ACTUALITATE
FOTO. De la Macetă la catedră. INTERVIU cu Sergiu, Georgian și Mazerschi. Povestea profesorului atipic de la Cluj

Sergiu Georgian Mazerschi este profesor în Cluj-Napoca, la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” unde, din pasiune pentru meseria sa și din dorința de a oferi mai mult elevilor, a decis în urmă cu un an și jumătate să pună bazele grupului ce avea să devină cunoscut drept Comunitatea 156, care are ca scop reprezentarea instituției de învățământ la activități și competiții atât la nivel local, cât și național și internațional.
În urma unei vizite la atelierul său de lucru, am avut ocazia de a-l cunoaște mai bine pe omul din spatele proiectelor și de a face o incursiune în timp pentru a înțelege motivația sa de a se întrece și, implicit, de a oferi elevilor șansa de a se dezvolta, întrucât datorită lor, a ajuns să crească foarte mult ca persoană.
Personalitățile multiple ale lui Mazerschi, transpuse într-o carte autoportret: „Cred că toți oamenii ar trebui să se iubească în primul rând pe ei”
Am aflat că totul pornește de la propria viziune asupra vieții, pe care o privește prin prisma stickerelor, acestea fiind o metaforă pentru felul în care oamenii interacționează între ei. Așa a luat naștere cartea „MAZERSCHI – a sticker book made by SERGIU/ GEORGIAN/ MAZERSCHI”, o colecție de autoportrete și, de ce nu, de alter ego-uri, la care a lucrat mai bine de 1 an.
„Sunt personalități multiple, e adevărat, fiecare dintre noi are personalități multiple, din punctul meu de vedere. Tot ce se găsește în carte sunt eu. Am făcut-o pentru mine, e ceva la care am lucrat din suflet. Le-am făcut în China și când am primit 1000 de exemplare, am plâns.
Nu îmi e rușine să recunosc că mă iubesc. Mă apreciez, îmi place de mine, îmi place ce fac, mi se pare normal și ar trebui ca toți oamenii să se iubească în primul rând pe ei.
Înțeleg că frumusețea vine din interior, dar mai este o vorbă care spune că mintea-i sănătoasă într-un corp sănătos. Cum pot eu să eman o energie pozitivă dacă nu am grijă de mine? Cum pot să transmit oamenilor să facă lucruri de calitate când eu abia mă mișc? Sunt exemple banale, dar ce încerc să zic e că trebuie să faci mișcare, să ai grijă de tine, să te iubești.
M-am iubit întotdeauna, dar acum chiar am un program strict și mă dedic 100% visurilor mele. E vorba și de încredere, desigur, dar e și conștientizarea realității. Eu fac și văd rezultatele”, spune profesorul, pentru Cluj24.
Nimic nu se face cu jumătăți de măsură: „Lucrările noastre nu vor fi expuse pe cartoane”
Un exemplu relevant este expoziția de la Cosmic House, cu peste 60 de lucrări realizate de elevii liceului în cadrul mai multor proiecte organizate la Casa TIFF: intervenții artistice ale acestora peste fotografii realizate de Vlad Braga, proiecte realizate în parteneriat cu Să Fiți Cuminți Gallery, o expoziție personală Camil Robert (premiant cu locul I la Olimpiada Națională la Desen pentru clasele a XI-a), alte lucrări realizate de elevi ai liceului, precum și o video premieră a unui scurtmetraj realizat de către Cherecheș Caterina, la care a lucrat un an și pe care l-a trimis la mai multe festivaluri internaționale de la care a primit reacții pozitive.
„Lucrările au fost prezentate publicului într-un mod profesionist, înrămate corespunzător, panotate conform normelor expoziționale, cu ajutorul celor de la Cosmic House. Țin mult la treaba asta. Lucrările noastre nu vor fi expuse pe cartoane. Nu fac lucruri cu jumătăți de măsură. Mi-am dorit să realizez un eveniment de înaltă ținută în afara liceului la care să poată participa cât mai mulți oameni din comunitatea locală, pentru a se bucura de rezultatele elevilor noștri.
Tot ce fac acum în viața mea are legătură cu Comunitatea 156 și vreau să le arăt oamenilor că se poate crea un mediu competent pentru o dezvoltare normală a elevilor, și pentru crearea unei societăți bazată pe valori reale.
Câteodată mă uit la mine și îmi dau seama că m-am schimbat foarte mult în ultimul timp. Cred că se vede că nu sunt chiar profesorul tipic, fiindcă am făcut de toate în viața asta. Acum că am ajuns aici, mă mai uit din exterior și nu-mi vine să cred ce transformare a avut loc. Mă uit în oglindă și spun <<Bravo, mă, Georgiane>>.
Am norocul să pot face lucruri pe care alții nu și le imaginează, am vizitat multe locuri din lume, recunosc, fără să mă mândresc, că am făcut și multe prostii, am cântat rap, am trăit în mediul ăsta al petrecerilor, am făcut și văzut multe. Nu o să am regrete. Cred că și asta m-a ajutat. Experiențele din trecut, oamenii cu care mă înconjor și pe care i-am cunoscut”, susține el.
Actual profesor, în trecut manager de turism și rapper: „Grasu XXL e fratele meu”
În industria muzicală a activat sub numele de Macetă, iar Grasu XXL e „fratele lui”, cu care cânta când erau mici.
„E un om care a știut de mic ce vrea să facă. E clar că pentru asta s-a născut. Eu le-am făcut pe toate până să-mi dau seama: fotbal, rap, 2 ani am fost la Chișinău ca manager în turism.
Am lucrat la cea mai mare agenție de acolo și mă mândresc că am introdus Delta Dunării pe piața din Republica Moldova, ca pachet turistic. Am contactat mulți furnizori de produse din Delta Dunării pe care i-am invitat la Chișinău, am organizat o conferință de presă cu ei și cu majoritatea partenerilor de pe piața din Chișinău”, povestește Mazerschi.
Mazerschi profesorul. De la microfon la catedră: „Mi-am descoperit scopul în viață puțin mai târziu”
Nu s-a gândit niciodată că va ajunge profesor.
„Eram cel mai mic din clasă și cel mai rău. Am făcut multe lucruri de care nu sunt neapărat mândru, dar pe care nici nu le regret. Fac parte din mine. Recent am început să mă dezvolt în multe direcții și am auzit afirmația asta cum că ar trebui să poți să fii o bestie, dar pe care să o poți controla, pentru ca lumea să simtă fiara din tine.
Din păcate, mulți dintre elevii cu care lucrez se simt timorați de mine, deși sunt un tip relaxat, cu zâmbetul pe buze. Dar probabil că trecutul meu se simte cumva în privire. Faptul că am ajuns să pot controla lucrurile respective mă ajută mult. Sunt mulți oameni cu o valoare aparte dar care nu au fiara aceea în interior și care, de aceea, sunt mai slabi.
<<Să fii un grădinar luptător sau să fii un luptător grădinar?>> E o mare diferență”, consideră Mazerschi.
Faptul că a ajuns profesor a fost un context, asemenea stabilirii sale la Cluj, pentru că el era profesor la Bacău, iar la 36 de ani a venit în Cluj-Napoca pentru a urma cursurile școlii doctorale. Întâmplarea a făcut ca postul pe care era titular la liceul din Bacău să se elibereze în cadrul liceului din Cluj-Napoca și astfel a decis să se transfere.
„Mi-am dat seama că am devenit ceea ce sunt în urma experiențelor pe care le-am avut.
Când eram mic nu m-am gândit să fiu profesor. Știam doar că-mi place să desenez și să fac lucruri. Mi-am descoperit scopul în viață puțin mai târziu”, menționează acesta.
Mazerschi artistul. Care e diferența între un artist cultivat și un om considerat artist de oamenii care nu au cultură
La bază, e grafician, desenul fiind pasiunea sa cea mai mare. Cu timpul, a învățat și să picteze și să lucreze pe calculator. Ca artist, pentru el contează atât experiențele personale și oamenii, cât și tehnica și studiile.
„Sunt convins că arta mea e influențată de artiștii pe care îi apreciez. Am studiat și cunosc. Fiecare linie pe care o trasez e influențată de artiștii preferați, Rembrandt fiind unul dintre ei.
O linie poate avea în spate studii după alți artiști, contează să înțelegi de ce faci linia în felul acela, dar contează și oamenii din viața personală care m-au influențat – colegi, profesori, artiști actuali chiar mai tineri decât mine, pe care îi apreciez și pe care îi văd progresând, toți se regăsesc în lucrările mele.
Asta e diferența între un artist cultivat și un om considerat artist de către oamenii care nu au cultură”, explică Mazerschi.
În istoria artei are lacune, dar compensează citind.
„Seara citesc înainte de culcare, nu mă mai uit la prostiile de la televizor sau de pe internet.
Acum citesc poezii. Nu am mai făcut asta de când eram mic. Cred că așa te dezvolți, cred că poeziile și cărțile, în general, sunt esența anumitor timpuri. E învățătura din trecut, care trebuie cultivată. Avem nevoie de valori reale, avem nevoie să vedem cum erau lucrurile în alte perioade”, adaugă el.
Stand firm! Angels are near.
Un proiect recent la care a lucrat a fost la inițiativa organizatorului Strad’Art.
„Am fost la Târgu Jiu pentru a aduce un omagiu Denisei Tîlvescu, campion mondial și european alături de echipa României la caiac-canoe. Acum se pregătește pentru următoarea finală, acesta fiind motivul pentru care nu a putut veni la prezentarea lucrării.
Am vorbit cu ea la telefon și i-am spus că o zi din cantonamentul ei e o zi din viața de sportiv, pe care nu trebuie să o rateze. Plăcerea mea de a o vedea privind lucrarea e atât de mică în comparație cu ce face ea”, relatează Mazerschi.
A transformat un autobuz într-o operă de artă, pe care e scris numele ei și mesajul după care el se ghidează în viață <<Stand Firm! Angels are near.>>, și care i se pare potrivit, totodată, pentru a descrie ceea reprezintă Denisa.
Habitatul natural al lui Mazerschi
Acest mesaj se regăsește peste tot în apartamentul său, asemenea autoportretelor și lucrărilor de artă primite de la prieteni sau de la persoane pe care le admiră.
Pe lângă acestea, are multe tablouri la care lucrează în prezent, precum și alte piese de artă.
Biroul și scaunul din sufragerie sunt făcute de el, iar de cum intri în apartament, ești întâmpinat de un cuier personalizat cu stickere, pe care sunt multe șepci și piese vestimentare din uniforma Comunității 156.
Spațiul creat îi permite să își folosească imaginația mai departe și să se desfășoare atât ca profesor, în conferințele video cu elevii Comunității 156, cât și ca om, trezindu-se în fiecare zi la 5 dimineața pentru a avea timp să facă sport și pentru a planifica totul în cel mai mic detaliu.
„Programul meu și grija pe care mi-o port sunt necesare pentru a ajunge acolo unde îmi doresc”, mai spune artistul.
Profesor cu aspirații
Cu toate acestea, nu s-ar prezenta niciodată ca fiind un artist.
„Am un portofoliu care îmi permite să spun treaba asta și recunosc valoarea lucrărilor prin prisma faptului că am studiile necesare pentru a analiza obiectiv o lucrare și a afirma că este sau nu de calitate, dar nu sunt un artist muralist, nici de șevalet, pentru că am pretenții mult mai mari de la mine și nu pot decât să spun că sunt un profesor cu aspirații. Asta e realitatea așa cum o văd eu”, conchide el.
Pe omul din spatele catedrei și a expozițiilor de artă ajungi să-l cunoști după ce faci cunoștință cu fiecare oglindă a lui: de la Sergiu la Georgian și până la Mazerschi, fiindcă toate alter ego-urile îl construiesc pe cel care ține atât microfonul, cât și pensula sau markerul la tablă.
Sergiu Georgian Mazerschi este, așadar, un om cu un trecut stufos, care preferă să lase experiențele din spate să vorbească în locul său. Un profesor serios, dedicat și exigent, dar și un tip relaxat cu zâmbetul pe buze. Trebuie doar să îndrăznești să faci cunoștință cu „fiara”, după cum a spus el însuși.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Cursul dolarului a scăzut la valorile de la începutul lui octombrie, după ultimul anunț al lui Donald Trump

Anunțul făcut preşedintelui Donald Trump privind o suspendare de 90 de zile a suprataxelor vamale „reciproce”, cu excepţia Chinei, în cazul căreia le-a majorat la 125%, a relaxat piețele financiare și a determinat creșterea apetitului pentru risc.
Leul, însă, nu a putut profita de sentimentul din piață, de care au beneficiat celelalte monede de la marginea zonei euro, în condițiile în care presiunile de depreciere sunt ridicate, arată analistul economic Radu Georgescu.
Cursul leu – euro după acest anunț
Radu Georgescu precizează că leul nu a “profitat” și din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei românești.
Conform estimărilor INS, PIB-ul anului trecut a fost de 1.760,11 miliarde de lei, mai mult cu doar 0,8% faţă 2023, în timp majorarea din ultimul trimestru din 2024 a fost de doar 0,5% comparativ cu perioada similară din 2023.
Pe acest fond, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9772 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a restrâns la 4,977 – 4,978 lei.
Indicele ROBOR la trei luni a revenit de la 5,89
Piața monetară a rămas calmă, arată analistul economic Radu Georgescu, dar se observă o ușoară tendință de creștere a indicilor ROBOR, după decizia BNR de a menține dobânda de referință la 6,5%. Banca centrală a semnalizat, de asemenea, o tendință de creștere a inflației până la jumătatea anului.
Joia aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,89 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,98 la 5,99%, iar cel la 12 luni a stagnat la valoarea stabilită miercuri de 6,07%.
Care este cursul leu-dolar
Creșterea apetitului pentru risc a apreciat euro de la un minim de 1,0943 la 1,1088 dolari, aproape de maximul atins vinerea trecută de 1,1109 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a coborât de la 4,5115 la 4,5061 lei, o valoare similară fiind înregistrată la începutul lui octombrie trecut, arată Radu Georgescu.
Cererea de monedă elvețiană se menține ridicată, dar aceasta nu a mai coborât sub pragul de 0,93 franci/euro, astfel că media ei a scăzut de la 5,3594 la 5,3426 lei. Lira sterlină a recuperat o parte din pierderile suferite zilele trecute iar cursul ei a crescut de la 5,7821 la 5,7999 lei.
Prețul aurului a crescut
Prețul gramului de aur a crescut de la 441,8413 lei la 450,7054 lei, evoluție determinată de aprecierea metalului galben la 3.068,30 – 3.135,60 dolari/uncie.
Media monedelor din regiune s-a apreciat la 4,2644 zloți/euro, respectiv 405,97 forinți/euro.
Criptomonedele au profitat de aprecierea companiilor din domeniul tehnologiei listate la New York. Bitcoin a crescut la 81.324 – 82.704 dolari, față de minimul de 74.617 atins miercuri. Ethereum, care a coborât în ziua precedentă până la 1.390 dolari a urcat la 1.582 – 1.671 dolari.
EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.
EVENIMENT
Serviciul ALOPEDI, tot mai solicitat. Peste 3.400 de părinți au cerut sfatul medicilor clujeni în primele 3 luni ale anului

Peste 3.400 de părinți au beneficiat, în primele trei luni ale anului 2025, de sfaturile medicale oferite prin intermediul serviciului gratuit de telemedicină ALOPEDI – 0364 917, gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.
Pentru peste 250 de copii a fost recomandată evaluarea de urgență.
Serviciul ALOPEDI de la Cluj, tot mai solicitat
În perioada ianuarie – martie au fost înregistrate 3.417 apeluri la acest call center destinat urgențelor pediatrice. Majoritatea solicitărilor, mai exact 71,76%, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, părinții fiind informați despre semnele care impun prezentarea la un consult medical direct.
Pentru 253 de copii, însă, a fost recomandată evaluarea de urgență, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
Febra, cel mai mare “inamic” al părinților
Cele mai frecvente motive pentru care părinții au cerut sprijin medical au fost febra și problemele respiratorii, o situație frecventă în sezonul rece.
Din totalul apelurilor, 1.191 au provenit din alte județe decât Cluj, în timp ce 15 apeluri au fost efectuate de părinți români aflați în afara granițelor țării. Capitala se află în topul orașelor care au apelat la acest serviciu
„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine spitalul.

Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo.
Clujeanul a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.
Florin Bercean va conduce Federațiia Română de Judo
La Adunarea Generală de alegeri, care a avut loc la Râmnicu Vâlcea, au participat 180 de reprezentanți ai cluburilor afiliate la FRG, 178 având drept de vot. Florin Bercean, care ocupa până în acest moment funcția de vicepreședinte al FRJ, îl înlocuiește astfel în funcția de președinte pe Cozmin Gușă, care a condus federația timp de două mandate, din 20 februarie 2017. Acesta nu a mai dorit să candideze, potrivit Agerpres.
În vârstă de 62 de ani, Florin Bercean a coordonat activitatea lotului olimpic de judo al României în perioada 1997-2021, cea mai importantă realizare a sa fiind medalia de aur câștigată de Alina Dumitru, la Jocurile Olimpice din 2008.
Florin Bercean s-a născut la 13 februarie 1963, în Cluj-Napoca. Este Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, titlu primit în anul 2012. Este antrenor emerit, iar în 2008 și 2012 a primit titlul de Antrenorul anului în Europa. În 2024 a fost distins cu Ordinul „Excelența Olimpică”, acordat de Comitetul Olimpic și Sportiv în cadrul Galei „110 ani de olimpism în România”.
Foto: Florin Bercean/ Facebook