Connect with us

ACTUALITATE

Cripta familiei Bethlen din Hajongard Cluj. Inaugurare după renovare

Publicat


bethlen

Cluj-Napoca, vineri 19 august 2022 (MTI) – Cripta Bethlen, renovată cu sprijinul statului ungar, a fost inaugurată vineri la prânz în cimitirul central (Hajongard) din Cluj-Napoca, după ce o prelegere istorică a evocat viaţa contelui Bethlen Béla, guvernatorul civil al Transilvaniei de Nord în 1944.

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, a citat în predica sa rostită în faţa criptei povestea din Vechiul Testament, potrivit căreia Moise i-a făcut pe evreii care au ieşit din Egipt să jure că vor lua cu ei osemintele strămoşului lor, Iosif.

“Trebuie să purtăm cu noi osemintele lui Bethlen Béla deoarece dacă noi – cei cărora Dumnezeu le-a dat fericire astăzi şi posibilitatea de a avea mai mult – nu avem astfel de modele nu vom supravieţui”, a spus episcopul.

După cum a evocat, Bethlen Béla nu a devenit mizantrop nici după ce statul comunist l-a privat de toate bunurile sale şi l-a întemniţat. El a reactionat cu modestie şi cu calm chiar şi atunci când, după eliberarea din închisoare, a trebuit să se întreţină prin muncă fizică, trăind în condiţii mizerabile. Lucrând ca grădinar se bucura de aerul curat, iar atunci când lucra ca hamal, îşi considera munca un exerciţiu fizic. Iar atunci când inundaţiile de pe Someş din 1970 au afectat oraşul său, Becleanul, groful deposedat de avere şi trăind în condiţii mizere, a trimis din Cluj 1000 de lei sinistraţilor din Beclean.

Péter Szilágyi, subsecretar de stat al Cancelariei Prim-ministrului, a avertizat în discursul său: putem păstra ceea ce avem doar dacă ţinem la el. El a recomandat publicului concepţia despre viaţă a lui Bethlen Béla. “Dacă nu noi, cine va păstra rădăcinile noastre milenare aici, în Bazinul Carpatic?” – a citat reflecţia aristocratului ardelean.

Cheia supravieţuirii maghiarilor – a spus el – se află, ca şi până acum, în coeziunea peste frontiere. El şi-a exprimat dorinţa ca viaţa lui Bethlen Béla să fie un sprijin şi un etalon pentru deciziile luate azi, “pentru ca şi noi să rămânem oameni în vremuri neomeneşti”.

Cripta ramurii de Beclean a familiei Bethlen a fost construită în 1884, nenumăraţi membri ai familiei fiind înmormântaţi în ea. Monumentul ruinat a fost restaurat de Fundaţia Házsongárd, cu sprijinul de 30 de milioane de forinţi (73,7 de mii de euro) din partea statului ungar. Mai mulţi membri ai familiei Bethlen au participat la binecuvântarea criptei.

Vineri dimineaţa, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare de la Cluj, istoricul János Kristóf Murádin a evocat figura lui Bethlen Béla. Născut în 1888 şi decedat în 1979, el a ales să rămână în Transilvania în trei momente importante din viaţa lui. După retrocedarea Transilvaniei de Nord către Ungaria în 1940, a fost numit prefect al comitatelor Bistriţa-Năsăud şi Solnoc-Dăbâca, ambele cu majoritate românească. După ce Ungaria a fost ocupată de armata germană, la 19 martie 1944 a demisionat din funcţii, totuşi, la solicitarea guvernului format în 29 august a preluat începând din 1 septembrie funcţia de guvernator civil al Transilvaniei de Nord. În această calitate şi-a dedicat toată energia pentru a minimiza pagubele provocate Transilvaniei de înaintarea armatei sovietice.

În 1945, în cadrul unui proces înscenat, tribunalul popular comunist l-a condamnat la cinci ani de închisoare, dar după ce pedeapsa a fost executată şi contele a refuzat să plece în Ungaria, el a fost deţinut fără proces timp de încă trei ani în închisorile cele mai cumplite. Bethlen Béla a fost reabilitat de un tribunal român în 1959.
sursa: https://hirado.hu/Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Ultimele seri în care clujenii se pot bucura de festivalul Lights On

Publicat

De

[in]visible1

Artiști din România, Franța, Polonia, Franța și Mara Britanie expun la Cluj-Napoca instalații care au colorat ultimele șapte zile toate rețelele sociale și au făcut ca un mare număr de clujeni să iasă din case pe timpul serii în ciuda temperaturilor scăzute.

Asociația Daisler încearcă să transforme în această perioadă orașul într-o mare galerie de artă de care publicul să se bucure cu titlu gratuit, în beneficiul tuturor. Așa se face că ediția din acest an include 10 lucrări extrem de interesante pe care suntem convinși că le-ați văzut deja distribuite pe toate canalele de medii sociale.

Printe cele mai populare lucrări din acest an se numără Butterfly Cluster a britanicei Anne Bennett. Lucrarea atrage prin coloritul puternic al celor peste 1.600 de fluturi expuși într-una dintre pergolele din Iulius Parc.

butterflies2

in[visible] a clujeanului Daniel Popescu a stârnit atât interes pe canalele de medii sociale încât a fost confirmată pentru cel de-al doilea festival internațional pentru luna ianuarie.

Diva, produsă de artistul francez Thomas Voillaume, a atras clujenii pentru prima oară în zona Record Park, mulți dintre cei care au ajuns să o vadă au descoperit și locațiile Stables și Bruto pentru prima oară.

De asemenea, lobby-ul Hampton by Hilton a fost luat și el cu asalt de spectatori în căutarea lucrării Light & Geometry aparținând Cristinei Toadere.

Duminică seara, publicul poate urmări pe instalația Stringed toate mesajele propuse în cadrul campaniei derulate pe paginile de facebook și instagram Lights On.

Festival nomad

[in]visible3

„Suntem un festival nomad, deci încercăm prin Lights On să explorăm an de an alte spații și încercăm să activăm locuri noi din oraș, pe care să le prezentăm și publicului.

Anul acesta am ajuns în Record Park și le-am arătat oamenilor zona asta din oraș, am ajuns pentru prima dată să colaborăm cu Muzeul de Istorie a Transilvaniei, am revenit și în Iulius Parc și am reușit să punem zona în evidență dintr-o perspectivă nouă. E doar unul dintre elementele care face Lights On un eveniment altfel”, explică Andi Daiszler, inițiatorul Lights On Romania.

Consum de energie la fiecare instalație

Sub egida “Light is more than energy”, ediția din această iarnă prezintă, într-o manieră extrem de deschisă și onestă, consumul de energie pe care fiecare instalație de lumină îl are, astfel încât publicul să înțeleagă că este în măsură să contribuie activ la economisirea energiei electrice – un subiect extrem de dezbătut în această perioadă. Toate instalațiile au un consum cumulat de 3,5 kWh, echivalentul unei locuințe cu doi adulți și doi copii ce desfășoară activități cotidiene.

Festivalul de la Cluj se încheie duminică seara, 27 noiembrie.

Lights On este un festival gratuit de instalații de lumină, lansat în 2018 la Cluj-Napoca.

diva

 

[in]visible2

geometry

Citește mai departe

EVENIMENT

Vicepreședintele USR Cluj, deputatul Viorel Băltărețu: Vrem să arătăm că noi suntem opțiunea cea mai bună pentru Cluj

Publicat

De

usr vin

Președinta și vicepreședinții filialei județene USR Cluj au prezentat obiectivele noii echipe de conducere. Oana Murariu, Deputată și Președintă USR Cluj, a declarat că obiectivul cel mai important e ca USR Cluj să devină prima opțiune a cât mai multor clujeni la alegerile din 2024.

Viorel Băltărețu, Deputat și Vicepreședinte al filialei, este cel responsabil de coordonarea echipei ce va gestiona extinderea partidului și suportul acordat filialelor din județ.

“Avem nevoie de filiale noi și de noi membri de calitate, care să se implice. Scopul e să prezentăm candidați în majoriatea UAT-urilor din județ. Vrem să atragem oameni alături de noi, să le arătăm că noi suntem opțiunea cea mai bună pentru Cluj.”

“Prin această nouă formulă a biroului județean, demonstrăm că am devenit mai maturi. Ne concentrăm să fim, în primul rând, o echipă în interior și, apoi, să prezentăm un proiect care să fie viabil și votat de către clujeni în 2024”, a declarat Viorel Băltărețu.

85% dintre români sunt nemulțumiți

Conducerea USR Cluj a mai arătat că, după un an de guvernare PSD-PNL-UDMR, 85% dintre români sunt nemulțumiți de rezultate: inflație de peste 15%, creșteri substanțiale de prețuri, taxe și impozite crescute, programe de dezvoltare pe bani europeni a căror implementare stagnează.

Cunoscut pentru implicarea sa în accelerarea proiectelor de infrastructură din județ, Viorel Băltărețu a prezentat o radiografie a rezultatelor guvernării în acest sector:

Licitații blocate

“La nivel național, sunt anulate și blocate licitații pentru 815 km de autostrăzi și drumuri naționale și reziliate contracte pentru 330km. Alți 660 km aflați în faza de proiectare au un viitor incert.”

La nivelul județului, deputatul trage semnale de alarmă asupra ritmului extrem de lent în care se derulează proiecte de infrastructură vitale pentru Cluj: drumul expres A3 Tureni, care e finanțat din fonduri europene ce expiră la finalul lui 2023, respectiv centura metropolitană a Clujului, un proiect care stă pe loc din cauza lipsei de expertiză în proiecte complexe de infrastructură a autorităților locale.

Un alt sector puternic afectat de strategia guvernanților este mediul privat. “Într-o perioadă în care angajatorii resimt cel mai acut nevoia de sprijin, statul îi sufocă prin taxe și impozite noi, suprataxarea muncii parțiale și le blochează accesul la programe de dezvoltare”, a mai atras atenția deputatul Băltărețu.

 

Citește mai departe

CLUJ24 TV

COOLJEANUL ZILEI. Ioan Isaiu: Cum eram CHIOR, nu m-au luat la liceul militar, că altfel și-n ziua de azi băteam pas de defilare

Publicat

giovani 1

Ioan Isaiu, zis și „Giovani”, este actorul clujean care, la fel ca Sir Anthony Hopkins, a cunoscut celebritatea la vârsta a doua. Don Giovani s-a făcut remarcat în telenovele, bineînțeles în calitate de bărbat fatal, că na, cineva trebuia să o facă și pe asta. „Idolu’ la femei” este un adevărat globetrotter, opincile lui adunând praful planetei din Dej până în Noua Zeelandă și Singapore. A revenit la prima lui dragoste, teatrul și nu-i pare rău. Nici nouă…

giovani 2

„În liceu am început să cochetez cu teatrul, aveam o trupă la clubul Casei Armatei pe atunci. Am început cu piesa „Trei iezi” de D.R. Popescu. După ce-am terminat liceul n-am mai dat la teatru, mi-era frică din cauza concurenței, mari la acele timpuri. Am dat la metalurgie la seral, că trebuia să fac o facultate, nu? Era rușine să nu faci o facultate.

Apoi, în armată m-am întâlnit cu George Ivașcu, o altă întâlnire formatoare de destine. El intrase deja la IATC. Vezi tu, totul se învârte în jurul armatei, asta poate pentru că am vrut să dau la liceul militar și acest lucru m-a urmărit toată viața. Dar cum eram chior, nu m-au luat, că altfel și-n ziua de azi băteam pas de defilare de mă lua mama lui proces-verbal”, spune Ioan Isaiu.

Urmăriți întreg interviul realizat de Marius Aciu pe Cluj24.ro și VIA Cluj TV, sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 10.05.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Actorul Florin Piersic a recitat poezii din cartea soției lui Emil Boc, Oana, la lansarea unui nou volum

Publicat

De

boca 1

Soția primarului Clujului, Oana Boc, și-a lansat, vineri, noua sa carte de poezii, ”Șeherezada”, iar actorul Florin Piersic a recitat câteva poezii.

Florin Piersic a declarat că adoră versurile Oanei Boc.

”Eram foarte tânăr și am debutat cu o poezie la proba de fotogenie a lui A.E. Baconschi, Odă pădurii, pe care a învățat-o cu mama sa. Recunosc că o ador pe Oana Boc.

Eu știu 120 de poezii, sunt îndrăgostit de poezie.

Într-o zi m-am întâlnit cu minunata Oana Boc și am povestit despre poezii și ne-am plimbat pe floaștăr (centrul Clujului – n.a.).

Am rămas într-un fel de amiciție, ceva afectuos, eu o sun și o întreb ce face și îi spun <<nu am nevoie de nimic decât să scrii poezii și eu ți le recit>>”, a spus actorul.

La lansarea de la Bastionul Croitorilor au vorbit Constantina Raveca Buleu, din partea Uniunii Scriitorilor Cluj, Andrea H. Hedeș și Victor Constantin Măruțoiu.

La eveniment au fost prezenți atât primarul Emil Boc și cele două fiice, Cezara și Patricia.

De asemenea, și autoarea a recitat câteva poezii și a dat autografe.

Oana Boc și-a lansat precedenta carte, ”Scrisoarea Evei”, de asemenea cu poezii recitate de Florin Piersic, în anul 2017.

Primul volum de poezii al Oanei Boc, ”Scara”, a apărut în anul 2013.

boca 2

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax