ACTUALITATE
Cum a reuşit Ethereum să crească anul acesta de trei ori mai repede decât Bitcoin-ul
Ethereum a crescut cu peste 50% în ultima săptămână. În 2021, a doua cea mai valoroasă criptomonedă din lume a înregistrat un plus de circa 360% şi, de la declinul pieţei americane de capital din luna martie a anului trecut, Ethereum a crescut cu aproximativ 2.200%, scrie Fortune.
În timpul boom-ului crypto din 2017, Ethereum ajunsese la 1.400 de dolari, urmând să sufere ulterior o scădere de peste 90%. Acum, activul ajunge la circa 3.400 de dolari, scrie Ziarul Financiar
Şi Bitcoin-ul a raportat performanţe bune anul acesta, însă a crescut cu „doar” 100%.
Cum se explică astfel traseul impresionant al monedei create de Vitalik Buterin?
Bitcoin-ul are potenţialul de a deveni versiunea digitală a aurului, care a fost tranzacţionat timp de mii de ani, ajungând în prezent la o valoare estimată de piaţă de 10 trilioane de dolari.
Ascensiunea monedelor digitale din ultimul an prezintă două caracteristici ce nu au fost găsite în boom-ul din 2017: adoptarea instituţională şi posibilităţile oferite de aplicaţii. Conform Financial Times, exchange-ul Coinbase are în prezent peste 122 de miliarde de dolari în capital instituţional în cadrul platformei, de la 45 de miliarde spre sfârşitul lui 2020. Pentru o bună parte din existenţa sa, sectorul crypto a fost alimentat de indivizi şi retail, însă situaţia s-a schimbat radical în ultimele luni.
Ethereum este un blockchain asemănător Bitcoin-ului, însă iese în evidenţă prin faptul că este programabil. Astfel, dezvoltatorii pot scrie coduri, pot crea reguli prin intermediul platformei şi pot elabora aplicaţii. La rândul lor, aceste „contracte inteligente” pot fi folosite pentru a valida în condiţii de siguranţă un număr cât mai mare de acorduri.
Aplicaţiile construite pe Ethereum pot fi asemănate cu aplicaţiile dezvoltate pe App Store şi Google. Cea mai mare diferenţă constă în faptul că nu există niciun gigant tech care să controleze reţeaua Ethereum, fapt ce continuă să îi atragă pe fanii criptomonedelor, care pot crea reguli pentru dovada dreptului de proprietate. Datorită blockchain-ului, utilizatorii evită cu uşurinţă escrocheriile şi hack-urile pe care le prezintă alte reţele.
Conform The Wall Street Journal, peste 7 milioane de conturi noi care deţin solduri în Ethereum au fost create în primele patru luni din 2021, ducând totalul la peste 55 de milioane. Iar tranzacţiile au ajuns la 1,5 trilioane în T1, peste ultimele şapte trimestre la un loc.
Mai mult, finanţele descentralizate (DeFi) reprezintă un factor cheie în viitoarele creşteri ale Ethereum, însă o bună parte din oamenii nefamiliarizaţi cu monedele virtuale vor fi iniţiaţi în piaţa crypto cu ajutorul token-urilor nefungibile (NFT).
NFT-urile sunt un card de identitate pentru o operă de artă digitală care are propriile sale reguli pentru transferul drepturilor de proprietate. În consecinţă, poţi scrie într-un contract redactat pentru un obiect digital de artă vândut ca NFT că artistul din spatele operei va câştiga un anumit procentaj pentru viitoarele vânzări ale obiectului, mişcare ce reprezintă un pas uriaş pentru creatorii de conţinut virtual.
Cel mai faimos exemplu în acest sens este artistul britanic Beeple, care a vândut un tablou sub formă de NFT pentru aproape 70 de milioane de dolari.
Speranţa investitorilor şi fanilor crypto constă în faptul că aceste contracte „smart” vor înlocui sau vor funcţiona la un moment dat alături de serviciile şi practicile „tradiţionale”. Există o şansă destul de bună ca, pe viitor, să cumpărăm bilete la concerte sau să transferăm bani prin intermediul contractelor inteligente.
(sursa: Mediafax)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Primarul Emil Boc, alături de mai mulți angajați ai Primăriei Cluj-Napoca, au alergat, sâmbătă dimineață, la Crosul Regina Maria. O parte din banii strânși în cadrul crosului vor fi donați pentru o cauză nobilă.
Primarul Emil Boc a alergat, alături de mai mulți angajați din administrația locală, în cadrul crosului caritabil Regina Maria. Peste 750 de clujeni au participat la evenimentul organizat sâmbătă dimineață, pe platoul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca.
Alergare pentru o cauză nobilă
O parte din banii strânși din taxa de înscriere va fi dedicată unei cauze nobile.
„Mișcare pentru sănătate și pentru un eveniment caritabil. Peste 750 participanți au alergat la Crosul Regina Maria.
Alături de colegii mei din Primăria Cluj-Napoca am alergat la Crosul Regina Maria, ce s-a desfășurat în această dimineață pe Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” şi în zona pietonală a malurilor râului Someş.
Crosul a fost organizat de Runners Club cu sprijinul Regina Maria – Rețeaua Privată de Sănătate. 20% din taxa de înscriere a fost donată unei cauze nobile”, a transmis primarul Emil Boc, pe rețelele de socializare.
Două mașini s-au ciocnit sâmbătă după-amiază, în apropierea localității Călata din județul Cluj. Din fericire, nu au fost persoane rănite.
Un accident s-a produs sâmbătă după-amiază, în comuna Călata, județul Cluj. Pompierii din Huedin au intervenit cu o autospecială, la fața locului fiind prezentă și o ambulanță.
Accident cu două mașini, în localitatea Călata, Cluj
Din fericire, nu au existat persoane rănite în urma tamponării.
„Din primele date, accidentul a avut loc pe raza localității Călata. În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire au rezultat numai pagube materiale. La misiune au luat parte pompierii de la Detașamentul Huedin, cu o autospecială cu modul de descarcerare. Partea medicală a fost asigurată de un echipaj SAJ”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Tânăr prins cu droguri, în timpul unei razii pe Piezișă. Acțiunea s-a soldat cu zeci de amenzi și un permis auto reținut
Razie a polițiștilor clujeni pe „strada studenților”, Piezișa, în primul weekend al noului an universitar. Poliția a dat zeci de amenzi, a reținut un permis auto și a depistat o persoană cu droguri.
Polițiștii din Cluj au desfășurat, vineri noapte, o acțiune cu efective mărite pe strada Piezișă din Hașdeu, alături de jandarmi, polițiști locali și inspectori ai instituțiilor locale.
„În data de 5 octombrie 2024, între orele 02.00 și 05.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, împreună cu cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, jandarmi, polițiști locali, inspectori de muncă și specialiști ai Direcției Sanitar-Veterinare, au desfășurat o acțiune comună pe strada Piezișă și străzile adiacente”, a transmis IPJ Cluj.
Zeci de amenzi, date de polițiști
Razia polițiștilor s-a încheiat cu 22 de amenzi, în valoare de peste 57.000 de lei și un permis auto reținut. De asemenea, o persoană a fost depistată având asupra sa substanțe psihoactive.
„În urma controalelor, au fost legitimate 152 de persoane, reținut un permis de conducere și constatată o infracțiune pentru deținerea de substanțe interzise. Au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 57.000 de lei, pentru diverse abateri, inclusiv încălcarea legislației rutiere, a ordinii publice și a normelor privind sistemele de securitate”, a mai transmis Inspectoratul de Poliție Județeană Cluj.
Două localuri, închise de specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare
Pentru două unități comerciale, s-a propus suspendarea activității din cauza nerespectării normelor sanitar-veterinare.
„Activitatea a avut ca scop prevenirea faptelor violente, creșterea siguranței publice, dar și depistarea celor care încalcă legea prin comercializarea sau consumul de substanțe interzise. Au fost verificate localurile din zonă, în special pentru respectarea legislației privind vânzarea de alcool și tutun minorilor, dar și conformitatea sistemelor de securitate și a normelor sanitar-veterinare”, a mai arătat IPJ Cluj.
Un TIR s-a răsturnat în sensul giratoriu de la ieșire din localitatea Apahida spre Jucu. Șoferul a fost consultat de paramedicii SMURD.
Un autotren s-a răsturnat, sâmbătă, în sensul giratoriu de la ieșirea din comuna Apahida spre Jucu. Traficul auto nu este afectat.
TIR răsturnat, în sensul giratoriu
Șoferul camionului a ieșit din cabină înainte ca autoritățile să ajungă la fața locului și a fost consultat de medici la fața locului, nefiind solicitat transportul la spital.
„Au fost semnalate doar pagube materiale până acum, așteptăm să transmită datele finale colegii de la fața locului. Au fost trimise o autospecială și o ambulanță SMURD. Șoferul a ieșit singur din cabina autotrenului și este evaluat de către paramedicii SMURD. Șoferul nu va fi transportat la spital”, a transmis ISU Cluj.
Potrivit martorilor de la fața locului, camionul ar avea numere de înmatriculare poloneze.
Update
„Astăzi, 5 octombrie, în jurul orei 13.50, a fost raportat un eveniment rutier în comuna Apahida, soldat cu pagube materiale.
Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, un bărbat, de 50 de ani, cetățean străin, care conducea un ansamblu de vehicule dinspre centura Vâlcele – Apahida, la pătrunderea în intersecția cu DN1C – E576, prevăzută cu sens giratoriu, s-a răsturnat pe partea carosabilă.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare se efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, a transmis IPJ Cluj.