ACTUALITATE
Cu ce mijloc de transport ajungi cel mai ușor la Electric Castle, în funcție de zi și de oră?

Au mai rămas doar patru zile până la deschiderea porților ediției cu numărul 10 a festivalului Electric Castle. Organizatorii anunță care sunt cele mai ușoare modalități de a ajunge la festival, în funcție de ziuă și oră.
Festivalul Electric Castle se află la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, în satul Bonțida. Participanții pot ajunge la festival cu trenul (trenurile EC sau CFR Călători), cu autobuzul sau cu mașina.
Cum ajungi cel mai ușor la Electric Castle?
Cea mai bună opțiune pentru a evita eventualele ambuteiaje din trafic este călătoria cu trenul.
„Experiența ta la EC începe cu călătoria către Bonțida. Trenurile EC sunt cea mai bună opțiune pentru a ajunge la Castel, dar am creat acest ghid pentru a te ajuta să navighezi prin toate opțiunile de transport. Verifică-l pentru a găsi traseul cel mai ușor și cele mai bune ore!”, arată organizatorii EC.
Mai multe trenuri și autobuze decât anul trecut
Organizatorii Electric Castle au suplimentat numărul de trenuri și autobuze care vor asigura, 24 din 24, legătura între Cluj-Napoca și Bonțida, pe perioada festivalului. Astfel, anul acesta, participanții vor beneficia de 25% mai multe autobuze și 40% mai multe trenuri EC.
De asemenea, stațiile de îmbarcare au fost extinse. O întreagă stradă din Bonțida va fi folosită pentru a putea îmbarca participanții în cinci autobuze simultan și a reduce timpul de așteptare. Astfel, timpul mediu de așteptare va fi de 30 de minute la plecarea din Bonțida.
Totodată, festivalierii vor avea un chat dedicat pe WhatsApp doar pentru situații legate de transport, pentru a fi în permanență în legatură cu voi și a găsi soluții cât mai rapid.
Cum poți ajunge cu trenul la Electric Castle?
Participanții la festivalul Electric Castle pot alege să călătorească cu unul dintre trenurile EC, care vor pleca de câteva ori pe zi din Gara Cluj-Napoca. Doar persoanele care merg la Electric Castle vor putea folosi aceste trenuri.
Trenul EC va opri în Jucu, de unde, un autobuz dedicat îi va duce pe pasageri la festival. Prețul unui bilet este de 35 de lei și acoperă întreaga călătorie Cluj-Bonțida.
Potrivit organizatorilor, aceasta e cea mai simplă și rapidă variantă de transport spre festival, evitând aglomerația de la ieșirea din oraș. Biletele pot fi cumpărate doar online.
De asemenea, toate trenurile ce trec prin Bonțida vor opri acolo. După sosirea în Bonțida, festivalierii vor avea de mers pe jos circa 40 de minute până la intrarea în festival.
Autobuze non-stop spre și din Bonțida
Autobuzele EC vor circula non-stop, atât ziua, cât și noaptea, de la Iulius Mall, Expo Transilvania și din Bonțida. Biletele pot fi cumpărate atât online, cât și din stații, plătind numerar, cu cardul bancar sau cu brățara.
Prețul este de 35 de lei/sens, iar biletele pot fi folosite pentru oricare călătorie pe durata festivalului. Primul autobuz din Cluj-Napoca va pleca spre festivalul Electric Castle miercuri, 17 iulie, la ora 11, iar ultimul autobuz din Bonțida va porni spre Cluj luni, 22 iulie, la ora 11.
Spectatorii EC vor beneficia de o serie de facilități la stația Iulius Mall, inclusiv locuri de parcare pentru 24 de ore sau 5 zile cu reducere, Info Point, acces la toalete, food court și băuturi la Iulius Mall, acces facil cu autobuzele CTP.
Stațiile de autobuz la întoarcerea în Cluj-Napoca: stația Aurel Vlaicu – zona Expo Transilvania, Iulius Mall.
Circulația auto, restricționată pe raza localității
O variantă mai puțin recomandată de organizatori este transportul cu mașina individuală. Astfel, aceștia încurajează evitarea călătoriei cu mașina sau împărțirea cursei cu prieteni și cunoscuți.
„Dacă alegi să vii cu mașina, împarte cursa cu prietenii tăi. Mașinile cu toate locurile ocupate vor primi parcare gratuită, iar pasagerii vor putea câștiga o mulțime de premii cool. Această acțiune face parte din campania noastră pro-sustenabilitate ce are ca scop reducerea amprentei de carbon”, transmit organizatorii Electric Castle.
Șoferii sunt încurajați să folosească rutele directe spre festival pentru a contribui la decongestionarea traficului și a reduce cozile.
Ruta pentru participanții Electric Castle este prin Răscruci (cu exceptia RV-urilor), nu prin Bonțida, așa cum va fi semnalizat cu indicatoare la fața locului. Accesul rulotelor se va face prin Bonțida, de pe E576, iar la punctul de control va arătat biletul RV Camping.
Accesul în parcare și tarif
Biletul de parcare costă 70 de lei, iar locurile sunt limitate. Biletul de parcare poate fi cumpărat în avans, de aici. Bilete vor fi disponibille și la fața locului.
Un bilet îți oferă o intrare în parcare. Îți vei putea lăsa mașina acolo pe întreaga durată a festivalului, însă dacă ieși din parcare, la întoarcere va trebui să îți cumperi un nou bilet.
De asemenea, mașinile de taxi sau Uber vor putea ajunge la festival pe ruta E 576 -> DJ161 spre o zonă de staționare taxi, respectiv spre zona dedicată pentru debarcarea și preluarea pasagerilor. Tariful Uber pentru cursele Cluj-EC sau EC-Cluj este unul fix, de 180 de lei.
Doar șoferii care vor arăta cursa activă în aplicație vor fi lăsați să treacă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Aflăm de pe unul dintre site-urile de știri locale că la concertul cântăreței Vlăduța Lupău ”sala a fost în lacrimi”. Să sperăm cu nu a fost nevoie de intervenția pompierilor de la BT Arena! Pe afișul manifestării interpreta ne anunța un ”spectacol de muzică autentică și religioasă”.
Există un anumit tip de presă care adună așa zise postări emoțional/înduioșătoare de pe rețelele sociale și apoi le rostogolește către cititori, cu îndemânarea veselarului care întoarce polonicul cu tocăniță, din marmita companiei, în farfuriile soldaților!
Muzichia religioasă a Vlăduței Lupău este tot un fel de tocăniță, dar nu pentru burțile soldaților, ci destinată publicului spectator. S-a umplut țara de cântări religioase asortate cu adaptări din repertoriile de nunți ale interpreților.
Pentru a aduce un pic de lumină asupra fenomenului reproducem mai jos opinia artistului Grigore Leșe care, printre altele, este doctor în folclor și profesor la Universitatea din București: „Văd că în ultima vreme, țara e plină de pricesneari.
Toată lumea cântă, dar nu știm când e priceasnă, când este cântec de pelerinaj, când este imn? Cred că mai potrivită ar fi denumirea de muzică religioasă. Tematica este variată.
Nu s-a realizat un studiu comparativ, competent, despre muzicile ortodoxe, greco-catolice, protestante. Practica liturgică de cântare a pricesnelor, în intervalul sfintei împărtășanii, a generat, în anumite contexte, o confuzie între chinonicele tradiționale ale liturghiei bisericii ortodoxe și cântecele cu tematică moral-religioasă apărute recent în peisajul românesc.
Cântăreții practică un folclorism religios împins spre superlativ și patetism. Nu toți interpreții pot fi exponenții folclorului religios reprezentativ. Practică simfonismul popular.
Amestecă stilurile, muzica țărănească-religioasă cu muzica laicizată. Au adaptat cântările, glasurile bisericești și au transformat repertoriul din ritualul liturgic în business. S-a ajuns la o deformare a melodiilor.
La o încorsetare a ritmurilor. Au șlefuit timbrurile. Se execută efecte savante și câteodată acestea devin obositoare. Adică, la ce mă refer? Am auzit câteodată câte o pedală. Dom’le, și o pedală, știți ce înseamnă pedala aceea pusă, dar cu glasul? Ăla e glasul lui Dumnezeu.
Pedala aceea este glasul lui Dumnezeu. De-aia nu pot să mă joc de-a pedala electronică. Nu! Aia e rugăciune. Trebuie cultivată simplitatea. Dacă vii să cânți o priceasnă, atunci vii să cânți o priceasnă sau un cântec religios, simplu!”
Meșteșugul interpretei
Revenind la afișul manifestării cu „muzică autentică și religioasă” ne întrebăm ce o fi aia muzică autentică? Și un copil afon care știe câteva acorduri poate produce muzică autentică. E adevărat, proastă! Atunci de ce te-ai apuca să cânți „Rugă pentru părinți” tu, Vlăduța Lupău? Autentic ar fi însemnat să-l chemi pe Ștefan Hrușcă pe scenă.
El ar fi fost autentic, dar astfel doamna interpretă a încercat să fure ceva din emoția cântecului și s-o transmită „sălii în lacrimi”. Și aici trebuia ca meșteșugul interpretei, indiscutabil de altfel, să se transforme în artă, ceea ce nu s-a întâmplat, de unde și reacțiile negative ale celor care au ascultat interpretarea pe rețelele sociale!
Vlăduța Lupău este un excelent meșteșugar în profesia sa, ea ilustrând foarte bine fenomenul lăutărismului de care era obsedat Constantin Noica. Ilustrul filozof îi critica, prin anii 80 ai secolului trecut, pe intelectualii României că sunt superficiali și mediocri.
Cine s-ar fi gândit că, după 40 de ani, lăutărismul va triumfa în societatea democratică nu numai în lumea artistică, ci și la urne?
Altfel, Vlăduța Lupău este divă și vedetă, dar nu artistă, așa după cum infinit de puțini politicieni sunt și bărbați de stat.

O clujeancă a reclamat, joi, parcarea ”minunată” fix intr-o intersecție din cartierul Gheorgheni, zona străzillor Albini – Heltai Gaspar, în apropierea fostei școli generale nr. 22.
”M-a deranjat că a pus în dificultate o ambulanță ce transporta un pacient la dializă. Am sunat la numărul de pe bord să vină să mute mașina.
Doamna care a venit era foarte indiferentă. Noi toți am deranjat o mașină parcată în intersecție”, a relatat clujeanca.
EVENIMENT
Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj

Carrefour a început o amplă campanie de retragere și rechemare de la consumatori a 12 sortimente de paste alimentare marca Carrefour Classic, fabricate de Ghigi 1870 S.p.A., indiferent de lot sau termen de valabilitate.
Măsura a fost luată după ce s-a constatat că produsele nu aveau menționat pe etichetă posibilul conținut de muștar, un important alergen care poate provoca reacții severe persoanelor sensibile.
Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj
Produsele au fost vândute în principalele orașe din țară, inclusiv București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați, în cele peste 300 de magazine ale rețelei.
Sortimentele retrase includ diverse tipuri de paste, atât obișnuite cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.
Consumatorii care dețin aceste produse sunt sfătuiți să nu le consume, în special persoanele alergice la muștar, și să le returneze în orice magazin Carrefour din rețea. Contravaloarea va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
EVENIMENT
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj. Pompierii au îndepărtat table desprinse de pe acoperișuri, dar și copaci

Vântul deosebit de puternic a produs stricăciuni în Cluj-Napoca, dar și la Turda.
Echipajele de pompieri au intervenit pentru a îndepărta în special elemente de pe acoprișuri, care reprezintă pericol pentru trecători, dar și copaci.
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj
Mai multe localități din județul Cluj sunt sub avertizare de vânt puternic. Rafale de vânt au afectat în această după-amiază mai multe clădiri, dar și copaci.
Echipajele ISU Cluj au fost solicitate să intervină în mai multe locații pentru îndepărtarea unor elemente de construcție sau arbori care prezentau risc de prăbușire.
Până în acest moment, s-au înregistrat următoarele intervenții:
- Calea Victoriei, municipiul Turda – degajare elemente de acoperiș (dolii desprinse)
- Piața Abator, Cluj-Napoca – intervenție pentru tencuială căzută; acțiune desfășurată de Detașamentul 2 Cluj-Napoca și Detașamentul 1 Cluj-Napoca
- Str. Vasile Lupu 21, Cluj-Napoca – degajare tablă desprinsă de pe acoperiș
- Str. Burian, municipiul Turda – îndepărtare stâlp de lemn căzut
- Str. Bună Ziua 35, Cluj-Napoca – intervenție pentru acoperiș din tablă desprins
- Str. Tăbăcarilor 2, Cluj-Napoca – tablă desprinsă de pe acoperiș; echipajele urmează să intervină
- Str. Einstein 2, Cluj-Napoca – intervenție pentru degajarea unui element de construcție aflat în pericol de prăbușire
Echipajele ISU Cluj acționează în continuare pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate și monitorizarea acestora prin dispeceratul comun ISU-SAJ, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.