Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. De la Macetă la catedră. INTERVIU cu Sergiu, Georgian și Mazerschi. Povestea profesorului atipic de la Cluj

Publicat


whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.58 am (3)

Sergiu Georgian Mazerschi este profesor în Cluj-Napoca, la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” unde, din pasiune pentru meseria sa și din dorința de a oferi mai mult elevilor, a decis în urmă cu un an și jumătate să pună bazele grupului ce avea să devină cunoscut drept Comunitatea 156, care are ca scop reprezentarea instituției de învățământ la activități și competiții atât la nivel local, cât și național și internațional.

În urma unei vizite la atelierul său de lucru, am avut ocazia de a-l cunoaște mai bine pe omul din spatele proiectelor și de a face o incursiune în timp pentru a înțelege motivația sa de a se întrece și, implicit, de a oferi elevilor șansa de a se dezvolta, întrucât datorită lor, a ajuns să crească foarte mult ca persoană.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.57 am (3)

Personalitățile multiple ale lui Mazerschi, transpuse într-o carte autoportret: „Cred că toți oamenii ar trebui să se iubească în primul rând pe ei”

Am aflat că totul pornește de la propria viziune asupra vieții, pe care o privește prin prisma stickerelor, acestea fiind o metaforă pentru felul în care oamenii interacționează între ei. Așa a luat naștere cartea „MAZERSCHI – a sticker book made by SERGIU/ GEORGIAN/ MAZERSCHI”, o colecție de autoportrete și, de ce nu, de alter ego-uri, la care a lucrat mai bine de 1 an.

„Sunt personalități multiple, e adevărat, fiecare dintre noi are personalități multiple, din punctul meu de vedere. Tot ce se găsește în carte sunt eu. Am făcut-o pentru mine, e ceva la care am lucrat din suflet. Le-am făcut în China și când am primit 1000 de exemplare, am plâns.

Nu îmi e rușine să recunosc că mă iubesc. Mă apreciez, îmi place de mine, îmi place ce fac, mi se pare normal și ar trebui ca toți oamenii să se iubească în primul rând pe ei.

Înțeleg că frumusețea vine din interior, dar mai este o vorbă care spune că mintea-i sănătoasă într-un corp sănătos. Cum pot eu să eman o energie pozitivă dacă nu am grijă de mine? Cum pot să transmit oamenilor să facă lucruri de calitate când eu abia mă mișc? Sunt exemple banale, dar ce încerc să zic e că trebuie să faci mișcare, să ai grijă de tine, să te iubești.

M-am iubit întotdeauna, dar acum chiar am un program strict și mă dedic 100% visurilor mele. E vorba și de încredere, desigur, dar e și conștientizarea realității. Eu fac și văd rezultatele”, spune profesorul, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.57 am

Nimic nu se face cu jumătăți de măsură: „Lucrările noastre nu vor fi expuse pe cartoane”

Un exemplu relevant este expoziția de la Cosmic House, cu peste 60 de lucrări realizate de elevii liceului în cadrul mai multor proiecte organizate la Casa TIFF: intervenții artistice ale acestora peste fotografii realizate de Vlad Braga, proiecte realizate în parteneriat cu Să Fiți Cuminți Gallery, o expoziție personală Camil Robert (premiant cu locul I la Olimpiada Națională la Desen pentru clasele a XI-a), alte lucrări realizate de elevi ai liceului, precum și o video premieră a unui scurtmetraj realizat de către Cherecheș Caterina, la care a lucrat un an și pe care l-a trimis la mai multe festivaluri internaționale de la care a primit reacții pozitive.

„Lucrările au fost prezentate publicului într-un mod profesionist, înrămate corespunzător, panotate conform normelor expoziționale, cu ajutorul celor de la Cosmic House. Țin mult la treaba asta. Lucrările noastre nu vor fi expuse pe cartoane. Nu fac lucruri cu jumătăți de măsură. Mi-am dorit să realizez un eveniment de înaltă ținută în afara liceului la care să poată participa cât mai mulți oameni din comunitatea locală, pentru a se bucura de rezultatele elevilor noștri.

Tot ce fac acum în viața mea are legătură cu Comunitatea 156 și vreau să le arăt oamenilor că se poate crea un mediu competent pentru o dezvoltare normală a elevilor, și pentru crearea unei societăți bazată pe valori reale.

Câteodată mă uit la mine și îmi dau seama că m-am schimbat foarte mult în ultimul timp. Cred că se vede că nu sunt chiar profesorul tipic, fiindcă am făcut de toate în viața asta. Acum că am ajuns aici, mă mai uit din exterior și nu-mi vine să cred ce transformare a avut loc. Mă uit în oglindă și spun <<Bravo, mă, Georgiane>>.

Am norocul să pot face lucruri pe care alții nu și le imaginează, am vizitat multe locuri din lume, recunosc, fără să mă mândresc, că am făcut și multe prostii, am cântat rap, am trăit în mediul ăsta al petrecerilor, am făcut și văzut multe. Nu o să am regrete. Cred că și asta m-a ajutat. Experiențele din trecut, oamenii cu care mă înconjor și pe care i-am cunoscut”, susține el.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am (2)

Actual profesor, în trecut manager de turism și rapper: „Grasu XXL e fratele meu”

În industria muzicală a activat sub numele de Macetă, iar Grasu XXL e „fratele lui”, cu care cânta când erau mici.

„E un om care a știut de mic ce vrea să facă. E clar că pentru asta s-a născut. Eu le-am făcut pe toate până să-mi dau seama: fotbal, rap, 2 ani am fost la Chișinău ca manager în turism.

Am lucrat la cea mai mare agenție de acolo și mă mândresc că am introdus Delta Dunării pe piața din Republica Moldova, ca pachet turistic. Am contactat mulți furnizori de produse din Delta Dunării pe care i-am invitat la Chișinău, am organizat o conferință de presă cu ei și cu majoritatea partenerilor de pe piața din Chișinău”, povestește Mazerschi.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.57 am (4)

Mazerschi profesorul. De la microfon la catedră: „Mi-am descoperit scopul în viață puțin mai târziu”

Nu s-a gândit niciodată că va ajunge profesor.

„Eram cel mai mic din clasă și cel mai rău. Am făcut multe lucruri de care nu sunt neapărat mândru, dar pe care nici nu le regret. Fac parte din mine. Recent am început să mă dezvolt în multe direcții și am auzit afirmația asta cum că ar trebui să poți să fii o bestie, dar pe care să o poți controla, pentru ca lumea să simtă fiara din tine.

Din păcate, mulți dintre elevii cu care lucrez se simt timorați de mine, deși sunt un tip relaxat, cu zâmbetul pe buze. Dar probabil că trecutul meu se simte cumva în privire. Faptul că am ajuns să pot controla lucrurile respective mă ajută mult. Sunt mulți oameni cu o valoare aparte dar care nu au fiara aceea în interior și care, de aceea, sunt mai slabi.

<<Să fii un grădinar luptător sau să fii un luptător grădinar?>> E o mare diferență”, consideră Mazerschi.

Faptul că a ajuns profesor a fost un context, asemenea stabilirii sale la Cluj, pentru că el era profesor la Bacău, iar la 36 de ani a venit în Cluj-Napoca pentru a urma cursurile școlii doctorale. Întâmplarea a făcut ca postul pe care era titular la liceul din Bacău să se elibereze în cadrul liceului din Cluj-Napoca și astfel a decis să se transfere.

„Mi-am dat seama că am devenit ceea ce sunt în urma experiențelor pe care le-am avut.

Când eram mic nu m-am gândit să fiu profesor. Știam doar că-mi place să desenez și să fac lucruri. Mi-am descoperit scopul în viață puțin mai târziu”, menționează acesta.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am (1)

Mazerschi artistul. Care e diferența între un artist cultivat și un om considerat artist de oamenii care nu au cultură

La bază, e grafician, desenul fiind pasiunea sa cea mai mare. Cu timpul, a învățat și să picteze și să lucreze pe calculator. Ca artist, pentru el contează atât experiențele personale și oamenii, cât și tehnica și studiile.

„Sunt convins că arta mea e influențată de artiștii pe care îi apreciez. Am studiat și cunosc. Fiecare linie pe care o trasez e influențată de artiștii preferați, Rembrandt fiind unul dintre ei.

O linie poate avea în spate studii după alți artiști, contează să înțelegi de ce faci linia în felul acela, dar contează și oamenii din viața personală care m-au influențat – colegi, profesori, artiști actuali chiar mai tineri decât mine, pe care îi apreciez și pe care îi văd progresând, toți se regăsesc în lucrările mele.

Asta e diferența între un artist cultivat și un om considerat artist de către oamenii care nu au cultură”, explică Mazerschi.

În istoria artei are lacune, dar compensează citind.

„Seara citesc înainte de culcare, nu mă mai uit la prostiile de la televizor sau de pe internet.

Acum citesc poezii. Nu am mai făcut asta de când eram mic. Cred că așa te dezvolți, cred că poeziile și cărțile, în general, sunt esența anumitor timpuri. E învățătura din trecut, care trebuie cultivată. Avem nevoie de valori reale, avem nevoie să vedem cum erau lucrurile în alte perioade”, adaugă el.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.58 am (4)

Stand firm! Angels are near.

Un proiect recent la care a lucrat a fost la inițiativa organizatorului Strad’Art.

„Am fost la Târgu Jiu pentru a aduce un omagiu Denisei Tîlvescu, campion mondial și european alături de echipa României la caiac-canoe. Acum se pregătește pentru următoarea finală, acesta fiind motivul pentru care nu a putut veni la prezentarea lucrării.

Am vorbit cu ea la telefon și i-am spus că o zi din cantonamentul ei e o zi din viața de sportiv, pe care nu trebuie să o rateze. Plăcerea mea de a o vedea privind lucrarea e atât de mică în comparație cu ce face ea”, relatează Mazerschi.

A transformat un autobuz într-o operă de artă, pe care e scris numele ei și mesajul după care el se ghidează în viață <<Stand Firm! Angels are near.>>, și care i se pare potrivit, totodată, pentru a descrie ceea reprezintă Denisa.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am (3)

Habitatul natural al lui Mazerschi

Acest mesaj se regăsește peste tot în apartamentul său, asemenea autoportretelor și lucrărilor de artă primite de la prieteni sau de la persoane pe care le admiră.

Pe lângă acestea, are multe tablouri la care lucrează în prezent, precum și alte piese de artă.

Biroul și scaunul din sufragerie sunt făcute de el, iar de cum intri în apartament, ești întâmpinat de un cuier personalizat cu stickere, pe care sunt multe șepci și piese vestimentare din uniforma Comunității 156.

Spațiul creat îi permite să își folosească imaginația mai departe și să se desfășoare atât ca profesor, în conferințele video cu elevii Comunității 156, cât și ca om, trezindu-se în fiecare zi la 5 dimineața pentru a avea timp să facă sport și pentru a planifica totul în cel mai mic detaliu.

„Programul meu și grija pe care mi-o port sunt necesare pentru a ajunge acolo unde îmi doresc”, mai spune artistul.

 

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.57 am (1)

 

Profesor cu aspirații

Cu toate acestea, nu s-ar prezenta niciodată ca fiind un artist.

„Am un portofoliu care îmi permite să spun treaba asta și recunosc valoarea lucrărilor prin prisma faptului că am studiile necesare pentru a analiza obiectiv o lucrare și a afirma că este sau nu de calitate, dar nu sunt un artist muralist, nici de șevalet, pentru că am pretenții mult mai mari de la mine și nu pot decât să spun că sunt un profesor cu aspirații. Asta e realitatea așa cum o văd eu”, conchide el.

Pe omul din spatele catedrei și a expozițiilor de artă ajungi să-l cunoști după ce faci cunoștință cu fiecare oglindă a lui: de la Sergiu la Georgian și până la Mazerschi, fiindcă toate alter ego-urile îl construiesc pe cel care ține atât microfonul, cât și pensula sau markerul la tablă.

Sergiu Georgian Mazerschi este, așadar, un om cu un trecut stufos, care preferă să lase experiențele din spate să vorbească în locul său. Un profesor serios, dedicat și exigent, dar și un tip relaxat cu zâmbetul pe buze. Trebuie doar să îndrăznești să faci cunoștință cu „fiara”, după cum a spus el însuși.

whatsapp image 2022 09 20 at 11.12.59 am (4)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ridicaţi-vă privirea din telefoane, imploră „părintele mobilului”, la 50 de ani de la inventarea lui

Publicat

De

Problema cu telefoanele mobile este că oamenii petrec prea mult timp lipiţi de ele. Iar cel care susţine acest lucru este chiar cel care le-a inventat, în urmă cu 50 de ani, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.

Pentru Martin Cooper, inginerul american supranumit „părintele mobilului”, micul gadget are un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor.

Acum, însă, el consideră că suntem, poate, puţin prea dependenţi de telefoanele mobile. „Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile”, a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de ani din biroul său din Del Mar, California. „Dar atunci când câteva persoane vor fi lovite de maşini, vor înţelege”, a glumit el.

Cu un ceas inteligent Apple la încheietura mâinii şi iPhone-ul de ultimă generaţie în mână, el trece intuitiv de la e-mailuri la fotografii şi de la YouTube la aplicaţia care îi permite să îşi regleze aparatul auditiv. Îşi procură fiecare model nou şi le testează temeinic capacităţile. Însă, după cum mărturiseşte, milioanele de aplicaţii disponibile îl ameţesc. „N-o să fiu niciodată, dar niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil aşa cum fac nepoţii şi strănepoţii mei”, a povestit el.

– Mobilitate reală –

Telefonul mobil al lui Martin Cooper, pe care îl foloseşte în principal pentru apeluri telefonice, seamănă foarte puţin cu „cărămida” grea cu cabluri şi circuite electronice pe care a utilizat-o pentru a efectua primul apel mobil din istorie, la data de 3 aprilie 1973.

Se afla, atunci, în fruntea unei echipe de designeri şi ingineri de la Motorola, care a investit milioane de dolari în încercarea de a întrece Bell System, un gigant american din domeniul telecomunicaţiilor, prin proiectarea primului sistem de telefonie mobilă.

Bell System evocase această idee la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar la sfârşitul anilor 1960 nu reuşise decât să instaleze telefoane în maşini, în principal din cauza bateriei lor enorme.

Pentru Martin Cooper, acest lucru nu permitea mobilitatea reală. Aşadar, după trei luni de eforturi continue, echipa sa a reuşit în cele din urmă să dezvolte mobilul DynaTAC. „Acest telefon cântărea peste un kilogram (…), iar bateria sa făcea posibilă menţinerea unei conversaţii timp de aproximativ 25 de minute”, a declarat el.

Dar „asta nu era o problemă”, pentru că aparatul „era atât de greu încât nu puteai să-l ţii ridicat timp de 25 de minute”, a explicat el.

Pentru primul său apel, Martin Cooper a avut ideea genială de a-şi suna rivalul de la Bell System, dr. Joel Engel. „I-am spus: ‘Joel, Martin Cooper aici (…) Vorbesc cu tine de pe telefonul mobil. Dar un mobil adevărat, personal, portabil, de ţinut în mână’. S-a făcut linişte la celălalt capăt al firului. Cred că strângea din dinţi”.

– „Vom învinge boala” –

Primele telefoane mobile nu erau ieftine: costau în jur de 5.000 de dolari fiecare.

Primii care au apelat la ele, potrivit inventatorului, au fost agenţii imobiliari. Graţie dispozitivului mobil, ei puteau să prezinte casele şi în acelaşi timp să răspundă la apelurile noilor clienţi. „Le-a dublat productivitatea”, povesteşte el.

„Astăzi, mobilul a devenit o extensie a persoanei, poate face mult mai mult”, este de părere Martin Cooper. „Iar acesta este doar începutul, abia începem să înţelegem de ce este capabil”, a adăugat el.

„În viitor, ne putem aştepta ca mobilul să revoluţioneze educaţia, sănătatea”, a continuat el.

„Ştiu că sună de parcă exagerez, dar să ştiţi că într-o generaţie sau două vom învinge boala”, a declarat Martin Cooper.

Aşa cum ceasul îi monitorizează pulsul când înoată, în opinia sa telefoanele vor fi conectate într-o bună zi la senzori corporali care vor detecta bolile înainte ca acestea să îşi facă simţită prezenţa.

Fostul inginer ştia că telefoanele mobile vor schimba în cele din urmă lumea, cu toate că nu şi-a imaginat toate lucrurile de care acestea aveau să fie capabile. „Ştiam că într-o zi toată lumea va avea un telefon. Suntem aproape acolo”, a spus el.

În ceea ce priveşte oamenii „hipnotizaţi” de telefoanele lor, el crede că acest lucru se va schimba pentru că „fiecare generaţie va fi mai inteligentă. Vor învăţa să folosească smartphone-urile mai eficient”.

„Mai devreme sau mai târziu, oamenii întotdeauna merg mai departe”, a concluzionat Martin Cooper.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șomerii din Cluj pot urma cursuri de calificare. Ce meserii se caută în 2023

Publicat

bucatar

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj a publicat lista cursurilor prevazute in Planul de formare profesională pentru anul 2023, cursuri la care se vor putea inscrie gratuit somerii din evidenta agenției.

”Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la el. 0264-590227, 0264-596816, 0735-788800, sau prin e-mail: ajofm.cj@anofm.gov.ro”, arată AJOFM Cluj.

 

curs

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Gala Recunoștinței la Turda. Banca pentru Alimente Cluj a premiat eroii comunității și ambasadorii din parteneriatele sale

Publicat

dsc8343

Un număr de 42 de organizații non-profit au fost premiate de Banca pentru Alimente Cluj pentru impactul lor în distribuirea alimentelor către cei în nevoie.

“Gala Recunoștinței” a avut loc în data de 30 martie la Turda și a reunit reprezentanți ai organizațiilor non-profit din regiunea în care acționează Banca Pentru Alimente Cluj, respectiv din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba.

Scopul evenimentului a fost acela de a le mulțumi pentru contribuția lor valoroasă la eforturile de a combate risipa alimentară și sărăcia. Au fost acordate diplome de „Eroi ai comunității” către organizațiile non-profit și s-au celebrat și “Ambasadorii Băncii pentru Alimente” – persoanele care au depus eforturi semnificative pentru a ajuta în creșterea impactului.

 dsc8541

„Am fost foarte bucuroși să putem premia organizațiile non-profit și persoanele fizice care au contribuit la activitatea noastră și au ajutat la distribuirea alimentelor către cei în nevoie. Fără acești parteneri și susținători, nu am fi putut avea un asemenea impact în lupta împotriva risipei și a sărăciei.”, a declarat Andreea Bobiș, vicepreședinte executiv la Banca pentru Alimente Cluj.

Din 2018 de la înființarea Băncii Pentru Alimente Cluj, asociația a  adunat în total 194 de organizații non-profit beneficiare.

Despre Banca pentru Alimente Cluj

Începând de la înființarea din 2018, Banca pentru Alimente Cluj colectează surplusul de alimente de la agenți economici pentru distribuție gratuită către ONG-uri ce au în grijă persoane defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială. În prezent acoperă 4 județe din zona de vest a țării: Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud. Scopul asociației este atât reducerea risipei de hrană din lanțul valoric al hranei, cât și ameliorarea sărăciei în județele în care acționează.

De la constituire până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 2.096 tone de hrană, majoritatea de la depozite sau producători. În 2022, a salvat 1.128  tone de alimente și a distribuit echivalentul a peste 2 milioane de porții de mâncare către 111 organizații non-guvernamentale.

 dsc8699

Citește mai departe

Uncategorized

”U” Cluj continuă LUPTA din play-out-ul Superligii de fotbal

Publicat

u cluje

Meciul UTA Arad – „U” Cluj se va disputa sâmbătă de la ora 12:00, pe stadionul Arena Francisc Neuman din Arad, duel din a doua etapă a play-out-ului Superligii.

„Șepcile roșii” vin după o victorie importantă obținută pe teren propriu împotriva celor de la FC Argeș. Tehnicianul echipei, Ioan Sabău, este motivat să continue play-out-ul cu o nouă victorie și să se îndepărteze cât mai mult de locurile retrogradabile.

Jucătorii arădeni antrenați de Liviu Balint nu au reușit mare lucru în prima partidă din play-out pe care au disputat-o în deplasare împotriva Petrolului și care s-a încheiat cu scorul de 1 la 0 pentru ploieșteni, iar după această înfrângere, UTA se află pe loc de baraj cu 14 puncte.

Desfășurarea partidelor directe dintre UTA Arad și „U” Cluj

În meciul din turul campionatului regulat desfășurat pe stadionul celor de la UTA Arad, la 13 august 2022, gazdele s-au impus cu scorul de 2 la 1, golurile fiind marcate de Virgiliu Postolachi și Juan Bautista Cascini, iar Adrian Bălan a marcat pentru Universitatea Cluj.

În ultimul meci direct jucat pe terenul celor de la „U” Cluj, la 11 decembrie, rezultatul nu a fost pe măsura așteptării fanilor, meciul fiind încheiat cu scor alb, 0 la 0. La acea vreme, echipa clujeană era antrenată de Eugen Neagoe, în timp ce antrenorul celor de la UTA, Liviu Balint este și în prezent pe banca tehnică a arădenilor.

Cosmin Olaru

Sursa foto: FC Universitatea – Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax