Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. De la Macetă la catedră. INTERVIU cu Sergiu, Georgian și Mazerschi. Povestea profesorului atipic de la Cluj

Publicat


whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.58 am (3)

Sergiu Georgian Mazerschi este profesor în Cluj-Napoca, la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” unde, din pasiune pentru meseria sa și din dorința de a oferi mai mult elevilor, a decis în urmă cu un an și jumătate să pună bazele grupului ce avea să devină cunoscut drept Comunitatea 156, care are ca scop reprezentarea instituției de învățământ la activități și competiții atât la nivel local, cât și național și internațional.

În urma unei vizite la atelierul său de lucru, am avut ocazia de a-l cunoaște mai bine pe omul din spatele proiectelor și de a face o incursiune în timp pentru a înțelege motivația sa de a se întrece și, implicit, de a oferi elevilor șansa de a se dezvolta, întrucât datorită lor, a ajuns să crească foarte mult ca persoană.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.57 am (3)

Personalitățile multiple ale lui Mazerschi, transpuse într-o carte autoportret: „Cred că toți oamenii ar trebui să se iubească în primul rând pe ei”

Am aflat că totul pornește de la propria viziune asupra vieții, pe care o privește prin prisma stickerelor, acestea fiind o metaforă pentru felul în care oamenii interacționează între ei. Așa a luat naștere cartea „MAZERSCHI – a sticker book made by SERGIU/ GEORGIAN/ MAZERSCHI”, o colecție de autoportrete și, de ce nu, de alter ego-uri, la care a lucrat mai bine de 1 an.

„Sunt personalități multiple, e adevărat, fiecare dintre noi are personalități multiple, din punctul meu de vedere. Tot ce se găsește în carte sunt eu. Am făcut-o pentru mine, e ceva la care am lucrat din suflet. Le-am făcut în China și când am primit 1000 de exemplare, am plâns.

Nu îmi e rușine să recunosc că mă iubesc. Mă apreciez, îmi place de mine, îmi place ce fac, mi se pare normal și ar trebui ca toți oamenii să se iubească în primul rând pe ei.

Înțeleg că frumusețea vine din interior, dar mai este o vorbă care spune că mintea-i sănătoasă într-un corp sănătos. Cum pot eu să eman o energie pozitivă dacă nu am grijă de mine? Cum pot să transmit oamenilor să facă lucruri de calitate când eu abia mă mișc? Sunt exemple banale, dar ce încerc să zic e că trebuie să faci mișcare, să ai grijă de tine, să te iubești.

M-am iubit întotdeauna, dar acum chiar am un program strict și mă dedic 100% visurilor mele. E vorba și de încredere, desigur, dar e și conștientizarea realității. Eu fac și văd rezultatele”, spune profesorul, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.57 am

Nimic nu se face cu jumătăți de măsură: „Lucrările noastre nu vor fi expuse pe cartoane”

Un exemplu relevant este expoziția de la Cosmic House, cu peste 60 de lucrări realizate de elevii liceului în cadrul mai multor proiecte organizate la Casa TIFF: intervenții artistice ale acestora peste fotografii realizate de Vlad Braga, proiecte realizate în parteneriat cu Să Fiți Cuminți Gallery, o expoziție personală Camil Robert (premiant cu locul I la Olimpiada Națională la Desen pentru clasele a XI-a), alte lucrări realizate de elevi ai liceului, precum și o video premieră a unui scurtmetraj realizat de către Cherecheș Caterina, la care a lucrat un an și pe care l-a trimis la mai multe festivaluri internaționale de la care a primit reacții pozitive.

„Lucrările au fost prezentate publicului într-un mod profesionist, înrămate corespunzător, panotate conform normelor expoziționale, cu ajutorul celor de la Cosmic House. Țin mult la treaba asta. Lucrările noastre nu vor fi expuse pe cartoane. Nu fac lucruri cu jumătăți de măsură. Mi-am dorit să realizez un eveniment de înaltă ținută în afara liceului la care să poată participa cât mai mulți oameni din comunitatea locală, pentru a se bucura de rezultatele elevilor noștri.

Tot ce fac acum în viața mea are legătură cu Comunitatea 156 și vreau să le arăt oamenilor că se poate crea un mediu competent pentru o dezvoltare normală a elevilor, și pentru crearea unei societăți bazată pe valori reale.

Câteodată mă uit la mine și îmi dau seama că m-am schimbat foarte mult în ultimul timp. Cred că se vede că nu sunt chiar profesorul tipic, fiindcă am făcut de toate în viața asta. Acum că am ajuns aici, mă mai uit din exterior și nu-mi vine să cred ce transformare a avut loc. Mă uit în oglindă și spun <<Bravo, mă, Georgiane>>.

Am norocul să pot face lucruri pe care alții nu și le imaginează, am vizitat multe locuri din lume, recunosc, fără să mă mândresc, că am făcut și multe prostii, am cântat rap, am trăit în mediul ăsta al petrecerilor, am făcut și văzut multe. Nu o să am regrete. Cred că și asta m-a ajutat. Experiențele din trecut, oamenii cu care mă înconjor și pe care i-am cunoscut”, susține el.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am (2)

Actual profesor, în trecut manager de turism și rapper: „Grasu XXL e fratele meu”

În industria muzicală a activat sub numele de Macetă, iar Grasu XXL e „fratele lui”, cu care cânta când erau mici.

„E un om care a știut de mic ce vrea să facă. E clar că pentru asta s-a născut. Eu le-am făcut pe toate până să-mi dau seama: fotbal, rap, 2 ani am fost la Chișinău ca manager în turism.

Am lucrat la cea mai mare agenție de acolo și mă mândresc că am introdus Delta Dunării pe piața din Republica Moldova, ca pachet turistic. Am contactat mulți furnizori de produse din Delta Dunării pe care i-am invitat la Chișinău, am organizat o conferință de presă cu ei și cu majoritatea partenerilor de pe piața din Chișinău”, povestește Mazerschi.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.57 am (4)

Mazerschi profesorul. De la microfon la catedră: „Mi-am descoperit scopul în viață puțin mai târziu”

Nu s-a gândit niciodată că va ajunge profesor.

„Eram cel mai mic din clasă și cel mai rău. Am făcut multe lucruri de care nu sunt neapărat mândru, dar pe care nici nu le regret. Fac parte din mine. Recent am început să mă dezvolt în multe direcții și am auzit afirmația asta cum că ar trebui să poți să fii o bestie, dar pe care să o poți controla, pentru ca lumea să simtă fiara din tine.

Din păcate, mulți dintre elevii cu care lucrez se simt timorați de mine, deși sunt un tip relaxat, cu zâmbetul pe buze. Dar probabil că trecutul meu se simte cumva în privire. Faptul că am ajuns să pot controla lucrurile respective mă ajută mult. Sunt mulți oameni cu o valoare aparte dar care nu au fiara aceea în interior și care, de aceea, sunt mai slabi.

<<Să fii un grădinar luptător sau să fii un luptător grădinar?>> E o mare diferență”, consideră Mazerschi.

Faptul că a ajuns profesor a fost un context, asemenea stabilirii sale la Cluj, pentru că el era profesor la Bacău, iar la 36 de ani a venit în Cluj-Napoca pentru a urma cursurile școlii doctorale. Întâmplarea a făcut ca postul pe care era titular la liceul din Bacău să se elibereze în cadrul liceului din Cluj-Napoca și astfel a decis să se transfere.

„Mi-am dat seama că am devenit ceea ce sunt în urma experiențelor pe care le-am avut.

Când eram mic nu m-am gândit să fiu profesor. Știam doar că-mi place să desenez și să fac lucruri. Mi-am descoperit scopul în viață puțin mai târziu”, menționează acesta.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am (1)

Mazerschi artistul. Care e diferența între un artist cultivat și un om considerat artist de oamenii care nu au cultură

La bază, e grafician, desenul fiind pasiunea sa cea mai mare. Cu timpul, a învățat și să picteze și să lucreze pe calculator. Ca artist, pentru el contează atât experiențele personale și oamenii, cât și tehnica și studiile.

„Sunt convins că arta mea e influențată de artiștii pe care îi apreciez. Am studiat și cunosc. Fiecare linie pe care o trasez e influențată de artiștii preferați, Rembrandt fiind unul dintre ei.

O linie poate avea în spate studii după alți artiști, contează să înțelegi de ce faci linia în felul acela, dar contează și oamenii din viața personală care m-au influențat – colegi, profesori, artiști actuali chiar mai tineri decât mine, pe care îi apreciez și pe care îi văd progresând, toți se regăsesc în lucrările mele.

Asta e diferența între un artist cultivat și un om considerat artist de către oamenii care nu au cultură”, explică Mazerschi.

În istoria artei are lacune, dar compensează citind.

„Seara citesc înainte de culcare, nu mă mai uit la prostiile de la televizor sau de pe internet.

Acum citesc poezii. Nu am mai făcut asta de când eram mic. Cred că așa te dezvolți, cred că poeziile și cărțile, în general, sunt esența anumitor timpuri. E învățătura din trecut, care trebuie cultivată. Avem nevoie de valori reale, avem nevoie să vedem cum erau lucrurile în alte perioade”, adaugă el.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.58 am (4)

Stand firm! Angels are near.

Un proiect recent la care a lucrat a fost la inițiativa organizatorului Strad’Art.

„Am fost la Târgu Jiu pentru a aduce un omagiu Denisei Tîlvescu, campion mondial și european alături de echipa României la caiac-canoe. Acum se pregătește pentru următoarea finală, acesta fiind motivul pentru care nu a putut veni la prezentarea lucrării.

Am vorbit cu ea la telefon și i-am spus că o zi din cantonamentul ei e o zi din viața de sportiv, pe care nu trebuie să o rateze. Plăcerea mea de a o vedea privind lucrarea e atât de mică în comparație cu ce face ea”, relatează Mazerschi.

A transformat un autobuz într-o operă de artă, pe care e scris numele ei și mesajul după care el se ghidează în viață <<Stand Firm! Angels are near.>>, și care i se pare potrivit, totodată, pentru a descrie ceea reprezintă Denisa.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am (3)

Habitatul natural al lui Mazerschi

Acest mesaj se regăsește peste tot în apartamentul său, asemenea autoportretelor și lucrărilor de artă primite de la prieteni sau de la persoane pe care le admiră.

Pe lângă acestea, are multe tablouri la care lucrează în prezent, precum și alte piese de artă.

Biroul și scaunul din sufragerie sunt făcute de el, iar de cum intri în apartament, ești întâmpinat de un cuier personalizat cu stickere, pe care sunt multe șepci și piese vestimentare din uniforma Comunității 156.

Spațiul creat îi permite să își folosească imaginația mai departe și să se desfășoare atât ca profesor, în conferințele video cu elevii Comunității 156, cât și ca om, trezindu-se în fiecare zi la 5 dimineața pentru a avea timp să facă sport și pentru a planifica totul în cel mai mic detaliu.

„Programul meu și grija pe care mi-o port sunt necesare pentru a ajunge acolo unde îmi doresc”, mai spune artistul.

 

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.57 am (1)

 

Profesor cu aspirații

Cu toate acestea, nu s-ar prezenta niciodată ca fiind un artist.

„Am un portofoliu care îmi permite să spun treaba asta și recunosc valoarea lucrărilor prin prisma faptului că am studiile necesare pentru a analiza obiectiv o lucrare și a afirma că este sau nu de calitate, dar nu sunt un artist muralist, nici de șevalet, pentru că am pretenții mult mai mari de la mine și nu pot decât să spun că sunt un profesor cu aspirații. Asta e realitatea așa cum o văd eu”, conchide el.

Pe omul din spatele catedrei și a expozițiilor de artă ajungi să-l cunoști după ce faci cunoștință cu fiecare oglindă a lui: de la Sergiu la Georgian și până la Mazerschi, fiindcă toate alter ego-urile îl construiesc pe cel care ține atât microfonul, cât și pensula sau markerul la tablă.

Sergiu Georgian Mazerschi este, așadar, un om cu un trecut stufos, care preferă să lase experiențele din spate să vorbească în locul său. Un profesor serios, dedicat și exigent, dar și un tip relaxat cu zâmbetul pe buze. Trebuie doar să îndrăznești să faci cunoștință cu „fiara”, după cum a spus el însuși.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am (4)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca, magnet pentru cerșetori. Peste 500 de persoane din toată țara și Republica Moldova, depistate de Poliția Locală

Publicat

cersetori Cluj

Cluj-Napoca a devenit, în ultimii ani, unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România, fiind în diverse topuri privind calitatea vieții, dar ocupând și un loc fruntaș la nivel național în ceea ce privește nivelul de salarizare.

Acest boom economic vine, însă, și cu un cost, și anume o creștere a cazurilor de cerșetori care dau năvală la Cluj-Napoca din toată țara și chiar din străinătate.

Cluj-Napoca, magnet pentru cerșetori. Peste 500 de persoane din toată țara și R. Moldova, depistate de Poliția Locală

Astfel, în bilanțul Poliției Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca pe anul 2023 se arată, în ceea ce privește cerșetoria, că au fost depistate 539 persoane majore care apelau la mila publicului și 21 minori.

”Persoanele minore au fost predate aparținătorilor legali sau internați în centrele specializate pentru ocrotirea acestora.

Persoanele care au fost depistate apelând la mila publicului, din alte localități (jud. Cluj: Sânnicoara, Apahida, Mărtinești, Tureni, Turda, Florești, Așchileu, Dăbâca, Vultureni, Panticeu, Fodora, Florești, Huedin, Dej, jud. Mureș: Iernut, Cipău, Mica, Sâmpaul, Târgu Mureș, Ogra, Band, jud. Timiș: Timișoara, Cottlab, Recaș jud. Sălaj: Dragu, Voivodeni, Zalău, Hida, Surduc, jud. Sibiu: Mârșa, Porumbacu de Sus, jud. Hunedoara: Vulcan, jud. Alba: Sebeș, Alba Iulia, jud. Ialomița: Urziceni, Bărbulești, jud. Neamț: Poieni, Republica Moldova, Nisporeni) au fost îndrumate spre locul de domiciliu, totodată au fost făcute adrese către primăriile de domiciliu pentru luarea în evidență”, arată Poliția Locală.

Numărul de cerșetori care vin la Cluj-Napoca este în creștere an de an.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rareș Bogdan nu va candida la Primăria Capitalei: Nu intră în intențiile mele

Publicat

Rares Bogdan alegeri

Europarlaentarul PNL Rareș Bogdan a declarat joi că își dorește să își continue activitatea la Bruxelles. În acest sens, europarlamentarul a precizat că nu va candida la primăria Capitalei.

Rareș Bogdan spune că PNL în are acum pe Sebastian Burduja în postura de candidat și că este posibil să mai vină cu alte nume.

Rareș Bogdan nu va candida la Primăria Capitalei: Nu intră în intențiile mele

„PNL și PDS nu în sondează nici pe Dan Motreanu (de asemenea europarlamentar PNL, n. red.), nici pe mine. Noi dorim să ne continuăn activitatea la Bruxelles și la conducerea PNL”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.

Acesta a precizat că, din punctul lui de vedere, PNL nu ar tebui să renunțe să aibă un candidat propriu la Primăria Capitale, dar nu va fi el.

„Nu intră în intențiile mele…Nu am nici cea mai mică intenție de a candida la Primăria București sau la vreo primărie de sector, sau de a intra în adminitrsația publică locală în acest moment”, a spus Rareș Bogdan.

PNL va avea un candidat la alegerile prezidențiale

Europarlamentarul este convins că un candidat PNL ar putea să „rupă” masiv voturi de la Nicușor Dan, însă nu același lucru l-ar putea face un candidat PSD.

În același timp, Rareș Bogdan a mai precizat că PNL nu va renunța la a avea un candidat la alegerile prezidențiale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Nouă platformă de staționare a avioanelor, inaugurată la Aeroporul Cluj. Investiție de peste 33 de milioane de lei

Publicat

De

Platforma stationare avioane Cluj

Aeroportul Cluj a inaugurat, joi, o nouă platformă de staționare a avioanelor. Aceasta are 4 locuri de staționare și a fost realizată cu fonduri europene.

Ca urmare a implementării acestui proiect, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj oferă acum companiilor aeriene posibilitatea de a suplimenta frecvențele de zbor sau de a introduce noi destinații.

O nouă platformă de staționare a avioanelor, inaugurată la Aeroporul Cluj. Investiție de peste 33 de milioane de lei

Potrivit reprezentanților aeroportului, platforma a fost realizată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 33,2 milioane de lei, din care suma de aproape 11 milioane a fost asigurată de Uniunea Europeană, iar peste 1,6 milioane de lei de la bugetul de stat.

O nouă platformă de staționare a avioanelor

Platforma, dotată cu sisteme de balizaj și de iluminat de ultimă generație, are o suprafață construită de 32.251 metri pătrați – suprafețe portante și acostamente, din care aproximativ 15.800 de metri pătrași reprezintă cele 4 locuri de staționare pentru aeronave.

Conectarea platformei la pista de decolare – aterizare și la noua cale de rulare paralelă cu pista va asigura fluidizarea mișcărilor aeronavelor și va optimiza desfășurarea activităților operaționale în condiții de siguranță.

O nouă platformă de staționare a avioanelor

Gard „inteligent” pertru siguranța pasagerilor

Un alt proiect realizat din fonduri nerambursabile privește creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

Și acesta a fosr finanțat cu fonduri europene. În valoare totală de peste 28,4 milioane de lei, proiectul a beneficiat de peste 20 de milioane de lei din partea EU și de 3 milioane de lei de la bugetul de stat.

O nouă platformă de staționare a avioanelor

Astfel, acum Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj dispune de un gard perimetral inteligent dotat cu echipamente de supraveghere de ultimă generație, un sistem integrat de televiziune cu circuit închis, un echipament de siguranță utilizat pentru înlăturarea urmelor de cauciuc de pe pista de decolare-aterizare și alte echipamente pentru întreținerea suprafețelor din zona de operațiuni aeriene.

Proiecte de 126 de milioane de euro la aeroport

„Fondurile europene reprezintă o sursă importantă de finanțare. Am finalizat proiecte cu cofinanțare europeană prin care am dezvoltat infrastructura aeroportuară și am achiziționat echipamente care vor crește gradul de siguranță și securitate.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a implementat sau are în curs de implementare 14 proiecte prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare totală de peste 126 de milioane de euro, din care suma asigurată de Uniunea Europeană și de la Bugetul de Stat este de peste 47 de milioane euro”, a declarat Viorel Federiga, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj.

Extinderea terminalului plecări, finalizată în acest an

„Odată cu finalizarea proiectului Platformă de staționare aeronave, oferim noi facilități atât pentru companiile aeriene, cât și pentru agenții de handling care deservesc aeronavele. Totodată, cele 4 locuri suplimentare de staționare vor duce la creșterea capacității operaționale și vor spori gradul de siguranță în desfășurarea activităților specifice zonei de operațiuni aeriene.

În acest an vom finaliza și cel mai important proiect de infrastructură, respectiv extinderea terminalului plecări, o investiție de 365 milioane de lei, din care suma asigurată de Uniunea Europeană și de la Bugetul de Stat este de aproximativ 150 de milioane de lei.

Noul terminal va fi extins cu 7.200 de metri pătrați, iar în noua sa configurație, va fi adaptat pentru traficul din Spațiul Schengen și Non-Schengen și va crește gradul de confort al pasagerilor”, a declarat și David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a încheiat anul 2023 cu un record de 3.240.750 de pasageri, în creștere cu 11% față de anul 2019 și cu 23% mai mult față de anul 2022, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării.

Citește mai departe

EVENIMENT

E.ON recomandă PLATA facturilor de gaz, electricitate și servicii, prin intermediul canalelor AGREATE de companie

Publicat

E.ON Energie România are încheiate mai multe parteneriate pentru plata facturilor de gaze naturale, energie electrică și servicii, astfel încât clienților să nu li se perceapă comisioane. Compania recomandă utilizarea canalelor de plată agreate, întrucât plățile sunt sigure, iar transferurile se fac fără întârzieri.

·         Lista canalelor de plată agreate de E.ON se găsește pe versoul facturii și pe website-ul companiei eon.ro

·         Dacă plătesc prin intermediul altor canale decât cele agreate de companie, clienții vor plăti comision și  își asumă riscul ca sumele să nu ajungă în contul E.ON Energie România

E.ON recomandă PLATA facturilor de gaz, electricitate și servicii, prin intermediul canalelor AGREATE de companie

În prezent, clienții au la dispoziție o gamă largă de posibilități de achitare a facturilor prin intermediul soluțiilor de plată oferite de BRD, BCR, ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CreditCoop, Orange Money, un-doi Centru plăți, Westaco și PayPoint.

Facturile de gaze naturale, electricitate și servicii pot fi achitate folosind instrumentele moderne bancare de plată puse la dispoziție de partenerii E.ON Energie România: prin intermediul cardului bancar, prin Debit Direct, prin intermediul serviciului Internet Banking, prin transfer bancar și numerar.

Lista partenerilor și a modalităților de plată se găsește pe versoul facturii, dar și pe website-ul companiei.

În cazul în care clienții plătesc facturile prin intermediul altor canale de plată decât cele agreate, aceștia vor plăti comisioane. În plus, își asumă riscul ca sumele reprezentând contravaloarea facturilor de gaze naturale și energie electrică achitate să nu ajungă în conturile companiei E.ON Energie România, consecința fiind aceea că vor fi somați și deconectați pentru neplată.

De asemenea, clienții trebuie să fie atenți la denumirea furnizorului atunci când fac plata facturilor, fiind întâlnite anumite canale de plată unde figurează denumiri ale unor companii inexistente în lista furnizorilor de servicii.

„Compania recomandă clienților să utilizeze canalele de plată agreate”

Utilizarea canalelor de plată puse la dispoziție de partenerii E.ON Energie România prezintă o serie de avantaje importante: siguranța că plata efectuată va stinge obligația de plată față de furnizor, odată cu posibilitatea de a opta pentru orice locație de plată aflată în apropiere, reducerea timpului alocat pentru plata facturilor, simplificarea procesului de plată și, nu în ultimul rând, posibilitatea de a alege cea mai confortabilă soluție de plată, inclusiv în numerar.

Compania recomandă clienților să utilizeze canalele de plată agreate și, totodată, să opteze pentru activarea facturii electronice care le permite să utilizeze mijloace moderne de plată și să economisească timpul alocat pentru achitarea facturilor.

Clienții E.ON care doresc să aleagă acest serviciu pot primi facturile electronice de gaze naturale, electricitate și servicii în baza unei opțiuni exprimate pe portalul E.ON Myline, care poate fi accesat prin crearea unui cont client.

Mai multe informații privind produsele și serviciile E.ON Energie România sunt disponibile accesând www.eon.ro.

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate și soluții energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât și companii și municipalități.

De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax