Connect with us

CULTURA

Conducătorul de doctorat al ministrului Bode, interzis 2 ani la doctorate UBB

Publicat


adrian ivan

Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al ministrului Bode și rector al Academiei SRI, nu va mai avea dreptul să conducă timp de 2 ani doctorate la UBB, după plagiatul constatat în teza ministrului de Interne – anunță Universitatea Babeș-Bolyai,scrie edupedu.ro

Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode și rector al Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” a SRI, nu va mai coordona în următorii 2 ani lucrări de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a anunțat instituția de învățământ superior într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Decizia a fost luată după ce Comisia de etică a UBB a constatat mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, concluzionând că “teza este profund viciată” și cerând retragerea cărții publicate pe baza tezei.

În răspunsul la solicitarea Edupedu.ro, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) spune că și profesorul Adrian Ivan “a solicitat la rândul său acest lucru (N. Red. – ca în următorii 2 ani să nu îi mai fie alocate locuri de doctorat), motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor”.

La 10 zile după ce Comisia de etică a constatat plagiatul și greșelile care au “viciat” profund teza de doctorat pe care a coordonat-o la UBB, Universitatea a decis ca și cursul predat de Adrian Ivan la școala doctorală a UBB să fie preluat de un alt profesor.

“Pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul “Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023”, spune UBB în răspunsul la solicitarea Edupedu.ro.

Amintim că Adrian Ivan este rectorul Academiei Naționale de Informații a SRI din septembrie 2017, potrivit propriului CV, iar Lucian Bode și-a susținut teza de doctorat avându-l drept coordonator pe Ivan în 2018.

Amănunte aici: edupedu.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”

Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.

Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.

Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Publicat

rabla

Anumiți șoferi vor fi vizați de o nouă taxă auto care va fi introdusă în România. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut noi precizări.

Este vorba despre taxa auto pentru mașinile poluante, iar printre cei afectați vor fi proprietarii de autoturisme vechi. Măsura taxării autovehiculelor va fi introdusă în urma solicitărilor de la Bruxelles, fiind prevăzută în PNRR, conform Fanatik.

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a vorbit despre acest subiect în cadrul ședinței de Guvern de joi, menționând că până acum nu s-a luat o decizie asupra formulei de calcul. Ministrul spune că propunerile vor fi făcute de autoritățile locale.

El a precizat că noua taxă auto va fi „la pachet” cu celelalte schimbări din sistemul fiscal. „Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.

Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă. Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a declarat Tanczos Barna, conform Agerpres.

Modificarea impozitării autovehiculelor

În luna februarie, ministrul de finanțe spunea că statul român va trebui să implementeze aceste schimbări privind taxarea autovehiculelor care poluează. România și-a asumat măsură în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Tanczos Barna a subliniat atunci că cei care dețin mijloace de transport mai poluante față de alte autovehicule vor fi nevoiți să plătească o taxă mai mare. Cel mai probabil, aceasta va fi stabilită ținându-se cont de nivelul de poluare al fiecărui autoturism.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

”Nababul” de la Compania de Apă Someș, Călin Neamțu, are salariul aproape dublu față de președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Publicat

Călin Neamțu, directorul general al Companiei de Apă Someș SA, a declarat un câștig din salarii aproape dublu față de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anul trecut. Declarația lui de avere era ”la secret” și a devenit publică abia în urma demersurilor Cluj24.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Neamțu încasează un venit anual de 373.808 lei din salarii, ceea ce înseamnă un venit lunar net de peste 31.000 lei. În comparație, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat în aceeași perioadă 198.033 lei din indemnizația de funcție – adică aproximativ 16.500 lei pe lună. Compania de Apă Someș SA este un operator regional în cadrul căruia forul administrativ județean deține calitatea de acționar majoritar.

Averea lui Călin Neamțu

Pe lângă salariul generos, Călin Neamțu deține mai multe bunuri imobile, conform declarației sale de avere:

  • Un teren intravilan de 500 mp (cotă ½), cu locația nedezvăluită
  • Un teren agricol de 4.300 mp în localitatea Coruș (cotă ½)
  • Două terenuri extravilane: unul de 5.800 mp în Gilău (dobândit prin donație, cotă 1/1) și altul de 200 mp în Muntele Băișorii (cotă ½)
  • O casă de 360 mp (cotă ½) și un apartament de 69 mp (cotă ½), ambele cu localizarea nespecificată

De asemenea, Neamțu are un cont curent cu 58.000 lei și un depozit bancar de 458.600 lei, fără a avea vreo datorie înregistrată. Nu deține automobile sau obiecte de valoare precum bijuterii sau opere de artă. Soția acestuia are un venit anual modest din pensie, în valoare de 25.000 lei.

Declarațiile de avere, ținute secrete

Precizăm că declarațiile de avere ale directorului general și ale membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Someș SA nu erau publice, deși legea impune acest lucru pentru funcțiile cu caracter public sau care administrează fonduri publice.

Abia după ce redacția Cluj24 a solicitat explicații atât companiei, cât și Consiliului Județean Cluj, lucrurile au început să se miște. Într-un răspuns oficial transmis redacției, reprezentanții Consiliului Județean au declarat: „Ca urmare a sesizării dumneavoastră, am atenționat conducerea companiei asupra acestei omisiuni”. Ca urmare a acestui demers jurnalistic, declarațiile de avere au fost publicate online.

Situația angajaților din companie

Conform datelor din luna februarie 2024, Compania de Apă Someș SA avea 2.018 angajați, în ușoară creștere față de anul anterior, când figura cu 1.988 de salariați. Comparativ, în februarie 2020, compania avea 2.021 de angajați, iar în 2015, 1.974.

Chiar dacă numărul angajaților s-a menținut relativ constant în ultimul deceniu, nivelul salarial al conducerii companiei pare să fi cunoscut o ascensiune importantă, mai ales raportat la veniturile șefului administrației județene.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Publicat

Sabău

Universitatea Cluj se deplasează la București, unde va deschide etapa a 3-a a play-off-ului Superligii, jucând contra FCSB.  La conferința de presă premergătoare partidei, Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre adversarul de sâmbătă și despre elevii săi.

„Sper să-i aduc pe jucători într-o formă bună pentru acest joc, pentru că întâlnim un adversar care are valoare, are experiență la acest nivel și trebuie să arăți bine fizic. Individual, clar că sunt jucători importanți pentru campionatul nostru și trebuie să te prezinți bine la joc, fizic și mental. Din punct de vedere al abordării jocului, e foarte important să fiu inspirat și ca sistem de joc. Sper să am inspirația potrivită, să găsesc soluții.

Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Ei au un lot numeric valoros, au calitate. Vom fi atenți, vom pregăti bine jocul. Ne vom lupta cu ei, va fi un meci în care se va juca fotbal, pentru că ambele echipe joacă fotbal. Nu cred că suntem în măsură să mergem să ne punem pe două linii, să ne apărăm”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.

Cum se prezintă lotul clujenilor

„Acum nu cred că e momentul să mă plâng sau să spun ce probleme sunt. Vreau să le dau încredere și celorlalți. Ne bazăm pe ei, sunt jucători plătiți foarte bine la acest club, nu sunt întârzieri. Sunt respectați, avem nevoie de ei, să vină cu dorința de a demonstra că am greșit sau cu dorința de a juca pentru ei, să arate că au valoare și că-și merită banii. Niciunul dintre Bic, Cristea și Jasper nu s-a refăcut.

În play-off așa este, așa-i frumos, cu adversari buni, atmosferă, stadioane frumoase. Să vedem cum vom arăta la meci, cum ne-am refăcut săptămâna aceasta după tot entuziasmul și toată bucuria care a fost după această victorie. Au mai apărut și accidentări, dar trebuie să ne refacem. Ce ar trebui să-și dorească mai mult un jucător decât să joace cu FCSB, pe National Arena, pe un teren impecabil? E cel mai spectaculos și mai strâns play-off, toate echipele sunt acolo, au șanse să lupte la titlu sau la un loc de cupele europene. E posibil că lupta la titlu să se dea până în ultima etapă, rămâne de văzut. Să nu aibă echipele absențe importante, accidentări, suspendați.

„Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi”

Am și spus lucrul acesta (că „U” vrea să termine pe podium-n.n.) și vreau chiar să creadă jucătorii, cu adevărat. Am ajuns până aici, am găsit mijloacele necesare să câștigăm un meci atât de important (cu CFR-n.n.) cu încărcătură specială. Ne-am adaptat la ce am putut să facem la acel joc, am obținut o victorie mare, ne-am făcut fericiți fanii noștri, acum trebuie să credem în noi foarte foarte mult. Mai sunt meciuri multe, vrem să aducem oamenii la stadion, vrem să creștem ca mentalitate.

Și din punct de vedere al bugetului, ne gândim că dacă joci bine și câștigi, se va crea o oarecare emulație, o încredere în noi și în ceea ce facem. Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi, să putem crește nivelul echipei, să aducem jucători care au calitate de obiective mai îndrăznețe, chiar dacă ai nevoie de timp. La mine ce e cel mai important e să nu intervină acea automulțumire”, a mai spus Moțul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate