Connect with us

ACTUALITATE

Complexul acvaristic al USAMV Cluj-Napoca s-a modernizat. Acvarii noi și INVESTIȚII de peste 25.000 de euro

Publicat


11

Complexul acvaristic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca oferă studenților și vizitatorilor o experiență recreațională și educațională, în cadrul căreia sunt prezentate peste 70 de specii de pești și amfibieni din diferite zone geografice ale lumii.

Acvariul central, cu un volum de 20.000 litri, găzduiește specii de pești de dimensiuni considerabile, regăsite în apele naturale ale României, precum și specii de pești de cultură, între care sturioni, crapi sau pești planctonofagi. Peștii exotici de dimensiuni mici din colecție ies în evidență prin abundență, colorit și comportament. Ei populează un număr de 15 acvarii cu volume cuprinse între 200 și 2.000 litri.

7

„Complexul acvaristic a fost amenajat încă din anul 2003, iar de atunci acvariile au fost îmbogățite constant cu noi specii de pești. De asemenea, complexul reprezintă și o bază de cercetare pentru studenții și specialiștii de la Programul de studiu Piscicultură și Acvacultură, din cadrul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, devenind un punct de pornire pentru numeroase activități din aceste domenii interesante”, explică Ing. drd. Raul Savin, care activează în cadrul complexului.

0

Acvariile USAMV CN au fost modernizate în ultima perioadă prin implicarea specialiștilor din cadrul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii. Un grant intern de cercetare a fost accesat pentru studiul procesului de aclimatizare a unor specii de pești originare din medii acvatice extrem de dinamice. Aceste populații sunt puse la dispoziția pasionaților de acvaristică pentru vizitare, într-un ambient plăcut și sub îndrumarea specialiștilor.

14

„A fost creată și o bază de carantinare pentru pești exotici și plante acvatice”

„Au fost înființate două noi acvarii cu capacitate de 2.000 de litri, care reproduc medii acvatice specifice unor populații de pești exotici, originari din America de Sud și Africa, caracterizați printr-o diversitate populațională și coloristică unice. Materialul aclimatizat este suport de cercetare pentru studenții specializării Piscicultură, iar investițiile (în valoare de peste 25.000 euro) au presupus aclimatizarea unor specii mai rare”, a detaliat Șef lucr. dr. Cristian Coroian, prodecan Cercetare la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii.

13

Totodată, a fost creată și o bază de carantinare pentru pești exotici și plante acvatice, înmulțire și creștere, având ca scop și comercializarea ulterioară a acestora. Vizitatorii complexului vor putea achiziționa pești, dar și plante pentru acvariile de acasă. În funcție de disponibilitate se vor găsi specii Guppy, Xipho, Scalari, Ciclide africane, Microsorum, Anubias, Vallisneria, Echinodorus (prețuri între 5-15 lei/buc.).

dcim100goprogopr0088.jpg

Unul dintre obiectivele principale ale Complexului acvaristic este acela de a aclimatiza specii de interes cu particularități aparte. Punctele principale de atracție sunt:

· Trei specii de sturion protejate și anume Nisetrul de Dunăre (Acipenser gueldenstaedtii), Nisetrul Siberian (Acipenser baerii) și Cega (Acipenser ruthenus). Sturionii sunt considerați fosile vii, datorită faptului că populează apele planetei noastre de mai bine de 200 milioane ani. Din păcate, populațiile naturale de sturioni sunt din ce în ce mai amenințate din cauza pescuitului excesiv, modificării cursurilor apelor, braconajului și a poluării.

dcim100goprogopr0101.jpg

· Salamandra mexicană sau peștele umblător (Ambystoma mexicanum) este o specie de amfibieni care prezintă câteva particularități fiziologice extraordinare, cum ar fi capacitatea sa diferită de regenerare, cu un genom de 10 ori mai mare decât cel al omului și trei modalități de respirație. Specie endemică a ”grădinilor plutitoare” Xochimilco din Mexic a ajuns într-o stare de conservare critică, nemaifiind observată în mediul natural de câțiva ani.

„Complexul acvaristic (…) se află în circuitul de vizitare”

· Ciclide africane din genul Aulonocara într-o familie de peste 100 de exemplare. Dintre speciile de pești de apă dulce, aceștia prezintă cel mai frumos colorit, care poate varia de la albastru, la roșu sau galben. În procesul de reproducere, gura femelelor se transformă în incubator, loc în care păstrează icrele până la eclozare și mai apoi alevinii, până când aceștia se pot hrăni singuri.

dcim100goprogopr0106.jpg

· Piranha cu burtă roșie (Pygocentrus nattereri), originară din America de Sud, din bazinele Amazonului și Paraguayului, specie cunoscută pentru ferocitatea de care dă dovadă la apariția unor stimuli de hrănire.

· Broasca africană cu gheare (Xenopus laevis), specie amfibiană complet acvatică, originară din Africa subsahariană, care prezintă interes prin comportamentul său de hrănire.

Complexul acvaristic al USAMV Cluj-Napoca se află în circuitul de vizitare, iar publicul are acces acum și la noile acvarii, după programul: marți – vineri, între orele 10.00 -16.00. Biletele au prețuri de 8 lei pentru adulți, respectiv de 4 lei pentru copii, studenți și pensionari.

Pasionații care admiră speciile rare de pești vor beneficia și de ghidare specializată din partea personalului care administrează complexul. Pentru grupuri este necesară o programare telefonică în prealabil (0374/492010 int. 114 sau 0756/393640). Menționăm că restricțiile sanitare în vigoare impun vizitarea în limita a 30% din capacitatea spațiului, adică un număr de maximum șase persoane simultan”, se arată în comunicatul USAMV.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *ACTUALITATE

Liber la BOOSTER dacă ai 4 luni de la prima schemă de vaccinare, anunță Gheorghiță

Publicat

Luni, 17 ianuarie este data de la care toate persoanele de peste 12 ani care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei booster a vaccinului anti-COVID.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că România a modificat termenul de administrare a boosterului, de la șase luni la patru luni.

„Toate persoanele care au cel puțin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să-și facă doza de booster pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de față pentru că datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecția cu varianta Omicron.

De ce s-a ales acest prag de patru luni, pentru că nu a fost aleator, ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene. Majoritatea au ales două praguri, de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare.

Un al doilea lucru important este legat de faptul că din punct de vedere imunologic, practic, mai devreme de patru luni, se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun. Și atunci, am optat pentru această devansare de două luni, pentru a ajunge la patru luni perioada de la care o persoană poate să își efectueze doza de booster.

Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Practic, de luni, toate persoanele care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici persoanele de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenție la mesajele pe FACEBOOK. Nu deschideți sub nicio formă. Rămâneți fără CONT

Publicat

De

Directoratul Național de Securitate Cibernetică din cadrul Guvernului României anunță că au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media și avertizează să nu fie deschise.

”Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’ sau ‘tu ești în videoclip’.
 Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click.
De obicei, accesarea acelui link nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment”, arată specialiștii în securitate cibernetică.

atac

Potrivt acestora, în cazul în care ați făcut click pe acel link sau vedeți că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să:
1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)
2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.
Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
3. Verificați aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.
4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.
5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Mașini RĂSTURNATE în Cluj. Una pe calea ferată, la Poieni. Șoferul are16 ani și nu avea PERMIS

Publicat

De

valea frag

O autospecială din cadrul Detașamentului de Pompieri Huedin și un echipaj SAJ Cluj au intervenit duminică în urma răsturnării unui autoturism pe calea ferată, în zona localității Valea Draganului, între localitățile Poieni și Ciucea.
Potrivit ISU Cluj, solicitarea pentru intervenția pompierilor a fost înregistrată în jurul orei 18.30, iar la fața locului au găsit un autoturism răsturnat pe calea ferată și ocupantul ieșit din aceasta.
”Un tânăr a fost consultat la fața locului de la echipajul SAJ și a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate. Acesta era în stare de conștiență și cooperant.
Traficul feroviar a fost oprit pe linia respectivă”, au spus pompierii.

Șoferul minor era din localitatea Fildu de Jos, județul Sălaj.

valea frag 4

Șofer minor

Polițiștii au precizat că accidentul s-a produs pe DN1E60, în localitatea Poieni, unde un tânăr de 16 ani, care se deplasa în direcția localității Ciucea, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autoturismul părăsind partea carosabilă, ulterior răsturnându-se pe sinele căii ferate.
”Testarea cu aparatul etilotest nu a indicat prezența alcoolului. șoferul din Fildu de Jos județul Sălaj.

În cadrul cercetărilor urmează a fi stabilite circumstanțele conducerii autoturismului de către tânărul de 16 ani, transportat la o unitate medicală pentru primirea îngrijirilor de specialitate”, au precizat polițiștii.

valea frag 2

Anterior, aceștia au intervenit cu o autospecială și un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej n urma răsturnării unui autoturism pe raza localității Coplean.
”Pompierii au primit solicitarea pentru a interveni în jurul orei 15.10, iar la fața locului au găsit un autoturism răsturnat și ocupanții ieșiți din acesta.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical la fața locului, fiind asigurate măsuri de protecție a persoanelor implicate în accident și măsuri de prevenire a incendiilor prin deconectare bateriilor autovehiculului”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

A intrat cu mașina pe PLAJĂ în Constanța. Ce amendă a primit șoferul

Publicat

De

plaja

Un bărbat a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a intrat cu autoturismul pe plajă, în municipiul Constanţa, a informat, duminică, administraţia locală.

După ce a circulat pe plajă până aproape de malul mării, şoferul a rămas blocat cu maşina în nisip.
„Vremea plăcută din ultimele zile i-a scos pe mulţi constănţeni din case. Destinaţia preferată a fost, ca de obicei, malul mării. Deşi cei mai mulţi au preferat să se plimbe pe plajă, s-a găsit şi un temerar care a vrut să simtă nisipul sub roţile maşinii.

Nu numai că l-a simţit, dar a şi rămas blocat cu autoturismul pe plajă. Poliţiştii locali au fost sesizaţi de acest incident şi au intervenit cu promptitudine. Conducătorul auto a fost sancţionat cu amendă în valoare 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 19/2006”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.
Municipalitatea reaminteşte că accesul autovehiculelor este interzis pe plajă.
„În continuare, facem apel la spiritul civic al cetăţenilor pe care îi rugăm să apeleze Dispeceratul Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa, la numerele de telefon 0241.484.205 şi 0341.922, de fiecare dată când sesizează conducători auto care încalcă prevederile legale”, se mai spune în comunicat.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate