ACTUALITATE
Creatorul de modă francez, Pierre Cardin, a murit la 98 de ani
Creatorul de modă francez Pierre Cardin, un designer vizionar şi pionier al pręt-a-porter-ului, a murit marţi la vârsta de 98 de ani, a declarat familia sa pentru AFP. Academia Franceză de Arte Plastice a confirmat moartea lui Cardin într-un tweet, adăugând că membrii academiei erau „foarte triști”.
Viața lui Pierre Cardin
Pierre Cardin s-a născut la San Biaggio di Callatla, lângă Veneţia, la 2 iulie 1922. La vârsta de doi ani a plecat împreună cu familia în Franţa apoi a crescut la Saint Etienne.
În 1945, s-a stabilit la Paris. A urmat studii de arhitectură şi a început să colaboreze cu designeri precum Paquin şi Schiaparelli. Aici i-a întâlnit pe Jean Cocteau şi pe Christian Berard, cu care a proiectat măşti şi costume pentru filme, între care amintim „The Beauty and the Beast” („La Belle et la Bęte”).
În februarie 1946, Pierre Cardin a plecat să lucreze pentru Christian Dior, care avea deja deschisă propria afacere.
Creatorul de modă și-a deschis primul magazin în 1950
Potrivit site-ului său oficial, pierrecardin.com, în 1950, şi-a fondat propria casă de modă, la numărul 10 pe rue Richepanse. În 1953, a prezentat prima sa colecţie dedicată doamnelor. Rochia de tip ”bubble” a devenit un succes imens în întreaga lume. Un prim boutique purtând numele „Eve” a fost deschis pe rue du Faubourg Saint-Honoré – Paris 8č.
Pierre Cardin a fost primul designer din vest care a vizitat Japonia
Anul 1957 a fost marcat de deschiderea celui de-al doilea magazin destinat bărbaţilor, numit „Adam”. A început să creeze cravate colorate şi tricouri imprimate şi a efectuat o vizită în Japonia, devenind primul designer din vest care a căutat surse de inspiraţie în această parte a lumii. A devenit profesor onorific al Şcolii de design Bunka Fukosa.
În septembrie 1958, Pierre Cardin a primit premiul „Young Designers” din Boston, SUA. În 1959, a prezentat prima colecţie pentru femei în magazinul ”Printemps” din Paris, iar anul următor, prima colecţie dedicată bărbaţilor, numită „Cylinder” line – linia „Cilindru” prezentată de un număr de 250 de studenţi francezi.
În 1961, Pierre Cardin a început distribuţia liniilor masculine „ready to wear”, urmată în 1963 de linia feminină „ready to wear”.
În 1962, a fost fondat premiul Pierre Cardin în Japonia, distincţie acordată de Şcoala de design Bunka Fukosa pentru cel mai bun designer al anului. În 1966, a prezentat prima colecţie dedicată copiilor, prezentată de tripleţi din Paris.
1966- anul deschiderii primului boutique
În acelaşi an a deschis un boutique pentru bărbaţi şi un studio la etajul şase al clădirii 59 pe rue du Faubourg Saint-Honoré. În 1968, a deschis primul boutique pentru copii, tot pe rue du Faubourg Saint-Honoré, la numărul 8.
În 1970 a avut loc deschiderea „Espace Pierre Cardin” („Spaţiul Pierre Cardin”) la 3 avenue Gabriel, Paris, spaţiu care adăposteşte un teatru, un cinematograf şi o sală de expoziţii, potrivit site-ului său oficial pierrecardin.com.
Premiile primite în intervalul 1973-1991
- În 1973 a primit „Bazilica Palladiana”, un premiu acordat anual unui veneţian de succes. În 1976 a fost distins cu Premiul „Commander of the Order of Merit”.
- Anul 1977 i-a adus Golden Thimble din partea French Haute-Couture pentru cea mai creativă colecţie de sezon, titlu pe care l-a mai câştigat de două ori – în 1979 şi 1982. Tot în 1977 a cumpărat linia de magazine Maxim, pe care a transformat-o în linie proprie de desfacere a creaţiilor sale.
- În 1978 i-a fost acordat certificatul „Prestige Tourism”, distincţie acordată pentru contribuţia la dezvoltarea turismului francez.
- În anul 1985 a primit Fashion Oscar din partea French Fashion Industry în Paris.
- În 1991 a fost distins cu titlul Ambasador de Onoare al UNESCO, numele lui fiind legat de multe acţiuni caritabile.
În cadrul celei de-a 26-a ediţii a Jocurilor Olimpice desfăşurate în Atlanta (SUA) în 1996, a prezentat colecţia ”Evolution”, inaugurând totodată şi noul său spaţiu de prezentare ”Blue Sky”, destinat grupelor de vârstă cuprinse între 16 şi 25 de ani. În 2000 a lansat revista ”Parfum et Senteurs”.
La 25 mai 2007, Pierre Cardin a primit din partea CFDA premiul pentru fashion în New York şi, în 18 noiembrie, a fost distins cu titlul Commander Order pentru merite culturale din partea Principelui de Monaco la Ambasada Monaco din Paris.
Pierre Cardin a produs propriul muzical
Pe lângă modă, Pierre Cardin a produs şi un musical intitulat ”Dorian Grey”, inspirat după opera lui Oscar Wilde, premiera având loc în sala La Fenice din Veneţia, în august 2016.
”Dorian Grey” este un musical care împleteşte muzica pop şi cea clasică, costumele folosite de interpreţi fiind create de Pierre Cardin. Rolul titular în premiera mondială a fost deţinut de Matteo Setti, cunoscut în Italia pentru interpretarea rolului Gringoire în comedia muzicală ”Notre-Dame de Paris”.
Pierre Cardin a fost considerat un adevărat lider în artă, afaceri şi diplomaţie publică. Brand-ul Cardin s-a tranformat într-un imperiu care cuprinde de la haine, parfumuri, genţi de piele, încălţăminte, până la ceasuri, îmbrăcăminte pentru copii, pălării.
Sursa: AGERPRES
Foto: dw.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
O toamnă plină cu evenimente inedite, la Iulius Mall Cluj: expoziție cu roboți gigant, Wedding Days și Târg Handmade
Iulius Mall Cluj este un proiect vibrant, cu evenimente pentru toate tipurile de public, cu un mix de retaileri potrivit pentru fiecare generație, dar și cu experiențe pentru întreaga familie.
Toamna acesta, în Iulius Mall, vor avea loc o varietate de târguri, printre care și: Wedding Days, Handmade, Antichități și Bag Expo. Până pe 11 noiembrie, în Iulius Parc puteți vizita expoziția Transform Robots Alive, unde sunt expuși 14 roboți gigantici.
Târg de obiecte handmade și de vechituri
Pasionații de lucruri meșteșugite de artizani autohtoni sunt așteptați în Iulius Mall. Târgul de Handmade va poposi în Atrium în mai multe weekend-uri: 11 – 13 octombrie, 25 – 27 octombrie, 8 – 10 noiembrie. Aici veți găsi o varietate de produse lucrate manual; bijuterii, accesorii, cosmetice naturale sunt doar câteva exemple.
Colecționarii mai au la dispoziție doar două weekend-uri din anul acesta, în care pot să găsească piese cu patina timpului. Târgul de Antichități va fi prezent în Iulius Mall Cluj în perioadele 18 – 20 octombrie și 15 – 17 noiembrie. Tablouri inedite, numismatică, bijuterii, viniluri, piese de mobilier mic și multe alte obiecte și povești impresionante pot fi descoperite la Târgul de Antichități.
Evenimente dedicate viitorilor miri
În noiembrie, pe 9 și 10, mirii care se pregătesc pentru cea mai importantă zi din viața lor mai au încă o dată ocazia să descopere ultimele tendințe și să discute cu organizatorii de evenimente, la Wedding Days. Sute de modele de rochii de mireasă și costume de mire, mii de verighete și inele de logodnă vă așteaptă în Atrium în al doilea weekend din luna noiembrie.
Iulius Mall va găzdui târgul care aduce sute de modele de genți, portofele, valize de diferite dimensiuni și ghiozdane. Expo Bag se va desfășura de pe 20 noiembrie până pe 24 decembrie. În apropierea sărbătorilor de iarnă, va avea loc tradiționalul Târg de Moș Nicolae, în perioada 29 noiembrie – 5 decembrie, unde veți găsi o multitudine de idei de cadouri pentru cei dragi.
Expoziție cu roboți gigant
Până pe 11 noiembrie 2024, în Iulius Parc ai ocazia să vezi 14 modele de roboți care ajung și până la 6 metri înălțime, dar ai parte și de o serie de activități epice: zonă de laser tag, mega trambuline, paintball, photobooth-uri cool și un colț creativ de desenat. Roboții din Iulius Parc fac parte din seria R (Rescuer), iar tu poți vedea îndrăgitele personaje: Bronkerson R-264 (Optimus Supreme), Waxanarus R-238, Pexiwald R-294, Drambot R-534, dar și mulți alții.
Vino la Iulius Mall Cluj, descoperă târgurile toamnei și trăiește împreună cu familie experiențe de neuitat!
Sănătatea SP Cluj a câștigat vineri partida cu SC Olimpia MCMXII Satu Mare. Etapa a VII-a din sezonul regulat al seriei a 10-a din Liga a III-a s-a încheiat cu scorul de 4-0 (3-0) pentru echipa gazdă care a reușit să domine meciul.
„Virușii Verzi” au intrat hotărâți pe teren și au deschis scorul rapid, în minutul 4 al primei reprize, când Creț a înscris după centrarea primită de la Aidoo.
După primul corner al partidei, echipa oaspete a încercat să atace spațiul porții adverse, însă mingea a ajuns direct în brațele portarului de la Sănătatea.
Cociș îi pasează lui Joseph Aidoo care înscrie și dublează avantajul celor de la Sănătatea în minutul 27.
Victorie clară 4-0
În urma intervenției fundașului de la Olimpia, arbitrul acordă penalty pentru gazde în minutul 36. Lazăr execută lovitura de la 11 metri, dar portarul sătmărenilor, Siwiec, reușește să apere.
Olimpia MCMXII Satu Mare a avut câteva ocazii înainte de pauză, însă Moses Yuh înscrie pentru Sănătatea SP Cluj și gazdele au avut un avantaj de 3-0 la pauza partidei.
Jocul s-a echilibrat în cea de-a doua repriză, dar virușii râmân în posesie. În minutul 64 au avut o ocazie mare, iar apoi, cei de la Olimpia marchează în propria poartă după eroarea lui Coceriuc. Sănătatea beneficiază de un autogol și reușește să obțină cele 3 puncte cu o victorie clară de 4-0.
Compnența echipelor
Sănătatea SP Cluj: Chindriș-Pop, Lazăr, Cimpoeșu (C), Creț, Paul, Fofana, Aidoo, Baciu, Yuh, Cociș.
Rezerve – Grecu, Gorgota, Stretea, Dioszegi, Bonț, Negreanu, Orozco, Gaddo, Vescan.
SC Olimpia MCMXXI Satu Mare: Siwiec- Apai, Caba, Feher, Coceriuc, Montesinos, Ploesteanu, Onet, Emeriau, Micle, Onea.
Rezerve – Mroz, Parker, Topan, Moreira, Estan, Logan, Stifano, Morar, Ginta.
Sănătatea, locul 3 în serie
În clasamentul seriei a 10-a din Liga a III-a, Sănătatea SP Cluj se află pe locul 3, cu 13 puncte, iar SC Olimpia MCMXXI Satu Mare este pe poziția a 8-a, cu 6 puncte.
În următoarea etapă, echipa clujeană va întâlni formația imediat următoare în clasament, CSM Olimpia Satu Mare, iar SC Olimpia MCMXXI Satu Mare va juca pe teren propriu cu Viitorul Cluj.
Timeea Morocoj
EVENIMENT
Boxer clujean, campion național la Juniori, la Campionatul Național de la Bacău. Antrenor: Al 3-lea an când aduce Cupa la Cluj
Elisei Otvos, elev în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv și legitimat la Clubul RAI BOXING Cluj-Napoca, a câștigat titlul de campion național la Bacău, fiind singurul sportiv din Cluj care a reușit această performanță anul acesta.
La categoria sa de vârstă au concurat 24 de boxeri, Elisei fiind singurul reprezentant din județul Cluj care a ajuns în finală. Acesta este al treilea an consecutiv în care Elisei Otvos reușește să aducă cupa la Cluj.
„Este al treilea an la rând care aduce cupa la Cluj, anul acesta Elisei fiind singurul sportiv din județul Cluj care a ajuns în finală. La categoria lui, au concurat 24 de boxeri. Elisei este elev la Liceul cu Program Sportiv, în clasa a IX-a și este legitimat la Clubul RAI BOXING Cluj-Napoca. Acum o să înceapă drumul mai greu pentru el, pentru că va trece la o categorie mai mare de vârstă. Practică boxul de șapte ani”, a declarat, pentru Cluj24, antrenorul tânărului, Victor Lupo, un nume marcant în boxul profesionist mondial.
Performanțe remarcabile la campionate internaționale
Performanțele sale nu se opresc aici – acum doi ani, Elisei a ocupat locul cinci la Campionatul European, iar anul trecut a obținut locul doi la Campionatul Balcanic.
În plus, peste zece zile, tânărul boxer va participa la Olimpiada Gimnazială din Bahrain, unde speră să obțină noi rezultate remarcabile.
„Elisei a câștigat din 2022 cupa și campionatul în fiecare an. A luat locul cinci la Campionatul European acum doi ani și locul doi la Campionatul Balcanic, anul trecut. Peste zece zile vom participa la Olimpiada Gimnazială de la Bahrain”, a mai arătat Victor Lupo.
300 de sportivi s-au duela în ring
Campionatul Național de Box la Juniori s-a desfășurat, între 7 și 11 octombrie 2024, la Sala de Atletism din Bacău. În ring s-au duelat aproximativ 300 de boxeri, cei mai buni de la toate cluburile din țară.
Campionatul Național de Box la Juniori a fost organizat de Federația Română de Box, Sport Club Municipal Bacău și Direcția Județeană pentru Sport Bacău.
Eurodeputatul PMP Eugen Tomac spune că dosarul Schengen ar trebui închis la Consiliul JAI din februarie sau aprilie. El crede că România poate bloca alte decizii europene, pentru a pune presiune pe Austria.
Eugen Tomac critică declarațiile ministrului austriac de Interne în dosarul Schengen: „Mi se par extrem de incorecte la adresa României, în condițiile în care atât domnul ministru Karner, cât și toți ceilalți omologi ai săi din UE știu foarte bine că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile și evident că aici asistăm la un joc politic incorect la adresa țării noastre și a Bulgariei. Nu există nici un argument politic și tehnic pentru a justifica acest abuz de putere pe care-l face Austria de aproape doi ani de zile la adresa noastră”.
România nu intră anul acesta în SCHENGEN cu granițele terestre, spune un europarlamentar
Eurodeputatul consideră că România ar trebui să blocheze alte decizii europene, pentru a pune presiune pe Austria în dosarul Schengen.
„Nici o țară nu este obligată să-și justifice votul, chiar și atunci când blochează o decizie ce ar trebui să acționeze în loialitate față de Acord sau Tratat, ceea ce înseamnă că și România la rându-i poate oricând bloca orice decizie importantă la nivel european, fără a-și justifica poziția”, adaugă el.
Eugen Tomac crede că România nu are șanse să intre și cu granițele terestre în Spațiul Schengen în acest an.
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”
„În momentul de față este clar că în 2024 nu există nici o șansă ca România să intre terestru în Spațiul Schengen (…). Dacă România va avea capacitatea după aceste alegeri prin care vom trece să-și instaleze rapid un Guvern capabil să discute cu Varșovia, pentru că anul viitor, în prima parte a anului, președinția UE va fi deținută de Polonia și cred că Donald Tusk are capacitatea să impună pe agenda UE acest subiect și experiența necesară pentru a ne sprijini eficient (…), în Consiliul JAI din februarie sau din aprilie ar trebui să închidem acest dosar, încheie Tomac”.
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a afirmat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, care admite că România și Bulgaria au făcut progrese, dar consideră că nu e momentul unei aderări la Schengen și cu granițele terestre.