Connect with us

ACTUALITATE

Codul rutier aduce modificări pentru motocicliști. Aceștia „scapă” de trusa medicală, extinctor și triunghiul reflectorizat

Publicat


Modificări pentru motocicliști în Codul Rutier

Modificări pentru motocicliști în Codul rutier. Aceștia nu mai sunt obligați să aibă trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și extinctor.

Aceste modificări ssunt valabile din 13 aprilie și se aplăcă și celor care circulă pe scutere sau mopede.

Codul rutier aduce modificări pentru motocicliști. Aceștia „scapă” de trusa medicală, extinctor și triunghiul reflectorizat

Până în prezent, în Codul rutier nu se făcea distincție între vehiculele rutiere. Astfel, toți conducătorii erau obligați să dețină, pentru fiecare vehicul în parte, trusă medicală, triunghiuri și stingător de incendiu.

Legea nr. 82/2024, care modifică art. 8 din OUG 195/2002 – Codul rutier, a fost publicată recent în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare din 13 aprilie, potrivit Alba24.ro.

Ce spun inițiatorii legii

Potrivit inițiatorilor legii, este îngrijorător faptul că legea română a lăsat loc de interpretare, obligând astfel şi șoferii de mopede şi motociclete să se echipeze cu extinctor, triunghiuri și trusă.

„Mulţi dintre deţinătorii de permis din categoriile AM, A1, A2 și A nici nu sunt informaţi de această obligaţie. Şcolile de şoferi pentru motociclete nu subliniază această informație, precum o fac şcolile auto în cazul autoturismelor. Această obligație nu este mediatizată şi nici adusă la cunoştinţa generală a poporului.

Aşadar, cetăţenii români cad victime a unei legi pe care nu o cunosc. Într-un caz recent din judeţul Cluj, a fost mediatizat faptul că un anume echipaj de poliție folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliştii asupra cărora nu se putea reţine o altă ilegalitate. Acest abuz a fost facilitat de către o astfel de lege fără utilitate, dar încă în vigoare”, au explicat inițiatorii legii, în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit parlamentarilor, riscurile şi complicațiile unui accident din care face parte un şofer al unui astfel de vehicul, într-o mare parte din cazuri nu se pot înlătura prin utilizarea extinctorului, a trusei şi a triunghiurilor.

Adesea, şoferul se află întro situație în care este grav rănit, catapultat la o distanţă considerabilă de vehicul şi având nevoie de ajutor extern.

Extinctorul, un risc suplimentar în cazul unui accident de motocicletă

„Multe dintre aceste vehicule sunt de mici dimensiuni şi au spaţii limitate pentru compartimentare. În practică, lipsa de spațiu se traduce în necesitatea şoferului de a îşi ataşa spaţii de compartimentare suplimentare, care pot dezechilibra motocicleta şi pot duce la accidente.

O altă posibilitate este depozitarea acestor obiecte într-un ghiozdan pe care şoferul să îl poarte în spate pe timpul călătoriei.

În cazul unui accident, indiferent de gravitate, şoferul catapultat de pe motocicletă, cărând în spate un extinctor, se supune unui risc suplimentar de impact cu un obiect contondent, care poate conduce la fracturi de coloană, paralizie şi alte tipuri de handicap permanent”, au mai explicat inițiatorii legii.

Aceste obligații erau greu de pus în practică

Pentru a elimina obligația greu de pus în practică, Codul rutier a fost modificat.

Astfel motocicliștii nu vor mai trebui să aibă la ei trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 și A, tractoarele agricole sau forestiere și tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, prevede noua lege.

Sunt vizate astfel următoarele categorii de autovehicule:

  • categoria AM – mopede a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h;
  • categoria A1 – motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW sau tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;
  • categoria A2 – motociclete cu puterea maximă de 35 kW;
  • categoria A – motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.

Ce amenzi riscă cei care nu au autovehiculele dotate cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător

Potrivit Codului rutier, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii, omologate, constituie contravenție.

Sancțiunea este amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4 sau 5 puncte-amendă), respectiv între 660 și 825 de lei.

Foto: pixabay.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Crește numărul firmelor dizolvate în județul Cluj. Pe primele 9 luni din acest an au fost peste 1500

Publicat

firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Agerpres.

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 6.184 de firme (număr în creştere cu 5,44% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2023) şi în judeţele Constanţa (1.644, plus 24,45%), Ilfov (1.633, plus 28,48%), Cluj (1.557, plus 4,43%), Timiş (1.351, minus 4,86%) şi Iaşi (1.151, plus 19,40%).

La polul opus, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Covasna, respectiv 146 (plus 0,69% faţă de primele nouă luni din 2023), Ialomiţa (169, plus 4,32%), Mehedinţi (190, plus 4,4%), Caraş-Severin (215, plus 3,86%) şi Călăraşi (221, minus 11,24%).

Comerțul cu ridicata, în top

Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în perioada ianuarie – septembrie 2024, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde au fost raportate 8.244 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 4,87%.

Potrivit sursei citate, construcţiile, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, respectiv 3.089 (+14,28%), 2.931 (+7,13%) şi 2.515 (+3,97%).

În septembrie 2024, s-au înregistrat 3.071 dizolvări de firme, cele mai multe în Bucureşti (507) şi în judeţele Constanţa (151), Timiş (146), Dolj (138) şi Cluj (138).

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu la Cluj-Napoca. Locul I, sportivii clubului clujean Whooooo Istru

Publicat

De

ju jitsu

A.C.S. Whooooo Istru Cluj-Napoca a organizat la Cluj-Napoca în perioada 15-16 noiembrie.2024, Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu ediția a III-a, eveniment ce a reunit luptători de vârste diferite din întreaga țară care s-au constituit în ambasadori ai artelor marțiale.

Scopul evenimemtului a fost de a promova sportul drept element esenţial pentru o educaţie de calitate, de a câştiga încredere și a promova un stil de viaţă sănătos, concretizat printr-o dezvoltare armonioasă durabilă.

”Publicul spectator prezent la sala de sport <<General Virgil Bădulescu>> a fost încântat de abilitățile, măiestria și spiritul de fair-play al tuturor sportivilor înscriși în concurs, fiind astfel încurajat să practice activităţile fizice şi sportive, în mod continuu, indiferent de vârstă.

Sportivii cu dizabilități de vedere, legitimați ai clubului Sakura Târgu Mureș, clasați constant pe podiumul campionatelor mondiale și europene de Para Ju Jitsu, au demonstrat în mod practic avantajul potenţialului sportiv pentru incluziune socială, integrare şi şanse egale prin crearea unui cadru social şi organizatoric favorizant”, au transmis organizatorii competiției.

Premierea, în prezența comandantului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”

Activitatea sportivă a fost înscrisă în calendarul Federației Române de Arte Marțiale pentru probele omologate de Federația Internațională de Ju Jitsu, iar această ediție a inclus întreceri sportive pe categorii de vârstă și greutate.

Premierea sportivilor și sportivelor de la fiecare probă din concurs a fost oficiată în prezența generalui maior Bogdan Cernat, comandantulul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, gazda evenimentului, și a lui Florentin Marinescu, președintele Federației Române de Arte Marțiale, 10 Dan Ju Jitsu.

La această ediție Martial Arts Open au fost prezenți luptători din Cluj-Napoca, Iași, Bistrița, Miercurea Ciuc, Șimleu Silvaniei, Giurgiu, Piatra Neamț, Sfântu Gheorghe, Reghin, Tecuci, Târgu Mureș, precum și arbitri de talie mondială și națională, care au avut o prestație impecabilă la toate cele 228 de probe de concurs.

Podiumul la Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu a fost anul acesta ocupat de A.C.S. Whooooo Istru Cluj-Napoca – locul I, A.C.S. Red Dragon Reghin – locul II și A.C.S. Aquila Giurgiu – locul III.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâncraiu a primit titlul de ”Sat European de Tineret” în anul 2025. Este prima localitate maghiară premiată

Publicat

De

sâncraiu

Comuna clujeană Sâncraiu a primit titlul de ”Sat European de Tineret” în anuk 2025 în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Vatra Dornei, în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural.

European Youth Village – Sat European de Tineret este un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural.

”Această distincție prestigioasă este rezultatul muncii dedicate a tinerilor noștri, al inițiativelor noastre de consolidare a comunității și al programelor inovatoare dezvoltate.

Programul European Youth Village, coordonat de Go Free și Asociația pentu Dezvoltare Activă, a fost lansat în 2018 cu scopul de a sprijini tinerii care locuiesc în mediul rural, de a consolida comunitățile acestora și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții din aceste zone.

Comunitățile participante au oportunitatea de a dezvolta proiecte care încurajează implicarea socială și dezvoltarea personală a tinerilor”, au spus managerul de proiect Póka Jácint-Tivadar pentru Cluj24.

Candidatura, depusă în iulie

Procesul demarat pentru obținerea titlului a început în iulie 2024, când s-a depus cererea de candidatură.

”Scopul nostru principal a fost să identificăm provocările și oportunitățile cu care se confruntă comunitatea noastră, cu un accent special pe nevoile tinerilor.

Pe parcursul mai multor etape ale procesului de selecție, am prezentat situația comunității noastre, obiectivele pe care ni le-am propus și activitățile pe care le planificăm pentru a le atinge.

Am considerat esențială implicarea tinerilor, utilizarea eficientă a spațiilor comunitare și organizarea de evenimente care să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a acestora”, a explicat Poka.

Activități derulate în 2025

Pentru tinerii din Sâncraiu obținerea titlului nu este doar o recunoaștere, ci și o responsabilitate, iar pentru anul 2025 sunt prevăzute numeroase programe și evenimente, printre care workshopuri pentru dezvoltare personală și profesională, evenimente sportive și acțiuni ecologice, eeri de film, cluburi de carte și evenimente comunitare.

”Prin aceste activități, ne propunem să construim o comunitate de tineri puternică și unită și să facem viața rurală mai atractivă. Împreună cu tinerii locali, dorim să contribuim la un viitor mai bun pentru Sâncraiu”, a mai spus managerul de proiect.

La gala organizată în perioada 15–17 noiembrie la Vatra Dornei au fost premiate patru localități: Lipova, Pârjol, Berești-Tazlău și Sâncraiu, care a devenit, astfel, prima localitate maghiară ce a obținut acest titlu.

Echipa de tineri

Echipa care a contribuit la succesul candidaturii este formată din: Póka Jácint-Tivadar (manager de proiect), Bálint Orsolya-Mónika, Okos Rigó Aliz-Ibolya, Lukács Eszter, Kismihály Barbara și Póka András-Kristóf.

Citește mai departe

EDUCATIE

Rector UMFIH: Concursul de rezidențiat de la Cluj, fără incidente. Cel mai mare punctaj la Medicină a fost de 931 de puncte

Publicat

De

rezidențiat

Concursul de rezidențiat organizat, duminică, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca s-a desfășurat fără incidente, fiind înscriși peste 1.300 de candidați. 

”S-a finalizat cu bine concursul de rezidențiat 2024. Ca președinte al comisiei locale, împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație, am organizat desfășurarea în condiții cât mai bune pentru candidați a acestui adevărat test de anduranță pentru absolvenții noștri, în urma căruia își aleg viitoarea specialitate.

Totul a decurs conform așteptărilor, fără niciun incident, astfel încât concurenții s-au putut concentra exclusiv la obținerea unui rezultat cât mai bun, care să le permită alegerea specialității dorite”, a transmis rectorul UMFIH, Anca Buzoianu.

Cele mai mari punctaje

Potrivit acesteia, cel mai mare punctaj obținut pe domeniul Medicină a fost de 931 de puncte, pe domeniul medicină dentară 905 puncte, iar la Farmacie 849 de puncte.

Urmează alcătuirea ierarhiei pe domenii la nivel național, iar apoi alegerea specialității, organizată pentru toți candidații în decurs de 2-3 zile.

”Felicit toți absolvenții pentru rezultatele obținute și le mulțumesc tuturor colegilor implicați în organizarea concursului, care ca de fiecare dată a fost impecabilă: comisiei locale de rezidențiat, șefilor de clădiri, șefilor de sală și colegilor supraveghetori, domnului prorector Nicolae Crișan, domnului director administrativ Liviu Lazea, și doamnei secretar șef al Universității Valeria Meseșan, toți au făcut ca lucrurile să se desfășoare perfect.
Sper ca și în acest an, după centralizarea rezultatelor, să fim printre cei mai buni, așa cum ne-am obișnuit!”, a mai spus Buzoianu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax