Connect with us

ACTUALITATE

Condiții mai bune de studiu oferite de E.ON pentru 3.000 de elevi

Publicat


E.ON Energie România continuă să fie aproape de comunitățile locale prin intermediul proiectului „Energie în școlile copilăriei”, derulat începând cu anul 2012. În acest an, opt unități de învățământ din județele Iași, Bacău, Neamț, Suceava, Cluj, Timiș și Mureș vor avea condiții mai bune de studiu, urmare a înlocuirii sistemului de iluminat cu unul modern, bazat pe tehnologie led.

· În acest an opt unități de învățământ din județele Iași, Bacău, Neamț, Suceava, Cluj, Timiș și Mureș vor beneficia de sisteme de iluminat moderne;

· Din 2012 până în prezent, E.ON a investit 3,5 milioane de euro în proiectul „Energie în școlile copilăriei”, care s-a derulat în 63 de unități de învățământ din țară;

Astfel, peste 3.000 de elevi vor putea să se bucure de atmosfera prietenoasă din sălile de clasă unde lumina dată de noul sistem de iluminat se apropie cât mai mult de cea naturală. Totodată, copiii vor putea să își îmbunătățească performanțele școlare, studiile relevând faptul că o lumină de calitate crește nivelul de concentrare și înțelegere a informațiilor.

În plus, sistemele de iluminat bazate pe tehnologie led duc la scăderea facturii la energie și contribuie la reducerea emisiilor de CO2.

“Am ajuns până acum, cu acest proiect, în săli de clasă unde studiază zeci de mii de copii. Ne dorim să continuăm deoarece copiii merită să fie susținuți în eforturile lor de a fi mai buni la școală”, spune Claudia Griech, directorul general al E.ON Energie România.

„Corpurile de iluminat cu tehnologie led aduc o economie semnificativă de electricitate pentru iluminat”

Până în prezent, E.ON a investit peste 3,5 milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu şi eficientizarea consumului de energie prin iluminarea bazată pe tehnologie led a sălilor de clasă. Programul a acoperit 63 de unități școlare din 18 județe, având circa 40.000 de elevi și profesori drept beneficiari direcți. În total au fost montate 32.500 de corpuri de iluminat noi și 80.000 tuburi led.

Corpurile de iluminat cu tehnologie led aduc o economie semnificativă de electricitate pentru iluminat, ceea ce înseamnă facturi mai mici la energia electrică pentru beneficiari. Mai mult, iluminatul cu led are o durată de viaţă superioară faţă de sistemele clasice, între 50.000 şi 100.000 de ore de funcţionare, şi o luminozitate de calitate, respectiv 98% din cea naturală.

Începând cu anul 2005, E.ON România a susţinut cu 15 milioane euro numeroase proiecte de responsabilitate socială în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, numărul total al beneficiarilor acestor iniţiative ridicându-se la aproximativ 322.500.

Numai în domeniul educaţiei au fost derulate proiecte de peste 7 milioane euro, de acestea beneficiind aproximativ 210.000 de copii.

Unităţile şcolare incluse în proiectul Energie în şcolile copilăriei 2021 sunt:

· Școala Primară Țepoaia, Jud. Bacău

· Școala Gimnazială Cârjoaia, jud. Iași

· Școala Gimnazială Păstrăveni, Grădinița Păstrăveni, Școala Gimnazială nr. 1 Rădeni și Școala Primară nr. 2 Rădeni (arondate Școlii Păstrăveni), jud. Neamț

· Școala Gimnazială „Dimitrie Gusti”, jud. Suceava

· Şcoala Gimnazială „Victor Jinga” Sighișoara, jud. Mureș

· Școala Gimnazială Iernut, jud. Mureș

· Școala Gimnazială Gheorghe Șincai Florești (include grădinița), jud Cluj

· Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” Timișoara, jud. Timiș.

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,3 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a circa 16 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,5 miliarde de euro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Un deputat PNL de Cluj susține regulamentul USR de alocare a banilor pentru cultură. Acuze la primar. Replică a unui liberal

Publicat

consiliu

Deputatul Sabin Sărmaș (PNL Cluj) s-a declarat dezamăgit, într-o postare pe Facebook, față de faptul că Regulamentul de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, propus de USR, nu a fost acceptat în Consiliul Local să intre în dezbatere publică. Câțiva reprezentanți ai sectorului cultural au fost prezenți în ultima ședință a Consiliului  Local Cluj-Napoca și au arătat că susțin regulamentul și petiția ”Abandonarea culturii, abandonarea cetățeniei. Cui folosește?”.

Petiția respectivă a adunat peste 300 de semnături, dar nu este publică lista acestora, astfel că nu se știe dacă au semnat reprezentanții instituțiilor  de cultură sau organizatori de evenimente culturale, așa cum susține Sabin Sărmaș.

”Am văzut cu amărăciune cum au fost tratați oamenii de cultură din Cluj de către Primărie. Pe scurt, instituții ca Teatrul Național, Filarmonica, TIFF sau Opera Maghiară din Cluj au cerut un lucru de bun simț în orice oraș din România, transparentizarea modului în care se finanțează cultura. Răspunsul primarului a fost: nu faceți circ.

Eu cred că ăsta nu e circ, e normalitate.

Un deputat PNL de Cluj susține regulamentul USR de alocare a banilor pentru cultură. Acuze la primar. Replică a unui liberal

Dacă avem astăzi Clujul pe care îl avem, o datorăm oamenilor din acest oraș, o datorăm societății civile, instituțiilor care fac eforturi zi de zi pentru a face Clujul ceea ce este și nu unui politician care stă vremelnic într-un scaun.

E anormal ca oameni care încântă Clujul de o viață să stea cu mâna întinsă la unul sau la altul.

Sunt alături de ei până la capăt în acest demers și îi invit să mergem împreună la următoarea ședință de Consiliu Local să discutăm cu autoritățile modul în care transparentizăm alocarea banilor pentru cultură în orașul nostru.

Mai mult, săptămâna viitoare voi discuta cu colegii mei parlamentari din PNL despre cum putem elimina lipsa de transparență din fiecare primărie din România atunci când vine vorba de cheltuirea banului public pentru cultură”, a spus Sărmaș.

”Nu sunt de acord cu tine”

Consilierul local PNL Bashar Molhem i-a transmis lui Sabin Sărmaș că nu este de acord cu el deoarece separă succesul Clujului de Emil Boc.

”Dragă prietene, astăzi nu sunt de acord cu tine.

Dincolo de ambițiile sau simpatiile politice, cred că trebuie sa fim onești: Clujul s-a transformat radical în ultimii 20 ani. Deschiderea, dezvoltarea, emanciparea municipiului s-au petrecut în mandatele actualului primar.

Cu siguranță, ceilalți actori din ecosistemul local precum si locuitorii orasului au avut meritele lor, dar direcția, cadrul de dezvoltare, viziunea, echilibrul instituțional au fost asigurate de către Emil Boc. Nimeni nu poate nega acest lucru.

Faptul că se mută mii de români la Cluj este o foarte bună confirmare a faptului că avem un oraș frumos, dinamic, civilizat, sigur, cu numeroase posibilități de realizare profesională și personală.

Astăzi, Clujul privește din stratosferă multe alte orașe.

Și-a schimbat părerea în câteva luni

Acum câteva luni, ai recunoscut chiar tu, Sabin, vedem și în presa locală, că Emil Boc este omul care a dat aripi Clujului. Eu am rămas cu aceeași părere, a ta, se pare că s-a schimbat.

Clujul este un oraș de succes, cu un primar care a confirmat pe plan local, național și european. Așa că, dragă Sabin, să fim corecți și să dăm Cezarului ceea ce este al Cezarului”, a scris consilierul local pe Facebook.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Podcast Cluj24.Eckstein Kovacs Peter: Băsescu nu asculta întotdeauna, răspunderea era a președintelui, nu a consilierilor

Publicat

Fostul consilier prezidențial Eckstein Kovacs Peter a vorbit la podcastul Contraste de pe Cluj24 despre relația cu Traian Băsescu, oferind detalii despre ședințele de la Palatul Cotoceni.  

”Am avut, nu numai eu, ci si colegii mei, o situatie privilegiata. Deci Gyuri Frunda, care a fost consilier onorific pe langa domnul Ponta, a spus ca lunar, odata, era chemat si atuncea Ponta îi asculta și puteai sa vii cu idei. Cu domnul Basescu era altfel. Deci săptămânal erau trei – patru ședințe cu consilierii, cu toții.

Eckstein Kovacs Peter: Băsescu nu asculta întotdeauna, răspunderea era a președintelui, nu a consilierilor

Și acolo s-au discutat mai putin problema de aparare, de securitate, dar restul, toate problemele care erau interesante si importante pentru România. Si asta a fost șansa mea ca am putut participa la aceste discutii.

Începea ședința. <<Măi băieți, aveti ceva probleme? Aveti ceva să-mi comunicati?>>. Deci prima data oferea sansa sa vii cu problemele, nu ale tale personale, dar, ma rog, din domeniul pe care îl reprezenta. Nu te duceai cu mizilicuri, normal, dar aveai aceasta posibilitate de a comunica de trei ori pe săptămână cu presedintele României.

Dupa care zice, uite care sunt problemele mele. Si venea cu problemele lui. Se sfătuia. Nu asculta intotdeauna, ceea ce mi se pare normal. Raspunderea nu era a consilierilor ci a presedintelui”, a povestit Eckstein.

Fuma în birou și pe noi nu ne lăsa

Acesta a avut și o observatie critică la adresa lui Traian Băsescu, și anume faptul că fuma în timpul ședințelor, în biroul lui, ceea ce era nesănătos.

”El fuma și pe noi nu ne lăsa. Si atunci, la fiecare 50 de minute, atâta aveam răgazul, nu spuneam nimic. Mă ridicam, plecam la biroul meu, care era foarte aproape, trăgeam o țigară si mă reîntorceam”, și-a amintit fostul consilier prezidențial.

Acesta a precizat că în trei ani a avut o singură dată o discuție în contradictoriu.

”Au venit organizatiile de aromâni, care s-au considerat si atunci și se consideră si acum o minoritate. Deci nu organizatia de aromâni, cu Caramitru si cu ceilalti, care au zis ca noi suntem romani si avem niste origini aromâne. Și au trimis o scrisoare, l-au invitat pe presedinte în Herăstrău, aveau o sărbătoare, Zilele Armânilor.

A fost de acord cu mesajul

Eu am avut destula minte ca am pus o rezolutie acolo, ca nu recomand sa se duca personal, dar dacă dorește să trimită un mesaj, să îl trimită că îl redactez eu.

Salut eu aromânii in numele presedintelui.

Și presedintele a pus o supra apostilă ca e de acord si dupa aia eu m-am dus, nici măcar n-am citit declarația, că rrau cam dezorganizați acolo, dar am lăsat mesajul de prietenie. Și imediat aromânii lui Băsescu, în frunte cu Caramitru, și atunci am fost chemat. De ce mesajul ăsta unor nesătui? Si am zis, domnule presedinte, uite, hârtiuța, ati fost de acord. Bine. Ăsta a fost singurul. Mergeam la emisiuni in prostie.

Domnul presedinte niciodata nu m-a lăudat, n-a zis că ai vorbit bine și niciodată nu m-a criticat, nu m-a corectat. Adica era o libertate, cum sa zic, destul de mare față de statutul unui consilier prezidențial.

A fost o perioada pe care nu că o regret, dar care cred ca a fost pe undeva, culmea carierei mele profesionale sau politice, pentru ca am avut o viziune asupra tuturor problemelor țării”, a mai spus Eckstein Kovacs Peter.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT cu două mașini în Florești. Intervin o ambulanță SAJ și o autospecială ISU Cluj

Publicat

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă seara, pe str. Cetății din Floresti, în care au fost implicate, din primele informații, două mașini.

Potrivit pompierilor de la ISU Cluj, la locul accidentului itervine o autospecială din punctul de lucru Florești și un echipaj SAJ.

Circulația în zonă a fost blocată.

O tânără, la spital

UPDATE. Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești anunță că au intervenit la accident rutier petrecut pe strada Cetății din Florești unde au găsit două autoturisme avariate, fără ocupanți în acestea.

”O femeie, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost consultată de către echipajul SAJ și a fost transportată la spital pentru investigații medicale. Conform primelor evaluări, acesta nu prezenta afecțiuni grave.
Pompierii au sprijinit acordarea primului ajutor calificat și au asigurat măsuri specifice pentru siguranța persoanelor implicate în accident”, au precizat pompierii.

Sursa foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Maria Rațiu, o tânără de 14 ani din Cluj, a defilat pe catwalk la New York Fashion Week

Publicat

De

Maria Ratiu, o adolescentă de doar 14 ani din Cluj-Napoca, a demonstrat că talentul nu are limite de vârstă în lumea modei, participând la celebrul New York Fashion Week editia a 11-a Hi-Tech Moda ce a avut loc în Edison Ballroom din Manhattan în perioada 6-11 februarie.

Maria este elevă în clasa a VII-a la Liceul ”Avram Iancu” și este pasionată de modelling.

A avut o prestatie remarcabilă pe podium și privilegiul de a defila pentru doi designeri de top: Xatko din Georgia și Mark Taylor din SUA, având chiar onoarea de a deschide prezentarea celebrului designer american.

”Sunt pasionată de prezentări de modă, am participat la Cluj-Napoca la mai multe evenimente din acest domeniu. Mă bucur că am ajuns la New York Fashion Week, unde am schimbat 3 ținute, iar cel mult mi-au plăcut cele ale lui Mark Taylor.

Mi-a plăcut foarte mult experiența, mi-am dorit să ajung la acest eveniment, a meritat din plin.

Îmi doresc să mai particip la astfel de prezentări”, a spus Maria pentru Cluj24, adăugând că modelul ei în acest domeniu este brazilianca Gisele Bundchen.

Tânăra își dorește să urmeze o carieră în domeniul fashion-ului, dar întâi se concentrează pe școală. Îi place mult limba engleză și a participat la Olimpiada de limba engleză la faza pe județ.

Pasiune fără limite

Maria Rațiu a fost invitată la New York prin intermediul agenției City Fashion Kids Cluj, coordonată de Corina Câmpian, și a Cătălinei Buzdun-Rafaila, reprezentanta agentiei de modelling IT KIDS USA LLC, aceasta din urmă fiind un sprijin esențial pentru tânăra clujeancă și pentru ceilalți membri ai grupului venit din România.

”Maria Ratiu a arătat că nu există limite pentru pasiune, talent și determinare, inspirând nu doar tinerii din România, ci și pe cei din întreaga lume.

Prin munca sa, a adus un strop de strălucire din inima Transilvaniei până în centrul modei globale”, au precizat apropiații Mariei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax