ACTUALITATE
Cu 3 milioane lei din fonduri europene, UBB întărește competitivitatea proprie și națională în aria academică europeană

Atunci când există implicare, idei și bani, orizontul de dezvoltare a unui proiect este mai ușor de atins. Este și cazul UBB Cluj care, cu ajutorul fondurilor europene, va forma o rețea națională și europeană de colaborare în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării.
„UBB intenționează să creeze, cu ajutorul fondurilor europene, o rețea națională și europeană de colaborare în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării, care să implice atât universități, cât și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile. În acest sens, UBB a semnat, în luna aprilie 2020, un contract de finanțare în valoare de aproape 3 milioane de lei în cadrul Programului Operațional Competitivitate, prin care înființează un Centru Suport UBB pentru sprijinirea aplicațiilor de cercetare-dezvoltare-inovare în competițiile programului-cadru european.
Centrul Suport UBB va include echipe competitive de specialiști în domeniul scrierii și implementării de proiecte europene și se va adresa atât UBB, cât și altor actori naționali/internaționali interesați de aceste servicii.
„Nu poți cere performanță în competițiile europene fără să asiguri suport de calitate și pregătire avansată”
„Înființarea Centrului Suport UBB se dorește a fi o acțiune instituțională inovatoare, care să ajute UBB și alți actori interesați în accesarea finanțărilor europene în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării. Centrul Suport UBB s-a născut prin colaborarea strânsă între Oficiul de Fonduri Europene (prorectoratul responsabil cu finanțarea) și Centrul de Management al Cercetării Științifice din UBB (prorectoratul responsabil cu cercetarea științifică).
Nu poți cere performanță în competițiile europene fără să asiguri suport de calitate și pregătire avansată în acest sens, și asta facem prin acest Centru. Nu este un Centru obișnuit, ci unul care va implica profesioniști cu expertiză internațională și care are o adresabilitate largă (în principal în UBB, dar și local/regional/național/internațional)”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Proiectul finanțat prin Programul Operațional Competitivitate va fi implementat pe parcursul a 39 de luni și va facilita nu doar atragerea fondurilor europene și creșterea capacității de implementare, ci și interacțiunea între cercetătorii români și cei străini, precum și între cercetători și reprezentanți ai mediului de afaceri”, se arată în comunicatul UBB.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.


Clujenii sunt invitați să participe duminică, 4 iunie 2023, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.
„Evenimentul se va desfășura după următorul program:
Începând cu ora 17.00, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Părintele Mitropolit Andrei va săvârşi slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care vor participa toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la parohiile din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului.
De la ora 18.00 procesiunea propriu-zisă va porni din faţa Catedralei şi se va deplasa pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin spatele Bisericii Sfântul Mihail) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei. Procesiunea va avea în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, vor urma diaconii, şi soborul preoţilor slujitori, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, elevi, studenţi şi credincioşi. De-a lungul traseului se vor face trei opriri şi se vor rosti ectenii speciale.
Pentru buna desfăşurare a procesiunii, Primăria şi Poliţia vor lua măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi vor asigura liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.
După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane vor fi rostite rugăciuni pentru natură, iar la final Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei va rosti un cuvânt de învăţătură.
Evenimentul îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși clujeni, la marele praznic al Cincizecimii, care reactualizează evenimentul pogorârii Duhului Sfânt, actul mântuitor prin care ia ființă Biserica în chip văzut, ca realitate istorică concretă, ca anticipare a Împărăției viitoare a lui Dumnezeu”, a comunicat Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Un accident rutier a avut loc, marți seara, pe str. Bună Ziua din Cluj-Napoca. Au fost implicate 3 mașini. Două persoane au primit ajutor de la echipajul SMURD.
„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Bună Ziua. În accident au fost implicate trei autoturisme.
Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar două persoane sunt evaluate de către echipajul SMURD. Cele două persoane au refuzat transportul la spital. În paralel, pompierii asigură măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor.
La misiune iau parte două autospeciale și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
Foto: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
RESTRICȚII de circulație în zilele de 3 și 4 iunie, cauzate de „Sports Festival”. Vezi ce linii vor fi DEVIATE

CTP Cluj-Napoca anunță publicul călător că, din cauza restricțiilor de circulație instituite în oraș în zilele de 3 și 4 iunie, traseele liniilor 30, M26, L 101, și cursa specială Cora vor fi deviate.
„Vor fi introduse restricții de circulație în zona stadionului Cluj-Arena, cu ocazia manifestărilor publice sub egida „Sports Festival 2023”. În data de 03.06.2023, între orele 05:30 – 16:00, și respectiv în data de 04.06.2023, între orele 06:00 – 11:30,, se suspendă circulația auto generală pe Splaiul Independenței. Circulația va fi deviată după cum urmează:
– Autobuzele de pe linia 30 vor circula deviat pe str. Octavian Goga – Dragalina – P-ța Mihai Viteazul – str. Cuza Vodă – B-dul 21 Decembrie 1989. La întoarcere: B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Regele Ferdinand – str. Dragalina – P-ța 14 Iulie;
– Autobuzele de pe linia M26 vor circula prin P-ța 14 Iulie – str. Dragalina – P-ța Mihai Viteazul. La întoarcere: pe strada Regele Ferdinand, Calea Moților, Calea Mănăștur;
– Cursa specială de Cora: Piața 14 Iulie – str. Octavian Goga – Dragalina – P-ța Mihai Viteazul. Întors din P-ța Mihai Viteazul – str. Dragalina – str. Octavian Goga – P-ța 14 Iulie;
– Pe traseul de tramvai 101 vor circula autobuze pe traseul deviat: str. Primăverii, str. Plopilor, Pod Garibaldi – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. Dragalina – str. Horea – P-ța Gării. La întoarcere P-ța Gării, str. I.L.Caragiale, str. Horea, str. Dragalina, P-ța 14 Iulie, Pod Garibaldi, str. Plopilor, str. Primăverii, str. Bucium”, a transmis CTP Cluj-Napoca.