ACTUALITATE
Cod PORTOCALIU de vreme severă în județul Cluj

Un cod portocaliu de vreme severă a intrat în vigoare joi de la 11:45. Acesta va fi valabil până la 12.30.
Fenomene meteorologice asteptate: averse care vor depăşi 35 … 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului.
Localitățile vizate sunt Poieni, Săcuieu și Ciucea.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Primarul Emil Boc a făcut un apel apăsat asupra necesității unei reforme administrative asumate de Guvern, după alegerile din mai, chiar cu riscul căderii guvernului.
Primarul Clujului, Emil Boc, face un apel ferm pentru reforma administrativă, subliniind că viitorul orașului depinde de dezvoltarea zonei metropolitane. Acesta susține că fără o consolidare juridică a zonei metropolitane, proiectele de mobilitate și extindere urbană vor fi dificil de implementat.
Reforma administrativă trebuie asumată cu riscul căderii guvernului
Edilul consideră că reforma administrativă trebuie să fie o prioritate pentru viitorul guvern, chiar și cu riscul căderii acestuia.
„Sper că o să vină și reforma administrativă după alegerile din mai și un Guvern își va asuma, chiar cu riscul de a cădea un guvern, dar să facă reforma administrativă să putem avea o zonă metropolitană consolidată juridic”, a declarat primarul Clujului.
Emil Boc face de ani buni presiuni asupra guvernului pentru realizarea reformei administrative și crearea unui cadru legal clar pentru funcționarea zonelor metropolitane.
„Fără acordul primarilor nu am fi putut muta un pai”
În prezent, dezvoltarea zonei metropolitane se bazează exclusiv pe cooperarea dintre primari, însă această formă de colaborare nu oferă suficientă stabilitate pe termen lung, arată primarul.
„Noi, astăzi, dacă nu am avea înțelegere, nu am putea face nimic în zona noastră. Fără acordul primarilor din zona metropolitană nu am fi putut muta un pai. Dacă reforma nu s-a putut face de sus în jos, noi am făcut-o de jos în sus, colaborând între noi și absorbind fonduri europene, prin care am creat dezvoltare”, a subliniat Emil Boc.
Fără reforma administrativă, Clujul nu poate crește
„Singura soluție a Clujului pe termen mediu și lung este dezvoltarea zonei metropolitane a Clujului, acesta este viitorul Clujului. Suntem cei mai avansați din România pe partea trenului metropolitan și ne chinuim să ducem locurile de muncă, locuirea de calitate, mobilitatea alternativă, cu trenul, dincolo de Cluj”, a declarat Emil Boc, în ședința consiliului local de joi.
Primarul a explicat că orașul are resurse limitate în ceea ce privește dezvoltarea urbană în interiorul municipiului. Singura zonă unde mai există posibilitatea unei extinderi semnificative este cartierul Sopor, însă acesta depinde de adoptarea noului Cod al Urbanismului.
„Clujul are resurse limitate în municipiu, nu are mari rezerve, iar cele pe care le avem, le utilizăm. La Sopor așteptăm codul urbanismului ca să putem trece la faza de implementare, singurul cartier mare, de dimensiunea Mănășturul, care poate fi dezvoltat în municipiu”, a explicat Boc.
Proiecte strategice pentru viitorul Clujului
Edilul a subliniat că administrația locală lucrează de ani de zile la proiecte majore menite să pregătească Clujul pentru anul 2050, printre care se numără centura metropolitană, metroul sau trenul metropolitan.
Boc a amintit și de proiectele deja finalizate, precum Autostrada Transilvania și Centura Vâlcele-Apahida, care au contribuit la scoaterea traficului greu din oraș.
„Lucrăm de mulți ani la aceste proiecte. Gândiți-vă la centură, la metrou, trenul metropolitan ca să nu mai vorbim de cele realizate deja: Autostrada Transilvania, Centura Vâlcele-Apahida, primul moment de extindere și de scoatere a traficului greu din Cluj. Aceste proiecte duc viitorul Clujul la nivelul anului 2050, așa gândim dezvoltarea, pentru că altfel, inevitabil, ajungem la un moment în care mai poți doar să îmbunătățești ce ai, dar nu mai ai unde să te extinzi. Așa se întâmplă peste tot în lume”, a explicat edilul.
Edilul insistă că, fără această reformă, Clujul se va confrunta în curând cu limitări majore în ceea ce privește extinderea și modernizarea infrastructurii.
CULTURA
VIDEO FOTO. Ateliere de teatru, spectacole și vizite în culise: Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca

Teatrul Național Cluj-Napoca și-a deschis miercuri, 27 martie, porțile pentru publicul de toate vârstele, cu ocazia celei de-a XV-a ediții a Zilei Porților Deschise. Evenimentul a marcat Ziua Mondială a Teatrului și a adus împreună iubitorii de teatru printr-o serie de spectacole, ateliere interactive, instalații artistice și vizite în culise.
„O tradiție a comunității clujene”
„Este deja o tradiție a comunității clujene, o tradiție a Teatrului Național. Este un eveniment care are loc în fiecare an, pe 27 martie – o zi foarte importantă pentru oamenii de teatru și pentru spectatori, pentru că este Ziua Mondială a Teatrului”, a declarat Emma Pedestru, secretarul literar al teatrului.
VIDEO FOTO. Ateliere de teatru, spectacole și vizite în culise: Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca
Evenimentul a fost conceput pentru a oferi o experiență completă, de la spectacole pentru copii și adolescenți, la ateliere de improvizație, pictură, discuții despre sustenabilitate și repetiții deschise.
Spectacole și activități pentru toate vârstele
De la primele ore ale dimineții, copiii s-au putut bucura de spectacolul de teatru de păpuși Tigrișori de Poveste, urmat de activități creative precum pictura pe față, modelajul de baloane și ateliere de măști și armuri de supereroi. Adolescenții au avut ocazia să participe la ateliere de teatru susținute de actrițele Diana Buluga și Elena Ivanca, unde au învățat cum să își exprime emoțiile și să își dezvolte încrederea prin jocuri teatrale.
Vizitele în culise, una dintre cele mai așteptate activități, au oferit participanților o perspectivă inedită asupra mecanismelor din spatele unui spectacol de teatru. Anul acesta, traseul a inclus și instalația artistică interactivă Ecouri din Culise, care a adus în prim-plan sunetele și poveștile din spatele cortinei.
Teatru radiofonic, spectacole-lectură și discuții despre sustenabilitate
Pentru pasionații de teatru și literatură, programul a inclus spectacolul-lectură Multe nu s-au spus de Alexandru Ceban, urmat de o sesiune de întrebări și autografe, și instalația audio AUZIT. Teatru radiofonic, care a adus în prim-plan magia teatrului sonor.
De asemenea, spectacolul educațional Extinct a fost urmat de o discuție despre sustenabilitate, oferindu-le spectatorilor ocazia să reflecteze asupra responsabilității sociale prin prisma artei teatrale.
O zi dedicată întregii familii
Emma Pedestru a subliniat importanța caracterului incluziv al evenimentului: „Este un eveniment dedicat întregii familii, prin urmare avem activități dedicate copiilor – spectacolul de teatru de dimineață, ateliere speciale, dar și evenimente gândite pentru adolescenți și adulți – spectacole-lectură, repetiții cu public, vizite în culise, potrivite pentru toată familia.”
Seara s-a încheiat cu spectacolul La Famiglia, o producție a studenților de la Facultatea de Teatru și Film, care a adus pe scenă energia și umorul commediei dell’arte.
Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca a fost, și în acest an, un prilej de a celebra arta teatrală, de a aduce comunitatea mai aproape de scenă și de a inspira noi generații de spectatori.
Daria Mustea
ADMINISTRAȚIE
Primăria Cluj-Napoca montează camere video la punctele gospodărești cu cartelă. Boc: „Reparațiile sunt extrem de costisitoare”

Un sistem de supraveghere video va fi amplasat la insulele ecologice digitalizate, pentru combaterea vandalismului și a depozitării ilegale de deșeuri, a anunțat primarul Emil Boc.
Pentru a asigura funcționarea eficientă a punctelor gospodărești cu cartelă și pentru a descuraja vandalismul sau depozitarea ilegală a deșeurilor, toate insulele ecologice vor fi dotate cu camere de supraveghere video.
Depunerea deșeurilor, permisă doar celor cu cartelă
Fiecare familie primește o cartelă de acces la punctul gospodăresc, iar numai locuitorii dintr-un anumit bloc sau zonă pot utiliza punctele de colectare. În cazul în care cineva încearcă să depoziteze ilegal deșeuri, imaginile surprinse de camerele de supraveghere vor ajuta autoritățile să ia măsuri.
„Punem camere video la asociațiile de proprietari acolo unde sunt deja montate aceste puncte, pentru că deteriorarea lor este extrem de costisitoare ca reparații și de asemenea ca să fim siguri că nimeni nu mai lasă gunoiul lângă punctul gospodăresc, pentru că dacă nu ai cartelă nu poți să depui în punctul gospodăresc. Fiecare asociație primește numărul de cartele, fiecare familie primește cartela și doar ea poate să utilizeze punctul gospodăresc, să introducă pe cinci fracții. Dacă altcineva vine acolo ca să depună gunoi, trebuie camere video pentru a putea fi siguri că introducem în sfârșit o rigoare totală și deplină”, a explicat Boc.
1,2 milioane de lei alocați pentru sistemul de monitorizare
Pentru implementarea acestui sistem, printr-un amendament depus de primarul Emil Boc și votat de Consiliul Local, s-au alocat 1,2 milioane de lei pentru supravegherea video a punctelor gospodărești.
Această sumă este împărțită astfel:
- 900.000 de lei pentru instalarea camerelor video;
- 300.000 de lei pentru finanțarea abonamentului de date necesar transmiterii imaginilor.
Primăria Cluj-Napoca accelerează procesul de instalare a insulelor ecologice pentru colectarea selectivă a deșeurilor, cu un total de 352 de puncte gospodărești programate pentru montare până la mijlocul anului 2026.
Peste 50 de insule ecologice vor fi amenajate la Cluj-Napoca
Până în prezent, 42 de insule ecologice au fost deja instalate, iar locuitorii au început să primească cartele de acces pentru gestionarea controlată a deșeurilor.
„Sunt 352 de insule ecologice care vor fi montate în oraș anul acesta sau până la mijlocul anului viitor. Deja 42 sunt montate, unii locuitori au primit deja cartelele pentru noile puncte gospodărești cu cinci fracții”, a declarat primarul Emil Boc.
EVENIMENT
FOTO. Garsonieră de 11 mp, scoasă la vânzare în Cluj-Napoca. Prețul e URIAȘ, dar clujenii își permit

O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 11 mp situată în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, care ar fi ”ideală” ca investiție.
Garsoniera se găsește la etajul 2 într-un bloc de 4 etaje construit în 1977, având o zona comuna- zona de dormit si bucătărie, baie.
De asemenea, este mobilata si utilata, fiind proaspăt renovată.
”Este în zona strazii Lacramioarelor – capat de Andrei Muresanu, foarte aproape de statiile de autobuz, magazine, centru, Iulius Mall, FSEGA”, se arată în anunț.
Garsoniera se vinde cu 43.500 de euro, ceea ce înseamnă un preț de aproape 4000 de euro pe metru pătrat.
Anuntul nu a rămas neremarcat pe rețelele sociale, și a generat două comentarii din partea internauților: ”Vinzi cotețul” și ”V-ați stricat la cap”.