Connect with us

EDUCATIE

Comunitatea 156, pasiunea unui profesor la Cluj, pentru elevii care vor mai mult: Vreau să ajungem un liceu cunoscut în țară

Publicat


whatsapp image 2022 09 10 at 2.23.50 am

Comunitatea 156 (C156) este o inițiativă clujeană ce îi aparține lui Sergiu Georgian Mazerschi, profesor la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” care, din pasiune pentru meseria sa și din dorința de a oferi mai mult liceenilor, a decis în urmă cu un an și jumătate să pună bazele unei comunități care să reprezinte instituția de învățământ – atât la nivel local, cât și național și internațional – în urma cărora elevii să aplice noțiunile teoretice sau, altfel spus, să își antreneze abilitățile și creativitatea dincolo de orele de curs.

„E un proiect pe care l-am demarat în 2021 sub forma unei activități extrașcolare, ce a atras elevi, foști elevi, profesori și profesioniști din mai multe domenii creative”, spune profesorul, pentru Cluj24.

Printre obiectivele comunității se numără promovarea imaginii liceului, schimbarea paradigmei sistemului de învățământ din România – prin organizarea de activități extrașcolare – și pregătirea elevilor pentru a deveni profesioniști, care să aducă un plus de valoare societății. Aceste obiective sunt atinse prin participarea la cursuri organizate de experți, expoziții, participări la concursuri și evenimente precum târguri de artă, festivaluri de stickere și muzică, voluntariat și colaborări.

screenshot (286)

„Am creat o comunitate în care să încerc să atrag oameni de calitate”

Valorile Comunității 156 sunt: profesionalismul, responsabilitatea profesională, personală și colectivă, colaborare (susținere reciprocă), inițiativă, curaj, creativitate, adaptabilitate, apartenență și gândire critică.

„Am creat o comunitate în care încerc să atrag oameni de calitate, oamenii care chiar vor să învețe ceva mai mult decât ce oferă curricula. Mi-am propus să învăț elevii și să-i pregătesc să devină membri activi și de valoare în societate.

Vreau să ajungem cel mai cunoscut liceu la nivel național ca, prin puterea exemplului, să înțeleagă oamenii că pot face și ei ceva mai mult în alte instituții de învățământ.

La bătrânețe vreau să mă bucur că societatea s-a schimbat în bine inclusiv datorită mie, într-o oarecare măsură”, adaugă el.

11169575 10153374130484560 8064703677619793375 o

156

Numărul 156 se referă la însuși numărul angelic 156, despre care se consideră că anunță un mesaj de la îngerii păzitori privind atingerea scopurilor. Altfel spus, e o încurajare pe plan spiritual pentru cei care trec prin perioade de tranziție și care, dacă îl întâlnesc frecvent în viața de zi cu zi, înseamnă că sunt sub protecția Universului și că trebuie să gândească pozitiv.

Pentru a găsi numele, a stat 3 zile cu elevii în apeluri pe Discord, până când a decis să nu mai piardă timpul.

„În perioada respectivă citeam o carte despre numere angelice și așa a luat naștere denumirea, prin faptul că numărul simbolizează un început de drum, drumul menit”, indică Mazerschi.

screenshot (285)

screenshot (287)

Colaborarea între elevi: „La rândul tău, trebuie să dai mai departe”

O altă intenție de-a sa este să îi facă pe copii să colaboreze între ei.

„Pot să mă mândresc cu faptul că două eleve de clasa a 11-a au organizat un curs la care au participat elevi din generală și în cadrul căruia au prezentat instrumentele pe care le pot folosi cei care vor să lucreze grafică pe calculator.

Și s-au organizat foarte bine, au pus cap la cap informațiile pe care le știau, s-au gândit la ce tablete sunt bune pentru așa ceva, s-au gândit la prețuri, la cum se folosesc, iar copiii au primit sfaturi rapide.

E foarte important să dai ceva înapoi. Nu trebuie să uiți cu câtă plăcere am oferit ceva, ca la rândul tău să poți da mai departe”, notează el.

Până în prezent, C156 a participat la numeroase activități, dintre care 14 au fost incluse în primul volum al catalogului de prezentare al Comunității.

whatsapp image 2022 09 10 at 4.26.19 pm

Vlad Braga (@bragovski, pe Instagram), e un om pe care îl apreciază foarte mult: „Când am organizat un curs de linogravură a cărui formator a fost o domnișoară care a terminat cursurile la liceul „Romulus Ladea”, m-am gândit să-l invit și pe Vlad pentru a organiza un curs de fotografie documentară, astfel încât elevii noștri să fie pregătiți să documenteze viitoarele evenimente. E foarte muncitor, avem principii similare și a fost foarte încântat de idee, așa că a venit să mă susțină”, spune profesorul.

whatsapp image 2022 09 10 at 4.26.19 pm (1)

whatsapp image 2022 09 10 at 4.26.20 pm

whatsapp image 2022 09 10 at 4.26.20 pm (1)

whatsapp image 2022 09 10 at 4.26.20 pm (2)

whatsapp image 2022 09 10 at 4.26.20 pm (3)

whatsapp image 2022 09 10 at 4.26.20 pm (4)

(Ne)obligativitatea uniformei: „În primul rând, trebuie să o meriți”

Se bucură de faptul că deja are elevi care se organizează singuri, fiindcă au înțeles valorile pe care încearcă să le promoveze, printre care și uniforma, la care ține foarte mult.

„Evident, oamenii, când aud de uniformă, se gândesc la altceva. Uniforma e o ținută vestimentară care conține o emblemă reprezentativă pentru o anumită comunitate, unde oamenii au aceleași valori – reale, că asta vreau să promovez – și sunt mândri cu ele, aducându-și aportul ca acea comunitate să crească.

Valorile acestea ar trebui apoi să se regăsească în societate. Dacă îi educăm pe copii de mici în acest spirit, atunci societatea în care vom trăi peste câțiva ani va fi mai bună, din punctul meu de vedere.

Uniforma nu ar trebui să fie obligatorie, e o prostie. În primul rând, trebuie să o meriți. Nu o să porți uniforma C156 dacă stai la colțul blocului și te uiți la cei care lucrează. Trebuie să înțelegi și să accepți valorile din spate, contribuind și tu, ajutând comunitatea să crească.

Uniforma nu trebuie să fie la fel în toate unitățile de învățământ, noi avem deja 4 tricouri, unul alb, altul negru, unul cu scris pe piept, altul pe mână și așa mai departe. Avem șepci, bluze, hanorace. Le-am zis că vom face și adidași cu C156, dar contează și implicarea din partea lor, aprecierile, comentariile de pe Instagram”, explică Mazerschi.

whatsapp image 2022 09 10 at 2.23.49 am

E nevoie de susținere: „Putem oferi la schimb obiecte de artă și servicii creative”

Pe lângă implicarea membrilor Comunității, aceasta mai are nevoie de sprijin financiar, deoarece concursurile și toate demersurile privind participarea elevilor la ele presupun niște costuri, de la cele pentru transport la resurse materiale și, inclusiv, timp.

„Desfășurarea activităților noastre necesită anumite resurse, care să ne permită să implementăm viziunea, așa că orice ajutor e binevenit, de la resurse financiare la cazări, mese, tipărirea materialelor grafice, susținerea unor ateliere sau prelegeri, încurajări și așa mai departe.

Putem oferi la schimb, pentru susținerea acordată, obiecte de artă, precum și servicii creative (design grafic, picturi murale, grafică și concept social media)”, punctează profesorul.

Acesta își pune la dispoziție numărul de telefon și adresa de mail pentru a fi contactat de cei care vor să contribuie sau să colaboreze cu Comunitatea 156: 0728 233 582, respectiv georgian@mazerschi.ro.

Un fel de dictatură: „Când îți spun ceva, e bazat pe niște argumente pe care le-am strâns de-a lungul anilor”

Elevii care au participat la concursuri sunt cei care au răspuns la apelul său. Nimeni nu este obligat să participe, dar cei care aleg asta trebuie să îl asculte cu încredere.

„Le-am sugerat să participăm, dar nu în sensul în care ei să facă niște lucrări și să le trimită. Am stat și am făcut un curs, am stat 3-4 zile cu ei pe Discord și le-am explicat ce înseamnă să faci o bandă desenată, un scenariu, am ajuns să facem asta la un nivel mult mai avansat.

Eu am o viziune clară legat de unde vreau să ajungem, m-am documentat foarte mult, pentru că îmi doresc să cresc cu și prin Comunitatea 156 și am înțeles că e normal să aspir către mai mult, și atunci pot să accept o marjă de efort de 80%. M-am dezvoltat mult în perioada asta tocmai pentru că îmi doresc să facem lucrurile așa cum consider eu că trebuie făcute.

Am studiat 2 ani cursuri de multimedia design, am urmat cursurile Facultății de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția grafică, sunt doctor în Arte Plastice, am văzut artă și sunt pasionat de artă, am văzut bandă desenată și îmi place banda desenată, am studiat cum se face treaba asta și când îți spun ceva, e bazat pe niște argumente pe care le-am strâns de-a lungul anilor și nu are rost să ne pierdem timpul cu dezbateri inutile.

Le-am spus copiilor de la început că, dacă suntem 1000 de oameni și 999 dintre ei aleg să meargă la dreapta, dar eu știu că trebuie să mergem la stânga, datorită experienței, intervin și nu se mai discută. E un fel de dictatură, dar bazată pe experiența din spate”, susține profesorul.

whatsapp image 2022 09 10 at 2.23.50 am

Maeștrii (și elevii) schimbă vieți: „Sunt oameni care știu și te pot învăța să faci lucrurile așa cum trebuie”

C156 numără aproximativ 50 de membri, dar nu toți sunt activi, ci sunt adunați de-a lungul timpului. Orice elev din liceu e binevenit să ni se alăture.

„Foarte implicați sunt vreo 7, fiind și cei pe care mă bazez mai mult. De exemplu, am un elev de clasa a zecea cu care mă știu de când el era a șasea, și l-am văzut progresând. Îi place să scrie cu spray-ul și l-am luat cu mine. A învățat mai multe lucruri de-a lungul proiectelor.

Acum deja face niște desene cu spray-ul foarte bune. În principiu, sunt oameni care știu și te pot învăța să faci lucrurile așa cum trebuie, așa s-a dezvoltat lumea până acum și tot așa va continua, din punctul meu de vedere. Nu e nicio rușine să înveți de la foști maeștri și să-i studiezi pe alții, să ai un profesor bun.

Și eu am un personaj care mi-a marcat viața. Îl apreciez și, pentru mine, valoarea lui e necontestabilă. Este vorba de domnul profesor Horvath Ioan Bugnariu, mi-a fost profesor la grafică și de-a lungul timpului, am dezvoltat o relație specială cu dumnealui”, indică Mazerschi.

Cu toate acestea, este de acord că și de la elevi are de învățat.

„Am avut ajutoare pentru toate postările făcute la început. Când am demarat activitatea pentru C156, am dat peste elevi care au venit cu idei. De exemplu, mi-au spus de Discord. Eu nu știam ce e Discordul până atunci, am învățat și eu de la ei, creștem împreună. Simt asta și văd cât am crescut de când am pus bazele Comunității.

Cât despre Instagram, consider că unitățile de învățământ trebuie să aibă o pagină de prezentare și am ales platforma aceasta pentru că e o modalitate bună de a te prezenta în fața tinerilor”, menționează Mazerschi.

whatsapp image 2022 09 10 at 2.23.50 am (1)

60 de postări pregătite în avans: „Nu m-a interesat algoritmul”

A ajuns la concluzia că nu are rost să facă un site, pentru că nu ar fi avut un răspuns direct, pe când pe Instagram există interacțiune.

„Pe lângă asta, mi se părea ciudat să mă prezint cu o pagină cu 3 postări, așa că am stat cu un elev și am pregătit 60, pe care le-am pus deodată, în pofida faptului că majoritatea mi-au explicat cum e cu algoritmul.

Nu m-a interesat algoritmul, am înțeles ce se petrece, dar eu când vreau să le trimit oamenilor pagina, nu le pot trimite ceva cu o poză. Am pregătit 60 de postări și de atunci încerc să țin pasul”, punctează el.

screenshot (284)

Totul e organizat în așa fel încât să ajungă la destinație: „Mă trezesc la 5 dimineața”

Pentru asta, are nevoie de un program riguros și de multă determinare să continue chiar și atunci când nu primește feedback.

„În primul rând, trebuie să am grijă de mine ca să eman încredere și ca să rezist. Mă trezesc la 5 dimineața, fac puțin sport, mănânc, încep viața altfel, totul e organizat în așa fel încât să ajung acolo unde mi-am propus.

Luni și joi fac postări. Din punctul meu de vedere, oamenii ar trebui să facă tot ce ține de ei, așa cum și eu continui să postez chiar dacă nu avem multe aprecieri. Dacă îmi propun să fac ceva, fac. Poate nu ajung unde mi-am propus, dar contează drumul și oamenii întâlniți pe parcurs, asta ar trebui să te motiveze să faci ceva în viață”, consideră profesorul.

whatsapp image 2022 09 10 at 2.23.48 am (1)

Oameni conectați, ca stickerele

Momentele de acest fel îl inspiră și îl duc cu gândul la stickere – o metaforă personală pentru felul în care oamenii interacționează între ei.

„Lipesc un sticker pe ușa mea, alături de sute de alte stickere, are o semnificație. Același sticker lipit pe ușa primăriei va avea o altă semnificație. Așa se întâmplă și cu oamenii, în funcție de timpul în care interacționăm, durata, intensitatea ș.a.m.d.

Avem interacțiuni diferite deși suntem aceiași oameni. Dar toți suntem conectați, de-asta stickerele sunt o metaforă bună, din punctul meu de vedere”, completează Mazerschi.

Stickerele sunt doar un laitmotiv al vieții sale. Comunitatea 156 e un altul, la fel de important. Iar în spatele tuturor conceptelor și simbolurilor adunate până acum, e un om cu o experiență de viață bogată și cu personalități pe măsură, de la Sergiu, la Georgian, Mazerschi, și chiar Macetă, latură pe care nu mulți o cunosc.

whatsapp image 2022 09 11 at 1.01.30 am

Toate aceste frânturi ale personalităților sale se regăsesc în arta sa – majoritatea tablourilor sunt autoportrete – și în cartea portofoliu de stickere pe care a făcut-o, al cărei titlu este sugestiv: „MAZERSCHI – a sticker book made by SERGIU/ GEORGIAN/ MAZERSCHI”.

Despre asta, activitatea lui ca rapper și multe alte experiențe de viață poți citi mai multe într-un articol viitor, cu Mazerschi omul. Stai geană, iar până atunci, asigură-te că i-ai dat follow Comunității 156 pe Instagram și Facebook, întrucât orice formă de susținere contează.

whatsapp image 2022 09 11 at 1.01.30 am (1)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Bătrân din Cluj-Napoca, dispărut de acasă. Este căutat de Poliție

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la data de 14 aprilie, în jurul orei 10.00, Ioan Prunean, în vârstă de 72 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat voluntar de la domiciliu și nu a revenit până în prezent.  Acesta este dat dispărut și este căutat de Poliție și familie.  

Semnalmentele bărbatului sunt înălțime aproximativă – 1,70m, ochi căprui, fără semne particulare.

La momentul plecării era îmbrăcat cu articolele vestimentare din fotografia de mai jos.

mos

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

mos

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Compania IULIUS continuă să investească în Cluj–Napoca și să contribuie la dezvoltarea orașului

Publicat

iulius carbochim1

IULIUS este o companie concentrată pe dezvoltarea și administrarea de proiecte de regenerare urbană, cu o experiență de peste 25 de ani în real-estate și cu investiții în Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava ce depășesc 1,2 miliarde de euro. Concepute pe formate mixte, care includ grădini urbane, clădiri de birouri premium, zone de shopping și entertainment, dar și cu importante infuzii de capital în infrastructură, proiectele au devenit ancore pentru comunitate și surse de dezvoltare pentru cele patru orașe.

În Cluj-Napoca, IULIUS continuă investițiile printr-un amplu proiect de reconversie și regenerare urbană inițiat pe fosta platformă Carbochim, cu o investiție ce depășește 500 milioane euro și care va reda vitalitatea unei zone industriale, va crea oportunități investiționale, locuri de muncă și va contribui la consolidarea orașului ca un centru urban modern și atrăgător.

 

YouTube video

Capacitatea de a valorifica potențialul unui oraș

Dezvoltările IULIUS merg dincolo de remodelarea peisajului urban, pentru că imprimă valoare locurilor în care sunt realizate și stabilesc standarde pentru o viață sustenabilă generațiilor actuale și celor viitoare.

Un exemplu în acest sens este primul ansamblu mixed-use din România, Palas Iași, inaugurat în 2012, ce reprezintă un etalon în acest domeniu și 12 ani mai târziu și care contribuie la crearea de importante oportunități economice și sociale pentru oraș.

Cu o investiție de peste 320 milioane de euro, Palas Iași îmbină funcțiuni de retail, office și entertainment, în jurul unei grădini urbane, care a devenit o destinație în sine, pentru comunitatea ieșeană, cea regională, dar și pentru locuitorii din Republica Moldova.

Modelul a fost apoi replicat la Timișoara, unde, în 2019, s-a inaugurat Iulius Town, un proiect mixt ambițios, cu o investiție în valoare totală de 442 milioane de euro, care a transformat o zonă urbană nevalorificată, reconectând-o cu orașul.

Iulius

 (Palas Iași – primul ansamblu mixed-use de regenerare urbană din România)

130 de birouri ale multinaționalelor care pun lumea în mișcare, 35.000 de locuri de muncă

Prin proiectele sale integrate, cu o viziune puternică de a susține creșterea economică, atractivitatea investițională și oportunitățile pentru tineri, huburile creative realizate de IULIUS în trei mari orașe – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca – au devenit un reper național.

Prin brandul United Business Center, portofoliul a ajuns la 15 clădiri office premium, cu suprafață totală de peste 242.000 mp, în care se regăsesc peste 130 de birouri ale unor companii internaționale din domeniul IT, outsourcing și automotive, în care lucrează aproximativ 25.000 de angajați.

 

(Iulius Town Timișoara – proiect mixed-use de regenerare urbană IULIUS)

De altfel, numărul total al locurilor de muncă create prin intermediul tuturor proiectelor IULIUS depășește 35.000, incluzând și componentele de retail.

Conceptul work-live-play: 70 de milioane de vizite într-un an

Lidere de piață în regiunile în care operează, proiectele dezvoltate de IULIUS oferă experiențe de distracție multiple și reprezintă destinații în care vrei să-ți petreci timpul.

Cele 8 proiecte cuprind peste 310.000 mp de retail și prezența a peste 1.000 de branduri internaționale, naționale, producători locali și concepte de entertainment.

Prin mixul ce include și parcuri ample, care au și rolul de a fi „scenă” pentru evenimente în aer liber, proiectele IULIUS au atras anul trecut peste 70 de milioane de vizite.

(Grădinile IULIUS, scenă pentru evenimente în aer liber)

130.000 mp de parcuri create de la zero

Proiectele IULIUS nu se remarcă doar prin faptul că integrează funcțiuni diverse, generând valoare prin îmbinarea spațiilor de birouri premium cu zone de retail și de petrecere a timpului liber, ci și prin crearea de spații verzi.

Compania a investit peste 18 milioane de euro în grădinile integrate în ansamblurile Palas Iași, Iulius Town Timișora și în Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall Cluj, care au fost amenajate de o echipă formată din peisagiști din Italia și România și care au devenit părți vii din orașe.

Sunt parcuri create de la zero, acolo unde spațiile verzi nu existau, și care aduc împreună natura și comunitatea. În aceste parcuri sunt găzduite numeroase evenimente, sportive, creative, culturale și artistice, care completează experiențele oferite de proiectele IULIUS.

(Parcurile IULIUS, create de zero)

Proiecte ce reconectează comunitatea cu orașul

Un alt element care diferențiază proiectele IULIUS este reprezentat de conceptele sustenabile integrate. Acestea sunt certificate conform standardelor pentru clădiri verzi ce includ și investiții în soluții de conectivitate și modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale.

Integrarea lor naturală în oraș este esențială pentru proiecte de o asemenea amploare, care redesenează zone urbane, iar IULIUS și-a asumat investiții consistente pentru soluții de trafic.

Deși preponderent pietonale, proiectele includ crearea de infrastructură rutieră, conform strategiilor de dezvoltare locale. Spre exemplu, în plus față de modernizarea și lărgirea străzilor perimetrale proiectelor, la Timișoara a fost realizat un pasaj subteran cu patru benzi, care a întregit un inel de circulație important pentru oraș, la Palas Iași a fost creată o stradă nouă, care tranzitează proiectul, iar la Palas Campus, tot în Iași, s-a inaugurat recent o nouă arteră, care să susțină fluidizarea traficului din zona centrală.

În total, compania a investit 170 de milioane de euro în soluții de conectivitate, infrastructură, mobilitate alternativă, amenajarea de piste și peste 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete.

În plus, sunt amenajate peste 100 de stații de încărcare pentru mașini electrice, iar în clădirile de birouri sunt prevăzute dușuri și vestiare, pentru a încuraja deplasarea cu bicicleta.

IULIUS continuă să fie Parte din Cluj

Compania IULIUS este activă în Cluj-Napoca de aproape 17 ani cu Iulius Mall, un proiect care înglobează, pe lângă portofoliul de branduri și opțiunile de recreere, clădiri de birouri clasa A, dar și un parc de 30.000 mp, foarte îndrăgit de clujeni, ce atrage un public numeros la fiecare eveniment găzduit aici și nu numai. Peste 5.100 de persoane lucrează în acest proiect, care a devenit reper pentru comunitatea locală.

Însă, IULIUS continuă dezvoltarea de proiecte de amploare, iar unul dintre acestea este tot în Cluj-Napoca și presupune transformarea fostei platforme Carbochim într-un proiect mixt.

Acesta va deschide orașului o zonă acum inaccesibilă și va contribui la consolidarea polului de dezvoltare care se conturează deja în zonă. Investiția se ridică la peste jumătate de miliard de euro și va include funcțiuni culturale, office, de retail, entertainment, dar și o grădină urbană amplă.

Și aici, pe lângă zonele verzi generoase, se pune accentul pe conexiunea proiectului ca parte a orașului prin crearea de infrastructură.

Vor fi propuse soluții de sistematizare și restructurare a infrastructurii auto, velo și pietonale din zonă.

Astfel, se va construi un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, prevăzute cu piste pentru biciclete, se vor realiza două sensuri giratorii, se vor moderniza și lărgi două străzi, se vor sistematiza trei intersecții în zona Pieței 1 Mai, se vor amenaja piste velo aferente acestora, dar și în cadrul proiectului, pe linia Someșului.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Podul Garibaldi va fi demolat. Se va construi un pod nou în 6 luni. Starea actuală este ”nesatisfăcătoare”

Publicat

podul garibaldi

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, luni, proiectul privind aprobarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Pod peste râul Someșul Mic pe strada Giuseppe Garibaldi (Podul Garibaldi) în municipiul Cluj-Napoca” care prevede demolarea podului Garibaldi și construirea unui nou pod în termen de 6 ani, dar și modernizarea zonei adiacente.

Valoarea  totală a investiției este de 60 de milioane de lei cu TVA, din care lucrările la pod reprezintă jumătate din sumă.

Potrivit referatului, proiectul prevede construirea unui un pod nou cu suprastructură compusă oțel-beton, reamenajea zonei străzii Uzinei Electrice și a intersecției, a zonelor pietonale, rutiere și cele pentru bicicliști prin structură rutieră suplă.

Podul nou va avea o lungime de peste 57 de m, o lățime de 22 de m, 2 benzi de circulație auto și 2 benzi de 3,50 m, 2 piste pentru bicicliști de 1,5 m, 2 trotuare pietonale de 2,25 m.

Finanțarea investiției va fi asigurată din bugetul local și din alte surse.

Lucrările prevăd și relocarea unor rețele de utilități – gaz, apă și electricitate.

Proiectantul a declarat în ședința Consiliului Local că starea podului este ”nesatisfăcătoare” și a dat asigurări că nu vor fi probleme dacă se vor găsi depozite de sare, cum s-a întâmplat la Podul Porțelanului.

”Vom prezenta rute alternative de trafic și nu este necesar să facem un pod provizoriu”, a mai spus acesta,

Vechi de peste 60 de ani

Podul Garibaldi, care face legătura din cartierul Grigorescu cu zona BT Arena – Splaiul Independenței, are o vechime de peste 60 de ani și a fost construit în 1960-1962 de Întreprinderea de Construcții Căi Ferate Cluj.

De la data execuției nu s-au realizat reparații capitale sau lucrări de întreținere, realizându-se doar vopsirea parapetelor pietonale și lucrări de refacere a căii pe pod, aspect care reprezintă și principal deficiență a podului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Revoluția lui Constantea (”U” Cluj):Fără bani publici în fotbalul profesionist. Clubul,12,25 milioane de lei de la bugetul local

Publicat

Constantea

Asociația Fotbal Club Universitatea Cluj a primit, luni, o finanțare de 12,25 milioane de lei din partea Consiliului Local Cluj-Napoca, pe anul 2024 în vederea susținerii activității sportive de antrenamente, pregătire specifică în țară și străinătate, selecție de jucători, promovarea către loturile naționale și de seniori, participarea la campionatele organizate de FRF și LPF și promovarea fotbalului în rândul tinerilor. Cu toate acestea, președintele clubului, Radu Constantea, susține că banul public nu are ce căuta în finanțarea fotbalului profesionist și va face propuneri în acest sens la FRF.

Președintele ”U” Cluj, Radu Constantea, care este și consilier local, a declarat după votul din ședința deliberativului local, că a încercat să preia la club modul de afacere din Austria și din Germania, unde echipele de fotbal au în spate un patron, un finanțator și se finanțează din interiorul comunităților – mediul de business, suporterii și venituri din drepturi TV și altele, cum ar fi vânzarea de jucători.

Fără bani publici în fotbalul profesionist

”Din păcate, în România, într-o competiție cu alte echipe care beneficiază de această susținere din partea autorităților locale sau județene, am fost și noi, cumva, obligați să mergem pe acest drum și să avem o co-finanțare din partea autorităților publice locale.

Am avut nevoie de această finanțare, dar am încercat să facem demersuri la nivel național astfel încât să se stabilească foarte clar că fotbalul profesionist să nu mai primească nicio finanțare publică, și mă refer atât la Liga 1, cât și la Liga a 2-a.

În Liga 1 sunt 8 echipe care beneficiază de această susținere publică, iar dacă toate ar renunța la finanțarea publică,  am vedea că, în mod natural, U Cluj, din veniturile pe care le generează, s-ar situa pe locul 6-7. Procentul de salarizare la U Cluj este de 67% din venituri.

Alocarea publică nu va depăși 32-33% din veniturile FC Universitatea Cluj.

Miercuri, în Adunarea Generală a FRF, vom propune, ca să fie o predictibilitate, ca, din sezonul 2025-2026, nicio echipă din România care evoluează în prima și a două Ligă să nu mai poată beneficia de finanțări publice.

Și atunci vorbim de competiție”, a spus Constantea.

Obiectivul ”U” Cluj

Potrivit acestuia, obiectivul ”U” Cluj pentru acest sezon este clasarea pe locul 7-9.

”U” Cluj are ca membri fondatori de 6 universități plus Consiliul Local Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax