu numai că nu iubesc învățătura, dar aproape toți o urăsc. Nici măcar numele științelor și artelor nu le sunt cunoscute. Ei cred că învățații nu pot fi cu mintea întreagă în așa măsură încât, atunci când vor să laude știința cuiva, spun că a ajuns nebun de prea multă învățătură. În această privință o vorbă proastă, care se aude des în gura moldovenilor, este că învățătura e treaba preoților, mireanului îi e de ajuns să învețe să citească și să scrie, să știe să-și semneze numele, să-și poată însemna în condică boul alb, negru, cornut, caii, oile, vitele, stupii și ce altele mai sunt; mai departe este cu totul de prisos”.

În anul 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza aprobă prima Lege a Instrucțiunii Publice. Aceasta reglementa de o manieră modernă organizarea și funcționarea sistemului educațional. Conform legii, instrucțiunea publică se împărțea în trei mari cicluri de învățământ: primar, secundar și superior. Reformele ortografice din 1862 au permis un sistem unic de educație pentru tot teritoriul României.

Modelul reformatorului Haret

Anii 1880 au fost marcați de alte reforme, ministrul educației Spiru Haret creează unui ambițios program de reformă și modernizare în învățământ. Programul lui a fost un amestec de educație și de construire a națiunii – foarte reușit în alfabetizarea zonelor rurale. Programul lui a implicat deschiderea de nenumărate școli în zona rurală, reorganizarea a ridicat și modernizat sistemul de învățământ și practic a creat învățământul superior tehnic românesc de la zero.

După 1918, ministrul Constantin Angelescu a avut un rol esențial în modelarea sistemului de învățământ din România. Modelul lui Spiru Haret a fost păstrat, iar modelele sistemelor austriac și maghiar răspândite în Transilvania și Bucovina au fost eliminate.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

RefreshVote.ro. UBB a lansat busola digitală pentru alegerile prezidențiale. Verifică-ți compatibilitatea cu candidații

Publicat

De

UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale.

RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca ”busola politică”, prin intermediul căreia alegătorii din România își pot verifica gradul de compatibilitate cu fiecare dintre candidații în alegerile prezidențiale.

RefreshVote.ro. Busola digitală pentru alegerile prezidențiale

RefreshVote.ro este un proiect de cercetare derulat prin UBB, independent și echidistant din punct de vedere politic, neafiliat niciunuia dintre candidați sau vreunui partid politic, alianță politică sau electorală, anunță reprezentanții universității.

Scopul proiectului este acela de a permite utilizatorilor să ia o decizie informată privind votul pe care îl acordă cu ocazia alegerilor prezidențiale de anul acesta. Rezultatul oferit de busola se bazează strict pe cele 15 afirmații principale și reflectă declarațiile publice ale candidaților pe marginea acestora.

Busola folosește o metodologie științifică solidă

Busolele politice, așa cum este și RefreshVote.ro, au la bază o metodologie științifică solidă, validată de comunitatea științifică internațională prin studii științifice publicate în reviste de specialitate și conferințe internaționale.

„Continuăm seria proiectelor al căror scop este acela de a informa alegătorii privind poziționarea candidaților pe temele majore de pe agenda publică. Astfel, încercăm ca, dincolo de emoția momentului, să oferim o platformă strict de informare, utilă în conturarea deciziei pe care alegătorii o vor lua la data alegerilor. Instrumentul va rămâne conectat la temele de dezbatere politică și, dacă va fi cazul, va suferi modificări în funcție de modul în care evoluează discursul electoral”, a declarat Mihnea Stoica, coordonatorul proiectului Refreshvote.ro, conferențiar universitar la Departamentul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, Facultatea de Științe Politice, Administrative și al Comunicării, UBB Cluj.

Totodată, prof. univ. dr. Ioan Hosu, Director al Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB Cluj, a adăugat că: „Acest proiect se dorește a fi unul util mai ales pentru alegătorii debutanți și cei nehotărâți. RefreshVote.ro își propune să faciliteze decizii informate și, nu în ultimul rând, ar trebui să contribuie la combaterea polarizării și manipulării”.

Busola RefreshVote.ro va fi disponibilă online pe toată durata campaniei electorale. Busola poate fi utilizată accesând și busolapolitica.ro.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tradiții și OBICEIURI în Joia Mare. Ce nu e bine să faci

Publicat

joia mare

Joia Mare din Săptămâna Patimilor are o importanță deosebită. Creștinii știu că există tradiții și obiceiuri păstrate de-a lungul istoriei în această zi.

Tradiții și obiceiuri

Joia Mare este cunoscută pentru faptul că este dedicată unei anumite activități. Creștinii ortodocși țin cont de datinile și lucrurile care au loc în această zi de mare sărbătoare. Anul acesta pică pe data de 17 aprilie, scrie Fanatik.

În această zi pe lângă faptul că se merge la Denie, credincioșii obișnuiesc să vopsească ouăle de Paște. Se crede că ouăle încondeiate în acest moment din Săptămâna Mare nu se strică tot anul. Dacă sunt duse la Biserică, sfințite și îngropate în grădină sau gospodărie aduc binecuvântări.

Tradiții și OBICEIURI în Joia Mare. Ce nu e bine să faci

Se spune că au rolul de a feri casa de necazuri, grindină și piatră. Un alt obicei notabil constă în aprinderea a 12 lumânări. Acestea se aprind în timpul slujbei, ritualul fiind o formă de comuniune cu suferința lui Iisus Hristos.

De asemenea, reprezintă un mod de a marca cele 12 Evanghelii care se citesc la Denia din Joia Mare. Fiecare dintre cele 12 lumânări aprinse are un rol simbolic puternic pentru că reflectă cele 12 fragmente evanghelice citite în cadrul Deniei.

Lumânările sunt aprinse de către credincioși pe măsură ce preotul citește fiecare Evanghelie. Astfel se formează un arc de lumină care simbolizează speranța în întunericul durerii. Ulterior, cele 12 lumânări sunt duse acasă și se aprind în momente de cumpănă.

În Joia Mare se țin slujbe de pomenire a celor trecuți în neființă. Gospodinele duc la Biserică colaci, ouă roșii, vin și lumânări pentru a fi sfințite și împărțite în memoria celor care au plecat dintre noi. Se mai spune că sufletele morților vin să asiste la slujbă, iar pomana este un dar adus lor.

Ce să nu faci în Joia Mare

Joia Mare aduce și o serie de superstiții pe care credincioșii le păstrează cu sfințenie an de an. O veche tradiție populară spune că persoanele care adorm la prânz în această zi din Săptămâna Mare vor fi leneșe tot restul anului.

Femeile sunt cele luate în vizor cel mai des în această situație. Ele sunt „amenințate” simbolic cu transformarea în Joimărița, o figură mitologică care pedepsește trândăvia și lipsa hărniciei. Acesta este motivul pentru care gospodinele se grăbesc să vopsească ouăle roșii.

Mai mult decât atât, se știe că în Joia Mare nu se spală, fiind prima zi dintr-un șir în care nu are loc acest obicei. Rufele se pot băga în mașina de spălat abia după sărbătorile pascale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Balaj (CFR Cluj): Am încredere în INTEGRITATEA lui Tachtsidis

Publicat

panagiotis tachtsidis

Mijlocașul de la CFR Cluj, grecul Tachtsidis, ar fi avut o convorbire telefonică înaintea meciului cu Rapid, cu Elias Charalambous, antrenorul de la FCSB. Cristi Balaj, președintele celor de la CFR Cluj, s-a arătat nemulțumit de această discuție.

Tachtsidis a fost rezervă în meciul din Gruia, iar cu câteva minute înainte de start ar fi vorbit pe FaceTime cu antrenorul cipriot de la FCSB, cei doi fiind prieteni buni. Marius Șumudică se implicase și el în discuție. Tachtsidis a fost dorit în vară de FCSB, lucru confirmat și de Cristi Balaj în această seară.

Balaj (CFR Cluj): Am încredere în INTEGRITATEA lui Tachtsidis

„Sincer, nu mi se pare în regulă. Am încredere în integritatea lui Tachtsidis, să ne înțelegem. Ca dovadă, nu a ascuns acest amănunt. Știu că cei doi au mai vorbit și în pauză din vară. Charalambous insista ca Tachtsidis să meargă la FCSB, din ce am înțeles. A ales să rămână la noi. Știu că vorbeau.

Legat de aspectul integrității, sunt convins că amândoi sunt integri. Și pe Charalambous îl văd ca pe un om de calitate, chiar dacă situația este nepotrivită pentru amândoi, și pentru unul, și pentru celălalt, mai ales că e vorba de niște echipe aflate în luptă directă. Nu era momentul să se ajungă la astfel de situații, ar fi fost de evitat.

Sigur, voi discuta cu Tachtsidis. Mâine voi ajunge la Cluj și voi discuta cu el. Este o situație compromițătoare pentru el. Eu am încredere în el, dar antrenorul va decide dacă va fi în lot duminică. Ce s-ar întâmpla dacă Tachtsidis ar juca și s-ar lua un gol din cauza lui sau ar rata o ocazie imensă?”, a spus Cristi Balaj la Digi Sport.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalele din subordinea Consiliului Județean Cluj asigură permanența de Sărbătorile Pascale

Publicat

De

spitalele

Consiliul Județean Cluj anunță că spitalele din subordinea sa vor asigura permanența în perioada Sărbătorilor Pascale.

Astfel, unitățile sanitare aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, precum și cele care își desfășoară activitatea în imobile ce aparțin forului administrativ județean, vor asigura permanența pe întreaga durată a Sărbătorilor Pascale, obiectivul fiind menținerea continuității activității și a actului medical, în beneficiul pacienților.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că personalul din spitalele subordinate forului administrativ județean rămâne, și de această dată, în slujba pacienților.

”În situația în care vor fi nevoiți, clujenii pot apela cu încredere la specialiștii din spitalele noastre pentru a beneficia de serviciile medicale necesare”, a spus Tișe.

Secții pentru copii

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Calea Moților nr. 68 vor funcționa, în intervalul 18 – 21 aprilie 2025, secțiile clinice Pediatrie I, II și III, Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, ATI, Psihiatrie Pediatrică, Neurologie Pediatrică, Neonatologie Prematuri, precum și Laboratorul Radiologie și Imagistică Medicală și Unitatea de Primire a Urgențelor. Totodată, părinților li se reamintește posibilitatea de a apela oricând, în regim non-stop, serviciul de sfat pediatric telefonic ALOPEDI 0364-917.

În cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din str. B.P. Hasdeu nr. 6 permanența va fi asigurată, în perioada 18 – 21 aprilie a.c., prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor terapie intensivă, chirurgie toracică și pneumologie.

Totodată, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din str. Iuliu Moldovan nr. 23 vor funcționa, în intervalul 18 – 21 aprilie 2025, secțiile de spitalizare continuă și camera de gardă.

Spitalul Clinic de Recuperare de pe str. Viilor nr 46-50 va asigura permanența, în perioada 18 – 21 aprilie a.c., prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor terapie intensivă, cardiologie, neurologie, ortopedie și chirurgie plastică.

Nu în ultimul rând, Centrul de Permanență situat pe Aleea Băița nr. 9 va  funcționa în regim de 24 de ore din 24.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate