Connect with us

CULTURA

Cum a fost în vremea gripei spaniole

Publicat


Tentația comparațiilor

Suntem la sfârșitul lunii august. De la declararea oficială a pandemiei zilele, săptămânile și lunile s-au rostogolit, dar coronavirusul nu ne-a părăsit. Și se pare că, deocamdată, nu se vede „luminița de la capătul tunelului”.

La început am fost surprinși și cu spaima în suflet, apoi ne-am mai obișnuit, iar acum când auzim/citim de numărul infectaţilor și dispăruților, de numărul testelor care se fac și nu se fac, de capacitatea sistemelor medicale de-a răspunde la provocărilor pandemice le trecem „în  cotidian”, dacă nu suntem noi sau apropiații noștri în acest vârtej.

Și touși, din prima zi când oficial ni s-a spus că este „o simplă răceală” până astăzi când ni se spune să respectăm cu strictețe măsurile de igienă și protecție personală și comunitară, oamenii sunt tentați să facă comparații și să dezvolte interogații. Este în gena noastră, dar și a plantelor și animalelor.

La scurtă vreme de la declanșarea pandemiei de coronavirus ”au curs” asemănările și deosebirile cu alte pandemii, mai îndepărtate sau mai apropiate de noi. Cel mai mult s-a marșat pe epidemia de gripă spaniolă de acum un secol.

Literatura de specialitate despre acest subiect este relativ săracă, chiar dacă au fost (re)găsite informații, opinii, mărturii și imagini din acele timpuri. Lucrări mai vechi sau mai noi au fost invocate pentru reconstrucția fenomenelor pandemice din anii 1917-1920. Pe baza acestora, în și din mass-media, s-au emis opinii și concluzii care merită să fie prezentate, conexate și reexaminate.

Unde și când a apărut gripa spaniolă?

Informațiile sunt imprecise, chiar dacă realitățile epidemice sunt, relativ, mai aproape de noi. După unii autori, epidemia a izbucnit în Alaska. Alte informația ne spun că primele semne au apărut la 4 sau 11 martie 1918 în Fortul Riley din Kansas SUA. Se pare că primul infectat a fost un bucătar, care a transmis boala, în numai o jumătate de zi, la peste 100 de camarazi. Viteza de propagare a aglomerat spitalele militare și  a impus transformarea unui hangar în așezământ medical.  În numai o lună, epidemia s-a transmis în comunitățile militare și civile din Vestul până în Estul SUA, iar de aici prin debarcarea soldaților americani în Europa pentru sprijinul militar acordat Antantei, gripa a ajuns în tranșeele combatanților din ambele tabere. Infestarea solului și apelor din zonele militare europene a favorizat această propagare. Precaritatea hranei și a igienei, lipsa de medicamente și cunoștințe medicale, dar și preocupările scăzute ale autorităților pentru starea de sănătate a oamenilor au condus la răspândirea bolii pe spații întinse din Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Rusia. A traversat apoi Asia și a ajuns în China și India,  Africa de Nord și în unele teritorii din adâncimea continentului negru. A revenit pe continentul american, sau nu a plecat niciodată, și s-a întins în America Latină, făcând ravagii în Brazilia.

Nu s-a știut niciodată cu exactitate cum s-a manifestat, unde și cu ce putere. Era și ignoranța oamenilor, era și confuzia, dar și conjugarea  cu alte maladii: tifos, tuberculoză, dezinterie, holeră,  poliomelită, gripă sezonieră, gripa tranșeelor, boli cu transmitere sexuală, boli gastro-enterologice etc.

De ce s-a numit gripa spaniolă?

Informațiile au fost contradictorii și parțiale și datorită cenzurii militare care a funcționat în statele beligerante.  A fost numită impropriu gripa spaniolă, mai ales că Spania nu a fost implicată în conflict. Dar tocmai datorită acestui aspect atenția și insistența presei spaniole a fost mai mare. Chiar dacă prezența epidemiei a fost mai redusă în peninsula Iberică, denumirea de gripă spaniolă a rămas definitiv în limbajul și mentalul oamenilor.

Presa spaniolă scria frenetic despre pandemia care îmbolnăvea și secera mii de oameni. Tirul s-a concentrat spre orașul Zamora, care era considerat, ca o ironiei a sorții, „buna împrejmuire”, adică siguranță în fața dușmanilor. Nu au bănuit cei care au ridicat impresionantele fortificații că epidemia nu putea fi stăvilită, precum armatele dușmanilor. Dar locuitorii iberici au făcut tot ce le-a stat în putință în lupta cu dușmanul nevăzut. Mesaje pentru igienă, protecție, izolare și carantinare au fost puse în acțiune. De la vorbe la fapte a fost un drum lung, mai ales că au apărut multe păreri despre „pedeapsa divină” pentru păcatele oamenilor. Ziarele publicau, zilnic, și informații despre mersul molimei, persoanele decedate, zonele interzise și carantinate. Așa a ajuns presa spaniolă să devină „vedetă” pe piața știrilor și informațiilor timpului. Ziarele din alte țări preluau și scriau despre: ispanka, espanhola, la grippe espagnole, die Spaniche Grippe. Nu a fost prima și nici ultima „deformare” în  istorie.

Interesul poartă fesul

Când  epidemia și-a făcut simțită prezența în tranșee, de-a lungul și de-a latul fronturilor, în apropierea și depărtarea acestora, guvernanții și militarii din ambele tabere au ignorat realitatea epidemică. Mai mult, la fel ca și în alte situații de-a lungul istoriei, au căutat  vinovați ”dincolo de gard”. Pentru evitarea atitudinilor defetiste și demoralizatoare în rândurile militarilor și a populației civile, știrile și informațiile despre virulența bolii și victimele acesteia au fost trecute sub tăcere sau parțial atenuate.

Nici situația pe front nu era prea bună. Trebuia să aibă loc o relansare a operațiunilor militare, ceea ce s-a și întâmplat în mai multe ofensive și contraofensive. Anatnatiștii avantajați de intrarea SUA în război nu puteau să ”arate cu degetul” spre noul și puternicul aliat transatlantic pentru ”aducerea” virusului pandemic, odată cu militarii americani. Ieșirea Rusiei sovietice din marele conflict, prin pacea de la Brest-Litovsk, trebuia să asigure o preeminență în fața Puterilor Centrale. O epidemie severă nu era bine venită în astfel de situații. Tăcerea și  mistificarea au funcționat și în această situație. Aceiași atitudine se manifesta la Berlin, Viena și Budapesta, mai ales că trupele  austro-ungare și germane obținuseră unele avantaje militare și politice, inclusiv asupra României, prin ocuparea unei părți importante a teritoriul românesc și pacea de la Buftea-București. Este interesant că aceste atitudini se conturau și funcționau, după ce s-a declanșat în august 1918, al doilea mare val pandemic.

Efectele ignoranței și neputinței

Gripă spaniolă a fost o boală extrem de contagioasă și cu efecte maladive și letale severe. Simptomele erau: temperatură ridicată, migrene, amigdale inflamate, pneumonie, dureri generalizate ale mâinilor și picioarelor, somnolență etc. În tranșee și tabere militare erau prezente și afecțiunile specifice războiului: mutilări, amputări, infecții, comportamente psihice deviante etc. Medicii, unii din ei afectați de aceste situații, făceau față cu greu presiunii la aceste provocări.

Din tranșee, epidemia s-a extins cu rapiditate în rândurile civililor. În New York Times din 25 octombrie 1918 se publica o știre despre situația din Copenhaga: ”Acest oraș a fost serios răvășit de gripa spaniolă. Săptămâna trecută, numărul pacienților a crescut cu o sută de procente. Nici o familie nu este cruțată și multe persoane mor de pneumonie. Spitalele sunt arhipline cu bolnavi și muribunzi. Pentru a opri răspândirea bolii, guvernul a decis să închidă azi teatrele, sălile de cinema și de concerte. E foarte posibil că vor fi închise și bisericile. Unele din ele sunt transformate în spitale. Mortalitatea e extraordinar de ridicată. În anumite cazuri au pierit cu totul și familii alcătuite din opt oameni. Condițiile sunt agravate de lipsa medicamentelor împotriva febrei”.

Efectele gripei spaniole s-au concretizat în contaminarea a 27% din populația Globului, iar decesele (după unele surse) au fost de aproximativ 100 de milioane de oameni. Au trecut la cele veșnice, istoricul român Constantin Giurescu, Sophie Halberstadt-Freud, fiica lui Sigmund Freud, sociologul german Max Weber, scriitorul francez Guillaume Apollinaris. Principesa Maria, viitoare regină a României, care a îngrijit răniții și bolnavii de tifos nu s-a îmbolnăvit de această boală, dar a făcut față cu greu gripei spaniole. O uriașă armonică, invizibilă, se deschidea și se închidea peste oameni și teritorii. A cântat boala și moartea până în 1920, după unele surse chiar mai mult. Cert este că Spania (mai precis presa iberică) a rămas ”vinovatul de serviciu”. Cinism, realism politic și militar, nu o să știm niciodată!!!

Din păcate, igiena precară, mișcările de populație după încheierea armistițiului și prelungirea unor operațiuni militare în Asia, Rusia, Turcia, Grecia, lipsa mijloacelor financiare au condus la perpetuarea bolii. La început a fost și un interes scăzut din partea autorităților, preocupate mai mult de organizarea politică, teritorială, militară și financiară interbelică. Liderii mondiali, reuniți la Paris-Versailles, hotărau soarta lumii. Se certau, se înțelegeau, se contraziceau, creau noi state și organizații, dar problemele pandemice nu prea îi interesau!!!

Omenirea trecea cu dificultate de la economia de război la cea de pace. Pe măsură ce pericolele sociale au fost tot mai mari s-a ajuns la conștientizarea situației, iar documentele și imaginile ne dezvăluie aceste aspecte. Măștile de protecție au devenit un accesoriu pentru unele persoane care au trăit în acele vremuri tulburi și din punct e vedre epidemic. Izvoarele vizuale completează aceste știri. Unele imagini circulă, astăzi, din abundență pe internet. Numai că trebuie să le vedem printr-o cheie multiformă, prin sesizarea mesajelor principale și secundare. Imaginile sunt mai mult din țările dezvoltate și mai puțin din cele care au plătit cel mai mult în vieți omenești, cum au fost Rusia, Brazilia, India.

Se spune că virusul gripei spaniole este prezent și astăzi printre noi și cu noi, dar s-a ajuns la o imunizare prin ”efectul de turmă”, care-l face aproape inofensiv. Dar, din când în când, el a mai ”încurcat” și poate să mai încurce viața oamenilor. Nimeni nu știe și nu poate ști cu certitudine.

Și totuși… omenirea a mers mai departe

Indubitabil, gripa spaniolă a fost cea mai mare epidemie a secolului XX. Hărțile pandemice, întocmite atunci sau mai târziu, ne arată că au căzut în plasa ei teritorii întinse din întreaga lume. Nu o să știm niciodată cu exactitate, din motive subiecte și obiective, numărul bolnavilor și decedaților.

Dar în 1918, oamenii au dezmembrat marile imperii, au organizat pacea postbelică și au format sau desăvârșit statele naționale din centrul și  sud-estul Europei. În spațiul fostului imperiu rus s-a optat pentru egalitarismul sovietic, deși revoluția bolșevică a fost puternic concurată și de bolile epidemice. O lume bună și mai puțin bună, o lume marcată de război, foamete, inegalitate socială și virulență pandemică. Aș îndrăzni să spun o lume neterminată, chiar dacă oamenii au încercat să o depășească prin proiecte și activități personale, comunitare și naționale.

Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, avut loc când omenirea trecea prin Al Doilea Val Pandemic, iar regina Maria, atât de încercată în timpul gripei spaniole, susținea cauza României la Conferința de la Paris (1919) și era încoronată împreună cu Ferdinand la Alba Iulia la 15 octombrie 1922.  Refacerea și construirea unei alte lumi erau gândurile și faptele oamenilor. În acestea gânduri și fapte s-au (re)găsit și bunicii mei, carea au trăit, „la propriu” grozăviile anilor Primului Război Mondial și a gripei spaniole. După cum mi s-a spus, primul lor gând a fost să uite printr-un nou curs al vieții. Și așa a fost. Tatăl meu s-a  născut în septembrie 1919, când încă reminescențe pandemice mai bântuiau lumea…

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Accident între o motocicletă și o mașină în Deușu. Motociclistul nu avea permis

Publicat

Clujean arestat violențe

Un accident rutier s-a produs, luni, pe DJ109A, la ieșirea din localitatea Deușu, după ce un bărbat de 37 de ani, care se deplasa cu o motocicletă în direcția localității Panticeu, a intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, la volanul căruia se afla o femeie de 53 de ani.

Polițiștii clujeni au afimat că în urma impactului a rezultat rănirea bărbatului, iar testările celor două persoane cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

”Totodată, s-a constatat faptul că bărbatul în cauză nu deținea permis corespunzător categoriei.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul fara permis de conducere”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bătrân din Cluj-Napoca, dispărut de acasă. Este căutat de Poliție

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la data de 14 aprilie, în jurul orei 10.00, Ioan Prunean, în vârstă de 72 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat voluntar de la domiciliu și nu a revenit până în prezent.  Acesta este dat dispărut și este căutat de Poliție și familie.  

Semnalmentele bărbatului sunt înălțime aproximativă – 1,70m, ochi căprui, fără semne particulare.

La momentul plecării era îmbrăcat cu articolele vestimentare din fotografia de mai jos.

mos

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

mos

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Compania IULIUS continuă să investească în Cluj–Napoca și să contribuie la dezvoltarea orașului

Publicat

iulius carbochim1

IULIUS este o companie concentrată pe dezvoltarea și administrarea de proiecte de regenerare urbană, cu o experiență de peste 25 de ani în real-estate și cu investiții în Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava ce depășesc 1,2 miliarde de euro. Concepute pe formate mixte, care includ grădini urbane, clădiri de birouri premium, zone de shopping și entertainment, dar și cu importante infuzii de capital în infrastructură, proiectele au devenit ancore pentru comunitate și surse de dezvoltare pentru cele patru orașe.

În Cluj-Napoca, IULIUS continuă investițiile printr-un amplu proiect de reconversie și regenerare urbană inițiat pe fosta platformă Carbochim, cu o investiție ce depășește 500 milioane euro și care va reda vitalitatea unei zone industriale, va crea oportunități investiționale, locuri de muncă și va contribui la consolidarea orașului ca un centru urban modern și atrăgător.

 

YouTube video

Capacitatea de a valorifica potențialul unui oraș

Dezvoltările IULIUS merg dincolo de remodelarea peisajului urban, pentru că imprimă valoare locurilor în care sunt realizate și stabilesc standarde pentru o viață sustenabilă generațiilor actuale și celor viitoare.

Un exemplu în acest sens este primul ansamblu mixed-use din România, Palas Iași, inaugurat în 2012, ce reprezintă un etalon în acest domeniu și 12 ani mai târziu și care contribuie la crearea de importante oportunități economice și sociale pentru oraș.

Cu o investiție de peste 320 milioane de euro, Palas Iași îmbină funcțiuni de retail, office și entertainment, în jurul unei grădini urbane, care a devenit o destinație în sine, pentru comunitatea ieșeană, cea regională, dar și pentru locuitorii din Republica Moldova.

Modelul a fost apoi replicat la Timișoara, unde, în 2019, s-a inaugurat Iulius Town, un proiect mixt ambițios, cu o investiție în valoare totală de 442 milioane de euro, care a transformat o zonă urbană nevalorificată, reconectând-o cu orașul.

Iulius

 (Palas Iași – primul ansamblu mixed-use de regenerare urbană din România)

130 de birouri ale multinaționalelor care pun lumea în mișcare, 35.000 de locuri de muncă

Prin proiectele sale integrate, cu o viziune puternică de a susține creșterea economică, atractivitatea investițională și oportunitățile pentru tineri, huburile creative realizate de IULIUS în trei mari orașe – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca – au devenit un reper național.

Prin brandul United Business Center, portofoliul a ajuns la 15 clădiri office premium, cu suprafață totală de peste 242.000 mp, în care se regăsesc peste 130 de birouri ale unor companii internaționale din domeniul IT, outsourcing și automotive, în care lucrează aproximativ 25.000 de angajați.

 

(Iulius Town Timișoara – proiect mixed-use de regenerare urbană IULIUS)

De altfel, numărul total al locurilor de muncă create prin intermediul tuturor proiectelor IULIUS depășește 35.000, incluzând și componentele de retail.

Conceptul work-live-play: 70 de milioane de vizite într-un an

Lidere de piață în regiunile în care operează, proiectele dezvoltate de IULIUS oferă experiențe de distracție multiple și reprezintă destinații în care vrei să-ți petreci timpul.

Cele 8 proiecte cuprind peste 310.000 mp de retail și prezența a peste 1.000 de branduri internaționale, naționale, producători locali și concepte de entertainment.

Prin mixul ce include și parcuri ample, care au și rolul de a fi „scenă” pentru evenimente în aer liber, proiectele IULIUS au atras anul trecut peste 70 de milioane de vizite.

(Grădinile IULIUS, scenă pentru evenimente în aer liber)

130.000 mp de parcuri create de la zero

Proiectele IULIUS nu se remarcă doar prin faptul că integrează funcțiuni diverse, generând valoare prin îmbinarea spațiilor de birouri premium cu zone de retail și de petrecere a timpului liber, ci și prin crearea de spații verzi.

Compania a investit peste 18 milioane de euro în grădinile integrate în ansamblurile Palas Iași, Iulius Town Timișora și în Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall Cluj, care au fost amenajate de o echipă formată din peisagiști din Italia și România și care au devenit părți vii din orașe.

Sunt parcuri create de la zero, acolo unde spațiile verzi nu existau, și care aduc împreună natura și comunitatea. În aceste parcuri sunt găzduite numeroase evenimente, sportive, creative, culturale și artistice, care completează experiențele oferite de proiectele IULIUS.

(Parcurile IULIUS, create de zero)

Proiecte ce reconectează comunitatea cu orașul

Un alt element care diferențiază proiectele IULIUS este reprezentat de conceptele sustenabile integrate. Acestea sunt certificate conform standardelor pentru clădiri verzi ce includ și investiții în soluții de conectivitate și modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale.

Integrarea lor naturală în oraș este esențială pentru proiecte de o asemenea amploare, care redesenează zone urbane, iar IULIUS și-a asumat investiții consistente pentru soluții de trafic.

Deși preponderent pietonale, proiectele includ crearea de infrastructură rutieră, conform strategiilor de dezvoltare locale. Spre exemplu, în plus față de modernizarea și lărgirea străzilor perimetrale proiectelor, la Timișoara a fost realizat un pasaj subteran cu patru benzi, care a întregit un inel de circulație important pentru oraș, la Palas Iași a fost creată o stradă nouă, care tranzitează proiectul, iar la Palas Campus, tot în Iași, s-a inaugurat recent o nouă arteră, care să susțină fluidizarea traficului din zona centrală.

În total, compania a investit 170 de milioane de euro în soluții de conectivitate, infrastructură, mobilitate alternativă, amenajarea de piste și peste 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete.

În plus, sunt amenajate peste 100 de stații de încărcare pentru mașini electrice, iar în clădirile de birouri sunt prevăzute dușuri și vestiare, pentru a încuraja deplasarea cu bicicleta.

IULIUS continuă să fie Parte din Cluj

Compania IULIUS este activă în Cluj-Napoca de aproape 17 ani cu Iulius Mall, un proiect care înglobează, pe lângă portofoliul de branduri și opțiunile de recreere, clădiri de birouri clasa A, dar și un parc de 30.000 mp, foarte îndrăgit de clujeni, ce atrage un public numeros la fiecare eveniment găzduit aici și nu numai. Peste 5.100 de persoane lucrează în acest proiect, care a devenit reper pentru comunitatea locală.

Însă, IULIUS continuă dezvoltarea de proiecte de amploare, iar unul dintre acestea este tot în Cluj-Napoca și presupune transformarea fostei platforme Carbochim într-un proiect mixt.

Acesta va deschide orașului o zonă acum inaccesibilă și va contribui la consolidarea polului de dezvoltare care se conturează deja în zonă. Investiția se ridică la peste jumătate de miliard de euro și va include funcțiuni culturale, office, de retail, entertainment, dar și o grădină urbană amplă.

Și aici, pe lângă zonele verzi generoase, se pune accentul pe conexiunea proiectului ca parte a orașului prin crearea de infrastructură.

Vor fi propuse soluții de sistematizare și restructurare a infrastructurii auto, velo și pietonale din zonă.

Astfel, se va construi un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, prevăzute cu piste pentru biciclete, se vor realiza două sensuri giratorii, se vor moderniza și lărgi două străzi, se vor sistematiza trei intersecții în zona Pieței 1 Mai, se vor amenaja piste velo aferente acestora, dar și în cadrul proiectului, pe linia Someșului.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Podul Garibaldi va fi demolat. Se va construi un pod nou în 6 luni. Starea actuală este ”nesatisfăcătoare”

Publicat

podul garibaldi

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, luni, proiectul privind aprobarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Pod peste râul Someșul Mic pe strada Giuseppe Garibaldi (Podul Garibaldi) în municipiul Cluj-Napoca” care prevede demolarea podului Garibaldi și construirea unui nou pod în termen de 6 ani, dar și modernizarea zonei adiacente.

Valoarea  totală a investiției este de 60 de milioane de lei cu TVA, din care lucrările la pod reprezintă jumătate din sumă.

Potrivit referatului, proiectul prevede construirea unui un pod nou cu suprastructură compusă oțel-beton, reamenajea zonei străzii Uzinei Electrice și a intersecției, a zonelor pietonale, rutiere și cele pentru bicicliști prin structură rutieră suplă.

Podul nou va avea o lungime de peste 57 de m, o lățime de 22 de m, 2 benzi de circulație auto și 2 benzi de 3,50 m, 2 piste pentru bicicliști de 1,5 m, 2 trotuare pietonale de 2,25 m.

Finanțarea investiției va fi asigurată din bugetul local și din alte surse.

Lucrările prevăd și relocarea unor rețele de utilități – gaz, apă și electricitate.

Proiectantul a declarat în ședința Consiliului Local că starea podului este ”nesatisfăcătoare” și a dat asigurări că nu vor fi probleme dacă se vor găsi depozite de sare, cum s-a întâmplat la Podul Porțelanului.

”Vom prezenta rute alternative de trafic și nu este necesar să facem un pod provizoriu”, a mai spus acesta,

Vechi de peste 60 de ani

Podul Garibaldi, care face legătura din cartierul Grigorescu cu zona BT Arena – Splaiul Independenței, are o vechime de peste 60 de ani și a fost construit în 1960-1962 de Întreprinderea de Construcții Căi Ferate Cluj.

De la data execuției nu s-au realizat reparații capitale sau lucrări de întreținere, realizându-se doar vopsirea parapetelor pietonale și lucrări de refacere a căii pe pod, aspect care reprezintă și principal deficiență a podului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax