ACTUALITATE
Coronavirus: Un român moare de COVID-19 la fiecare 5 minute. Numărul infectărilor din Europa de Est se apropie de 20 de milioane
Numărul cazurilor de coronavirus din Europa de Est va depăşi în curând pragul de 20 de milioane, potrivit unui bilanţ publicat duminică de agenţia de presă Reuters, în contextul în care această regiune se confruntă cu cea mai gravă situaţie epidemiologică de la începutul pandemiei de COVID-19, iar campaniile de vaccinare se desfăşoară într-un ritm lent.
Conform jurnaliştilor de la Reuters, în România o persoană moare de COVID-19 la fiecare cinci minute. Ţările din estul Europei au cele mai mici rate de vaccinare de pe continent şi mai puţin de jumătate dintre locuitorii lor au primit până în prezent cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.
Ungaria se află pe primul loc în topul vaccinărilor din Europa de Est, cu 62% din populaţie inoculată cu cel puţin o doză, iar la polul opus se află Ucraina, unde doar 19% dintre rezidenţi au primit o primă doză de vaccin, potrivit platformei online Our World in Data.
„Europa de Est înregistrează 20% din numărul total al cazurilor de COVID-19 raportate la nivel mondial”
Numărul infectărilor noi din această regiune a crescut constant în ultimele săptămâni şi înregistrează în prezent o medie de peste 83.700 de cazuri noi în fiecare zi, cel mai ridicat nivel constatat după noiembrie 2020, potrivit unui bilanţ realizat de Reuters în baza statisticilor oficiale publicate până vineri.
Deşi deţine doar 4% din populaţia mondială, Europa de Est înregistrează 20% din numărul total al cazurilor de COVID-19 raportate la nivel mondial. Conform analizei Reuters, trei ţări din Topul 5 al statelor lumii care au raportat cele mai multe decese în ultimele săptămâni se află în Europa de Est: Rusia, Ucraina şi România.
Creşterea interacţiunilor sociale în spaţii închise după relaxarea restricţiilor antiepidemice şi apropierea iernii sunt factorii care au determinat creşterea numărului de infectări în multe ţări din întreaga Europă, a declarat joi Mike Ryan, directorul departamentului pentru situaţii de urgenţe din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„Cel puţin o persoană din trei din majoritatea ţărilor din Europa de Est nu are încredere în sistemul de sănătate”
Pe măsură ce valul infectărilor se intensifică, mulţi locuitori din Europa de Est au atitudini care pendulează între sfidare şi regretul de a nu se fi vaccinat. Sute de persoane au protestat la Sofia şi în alte oraşe din Bulgaria faţă de obligativitatea certificatelor COVID-19, o măsură care a intrat în vigoare joi şi care limitează accesul în multe spaţii publice închise pentru persoanele nevaccinate.
Un sondaj al Comisiei Europene, denumit Eurobarometru, a arătat că cel puţin o persoană din trei din majoritatea ţărilor din Europa de Est nu are încredere în sistemul de sănătate, în comparaţie cu media de 18% înregistrată la nivelul întregului bloc european. Peste 40% din totalul infectărilor noi raportate în estul Europei provin din Rusia, unde 120 de persoane sunt testate pozitiv cu noul coronavirus la fiecare cinci minute, potrivit unei analize realizate de Reuters.
Sistemul medical din această ţară funcţionează sub o presiune uriaşă, a declarat miercuri ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko. Vineri, Rusia a raportat un număr record de decese asociate COVID-19 pentru a patra zi consecutivă. Până în prezent, Rusia a vaccinat 36% din populaţia sa de 144 de milioane de locuitori cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.
„În Romania, spitalele funcţionează în regim de suprasolicitare”
Moscova, capitala şi cel mai populat oraş al ţării, va închide de săptămâna viitoare toate magazinele cu excepţia celor esenţiale, precum supermarketuri şi farmacii, pentru a limita răspândirea virusului. Slovacia a raportat 3.480 de cazuri noi de COVID-19 pe 19 octombrie, cel mai ridicat bilanţ zilnic înregistrat după luna martie, conform cifrelor comunicate miercuri de Ministerul Sănătăţii din această ţară. Slovacia are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană: doar puţin peste 50% din populaţia adultă a ţării a fost vaccinată cu schemă completă în această ţară cu 5,5 milioane de locuitori.
Ratele mici de vaccinare anti-COVID-19 au contribuit la creşterea rapidă a infectărilor şi în alte ţări din regiune.
În Romania, spitalele funcţionează în regim de suprasolicitare, iar toate paturile din secţiile de terapie intensivă din întreaga ţară sunt deja ocupate. Morgile operează la rândul lor la capacitate deplină. România a raportat marţi cifre record de infectări şi de decese asociate COVID-19.
Noul coronavirus a ucis un român la fiecare cinci minute, în medie, în luna octombrie, iar rata de vaccinare este foarte scăzută, România ocupând penultimul loc în clasamentul vaccinărilor din Uniunea Europeană.
La rândul ei, Ucraina a înregistrat un nou record de infectări şi de decese asociate COVID-19 vineri, pentru a doua zi consecutivă. Această ţară a extins starea de urgenţă pentru a permite autorităţilor să impună restricţii până la sfârşitul anului cu scopul de a limita numărul infectărilor.
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Pompierii au intervenit sâmbătă pentru a stinge un incendiu produs într-o gospodărie din localitatea Aghireșu Fabrici.
Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să nu se extindă și la casă.
INCEDIU la o gospodărie din Aghireșu Fabrici. A ars o anexă plină cu lemne
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit pentru a stinge un incendiul.
La fața locului s-a deplasat echipajul de la Garda Aghireșu, iar incendiul s-a manifestat la o anexă gospodărească, pe o suprafață de aproximativ 4 metri pătrați.
În interior era depozitată o cantitate considerabilă de lemn. Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să nu se extindă la două case de locuit, fiind lichidat în limitele găsite.
În urma acestui eveniment, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza jarului nestins, depozitat în apropierea materialelor combustibile.
EVENIMENT
FOTO. 200 de kilograme de articole PIROTEHNICE, confiscate de polițiști. Valoarea pe piață e de 25.000 de lei
Nu mai puțin de 200 de kilograme de articole pirotehnice au fost ridicate de polițiștii clujeni în urma a 3 percheziții.
Acestea erau vândute de un tânăr de 25 de ani, din Câmpia Turzii
200 de kilograme de articole PIROTEHNICE, confiscate de polițiști. Valoarea pe piață e de 25.000 de lei
La data de 21 decembrie, în baza planului de acțiune “PIROTEHNIC”, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în aplicare 3 percheziții domiciliare, într-o cauză penală privind infracțiunea de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.
În fapt, din cercetările polițiștilor a reieșit că, un tânăr de 25 de ani, din municipiul Câmpia Turzii, ar fi deținut și comercializat, fără drept, articole pirotehnice din categoriile F1, F2 și F4, prin intermediul unei rețele de socializare.
Polițiștii au confiscat articole din categoriile F1, F2 și F4
În urma perchezițiilor derulate în județul Cluj, polițiștii au identificat și ridicat cantitatea de 200 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2 și F4, în valoare totală de 25.000 de lei.
Activitățile au fost sprijinite de polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic.
În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită de art.37 lit.a) din Legea nr.126/1995 – privind regimul materiilor explozive, republicată.
Foto: IPJ Cluj
EVENIMENT
Clujean după gratii, după ce a spart geamul unei mașini și a furat un telefon mobil. Sub ochii șoferului
Polițiștii din Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 50 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal care are ca obiect infracțiunea de furt calificat.
Bărbatul a spart gemul unei mașini parcate pe Calea Florești.
Clujean după gratii, după ce a spart geamul unei mașini și a furat un telefon mobil. Sub ochii șoferului
Vineri, în jurul orei 02.00, polițiștii din cadrul Secției 4 au fost sesizați de către un tânăr de 23 de ani, de despre faptul că, în timp ce se afla pe strada Calea Florești, din municipiul Cluj-Napoca, după ce și-a parcat autoturismul, la scurt timp, ar fi auzit o bubuitură, observând că o persoană necunoscută i-ar fi spart geamul de la autoturism.
Acesta s-a dus să vadă ce s-a întțmplat și și-a dat seama că hoțul i-a furat telefonul mobil, care se afla pe scaunul din dreapta.
Polițiștii l-au prins rapid pe hoț
Polițiștii Secției 4, aflați aproape de strada unde a avut loc incidentul au intervenit prompt, interceptând persoana necunoscută. În urma legitimării s-a stabilit că este vorba de un bărbat de 50 de ani, din Cluj-Napoca. Acesta a fost condus la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.
În baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura rețineri pentru 24 de ore, acesta fiind condus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
EVENIMENT
FOTO. Cum s-a produs accidentul de pe Splaiul Independenței din Cluj. Doi șoferi au fost răniți și transportați la spital
Două persoane au fost rănite în accidentul care a avut loc sâmbătă dimineața pe strada Splaiul Independenței din Cluj-Napoca.
Potrivit polițiștilor, vinovat de producerea accidentului a fost un șofer care nu a adaptat viteza la condițiile de drum.
Cum s-a produs accidentul de pe Splaiul Independenței din Cluj. Doi șoferi au fost răniți și transportați la spital
Accidentul a avut loc în jurul orei 08.30.
Din activitățile de cercetare efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un autoturism condus dinspre strada Plopilor înspre strada Barițiu, de un bărbat de 59 de ani din Cluj-Napoca, ar fi pătruns pe sensul opus de mers pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum.
Acesta a intrând în coliziune cu un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, tot din Cluj-Napoca.
În urma coliziunii, cei doi bărbați au fost transportați la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.
În urma testărilor cu aparatul etilotest, rezultatele au reieșit negative.