Connect with us

CULTURA

Cum a fost în vremea gripei spaniole

Publicat


Tentația comparațiilor

Suntem la sfârșitul lunii august. De la declararea oficială a pandemiei zilele, săptămânile și lunile s-au rostogolit, dar coronavirusul nu ne-a părăsit. Și se pare că, deocamdată, nu se vede „luminița de la capătul tunelului”.

La început am fost surprinși și cu spaima în suflet, apoi ne-am mai obișnuit, iar acum când auzim/citim de numărul infectaţilor și dispăruților, de numărul testelor care se fac și nu se fac, de capacitatea sistemelor medicale de-a răspunde la provocărilor pandemice le trecem „în  cotidian”, dacă nu suntem noi sau apropiații noștri în acest vârtej.

Și touși, din prima zi când oficial ni s-a spus că este „o simplă răceală” până astăzi când ni se spune să respectăm cu strictețe măsurile de igienă și protecție personală și comunitară, oamenii sunt tentați să facă comparații și să dezvolte interogații. Este în gena noastră, dar și a plantelor și animalelor.

La scurtă vreme de la declanșarea pandemiei de coronavirus ”au curs” asemănările și deosebirile cu alte pandemii, mai îndepărtate sau mai apropiate de noi. Cel mai mult s-a marșat pe epidemia de gripă spaniolă de acum un secol.

Literatura de specialitate despre acest subiect este relativ săracă, chiar dacă au fost (re)găsite informații, opinii, mărturii și imagini din acele timpuri. Lucrări mai vechi sau mai noi au fost invocate pentru reconstrucția fenomenelor pandemice din anii 1917-1920. Pe baza acestora, în și din mass-media, s-au emis opinii și concluzii care merită să fie prezentate, conexate și reexaminate.

Unde și când a apărut gripa spaniolă?

Informațiile sunt imprecise, chiar dacă realitățile epidemice sunt, relativ, mai aproape de noi. După unii autori, epidemia a izbucnit în Alaska. Alte informația ne spun că primele semne au apărut la 4 sau 11 martie 1918 în Fortul Riley din Kansas SUA. Se pare că primul infectat a fost un bucătar, care a transmis boala, în numai o jumătate de zi, la peste 100 de camarazi. Viteza de propagare a aglomerat spitalele militare și  a impus transformarea unui hangar în așezământ medical.  În numai o lună, epidemia s-a transmis în comunitățile militare și civile din Vestul până în Estul SUA, iar de aici prin debarcarea soldaților americani în Europa pentru sprijinul militar acordat Antantei, gripa a ajuns în tranșeele combatanților din ambele tabere. Infestarea solului și apelor din zonele militare europene a favorizat această propagare. Precaritatea hranei și a igienei, lipsa de medicamente și cunoștințe medicale, dar și preocupările scăzute ale autorităților pentru starea de sănătate a oamenilor au condus la răspândirea bolii pe spații întinse din Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Rusia. A traversat apoi Asia și a ajuns în China și India,  Africa de Nord și în unele teritorii din adâncimea continentului negru. A revenit pe continentul american, sau nu a plecat niciodată, și s-a întins în America Latină, făcând ravagii în Brazilia.

Nu s-a știut niciodată cu exactitate cum s-a manifestat, unde și cu ce putere. Era și ignoranța oamenilor, era și confuzia, dar și conjugarea  cu alte maladii: tifos, tuberculoză, dezinterie, holeră,  poliomelită, gripă sezonieră, gripa tranșeelor, boli cu transmitere sexuală, boli gastro-enterologice etc.

De ce s-a numit gripa spaniolă?

Informațiile au fost contradictorii și parțiale și datorită cenzurii militare care a funcționat în statele beligerante.  A fost numită impropriu gripa spaniolă, mai ales că Spania nu a fost implicată în conflict. Dar tocmai datorită acestui aspect atenția și insistența presei spaniole a fost mai mare. Chiar dacă prezența epidemiei a fost mai redusă în peninsula Iberică, denumirea de gripă spaniolă a rămas definitiv în limbajul și mentalul oamenilor.

Presa spaniolă scria frenetic despre pandemia care îmbolnăvea și secera mii de oameni. Tirul s-a concentrat spre orașul Zamora, care era considerat, ca o ironiei a sorții, „buna împrejmuire”, adică siguranță în fața dușmanilor. Nu au bănuit cei care au ridicat impresionantele fortificații că epidemia nu putea fi stăvilită, precum armatele dușmanilor. Dar locuitorii iberici au făcut tot ce le-a stat în putință în lupta cu dușmanul nevăzut. Mesaje pentru igienă, protecție, izolare și carantinare au fost puse în acțiune. De la vorbe la fapte a fost un drum lung, mai ales că au apărut multe păreri despre „pedeapsa divină” pentru păcatele oamenilor. Ziarele publicau, zilnic, și informații despre mersul molimei, persoanele decedate, zonele interzise și carantinate. Așa a ajuns presa spaniolă să devină „vedetă” pe piața știrilor și informațiilor timpului. Ziarele din alte țări preluau și scriau despre: ispanka, espanhola, la grippe espagnole, die Spaniche Grippe. Nu a fost prima și nici ultima „deformare” în  istorie.

Interesul poartă fesul

Când  epidemia și-a făcut simțită prezența în tranșee, de-a lungul și de-a latul fronturilor, în apropierea și depărtarea acestora, guvernanții și militarii din ambele tabere au ignorat realitatea epidemică. Mai mult, la fel ca și în alte situații de-a lungul istoriei, au căutat  vinovați ”dincolo de gard”. Pentru evitarea atitudinilor defetiste și demoralizatoare în rândurile militarilor și a populației civile, știrile și informațiile despre virulența bolii și victimele acesteia au fost trecute sub tăcere sau parțial atenuate.

Nici situația pe front nu era prea bună. Trebuia să aibă loc o relansare a operațiunilor militare, ceea ce s-a și întâmplat în mai multe ofensive și contraofensive. Anatnatiștii avantajați de intrarea SUA în război nu puteau să ”arate cu degetul” spre noul și puternicul aliat transatlantic pentru ”aducerea” virusului pandemic, odată cu militarii americani. Ieșirea Rusiei sovietice din marele conflict, prin pacea de la Brest-Litovsk, trebuia să asigure o preeminență în fața Puterilor Centrale. O epidemie severă nu era bine venită în astfel de situații. Tăcerea și  mistificarea au funcționat și în această situație. Aceiași atitudine se manifesta la Berlin, Viena și Budapesta, mai ales că trupele  austro-ungare și germane obținuseră unele avantaje militare și politice, inclusiv asupra României, prin ocuparea unei părți importante a teritoriul românesc și pacea de la Buftea-București. Este interesant că aceste atitudini se conturau și funcționau, după ce s-a declanșat în august 1918, al doilea mare val pandemic.

Efectele ignoranței și neputinței

Gripă spaniolă a fost o boală extrem de contagioasă și cu efecte maladive și letale severe. Simptomele erau: temperatură ridicată, migrene, amigdale inflamate, pneumonie, dureri generalizate ale mâinilor și picioarelor, somnolență etc. În tranșee și tabere militare erau prezente și afecțiunile specifice războiului: mutilări, amputări, infecții, comportamente psihice deviante etc. Medicii, unii din ei afectați de aceste situații, făceau față cu greu presiunii la aceste provocări.

Din tranșee, epidemia s-a extins cu rapiditate în rândurile civililor. În New York Times din 25 octombrie 1918 se publica o știre despre situația din Copenhaga: ”Acest oraș a fost serios răvășit de gripa spaniolă. Săptămâna trecută, numărul pacienților a crescut cu o sută de procente. Nici o familie nu este cruțată și multe persoane mor de pneumonie. Spitalele sunt arhipline cu bolnavi și muribunzi. Pentru a opri răspândirea bolii, guvernul a decis să închidă azi teatrele, sălile de cinema și de concerte. E foarte posibil că vor fi închise și bisericile. Unele din ele sunt transformate în spitale. Mortalitatea e extraordinar de ridicată. În anumite cazuri au pierit cu totul și familii alcătuite din opt oameni. Condițiile sunt agravate de lipsa medicamentelor împotriva febrei”.

Efectele gripei spaniole s-au concretizat în contaminarea a 27% din populația Globului, iar decesele (după unele surse) au fost de aproximativ 100 de milioane de oameni. Au trecut la cele veșnice, istoricul român Constantin Giurescu, Sophie Halberstadt-Freud, fiica lui Sigmund Freud, sociologul german Max Weber, scriitorul francez Guillaume Apollinaris. Principesa Maria, viitoare regină a României, care a îngrijit răniții și bolnavii de tifos nu s-a îmbolnăvit de această boală, dar a făcut față cu greu gripei spaniole. O uriașă armonică, invizibilă, se deschidea și se închidea peste oameni și teritorii. A cântat boala și moartea până în 1920, după unele surse chiar mai mult. Cert este că Spania (mai precis presa iberică) a rămas ”vinovatul de serviciu”. Cinism, realism politic și militar, nu o să știm niciodată!!!

Din păcate, igiena precară, mișcările de populație după încheierea armistițiului și prelungirea unor operațiuni militare în Asia, Rusia, Turcia, Grecia, lipsa mijloacelor financiare au condus la perpetuarea bolii. La început a fost și un interes scăzut din partea autorităților, preocupate mai mult de organizarea politică, teritorială, militară și financiară interbelică. Liderii mondiali, reuniți la Paris-Versailles, hotărau soarta lumii. Se certau, se înțelegeau, se contraziceau, creau noi state și organizații, dar problemele pandemice nu prea îi interesau!!!

Omenirea trecea cu dificultate de la economia de război la cea de pace. Pe măsură ce pericolele sociale au fost tot mai mari s-a ajuns la conștientizarea situației, iar documentele și imaginile ne dezvăluie aceste aspecte. Măștile de protecție au devenit un accesoriu pentru unele persoane care au trăit în acele vremuri tulburi și din punct e vedre epidemic. Izvoarele vizuale completează aceste știri. Unele imagini circulă, astăzi, din abundență pe internet. Numai că trebuie să le vedem printr-o cheie multiformă, prin sesizarea mesajelor principale și secundare. Imaginile sunt mai mult din țările dezvoltate și mai puțin din cele care au plătit cel mai mult în vieți omenești, cum au fost Rusia, Brazilia, India.

Se spune că virusul gripei spaniole este prezent și astăzi printre noi și cu noi, dar s-a ajuns la o imunizare prin ”efectul de turmă”, care-l face aproape inofensiv. Dar, din când în când, el a mai ”încurcat” și poate să mai încurce viața oamenilor. Nimeni nu știe și nu poate ști cu certitudine.

Și totuși… omenirea a mers mai departe

Indubitabil, gripa spaniolă a fost cea mai mare epidemie a secolului XX. Hărțile pandemice, întocmite atunci sau mai târziu, ne arată că au căzut în plasa ei teritorii întinse din întreaga lume. Nu o să știm niciodată cu exactitate, din motive subiecte și obiective, numărul bolnavilor și decedaților.

Dar în 1918, oamenii au dezmembrat marile imperii, au organizat pacea postbelică și au format sau desăvârșit statele naționale din centrul și  sud-estul Europei. În spațiul fostului imperiu rus s-a optat pentru egalitarismul sovietic, deși revoluția bolșevică a fost puternic concurată și de bolile epidemice. O lume bună și mai puțin bună, o lume marcată de război, foamete, inegalitate socială și virulență pandemică. Aș îndrăzni să spun o lume neterminată, chiar dacă oamenii au încercat să o depășească prin proiecte și activități personale, comunitare și naționale.

Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, avut loc când omenirea trecea prin Al Doilea Val Pandemic, iar regina Maria, atât de încercată în timpul gripei spaniole, susținea cauza României la Conferința de la Paris (1919) și era încoronată împreună cu Ferdinand la Alba Iulia la 15 octombrie 1922.  Refacerea și construirea unei alte lumi erau gândurile și faptele oamenilor. În acestea gânduri și fapte s-au (re)găsit și bunicii mei, carea au trăit, „la propriu” grozăviile anilor Primului Război Mondial și a gripei spaniole. După cum mi s-a spus, primul lor gând a fost să uite printr-un nou curs al vieții. Și așa a fost. Tatăl meu s-a  născut în septembrie 1919, când încă reminescențe pandemice mai bântuiau lumea…

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR 

Publicat

De

Georgescu

Cei doi candidați la prezidențiale, considerați naționaliști, extremiști și suveraniști, cu accente legionare, Călin Georgescu și George Simion, au obținut voturi, și nu puține, inclusive în comunele din județul Cluj cu  primari UDMR și unele, cu populație majoritar maghiară.

Astfel, în comuna Sic, unde candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut 580 de voturi (88,01%), candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund și a primit 24 de voturi (3,64%, iar liderul AUR, George Simion, 9 voturi (1,37%), clasându-se pe locul 5.

În comuna Buza, George Simion ocupă locul 3, cu 55 de voturi (14,78%), în fața lui Georgescu, care a primit 42 de voturi (11,29%).

De asemenea, în comuna Moldovenești, independentul Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund, după Kelemen Hunor, cu 243 de voturi (19,1%) , urmat de George Simion, cu 152 de voturi (11,95%).

În Izvorul Crișului, candidatul AUR, George Simion, s-a clasat pe locul 2, după Kelemen Hunor, cu 45 de voturi (6,48%), în timp ce candidatul independent Călin Georgescu ocupă locul 4 cu 40 de voturi (5,76%).

În altă comună, Săvădisla, Călin Georgescu ocupă tot locul secund după candidatul UDMR, primind 319 voturi (14,89%), în timp ce George Simion s-a clasat pe locul 5, cu 153 de voturi (7,14%).

În Suatu, George Simion s-a clasat pe locul 2 după candidatul UDMR, cu 96 de voturi (14,68%), podiumul fiind completat de Călin Georgescu, cu 72 de voturi (11,01%).

În comuna Baciu, Călin Georgescu a ocupat locul 3, cu 915 voturi (15,35%), urmat pe 4 de George Simion, cu 535 de voturi ( 8,98%).

În fine, în comuna Sâncraiu, George Simion a înregistrat 62 de voturi (6,29%) și s-a clasat pe locul 2 după Kelemen Hunor, iar Georgescu 19 voturi (1,93%).

La alegerile locale din iunie 2024, UDMR a câștigat în județul Cluj 7 primării de comune: Baciu, Buza, Moldovenești, Săvădisla, Suatu, Sâncraiu și Izvoru Crișului, iar la Sic este primar independent susținut de UDMR.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Diana Șoșoacă, ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot. Mii de voturi nule înregistrate

Publicat

Diana

Președintele Partidului S.O.S România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a fost ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale.

Astfel, duminică, după închiderea urnelor, la multe secții de votare cei care au numărat voturile au avut surpriza să constate că pe buletine de vot a apărut un chenar desenat cu pixul în interiorul căruia era trecut numele Dianei Șoșoacă și numele partidului și ștampila ”votat”.

De asemenea, cei 14 candidați aflați pe buletinul tipărit erau tăiați, voturile acestea fiind anulate.

Alți clujeni nemulțumiți au pus ștampila pe mai mulți candidați, astfel că și aceste voturi au fost considerate nule.

CCR a decis interzicerea candidaturii la Președinția României a Dianei Șoșoacă, astfel încât aceasta nu a figurat pe buletinele de vot.

Diana

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale

Publicat

politie 4 bun

Un bărbat de 48 de ani din Poieni, jud. Cluj, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ruperea unor afișe electorale.

„Potrivit celei mai recente centralizări a incidentelor electorale, de la debutul procesului de votare au fost înregistrate 11 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de alegeri. Dintre acestea, 3 sesizări nu s-au confirmat, iar alte 3 sunt în curs de verificare.

Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale

Până în prezent, a fost înregistrat un dosar penal și au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale: un avertisment și 3 amenzi, însumând peste 5.000 de lei.

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați în legătură cu distrugerea unor afișe electorale din apropierea secției de votare nr. 589 din localitatea Poieni.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că un bărbat, de 48 de ani, din comuna menționată mai sus, ar fi distrus prin rupere aproximativ 13 afișe electorale tipărite, amplasate pe panoul din proximitatea secției de votare.

Afișele respective aparțineau mai multor formațiuni politice și candidați înscriși pentru Alegerile Parlamentare din 1 decembrie 2024.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și desfășurarea activităților electorale”, a transmis IPJ Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Agitație și suspans la AUR Cluj în seara alegerilor. Cum au fost primite rezultatele exit-poll-urilor?

Publicat

Reprezentanții și susținătorii AUR Cluj au trăit momente de tensiune maximă, duminică seară, în așteptarea primelor sondaje ale alegerilor prezidențiale.

Potrivit rezultatelor exit-poll, candidatul AUR la Președinție, George Simion, este creditat cu locul al patrulea în preferințele românilor care și-au exprimat duminică votul, cu 15% din voturile românilor.

Reporterii Cluj24 s-au aflat, la momentul anunțării rezultatelor exit-poll, la sediul AUR Cluj, unde câteva zeci de membri ai partidului și susținători ai lui George Simion au așteptat împreună rezultatele. Ultimele minute ale votului au fost marcate de agitație și nerăbdare. În sediu, videoclipuri cu liderul partidului au rulat pe ecranele telefoanelor, iar forfota generalizată reflecta emoția momentului.

Șoc și emoție în fața rezultatelor exit-poll

Rezultatele exit-poll-urilor, asa cum surprind si imaginile video, au produs reacții variate printre susținătorii AUR Cluj. Deși au apărut exclamații și suspine de surprindere, liderii locali au încercat să păstreze o atitudine reținută până la confirmarea oficială a voturilor.

Reprezentanții filialei au refuzat să susțină o conferință de presă, pe de o parte din lipsa reprezentanților mass-media la sediul AUR. Mai mulți dintre ei au părăsit sediul după aflarea rezultatelor exit-poll.

„Așteptăm numărătoarea finală a voturilor”

Pentru Cluj24, Alexandru Curea, consilier județean și reprezentant al filialei AUR Cluj, a făcut o serie de declarații:

„Noi, Alianța pentru Unirea Românilor filiala Cluj suntem mândri de rezultatul obținut, dorim să mulțumim fiecărui român care și-a exprimat dreptul constituțional și a mers la vot, indiferent de opțiunea avută și cu atât mai mult le mulțumim celor care ne-au votat și ne-au susținut. De azi înainte, noi, AUR, am început să scriem istorie, iar această mișcare de trezire națională s-a văzut și în sondaje, și acum, la exit-poll. Dorința de schimbare a românilor nu mai poate fi oprită și abia am început să facem treabă, să ne luptăm cu adevărat pentru țară. Vom fi o forță care vom reprezenta cu demnitate și mândrie fiecare român, indiferent de opțiunea acestuia, în Parlamentul European, în Parlamentul României. Așteptăm numărătoarea finală a voturilor și sperăm să îi reprezentăm pe români și în turul II.

Avem informații de la toți colegii din țară și de la colegii filialei Cluj că au fost tentative de fraudă, în anumite comune s-a lăsat chiar și cu dosare penale, chiar și pentru președinții secției de votare, o să revenim ulterior cu toate informațiile pe care le avem. Așteptăm numărătoarea finală, suntem optimiști. Legat de rezultatele celorlalți candidați, ni se pare că nu sunt cele reale”, a declarat acesta.

Deși rezultatele exit-poll-urilor nu au fost cele așteptate, reprezentnții AUR Cluj rămân optimiști în așteptarea a numărătorii finale a voturilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax