Connect with us

ACTUALITATE

Confortul smartphone-ului are un preţ. Utilizarea excesivă modifică creierul. Boli cauzate de mobil. Ce spune un psihiatru

Publicat


Confortul pe care îl dă accesul la un smartphone are un preţ, consideră Andra Şerban, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie ‑’Socola ‘ Iaşi, care afirmă că astfel de dispozitive sunt proiectate ‘cu grijă’, astfel încât să poată fi greu de lăsat din mână, menţinându-şi utilizatorii implicaţi cât mai mult prin culorile intense, sunetele şi vibraţiile sale.

26 de milioane de conexiuni mobile, ceea ce înseamnă 135,6% raportat la populaţia ţării

În opinia medicului psihiatru, într-un fel, acest lucru este de înţeles, deoarece specialiştii implicaţi în crearea telefoanelor mobile s-au inspirat din aparatele de slot sau alte aparate de cazino.

‘Telefonul mobil nu numai că a devenit cel mai utilizat instrument de comunicare, dar este folosit şi drept platformă socială pentru a crea relaţii interumane şi pentru a stoca date importante precum aplicaţiile bancare, plata facturilor şi realizarea de cumpărături, contorizarea stării de sănătate, alarmă, platforme de jocuri, astfel încât dispunem de viaţa de zi cu zi, la propriu, în mâna noastră, într-un singur dispozitiv. Deci, se pune întrebarea dacă ataşamentul faţă de telefonul mobil este doar un fenomen cultural al secolului al XXI-lea sau o dependenţă reală care chiar schimbă viaţa’, a declarat pentru AGERPRES dr. Andra Şerban.

Potrivit unui raport recent, în România există peste 26 de milioane de conexiuni mobile, ceea ce înseamnă 135,6% raportat la populaţia ţării. Totodată, conform unui studiu efectuat de EU Kids, 86% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani folosesc smartphone-ul zilnic, iar 63% de mai multe ori pe zi sau aproape tot timpul.

‘Mulţi profesionişti din domeniul medical şi al sănătăţii mintale sunt reticenţi la a atribui termenul de ‘dependenţă’ acestei utilizări cronice şi excesive a telefonului mobil, motiv pentru care această noţiune încă nu este introdusă în Manualul de Diagnostic şi Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM – n.r.), fiind considerată mai degrabă o problemă de control al impulsurilor, existând asemănări importante între utilizarea excesivă a telefonului mobil şi o altă dependenţă comportamentală inclusă în DSM V, respectiv jocurile de noroc compulsive’, a precizat dr. Andra Şerban.

Utilizarea excesivă a telefonului mobil modifică creierul

Similitudinile, subliniază medicul psihiatru, includ pierderea controlului asupra comportamentului impulsiv, cu persistenţă şi dificultăţi reale în limitarea acestuia, căpătarea toleranţei, care impune nevoia de angajare mai frecvent în acest comportament pentru a obţine acelaşi sentiment de plăcere, sentimente de anxietate sau chiar nervozitate atunci când comportamentul nu este practicat şi recidiva după o anumită perioadă de evitare sau abstinenţă la dispozitiv.

‘S-a dovedit că utilizarea excesivă şi cronică a telefonului mobil modifică din punct de vedere chimic circuitele de tip recompensă de la nivelul creierului, unul dintre neurotransmiţătorii afectaţi în mod special fiind acidul gama aminobutiric, care reprezintă un neurotransmiţător care poate produce calmare sau euforie şi intervine în controlul emoţiilor, în special al fricii şi anxietăţii. O altă disfuncţie fizică s-a înregistrat la nivelul materiei cenuşii, parte constituentă a creierului, conectată la partea sistemului nervos central, responsabilă de controlul motor, al memoriei şi emoţiilor, observând-se un regres în volum al acesteia, disfuncţie observată în mod similar şi la persoanele cu consum nociv de substanţe cu potenţial psihoactiv’, a explicat aceasta.

Medicul ieşean a ţinut să precizeze că utilizarea patologică a telefonului a dat naştere la o serie de terminologii noi, cum ar fi nomofobia, vibraţia fantomă şi textafrenia.

‘Nomofobia, NO-MOBILE-PHONE-PHOBIA, se referă la frica de a rămâne fără telefonul mobil şi la imposibilitatea de a-l folosi şi de a fi conectat la mediul online, persoana în cauză experimentând sentimente de anxietate şi stres, uneori chiar adevărate atacuri de panică însoţite de simptome fizice, precum durere în piept, respiraţie greoaie, palpitaţii, transpiraţie şi tremur. Persoanele cu nomofobie se tem de faptul că ar putea să nu aibă telefonul aproape, acesta fiind sursa unui confort psihologic generat de permanenta capacitate de acces la informaţii, comunicare şi socializare, motiv pentru care îşi iau mobilele oriunde merg, îşi verifică în permanenţă aparatele, inclusiv în situaţii cu potenţial extrem de periculos, cum ar fi şofatul. Un alt fenomen modern asociat cu utilizarea prelungită a telefonului mobil este cunoscut sub denumirea de ‘vibraţie fantomă’ sau ‘learned body habit’ – ‘corp obişnuit cu un obicei’, care se caracterizează prin senzaţia că mobilul vibrează sau sună când, în realitate, nu se întâmplă acest lucru’, a arătat dr. Andra Şerban.

Boli cauzate de mobil

O altă tulburare comună dată de dependenţa de telefon, textafrenia, este o combinaţie între halucinaţiile auditive şi amăgirea pe care o trăieşte persoana care crede că a auzit un ton de mesaj, fără a primi vreun mesaj real, sau care are senzaţia că aude tonul unui mesaj chiar dacă are telefonul pe modul silenţios.

‘Există astfel o linie fină între utilizarea normală, sănătoasă, a telefonului mobil şi cea compulsivă, patologică, astfel încât se pune întrebarea cum facem distincţia între utilizarea normală şi dependenţa de telefon, în condiţiile în care majoritatea dintre noi suntem conectaţi la internet prin intermediul dispozitivelor mobile’, a mai spus dr. Şerban.

Ea a explicat totodată că unele dintre semnele indicatoare ale unei suprautilizări a telefonului includ: sentimente de iritabilitate; agitaţie; nervozitate atunci când din diverse motive telefonul nu poate fi folosit; pierderea controlului asupra timpului petrecut cu telefonul în mână; dificultăţi majore şi chiar imposibilitatea de a găsi alte zone de interes şi alte activităţi decât utilizarea mobilului; trezitul de mai multe ori pe noapte pentru a verifica telefonul.

Mai mult, susţine psihiatrul ieşean, utilizarea excesivă a telefonului interferează cu performanţa la locul de muncă sau şcoală, precum şi cu relaţiile cu oamenii; cei apropiaţi devin îngrijoraţi în legătură cu timpul petrecut cu telefonul în mână.

‘De remarcat este şi faptul că utilizarea telefonului poate conduce, indirect, la un accident sau o vătămare, iar recidiva este rapidă atunci când se încearcă limitarea utilizării acestuia’, a mai declarat medicul.

Dependenţa are legătură cu natura omului de a socializa

Ea a explicat faptul că această dependenţă are o legătură strânsă cu natura omului de a socializa, de a vorbi şi de a se conecta cu ceilalţi, cu nevoia sa de atenţie şi nevoia de a nu se mai simţi singur.

‘Cei mai predispuşi la această situaţie sunt adolescenţii. Un studiu recent arată că aproximativ 33% dintre copiii cu vârsta de 13 ani nu îşi închid niciodată telefonul, iar băieţii au o tendinţă mai mare de a folosi telefoanele în situaţii riscante. La fel de predispuse sunt persoanele anxioase sau introvertite, precum şi persoanele cu un control scăzut al impulsurilor’, a menţionat Andra Şerban.

În astfel de condiţii, spune psihiatrul, putem considera tehnologia ca fiind atât o binecuvântare, cât şi un blestem, utilizarea ei peste limită şi menţinerea comportamentului compulsiv putând genera consecinţe grave la nivel psiho-social, pentru că determină anxietate, depresie, tulburări de somn, relaţii conflictuale, performanţe slabe la şcoală sau serviciu.

Nomofobie, utilizarea compulsivă a telefonului

Totodată, tehnologia poate provoca, spune medicul, şi probleme de ordin somatic, cele mai frecvente fiind deteriorarea vederii şi patologia coloanei vertebrale.

‘O situaţie particulară şi extrem de periculoasă ţine de utilizarea telefonului în timpul şofatului. Consecinţe negative majore pot apărea chiar dacă nu există interacţiune propriu-zisă cu telefonul, ci doar din cauza notificărilor de la nivelul acestuia’, a adăugat medicul.

Deşi nu există un diagnostic oficial pentru nomofobie, respectiv utilizarea compulsivă a telefonului, în cazul în care vreţi să reduceţi din consumul mediatic din viaţa de zi cu zi există o multitudine de soluţii simple ce pot îmbunătăţi modul de interacţiune cu telefonul, în vederea reducerii impactului negativ al acestuia asupra calităţii vieţii – atrage atenţia specialistul.

‘Aşadar, puneţi toate notificările pe modul silenţios, în acest fel nu veţi fi distraşi de niciun comentariu, reacţie sau postare nouă; schimbaţi display-ul telefonului pe un fundal alb-negru sau doar nuanţe de gri astfel încât ecranul să devină cât mai puţin plăcut ochiului; ţineţi telefonul cât mai departe de vedere şi încercaţi să încărcaţi bateria telefonului în afara dormitorului; la final de zi contorizaţi timpul de utilizare a telefonului; ştergeţi toate aplicaţiile pe care nu le utilizaţi, iar în cazul reţelelor de socializare lăsaţi-le doar pe cele neapărat necesare; răspundeţi strict mesajelor urgente sau limitaţi timpul de răspuns la mesaje la trei-patru ori pe zi; purtaţi un ceas astfel încât să nu aveţi nevoie să verificaţi telefonul pentru a afla cât este ora; folosiţi o parolă lungă pentru a debloca telefonul; solicitaţi ajutor atunci când simţiţi că aveţi de-a face cu o problemă asupra căreia nu mai deţineţi controlul; luaţi în considerare să contactaţi un terapeut sau un medic sau accesaţi nou-apărutele centre de ‘detoxifiere digitală’ ‘, a afirmat dr. Andra Şerban.

În concluzie, spune psihiatrul de la Institutul ‘Socola’, telefoanele inteligente sunt principala sursă de informare, sunt folosite în foarte multe moduri, au o versatilitate extremă, iar pentru mulţi dintre noi constituie primul lucru pe care îl atingem dimineaţa la trezire şi ultimul noaptea, înainte de a adormi.

‘Aşa se face că de la folosirea sa eficientă până la modul patologic de utilizare nu rămâne decât un pas, motiv pentru care e neapărată nevoie să ne aducem permanent aminte că, dincolo de smartphone, şi viaţa reală e frumoasă’, a conchis Andra Şerban. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, pe str. Memorandumului colț cu str. Samuil Micu. O minoră a fost acroșată de o dubă a MAI.

„Din primele cercetări se pare că o autospecială aparținând MAI ar fi acroșat un pieton aflat în traversarea străzii Samuil Micu intersecție cu Memorandumului”, a transmis Poliția Locală.

ACCIDENT pe Memorandumului, în Cluj-Napoca. Minoră ACROȘATĂ de o dubă a MAI

La fața locului s-a deplasat o ambulanță SAJ. Personalul acesteia îi acordă minorei primele îngrijiri.

Vom reveni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Invitați:
Daniel David, psiholog, Rectorul UBB Cluj
Barbu Mateescu, sociolog
Sergiu Mișcoiu, politolog, Facultatea de Studii Europene, UBB
Viorel Nistor, lector dr., Dep. Jurnalism, UBB

Intrarea este liberă.
Dezbaterea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care se sărbătorește în 3 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

Bolt

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr de 22 de ani, cetățean străin, care conducea un moped dinspre Piața Timotei Cipariu, ar fi pătruns în intersecția cu Bulevardul Eroilor pe culoare roșie a semaforului electric, fiind acroșat de un autoturism, condus de un bărbat de 65 de ani, iar apoi de un alt autoturism.

În urma evenimentului, conducătorul mopedului a rămas blocat sub cel de-al doilea autoturism, fiind extras de către echipajele ISU Cluj, iar apoi transportat la spital pentru investigații suplimentare.

Cei trei conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.

Bolt

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Din informațile Cluj24 mopedistul rănit era livrator Bolt Food și era din Sri Lanka.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Publicat

De

Leul s-a apreciat ușor față de euro

Menținerea unui nivel mai redus al aversiunii față de risc, în condițiile existenței unui status quo în conflictul dintre Israel și Iran, a permis aprecierea monedelor de la marginea zonei euro.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Cursul euro a scăzut de la 4,9764 la 4,9758 lei. A fost a patra ședință în care tranzacțiile din piața locală se efectuau în culoarul 4,975 – 4,977 lei.

Până la jumătatea lunii viitoare, când se va desfășura ședința de politică monetară, indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6%, care reprezintă dobânda pentru facilitatea de depozit cu care BNR remunerează banii plasați de băncile comerciale.

În acest context, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Prețul dolarului a crescut

Diminuarea pariurilor pe o decizie a Rezervei Federale americane de a reduce ratele dobânzii de referință, care se află în prezent la 5,25 – 5,50%, și majorarea celor puse pe o scădere în a dobânzilor din zona euro și Marea Britanie, s-a reflectat în tranzacționarea monedei unice în culoarul 1,0644 – 1,0671 dolari, în ușoară depreciere față de vineri seară.

În piața locală, media monedei americane a crescut de la 4,6687 la 4,6712 lei.

Moneda elvețiană a pierdut teren față de cea europeană, astfel că media ei a scăzut de la 5,1404 la 5,1247 lei. Cea mai importantă depreciere a avut-o lira sterlină, cursul alunecând de la 5,8125 la 5,7677 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut luni

Prețul gramului de aur a scăzut luni la 354,4765 lei, consecință a scăderii metalului galben la 2.336,40 – 2.372,50 dolari/uncie.

Cursul monedelor din regiune s-a apreciat la 394,83 forinți/euro, respectiv 4,3203 zloți/euro.

După operațiunea de înjumătățire a recompenselor primite de „minerii” de bitcoin, de la sfârșitul săptămânii trecute, criptomoneda a crescut la începutul acestei săptămâni la 64.545 – 66.511 dolari.

Ethereum a profitat de optimismul din piață și urcat la 3.131 – 3.236 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax