Connect with us

ACTUALITATE

Coronavirusul a crescut temperatura consilierilor judeţeni. S-au luat la harţă pe tema Aeroportului Cluj

Publicat


Consilierii județeni s-au luat la harţă, în şedinţa lor de azi, pe tema creditului accesat de aeroportul clujean în anul 2014, deoarece conducerea acestuia dorește amânarea plații ratelor în contextul pandemiei.

 

Vasile Sălătioan: “Aş dori, domnule preşedinte, să mă lămuriţi”

Discuția nu era pe ordinea de zi, dar consilierul PSD Vasile Sălătioan a dorit să o dezbată. ”Aș dori, domnule președinte, să mă lămuriți referitor la adresa de la aeroport prin care ni se cere să fim de acord cu amânare ratelor la creditul luat de ei. Mă așteptam, sincer, să văd un proiect pe ordinea de zi prin care să răspundem solicitărilor celor de la aeroport. Aș vrea să știu dacă va fi o ședința extraordinară, dacă vom răspunde sau nu vom răspunde solicitărilor lor”, a spus acesta.

 

Alin Tişe: “Am văzut în presă”

Răspunsul a fost dat de preşedintele Alin Tişe: ”Eu nu am văzut o asemenea adresă din partea lor, ci doar în presă am văzut această solicitarea lor. Dar tot în presă am văzut că aeroportul susține că are resurse să plătească ratele. E un credit mic, 1 milion de euro. Tot ce pot spune e că, dacă vom avea o astfel de adresă, o vom analiza la următoarea ședință”. Acesta a mai menționat că, “referitor la amânarea ratelor, dacă eu voi considera oportun, voi promova un proiect, dacă eu nu voi considera oportun, pot și consilierii care doresc să promoveze un asemenea proiect. Eu sunt de părere că, dacă ai banii, e bine să plătești, nu te încărca cu ratele pe 9 luni”.

 

Ioan Haiduc: “Mi se pare o prostie”

Vasile Sălătioan a revenit: ”Acum există acest cadru legal care le permite să ceară această amânare, dar există și un termen, până în 15 mai, așa că sper să le dăm un răspuns până atunci”

”În primul rând, aeroportul trebuie să ne spună dacă are sau nu bani pentru aceste rate. Să ne spună, nu ne ajunge bugetul să plătim acei 2% sau ratele și avem nevoie de ajutorul Consiliului Județean”, a răspuns preşedintele CJ.

”Eu cred că trebuie să privim global, România trece printr-o situație dificilă și nu e normal ca o societate din subordinea noastră să nu facă plăți în sistemul bancar dacă are banii, avem obligația ca banii să circule în economie. Dacă sunt banii, nu trebuie să îi ținem, mi se pare o prostie. Iar dacă aeroportul nu are bani, să ne spună”, a spus şi consilierul Ioan Haiduc (PNL).

 

David Ciceo: “Nu suntem în incapacitate de plată”

Creditul în valoare de 45 de milioane de lei a fost accesat în 2014, pe o perioadă de 20 de ani, în vederea achitării lucrărilor executate la pista de 2.200 de metri, etapa I a pistei de 3.500 de metri. Aeroportul Cluj are de plătit în acest an rate în valoare de 3,5 milioane de lei, 380.000 lei lunar.

“Noi nu suntem în incapacitate de plată, avem o situaţie financiară stabilă, este doar o măsură de prudenţă şi am dorit, ca toate firmele, să mutăm o parte din cash pentru anul viitor, când traficul va creşte şi să păstrăm locurile de muncă. Singurul scop al Aeroportului Cluj a fost de a beneficia de facilitățile fiscale puse la dispoziție de către stat”, a spus directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

Karla Fanea

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate