EVENIMENT
UPDATE Copilul de 8 ani din Cluj dispărut a fost omorât. A fost înjunghiat în piept

Copilul de 8 ani din Cluj-Napoca, dat dispărut și căutat de Poliție, a fost găsit azi mort în mașina tatălui său în zona Turda.
Surse judiciare spun că băiețelul a fost înjunghiat, iar tatăl său este de negăsit.
Copilul a fost dat dispărut în 25 iulie.
Crima este anchetată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
Citește și Cine este tatăl copilului de 8 ani înjunghiat? E principalul suspect al anchetatorilor
UPDATE/ Procurorii clujeni au declarat că în acest caz se desfășoară cercetări pentru omor. ”Copilul a fost descoperit decedat într-un autoturism pe drumul dintre Lita și Petreștii de Jos și avea o plagă înjunghiată în piept”, au spus procurorii.
Tatăl este căutat în continuare.
A.P.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Trei bătăuși din satul Tritenii de Sus, arestați. Ce spun procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda a formulat, marți, propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii S.D., S.D.A. şi S.F.R. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.
”În fapt, la data de 03.03.2025, în loc public, pe raza localitatea Tritenii de Sus, comuna Tritenii de Jos, inculpaţii le-au agresat cu pumnii, picioarele, bâte şi bolovani pe persoanele vătămate D.M., care a suferit leziuni traumatice ce necesită un număr de 55-60 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, şi D.A., care a suferit leziuni traumatice ce necesită un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Turda a dispus admiterea propunerii şi arestarea preventivă a celor 3 inculpaţi pe o perioadă de 30 de zile”, arată procurorii.
ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Moment istoric la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Escadrila 48 Vânătoare, complet echipată cu aeronave F-16

Marți, 11 martie, a avut loc ceremonia oficială de finalizare a înzestrării Escadrilei 48 Vânătoare cu aeronave F-16 Fighting Falcon. Toate cele 16 aeronave au ajuns la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.
Forțele Aeriene Române au finalizat înzestrarea Escadrilei 48 Vânătoare cu aeronave F-16 Fighting Falcon. Ceremonia oficială s-a desfășurat la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, marcând integrarea completă a celor 16 aeronave F-16 achiziționate din Norvegia.
La ceremonie au participat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ambasadoarea Regatului Norvegiei la București, E.S. Hilde Svartdal Lunde, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Leonard-Gabriel Baraboi. De asemenea, au fost prezenți oficiali militari și reprezentanți ai industriei naționale de apărare.
Rezultatele eforturilor ultimilor doi ani
Generalul de flotilă aeriană Cătălin-Eugen Micloș, comandantul Bazei 71 Aeriene, a evidențiat importanța acestui moment pentru aviația de vânătoare românească.
„Ceremonia de azi reprezintă încununarea eforturilor ultimilor doi ani din Baza 71 Aeriană, în ceea ce privește aviația de vânătoare. Este o onoare și o bucurie să fiu martorul nașterii celei de-a doua escadrile de F-16 Escadrila 48 Vânătoare, aici, la Câmpia Turzii. În mai 2023, cu mai puțin de doi ani în urmă, MIG-ul 21 Lancer decola pentru ultima dată din Baza 71 Aeriană. A urmat apoi o perioadă de pregătire intensă, o pregătire a celor ce urmau să exploateze F-16, atât la sol, cât și în aer, dar și o reînnoire a facilităților bazei pentru primirea noilor aeronave.
„Militarii acestei baze pot fi mândri de ceea ce au realizat”
La aproape un an de la decolarea ultimelor MIG-uri, în aprilie 2024, la Câmpia Turzii aterizau primele șase F-16 și o mână de oameni care puneau bazele Escadrilei 48 Vânătoare și operării F-16 în Baza 71 Aeriană. În septembrie 2024, Escadrila 48 Vânătoare primește primii piloți produși de centrul de instruire EFTC – European F-16 Training Center, iar în decembrie 2024 Escadrila are în dotare numărul complet de 16 aeronave F-16. Tot în decembrie, s-au executat și primele zboruri de noapte.
Azi, la nici un an de la primirea primelor aeronave F-16, militarii acestei baze pot fi mândri de ceea ce au realizat, însă pe cât de frumoase sunt realizările ultimului an, pe atât de provocatoare sunt obiective viitoare: continuarea operaționalizării Escadrilei 48 în vederea asigurării apărării spațiului aerian al României, asumarea misiunilor de poliție aeriană în țările Baltice, începând cu 2026 și continuarea dezvoltării infrastructurii bazei pentru a opera eficient F-16, dar și pentru pregătirea aeronavei de generație 5”, a declarat generalul.
„Suntem onorați să ne aducem contribuția la continuarea istoriei aviației române”
Pilotul Octavian Palferent a subliniat la rândul său impactul noilor aeronave asupra Bazei 71 Aeriene și a aviației românești.
„Acestea aeronave au început încă de acum câteva luni să completeze un loc gol lăsat cerului transilvănean, și anume felul de a vibra a unei escadrile de vânătoare. Un loc privit cu admirație și invidie de mulți, Baza 71 Aeriană reușește, prin Escadrila 48 Vânătoare, să își continue drumul în era aviației supersonice, începând încă de acum 48 de ani. Atât eu, cât și colegii mei, suntem onorați că ne putem aduce contribuția la această continuare a istoriei aviației române, dar și la sporirea nivelului de securitate al României”, a arătat pilotul de F-16.
Trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16
Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat importanța acestui moment pentru securitatea României și a flancului estic al NATO, evidențiind succesul contractului de achiziție a celor 32 de avioane F-16 din excedentul Forțelor Aeriene Norvegiene.
„Finalizarea acestei etape de modernizare va permite, în curând, Forțelor Aeriene Române să execute misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16 dispuse pe trei baze aeriene”, a declarat ministrul.
Ministrul Tîlvăr a reafirmat angajamentul României pentru continuarea procesului de modernizare a forțelor aeriene, precizând că, până la sfârșitul anului, vor fi recepționate și celelalte 16 aeronave F-16 din Norvegia. În plus, modernizarea tuturor avioanelor F-16 la standardul M6.6 va fi realizată în România, la Aerostar Bacău.
„Aceasta este o oportunitate importantă pentru industria națională de apărare, nu doar la nivel național, ci și în regiune”, a precizat ministrul.
Tranziția către aeronave F-35
În încheiere, ministrul a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea apărării aeriene, cu obiectivul final de a face tranziția către aeronavele de generația a V-a, F-35, consolidând astfel poziția strategică a țării în cadrul NATO.
„Ținând seama și de contextul de securitate, evident că orice minister își dorește o alocare bugetară care să satisfacă nevoile pe care le avem. Din acest punct de vedere, anul acesta, bugetul de apărare conține o sumă pe care noi o considerăm bună pentru prioritățile și pentru programele pe care le avem în derulare. România este la nivel european una din țările care, de mai multă vreme, a alocat resurse bugetare semnificative pentru a avea o armată dotată cu echipamente necesare și de nivel înalt din punct de vedere tehnologic. (…)
Continuăm procesele de înzestrare și modernizare pe care le avem. Sunt în jur de 70 de programe, dintre care 30 sunt într-o fază bună, încă 40 sunt în așteptare. Și execuția bugetară de anul trecut a fost de aproape 100%, ceea ce înseamnă că Armata României, colegii mei din Ministerul Apărării Naționale au făcut în așa fel încât efortul pe care statul român îl face pentru a avea o armată bine înzestrată a fost satisfăcut”, a mai arătat oficialul.
„Spectacol” pe cer, la Baza 71 Aeriană
Ministrul Apărării Naționale, aflat la Baza 71 Aeriană, a efectuat de asemenea o vizită de informare pe șantierul de construcție a unor obiective de infrastructură, ca parte a proiectului de extindere și modernizare a Bazei.
La finalul activităţii, avut loc un exerciţiu tactic cu formaţii de aeronave F-16 Fighting Falcon.
Încă 16 avioane F-16, așteptate până la finalul anului
Amintim că, la finalul lunii ianuarie, o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave.
Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent asigură creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă națională și aliată.
Până la finalul acestui an, este preconizată recepția și a restului de 16 aeronave F-16, care vor intra în înzestrarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare, înființată în organica Bazei 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu.
EVENIMENT
Accident între o mașină și o motocicletă în Cluj-Napoca. Motociclistul este consultat medical de SMURD

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin marți la un accident rutier petrecut pe strada Decebal din Cluj-Napoca în care au fost implicate o motocicletă și un autoturism.
”Motociclistul primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD de terapie intensivă mobilă. La misiune mai ia parte o autospecială cu modul de descarcerare”, arată ISU Cluj.
Vom reveni du detalii.
EDUCATIE
Înscrierea în învățământul primar. A început EVALUAREA copiilor. Câte locuri sunt la Cluj în anul școlar viitor

A început procesul de evaluare pentru copiii care vor fi înscriși în clasa zero în în anul şcolar 2025 – 2026. La Cluj, numărul de clase pregătitoare va fi de peste 340.
Evaluarea copiilor se face doar în anumite cazuri, deci nu este necesară pentru toți, arată reprezentanții Ministerului Educației.
Înscrierea în învățământul primar. A început EVALUAREA copiilor
În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2025, inclusiv.
De asemenea, în clasa zero pot fi înscriși și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, dar în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar, eliberată de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE).
Evaluarea CJRAE este necesară pentru copii care nu au frecventat grădinița, respectiv pentru cei întorși din străinătate. Această evaluare a început luni și se încheie joi, 27 martie 2025.
Evaluarea se face atât la sediul CJRAE Cluj-Napoca, strada Argeș nr. 2, cât şi în diferite centre din judeţ, cu prioritate în grădiniţe.
Pentru copiii care au frecventat grădinița sunt necesare:
- înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare;
- eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.
Pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate sunt necesare:
- înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 5 alin. (2) și art. 6 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 4.019/2024;
- planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării, afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;
- desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;
- eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
- soluționarea de către Comisia județeană de înscriere a copiilor în învățământul primar a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.
La ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil?
Părintele poate opta:
- pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere;
- pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.
Unde au loc înscrierile
Copiii vor fi înscriși la la unitatea de învăţământ la care dorește părintele. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.
De asemenea, cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online pe site-ul dedicat, pe durata perioadei de înscriere, însă după completarea acestora, cererile trebuie validate în unitatea de învățământ aleasă.
Actele necesare pentru înscrierea copiilor
Pentru înscrierea copiilor sunt necesare:
- Cerere-tip de înscriere
- Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului.
- Copie şi original – certificat de naştere copil.
- Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).
- Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).
Calendarul de completare/depunere a cererilor
În perioada 31 martie – 6 mai 2025, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa cererile-tip de înscriere online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor. De asemenea, în aceeași perioadă, vor fi depuse/transmise cererile-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv declarația pe propria răspundere și documentele necesare în copie simplă.
Calendarul:
- 12 mai (pentru prima etapă de înscriere): afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere
- 12 iunie (pentru a doua etapă de înscriere): afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
- 3 septembrie este data stabilită afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor cu elevii distribuiți în fiecare clasă pregătitoare.
Criteriile de departajare
În cazul în care numărul copiilor este mai mare decât cel al locurilor, vor fi aplicate criterii de departajare.
Criterii generale de departajare:
- existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
- existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
- existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
- existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.
Criterii specifice de departajare:
- Acestea sunt utilizate după aplicarea criteriilor generale şi numai dacă acestea nu asigură departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologie.
- Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.
Câte clase pregătitoare sunt la Cluj și cum pot fi înscriși copiii la școli private
Ministerul Educației să asigărări că fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare. Numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor.
La Cluj, conform planului de școlarizare aprobat de Inspectoratul Școlar Județean, în învățământul primar vor fi 1.586 clase, din care 344,22 clase pregătitoare. În total sunt cu 106 clase mai multe, față de anul școlar în curs la nivelul învățământului primar.
Copiii pot fi înscriși, însă, și în învățământul privat, în prima etapă. Înscrierea se face direct la unitatea de învăţământ sau prin formularul online, dacă unitatea de învăţământ autorizată/acreditată şi-a introdus toate datele în aplicația informatică pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la fel ca unităţile de învăţământ de stat. În caz contrar, înscrierea se face doar la unitatea de învăţământ. În cazul înscrierii online, validarea înscrierii se face la sediul unităţii de învăţământ dorite.
În cazul în care, din diferite motive, copilul nu este înmatriculat la unitatea de învățământ particular solicitată, acesta poate fi înscris la școala de circumscripție, dacă părintele/ tutorele legal instituit/ împuternicitul legal a bifat opțiunea de întoarcere la școala de circumscripție sau, în caz contrar, participă la a doua etapă de înscriere.
Atenție! Completarea online a cererii de înscriere NU garantează înscrierea copilului în unitatea de învățământ și NU elimină obligativitatea validării în unitatea de învățământ aleasă!