Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Cum a fost în vremea gripei spaniole

Publicat


Tentația comparațiilor

Suntem la sfârșitul lunii august. De la declararea oficială a pandemiei zilele, săptămânile și lunile s-au rostogolit, dar coronavirusul nu ne-a părăsit. Și se pare că, deocamdată, nu se vede „luminița de la capătul tunelului”.

La început am fost surprinși și cu spaima în suflet, apoi ne-am mai obișnuit, iar acum când auzim/citim de numărul infectaţilor și dispăruților, de numărul testelor care se fac și nu se fac, de capacitatea sistemelor medicale de-a răspunde la provocărilor pandemice le trecem „în  cotidian”, dacă nu suntem noi sau apropiații noștri în acest vârtej.

Și touși, din prima zi când oficial ni s-a spus că este „o simplă răceală” până astăzi când ni se spune să respectăm cu strictețe măsurile de igienă și protecție personală și comunitară, oamenii sunt tentați să facă comparații și să dezvolte interogații. Este în gena noastră, dar și a plantelor și animalelor.

La scurtă vreme de la declanșarea pandemiei de coronavirus ”au curs” asemănările și deosebirile cu alte pandemii, mai îndepărtate sau mai apropiate de noi. Cel mai mult s-a marșat pe epidemia de gripă spaniolă de acum un secol.

Literatura de specialitate despre acest subiect este relativ săracă, chiar dacă au fost (re)găsite informații, opinii, mărturii și imagini din acele timpuri. Lucrări mai vechi sau mai noi au fost invocate pentru reconstrucția fenomenelor pandemice din anii 1917-1920. Pe baza acestora, în și din mass-media, s-au emis opinii și concluzii care merită să fie prezentate, conexate și reexaminate.

Unde și când a apărut gripa spaniolă?

Informațiile sunt imprecise, chiar dacă realitățile epidemice sunt, relativ, mai aproape de noi. După unii autori, epidemia a izbucnit în Alaska. Alte informația ne spun că primele semne au apărut la 4 sau 11 martie 1918 în Fortul Riley din Kansas SUA. Se pare că primul infectat a fost un bucătar, care a transmis boala, în numai o jumătate de zi, la peste 100 de camarazi. Viteza de propagare a aglomerat spitalele militare și  a impus transformarea unui hangar în așezământ medical.  În numai o lună, epidemia s-a transmis în comunitățile militare și civile din Vestul până în Estul SUA, iar de aici prin debarcarea soldaților americani în Europa pentru sprijinul militar acordat Antantei, gripa a ajuns în tranșeele combatanților din ambele tabere. Infestarea solului și apelor din zonele militare europene a favorizat această propagare. Precaritatea hranei și a igienei, lipsa de medicamente și cunoștințe medicale, dar și preocupările scăzute ale autorităților pentru starea de sănătate a oamenilor au condus la răspândirea bolii pe spații întinse din Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Rusia. A traversat apoi Asia și a ajuns în China și India,  Africa de Nord și în unele teritorii din adâncimea continentului negru. A revenit pe continentul american, sau nu a plecat niciodată, și s-a întins în America Latină, făcând ravagii în Brazilia.

Nu s-a știut niciodată cu exactitate cum s-a manifestat, unde și cu ce putere. Era și ignoranța oamenilor, era și confuzia, dar și conjugarea  cu alte maladii: tifos, tuberculoză, dezinterie, holeră,  poliomelită, gripă sezonieră, gripa tranșeelor, boli cu transmitere sexuală, boli gastro-enterologice etc.

De ce s-a numit gripa spaniolă?

Informațiile au fost contradictorii și parțiale și datorită cenzurii militare care a funcționat în statele beligerante.  A fost numită impropriu gripa spaniolă, mai ales că Spania nu a fost implicată în conflict. Dar tocmai datorită acestui aspect atenția și insistența presei spaniole a fost mai mare. Chiar dacă prezența epidemiei a fost mai redusă în peninsula Iberică, denumirea de gripă spaniolă a rămas definitiv în limbajul și mentalul oamenilor.

Presa spaniolă scria frenetic despre pandemia care îmbolnăvea și secera mii de oameni. Tirul s-a concentrat spre orașul Zamora, care era considerat, ca o ironiei a sorții, „buna împrejmuire”, adică siguranță în fața dușmanilor. Nu au bănuit cei care au ridicat impresionantele fortificații că epidemia nu putea fi stăvilită, precum armatele dușmanilor. Dar locuitorii iberici au făcut tot ce le-a stat în putință în lupta cu dușmanul nevăzut. Mesaje pentru igienă, protecție, izolare și carantinare au fost puse în acțiune. De la vorbe la fapte a fost un drum lung, mai ales că au apărut multe păreri despre „pedeapsa divină” pentru păcatele oamenilor. Ziarele publicau, zilnic, și informații despre mersul molimei, persoanele decedate, zonele interzise și carantinate. Așa a ajuns presa spaniolă să devină „vedetă” pe piața știrilor și informațiilor timpului. Ziarele din alte țări preluau și scriau despre: ispanka, espanhola, la grippe espagnole, die Spaniche Grippe. Nu a fost prima și nici ultima „deformare” în  istorie.

Interesul poartă fesul

Când  epidemia și-a făcut simțită prezența în tranșee, de-a lungul și de-a latul fronturilor, în apropierea și depărtarea acestora, guvernanții și militarii din ambele tabere au ignorat realitatea epidemică. Mai mult, la fel ca și în alte situații de-a lungul istoriei, au căutat  vinovați ”dincolo de gard”. Pentru evitarea atitudinilor defetiste și demoralizatoare în rândurile militarilor și a populației civile, știrile și informațiile despre virulența bolii și victimele acesteia au fost trecute sub tăcere sau parțial atenuate.

Nici situația pe front nu era prea bună. Trebuia să aibă loc o relansare a operațiunilor militare, ceea ce s-a și întâmplat în mai multe ofensive și contraofensive. Anatnatiștii avantajați de intrarea SUA în război nu puteau să ”arate cu degetul” spre noul și puternicul aliat transatlantic pentru ”aducerea” virusului pandemic, odată cu militarii americani. Ieșirea Rusiei sovietice din marele conflict, prin pacea de la Brest-Litovsk, trebuia să asigure o preeminență în fața Puterilor Centrale. O epidemie severă nu era bine venită în astfel de situații. Tăcerea și  mistificarea au funcționat și în această situație. Aceiași atitudine se manifesta la Berlin, Viena și Budapesta, mai ales că trupele  austro-ungare și germane obținuseră unele avantaje militare și politice, inclusiv asupra României, prin ocuparea unei părți importante a teritoriul românesc și pacea de la Buftea-București. Este interesant că aceste atitudini se conturau și funcționau, după ce s-a declanșat în august 1918, al doilea mare val pandemic.

Efectele ignoranței și neputinței

Gripă spaniolă a fost o boală extrem de contagioasă și cu efecte maladive și letale severe. Simptomele erau: temperatură ridicată, migrene, amigdale inflamate, pneumonie, dureri generalizate ale mâinilor și picioarelor, somnolență etc. În tranșee și tabere militare erau prezente și afecțiunile specifice războiului: mutilări, amputări, infecții, comportamente psihice deviante etc. Medicii, unii din ei afectați de aceste situații, făceau față cu greu presiunii la aceste provocări.

Din tranșee, epidemia s-a extins cu rapiditate în rândurile civililor. În New York Times din 25 octombrie 1918 se publica o știre despre situația din Copenhaga: ”Acest oraș a fost serios răvășit de gripa spaniolă. Săptămâna trecută, numărul pacienților a crescut cu o sută de procente. Nici o familie nu este cruțată și multe persoane mor de pneumonie. Spitalele sunt arhipline cu bolnavi și muribunzi. Pentru a opri răspândirea bolii, guvernul a decis să închidă azi teatrele, sălile de cinema și de concerte. E foarte posibil că vor fi închise și bisericile. Unele din ele sunt transformate în spitale. Mortalitatea e extraordinar de ridicată. În anumite cazuri au pierit cu totul și familii alcătuite din opt oameni. Condițiile sunt agravate de lipsa medicamentelor împotriva febrei”.

Efectele gripei spaniole s-au concretizat în contaminarea a 27% din populația Globului, iar decesele (după unele surse) au fost de aproximativ 100 de milioane de oameni. Au trecut la cele veșnice, istoricul român Constantin Giurescu, Sophie Halberstadt-Freud, fiica lui Sigmund Freud, sociologul german Max Weber, scriitorul francez Guillaume Apollinaris. Principesa Maria, viitoare regină a României, care a îngrijit răniții și bolnavii de tifos nu s-a îmbolnăvit de această boală, dar a făcut față cu greu gripei spaniole. O uriașă armonică, invizibilă, se deschidea și se închidea peste oameni și teritorii. A cântat boala și moartea până în 1920, după unele surse chiar mai mult. Cert este că Spania (mai precis presa iberică) a rămas ”vinovatul de serviciu”. Cinism, realism politic și militar, nu o să știm niciodată!!!

Din păcate, igiena precară, mișcările de populație după încheierea armistițiului și prelungirea unor operațiuni militare în Asia, Rusia, Turcia, Grecia, lipsa mijloacelor financiare au condus la perpetuarea bolii. La început a fost și un interes scăzut din partea autorităților, preocupate mai mult de organizarea politică, teritorială, militară și financiară interbelică. Liderii mondiali, reuniți la Paris-Versailles, hotărau soarta lumii. Se certau, se înțelegeau, se contraziceau, creau noi state și organizații, dar problemele pandemice nu prea îi interesau!!!

Omenirea trecea cu dificultate de la economia de război la cea de pace. Pe măsură ce pericolele sociale au fost tot mai mari s-a ajuns la conștientizarea situației, iar documentele și imaginile ne dezvăluie aceste aspecte. Măștile de protecție au devenit un accesoriu pentru unele persoane care au trăit în acele vremuri tulburi și din punct e vedre epidemic. Izvoarele vizuale completează aceste știri. Unele imagini circulă, astăzi, din abundență pe internet. Numai că trebuie să le vedem printr-o cheie multiformă, prin sesizarea mesajelor principale și secundare. Imaginile sunt mai mult din țările dezvoltate și mai puțin din cele care au plătit cel mai mult în vieți omenești, cum au fost Rusia, Brazilia, India.

Se spune că virusul gripei spaniole este prezent și astăzi printre noi și cu noi, dar s-a ajuns la o imunizare prin ”efectul de turmă”, care-l face aproape inofensiv. Dar, din când în când, el a mai ”încurcat” și poate să mai încurce viața oamenilor. Nimeni nu știe și nu poate ști cu certitudine.

Și totuși… omenirea a mers mai departe

Indubitabil, gripa spaniolă a fost cea mai mare epidemie a secolului XX. Hărțile pandemice, întocmite atunci sau mai târziu, ne arată că au căzut în plasa ei teritorii întinse din întreaga lume. Nu o să știm niciodată cu exactitate, din motive subiecte și obiective, numărul bolnavilor și decedaților.

Dar în 1918, oamenii au dezmembrat marile imperii, au organizat pacea postbelică și au format sau desăvârșit statele naționale din centrul și  sud-estul Europei. În spațiul fostului imperiu rus s-a optat pentru egalitarismul sovietic, deși revoluția bolșevică a fost puternic concurată și de bolile epidemice. O lume bună și mai puțin bună, o lume marcată de război, foamete, inegalitate socială și virulență pandemică. Aș îndrăzni să spun o lume neterminată, chiar dacă oamenii au încercat să o depășească prin proiecte și activități personale, comunitare și naționale.

Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, avut loc când omenirea trecea prin Al Doilea Val Pandemic, iar regina Maria, atât de încercată în timpul gripei spaniole, susținea cauza României la Conferința de la Paris (1919) și era încoronată împreună cu Ferdinand la Alba Iulia la 15 octombrie 1922.  Refacerea și construirea unei alte lumi erau gândurile și faptele oamenilor. În acestea gânduri și fapte s-au (re)găsit și bunicii mei, carea au trăit, „la propriu” grozăviile anilor Primului Război Mondial și a gripei spaniole. După cum mi s-a spus, primul lor gând a fost să uite printr-un nou curs al vieții. Și așa a fost. Tatăl meu s-a  născut în septembrie 1919, când încă reminescențe pandemice mai bântuiau lumea…

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Dan Tanasă, candidat AUR la Primăria Brașov: ”Globalistul Coliban s-a născut talent și a murit speranță”

Publicat

De

Tanasă

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor, deputatul Dan Tanasă, le propune brașovenilor singura alternativă serioasă pentru funcția de primar.

„Globalistul Coliban s-a născut talent și a murit speranță. Cei care și-au pus speranțele în USR sunt acum dezamăgiți. Încă nu e clar, Coliban e incompetent sau ticălos? Ceea ce este sigur este că promisiunile au fost multe dar realizările au lipsit cu desăvârșire în mandatul actualului primar. Cumva era de așteptat, având în vedere faptul că acesta nu locuiește în Brașov, ci în Hărman.

Patru ani pierduți

Mandatul lui Coliban înseamnă alți patru ani pierduți pentru Brașov. Alți patru ani în care, exact ca și în mandatele lui Scripcaru, marile investiții au ocolit Brașovul și s-au dus în Cluj, Timiș sau Alba.

Coliban a distrus visul tinerilor la un cămin, la un apartament la un preț corect.

Dacă atunci când Coliban a venit la primărie în Brașov puteai cumpăra un apartament la 600-700 de euro mp acum prețurile sunt la 2000-2500 euro mp. Niciun tânăr nu își permite așa ceva. Coliban a blocat pur și simplu proiectele de dezvoltare a Brașovului și a favorizat anumite companii care construiesc foarte scump.

Primarul mafiei imobiliare

Sunt unii care zic că incompetența lui Coliban i-a câștigat un nou mandat de primar lui Scripcaru însă ideea este ridicolă. Tot Brașovul știe că Scripcaru este primarul mafiei imobiliare.

Să ne întoarcem la cel care a blocat construirea aeroportului din Brașov? Să ne întoarcem la baronul lui Băsescu? Să ne întoarcem la primarul care nu știe o limbă străină?

O ștampilă pusă pe Scripcaru este o ștampilă pusă de PSD și PNL, groparii României, pe Ciucă și Ciolacu. Tot Brașovul știe că Scripcaru se dușmănește cu Veștea. Se vor bloca unul pe altul iar cei care vor suferi în continuare sunt tot brașovenii. Brașovenii nu merită asta!

Dacă dorim să discutăm serios despre viitorul Brașovului nu putem discuta cu cel care a stăpânit orașul ca pe o feudă, baronul mafiei, sau cu un incompetent susținut de cei care ne-au îngropat morții în saci de gunoi, ne-au terorizat să se vaccinăm și au distrus afacerile românești”, a spus Tanasă.

Sătui de promisiuni

„Românii s-au săturat de promisiuni electorale și de politicieni. Și e normal să fie așa. De 35 de ani sunt mințiți. Scripcaru e candidatul lui Ciucă și Ciolacu, e PSD și PNL. Coliban e candidatul lui Băsescu și a lui Orban. Nu poți lua în serios aceste candidaturi”, a concluzionat Dan Tanasă.

AUR le propune brașovenilor un candidat serios, familist, cu credință în Dumnezeu, cu două facultați terminate la Universitatea Transilvania, cunoscător de cinci limbi străine. Dan Tanasă este deputat AUR, vicepreședinte și purtător de cuvânt al AUR.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bucură-te de AROME asiatice autentice la noul magazin Taste of Asia, din Iulius Mall Cluj

Publicat

taste of asia

Iulius Mall completează oferta culinară destinată pasionaților de experiențe gastronomice variate cu un nou concept de magazin, inspirat din energia vibrantă a marilor orașe asiatice.

taste of asia

Taste of Asia aduce o gamă variată de produse asiatice și ingrediente autentice, provenind din diverse regiuni ale Asiei. De la orez, tăiței și alge, la noodles, noodles instant și până la produse uscate și conserve, băuturi răcoritoare, ceai și cafea, lapte de cocos și snacks, magazinul te întâmpină cu o varietate de opțiuni, la prețuri competitive. Asezonează preparatele tale cu sosuri spicy sau condimente și bucură-te de dulciurile apreciate în toată lumea!

Bucură-te de AROME asiatice autentice la noul magazin Taste of Asia, din Iulius Mall Cluj

Pentru Taste of Asia calitatea este prioritatea numărul unu. În magazin vei găsi exclusiv ingrediente de cea mai bună calitate, asigurând o experiență culinară bogată. De asemenea, Taste of Asia pune accent pe inovație, prezentând constant rețete și produse noi pentru a oferi o experiență culinară unică și incitantă.

taste of asia

Noul concept al magazinului este adaptat publicului tânăr și are în vedere crearea unui ambient asiatic contemporan. Reprezentare vizuală, estetică și funcțională a legăturii între diferitele culturi asiatice, conceptul face trimitere la dinamismul contemporan și atmosfera din marile orașe asiatice, pline de lumină și mesaje transmise prin neoane colorate.

Taste of Asia este mai mult decât un brand, este o călătorie culinară. Vino la Iulius Mall Cluj și ,,Spice up your taste!”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeni inimoși, în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere. Mai sunt necesari 4.000 € pentru mașini de scris speciale

Publicat

De

Licitație caritabilă pentru elevii cu deficiențe de vedere din Cluj
Zeci de clujeni inimoși s-au mobilizat și au venit în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere care au nevoie de mașini de scris speciale. 
Astfel, la o licitație care a avut loc în weekend, și unde au fost scoase la vânzare creații ale câtorva elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, s-au strâns 6.300 de lei. Dar suma strânsă este mult mai mare, datorită unor sponsorizări atrase de Clubul Rotaract Gemina, care a organizat evenimentul.

FOTO. Clujeni inimoși, în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere. Mai sunt necesari 4.000 € pentru mașini de scris speciale

Evenimentul caritabil a avut ca scop achiziția a 6 mașini de scris Braille Tatrapoint Standard pentru elevii liceului clujean.
La strângerea de fonduri au luat parte aproximativ 70 de persoane care au donat și licitat pentru obiectele realizare de către elevii liceului. Astfel s-au strâns 6.300 de lei.
Elevii au realizat câteva tablouri, obiecte de artă, dar și diverse mesaje în alfabetul braille tipărite cu ajutorul mașinilor de scris, care au fost scoase la licitație.
Cei prezenți au avut parte și de o ședință foto gratuită, oferită de fotograful Adalbert Dohotariu, care a și găzduit evenimentul în studioul său.

Mai este nevoie de bani pentru achiziția mașinilor de scris speciale

Clubul Rotaract Gemina a reușit să obțină încă 25.000 de lei din sponsorizări. Pentru a achiziționa mașinile de scris speciale este nevoie de 10.000 de euro.
Din această sumă mai lipsesc acum doar 4.000 de euro și generații de elevi de la liceul clujean vor pitea să aibă aceste mașini de scris.
Cu ajutorul lor vor putea scrie texte, scrisori, dar și să formuleze documente mai complexe, cum ar fi lucrări de licență sau teze de doctorat.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Adolescentă de 17 ani, dispărută din Cluj-Napoca de săptămâna trecută. Nu mai răspunde la telefon

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, marți, despre faptul că Casandra Rostaș, de 17 ani, din Cluj-Napoca, a plecat voluntar de la domiciliu, iar din cursul săptămânii trecute nu mai răspunde la telefon.

Semnalmentele fetei: înălțime aproximativă – 1,55 m, aproximativ 45 de kg, ochi căprui, păr brunet.

Nu se cunoaște îmbrăcămintea de la momentul plecării.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112”, transmite IPJ Cluj.

fata

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax