Connect with us

EVENIMENT

COD GALBEN prelungit la Cluj. Ploi și VIJELII până joi dimineața. Rafale de vânt de până la 65 de kilometri pe oră

Publicat


Vremea instabilă se menține la Cluj și în aproape toată țara. Sunt așteptate din nou ploi și intensificări ale vântului și, izolat, grindină.

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea Cod Galben pentru Cluj până joi, 31 august, ora 02.00.

COD GALBEN prelungit la Cluj. Ploi și VIJELII până joi dimineața. Rafale de vânt de până la 65 de kilometri pe oră

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.
Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care va bate în rafale de 55 – 65 de kilometri pe oră, și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-30 de litri pe metru pătrat și izolat peste 40 de litri pe metru pătrat.

vreme cluj

De asemenea, un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică este valabil astăzi, miercuri, 30 august, până la ora 23.00.

În nordul și estul Munteniei, estul Transilvaniei și în Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70 – 80 de kilometri pe oră), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp de una până la trei ore sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 35 – 40 de litri pe metru pătrat și izolat peste 50 – 60 de litri pe metru pătrat.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Accidentat în Cheile Turenilor, EVACUAT de Salvamont cu elicopterul

Publicat

salvamont

Salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, au intervenit, în weekend, la un caz medical care a necesitat sprijinul elicopterului SMURD, în Defileul Cheile Turenilor. Un tânăr de 24 de ani s-a accidentat la un umăr în zona cascadelor din defileu.

„Țin să felicit Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo pentru profesionalismul dovedit și pentru modul în care a gestionat acțiunea de salvare. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de iubitorii de munte și mișcare în aer liber, mereu pregătiți să interveniți”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

salvamont

FOTO. Accidentat în Cheile Turenilor, EVACUAT de Salvamont cu elicopterul

Salvamontiștii care asigurau permanența la Baza Salvamont Cheile Turzii au ajuns la accidentat, i-au acordat primul ajutor și i-au imobilizat umărul în vederea evacuării. Întrucât zona defileului este una accidentată, deplasarea se face pe cablurile metalice iar victima nu se putea deplasa, o evacuare terestră pe targă ar fi necesitat multe ore și sprijin uman consistent. Astfel, având în vedere condiția medicală a victimei, s-a luat decizia solicitării sprijinului aerian.

salvamont

Elicopterul SMURD a sosit deasupra defileului, a lansat pe cablu un salvator, care împreună cu cei trei salvamontiști au pregătit victima pentru trolierea în elicopter. Operațiunea de salvare a fost una exemplară, după cum reiese din mesajul pe care pilotul elicopterului l-a transmis salvamontiștilor după transportul victimei la spital și încheierea misiunii:

„Mulțumim pentru încrederea acordată! Oricând, cu plăcere venim. Aveți respectul nostru pentru eforturile depuse în slujba populației! Apreciem profesionalismul dvs., ceea ce face colaborarea facilă și intervenția rapidă și precisă”, a precizat comandantul aeronavei MAI.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Neluțu Sabău a SEMNAT cu „U” Cluj până în 2027

Publicat

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj

Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu Ioan Ovidiu Sabău pentru prelungirea contractului scadent în această vară. Antrenorul principal a semnat, luni, noua înțelegere, valabilă până la finalul sezonului 2026/2027.

Revenit la ”U” la mijlocul sezonului 2022/2023, primul după întoarcerea în Superligă, Ioan Ovidiu Sabău a condus echipa spre o finală de Cupa României la finalul acelui sezon, iar “Șepcile roșii” s-au aflat atunci la un penalty de trofeu.

Neluțu Sabău a SEMNAT cu „U” Cluj până în 2027

În sezonul 2023/2024, cu Ioan Ovidiu Sabău pe bancă din luna august, ”U” a fost la un pas de calificarea în play-off și a ajuns până în penultimul act din Cupa României.

Sezonul 2024/2025 a adus cea mai bună performanță din ultimii 53 de ani pentru ”U”. Echipa noastră a reușit calificarea în play-off pentru prima dată de la introducerea acestui format, ceea ce înseamnă și clasarea între primele șase echipe din Superliga, ultima realizare similară fiind consemnată în sezonul 1971/1972, când „studenții” s-au clasat pe locul 3. Pe parcursul sezonului regular, ”U” a fost lider timp de 18 din totalul de 30 de etape.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se ÎNTRERUPE furnizarea apei potabile în Cluj. Vezi când și unde

Publicat

apă

În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apa Someș va întrerupe furnizarea apei potabile, astfel:

Data efectuării lucrării: 26 Martie 2025

Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA

Se ÎNTRERUPE furnizarea apei potabile în Cluj. Vezi când și unde

Strada/lista strazilor afectate: Str. George Bacovia; str. Pablo Picasso; str. Sergiu Celibidache; str. Teo Peter; str. Victor Papilian; Aleea Muzicii; str. Vasile Stoica; str. G. V. Bibescu; str. Panait Istrati; str. Iuliu Merca; str. Aurel Gurghianu; str. Nichita Stanescu; str. Mircea Eliade; str. Grigore Moisil; str. Miko Imre; str. Stefan Augustin Doinas; str. C-tin Noica; Calea Turzii intre str. C-tin Noica si str. Grigore Moisil – nr. pare; str. Lunii intre nr. 1 si nr. 16; str. Rapsodiei nr. 14; str. Observatorului nr. 119 si nr. 121; str. Eugen Ionesco intre str. Lunii si str. George Bacovia; str. Buna Ziua intre str. Pompiliu Teodor si Calea Turzii; str. Pompiliu Teodor; str. Marin Sorescu; str. Augustin Buzura; Aleea Marin Preda; Aleea Zaharia Stancu; Str. Kelemen Lajos; str. Erkel Ferenc; str. Buna Ziua nr. 25 A, B, C, D, E, F; Calea Turzii intre str. Buna Ziua si str. Wolfgang Amadeus Mozart;

Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 12:00

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Proteză de mână la preț de telefon mobil și o mănușă inteligentă. Soluții medicale dezvoltate de studenții UTCN

Publicat

De

Proteză

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au prezentat două proiecte revoluționare în cadrul competiției Internet of Things Student Challenge 2025. Este vorba despre o proteză de mână și o mănușă inteligentă.

Arthromech și SmartGlove sunt două dispozitive inovatoare care vizează îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și a celor care necesită recuperare motorie.

Arthromech, proteza la preț de telefon mobil

Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc fără o mână funcțională din cauza accidentelor, malformațiilor congenitale sau altor afecțiuni medicale. Costurile ridicate ale protezelor avansate fac ca acestea să fie inaccesibile pentru multe persoane.

Echipa UTCN propune Arthromech, o proteză inteligentă, accesibilă și ușor de utilizat.

„Este vorba despre o proteză pentru persoanele care au pierdut o mână sau s-au născut cu un handicap. Un astfel de dispozitiv, în momentul actual, este extrem de scump, iar oamenii nu își permit, în general, să folosească un asemenea dispozitiv ca să își îmbunăîtățească viața de zi cu zi. Proiectul nostrum promite să fie accesibil ca și preț și ușor de utilizat. Nu folosește sisteme complexe, ci se bazează pe mișcările de bază ale mâinii umane, încercând să îi ajute pe cei care au nevoie”, au explicat cei din echipa ProsthetiX.

Dispozitivul oferă trei moduri de control:

  • Automat – proteza detectează un obiect și îl apucă, menținând prinderea până când utilizatorul decide să îl lase.
  • Prin aplicație mobilă – utilizatorii pot controla mișcările protezei direct de pe telefon, prin Bluetooth.
  • Prin comenzi vocale – proteza poate fi operată prin comenzi simple, precum „open” și „close”.

Cum funcționează proteza smart?

„Mișcările mâinii pot fi controlate în trei moduri. În primul rând, ne-am dorit să implementăm un mod automat, pornind de la observația că rareori luăm un obiect în mână cu intenția de a îl ține nemișcat. Astfel, ne-am gândit să implementăm un mod în care, dacă mâna detectează un obiect, aceasta să îl apuce, iar cât timp mișcăm obiectul dintr-o parte în alta, de exemplu dacă dăm cu mătura, aceasta rămâne în mână, iar dacă vrem să îi dăm drumul, trebuie doar să ținem brațul nemișcat pentru câteva momente.

Ne-am gândit să îmbunătățim mâna folosind ceva ce potențialii utilizatori au deja – telefonul mobil. Am creat o aplicație mobilă, conectată la mână prin Bluetooth, care poate fi folosită în modul manual sau voice control. Prin modul voice control putem utiliza mâna prin comenzi vocale, spre exemplu spunând open sau close. De asemenea, putem implementa gesturi, tot prin aplicația de pe telefonul mobil”, au mai explicat studenții.

Proteza are potențialul de a transforma viețile celor care au nevoie de o astfel de soluție, oferind tehnologie de ultimă generație la prețul unui telefon mobil.

SmartGlove, mănușă inteligentă pentru recuperare medicală

Un alt proiect prezentat, SmartGlove, este o mănușă inteligentă destinată pacienților cu deficiențe motorii ale mâinii, cauzate de accidente sau boli neuronale. Dispozitivul permite un plan de tratament personalizat, care poate fi urmat atât la domiciliu, cât și într-un cabinet medical.

Mănușa este echipată cu senzori de flexiune, care detectează mișcările degetelor și oferă feedback vizual prin aprinderea unor LED-uri, dar și asistență motorizată, printr-un motor stepper ajută degetele afectate să se miște corect, accelerând recuperarea.

„Foarte mulți oameni suferă de deficiențe motorii ale mâinii, fie cauzate de un accident sau de anumite boli neuronale. Noi venim cu un plan de tratament care poate fi implementat și la domiciliu, sub supravegherea unui terapeut de la distanță, și la cabinet, astfel încât să poată fi făcut un antrenament special și personalizat în timp, în urma evoluției pacientului.

Avem pe mănușă senzori de flexiune, care transmit feedback vizual în funcție de poziția mâinii. Astfel, dacă pacientul reușește să își strângă complet toate degetele, se aprinde becul albastru, semnalizând acest lucru. În momentul în care avem un deget mai afectat, care nu are mobilitatea celorlalte, am implementat un mic motor care îl va trage, astfel încât să ajute degetul să ajungă în poziția celorlalte și să grăbească vindecarea”, au explicat studenții din echipa NeuroFlex.

Tratament la cabinet sau la domiciliu

Totodată, prin conectivitatea online, medicii pot monitoriza progresul pacienților în timp real printr-o interfață web.

„Sperăm să implementăm mult mai ușor tratamentul acasă și doctorul să aibă acces în timp real, datorită interfeței web la care este conectată mănușa, la evoluția pacientului”, au mai arătat aceștia.

Ambele proiecte demonstrează că tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăți viața celor care au nevoie de soluții accesibile și eficiente. Studenții UTCN au reușit să aducă în prim-plan două idei cu un impact major, dovedind că viitorul inovației trebuie să fie incluziv și accesibil pentru toți.

Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate