Connect with us

EVENIMENT

FOTO Coșmarul unor locatari din cartierul Grigorescu: bloc reabilitat din fonduri europene, lucrări făcute „de mântuială”

Publicat


Locuitorii unui bloc din cartierul clujean Grigorescu reclamă modul superficial și întârzierea lucrărilor de izolare a blocului. Construcția este inclusă în programul de reabilitare cu fonduri europene al Primăriei Cluj-Napoca.

Imagini dezolante pot fi surprinse la blocul Lamă G din cartierul Grigorescu, unde haosul produs de lucrări este la el acasă. Gunoaiele reprezentate de materialele vechi care au rămas în urma reparațiilor înconjoară întreg blocul, iar în spatele schelelor montate pe bloc se poate observa cum oamenii și-au acoperit geamurile cu folie, pentru a nu le fi distruse.

„Lucru de mântuială”

Jurnaliștii Cluj24.ro au mers la blocul aflat în proces de reabilitare, pentru a vorbi cu locatarii și a surprinde stadiul în care acesta se află în acest moment.

„Lucru de mântuială, ne spun doar că așa au primit dispoziții, că așa scrie în proiect. Nimeni nu îi controlează pe oamenii ăștia”, ne spune Gheorghe Rădoi, care locuiește în bloc.

Materialele vechi, lăsate în curtea blocului de câteva săptămâni

Astfel, oamenii din Grigorescu sunt revoltați pentru motive ce țin de lăsarea materialelor de construcție la întâmplare în jurul blocului, fără ca acestea să fie duse timp de câteva săptămâni, după ce muncitorii au fost nevoiți să dea jos polistirenul lipit pe bloc, deoarece acesta nu a corespuns cerințelor. Astfel, lucrările asupra blocului s-au prelungit, locatarii fiind îngrijorați de venirea frigului și de faptul că vor rămâne cu blocul neizolat pe timp de iarnă.

 

„Nu știu ei multe, ei au venit să dărâme ce au făcut ceilalți. Cei care au lipit polistirenul pe bloc au plecat”, explică Macavei Pop, administratorul blocului, despre muncitori.

Angajații primăriei au constatat că lucrarea a fost una greșită

Așadar, momentan angajații firmei de construcții se ocupă de lipirea polistirenului pentru a doua oară, după ce primul strat a fost dat jos și lăsat la voia întâmplării în curtea din spatele blocului, în urma unui control al angajaților primăriei municipiului, prin care s-a constatat că lucrarea este una greșită.

Locatarii de la ultimul etaj al blocului se mai plâng și de faptul că s-au trezit că le plouă în apartament, în timp ce se desfășurau lucrările asupra acoperișului, dar și de faptul că geamurile le sunt distruse, ori că angajații firmei de construcții nu se prezintă la locul de muncă decât foarte rar.

Muncitorii au plecat la venirea presei

Am dorit să solicităm un punct de vedere și coordonatorului echipei de constructori care desfășoară lucrările actuale, însă la apariția reporterilor Cluj24.ro, întreaga echipă a părăsit locul, fără a se mai reîntoarce la bloc timp de câteva ore.

„Muncitorii trebuie verificați. Dacă îi lași în plata Domnului, ei fac ce vor, văzând că nu ii verifică nimeni. Primăria ar trebui măcar o dată pe săptămână să vină în control. Vine unul, pune o tablă, pleacă și vine altul și o dă jos. Ei au contractat lucrări la mai multe blocuri, și acum nu mai fac față, după ce au și greșit în blocul nostru lucrarea”, povestește dna Angela Besoiu, o altă locatară.

Investiție de 14 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor

Conform unui comunicat emis de Primăria Cluj-Napoca în luna iulie a acestui an, în perioada 2014-2020 au fost incluse în programul de reabilitare termică 58 de blocuri din oraș, investiția totală fiind de aproape 14 milioane de euro.

Același comunicat arată că 60% din această sumă este suportată de Uniunea Europeană, 25% de asociația de proprietari, iar 15% de Primăria Cluj-Napoca.

Blocul ar trebui să fie reabilitat până luna viitoare

Conform administratorului blocului Lamă G din Grigorescu, termenul de finalizare al lucrărilor este luna noiembrie, însă locatarii, majoritatea în vârstă, nu sunt optimiști legat de acest termen, fiind convinși că reabilitarea nu va fi realizată prea curând.

Blocul de pe strada Hațeg a fost inclus în grupul 1 al proiectului de reabilitare termică al primăriei, alături de cele de pe Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 147 și 33, Aleea Muscel numărul 6 și strada Uzinei Electrice numărul 15.

„Lucrările sunt suspendate pe timp de iarnă”

Astfel, în luna martie a anului în curs, viceprimarul Dan Tarcea declara că pentru toate imobilele sunt contractate lucrările și sunt lucrări de la 5% progres sau cum e pe Uzinei Electrice, până la 60%.

”Pe Aleea Muscel și pe strada Hațeg sunt suspendate lucrările pe timp de iarnă. La toate aceste imobile lucrările sunt în progres, au fost licitațiile adjudecate și se lucrează la fiecare în parte”, spunea Tarcea.

Așadar, dacă lucrările de reabilitare a blocului de pe Hațeg nu vor fi terminate la timp, previziunile locatarilor s-ar putea adeveri, rămânând pe timpul iernii cu blocul neizolat termic și cu lucrările suspendate.

Primăria și firma de construcții nu au oferit încă un punct de vedere

Contactați de Cluj24.ro, pentru un punct de vedere legat de acuzațiile locatarilor, reprezentații firmei de construcții care au preluat lucrările de reabilitare a blocului nu au răspuns, până la momentul publicării articolului.

De asemenea, a fost solicitat un punct de vedere și Primăriei municipiului Cluj-Napoca, dar și informații legate de firma de construcții care a câștigat licitația publică pentru reabilitarea blocului de pe strada Hațeg ori despre termenul de finalizare al lucrărilor, însă până la acest moment primăria nu a răspuns solicitărilor noastre.

Vom reveni cu alte informații despre acest caz, pe măsură ce lucrările de reabilitare vor evolua, precum și cu punctele de vedere ale primăriei și firmei de construcții.

Narcisa Corina BudDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zile LIBERE 2024. Câte mai sunt până la finalul anului și când va fi următoarea MINIVACANȚĂ

Publicat

birou gol zile libere e1519215884228

Au fost șase zile libere de 1 Mai și Paște, se pregătește minivacanța de Rusalii. Vom avea un weekend prelungit, cu trei zile libere, în perioada 22-24 iunie, perioadă în care elevii vor fi deja în vacanța de vară.

În august, minivacanța de Sfânta Maria va fi de 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend, scrie Alba24.ro.

Zile LIBERE 2024. Câte mai sunt până la finalul anului și când va fi următoarea MINIVACANȚĂ

Ziua Națională și Sfântul Andrei vor fi în weekend. Ziua de Crăciun va pica miercurea. Cu ziua-punte de la Guvern din 27 decembrie, vor fi cinci zile libere.

Cum se recuperează zilele libere până la finalul anului

Prin hotărârea 1.307/din decembrie 2023, Guvernul a decis modalitatea în care se recuperează zilele libere acordate în plus.

Actul normativ prevede că pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru

până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.
Pentru munca prestată prin prelungirea programului, nu se acordă timp liber corespunzător.

Care sunt excepțiile

Zilele libere menționate nu se acordă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Nu se aplică nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.

De asemenea, nu se aplică nici participanților în aceste procese.

Zile libere până la finalul anului 2024

sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
duminică, 23 iunie – Rusaliile
luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii
joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
joi, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
vineri, 27 decembrie – zi punte spre weekend

Alte zile libere

Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

– căsătoria salariatului – 5 zile (cinci zile lucrătoare)
– nașterea unui copil – 5 zile (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
căsătoria unui copil – 3 zile
– schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile (lucrătoare)
– la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
– la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi
– schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
– îngrijirea sănătății copilului – 1 zi (pentru familiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)

În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată cu roțile-n sus pe strada Donath din Cluj-Napoca

Publicat

Un accident rutier a avut loc luni seara pe strada Donath din Cluj-Napoca, anunță ISU Cluj.

Din primele informații, o mașină s-a răsturnat pe plafon. Echipaje medicale și de poliție sunt la fața locului.

Vom reveni cu detalii.

Sursa foto: Facebook – Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Prima campanie de stomatologie mobilă din Cluj, cu sprijinul UMFIH. Smilemobilul a ajuns la Iara

Publicat

consultații stomatologice

Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, împreună cu Regina Maria Dental Clinics și Smilemobilul în baza unui parteneriat public-privat, demarează prima campanie de stomatologie mobilă din județul Cluj.

În cadrul acestei campanii, medici rezidenți voluntari oferă consultații și tratamente stomatologice gratuite copiilor din zonele rurale ale județului Cluj.

50 de copii din Iara, consultați

consultații stomatologice

”Săptămâna trecută, Smilemobilul a fost în localitatea Iara, unde peste 50 de copii din clasele primare au beneficiat de consultații, extracții, igienizări profesionale, obturații și sigilări.

Scopul acestui program, care a început în luna martie, este de a încuraja formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce privește igiena dentară și tratamentul precoce în cazul apariției unor astfel de afecțiuni.
Smilemobilul își propune să ajungă în zone rurale fără acoperire stomatologică. Până în prezent, 220 de pacienți au primit consultații și tratamente gratuite în cadrul acestui program.
Din totalul de cabinete și clinici stomatologice din România doar 13% sunt situate în mediul rural”, arată UMFIH.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sportivii clubului Elite Martial Arts Cluj-Napoca, rezultate de excepție la Campionatul Național de Karate WUKF

Publicat

karate

Sportivii clubului Elite Martial Arts din Cluj-Napoca au participat în weekend la Campionatul Național de Karate WUKF  de la Brașov, clasându-se pe locul 7 din 59 de cluburi participante obținând, obținând mai rezultate de excepție.

Astfel, Trută Denis a ocupat de 3 ori locul 1, la kumite individual, echipe kumite rotativ și echipe shobu sanbon
Poenar Gabi: 2 x locul 1 la echipe kumite rotativ și echipe shobu sanbon
Chis David: 2 x locul 1 la echipe kumite rotativ și echipe shobu sanbon și 1x locul 3 la kumite individual
Chis Andrei: 1 x locul 1 la kumite echipe rotativ
Lucaci Darius: 1 x locul 1 la kumite echipe rotativ
Florea David: 2 locul 1 la kumite individual și kumite echipe rotativ și 1 x locul 3 kata individual
Trif Daria: 1 x locul 2 la kumite individual
Moldovan Roxana: 1 x locul 3 la kata individual.

”Felicitări tuturor pentru performanța extraordinară și pentru efortul depus!”, au transmis reprezentanții clubului.

karate

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax