ADMINISTRAȚIE
Contre în ședința CJ Cluj privind modernizarea sediului, cu 90 mil. lei. „Un lux birocratic”/ „Să nu cădem în populism ieftin”

Proiectul de modernizare a sediului Consiliului Județean Cluj, în valoare de 90 de milioane de lei, a stârnit dezbateri aprinse între consilieri, în ședința de joi, 27 februarie. Consilierii USR s-a opus proiectului, considerând că banii ar trebui direcționați către proiecte cu un impact mai mare asupra cetățenilor.
Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, proiectul de modernizare a sediului instituției, o investiție de 90 de milioane de lei. Dezbaterea a fost una tensionată, cu opinii divergente între reprezentanții partidelor politice, în special în ceea ce privește oportunitatea unei asemenea investiții în contextul actualei situații economice.
„Momentul ales ridică semne de întrebare cu privire la oportunitatea acestui proiect”
Ionuț Florea, reprezentant al USR, și-a exprimat rezervele față de acest proiect, considerând că nu este momentul potrivit pentru o astfel de cheltuială.
„Dacă ne uităm la situația economică din România, vedem că sunt multiple semnale de alarmă care arată că urmează o posibilă criză sau cel puțin constrângeri bugetare destul de severe. În acest context, fiecare proiect pe care îl aprobăm trebuie cântărit cu atenție. Investiția asta de 90 milioane de lei, modernizarea sediului, are câteva puncte bune, pe care le înțelegem și le susținem și noi. Cu toate acestea, costul ridicat, sursa fondurilor și momentul ales ridică semne de întrebare cu privire la oportunitatea acestui proiect. Rugămintea noastră este ca, atunci când veți vota acest proiect, să vă gândiți cel puțin la câteva lucruri pe care vrem să le subliniez acum.
„Un lux birocratic, o investiție făcută în confort”
Acest proiect are o prioritate scăzută pentru cetățeni, în momentul acesta pare mai mult un lux birocratic, o investiție făcută în confort și nu neapărat în beneficiul cetățenilor. Pune o presiune mare asupra bugetului, vorbim totuși de 90 de milioane de lei provenind din bugetul consiliului. Dacă proveneau din alte surse ar fi fost extraordinar. Banii aceștia îi puteam folosi în alte proiecte.
Având în vedere că ne îndreptăm spre o perioadă cu turbulențe economice, sunt riscuri financiare și de implementare, posibil să fie inflație ridicată, costuri crescute, multe lucruri care pot întârzia proiectul și îi pot crește costurile. Beneficiul economic adus de acest proiect este redus. Sigur, se întorc niște bani în economie, la modul că în zona de construcții vor fi niște antreprenori care vor face aceste lucrări, dar beneficiul este destul de redus. Ar trebui să găsim proiecte care să aibă un beneficiu mult mai mare asupra cetățenilor și care să se întoarcă direct către cetățeni: educație, sănătate, mobilitate, etc. Grupul USR nu o să susțină acest proiect”, a declarat reprezentantul USR.
Proiectul a fost restrâns considerabil
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a explicat că proiectul a fost deja restrâns la lucrările minime necesare, închiderea și etajarea teraselor, pentru a extinde spațiul și a integra instituții din subordine care funcționează în spații închiriate sau în condiții improprii.
„Înțeleg punctul dumneavoastră de vedere, să știți că și noi l-am întors pe toate părțile și practic, dintr-un proiect amplu pe care îl aveam, am redus proiectul doar la partea de terase, de închiderea a teraselor și etajare a teraselor. Proiectul nu mai este acela mare, cu extindere în totalitate. Am ajuns la această soluție pentru că astăzi avem câteva entități care nu sunt în această clădire, iar costurile sunt mult mai mari rămânând așa. (…)
Am restrâns cât am putut de mult proiectul, așa încât să facem câteva birouri, ca să putem aduce entitățile în această clădire. Ne limităm strict la actualele dimensiuni ale teraselor, fără să ne extindem cu clădirea în exteriorul bazei ei. Doar prin această extindere a clădirilor, pe schelet ușor, metalic, aproape că se va dubla suprafața existentă, ceea ce este foarte important pentru că vom avea, practic, toate entitățile consiliului județean într-o singură încăpere, cu costurile aferent, dar cu posibilitatea de a valorifica alte spații. Colegii noștri de acum nu vor avea ei birouri și confort mai mare, doar cei care încalcă norma de spațiu pe persoană”, a arătat Tișe.
Fonduri europene pentru modernizarea sediului CJ Cluj
Ionuț Florea i-a răspuns președintelui Consiliului Județean Cluj că a analizat impactul pozitiv al proiectului și nu îl neagă, însă grupul USR crede că nu este momentul acestei investiții. De cealaltă parte, atât grupul PSD, cât și AUR, aflate în opoziție, și-au exprimat susținerea pentru proiectul.
Președintele CJ Cluj a arătat că există posibilitatea ca proiectul să fie decontat dintr-o viitoare finanțare europeană.
„Oricând am fi făcut această investiție, ar fi părut nepotrivită raportat la vremurile pe care le trăim, dar, repet, cred că per total, este în regulă să se întâmple și asta. Colegii mei îmi spun că vom obține și o finanțare europeană pe acest proiect. Procedura este să cheltuim noi banii, după care se vor deconta”, a mai arătat Alin Tișe.
„Să nu cădem în populism ieftin”
Discuția a devenit mai aprinsă în momentul în care consilierul Marinela Marc a criticat opoziția față de proiect, numind-o „populism ieftin”.
„Nu ar trebui să cădem în acest populism ieftin, că investim într-o clădire pentru confortul consilierilor județeni, al executivului, bani care s-ar putea duce în bunăstarea cetățenilor. Cred că nu trebuie să mai vorbim în acești termeni. Îmi amintesc, în urmă cu ani de zile, când mai mergeam prin comune și atrăgeam atenția unor primari că nu au investit deloc în modernizarea sediilor primăriilor și ei invocau că prioritățile sunt altele, dar totuși, este instituția publică cea mai reprezentativă pentru comunitate.
Acolo vin parteneri, reprezentanți ai altor instituții, acolo trebuie să existe un anumit confort și o anumită decență. Este o instituție care se dezvoltă, care atrage an de an alte departamente, cine știe, dacă vom ajunge la o reorganizare administrativă, poate se vor alipi și alte instituții și e bine să fii pregătit pentru aceste momente, cu atât mai mult dacă există posibilitatea să decontăm acești bani din fonduri europene”, a declarat aceasta.
Proiectul a trecut
La rândul său, Ionela Timiș (USR) a reacționat ferm la această etichetare, subliniind că discutarea bugetului și a priorităților nu este populism, ci o preocupare legitimă pentru gestionarea eficientă a resurselor publice.
„Susțin punctul de vedere al colegului meu și vă mulțumesc pentru toate explicațiile pe care ni le-ați oferit, dar mi-ar plăcea tare mult ca atunci când oricine din această sală aduce un punct de vedere în susținerea cetățenilor, să nu mai auzim expresii de genul «populism», pentru că să vorbești de bugetul statului, unde merg banii, nu este o intervenție populistă, pur și simplu ne pasă, să nu uităm asta”, a arătat Timiș.
Proiectul a fost aprobat cu 29 de voturi pentru și 6 împotrivă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local: Adela-Maria Șpaimoc se alătură echipei din Consiliul Local

Partidul REPER anunță validarea mandatului Adelei-Maria Șpaimoc în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca, începând cu data de 23 aprilie 2025.
Mandatul a fost preluat în urma vacantării poziției de către Ramona Strugariu, care a fost numită recent la conducerea Institutului Național al Justiției din Republica Moldova.
REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local, Adela-Maria Șpaimoc
Adela-Maria Șpaimoc este antreprenor și consultant în resurse umane, cu pregătire în filologie și specializări în științe politice. Este implicată activ în cauze civice, cu un accent deosebit pe protecția animalelor și promovarea drepturilor acestora. Alături de Alexandra Holom, REPER Cluj-Napoca are acum două reprezentante în Consiliul Local.
„Ne dorim o legătură directă cu cetățenii și o reprezentare autentică a nevoilor reale din comunitate. Le mulțumim clujenilor pentru încrederea acordată și îi invităm să ne scrie oricând la cj@partidulreper.ro. Vom continua să fim o voce puternică în sprijinul unei administrații moderne, transparente și europene”, a transmis Camelia Sălcudean, președintă REPER.
REPER susține o viziune clară pentru Cluj-Napoca:
- combaterea traficului prin prioritizarea mobilității sustenabile;
- locuire echitabilă, cu prețuri accesibile pentru tineri și familii;
- protejarea patrimoniului arhitectural și natural;
- transparență în deciziile publice;
- sprijin activ pentru antreprenoriat verde și industrii creative.
EVENIMENT
BREAKING NEWS. Papa Francisc, liderul Bisericii Romano – Catolice, a murit în a doua zi de Paști

Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit.
Anunțul a fost făcut, luni, de Vatican, într-o declarație video.
Papa Francisc avea 88 de ani și a supraviețuit recent unei crize grave de pneumonie dublă.
Papa Francisc a murit
Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat de la Casa Santa Marta moartea Papei Francisc prin următoarele cuvinte:
„Preaiubiți frați și surori, cu profundă durere trebuie să anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale. Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic”, potrivit Vatican News.
În ultimele zile, Suveranul Pontif i-a primit pe Regele Charles al Marii Britanii și Irlandei de Nord și pe Regina Camilla, dar a a vut o întrevedere și cu vicepreședintele SUA JD Vance.
Papa Francisc și-a dedicat o mare parte din pontificat apelurilor pentru pace, iar mesajul său din acest an, rostit în Duminica Paștelui, nu a făcut excepție. În cadrul binecuvântării Urbi et Orbi – „către oraș și către lume” – Suveranul Pontif a transmis un îndemn profund de speranță și credință.
De pe loggia Bazilicii Sfântul Petru, Papa, aflat încă în proces de recuperare după pneumonia bilaterală, a salutat mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru.
Francisc, primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit
El s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din cartierul Villa Devoto din Buenos Aires. La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel din Buenos Aires, apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.
În anul 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. În consistoriul din 21 februarie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal.
În data de 14 martie 2013, prima zi de după alegerea sa în funcția de episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, a vizitat Bazilica Santa Maria Maggiore și s-a închinat icoanei Salus populi Romani. La întâlnirea cu jurnaliștii din data de 16 martie 2013 a arătat că și-a ales numele de papă în amintirea lui Francisc de Assisi.[29] Cu aceeași ocazie a spus că i s-a sugerat să-și ia numele de Adrian, în semn de continuitate cu papa Adrian al VI-lea, scrie Mediafax.
Slujba de inaugurare a pontificatului său a avut loc la 19 martie 2013.
Papa Francisc vorbea cursiv spaniolă, limba oficială a Argentinei, italiana – limba maternă a părinților -, engleza, franceza, latina și germana, limbă în care și-a redactat teza de filosofie. Papa Francisc a vizitat România în perioada 31 mai-2 iunie 2019, sub genericul „Să mergem împreună!”
Nouă zile de doliu
Perioada de doliu durează nouă zile, data înmormântării și înmormântării urmând a fi hotărâtă de cardinali, relatează Reuters. Papa Francisc a refuzat fastul și privilegiul de a conduce Biserica Catolică. El a modificat și simplificat obiceiurile funerare papale în 2024.
Liturghia de înmormântare este de așteptat să aibă loc în Piața Sf. Petru, dar, spre deosebire de mulți predecesori, Francisc a cerut să fie înmormântat în Bazilica Sfânta Maria Major din Roma pentru a fi lângă icoana sa preferată a Madonei.
Francisc a cerut de asemenea să fie îngropat într-un sicriu simplu de lemn, spre deosebire de predecesorii care au fost îngropați în sicrie din chiparos, plumb și stejar.

Dacă vreți să faceți o plimbare înmiresmată în a doua zi de Paști, Grădina Botanică din Cluj e deschisă și își așteaptă vizitatorii cu un adevărat spectacol floral.
Odată cu venirea căldurii, lalelele pestrițe imperiale (Fritillaria), dar și cele din colecțiile clasice de lalele (Tulipa), au început să înflorească spectaculos, chiar înainte de sărbători.
Spectacolul naturii la Grădina Botanică din Cluj-Napoca
Sigur, lalelele nu sunt singurele atracții – numeroase alte specii botanice se află acum în plină floare, oferind o experiență vizuală deosebită
Grădina Botanică este deschisă după următorul program:
• Program zilnic: 09:00 – 19:00
• Program vizitare sere mari: 09:00 – 18:00
• Ultimele bilete pentru sere: până la ora 17:15
• Ultima intrare în sere: ora 17:45
• Biletele de acces în Grădină pot fi achiziționate până la maximum o oră înainte de închidere.
Foto: Grădina Botanică

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează fermierii clujeni că începând cu data de 17 aprilie, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate penru campania din 2025.
Astfel, adeverințele sunt eliberate pentru sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), măsura 10 – Agro-mediu şi climă, măsura 11 – Agricultură ecologică, DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente, DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile, DR-04 – Agricultură ecologică – conversie, DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării, DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM), DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative și DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice.
Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea de plată pentru anul 2025, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile indicate mai sus.
Suprafața determinată la plată
Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația AGI online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii de plată a beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile implementate de APIA prevăzute în Convenție.
Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
Cerere online
”Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale”, arată APIA.