Connect with us

ACTUALITATE

Cu ce vreme începe PRIMĂVARA

Publicat


Primăvara începe cu frig și precipitații în toată țara. Vremea își va reveni spre mijlocul lunii martie, anunță meteorologii.

În Banat, până pe 8 martie valorile termice, îndeosebi cele nocturne se vor situa sub mediile multianuale specifice acestei perioade, respectiv la nivelul regiunii temperaturi minime de -4…-2 grade. Temperaturile maxime estimate în această perioadă, vor crește ușor, de la o medie de 6 grade în primele zile, spre 8 grade. Spre mijlocul lunii martie se întrevede o încălzire treptată a vremii, astfel că temperaturile maxime vor atinge o medie de 13…14 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade.

Trecător vor fi precipitații slabe la începutul intervalului, iar cu o probabilitate relativ ridicată și după 6 martie.

În Crișana, până pe 8 martie valorile termice, îndeosebi cele nocturne se vor situa sub normele climatologice, respectiv o medie a acestora de -5…-3 grade, iar temperaturile maxime estimate în această perioadă vor oscila între 5 și 8 grade. Spre mijlocul lunii martie se întrevede o încălzire treptată a vremii, astfel că temperaturile maxime vor atinge o medie de 10…12 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade.

Trecător vor fi precipitații slabe, cu o probabilitate relativ ridicată după 6 martie.

În Transilvania, vremea va fi rece în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi de 2…4 grade până pe 8 martie, apoi se va încălzi ușor și treptat și se va ajunge la o medie a acestora de 8…9 grade. În timpul nopților se vor înregistra minime termice de -7…-5 grade, însă vor fi și intervale mai reci în care, îndeosebi în estul regiunii, temperatura va scădea și sub -10…-9 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în perioada 1 – 3 martie, dar și după 7 martie.

În Maramureș, vremea va fi rece în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi de 4…6 grade până pe 8 martie, apoi se va încălzi ușor și treptat și se va ajunge la o medie a acestora de 8…10 grade. În timpul nopților se vor înregistra minime termice, în general, de -6…-4 grade, valori ușor mai ridicate urmând a fi spre mijlocul
lunii martie.

Temporar se vor semnala precipitații slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare după 7 martie.

În Moldova, procesul de răcire va continua la debutul calendaristic al primăverii, când media temperaturilor maxime va scădea la 0 grade, iar ulterior, chiar dacă se va înregistra o creștere ușoară a acestora, până pe 9 martie, la nivelul regiunii nu se vor depăși 3…5 grade. După acest interval se întrevede o încălzire ușoară și treptată, astfel că spre mijlocul lunii martie se pot înregistra temperaturi în jur de 10 grade. Nopțile vor fi reci pe tot parcursul intervalului, cu o medie a temperaturilor minime de -4…-2 grade, însă în perioada 6 – 10 martie se pot înregistra valori mai scăzute, local sub -6 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în perioada 28 februarie – 2 martie, dar și după 7 martie.

În Dobrogea în primele 3 zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de numai 2 grade, cu mult sub normele climatologice, iar vântul va amplifica senzația de frig. Ulterior valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate, iar până în 9 martie se vor înregistra valori medii de 4…6 grade. De asemenea și în această regiune, spre mijlocul lunii martie se va încălzi treptat, urmând a se înregistra temperaturi maxime de 8…10 grade. Temperaturile minime vor fi în general de -2…0 grade, valori mai scăzute fiind posibile în perioada 6 – 10 martie.

La începutul perioadei temporar se vor semnala precipitații, iar local cantitățile de apă vor fi însemnate. În restul intervalului, doar trecător și pe arii restrânse vor fi posibile precipitații, cu o probabilitate mai mare după 7 martie.

În Muntenia, în primele 3 zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de numai 2…4 grade, cu mult sub normele climatologice. Ulterior valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate, iar până în 9 martie se vor înregistra valori medii de 6…8 grade. Spre mijlocul lunii martie se va încălzi treptat, urmând a se înregistra temperaturi maxime în jur de 10 grade. Nopțile vor fi reci în cea mai mare parte a intervalului, cu minime termice în general de -4…-2 grade, valori mai scăzute fiind posibile în perioada 6 – 10 martie.

La începutul perioadei temporar se vor semnala precipitații, iar izolat vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate. În restul intervalului probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după 7 martie.
În Oltenia în primele 2 zile ale intervalului, la nivelul regiunii se vor înregistra temperaturi maxime în jur de 5 grade, apoi până spre 9 martie sunt estimate valori ușor mai ridicate, în medie de 7…8 grade, iar până spre mijlocul lunii martie se va ajunge la 11…12 grade. Nopțile vor fi reci în cea mai mare parte a intervalului, cu minime termice în general de -4…-2 grade.

La începutul perioadei temporar se vor semnala precipitații slabe cantiativ, iar în restul intervalului probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 7 și 8 martie.

La munte, în prima jumătate a lunii martie vremea se va menține rece, geroasă în timpul nopților și dimineților. Temperaturile maxime mediate pentru toată zona montană se vor menține negative până în 10 martie, la valori cuprinse între -6 și -2 grade, iar ulterior se va încălzi ușor, iar la finalul celor două săptămâni de prognoză sunt estimate temperaturi de 1…2 grade. Evoluția va fi asemănătoare și pentru valorile nocturne, care vor avea o medie de -11…-9 grade până în 10 martie, apoi se va înregistra o creștere treptată spre -6…-5 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în perioada 28 februarie – 3 martie, dar și după 7 martie.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Cum să-ți alegi ROCHIA de seară potrivită pentru silueta ta (P)

Publicat

rochii

Când vine vorba de alegerea unei rochii de seară, primul gând este să arăți senzațional în ea. Iar acest lucru se poate întâmpla doar atunci când rochia îți complimentează silueta și te face să te simți încrezătoare, fără să te chinui să o potrivești pe tine. Așa că, înainte să te lași cucerită doar de culoare sau paiete, gândește-te la ce ți se potrivește cel mai bine.

Primul pas este să-ți cunoști foarte bine corpul. Nu vorbim despre măsurători cu centimetru, ci despre forma generală a corpului tău. Ești siluetă clepsidră, pară, măr, dreptunghi sau triunghi inversat? Nu te speria de denumiri! Este vorba doar de echilibru vizual și de cum pui în valoare ce ai mai frumos.

Cum să-ți alegi ROCHIA de seară potrivită pentru silueta ta (P)

Iată cum poți să faci o selecție corectă de rochii de seara potrivite pentru silueta ta!

Silueta clepsidră

Acest tip de silueta se remarcă printr-o talie bine definită, iar bustul și șoldurile echilibrate. Dacă ești fericita câștigătoare a siluetei clepsidră, trebuie să știi că aproape orice croială te avantajează. Pune-ți în valoare atuu-urile prin croieli care îți evidențiază talia. Rochiile în stil sirenă, cele mulate pe corp sau cele petrecute sunt perfecte pentru tine.

Silueta tip pară

Recunoști ușor acest tip de siluetă prin șoldurile care sunt mai late decât umerii. În această situație, ai nevoie de o rochie care să atragă atenția spre partea de sus a corpului. Alege modele cu decolteu generos, detalii evidente pe bust sau umeri, precum volane sau aplicații în relief, și fuste ușor evazate, în stilul A-line. Astfel echilibrezi proporțiile și creezi un efect vizual de alungire a siluetei.

Silueta tip măr

Posesoarea acestui tip de corp are burtica mai pronunțată și bustul generos. Aici, cheia este să atragi atenția spre picioare și decolteu. Alege rochii fluide, cu croi drept sau empire – cele cu talie ridicată, sub bust – care cad lejer peste abdomen și îl ascund. Evită materialele rigide sau prea strâmte pentru că vor accentua burtica. În schimb, vei arăta excelent într-o rochie care curge elegant pe lângă corp.

Silueta dreptunghi

Atunci când linia corpului este dreaptă, lipsită de curbe pronunțate trebuie să încerci să creezi iluzia de talie și forme. Modelele cu volane, drapaje sau curele în talie sunt ideale pentru acest tip de silueta. Poți merge, de asemenea, și pe rochii cu fuste voluminoase sau croieli asimetrice. Absolut tot ce adaugă dinamism este binevenit.

Silueta triunghi inversat

Pentru silueta ai cărei umeri sunt mai lați decât șoldurile, scopul este să aduci puțin volum în partea de jos. Fustele evazate, cele în cloș, detaliile în zona șoldurilor și culorile deschise folosite în partea inferioară sunt ideale. În partea de sus, regula este să păstrezi totul cât mai simplu.

Cel mai important sfat? Probează! Uneori, rochia care nu părea să te atragă de pe umeraș poate fi cea în care vei arăta spectaculos.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Accident între Bologa și Poieni. O mașină a intrat într-un cap de pod. Șoferul, dus la spital

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit marți la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, între localitățile Bologa și Poieni.

”Echipajele operative au găsit la fața locului un autoturism intrat într-un cap de pod, iar în interior s-a aflat un bărbat încarcerat.

Victima, de aproximativ 65 de ani, a fost în permanență conștientă și cooperantă. Astfel, pompierii l-au extras în siguranță pe bărbat, care a fost ulterior transportat la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Creșă cu 40 de locuri și bucătărie proprie, deschisă la Gherla. Investiție de 10 milioane de lei

Publicat

De

Creșă nouă la Gherla

O creșă care va putea primi până la 40 de copii a fost deschisă la Gherla.

Creșa a fost construită prin programul guvernamental ”Sfânta Ana”, iar la semnarea protocolului de predare-primire a fost prezent și ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Creșă cu 40 de locuri deschisă la Gherla

”În total, am finalizat 15 creșe prin Programul ‘Sfânta Ana’, iar, până la finalul anului, dorim să construim și să predăm comunităților locale 75 de astfel de unități de învățământ. Este o bucurie pentru mine finalizarea acestor creșe, pentru că sprijinirea familiilor tinere reprezintă o prioritate a mandatului meu”, a declarat Cseke Attila.

Creșa de la Gherla are o valoare de peste 10 milioane de lei și se adresează unui număr de 40 de antepreșcolari. Aceasta este dotată cu bucătărie proprie și spații de joacă externe și interioare, fiind prietenoasă cu mediul.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Laureatul Premiului Nobel, profesorul Joseph E. Stiglitz, Doctor Honoris Causa al UBB Cluj

Publicat

stiglitz

UBB Cluj îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Joseph E. Stiglitz, de la Columbia University, New York, laureat al Premiului Nobel, la propunerea FSPAC.

„La propunerea Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), Universitatea Babeș-Bolyai decernează titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Joseph E. Stiglitz, de la Columbia University, New York.

stiglitz

Laureatul Premiului Nobel, profesorul Joseph E. Stiglitz, Doctor Honoris Causa al UBB Cluj

Profesorul Joseph E. Stiglitz de la Columbia University, New York, Doctor Honoris Causa al UBB Cluj

Profesorul Stiglitz este laureat al Premiului Nobel pentru Economie și este recunoscut internațional pentru contribuțiile sale în domeniul economiei și al politicilor publice.

Ceremonia oficială va avea loc în data de 8 mai 2025, începând cu ora 11:00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai”, scrie pe pagina de Facebook a FSPAC Cluj.

Joseph E. Stiglitz este un economist american și profesor la Universitatea Columbia. El este, de asemenea, copreședintele Grupului de experți la nivel înalt pentru măsurarea performanței economice și a progresului social la OCDE și economistul șef al Institutului Roosevelt.

Stiglitz a fost distins cu Premiul Memorial Nobel pentru Științe Economice în 2001 și Medalia John Bates Clark în 1979. Este fost vicepreședinte senior și economist șef al Băncii Mondiale și fost președinte al Consiliului Consilierilor Economici din SUA.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate