Connect with us

ACTUALITATE

Criza din SUA lovește economia României

Publicat


Conform estimărilor Rezervei Federale din Atlanta, economia Statelor Unite ale Americii a scăzut cu 52,8% în acest trimestru, ca urmare a mișcărilor de stradă din statele americane și a pandemiei de coronavirus. Astfel, se va crea efectul de fluture, care va afecta și România, pe mai multe planuri, nu doar pe cel economic.

Producția americană se află în scădere, afectând consumul și investițiile. Unul dintre efectele crizei este devalorizarea dolarului, întrucât acesta a scăzut de la 4,4424 pe 27 mai până la 4,3112, conform cursului valutar de astăzi a Băncii Naționale a României.

De asemenea, pe plan internațional condițiile de finanțare încep să se deterioreze, adică se vor acorda mai puține împrumuturi, iar condițiile de creditare vor fi mai dure, ceea ce va afecta și economia românească. Prețurile bunurilor importate din America s-ar putea să crească.

În următoarea perioadă, vom putea observa manifestarea altor efecte generate de criza economică din SUA asupra României.

Cristian Lungu

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Diabetologul Nicolae Hâncu, distins de UMF Cluj cu Medalia „Iuliu Hațieganu” la aniversarea vârstei de 80 de ani

Publicat

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca l-a omagiat astăzi pe diabetologul profesor doctor Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai apreciați, respectați și renumiţi medici din România, pentru contribuţiile remarcabile la dezvoltarea și la prestigiul învăţământului universitar clujean și românesc.

Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu este o personalitatea remarcabilă a școlii de medicină clujene și a medicinei românești, membru de Onoare al Academiei Române, Membru titular al Academiei de Știinte Medicale din România și Președintele de Onoare al Federatiei Române de Diabet, Nutritie și Boli Metabolice.

A înființat Centrul Clinic de Diabet, Nutriție și Boli metabolice din Cluj

De-a lungul carierei sale de peste 50 de ani, a contribuit direct la înființarea Asociației Române pentru Studiul Obezității (1993), a Asociației Române de Ateroscleroză și Lipidologie (1999), a Federației Române de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice (2001), a Asociației Române de Educație în Diabet (2001) și a Societății Române de Nutriție (2003).

În 1992, a înființat Centrul Clinic de Diabet, Nutriție și Boli metabolice din Cluj, în care s-a implicat cu pasiune și dăruire în îngrijirea pacienților, în cercetare, în numeroase colaborări internaționale și nu în ultimul rând, în pregătirea studenților.

Un alt aspect important al vieții sale profesionale a fost prezența sa ca membru în Consiliul Societății Europene de Diabet (2001-2005), concomitent cu poziția de Secretar al Grupului de Lucru Învățământ Postuniversitar din cadrul acestei instituții. A fost cea mai înaltă poziție ocupată de un diabetolog român într-un for științific european. În acea perioadă, a participat la organizarea a numeroase cursuri postuniversitare în Dublin, Budapesta, Viena, Kaunas, Wroslaw și România.

A organizat și prezidat numeroase conferințe și evenimente științifice de mare valoare pentru științele medicale din România, dintre care amintim: Preşedinte al primei Conferinţe Naţionale Sănătate prin Alimentaţie (Bucureşti, 2011), Co-chairman la A doua Conferinţă Naţională de Dislipidemii (Bucureşti, 2011), Chairman la Primul Congres Național „Bolile Cronice Netransmisibile” (Bucureşti, 2012).

Este formatorul școlii de nutriționiști și diabetologi din țara noastră

Autor și co-autor a zeci și sute de cărți, articole și lucrări științifice, publicate în țară și în străinătate, profesorul Nicolae Hâncu și-a desfășurat activitatea științifică în domenii precum lipidologia clinică, managementul clinic al diabetului zaharat de tip 2, riscul cardiovascular global, obezitatea abdominală.

De-a lungul activităţii didactice, ca profesor şi şef al Catedrei de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, formatorul școlii de nutriționiști și diabetologi din țara noastră a contribuit constant la creșterea calității învățământului, prin strategii vizionare și realizări în premieră, setând competitivitatea valorică drept un criteriu suprem de promovare. A format și motivat zeci de generații de studenți care acum se mândresc cu faptul de a se numi discipolii săi.

„Este un moment extrem de important și emoționant, deopotrivă, pentru universitatea noastră, în care îl celebrăm pe distinsul profesor doctor Nicolae Hâncu. Datorită pregătirii sale excepționale, a dăruirii și pasiunii infinite cu care a contribuit, în mod remarcabil, la dezvoltarea și prestigiul școlii medicale românești, îi oferim astăzi, în semn de înaltă prețuire, medalia de onoare a Universității “Iuliu Hațieganu”.

Această distincție se acordă personalităților remarcabile ale medicinii clujene, celor care ne-au purtat renumele peste tot prin țară și peste hotare. Mă simt extrem de onorată să îi înmânez această medalie domnului profesor Nicolae Hâncu în această zi deosebită, când sărbătorește și frumoasa vârstă de 80 de ani.”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”.

„Datoria profesiei mele este să ajute știința în drumul spre sănătatea omului și pe el să-l călăuzească spre sănătate”

Conducerea și corpul academic al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, precum și generaţiile de studenţi, medici, colegi şi colaboratori care i-au fost alături de-a lungul carierei sale remarcabile, îi adresează cu respect și din toată inima un sincer și călduros „La mulți ani!”.

Ceremonia de decernare a Medaliei de onoare „Iuliu Hațieganu”, pentru contribuţiile remarcabile la dezvoltarea și prestigiul învăţământului medical universitar clujean și românesc, a avut loc astăzi, 6 iulie 2020, în amfiteatrul Ion Aleman al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Ceremonia a fost prezidată de rectorul universității, doamna prof. dr. Anca Dana Buzoianu și de prorectorul universității, domnul prof. dr. Daniel Mureșan.

„Datoria profesiei mele este să ajute știința în drumul spre sănătatea omului și pe el să-l călăuzească spre sănătate. Realizările, succesele și pozițiile în ierarhiile profesiei le datorez Universității mele. Azi, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este o mândrie a Clujului și a României, cu o admirabilă vizibilitate națională și internațională, având o impunătoare prestanță și un prestigiu consolidat an de an.”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, în discursul de acceptare a distincției.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Fondatorul UNTOLD și NEVERSEA, Bogdan Buta, este la mare căutare: ,,Am primit propuneri să licențiem câte un Untold și pe alte continente”

Publicat

Fondatorul festivalului Untold, Bogdan Buta, a vorbit la podcast-ul Băncii Transilvania despre cum se pregătește un festival, ce a făcut el și echipa lui în perioada în care festivalurile nu au fost permise și despre ofertele pe care le-a primit pentru a organiza și evenimente internaționale.

„Am primit propuneri să licențiem câte un Untold și pe alte continente”

„Am primit propuneri să parteneriem, să licențiem câte un Untold și pe alte continente. Va fi o mare provocare să ducem un produs românesc în alte țări. Deja am reușit să atragem mulți fani, din peste 120 de țări. Cei care vin din străinătate devin ambasadori pentru noi și aduc grupuri de 5-10 alți oameni după ce le vorbesc despre experiența din România”, a povestit Bogdan Buta.

Clujul avea infrastructură pentru un festival de tip Untold

„La Cluj acest mediu a fost încurajat, Festivalul Internațional de Film Transilvania i-a inspirat pe mulți alții, aici sectorul cultural sprijinit de foarte mulți ani. Așa s-a format partea de know-how, a unor oameni inspirați unii de la alții, o comunitate care și-a dorit să organizeze evenimente, mici sau mari. Clujul avea deja infrastructura, stadion modern, sală polivalentă nouă, autorități interesante și cooperante, în consecință au apărut tot mai mai mulți organizatori de evenimente, muzicale sau sportive”, a mai spus Buta.

Pandemia de coronavirus i-a lovit puternic

„Industria noastră este cea mai afectată; mai ales că evenimentele mari au fost primele restricționate. Se pune că viața nu va reveni la normal decât atunci când se vor organiza din nou marile festivaluri. Când au intrat restricțiile, am fost cu toții dezamăgiți, noi având de obicei o atitudine optimistă. Am alocat 60% din resurse în eforturile de combatere a epidemiei, pe considerentul că dacă reușim să coordonăm 15.000 de oameni la aceste evenimente, putem să îi folosim tot atât de bine în a ajuta să depășim criza”, a mai spus fondatorul Untold și Neversea.

Foto: Captură YouTube / BT

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Școala Specială pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flóra” va fi reabilitată din bani europeni. Valoarea lucrărilor este de peste 3,3 milioane lei

Publicat

Consiliul Județean Cluj a semnat contractul pentru executarea lucrărilor de construcții la obiectivul Reabilitare structurală și reamenajare arhitecturală pentru clădirea de ateliere la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flóra”, instituție de învățământ special aflată în subordinea forului administrativ județean.

„Lucrările vor începe în perioada imediat următoare și vor fi executate de către societatea CONSTRUCT MAPCOM SRL.

Scopul general al proiectului, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, îl reprezintă creșterea gradului de participare în învățământul preșcolar, primar și gimnazial la nivelul unității școlare speciale din Cluj-Napoca. De asemenea, acest proiect vizează și îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activităților educaționale și asigurarea unor facilități necesare desfășurării procesului instructiv-educativ.

Valoarea lucrărilor este de 3.320.702,24 lei fără TVA”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Foto: CJ Cluj (Facebook)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Scandal în jurul Centrului de Interes. Asociația Artiștilor CDI condamnă abuzurile comise de președintele Federației Centrul de Interes, profesorul universitar Florin Ștefan

Publicat

Asociația Artiștilor CDI, unul dintre cei doi administratori ai spațiilor din Centrul de Interes, condamnă abuzurile comise în ultimele luni de președintele Federației Centrul de Interes, profesorul universitar Florin Ștefan, și sesizează Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca cu privire la tentativa grupului constituit în jurul lui Florin Ștefan de a acapara finanțarea publică destinată întregii comunități artistice din Centrul de Interes.

Istoria murdară de la Fabrica de Pensule se repetă la Centrul de Interes

„Trista istorie a sciziunilor și sforăriilor de la Fabrica de Pensule se repetă, din păcate, la Centrul de Interes – cel mai mare spațiu din România dedicat artei contemporane.

Una dintre cele două entități care administrează atelierele și expozițiile de aici, și anume Federația Centrul de Interes, condusă de Florin Ștefan, se străduie să o submineze pe cealaltă, Asociația Artiștilor CDI, pentru a gestiona de una singură banii publici care sunt atrași la Centrul de Interes.

Aceste acțiuni au început după numai un an de la deschiderea hub-ului din fosta fabrică Tehnofrig.

Astfel, în 2018, Federația lui Florin Ștefan a înregistrat marca “Centrul de Interes”, iar apoi, în 2019, marca denumită „Centrul de Interes Artă & Permisiuni”, fără a se consulta cu artiștii și cu celelalte structuri care activau în acest spațiu.

La finele anului trecut, Federația Centrul de Interes a eliminat dintre membrii săi Asociația Baril, fără a-l înștiința pe președintele acesteia, Sorin Neamțu.

În fine, în 2020, Federația lui Florin Ștefan a înființat o nouă asociație, „Asociația Artiștilor din Centrul de Interes”, pentru a crea confuzie de nume și a bloca accesul la finanțări al Asociației Artiștilor CDI – celălalt administrator al spațiilor din clădire. (De Asociația Artiștilor CDI depind 23 de ateliere în care își desfășoară activitatea peste 40 de artiști, designeri si organizații.)

„Am sperat că Centrul de Interes va fi un spațiu multidisciplinar”

Toate aceste abuzuri au culminat cu îndepărtarea galeriei Sabot din spațiul în care a activat în ultimii trei ani. Precizăm că galeria Baril și galeria Sabot erau singurele galerii cu vizibilitate internațională din Centrul de Interes și, implicit, din Cluj, după ce galeria Plan B a decis, în 2018, să activeze doar la Berlin.

Noi, reprezentanții Asociației Artiștilor CDI și ai galeriei Sabot, am sperat că Centrul de Interes va fi un spațiu multidisciplinar, în care creativitatea să dialogheze cu arta pentru a genera inovație, experiment și noi căi de interacțiune cu publicul.

Pentru a exemplifica diferența de viziune dintre noi și gruparea lui Florin Ștefan, e suficient să spunem că noua asociație înființată de el a decis să primească în rândurile sale doar absolvenți de studii universitare de artă. Majoritatea provin din anturajul lui Florin Ștefan, fiind cadre universitare tinere și studenți meniți a-i consolida poziția de putere în Centrul de Interes și ascensiunea în Universitatea de Artă și Design din Cluj.

Din nefericire, ei nu fac decât să contribuie la scăderea calității programului de la Centrul de Interes: expoziții cu caracter marginal, străine de orice relevanță, în care artiștii sunt deopotrivă curatori, președinții și vicepreședinții sunt deopotrivă artiști, iar selecția participanților se face pe bază de “adeziune la noua asociație”.

Considerăm că banii publici de care beneficiază Centrul de Interes trebuie să fie administrați transparent și nu trebuie să servească intereselor unui grup abuziv.

Pentru a consulta cele câteva documente care susțin afirmațiile noastre de mai sus, vă rugăm să accesați acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1ZfWVIkGnGCALSoJ-xADlXieJ2msu-ZjV?usp=sharing”, se arată în comunicatul Asociației Artiștilor CDI.

Citește mai departe