EVENIMENT
Clujul, sub COD GALBEN de vânt. La MUNTE e cod portocaliu. Rafale de până la 140 de kilometri pe oră

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben și un cod portocaliu de vânt puternic pentru județul Cluj. Vântul va bate cu putere până marți seara, la ora 23.00.
Tot județul Cluj este sub avertizare de vânt puternic, marți, 28 martie, până aproape de miezul nopții.
Clujul, sub cod galben de vânt. La munte e cod portocaliu. Rafale de până la 140 de kilometri pe oră
Pentru zona de avertizare cod galben, meteorologii anunță că vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50 – 65 de kilometri pe oră și izolat peste 70 – 75 de kilometri pe oră.
De asemenea, ANM a emis și un cod portocaliu, valabil marți tot până la ora 23.00, care vizează și Munții Apuseni, pe lângă Carpații Meridionali și de Curbură.
Astfel, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120 – 140 de kilometri pe oră, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.
Cod roșu în Carpații Meridionali
De asemenea, în acest moment este în vigoare un cod roșu de cânt în Carpații Meridionali. Codul este valabil până la ora 14.00
Potrivit ANM, la altitudini de peste 1.800 de metri, în Carpații Meridionali va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 de kilometri pe oră.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un accident a avut loc, luni seara, la Mica, în jud. Cluj. O mașină a intrat într-un cap de pod. Doi tineri au primit îngrijiri medicale.
Vom reveni cu detalii.
Sursa: ISU Cluj

O mașină hibrid a luat foc, luni seara, la Leghia, în jud. Cluj. Pompierii au stins incediul. În mașină au găsit un corp carbonizat.
„Pompierii de la Detașamentul Huedin au fost solicitați să stingă un incendiu care s-a manifestat la un autoturism hibrid situat pe raza localității Leghia. La misiune a luat parte echipajul de la Garda de Intervenție Aghireșu. Când pompierii au ajuns la fața locului, incendiul se manifesta generalizat la întreg autoturismul.
După stingerea flăcărilor, forțele noastre au constatat faptul că în autoturism se afla o persoană carbonizată. Cauza probabilă a incendiului este în curs de cercetare”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Medicul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu cere aplicarea Planului Național de Cancer: O lege promulgată trebuie respectată

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, cel care a inițiat și coordonat științific Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului cerem aplicarea Legii 293/2022. Deputat PSD, medic la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca și profesor la UMF Cluj-Napoca, acesta se află într-un adevărat război cu colegul său de partid, actual ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, care a decis să rescrie planul pentru bolnavii de cancer.
Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu aduce câteva lămuri pentru pacienții oncologici, în special, și atrage atenția că legea a fost promulgat, iar drept urmare trebuie respectată.
Medicul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu cere aplicarea Planului Național de Cancer: O lege promulgată trebuie respectată
„Dată fiind întețirea atacurilor împotriva Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC), legiferat în noiembrie 2022, sunt necesare câteva precizări.
Prima: un astfel de subiect, cu valențe atât medicale, cât și manageriale, se discută exclusiv cu argumente, la obiect.
A doua: instrumentul de luptă împotriva cancerului recunoscut la nivelul UE este reprezentat în România de PNCC”, scrie profesorul clujean pe pagina de Facebook a Institutului Oncologic.
Citește și: SCANDAL în PSD. Deputatul de Cluj Patriciu Achimaș Cadariu îl atacă pe ministrul Sănătății. Modifică Planul Național de Cancer
„Scurt istoric.
În actuala legislatură s-a constituit la nivelul Parlamentului grupul de lucru care a elaborat un plan adaptat particularităților locale – PNCC. A fost respectată îndeaproape metodologia specifică, pusă în acord și cu Planul European, care vine cu o finanțare generoasă.
Acest PNCC, devenit apoi Legea nr. 293/2022, a fost deschis luni de zile dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), având pe ultimele pagini inclusiv lista membrilor grupului de lucru. Conform metodologiei, în grupul extins au participat reprezentanți ai pacienților, ai ONG-urilor și ai industriei de profil. Întreg procesul s-a desfășurat transparent, fiind integral documentat.
Citește și: Bolnavii de cancer ies în stradă. Apără Planul Naţional de Combatere a Cancerului şi pe clujeanul Patriciu Achimaş Cadariu
Concluzii.
Într-un stat de drept, o lege promulgată trebuie respectată. Contestările își au locul și rostul doar în faza dezbaterilor. De aceea, considerăm că nu există justificarea vreunei controverse, în acest moment, pe tema PNCC.
Există, în schimb, infracțiunea de a nu-l implementa – prin inventarea unui plan B, formulă second-hand la care, culmea, sub presiunea Ministerului Sănătății, au lucrat inclusiv unii dintre semnatarii planului inițial!
Sunt mulți cei care au muncit la elaborarea PNCC, ori l-au susținut, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, lansat în 2021 și cu Misiunea Cancer. Ei insistă să creadă într-un viitor mai bun pentru cetățenii României și, implicit, pentru pacienții oncologici.
Probabil de aceea, împotriva lor a fost lansată o campanie imundă de denigrare. În plus, se induce ideea, falsă, a unui conflict politic, inter- și intra- partinic.
Respingem categoric aceste practici – cu efecte dramatice pentru bolnavi – și cerem la modul cel mai serios aplicarea Legii 293/2022, vitală pentru întreaga Oncologie românească”, a transmis prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.
EVENIMENT
VIDEO. Păsări în AGONIE în centrul Clujului. S-au prins în plasele de la balconul unui bloc

Din cauza mizeriei pe care o fac în balcoane, porumbeii sunt inamicul public nr.1 pentru cei ce stau la bloc. Ca să oprească accesul acestora, mulți oameni își închid balcoanele cu plase. Atâta doar că acestea se transformă în capcane, de cele mai multe ori mortale, pentru bietele zburătoare.
Un clujean a alertat Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) cu privire la faptul că într-o asemenea plasă sunt prinși câțiva porumbei care agonizează.
„Păsări lăsate sa agonizeze si sa moara de epuizare in centrul Clujului in plasa de la balcon. Proprietarilor li se părea in regula.
A ajuns la noi apelul disperat al unui trecător care a observat câțiva porumbei prinși intr-o plasa de protecție de lângă acoperișul unei vile. Au fost anunțate si autoritățile competente de către trecător și în scurt timp un echipaj de jandarmi a ajuns la locație, asigurând permisiunea ca pompierii sa poată acționa.
S-A ÎNCERCAT CONTACTAREA POLIȚIEI ANIMALELOR. AU INTERVENIT JANDARMII ȘI POMPIERII
Protecția animalelor nu era de găsit. Din nou. Cu toate ca polițiștii care au preluat apelul au făcut tot ce ținea de ei, structura specializată nu a intervenit. Așteptăm de acum sa ne demonstreze contrariul, așteptăm…
Mulțumim pentru implicarea exemplara Jandarmeria Cluj și ISU Cluj! Au fost la înălțime la propriu și la figurat.
PĂSĂRILE AU AGONIZAT ZILE SAU CHIAR SĂPTĂMÂNI
Ce au găsit pompierii sus este greu de descris pentru o minte normală. 3 porumbei erau efectiv mumificați și parțial mâncați de pradatori.
PEDEAPSA DE LA 2 la 7 ANI. CAZUL A FOST TRANSMIS POLIȚIEI
Tipul de plasa de protecție folosit era unul ilegal, se pare ca a fost achiziționat de pe un site de profil, era fabricata din material textil.
Este de înțeles scopul utilizării acesteia pentru protecția locuinței fata de intrarea păsărilor, însă este absolut revoltător modul in care cel puțin 3 familii din acea curte au asistat cu o indiferenta sadică la agonia animalelor.
Fapta reprezintă cruzime împotriva animalelor și se pedepsește cu închisoare de până la 7 ani”, scrie pe pagina de Facebook al Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB).
Video: Facebook Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB