Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj lansează o aplicație turistică nouă. Vine în sprijinul turiștilor în pragul sezonului festivalurilor

Publicat


untold2022 0807 005829 dji 0323 cr

Consiliul Județean Cluj, prin intermediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, invită clujenii și turiștii care vizitează județul Cluj să utilizeze aplicația turistică – Cluj Tourism App.

“Prezentăm azi o versiune mult mai bună și mai prietenoasă a acestei aplicații, lansată acum, înainte de Ziua Copilului, care prefațează atât sezonul de vară, al vacanțelor, cât și alte evenimente ce presupun venirea la Cluj a numeroși turiști români și străini. Cei care își instalează aplicația pot găsi într-un singur loc, actualizat și centralizat, toate obiectivele turistice și evenimentele care se desfășoară în județul Cluj, putând să-și planifice astfel ușor și rapid timpul liber” a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Cluj Tourism App prezintă atracții, obiective și trasee turistice din județul Cluj și oferă informații despre unități de cazare, facilități gastronomice, posibilități de agrement, circuite turistice tematice, precum și alte servicii utile potențialilor turiști și utilizatorilor care doresc să își planifice vizita în județ sau să aibă la îndemână o alternativă digitală cu un conținut structurat.

Aplicația este disponibilă sub numele deja consacrat Cluj Tourism App și poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play fiind adaptată pentru toate telefoanele de tip smartphone sau device-uri de tip tabletă și prezintă informațiile turistice în șapte limbi, respectiv română, engleză, franceză, germană, maghiară, spaniolă și italiană.

Cu sau fără autentificare

Utilizarea aplicației poate fi realizată cu sau fără autentificare. Dacă se alege varianta cu creare cont, există posibilitatea de a accesa funcționalități suplimentare, precum opțiunea creării unei liste cu obiectivele preferate, salvarea unor itinerarii sau primirea unor notificări privind noutățile apărute.

De asemenea, indiferent de metoda de autentificare folosită, noua versiune permite distribuirea informațiilor turistice spre alte persoane, apelarea directă din aplicație, accesarea informațiilor privind obiectivele “de vizitat” sau recomandări de petrecere a timpului liber care pot fi consultate prin accesarea articolelor din categoria “Blog” sau prin accesarea subcategoriilor din categoria “Timp Liber”.

Link-uri descărcare aplicație Cluj Tourism App:

Apple: https://apps.apple.com/us/app/cluj-tourism-app/id1659659129

Android:  https://play.google.com/store/apps/details?id=net.eventya.android.clujtourism&hl=en&gl=US

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj a rămas la 6 puncte de liderul FCSB. Rezultate şi clasament

Publicat

De

superliga
CFR Cluj a pierdut cu 3-1 meciul cu Rapid Bucureşti şi rămâne la 6 puncte în spatele liderului FCSB. 

Rezultatele etapei a zecea

Vineri 22 septembrie
FC U 1948 Craiova – SC Oţelul Galaţi 0-2 (0-0), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
Au marcat: Kehinde Fatai (62), Ştefan Bodişteanu (80).
Arbitru: Marcel Bîrsan; arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu, Ionuţ Marius Bobe (toţi din Bucureşti); al patrulea oficial: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru video: Bogdan Dumitrache (Bucureşti); arbitru asistent video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti)
Observatori: Nicolae Grigorescu (Timişoara) – CCA, Ion Ion (Bucureşti) – LPF
Dinamo Bucureşti – FC Farul Constanţa 0-2 (0-1), Stadion Arcul de Triumf – Bucureşti
Au marcat: Constantin Budescu (33), Ionuţ Vînă (90).
Cartonaş roşu: David Kiki (Farul, 63).
Arbitru: Szabolcs Kovacs (Carei); arbitri asistenţi: Andrei Constantinescu (Bucureşti), Stelian Slabu (Braşov); al patrulea oficial: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Sorin Costreie (Buftea); arbitru asistent video: Mihăiţă Necula (Bucureşti)
Observatori: Aron Huzu (Sibiu) – CCA, Marian Bucurescu (Bucureşti) – LPF
Sâmbătă 23 septembrie
FC Voluntari – CSM Politehnica Iaşi 1-2 (1-2), Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari
Au marcat: Adam Nemec (27), respectiv Julian Marchioni (23), Andrei Gheorghiţă (43).
Adam Nemec a ratat un penalty în min. 65 (bară).
Arbitru: George Cătălin Găman (Craiova); arbitri asistenţi: Daniel Mitruţi (Craiova), Alexandru Vodă (Alba Iulia); al patrulea oficial: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent video: Claudiu Marcu (Constanţa)
Observator CCA: Irina Mîrţ (Bucureşti) – CCA, Ion Marin (Bucureşti) – LPF
AFC Botoşani – AFC UTA Arad 2-2 (1-0), Stadion Municipal – Botoşani
Au marcat: Eduard Florescu (30 – penalty), Miroslav Ilicic (52), respectiv Cătălin Carp (48), Godberg Barry Cooper (90+7).
Cartonaş roşu: Cătălin Carp (UTA, 82).
Arbitru: Vlad Băban (Iaşi); arbitri asistenţi: Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava), Adrian Vornicu (Iaşi); al patrulea oficial: Marius Omuţ (Satu Mare)
Arbitru video: Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca); arbitru asistent video: Doru Claudiu Lucaciu (Cluj-Napoca)
Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) – CCA, Cătălin Popa (Vaslui) – LPF
FC Universitatea Cluj – Universitatea Craiova 1-1 (0-1), Cluj Arena – Cluj-Napoca
Au marcat: Dan Nistor (90+1), respectiv Nicuşor Bancu (31).
Cartonaş roşu: Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 90+5).
Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitri asistenţi: Radu Adrian Ghinguleac (Bucureşti), Mihai Marius Marica (Bistriţa); al patrulea oficial: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare)
Arbitru video: Iulian Dima (Bucureşti); arbitru asistent video: Andrei Moroiţă (Ploieşti)
Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare) – CCA, Ioan Mironaş (Piatra Neamţ) – LPF
Duminică 24 septembrie
FC Petrolul Ploieşti – AFC Hermannstadt 0-0, Stadion ”Ilie Oană” – Ploieşti
Cartonaş roşu: Valentin Ţicu (Petrolul, 6).
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraş); arbitri asistenţi: Mircea Orbuleţ (Bucureşti), Vladimir Urzică (Piatra Neamţ); al patrulea oficial: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Mihaela Ţepuşă (Buzău)
Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – CCA, Marcel Vasile (Bucureşti) – LPF
ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – FC FCSB 2-5 (0-2), Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe
Au marcat: Pavol Safranko (51), Isnik Alimi (61), respectiv Adrian Şut (6), Darius Olaru (11), Florinel Coman (57), Octavian Popescu (69), Damjan Djokovic (75 – penalty).
Arbitru: Cătălin Popa (Piteşti); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Romică Bîrdeş (Piteşti); al patrulea oficial: Bogdan Dumitrache (Bucureşti)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent: Ovidiu Artene (Vaslui)
Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – CCA, Paul Cazan (Bucureşti) – LPF
Luni 25 septembrie
FC Rapid Bucureşti – FC CFR 1907 Cluj 3-1 (1-1), Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti
Au marcat: Albion Rrahmani (5, 51), Claudiu Petrila (71), respectiv Ciprian Deac (10).
Albion Rrahmani a ratat un penalty în min. 5 (a apărat Răzvan Sava)
Arbitru: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi); arbitri asistenţi: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea oficial: Ionuţ Coza (Cernica)
Arbitru video: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Vasile Marinescu (Bucureşti)
Observator: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Ion Craiu (Bucureşti) – LPF

Clasament

loc echipa M V E Î G M-GPP
1FCSB1081122-9 25
2CFR Cluj961219-11 19
3Rapid1053222-11 18
4Universitatea Craiova1053214-9 18
5FC Hermannstadt1035215-12 14
6Petrolul Ploieşti1035214-13 14
7Sepsi OSK833210-9 12
8FC U Craiova 19481040619-20 12
9Farul Constanţa940513-15 12
10Oţelul Galaţi101819-9 11
11Universitatea Cluj1025314-17 11
12Politehnica Iaşi931511-15 10
13FC Voluntari1031615-23 10
14UTA92258-14 8
15Dinamo102267-18 8
16FC Botoşani1006410-15 6

Citește mai departe

EVENIMENT

În duelul feroviarilor, Rapid a fost cu două clase peste CFR Cluj

Publicat

De

rapid cfr cluj

CFR Cluj a pierdut meciul derby din Superliga la fotbal cu Rapid Bucureşti, jucat în Capitală, cu scorul de 1-3.

Au marcat: Albion Rrahmani (5, 51), Claudiu Petrila (71), respectiv Ciprian Deac (10). Albion Rrahmani a ratat un penalty în min. 5 (a apărat Răzvan Sava)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Proiectul de măsuri fiscal-bugetare adoptat de guvern; există modificări faţă de forma supusă consultării publice

Publicat

De

bani lei pixabay
Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, transmite Agerpres.
„În scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor. Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de Guvern, vor fi dezbătute şi încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale”, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.
Faţă de forma lansată în consultare publică de către Ministerul Finanţelor au fost adoptate o serie de modificări la proiectul de lege. Acestea vizează acordarea bonurilor de masă, TVA pentru bilete la spectacole şi evenimente sportive, precum şi calculul impozitului pentru companiile multinaţionale.
„Bonurile de masă vor acordate ca şi până acum, însă Ministerul de Finanţe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de ordonanţă de urgenţă care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuţie a bonurilor de masă. De asemenea, taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale şi sportive va fi de 9%. O menţiune şi în ceea ce priveşte calculul impozitului pentru companiile multinaţionale. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiţii, vor fi scăzute şi accizele, care reprezintă, de asemenea, o taxă. Impozitul va rămâne la 16 procente din profit, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunţate mai devreme”, a explicat reprezentantul Guvernului.
Pentru instituţiile de cultură cu mai puţin de 50 de angajaţi, oportunitatea de comasare va reveni autorităţilor locale. A fost eliminat, de asemenea, pragul de 2,5% din bugetul autorităţilor locale cu care acestea pot finanţa evenimente culturale, sportive sau recreative. Pragul de 2,5% vizează însă fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorităţi locale, a indicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Totodată, s-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, astfel încât salariile să poată creşte „cât mai repede cu putinţă”, a explicat Mihai Constantin.
Potrivit acestuia, „salariul minim pe economie în general, care va creşte cu zece procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”.

Citește mai departe

EVENIMENT

A crescut numărul DIVORȚURILOR în iulie 2023, la Cluj. Sporul natural, NEGATIV

Publicat

divort

Conform statisticilor, în luna iulie 2023, numărul divorțurilor în Cluj a fost în creștere, 56 față de 49 în luna precedentă. Sporul natural înregistrat în aceeași lună a fost negativ, 582 de nou-născuți față de 629 de decese.

➢ În luna iulie 2023, numărul căsătoriilor a crescut faţă de luna iunie 2023 și a scăzut față de luna iulie 2022;
➢ Divorțurile au crescut față de luna anterioară precum și față de luna iulie 2022.

statistica 3

În luna iulie 2023 la oficiile de stare civilă din judeţul Cluj s-au înregistrat 607 căsătorii, în creștere cu 125 față de luna iunie 2023 şi cu 95 căsătorii mai puține decât în iulie 2022.Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 56 în luna iulie 2023, mai multe cu 7 decât în luna iunie 2023 și cu 2 divorțuri în creștere față de luna iulie 2022.

statistica 4

În luna iulie 2023 numărul naşterilor înregistrate în judeţul Cluj a crescut atât faţă de luna iunie 2023 cât și față de luna iulie 2022;
➢ Numărul deceselor a fost mare față de luna iunie 2023, și mai mic raportat la iulie 2022;
➢ Sporul natural a fost negativ în luna iulie 2023.

statistica 1

În luna iulie 2023 s-a înregistrat nașterea a 582 copii, cu 114 copii mai mulți decât în luna iunie 2023 și cu 35 copii în plus față de luna iulie 2022.

Numărul deceselor consemnate în luna iulie 2023 a fost de 629, cu 55 decese mai multe decât în luna iunie 2023 și cu 31 decese în scădere față de iunie 2022.

Sporul natural (diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă) s-a menținut negativ, numărul persoanelor decedate fiind cu 47 mai mare decât cel al născuților vii.

În luna iulie 2023 s-au înregistrat 3 decese la copiii cu vârstă sub 1 an.

statistica 2

Datele pentru lunile anului 2023 sunt provizorii.

Sursa: Direcția Județeană de Statistică Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax