ACTUALITATE
Cod galben de ninsori și viscol în 10 județe din țară, în zone montane. Vezi care sunt zonele vizate
A fost emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) o atenţionare Cod galben de ninsori și viscol, valabilă de miercuri seara, până joi dimineața.
Astfel, în intervalul 6 ianuarie, ora 18:00 – 7 ianuarie, ora 10:00, în Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, îndeosebi la altitudini de peste 1.400 de metri, unde vântul va avea intensificări cu rafale de 70 – 80 km/h şi va fi viscol ce va determina scăderea semnificativă a vizibilităţii, după cum avertizează meteorologii.
Precipitații în majoritatea zonelor din țară
Județele vizate de codul galben emis sunt Alba, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu şi Vâlcea.
De asemenea, în majoritatea regiunilor din țară, în intervalul miercuri, de la ora 14:00, până sâmbătă, la ora 10:00, va fi în vigoare o informare meteo de precipitaţii moderate cantitativ şi intensificări ale vântului.
Sursa: agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
A început la Cluj FITT, prima ediție. Elena Ivanca: Mi-aș dori ca acest festival să CURGĂ precum apele când sunt în matcă
Joi, 3 octombrie, a început la Cluj-Napoca prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Transilvania (FITTransilvania). Organizatorii promit să însenineze atmosfera Clujului cu patru zile pline de teatru, muzică și dans.
Iată ce poți face în fiecare zi a festivalului.
Joi, 3 octombrie, cinema Dacia găzduiește 2 reprezentații cu acces gratuit. De la ora 19:00, Scene dintr-un vis, după W. Shakespeare, aduce pe scenă echipa Elena Ivanca Studio dar și pe participanții la atelierul „Actor pentru o zi”, în care 30 de clujeni au acceptat provocarea de a-și testa talentul. De la ora 20:00, trupa Teatralia prezintă Ursul, de A.P.Cehov.
A început la Cluj FITT, prima ediție. Elena Ivanca: Mi-aș dori ca acest festival să CURGĂ precum apele când sunt în matcă
Primii spectatori ai zilei de vineri, 4 octombrie, sunt copiii, invitați, de la ora 16:00, la Pălăria Buclucașă, la Teatrul Puck. Pentru cei pasionați de fotografie artistică, este programat atelierul Personajul prin lumini și umbre, la ora 14:00, la Muzeul de Artă.
Cântăreața cheală, spectacol coregrafic- lecturǎ, se joacă, de la 17:30, în Sala Studio a Academiei de Muzicǎ “Gheorghe Dima”. Elena Ivanca Studio și studenți ai Academiei de Muzică propun o punere în scenă a piesei lui Eugen Ionesco în care dansul este completat de cuvinte și cuvintele sunt înlocuite de dans. Dansul continuă seara, de la 18:30, în Piațeta Universității, alături de Cluj Tango Orchestra, Compania de Tango Cluj și Cluj Tango Studio la Buenos Aires Tango Night. De neratat în aceeași locație spectacolul Alice, o adaptare a poveștii lui Lewis Caroll în viziunea Adei Milea.
„6 reprezentații teatrale sunt programate sâmbătă”
Sâmbătă, 5 octombrie, debutează cu o serie de conferințe dedicate teatrului. La Casa TIFF, cu acces liber, publicul se poate întâlni cu vicepreședintele UNITER, Aura Corbeanu, regizorul Andrei Măjeri și designer-ul Lucian Broscățean pentru a aborda diferite fațete ale artei teatrale. Nu mai puțin de 6 reprezentații teatrale sunt programate în această zi: Inner Storm (ora 17:00, Academia de Muzică), one woman show Shirley Valentine (ora 18:00, ora 20:30, Teatrul de Păpuși Puck), Ce nemaipomenită abureală! (ora 19:00, Facultatea de Teatru și Film), Ultima iubire a lui Cezar (ora 19:00, Studio Euphorion) și Artă (ora 19:00, Cercul Militar).
Vlad Corb & Prietenii și trupa Lună Amară promit să închidă a treia zi de festival cu două super concerte, în Piațeta Universității, începând cu ora 20:00.
Hamlet, o magistrală punere în scenă, pe ritmuri de flamenco
Doi cunoscuți critici, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, deschid ziua de duminică, 6 octombrie, cu discuții despre teatru, la conferințele găzduite de Casa TIFF, de la ora 11:00. Deja sold out, spectacolul Zeițe de categoria B va fi savurat, de la ora 18:00, la Teatrul Național, de cei ce au reușit să își achiziționeze un bilet.
Poate cel mai așteptat spectacol al primei ediții FITTransilvania, Hamlet, o magistrală punere în scenă, pe ritmuri de flamenco, a tragediei shakespeariene, începe, la ora 20:30, la Casa de Cultură a Studenților, o ocazie unică de a-i vedea, la Cluj, pe dansatorii Jesus Herrera Flamenco Ballet, alături de Corul Voces Amabile al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. Ritmurile de jazz încheie experiența FITTransilvania, cu un concert gratuit oferit de Dima Belinski Band, în Piațeta Universității, de la 19:30.
„Dumnezeu mi-a scos în cale oameni care m-au copleșit cu bunătatea lor”
Inițiatoarea acestui festival, actrița clujeană Elena Ivanca, a vorbit despre proiect cu Cluj24: „Orice festival își poate găsi locul la Cluj dacă pornești cu bunăcuviință, cu credință și respect pentru spectatori. Nu suntem în concurență cu nimeni, celelalte festivaluri teatrale cu tradiție nu pot să fie decât modele pentru noi.
Am credința că vin generații care au nevoie de aceste modele, vin generații care trebuie să-și îndrepte atenția nu doar spre marile festivaluri muzicale ci și spre un festival de teatru care poate îi va inspira…
Dac-aș fi avut de la început dimensiunea tuturor lucrurilor în care m-am implicat, n-aș mai fi plecat cu atât de mult curaj, dar ceea ce mă bucură nespus este că, la vârsta mea, am găsit forța să pornesc niște lucruri.
Sunt copleșită de faptul că am găsit parteneri în Cluj care, dincolo de forța lor financiară, au o calitate umană impresionantă.
Eu sunt foarte bine echilibrată emoțional, dar vreau să vă spun că am avut întâlniri de la care am plecat plângând, o bucurie pe care nu am mai trăit-o de mult și uneori îmi spun că poate de aceea a trebuit să pornesc acest festival ca să întâlnesc niște oameni de o generozitate financiară și umană cum nu mi-am imaginat niciodată.
Dumnezeu mi-a scos în cale oameni care m-au copleșit cu bunătatea lor, cu încrederea lor, oameni care, paradoxal, nu mi-au cerut nimic din tot ceea ce înseamnă pachet de sponsorizare.
Mă gândeam de mult să pornesc un astfel de festival, dar în același timp mă întrebam dacă n-ar trebui ca cineva mai tânăr să facă asta.
Ideea s-a declanșat la întâlnirea cu un rol și un regizor care au reechilibrat ambițiile mele artistice. Este vorba de spectacolul Zeițe de categoria B a regizorului Andrei Măjeri.
Am trăit așa niște bucurii cu acest spectacol, rolul mi-a dat o forță incredibilă care m-a determinat să pun în aplicare gândul meu.
„O mare șansă a fost să identific o echipă de excepție”
Eu am o grupă de teatru în care lucrez cu adolescenți iar mama unuia dintre ei mi-a zis la un moment dat că am spirit de antreprenor. M-a ajutat în a construi acest proiect, ocupându-se cu proiecte europene, l-am depus la Primărie în martie 2024 iar aceasta l-a agreat și mi-a acordat finanțare la sfârșit de mai.
Ei, atunci a început nebunia… O mare șansă a fost să identific o echipă de excepție, Cristian Avram, care are o experiență vastă în organizare de evenimente, Cristinel Nedea, director artistic, o prietenă care se ocupă de crearea de conținut și fotografie, o echipă de designeri, avocați…
Cea mai mare realizare a fost, însă, faptul că am reușit să atrag de partea mea oameni deosebiți, pe care i-am molipsit cu credința mea, și aici mă refer la sponsori. Am pornit cu gândul că acest festival va merge mai departe și-l voi putea dărui copiilor mei.
„Avem nevoie de cât mai multă cultură”
Este un festival oferit aproape în exclusivitate publicului, de toate categoriile de vârstă. Mă gândesc la un mix între actori amatori și cei profesioniști, mă gândesc la o ediție în care să implic trupe de adolescenți, facultățile de teatru. Acest festival are șanse să crească…
Avem nevoie de cât mai multă cultură, avem nevoie de lucruri de calitate, avem nevoie de oameni care să creadă în asta, să vadă dimensiunea și impactul pe care-l poate avea asupra copiilor noștri această formă de manifestare.
„Mi-aș dori ca acest festival să curgă precum apele când sunt în matcă”
Bugetul nu ne-a permis să invităm foarte multe trupe dar toate acelea pe care le-am invitat au acceptat să vină aproape pro bono. Le-am suportat doar cheltuielile de deplasare și acomodarea la Cluj.
Nu doresc să demonstrez nimic, nu vreau să ies în piața publică și să zic ia uitați ce-am făcut eu, mi-aș dori ca acest festival să curgă precum apele când sunt în matcă și dacă vreodată aceste ape vor ieși din matcă, să iasă doar prin dorința de a întâlni oameni și prin forma de a răsplăti publicul, în primul rând și partenerii aceștia excepționali”.
Programul FITT
Programul complet al festivalului poate fi găsit AICI, iar biletele sunt disponibile pe bilete.ro și în Agenția de bilete a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
Festivalul Internațional de Teatru Transilvania este organizat de Asociația Elena Ivanca Studio, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Partenerul principal al festivalului este Fundația Transilvania Leaders.
ECONOMIE
Dezbatere la Cluj despre exporturile României la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane. Soluție de redresare a deficitului
O dezbatere economică despre soluțiile de îmbunătățire a exporturilor României va avea loc, vineri, la Cluj-Napoca, la Herbfest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, a anunțat președintele Clubului German al Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT), Florin Sabou.
Acesta a declarat, joi, că dezbaterea intitulată „România – Cum devenim o economie și industrie de export?” va avea loc în Aula Magna a UBB și va aduce laolaltă lideri din cele mai importante companii care acționează în sectoare de interes național ale economiei românești.
Ministrul Economiei, la Cluj
”Este o inițiativă a companiilor româno-germane spre publicul larg, de a interacționa cu publicul local.
Dezbaterea de la UBB se referă la modul în care putem îmbunăți activitatea companiilor din regiune și a exportului. Exportul este o temă necesară României pentru a redresa deficitul și a evita măririle de taxe care descurajează investitorii străini”, a spus Sabou.
Printre invitații dezbaterii se numără Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental, General Manager, Dan Crișan, COO PENNY | REWE ROMANIA SRL, Maria Metz, CEO NTT Data BMW Group, Bern Hörmann, CEO MHP Consulting Romania
De asemenea, va avea loc și o dezbatere despre învățământul dual academic, un mix de învățământ, referitor la studenții care vor face practică în companiile partenere ale universităților, la care va fi prezentă Ligia Deca, ministrul Educației.
Vor mai participa Vasile Țopa, rector UTCN, Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timișoara, Christian Săcărea, pro-rector UBB Cluj-Napoca, Monica Constantinescu, CFO Robert Bosch, Stefan Balster, managing director E.ON Business Services Cluj, Daniel Metz, vicepreședintele DWNT, Prorector Universitatea ”1 Decembrie” Alba-Iulia
Bere și mâncare nemțească
Programul Herbfest cuprinde și partea de socializare, cu bere și mâncare germană într-un cort imens amplasat în Piața Uniri.
De asemenea, va avea loc și Beer Bike – o activare inedită, unde participanții pot pedala și savura bere autentică nemțească, savurarea unui pahar de suc natural de fructe, preparat chiar de participanți prin pedalarea unei biciclete electrice care alimentează un storcător de fructe, Test Drive de Mașini Electrice cu mașini Mercedes-Benz EQE SUV și Mercedes-Benz EQA, dar și proiecții de filme în limba germană, cu subtitrare în limba engleză.
Herbfest are loc până duminică.
EVENIMENT
VIDEO. INCONȘTIENȚI. Doi copii au ieșit pe geamurile unei mașini care circula pe autostradă, lângă Turda
Distracție periculoasă. Doi copii, aflați într-o mașină care rula pe autostrada Transilvania, au ieșit pe geamurile din spate ale autoturismului pentru câteva secunde.
Cei doi erau ieșiți cu aproape jumătate din corp afară pe geam, în timp ce alte mașini circulau pe lângă ei.
VIDEO. INCONȘTIENȚI. Doi copii au ieșit pe geamurile unei mașini care circula pe autostradă, lângă Turda
Isprava celor doi a fost filmată cu o cameră de pe bordul unei mașini care circula în spate, iar imaginile au fost postate pe pagina de facebook Info trafic Cluj-Napoca.
Totul s-a petrecut pe A3, în dreptul localității Turda.
Din fericire, copiii nu au pățit nimic și s-au reașezat pe scaune, dar pentru câteva secunde au “călătorit” pe jumătate afară din mașină, un lucru deosebit de periculos, care i-a disturbat și pe alți șoferi aflați în trafic.
În octombrie, cardurile de alimente vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei. Peste 2,6 milioane de români vor primi această tranșă pentru achiziționarea de alimente.
Cardurile de alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate din data de 15 octombrie, cu o nouă tranșă de 250 de lei, a anunțat miercuri ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, citat de Alba24.ro.
Guvernul a majorat plafonul veniturilor de la care se acordă voucherele sociale, la 2.210 lei. Măsura a fost luată în contextul creșterii pensiilor din septembrie.
O nouă tranșă de 250 de lei pe cardurile de alimente, în octombrie. Când vor intra BANII
Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:
– persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
– persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Cardurile sociale pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.
„Încărcarea cardurilor de alimente (tichete sociale) cu valoarea de 250 lei va începe din data de 15 octombrie”, a precizat ministrul, miercuri, pe pagina de Facebook.
Până la această dată, beneficiarii de carduri de alimente au primit tranşa de 250 de lei pentru alimente în lunile februarie, aprilie, iunie şi august. Astfel, mai rămân de virat doar două tranşe, în lunile octombrie şi decembrie, însumând 500 de lei.
Situații întâlnite de beneficiari, explicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Am primit cardul, dar nu este încărcat
Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română.
Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.
Am pierdut cardul / cardul nu funcționează
Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului.
Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.
Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:
– Edenred: 021 301 33 03
– Sodexo: 021 204 46 64
– UP România: 0374 66 22 73
De unde pot cumpăra alimente/mese calde
Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.
Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente: din 2025, valoarea voucherelor se reduce la jumătate
În cursul anul 2024, cardurile de alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate cu câte o tranșă de 250 lei, o dată la două luni.
În perioada 2025 – 2027, acestea vor avea o valoare nominală de 125 lei.