ACTUALITATE
Containere cu toaletă și duș pentru locuitorii din Pata Rât
Primăria Cluj-Napoca a amplasat astăzi la Pata Rât mai multe containerele tip toaletă și duș pentru locuitorii de acolo, măsura având rolul de a-i ajuta să se spele astfel încât să prevină infecția cu Covid.
Primarul Emil Boc a anunțat montarea acestor containere care se racordează la rețeaua de apă și canalizare.
”Fiecare unitate tip container are 3 wc -uri, 3 dușuri și 4 chiuvete, sunt dotate cu boiler și conector încălzire”, a spus Boc.
Spălatul pe mâini este esențial în lupta cu coronavirusul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ultimatumul lui Neluțu Varga: Vom începe să ne DESPĂRȚIM de cei care nu dau totul pentru CFR Cluj
Neluțu Varga și-a băgat în ședință de urgență jucătorii și staff-ul tehnic după înfrângerea rușinoasă de sâmbătă din meciul cu UTA, scor 1-3. Patronul CFR Cluj a transmis un ultimatum clar inclusiv antrenorului Dan Petrescu. Atitudinea echipei i-a displăcut, deși toate condițiile necesare au fost asigurate.
„Le-am dat un ultim avertisment. Au toate condițiile, le-am dat salariile, iar acum mă aștept la o schimbare totală de atitudine. Este ultimul avertisment, iar la următoarea întâlnire nu vor mai fi vorbe, ci fapte. Vom începe să ne despărțim de cei care nu dau totul pentru CFR Cluj”, a declarat Varga, preluat de dincolodesport.eu.
Ultimatumul lui Neluțu Varga: Vom începe să ne DESPĂRȚIM de cei care nu dau totul pentru CFR Cluj
Cu toate acestea, Varga nu ia momentan în calcul demiterea lui Dan Petrescu: „El este șeful vestiarului, comandantul de oaste. Am încredere că lucrurile vor reveni la normal.”
După această declarație, echipa se pregătește pentru meciul cu Poli Iași, iar în cazul unor noi eșecuri, Varga a lăsat să se înțeleagă că vor urma măsuri drastice.
EVENIMENT
Din 30 septembrie se ÎNTRERUPE din nou circulația pe Valea Oltului. Cât vor dura RESTRICȚIILE
Din 30 septembrie, Valea Oltului se închide, din nou, pentru lucrări, pentru o perioadă de o lună. Până pe 25 octombrie, circulația rutieră va fi întreruptă în reprize de câte 15 minute. După-amiaza, în timpul nopții și duminica, traficul se va desfășura însă fără restricții.
Potrivit Centrului InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, în perioada 30 septembrie – 25 octombrie, pe DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, sectoarele kilometrice 198+200 – 207+000, 216+000 – 219+000, 224+000 – 227+300 și 228+000 – 233+200, traficul rutier va fi închis pe o distanță de aproximativ 300 de metri, în reprize de maxim 15 minute, care vor alterna cu intervale de deschidere a circulației, pentru realizarea intervențiilor de rânguire versanți, dislocarea blocurilor de rocă și îndepărtarea vegetației, scrie Alba24.ro.
Din 30 septembrie se ÎNTRERUPE din nou circulația pe Valea Oltului. Cât vor dura RESTRICȚIILE
Ulterior, pentru alte activități necesare lucrărilor, se vor institui restricții de trafic alternativ, pe câte un sens de circulație, cu semafor și piloți de trafic.
Nu vor fi instituite restricții noaptea, iar lucrările se vor executa conform următorului program:
– luni-joi, între orele 07:00 – 16:00;
– vineri, între orele 07:00 – 14:00;
– sâmbătă, între orele 07:00 – 18:00.
U-BT Cluj-Napoca a fost învinsă, din nou, duminică, pe teren propriu, de vicecampioana CSM Oradea, în etapa a II-a a Ligii Naţionale, scor 72-61 (36-30).
U-BT Cluj a încheiat cu o singură reuşită de la 3 puncte din 27 de încercări. Principalii marcatori ai partidei la care au asistat peste 4.000 de fani au fost Simpson 20 puncte, Hervey 13, Hankins 12, pentru U BT Cluj, respectiv Richard 22, Pridgett 14, Tarolis 13, pentru CSM Oradea, care a dominat confruntarea de la un capăt la altul, scrie GSP.
U-BT Cluj-Napoca, o nouă înfrângere pe propriul teren. De această dată în campionat
U-BT Cluj a ”bifat” o situaţie rar întâlnită în baschetul din prezent: o singură aruncare de la 3 puncte reuşită din 27 de încercări. Fanii clujeni au început să plece înainte de încheierea meciului, conform news.ro.
Pentru gazde, meciul de duminică a reprezentat debutul în noua stagiune, meciul din prima etapă, cu Petrolul Ploieşti, fiind amânat pentru 2025.
Ambele formaţii evoluează şi în cupele europene, campioana în BKT EuroCup, iar vicecampioana în grupele FIBA Europe Cup, după ce nu a trecut de preliminariile Ligii Campionilor.
În acest an, România trece la ora de iarnă spre final de octombrie.
Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că ora 04:00 devine ora 03:00.
Când trece România la ora de iarnă. Cea mai lungă zi a anului
În toamna anului 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea dintre 26 și 27 octombrie.
Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ora 04:00 devinind ora 03:00. Această schimbare ne aduce cea mai lungă zi a anului, care va fi duminică, 27 octombrie. Ziua va avea 25 de ore, scrie Alba24.
Sistemul de schimbare a orei a fost introdus pentru utilizarea eficientă a luminii și energiei.
Echinocțiul de toamnă
Înainte de schimbarea orei, în luna septembrie are loc și echinocțiul de toamnă, când soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică.
Echinocțiul de toamnă a avut loc în data de 23 septembrie, când, oficial a venit sfârșitul verii.
Astfel, zilele devin tot mai scurte și nopțile mai lungi, iar acest lucru se păstrează până la solstițiul de vară, în jurul datei de 21 iunie.
Posibile efecte asupra organismului
Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă poate aduce modificări în comportamentul oamenilor.
Acest lucru poate avea ca efect dificultatea de a ne trezi dimineaţa sau de a adormi după noul orar, spun psihologii.
Astfel, în primele zile de la trecerea la ora de iarnă putem fi mai irascibili, putem avea insomnii sau resimţi oboseală sau putem fi mai melancolici.
Un simptom îl reprezintă dificultatea de a adormi după noua oră, întrucât corpul omenesc încă nu este pregătit pentru somn la acel moment. Acest lucru poate avea efect asupra calităţii somnului.
De asemenea, schimbarea orei poate avea ca efect şi dificultatea de a ne trezi dimineaţa, existând riscul de a resimţi pe parcursul zilei stări de oboseală şi somnolenţă. Asta pentru că ritmul circadian încă nu s-a adaptat la noul orar.
Foto: Arhivă