EVENIMENT
Concursul ’’Clujul cu flori’’ 2021 și-a desemnat CÂȘTIGĂTORII

Șapte dintre cele 76 de proiecte înscrise la cea de-a cincea ediție a concursului ’’Clujul cu flori’’ au fost declarate câștigătoare de către juriul competiției organizate de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului. De asemenea, alte două proiecte au câștigat premiile speciale oferite de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului și Asociația Clujul Comoară.

„Câștigătorii din acest an sunt:
– Cel mai frumos balcon: Kiss Annamária – proiectul ‘’Anna’s Urban garden 2.0’’, Kandó Noémi – proiectul ‘’Hajnali ősz’’
– Cea mai frumoasă fațadă: Cristina Petrișor – proiectul ‘’Poze’’
– Cea mai frumoasă curte: Alina Buliarca – proiectul ‘’Oaza de relaxare – grădina cu de toate’’
– Cea mai frumoasă grădină urbană de plante aromatice: Radu Guna – proiectul ‘’Backyard Greenery’’
– Cel mai frumos proiect floral din județ: Nina Stănică – proiectul ‘’Gazon japonez’’, Bazaráth Tünde Ildikó – ‘’Erkélyünk a nyugalomsziget’’
– Premiul special al Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului: Tóthfalussy-Veress Éva – proiectul ‘’A virágzó erkélyem őszi színekben’’
– Premiul special al Asociației Clujul Comoară: Virág Piroska – proiectul ‘’Nagyvárosi virág idill’’.
„Oamenii petrec mai mult timp pe balcon sau în grădină”
„Anul acesta proiectul a fost lansat puțin mai târziu decât în anii precedenți, dar ne-am bucurat să vedem că s-au înscris mulți participanți. Dat fiind frumusețea și varietatea proiectelor, juriul s-a aflat într-o situație dificilă, dar a făcut față.
Ce am remarca însă în urma proiectelor depuse e că perioada prin care trecem acum, foarte grea pentru familii și pentru comunitate, i-a făcut pe oameni să își îndrepte mai mult atenția spre mediul înconjurător, au mai multă grijă de el, petrec mai mult timp pe balcon sau în grădină și încercă să-și creeze în jur ambianțe plăcute, în care să se simtă bine și să-și poată împărtăși bucuria cu ceilalați.
Practic, în tot răul a fost și un bine. Pandemia ne-a ajutat să avem mai multă grijă față de semenii noștri și să petrecem timp valoros alături de cei dragi într-un mediu plin cu flori’’, a spus Lilla Szabó, vicepreședintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.
La fel ca în fiecare an, criteriile de jurizare au ținut cont în special de amplasarea, cromatica şi formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea armonizează cu mediul în care au fost amplasate.
Juriul care a analizat proiectele din concurs și a stabilit câștigătorii a fost compus din Angéla Kalló, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj, Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler, Ildikó Kolcsár, manager al Florăriei Karolina, arhitectul Dan Clinci, reprezentantul Asociației Urbannect, Arnold Macalik, arhitect și Dezső Szenkovics, vicepreședintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.
Câștigătorii vor fi contactați în cursul acestei săptămâni pentru a le fi înmânate premiile.
„Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații”
Inițiativa ’’Clujul cu flori’’ aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii.
Înființată în 2017, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei. Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.
Proiectul ’’Clujul cu flori’’ este finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și de Bethlen Gábor Alap din Ungaria”, comunică organizatorii.
Site: www.orasulfrumos.ro
Facebook: www.facebook.com/clujulcuflori / www.facebook.com/viragos.kolozsvar
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Marți seară cotațiile euro au crescut pe piețele internaționale până la 4,956 lei însă miercuri dimineață cea locală s-a deschis la 4,952 – 4,953 lei iar direcția care a urmat a fost una descendentă, semn al unor posibile intervenții discrete din partea băncii centrale, care au făcut ca euro să scadă înainte de anunțarea cursul de schimb până spre 4,946 – 4,947 lei, ceea ce a permis ca media să scadă marginal de la 4,9481 la 4,9479 lei, exact în momentul în care existau premisele depășirii pragului de 4,95 lei.
În așteptarea ședinței de politică monetară a BNR care se va desfășura marțea viitoare, indicii ROBOR nu au cunoscut modificări.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,85%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,20% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 7,55%.
Piețele financiare nu au răspuns pozitiv la faptul că indicatorul Conference Board care măsoară încrederea consumatorilor americani a crescut în martie cu 1,3 puncte la 104,2 puncte.
Investitorii au preferat plasamentele în activele considerate drept riscante iar euro a crescut la 1,0818 – 1,0871 dolari, ceea ce a făcut ca media monedei americane să alunece de la 4,5740 la 4,5594 lei.
Apetitul pentru risc a depreciat moneda elvețiană la aproape 1 franc/euro iar media ei a scăzut de la 4,9827 la 4,9695 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,6203 la 5,6287 lei.
Prețul gramului de aur a crescut la 288,2927, după trei ședințe consecutive de scădere, în timp ce uncia de aur fluctua în culoarul 1.960 – 1.969 dolari.
În regiune, perspectiva intrării de fonduri europene în Ungaria a apreciat media monedei maghiare la 380,60 forinți/euro. Cursul celei poloneze s-a depreciat marginal la 4,6850 zloți/euro.
În ciuda faptului că Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a monedelor digitale cu o cotă de piață de peste 65%, se confruntă cu ieșiri de miliarde de dolari și a fost dată în judecată de autoritatea americană de administrare a pieței, criptomonedele au înregistrat creșteri, începând de marți seară.
Bitcoin a crescut la jumătatea săptămânii la 27.270 – 28.615 dolari iar ether a urcat la 1.773 – 1.825 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, în Nireș, jud. Cluj. Au ars mai mulți baloți de fân.Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au desfășurat o intervenție de durată la un incendiu care a cuprins mai mulți baloți de fân în localitatea Nireș, comuna Mica.
Apelul de urgență a venit în jurul orei 18:00, iar la fața locului s-au deplasat două autospeciale cu apă și spumă. Incendiul s-a manifestat la 60 de baloți de fân, fiecare cântărind aproximativ 500 de kilograme. Echipajele au fost ajutate pe timpul operațiunilor de stingere de către localnici, precum și de proprietarul baloților, care a adus un tractor cu furcă în față.
Nu au fost persoane care să solicite îngrijiri medicale și nu a existat în niciun moment pericolul ca flăcările să se extindă, deși în apropiere se afla o hală dezafectată. După aproximativ patru ore și jumătate, pompierii au revenit la subunitate”, transmite ISU Cluj.
Sursa: ISU Cluj
EVENIMENT
La Iulius Mall Cluj se „simt” „(A)ere de primăvară” – expoziție care surprinde percepția asupra primăverii de-a lungul timpului

Definirea și percepția timpului, divizarea anului în anotimpuri și importanța ritualurilor în viața omului sunt principalele subiecte despre care curioșii vor putea afla mai multe la Iulius Mall Cluj. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Iulius Mall, organizează o nouă expoziție – „(A)ere de primăvară. Istorii Sărbători. Tradiții”, care surprinde în panouri informative felul în care primăvara a fost reflectată de-a lungul istoriei.
Astfel, până în 19 aprilie 2023, culoarele de la etajul Iulius Mall Cluj devin culoare ale unei călătorii în trecut, până în Paleolitic, pentru a înțelege care este legătura dintre anul natural, perioada rotirii Pământului în jurul Soarelui, și cel agricol, dar și cum au reușit oamenii să facă o conexiune între acestea.
Încă din Paleolitic oamenii au descoperit o legătură între apusuri, răsărituri, ploile sezoniere care inundau râurile, venirea și plecarea păsărilor călătoare, înflorirea copacilor și apariția vegetației. Observarea acestor corelații a dus la diviziunea naturală a anului, la recunoașterea anotimpurilor, în special cel al primăverii. Și, odată cu identificarea anotimpurilor, oamenii au început să creeze ritualuri considerate ulterior necesare pentru a avea o primăvară bună, ceea ce însemna o recoltă bogată.
Prin repetarea consecventă a ritualurilor acestea s-au transformat în sărbători. Un exemplu ar fi echinocțiul de primăvară, când multe culturi antice sărbătoreau începutul noului an, moment care semnala, de fapt, reînvierea naturii. În lumea evreiască, acesta este perioada Pesach-ului, moment care celebrează exodul de sub sclavia Egipteană și începutul unei vieți noi, iar în lumea creștină, primăvara este perioada ciclului Pascal, eveniment care comemorează Răstignirea, dar, mai ales, celebrează Învierea lui Iisus. Ce au aceste câteva sărbători amintite în comun este principiul reînvierii, esența primăverii.
Vino în Iulius Mall Cluj și descoperă „(A)erele de primăvară”! Vizitarea este gratuită. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Un camion care transporta vaci s-a răsturnat, mieruri, lângă Sighişoara, iar 12 animale au murit.
Astăzi, în jurul orei 16.30, pe DN13 E60, km 121+560m, în afara municipiului Sighișoara, a avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, fiind implicat un ansamblu auto care transporta animale vii – bovine. Din primele informații, ansamblul auto s-ar fi răsturnat pe partea carosabilă, după o curbă la stânga, pe sensul de deplasare Târgu Mureș – Sighișoara. În urma evenimentului rutier nu au fost persoane rănite”, informează IPJ Mureş.
Un număr de 54 de bovine au fost evacuate, miercuri după amiaza, din autocamionul răsturnat pe DN 13, la ieşirea din municipiul Sighişoara, iar 12 dintre acestea au murit în urma accidentului, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, potrivit AGERPRES.
‘Din autocamion au fost evacuate 54 de bovine. Din nefericire, 12 dintre acestea au decedat în urma accidentului. Se acţionează pentru punerea autocamionului pe roţi şi îndepărtarea efectelor negative produse în urma accidentului’, precizează ISU Mureş.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, din primele informaţii, ansamblul auto s-a răsturnat pe partea carosabilă, după o curbă la stânga, pe sensul de deplasare Târgu Mureş – Sighişoara.
Conducătorul auto s-a autoevacuat şi nu a necesitat îngrijiri medicale.
De asemenea, în cauză au fost informaţi reprezentanţii DSVSA.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că va fi oprită circulaţia rutieră pe DN 13, la ieşire din municipiul Sighişoara, miercuri seara, pentru aproximativ o oră, pe ambele sensuri de deplasare, pentru a permite repunerea pe roţi a autotrenului.