ACTUALITATE
CLUJUL se vindecă de COVID-19. Încă un PIC de GALBEN
Judeţul Cluj, alături de toată ţara, înregistrează tot mai puţine cazuri de COVID-19. Rata de infectare în judeţ este de numai 1,61/1.000.
Galben de Cluj
Capitala şi trei judeţe se află în scenariul galben de infectări cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Bucureştiul a înregistrat o rată de infectare de 1,65 de cazuri la mia de locuitori, în scădere de la 1,78 – sâmbătă şi 1,90 – vineri.
Tot în zona galbenă (incidenţă între 1,5 şi 3) se regăsesc judeţele Alba – 1,54, Ilfov – 1,58 şi Cluj – 1,61, toate în scădere faţă de zilele precedente.
De asemenea, 38 de judeţe se află în zona verde (sub 1,5 cazuri la mia de locuitori), cele mai mici rate de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrându-se în Gorj – 0,28, Suceava – 0,32 şi Maramureş – 0,38.
Conform GCS, zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt Bucureşti – 103, Prahova – 78 şi Cluj – 62.
Cele mai puţine cazuri noi s-au înregistrat în judeţele Covasna – 4 şi în Botoşani, Călăraşi, Sălaj şi Vaslui – câte 5 cazuri.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 857 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.
63 de morţi în 24 de ore
Un număr de 63 persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Este vorba de 26 de bărbaţi şi 37 femei infectaţi cu noul coronavirus şi internaţi în spitalele din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.
Dintre acestea, trei decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, unul la categoria de vârstă 50-59 ani, 15 decese la categoria 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 21 decese la peste 80 ani.
Conform GCS, 60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar pentru 3 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.
Până în prezent, 28.966 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România.
De la începutul epidemiei de COVID-19 şi până la acest moment, 190 de cetăţeni români aflaţi în străinătate au decedat.
857 de noi cazuri
Un număr de 857 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 20.400 de teste, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.
Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează sursa citată.
Până duminică, pe teritoriul României au fost confirmate 1.066.111 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.013.666 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 7.512.130 de teste RT-PCR şi 965.316 de teste rapide antigenice.
În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 14.654 de teste RT-PCR (5.524 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 9.130 la cerere) şi 5.809 de teste rapide antigenice.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 167 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Aproape 1.000 de persoane la terapie intensivă
Un număr de 6.488 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 984 la terapie intensivă, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
În total, 19.494 de persoane confirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2 sunt în izolare la domiciliu şi 6.701 se află în izolare instituţionalizată pe teritoriul României, a precizat GCS.
De asemenea, 46.643 de persoane se află în carantină la domiciliu şi 142 în carantină instituţionalizată.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 887 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Mitropolitul Clujului: Preoții și călugării să nu facă politică, să-și vadă de rugăciune. Profilul viitorului președinte
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, susține că preoții și călugării nu au voie să facă politică, ci ar trebui să își vadă de rugăciune.
”Așa cum este Directiva Sfântului Sinod al BOR, preoții și călugării nu au dreptul să se implice în politică.
Au dreptul, cetățeni ai României fiind, să-și exprime atitudinea prin vot. Atât. Încolo să-și vadă de rugăciune”, a spus mitropolitul după transmiterea pentru presă a mesajului de Crăciun de la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca.
Întrebat care ar trebui să fie profilul viitorului președinte al României, mitropolitul Clujului consideră că țara are nevoie de un ”președinte cult, luminat, în stare să fie reprezentativ pentru România și cred că am spus totul”.
EVENIMENT
Turul Revoluției la Cluj-Napoca. Traseul include casa conspirativă a Securităţii, Judeţeana PCR, Piaţa Mihai Viteazul şi centrul
Asociația Korzo și Cluj Guided Tours organizează, sâmbătă, 21 decembrie, în ziua când se împlinesc 35 de ani de la Revoluția din Cluj-Napoca un tur al Revoluției al cărui traseu trece prin zonele fierbinți din oraș.
Participarea gratuită
EVENIMENT
Laurențiu Rus (antrenor secund CFR Cluj), după meciul cu Rapid: Aveam nevoie de această CALIFICARE
Joi seara, CFR Cluj a învins-o, în deplasare, pe Rapid, scor 2-0, în etapa a 3-a a Cupei României și s-a calificat în sferturile competiției.
Clujenii au acumulat șapte puncte și au terminat pe primul loc al Grupei A. În sferturi, vor juca acasă împotriva Universității Craiova.
Laurențiu Rus (antrenor secund CFR Cluj), după meciul cu Rapid: Aveam nevoie de această CALIFICARE
Pentru că „Bursucul” a fost suspendat, la conferința de presă de după partidă a fost prezent antrenorul secund, Laurențiu Rus.
„Trebuie să-i felicităm pe băieți. Este o victorie importantă, aveam nevoie de această calificare. Era unul dintre obiectivele noastre. Știam că avem nevoie de victorie. S-a discutat foarte mult despre CFR în această săptămână. Normal, toată lumea a resimțit o presiune. Cu atât mai mult băieții trebuie felicitați.
Mă bucur pentru victorie și calificare. E greu fără Mister, deciziile sunt mai greu de luat. Încercăm să ne facem treaba, să-l suplinim”, a spus Rus.
ANM a prezentat prognoza pentru perioada 23 decembrie – 20 ianuarie. Va ninge și ploua mai mult decât de obicei în nordul, centrul și estul țării în prima jumătate a lui ianuarie, anunță meteorologii. Temperaturile vor rămâne normale pentru această perioadă de iarnă în toată România.
Săptămâna 23 – 30 decembrie
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum și în extremitatea de vest a țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
VREMEA în următoarele patru săptămâni. PRECIPITAȚII mai multe, după Bobotează
Săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane și local în cele centrale, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și în cele extracarpatice.
Săptămâna 6 – 13 ianuarie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va putea fi ușor excedentar în nordul, centrul și estul teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 13 – 20 ianuarie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.