EDUCATIE
Comunitatea 156, pasiunea unui profesor la Cluj, pentru elevii care vor mai mult: Vreau să ajungem un liceu cunoscut în țară

Comunitatea 156 (C156) este o inițiativă clujeană ce îi aparține lui Sergiu Georgian Mazerschi, profesor la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” care, din pasiune pentru meseria sa și din dorința de a oferi mai mult liceenilor, a decis în urmă cu un an și jumătate să pună bazele unei comunități care să reprezinte instituția de învățământ – atât la nivel local, cât și național și internațional – în urma cărora elevii să aplice noțiunile teoretice sau, altfel spus, să își antreneze abilitățile și creativitatea dincolo de orele de curs.
„E un proiect pe care l-am demarat în 2021 sub forma unei activități extrașcolare, ce a atras elevi, foști elevi, profesori și profesioniști din mai multe domenii creative”, spune profesorul, pentru Cluj24.
Printre obiectivele comunității se numără promovarea imaginii liceului, schimbarea paradigmei sistemului de învățământ din România – prin organizarea de activități extrașcolare – și pregătirea elevilor pentru a deveni profesioniști, care să aducă un plus de valoare societății. Aceste obiective sunt atinse prin participarea la cursuri organizate de experți, expoziții, participări la concursuri și evenimente precum târguri de artă, festivaluri de stickere și muzică, voluntariat și colaborări.
„Am creat o comunitate în care să încerc să atrag oameni de calitate”
Valorile Comunității 156 sunt: profesionalismul, responsabilitatea profesională, personală și colectivă, colaborare (susținere reciprocă), inițiativă, curaj, creativitate, adaptabilitate, apartenență și gândire critică.
„Am creat o comunitate în care încerc să atrag oameni de calitate, oamenii care chiar vor să învețe ceva mai mult decât ce oferă curricula. Mi-am propus să învăț elevii și să-i pregătesc să devină membri activi și de valoare în societate.
Vreau să ajungem cel mai cunoscut liceu la nivel național ca, prin puterea exemplului, să înțeleagă oamenii că pot face și ei ceva mai mult în alte instituții de învățământ.
La bătrânețe vreau să mă bucur că societatea s-a schimbat în bine inclusiv datorită mie, într-o oarecare măsură”, adaugă el.
156
Numărul 156 se referă la însuși numărul angelic 156, despre care se consideră că anunță un mesaj de la îngerii păzitori privind atingerea scopurilor. Altfel spus, e o încurajare pe plan spiritual pentru cei care trec prin perioade de tranziție și care, dacă îl întâlnesc frecvent în viața de zi cu zi, înseamnă că sunt sub protecția Universului și că trebuie să gândească pozitiv.
Pentru a găsi numele, a stat 3 zile cu elevii în apeluri pe Discord, până când a decis să nu mai piardă timpul.
„În perioada respectivă citeam o carte despre numere angelice și așa a luat naștere denumirea, prin faptul că numărul simbolizează un început de drum, drumul menit”, indică Mazerschi.
Colaborarea între elevi: „La rândul tău, trebuie să dai mai departe”
O altă intenție de-a sa este să îi facă pe copii să colaboreze între ei.
„Pot să mă mândresc cu faptul că două eleve de clasa a 11-a au organizat un curs la care au participat elevi din generală și în cadrul căruia au prezentat instrumentele pe care le pot folosi cei care vor să lucreze grafică pe calculator.
Și s-au organizat foarte bine, au pus cap la cap informațiile pe care le știau, s-au gândit la ce tablete sunt bune pentru așa ceva, s-au gândit la prețuri, la cum se folosesc, iar copiii au primit sfaturi rapide.
E foarte important să dai ceva înapoi. Nu trebuie să uiți cu câtă plăcere am oferit ceva, ca la rândul tău să poți da mai departe”, notează el.
Până în prezent, C156 a participat la numeroase activități, dintre care 14 au fost incluse în primul volum al catalogului de prezentare al Comunității.

Vlad Braga (@bragovski, pe Instagram), e un om pe care îl apreciază foarte mult: „Când am organizat un curs de linogravură a cărui formator a fost o domnișoară care a terminat cursurile la liceul „Romulus Ladea”, m-am gândit să-l invit și pe Vlad pentru a organiza un curs de fotografie documentară, astfel încât elevii noștri să fie pregătiți să documenteze viitoarele evenimente. E foarte muncitor, avem principii similare și a fost foarte încântat de idee, așa că a venit să mă susțină”, spune profesorul.
(Ne)obligativitatea uniformei: „În primul rând, trebuie să o meriți”
Se bucură de faptul că deja are elevi care se organizează singuri, fiindcă au înțeles valorile pe care încearcă să le promoveze, printre care și uniforma, la care ține foarte mult.
„Evident, oamenii, când aud de uniformă, se gândesc la altceva. Uniforma e o ținută vestimentară care conține o emblemă reprezentativă pentru o anumită comunitate, unde oamenii au aceleași valori – reale, că asta vreau să promovez – și sunt mândri cu ele, aducându-și aportul ca acea comunitate să crească.
Valorile acestea ar trebui apoi să se regăsească în societate. Dacă îi educăm pe copii de mici în acest spirit, atunci societatea în care vom trăi peste câțiva ani va fi mai bună, din punctul meu de vedere.
Uniforma nu ar trebui să fie obligatorie, e o prostie. În primul rând, trebuie să o meriți. Nu o să porți uniforma C156 dacă stai la colțul blocului și te uiți la cei care lucrează. Trebuie să înțelegi și să accepți valorile din spate, contribuind și tu, ajutând comunitatea să crească.
Uniforma nu trebuie să fie la fel în toate unitățile de învățământ, noi avem deja 4 tricouri, unul alb, altul negru, unul cu scris pe piept, altul pe mână și așa mai departe. Avem șepci, bluze, hanorace. Le-am zis că vom face și adidași cu C156, dar contează și implicarea din partea lor, aprecierile, comentariile de pe Instagram”, explică Mazerschi.
E nevoie de susținere: „Putem oferi la schimb obiecte de artă și servicii creative”
Pe lângă implicarea membrilor Comunității, aceasta mai are nevoie de sprijin financiar, deoarece concursurile și toate demersurile privind participarea elevilor la ele presupun niște costuri, de la cele pentru transport la resurse materiale și, inclusiv, timp.
„Desfășurarea activităților noastre necesită anumite resurse, care să ne permită să implementăm viziunea, așa că orice ajutor e binevenit, de la resurse financiare la cazări, mese, tipărirea materialelor grafice, susținerea unor ateliere sau prelegeri, încurajări și așa mai departe.
Putem oferi la schimb, pentru susținerea acordată, obiecte de artă, precum și servicii creative (design grafic, picturi murale, grafică și concept social media)”, punctează profesorul.
Acesta își pune la dispoziție numărul de telefon și adresa de mail pentru a fi contactat de cei care vor să contribuie sau să colaboreze cu Comunitatea 156: 0728 233 582, respectiv georgian@mazerschi.ro.
Un fel de dictatură: „Când îți spun ceva, e bazat pe niște argumente pe care le-am strâns de-a lungul anilor”
Elevii care au participat la concursuri sunt cei care au răspuns la apelul său. Nimeni nu este obligat să participe, dar cei care aleg asta trebuie să îl asculte cu încredere.
„Le-am sugerat să participăm, dar nu în sensul în care ei să facă niște lucrări și să le trimită. Am stat și am făcut un curs, am stat 3-4 zile cu ei pe Discord și le-am explicat ce înseamnă să faci o bandă desenată, un scenariu, am ajuns să facem asta la un nivel mult mai avansat.
Eu am o viziune clară legat de unde vreau să ajungem, m-am documentat foarte mult, pentru că îmi doresc să cresc cu și prin Comunitatea 156 și am înțeles că e normal să aspir către mai mult, și atunci pot să accept o marjă de efort de 80%. M-am dezvoltat mult în perioada asta tocmai pentru că îmi doresc să facem lucrurile așa cum consider eu că trebuie făcute.
Am studiat 2 ani cursuri de multimedia design, am urmat cursurile Facultății de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția grafică, sunt doctor în Arte Plastice, am văzut artă și sunt pasionat de artă, am văzut bandă desenată și îmi place banda desenată, am studiat cum se face treaba asta și când îți spun ceva, e bazat pe niște argumente pe care le-am strâns de-a lungul anilor și nu are rost să ne pierdem timpul cu dezbateri inutile.
Le-am spus copiilor de la început că, dacă suntem 1000 de oameni și 999 dintre ei aleg să meargă la dreapta, dar eu știu că trebuie să mergem la stânga, datorită experienței, intervin și nu se mai discută. E un fel de dictatură, dar bazată pe experiența din spate”, susține profesorul.
Maeștrii (și elevii) schimbă vieți: „Sunt oameni care știu și te pot învăța să faci lucrurile așa cum trebuie”
C156 numără aproximativ 50 de membri, dar nu toți sunt activi, ci sunt adunați de-a lungul timpului. Orice elev din liceu e binevenit să ni se alăture.
„Foarte implicați sunt vreo 7, fiind și cei pe care mă bazez mai mult. De exemplu, am un elev de clasa a zecea cu care mă știu de când el era a șasea, și l-am văzut progresând. Îi place să scrie cu spray-ul și l-am luat cu mine. A învățat mai multe lucruri de-a lungul proiectelor.
Acum deja face niște desene cu spray-ul foarte bune. În principiu, sunt oameni care știu și te pot învăța să faci lucrurile așa cum trebuie, așa s-a dezvoltat lumea până acum și tot așa va continua, din punctul meu de vedere. Nu e nicio rușine să înveți de la foști maeștri și să-i studiezi pe alții, să ai un profesor bun.
Și eu am un personaj care mi-a marcat viața. Îl apreciez și, pentru mine, valoarea lui e necontestabilă. Este vorba de domnul profesor Horvath Ioan Bugnariu, mi-a fost profesor la grafică și de-a lungul timpului, am dezvoltat o relație specială cu dumnealui”, indică Mazerschi.
Cu toate acestea, este de acord că și de la elevi are de învățat.
„Am avut ajutoare pentru toate postările făcute la început. Când am demarat activitatea pentru C156, am dat peste elevi care au venit cu idei. De exemplu, mi-au spus de Discord. Eu nu știam ce e Discordul până atunci, am învățat și eu de la ei, creștem împreună. Simt asta și văd cât am crescut de când am pus bazele Comunității.
Cât despre Instagram, consider că unitățile de învățământ trebuie să aibă o pagină de prezentare și am ales platforma aceasta pentru că e o modalitate bună de a te prezenta în fața tinerilor”, menționează Mazerschi.
60 de postări pregătite în avans: „Nu m-a interesat algoritmul”
A ajuns la concluzia că nu are rost să facă un site, pentru că nu ar fi avut un răspuns direct, pe când pe Instagram există interacțiune.
„Pe lângă asta, mi se părea ciudat să mă prezint cu o pagină cu 3 postări, așa că am stat cu un elev și am pregătit 60, pe care le-am pus deodată, în pofida faptului că majoritatea mi-au explicat cum e cu algoritmul.
Nu m-a interesat algoritmul, am înțeles ce se petrece, dar eu când vreau să le trimit oamenilor pagina, nu le pot trimite ceva cu o poză. Am pregătit 60 de postări și de atunci încerc să țin pasul”, punctează el.
Totul e organizat în așa fel încât să ajungă la destinație: „Mă trezesc la 5 dimineața”
Pentru asta, are nevoie de un program riguros și de multă determinare să continue chiar și atunci când nu primește feedback.
„În primul rând, trebuie să am grijă de mine ca să eman încredere și ca să rezist. Mă trezesc la 5 dimineața, fac puțin sport, mănânc, încep viața altfel, totul e organizat în așa fel încât să ajung acolo unde mi-am propus.
Luni și joi fac postări. Din punctul meu de vedere, oamenii ar trebui să facă tot ce ține de ei, așa cum și eu continui să postez chiar dacă nu avem multe aprecieri. Dacă îmi propun să fac ceva, fac. Poate nu ajung unde mi-am propus, dar contează drumul și oamenii întâlniți pe parcurs, asta ar trebui să te motiveze să faci ceva în viață”, consideră profesorul.
Oameni conectați, ca stickerele
Momentele de acest fel îl inspiră și îl duc cu gândul la stickere – o metaforă personală pentru felul în care oamenii interacționează între ei.
„Lipesc un sticker pe ușa mea, alături de sute de alte stickere, are o semnificație. Același sticker lipit pe ușa primăriei va avea o altă semnificație. Așa se întâmplă și cu oamenii, în funcție de timpul în care interacționăm, durata, intensitatea ș.a.m.d.
Avem interacțiuni diferite deși suntem aceiași oameni. Dar toți suntem conectați, de-asta stickerele sunt o metaforă bună, din punctul meu de vedere”, completează Mazerschi.
Stickerele sunt doar un laitmotiv al vieții sale. Comunitatea 156 e un altul, la fel de important. Iar în spatele tuturor conceptelor și simbolurilor adunate până acum, e un om cu o experiență de viață bogată și cu personalități pe măsură, de la Sergiu, la Georgian, Mazerschi, și chiar Macetă, latură pe care nu mulți o cunosc.
Toate aceste frânturi ale personalităților sale se regăsesc în arta sa – majoritatea tablourilor sunt autoportrete – și în cartea portofoliu de stickere pe care a făcut-o, al cărei titlu este sugestiv: „MAZERSCHI – a sticker book made by SERGIU/ GEORGIAN/ MAZERSCHI”.
Despre asta, activitatea lui ca rapper și multe alte experiențe de viață poți citi mai multe într-un articol viitor, cu Mazerschi omul. Stai geană, iar până atunci, asigură-te că i-ai dat follow Comunității 156 pe Instagram și Facebook, întrucât orice formă de susținere contează.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Peste 200 de copii au animat terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj, aducând efervescența caracteristică jocului în echipă, fair-play și bucuria de a fi împreună, la competiția „Cupa Iulius la fotbal”, un campionat dedicat echipelor de tineri fotbaliști.
Întrecerea sportivă a fost organizată de Iulius Mall Cluj în colaborare cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj și s-a desfășurat în 5 aprilie 2025.
„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport
Provocarea de a participa la „Cupa Iulius la fotbal” a fost acceptată de 210 elevi, care și-au creat amintiri unice. Evenimentul a avut loc weekend-ul trecut, 5 aprilie, și a fost o întrecere în care momentele memorabile și meciurile trăite cu intensitate au stârnit dorința de a duce mai departe spiritul competiției. Fiecare meci ne-a ținut cu sufletul la gură, iar emoțiile au atins cote maxime.
Cele 21 de echipe participante au fost formate din 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă a făcut parte cel puțin o fată. În cadrul competiției au jucat elevi din toate ciclurile școlare, începând cu clasa a III-a până la gimnaziu.
„Suntem extrem de mulțumiți de entuziasmul cu care copiii au participat la această competiție. Investiția în sănătatea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații reprezintă o prioritate pentru noi. Prin astfel de evenimente, dorim să le oferim copiilor oportunitatea de a descoperi bucuria mișcării și beneficiile unui stil de viață activ, precum și atragerea fetelor în practicarea acestui sport. Mulțumim tuturor participanților, părinților, profesorilor și susținătorilor care au făcut posibilă această frumoasă inițiativă.
Privim cu optimism spre viitoarele ediții ale «Cupei Iulius la Fotbal» și spre impactul pozitiv pe care astfel de evenimente îl au în comunitatea noastră”, a declarat, Andra Zavaleanu, Business Development Manager la Academia de Fotbal Viitorul Cluj.
Premii pentru elevi
Primele trei echipe clasate au primit premii speciale, iar fiecare jucător înscris a fost recompensat cu o medalie și o lună de acces gratuit în cadrul platformei educative eduboom.ro.
„Cupa Iulius la fotbal” a fost organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și eduboom.ro.

Un accident de circulație a avut loc marți noaptea pe calea Mănăștur.
Accidentul s-a patrecut în zona Platinia Shopping Center. Din primele informații, două autovehicule s-au ciocnit și nu au fost raportate victime.
Revenim cu amănunte
EVENIMENT
PENSIILE, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor ajunge la beneficiari înainte de PAȘTI

Pensiile, alocațiile pentru copii, indemnizațiile și toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii. Toate plățile sociale vor fi făcute mai devreme, astfel încât românii să poată folosi acești bani pentru sărbători.
Pensiile, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor fi plătite mai devreme în aprilie
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va face plata prestațiilor și beneficiilor sociale astfel:
Pentru cei care primesc banii în cont bancar: sumele vor fi virate între 14 și 16 aprilie 2025
Pentru cei care primesc banii prin Poșta Română: 11 aprilie 2025 – sumele vor fi virate către Poșta Română de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Până pe 17 aprilie 2025, toți beneficiarii vor primi banii acasă
Vor fi plătite anticipat:
- Alocația de stat pentru copii
- Indemnizația de creștere a copilului
- Stimulentul de inserție
- Drepturile persoanelor cu dizabilități
- Alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA
- Alocația de plasament
- Indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC
- Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI)
- Ajutorul de incluziune (VMI)
- Alte drepturi
Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor astfel:
- În cont bancar: 11 aprilie 2025
- Prin Poșta Română: începând cu 1 aprilie 2025
- Pentru pensionarii din străinătate (Citi Bank): 17 aprilie 2025
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va face plata prestațiilor între 15–17 aprilie, plata ajutorului de șomaj va ajunge la beneficiari.
ECONOMIE
FOTO. Un nou magazin Petry a fost deschis în Florești, pe strada Cetății. Primii clienți au beneficiat de promoții și cadouri

Un nou magazin Petry a fost deschis marți în Florești, pe strada Cetății.
Compania anunță și oferte speciale de Paște.
Un nou magazin Petry s-a deschis în Florești
De 11 ani Petry se află pe piața din Cluj, magazinul din Florești fiind cel de-al șaptelea deschis în zonă.
În Târgu Mureș, acolo unde se află sediul principal al companiei, funcționează din anii de după Revoluție, 11 magazine, dar produsele Petry sunt furnizate regulat și în Harghita, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Toplița sau Luduș, iar pentru luna mai a acestui an se pregătește o nouă lansare în municipiul Turda.
Cine a cumpărat o dată de la Petry știe deja că produsele sunt întotdeauna de calitate, proaspete, oferite și prezentate elegant, magazinele sunt spațioase, iar personalul extem de amabil.
Rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici
La deschidere a participat și coproprietara brandului, Julia Petry care a declarat că, deși sunt la a opta generație de măcelari, tranșatori, mezelari, calitatea produselor, respectul pentru ceea ce mâncăm în general și pentru fiecare client în particular, este cea mai importantă preocupare a echipei pe care o coordonează.
”Noi lucrăm pe baza unor rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici. Străbunicul meu, de exemplu, care era mezelar, a învățat meserie în Germania și de acolo a adus o carte de rețete, pe baza căreia lucrăm și în ziua de astăzi. Pe de altă parte, am introdus și rețete noi, care sunt cerute de clienții noștri. Pentru produsele crud-uscate, cum ar fi bresaola, piept de rață uscat sau ceafă uscată, am fost în Italia, am învățat procesul de preparare, apoi am adus rețetele în țară și le-am introdus în oferta noastră”, a declarat Julia Petry.
Oferte speciale de Paște
De sărbători, directorul companiei recomandă drobul, un produs de care cei de la Patry sunt foarte mândri și pentru care au primit nenumărate recenzii pozitive din partea clienților, dar și o șuncă specială care va fi vândută împreună cu o rețetă de preparare foarte simplă: se fierbe împreună cu câteva condimente speciale, se răcește, pune la frigider, iar în diminețile de Paști se feliază și se servește, alături de alte preparate.
Compania Petry este și unul dintre sponsorii permanenți ai Asociației “O masă caldă” din Cluj, care gătește zilnic peste 200 de porții de mâncare pentru oamenii săraci din Cluj-Napoca.