Connect with us

EVENIMENT

Copilă de 15 ani din Cluj, căutată de familie. A dispărut din 28 septembrie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat


baraian roxana

Roxana Sorina Baraian, o fată de 15 ani din județul Cluj este căutată de familie. Copila a plecat de acasă în data de 28 septembrie și nu s-a mai întors.

Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii au fost sesizați despre faptul că minora Baraian Roxana Sorina a plecat, în jurul orei 00.40, de la locuința situată în comuna Viișoara, județul Cluj, iar până în prezent nu a mai revenit.

Copilă de 15 ani din Cluj, căutată de familie. A dispărut din 28 septembrie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Fata are înălțimea aproximativă de 1.60 metri, greutate aproximativă de 55 de kilograme, păr de culoare blond, față ovală și ochi căprui.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o rochie de culoare maro, pantaloni de culoare neagră cu dungi verticale de culoare albă, pantofi sport albi.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Țeparul Traian Onuc a obținut suspendarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare, într-un proces de înșelăciune și fals

Publicat

De

Închisoare pentru Traian Onuc, țepar imobiliar

Curtea de Apel Cluj a suspendat pedeapsa la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare a lui Traian Onuc pentru înșelăciune și fals, printr-o schemă asemănătoare cu cea operată de grupul Nordis, recent scoasă la iveală de presă.

Curtea de Apel Cluj a decis, luni, 28 octombrie, suspendarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare în cazul inculpatului Traian Onuc, acuzat de înșelăciune și fals în înscrisuri. Pedeapsa a fost aplicată anterior cu executare de către Judecătoria Cluj-Napoca, fiind atacată de inculpat.

Onuc își va executa pedeapsa sub supraveghere

Curtea de Apel a admis apelul depus de Onuc și a schimbat modalitatea executării pedepsei aplicate inculpatului, dispunând suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Traian Onuc a fost obligat astfel la muncă neremunerată în folosul comunității și la supravegherea și la respectarea unor măsuri de supraveghere.

În continuare, inculpatul este obligat să restituie prejudiciului cauzat, în valoare de 50.000 de lei, și are interdicție de a exercita orice activitate legată de vânzarea și executarea de imobile pentru o perioadă de 5 ani.

Pedeapsă cu executare, în primă instanță

În primă instanță, Traian Onuc a fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri. Dosarul a fost constituit în urma unei reclamații depuse de Silvia Salanță, una dintre victimele lui Onuc. În baza unui ante-contract de vânzare-cumpărare, Onuc s-a angajat să îi vândă un apartament într-un imobil care urma să fie construit pe strada Miko Imre, promisiune pe care nu a respectat-o. În urma acestui contract, Silvia Salanță a fost prejudiciată cu suma de 70.000 de lei.

Pentru această infracțiune, Judecătoria Cluj-Napoca i-a aplicat lui Onuc o pedeapsă de 2 ani și 6 luni pentru înșelăciune și 1 an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, rezultând, prin contopire, o pedeapsă finală de 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare. De asemenea, i s-a interzis exercitarea oricărei activități legate de vânzarea și executarea de imobile pentru o perioadă de 5 ani. Sentința a fost atacată de Traian Onuc.

Curtea de Apel a decis suspendarea pedepsei

Astăzi, Curtea de Apel Cluj a decis admiterea apelului înaintat de Traian Onuc împotriva sentinței Judecătoriei Cluj-Napoca, care fusese pronunțată în data de 13 septembrie 2024. Curtea a decis suspendarea pedepsei inițiale și supravegherea inculpatului, cu mai multe obligații impuse pe parcursul termenului de supraveghere de 4 ani.

„În temeiul art. 421 pct.2 lit.a Cpp admite apelul declarat de către inculpatul O.T. împotriva s.p. 1187/13.09.2024 a Judecătoriei Cluj Napoca, desființează în parte sentința doar în ceea ce privește modalitatea de individualizare a executării pedepsei, păstrând restul dispozițiilor”, se arată în soluția pe scurt.

120 de zile de muncă în folosul comunității

Onuc va trebui să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, fiind repartizat fie la Primăria municipiului Cluj-Napoca, fie la Asociația „O masă caldă”.

În plus, inculpatul are obligația de a se prezenta la Serviciul de Probațiune, de a comunica orice schimbare de adresă sau loc de muncă, precum și de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanței.

Avocatul victimei: „O pedeapsă prea blândă”

Avocatul Ștefan Bălan, reprezentantul persoanei vătămate, a criticat decizia Curții de Apel, considerând pedeapsa prea blândă. Potrivit acestuia, prima instanță a luat în considerare gravitatea faptelor și dublul caracter infracțional al acestora — înșelăciune și fals în înscrisuri.

Avocatul crede că închisoarea cu executare ar fi fost o soluție mai echitabilă, având în vedere faptele grave de inducere în eroare ale inculpatului și schema frauduloasă care a generat prejudiciul, comparată cu cea operată de grupul Nordis.

„Pedeapsa este prea blândă din punctul meu de vedere. Prima instanță a ținut cont de faptul că erau două infracțiuni pentru care a fost judecat, înșelăciune și fals în înscrisuri și atunci ea a aplica o pedeapsă rezultantă de închisoare cu executare, nu cu suspendare. Eu cred că aceea ar fi fost o soluție mai corectă, având în vedere gravitatea faptei, faptul că a indus în eroare persoanele prejudiciate, exact ca în schema Nordis și nu sunt singurele persoane astfel înșelate, ci mai sunt și alte dosare pe rol.

„Cel mai probabil, Onuc va ajunge să primească o pedeapsă de închisoare cu executare”

Cel mai probabil, până la urmă, inculpatul Onuc va ajunge să primească o pedeapsă de închisoare cu executare, pentru că, așa cum spuneam, acesta este doar primul dosar, prima condamnare, și atunci, la următoarele, cu siguranță se va lua în concurs și i se va da cu executare. Soluția e undeva la mijloc, nu e nici cea mai proastă, pentru că totuși a primit o condamnare, dar nici cea mai bună, în sensul că aș fi sperat să rămână cu executare. Partea bună pentru mine, ca avocat al persoanelor vătămate, este că se va recupera prejudiciul, adică inculpatul a fost obligat să restituie clienților mei”, a declarat avocatul Bălan, pentru Cluj24.

„Economiile de o viață a unei familii”

Cu toate acestea, avocatul a subliniat că partea vătămată, Silvia Salanță, este bucuroasă de recunoașterea drepturilor sale în instanță și de obligarea inculpatului la despăgubirea parțială a prejudiciului.

„Doamna este foarte bucuroasă că a reușit în instanță recunoașterea drepturilor, a faptului că a fost înșelată. Doamna are o situație mai deosebită în sensul că soțul dânsei a decedat în timpul procesului și a fost destul de afectat de toată situația. A fost vorba de economiile unui om sau al unei familii într-o viață. La sfârșitul carierei, au vrut să își cumpere acest apartament și au rămas efectiv cu toți banii dați, fără absolut nimic. Reacția e de bucurie, dar cu siguranță așteaptă încă să vadă efectiv banii. Doamna nu e un om rău și nu dorește nimănui răul, deci pe latură penală nu este foarte interesată, dacă ajunge sau nu în închisoare domnul Onuc, însă pe latură civilă, bineînțeles că își dorește recuperarea banilor”, a mai declarat avocatul Bălan.

Prejudiciul trebuie restituit de inculplat

Din cei 70.000 de lei, inculpatul a achitat deja voluntar 20.000 de lei, încercând inițial o împăcare. Restul de 50.000 de lei trebuie achitat integral, avocatul fiind încrezător că Onuc va face acest lucru pentru a evita alte sancțiuni penale.

„Știu sută la sută că inculpatul este insolvabil, nu are bani pe numele lui, toți banii îi ține pe numele apropiaților săi, însă, eu cred, ca strategie de apărare, că va avea interesul să ia de undeva banii și să îi achite pentru că, atunci când ești obligat la o sumă de bani într-un dosar penal e diferit de situația în care ești obligat într-un dosar civil, în sensul că la un dosar penal contează și dacă îți execuți obligațiile civile sau nu. Atunci, eu cred că va avea tot interesul să și le achite, pentru că altfel ar fi sancțiuni mai ample împotriva lui și nu cred că își dorește asta”, a arătat avocatul.

Soluția pronunțată astăzi de completul de judecată al Curții de Apel Cluj a fost una „la limită”, întrucât, dacă hotărârea ar fi fost amânată, faptele din acest prim dosar s-ar fi prescris pe data de 29 octombrie, adică la cinci ani de la semnarea ante-contractului incriminat.

Citește mai departe

ECONOMIE

Marcel Ciolacu: NU se mărește TVA. Nu CREȘTE nicio cotă unică

Publicat

ciolacu

La finalul Summitului Autorităților Publice Municipale din România, premierul Marcel Ciolacu a ținut să aducă clarificări despre eventuala creștere a TVA-ului.

„Vă rog eu frumos, opriți-vă. (…) Nu se mărește TVA-ul. O spun, mă tatuez pe mână: Nu se mărește TVA-ul! (…) Nu crește nicio cotă unică, cât este cota unică? (…) Înseamnă că va rămână 10%… cum să crească cota unică pe venit, când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la veniturile mici și medii? Ce om normal la cap ar face acest lucru?”, a răspuns premierul.

Marcel Ciolacu: NU se mărește TVA. Nu CREȘTE nicio cotă unică

Întrebat dacă cotele reduse de TVA ar crește la 10%, Ciolacu a spus „veți vedea că nu este nicio problemă pentru că anul viitor (2025- n.r.) avem două lucruri, trebuie venituri mai mari din PIB de 2,5 puncte procentuale și am negociat 1,1 puncte procente. (…) Acest lucru îl poți face și din reducerea cheltuielilor și dintr-o mult mai bună colectare, ținând cont că începem să ne apropiem cu digitalizarea, dar și c-o gestionare a banului public mult mai bună”.

El a mai menționat că, „cel puțin în zona de sănătate și mi-aș dori și în zona educației, unde sunt cele mai mari cheltuieli în acest moment în România, să fie achizițiile centralizate. (…) Trebuie să coste la fel și la Cluj, și la Buzău”.

Citește mai departe

ECONOMIE

Ministrul Energiei: PREȚURILE la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta

Publicat

energie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni la Palatul Parlamentului că preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, în raport cu perioada similară precedentă, schema de compensare-plafonare fiind în vigoare până la 1 aprilie 2025.

„Preţurile (la facturi – n. r.) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României.

sebastian burduja facebook

sebastian burduja facebook

Ministrul Energiei: PREȚURILE la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta

Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a dat asigurări ministrul.

Potrivit acestuia, un consumator casnic va fi facturat cu 0,31 lei/kilowatt-oră la gaz, plafonul maxim, iar la energie electrică în funcţie de nivelul de consum, cu tarife de la 0,68 lei/kilowatt-oră pentru un consum total sub 100 kilowaţi-oră pe lună la 1,3 lei/kilowatt-oră pentru un consum lunar de peste 300 de kilowaţi-oră.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj are meci greu, miercuri în BKT EuroCup, cu Reyer Venezia

Publicat

u-bt

U-BT Cluj, campioana României la baschet masculin, întâlnește miercuri, 30 octombrie, formația italiană Umana Reyer Venezia, în etapa a VI-a a EuroCup. Partida se va disputa pe BT Arena din Cluj-Napoca.

Clujenii au crescut în joc, după începutul ezitant din EuroCup. Victoriile cu Veolia Towers Hamburg și CSM Constanța ca și cele cu Hapoel Ierusalim și, recent, cea cu Rapid, au confirmat panta ascendentă pe care se află jocul lor.

U-BT Cluj are meci greu, miercuri în BKT EuroCup, cu Reyer Venezia

„A fost un meci bun ca intensitate, am jucat cu o echipă care era neînvinsă”, a declarat antrenorul echipei, Mihai Silvășan, după victoria cu rapid, 91-75.

„Ne bucurăm pentru victorie, mergem mai departe și ne concentrăm asupra partidei cu Veneția”, a mai spus Silvășan.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax