ACTUALITATE
Comunitatea 156 pregătește o PREMIERĂ la Cluj pentru iubitorii de artă: „Va fi primul concurs de murale din lume pentru liceeni”

Câțiva elevi ai Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca au fost sâmbătă dimineața la Centrul de Cultură Urbană de pe strada Iuliu Maniu pentru prima ședință din an a Comunității 156 (C156), un proiect extrașcolar demarat de profesorul Sergiu Georgian Mazerschi, din dorința de a reprezenta instituția la nivel național și internațional, precum și de a-i încuraja pe tineri să fie membri activi în societate după ce ies din băncile școlii.
„Peste 10 ani, societatea va fi mai bună și datorită faptului că sunteți aici, acum”, a spus acesta, bucuros că are alături un grup de elevi de liceu care își doresc să învețe mai mult decât permite programa școlară.
În cadrul Comunității 156, adolescenții de la Liceul de Arte se dezvoltă prin prisma proiectelor și evenimentelor în care se implică. Totodată, participă la cursuri și concursuri în urma cărora se formează atât profesional, cât și personal.
Elevi uniți pentru o societate mai bună
Elian și Teodora sunt 2 dintre ei, iar profesorul este mândru de parcursul lor de până acum.
„Au participat la un eveniment caritabil în colaborare cu Interact Transilvania la Centrul Cultural Francez unde, după o expoziție a Comunității 156, au susținut un curs de graffiti. E o realizare mare pentru niște elevi de 16 ani să predea astfel de noțiuni celorlalți oameni pasionați de artă stradală.
Unii, la început, cel puțin, se tem să vorbească în public. Membrii noi ai Comunității 156 probabil că încă mai au un strop de timiditate la întâlnirile noastre, dar devin mai degajați pe parcurs. Acesta e și scopul, să își depășească limitele. El a reușit să țină lecții în fața a zeci de oameni, e doar un exemplu că se poate.
Văd elevi la școală care nu se cunosc între ei, sau chiar colegi de clasă care nu prea vorbesc unii cu alții. Comunitatea 156 urmărește să îi aducă împreună, să se cunoască, să învețe unii de la alții și să lucreze atât pentru ei, cât și pentru societate”, a punctat Mazerschi.
Concurs în premieră la nivel internațional. Ce va face Comunitatea 156 în 2023
După ce a trecut în revistă evenimentele susținute anul precedent, profesorul le-a prezentat planul pe anul acesta. Lista numără mai multe colaborări și 4 cursuri de formare.
„Avem multe proiecte pentru anul acesta, proiecte ce necesită un volum mare de muncă, dar sunt convins că vom reuși să le ducem la bun sfârșit pe toate”, a adăugat el.
Toți elevii Liceului de Arte Vizuale au, deci, posibilitatea să își exploateze pasiunile prin:
- Curs de fotografie documentară, susținut de Vlad Braga (Bragovski)
- Curs de design grafic, susținut de Karla Broșteanu (Kraal Village)
- Curs de serigrafie, susținut de Andreea Tău (Anon Brand)
- Curs realizare stickere
Pe lângă acestea, orice elev al liceului este binevenit să se implice, în funcție de cât îi permite timpul, într-o serie de colaborări pe care Comunitatea 156 le pregătește anul acesta, evenimentul cel mai special fiind un concurs internațional de murale al liceelor de arte.
„Va fi primul concurs de murale pentru elevi de liceu din lume. Și va fi aici, la Cluj, ca o olimpiadă, dar vreau să aduc participanți și din alte țări. Am contactat persoane din Italia, Germania, am discutat cu Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, doamna Florina Breazu, în dorința mea de a avea încă de la prima ediție a concursului participare internațională.
Vreau să avem un oraș unde primăria se implică și susține activitățile tineretului, activitățile din învățământ. Acest concurs ar aduce, alături de atât de multe alte evenimente importante, un plus de valoare Clujului”, a spus el.
Colaborări și ateliere multidisciplinare
Pe lângă concursul care va fi o premieră la nivel internațional, Comunitatea 156 mai are pe listă următoarele obiective:
- Colaborare cu Ethnicity – grupul Ghibu – eveniment intercultural
- Colaborare cu Interact Transilvania
- Kickin It – „Romania’s premier sneakers & streetwear event”
- Participare la festivaluri de stickere – naționale și internaționale
- Organizarea de ateliere la Just Rocket, partener care găzduiește C156 în cadrul companiei
- Hoia Baciu Night Run, sponsorizat de Electroglobal, partener C256
- Mural Tito Atelier (atelier de murale, urmat de unul în care elevii vor crea uniforme C156)
Evenimentele se adresează artiștilor la început de drum, astfel că elevii se vor putea implica în diferite proiecte pentru a învăța mai mult decât li se oferă în cadrul orelor de curs, de la lucrul tehnic la „soft skills” (abilități de comunicare, de organizare, etică profesională, lucru în echipă etc.), iar ei, la rândul lor, se vor adresa comunității clujene căreia îi va oferi noi piese de artă și alte surprize care vor fi dezvăluite pe parcurs.
Cine e Comunitatea 156
Comunitatea 156 este un proiect inițiat de profesor dr. Sergiu Georgian Mazerschi, demarat ca activitate extrașcolară în anul 2021, în cadrul Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, fiind formată din elevi, foști elevi și profesori ai liceului.
Până în prezent, în activități au fost implicați peste 50 de elevi , dintre care aproximativ 15 participă și se implică în mod constant. Comunitatea 156 își mai propune, anul acesta, să crească numărul elevilor implicați cu până la 50%, precum și să activeze sub forma unei asociații.
Pentru a fi la curent cu activitățile tinerilor artiști, coordonați de profesorul Mazerschi, urmărește pagina de Instagram cu un click aici. Îi poți găsi și pe Facebook, dând un click aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj

Târgul de haine ReClothing revine la Iulius Mall Cluj. Astfel, în perioada 23 – 26 martie 2023, peste 1.000 de articole vestimentare, în stare excelentă, vor fi disponibile în zona H&M și își așteaptă noii proprietari. Banii din vânzări sunt redirecționați în scopuri caritabile, iar anul trecut s-au strâns aproximativ 10.000 de euro ce au fost investiți în educație și campanii umanitare.
În weekend, la eveniment vor avea loc și ateliere, întâlniri interesante, dar și o tombolă, unde fiecare cumpărător poate câștiga, pe loc, premii surpriză. Detalii găsești pe pagina de Facebook ReClothing – târg de primăvară, ediția 2023.
Cumpărături accesibile, fapte bune și bună dispoziție! Asta te așteaptă la o nouă ediție a târgului ReClothing din Iulius Mall Cluj, desfășurat între 23 – 26 martie, în zona H&M, unde vei găsi peste 1.000 de articole vestimentare pe toate gusturile. De la sacouri elegante, la tricouri haioase cu mesaje, rochii deosebite sau pantaloni evazați, oricine, oricât de pretențios, își va găsi un item potrivit și îi va putea da o nouă „viață” prin integrarea sa în noi ținute.
Târgul ReClothing, organizat de JCI în parteneriat cu Iulius Mall Cluj, a ajuns la a șaptea ediție. În cadrul primelor șase ediții, voluntarii JCI Cluj au colectat aproape 3 tone de haine, au salvat mii de articole vestimentare care altfel ar fi ajuns la gunoi și au strâns aproape 10.000 de euro pe care i-au investit în proiecte educaționale, între care un hub dedicat copiilor ucraineni, dotarea unor școli din mediul rural și campanii umanitare de sărbători.
De data aceasta, ReClothing vine și cu workshop-uri, meeting-uri cu creatorii de conținut, ateliere de styling, sesiuni asistate de shopping, dar și o tombolă pe cinste, unde fiecare cumpărător poate câștiga, pe loc, premii surpriză de la cele mai îndrăgite branduri locale și nu numai.
În plus, banii strânși în urma cumpărăturilor vor fi folosiți în proiecte educaționale și sociale ale JCI Cluj.
Vino la ReClothing din Iulius Mall Cluj și ajută-ne și de această dată să ajutăm!

Clujeanul Vlad Pop, cel care a alergat 620 de km la -50 de grade în cadrul maratonului 6633 Arctic Ultra pentru copiii cu cancer, a decis să demisioneze din Asociația „Magic”.
Citește și: Clujeanul Vlad Pop începe aventura în maratonul 6633 Arctic Ultra pentru copiii cu cancer. Va alerga 620 de km la -50 de grade
Vlad Pop și-a motivat decizia prin faptul că nimeni din asociație nu l-ar fi așteptat la aeroport la întoarcere și nu s-a interesat de starea lui de sănătate.
Citește și: VIDEO. Clujeanul Vlad Pop a încheiat maratonul 6633 Arctic Ultra: „Vă mulțumesc pentru rugăciuni.”
„Servus, tuturor, in urma discuției cu Andreea și Valeriu și a celor întâmplate la 6633 Arctic Ultra și a faptului ca nimeni din Magic nu m-a așteptat la aeroport și nu m-a sunat sa ma întrebe ce s-a întâmplat si daca sunt bine. Demisionez. Va multumesc pentru tot sprijinul vostru si pentru ca, credeti in mine”, a scris pe Facebook Vlad Pop.

Un accident soldat cu decesul unei persoane a avut loc, miercuri, pe autostrada A3, la nodul rutier Nădășelu. Un autoturism s-a ciocnit frontal cu un camion.
„Din primele verificări efectuate rezultă că la ieșirea de pe autobanda A3, autoturismul, condus de un bărbat de 63 de ani, a intrat în coliziune cu ansamblul de vehicule, condus din direcția opusă, de un bărbat de 53 de ani.
Din nefericire, a fost declarat decesul bărbatului de 63 de ani.
O femeie, în vârstă de 57 de ani, pasager în autoturismul condus de acesta, a fost transportată la o unitate medicală.
Momentan circulația este blocată pe amblele sensuri”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Accident teribil pe A3, lângă Nădășelu. Două persoane DESCARCERATE de pompieri. Un bărbat a MURIT

Un accident grav de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe Autostrada Transilvania, în județul Cluj. O persoană a murit.
Pompierii de la Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut la coborâre de pe A3, spre Nădășelu.
Accident teribil pe A3, lângă Nădășelu. Două persoane descarcerate de pompieri. Un bărbat a murit
În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion. Două persoane au fost încarcerate în autoturism și extrase de pompieri.
Unui bărbat i s-a aplicat manevre de resuscitare însă, din păcate, a decedat.
O femeie, conștientă dar cu multiple traumatisme, va fi transportată la spital de ambulanța SMURD. La misiune iau parte trei autospeciale, două ambulanțe SMURD și una SAJ.