Connect with us

ACTUALITATE

Coronavirusul a crescut temperatura consilierilor judeţeni. S-au luat la harţă pe tema Aeroportului Cluj

Publicat


Consilierii județeni s-au luat la harţă, în şedinţa lor de azi, pe tema creditului accesat de aeroportul clujean în anul 2014, deoarece conducerea acestuia dorește amânarea plații ratelor în contextul pandemiei.

 

Vasile Sălătioan: “Aş dori, domnule preşedinte, să mă lămuriţi”

Discuția nu era pe ordinea de zi, dar consilierul PSD Vasile Sălătioan a dorit să o dezbată. ”Aș dori, domnule președinte, să mă lămuriți referitor la adresa de la aeroport prin care ni se cere să fim de acord cu amânare ratelor la creditul luat de ei. Mă așteptam, sincer, să văd un proiect pe ordinea de zi prin care să răspundem solicitărilor celor de la aeroport. Aș vrea să știu dacă va fi o ședința extraordinară, dacă vom răspunde sau nu vom răspunde solicitărilor lor”, a spus acesta.

 

Alin Tişe: “Am văzut în presă”

Răspunsul a fost dat de preşedintele Alin Tişe: ”Eu nu am văzut o asemenea adresă din partea lor, ci doar în presă am văzut această solicitarea lor. Dar tot în presă am văzut că aeroportul susține că are resurse să plătească ratele. E un credit mic, 1 milion de euro. Tot ce pot spune e că, dacă vom avea o astfel de adresă, o vom analiza la următoarea ședință”. Acesta a mai menționat că, “referitor la amânarea ratelor, dacă eu voi considera oportun, voi promova un proiect, dacă eu nu voi considera oportun, pot și consilierii care doresc să promoveze un asemenea proiect. Eu sunt de părere că, dacă ai banii, e bine să plătești, nu te încărca cu ratele pe 9 luni”.

 

Ioan Haiduc: “Mi se pare o prostie”

Vasile Sălătioan a revenit: ”Acum există acest cadru legal care le permite să ceară această amânare, dar există și un termen, până în 15 mai, așa că sper să le dăm un răspuns până atunci”

”În primul rând, aeroportul trebuie să ne spună dacă are sau nu bani pentru aceste rate. Să ne spună, nu ne ajunge bugetul să plătim acei 2% sau ratele și avem nevoie de ajutorul Consiliului Județean”, a răspuns preşedintele CJ.

”Eu cred că trebuie să privim global, România trece printr-o situație dificilă și nu e normal ca o societate din subordinea noastră să nu facă plăți în sistemul bancar dacă are banii, avem obligația ca banii să circule în economie. Dacă sunt banii, nu trebuie să îi ținem, mi se pare o prostie. Iar dacă aeroportul nu are bani, să ne spună”, a spus şi consilierul Ioan Haiduc (PNL).

 

David Ciceo: “Nu suntem în incapacitate de plată”

Creditul în valoare de 45 de milioane de lei a fost accesat în 2014, pe o perioadă de 20 de ani, în vederea achitării lucrărilor executate la pista de 2.200 de metri, etapa I a pistei de 3.500 de metri. Aeroportul Cluj are de plătit în acest an rate în valoare de 3,5 milioane de lei, 380.000 lei lunar.

“Noi nu suntem în incapacitate de plată, avem o situaţie financiară stabilă, este doar o măsură de prudenţă şi am dorit, ca toate firmele, să mutăm o parte din cash pentru anul viitor, când traficul va creşte şi să păstrăm locurile de muncă. Singurul scop al Aeroportului Cluj a fost de a beneficia de facilitățile fiscale puse la dispoziție de către stat”, a spus directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

Karla Fanea

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Scandal în jurul Centrului de Interes. Asociația Artiștilor CDI condamnă abuzurile comise de președintele Federației Centrul de Interes, profesorul universitar Florin Ștefan

Publicat

Asociația Artiștilor CDI, unul dintre cei doi administratori ai spațiilor din Centrul de Interes, condamnă abuzurile comise în ultimele luni de președintele Federației Centrul de Interes, profesorul universitar Florin Ștefan, și sesizează Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca cu privire la tentativa grupului constituit în jurul lui Florin Ștefan de a acapara finanțarea publică destinată întregii comunități artistice din Centrul de Interes.

Istoria murdară de la Fabrica de Pensule se repetă la Centrul de Interes

„Trista istorie a sciziunilor și sforăriilor de la Fabrica de Pensule se repetă, din păcate, la Centrul de Interes – cel mai mare spațiu din România dedicat artei contemporane.

Una dintre cele două entități care administrează atelierele și expozițiile de aici, și anume Federația Centrul de Interes, condusă de Florin Ștefan, se străduie să o submineze pe cealaltă, Asociația Artiștilor CDI, pentru a gestiona de una singură banii publici care sunt atrași la Centrul de Interes.

Aceste acțiuni au început după numai un an de la deschiderea hub-ului din fosta fabrică Tehnofrig.

Astfel, în 2018, Federația lui Florin Ștefan a înregistrat marca “Centrul de Interes”, iar apoi, în 2019, marca denumită „Centrul de Interes Artă & Permisiuni”, fără a se consulta cu artiștii și cu celelalte structuri care activau în acest spațiu.

La finele anului trecut, Federația Centrul de Interes a eliminat dintre membrii săi Asociația Baril, fără a-l înștiința pe președintele acesteia, Sorin Neamțu.

În fine, în 2020, Federația lui Florin Ștefan a înființat o nouă asociație, „Asociația Artiștilor din Centrul de Interes”, pentru a crea confuzie de nume și a bloca accesul la finanțări al Asociației Artiștilor CDI – celălalt administrator al spațiilor din clădire. (De Asociația Artiștilor CDI depind 23 de ateliere în care își desfășoară activitatea peste 40 de artiști, designeri si organizații.)

„Am sperat că Centrul de Interes va fi un spațiu multidisciplinar”

Toate aceste abuzuri au culminat cu îndepărtarea galeriei Sabot din spațiul în care a activat în ultimii trei ani. Precizăm că galeria Baril și galeria Sabot erau singurele galerii cu vizibilitate internațională din Centrul de Interes și, implicit, din Cluj, după ce galeria Plan B a decis, în 2018, să activeze doar la Berlin.

Noi, reprezentanții Asociației Artiștilor CDI și ai galeriei Sabot, am sperat că Centrul de Interes va fi un spațiu multidisciplinar, în care creativitatea să dialogheze cu arta pentru a genera inovație, experiment și noi căi de interacțiune cu publicul.

Pentru a exemplifica diferența de viziune dintre noi și gruparea lui Florin Ștefan, e suficient să spunem că noua asociație înființată de el a decis să primească în rândurile sale doar absolvenți de studii universitare de artă. Majoritatea provin din anturajul lui Florin Ștefan, fiind cadre universitare tinere și studenți meniți a-i consolida poziția de putere în Centrul de Interes și ascensiunea în Universitatea de Artă și Design din Cluj.

Din nefericire, ei nu fac decât să contribuie la scăderea calității programului de la Centrul de Interes: expoziții cu caracter marginal, străine de orice relevanță, în care artiștii sunt deopotrivă curatori, președinții și vicepreședinții sunt deopotrivă artiști, iar selecția participanților se face pe bază de “adeziune la noua asociație”.

Considerăm că banii publici de care beneficiază Centrul de Interes trebuie să fie administrați transparent și nu trebuie să servească intereselor unui grup abuziv.

Pentru a consulta cele câteva documente care susțin afirmațiile noastre de mai sus, vă rugăm să accesați acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1ZfWVIkGnGCALSoJ-xADlXieJ2msu-ZjV?usp=sharing”, se arată în comunicatul Asociației Artiștilor CDI.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Protestul angajaților de la DPJ Cluj a avut efect. Societatea va fi reorganizată

Publicat

Cluj24 vă prezenta săptămâna trecută protestul angajaților de la Societatea Drumuri și Poduri Cluj, prin care aceștia solicitau plata salariilor restante și o mai bună organizare în ceea ce privește participarea la licitații în vederea obținerii de lucrări.

DPJ Cluj SA , aflată în subordinea Consiliului Județean, se afla tot mai aproape de faliment de câțiva ani, din această pricină, în luna iulie a anului trecut, și-au cerut insolvența.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a declarat că se va realiza o reorganizare a societății pentru ca aceasta să nu intre în faliment.

„Este efectul unei mari greșeli făcute în perioada 2012-2016, atunci când CJ a decis ca această regie pe atunci să fie transformată într-o societate comercială. Fiind societate comercială, CJ nu mai poate să aloce în mod direct nicio lucrare publică. Este una din cauzele care au dus la situația de acum, societatea este în lipsă de lucrări și a ajuns să nu mai poată să facă față și să nu mai poată da salarii oamenilor.

Va fi o procedură de reorganizare. Nu putem să îi preluăm la noi la CJ, pentru că în momentul de față numărul de angajați ai consiliului este aproape de limita maximală. Putem susține reorganizarea lor ca să le permită să funcționeze mai departe. Nu sunt adeptul falimentului acestei societăți ci să găsim formula de reorganizare”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Citește și: VIDEO/ „Ne umflăm burțile cu parizer!” Protest spontan la DPJ Cluj, societate unde Consiliul Județean este acționar majoritar

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lacina Traore rămâne la CFR Cluj. Unul dintre favoriții lui Dan Petrescu a semnat un contract valabil până la finalul acestui sezon

Publicat

Oficialii celor de la CFR Cluj au reușit să îl convingă pe Lacina Traore să rămână în Gruia cel puțin până la finalul acestui sezon, după ce contractul atacantului expirase la finalul lunii iunie. Cu toate că existau zvonuri care spuneau că Dan Petrescu nu îl mai vrea pe Traore la echipă, se pare că „Bursucul” se va baza în continuare pe ivorian.

„Da, a semnat! Singurul care nu a semnat e Ţucudean. Traore a avut nişte probleme medicale, nişte leziuni. Când avea un moment bun au apărut accidentările. Cred că a fost un ghinion în această perioadă a lui. El trebuie să joace, trebuie să aibă continuitate şi va veni şi golul. Trebuie să ai şi şansă, să marchezi, ca să-ţi intri în ritm. Dar sunt convins că va veni şi golul”, a declarat Bilașco pentru  Telekom Sport.

19 meciuri a bifat Lacina Traore, reușind două goluri și două pase decisive de la revenirea în Gruia.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Fundația „Doina Cornea” susține activitățile arheologice pentru identificarea și dezhumarea victimelor comunismului

Publicat

Ca urmare a apelului istoricului şi cercetătorului Marius Oprea dar şi datorită importanței proiectelor acestuia, Fundația Doina Cornea, împreună cu societatea de avocați Iordăchescu & Asociaţii va susține, începând din acest an, programul de cercetări arheologice pentru descoperirea mormintelor şi deshumarea victimelor regimului comunist.

„Nu putem avea un viitor fără să ne cunoaștem trecutul, fără să ne asumăm greșelile trecutului. Și ar mai trebui ceva: să ne cerem iertare! Noi cetățenii, în numele nostru, că am lăsat să se întâmple astfel de orori, că, poate, am stat indiferenți în timp ce semenii noștri erau arestaţi, torturaţi, uciși mișelește.

Statul, în numele statului român şi a succesiunii de conduceri ale acestuia – conduceri care au provocat crimele, care poartă vina acestor crime.” afirmă Leontin Horaţiu Iuhas, membru fondator al fundației “Doina Cornea”.

„Marius Oprea este omul care face ceea ce trebuie, spune ceea ce gândește, indiferent de conjuncturi politice sau de orgolii şi vanități rănite. Datorită curajului său a fost îndepărtat din Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – institut care nu ar fi existat fără aportul lui.” afirmă Av. Eugen Iordăchescu.

„Cei care mai credeţi în adevăr azi, ne veți fi aproape”

„Nu e pentru prima oară când plătesc pentru vina de a spune ce gândesc şi a acționa în consecință. Dar suferă de astă dată şi morții de la Periprava, Târgu Ocna ori Balta Brăilei şi din alte locuri, pe care nu îi mai pot aduce la lumină în acest an, alături de colegul meu Gheorghe Petrov, care e pe cale de a fi scos pe făraș şi el de la IICCMER. Va fi, după toate probabilitățile, primul an fără arheologia crimelor comunismului, din 2006 încoace.‟ a declarat Marius Oprea.

“Noi, fundația Doina Cornea împreună cu societatea de avocați “Iordăchescu & Asociații” suntem hotărâți să-i răspundem: Nu, Marius, nu va fi primul an fără ca tu şi echipa ta să puteţi scoate la lumină atât victimele comunismului cât şi adevărul despre ororile petrecute în „anii luminoşi‟ ai comunismului în România. Suntem siguri că şi voi, cei care mai credeţi în adevăr azi, ne veți fi aproape!” continuă Leontin Horaţiu Iuhas.

Următorul proiect vizează căutarea, descoperirea şi recuperarea mormintelor deținuților politici care au murit în Colonia de Muncă de la Periprava. Aşa cum s-a procedat şi în cele şase campanii de cercetări arheologice anterioare – în cimitirul lipovenesc din satul Periprava – toate osemintele ce se vor găsi vor fi predate pentru investigații medicale la Serviciul de Medicină Legală din Tulcea, iar apoi la Institutul Național de Medicină Legală din București, unde se vor realiza şi testele ADN în vederea identificării persoanelor decedate.

Când se vor desfășura cercetările arheologice

Cercetările arheologice se vor desfășura, în luna august a acestui an, în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, care în anul 2015 a deschis un dosar de cercetare penală în cazul deținuților politici morţi în lagărul de la Periprava. Necesarul financiar pentru a face posibilă acțiunea de la Periprava este de aproximativ 25.000 lei.

Persoanele care doresc să susțină financiar această acțiune pot face donații în conturile colectoare RO78BRDE130SV17115061300 (Lei) sau RO20BRDE130SV17128831300 (Euro), ambele deschise la BRD Cluj pe numele: Leontin Horatiu IUHAS sau în contul PayPal leontin.iuhas@yahoo.com.

Informații despre activitatea lui Marius Oprea în cadrul campaniei de cercetări arheologice de la Periprava pot fi accesate pe website-ul www.fundatia-doinacornea.ro sau prin abonarea la buletinul informativ al fundației, care va apărea în curând.

“Vă mulțumim că sunteți aproape de noi şi susțineți aflarea adevărului ascuns o atât de lungă perioadă”. Leontin Horaţiu Iuhas.

Citește mai departe