Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL se vindecă de COVID-19. Încă un PIC de GALBEN

Publicat


Judeţul Cluj, alături de toată ţara, înregistrează tot mai puţine cazuri de COVID-19. Rata de infectare în judeţ este de numai 1,61/1.000.

 

Galben de Cluj

 

Capitala şi trei judeţe se află în scenariul galben de infectări cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Bucureştiul a înregistrat o rată de infectare de 1,65 de cazuri la mia de locuitori, în scădere de la 1,78 – sâmbătă şi 1,90 – vineri.

Tot în zona galbenă (incidenţă între 1,5 şi 3) se regăsesc judeţele Alba – 1,54, Ilfov – 1,58 şi Cluj – 1,61, toate în scădere faţă de zilele precedente.

De asemenea, 38 de judeţe se află în zona verde (sub 1,5 cazuri la mia de locuitori), cele mai mici rate de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrându-se în Gorj – 0,28, Suceava – 0,32 şi Maramureş – 0,38.

Conform GCS, zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt Bucureşti – 103, Prahova – 78 şi Cluj – 62.

Cele mai puţine cazuri noi s-au înregistrat în judeţele Covasna – 4 şi în Botoşani, Călăraşi, Sălaj şi Vaslui – câte 5 cazuri.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 857 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

63 de morţi în 24 de ore

Un număr de 63 persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Este vorba de 26 de bărbaţi şi 37 femei infectaţi cu noul coronavirus şi internaţi în spitalele din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

Dintre acestea, trei decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, unul la categoria de vârstă 50-59 ani, 15 decese la categoria 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 21 decese la peste 80 ani.

Conform GCS, 60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar pentru 3 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

Până în prezent, 28.966 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

De la începutul epidemiei de COVID-19 şi până la acest moment, 190 de cetăţeni români aflaţi în străinătate au decedat.

 

857 de noi cazuri

 

Un număr de 857 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 20.400 de teste, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează sursa citată.

Până duminică, pe teritoriul României au fost confirmate 1.066.111 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.013.666 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 7.512.130 de teste RT-PCR şi 965.316 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 14.654 de teste RT-PCR (5.524 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 9.130 la cerere) şi 5.809 de teste rapide antigenice.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 167 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Aproape 1.000 de persoane la terapie intensivă

 

Un număr de 6.488 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 984 la terapie intensivă, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

În total, 19.494 de persoane confirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2 sunt în izolare la domiciliu şi 6.701 se află în izolare instituţionalizată pe teritoriul României, a precizat GCS.

De asemenea, 46.643 de persoane se află în carantină la domiciliu şi 142 în carantină instituţionalizată.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 887 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Zilele Filmului Maghiar la Cluj-Napoca, între 2 și 6 octombrie. Peste 50 de lungmetraje și scurtmetraje își așteaptă spectatorii

Publicat

cinema

Peste 50 de lungmetraje și scurtmetraje – filme artistice, documentare și de animație, un cine-concert, o selecție a celor mai bune producții maghiare recente și filme-cult, dar și un documentar în limba română regizat de un clujean îi așteaptă pe cinefilii clujeni în acest an, între 2 și 6 octombrie, la Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar 2024. Proiecțiile vor avea loc la la cinematografele Victoria și Arta, intrarea este gratuită, iar filmele beneficiază de subtitrare în limba română sau engleză. Zilele Filmului Maghiar se vor desfășura în 17 localități din Transilvania.

„Deschiderea oficială a Filmtettfeszt va avea loc miercuri, 2 octombrie, de la ora 20, la Cinema Victoria. Festivitatea va fi urmată de proiecția Piața Moscova (Moszkva tér), un film devenit cult în cele peste două decenii de la premieră.

piata moscovei

Zilele Filmului Maghiar la Cluj-Napoca, între 2 și 6 octombrie. Peste 50 de lungmetraje și scurtmetraje își așteaptă spectatorii

Pelicula a fost turnată în anul 2000 și a avut premiera un an mai târziu, iar procesul de restaurare a filmului s-a încheiat în 2017. Scenariul comediei a fost scris de Török Ferenc, care este şi regizorul filmului. Acțiunea se desfăşoară în primăvara lui 1989, când un adolescent se pregăteşte pentru Bac, dar şi pentru ziua sa de naştere. Se va întâlni cu prietenii în Piața Moscova ca apoi să treacă din chef în chef, evenimentele politice decisive ale perioadei trecând lângă ei aproape neobservate.

Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul filmului, Török Ferenc. De altfel mai multe din proiecțiile de la Cluj vor include întâlniri cu echipele filmelor.

La Filmtettfeszt vor rula 11 lungmetraje de ficțiune, iar trei dintre ele sunt proiectate în premieră în România: 2 ianuarie (aflat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția), Punctul negru (câștigător a trei premii la Festivalul de Film de la Locarno), Diseară vom ucide (o comedie savuroasă cu actori maghiari legendari).

punctul negru

„Filmgalopp, competiția documentarelor maghiare din Transilvania”

În cadrul festivalului vor fi proiectate 7 documentare, între care Pelikan Blue (un deliciu din punct de vedere a genului: film documentar de animație, cu mult umor și fapte reale povestite în cadrul unor interviuri), Kix (multipremiat și emoționant, unul din favoritele juriului și cinefililor de la TIFF 2024) și Pelicule de familie, regizat de clujeanul Dan Curean – primul film documentar din istoria Filmtettfeszt în care se vorbește numai românește: niște filmări găsite într-o mansardă veche, a căror digitalizare dezvăluie scene de familie casnice, de zi cu zi, excursii, sărbători. Cei care apar în filmări vor fi căutați, iar rezultatul va duce la noi povești și drame de familie.

kix

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalopp, competiția documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta tineri talentați care studiază la Cluj vor concura cu cele 12 creații ale lor, care vor fi proiectate în două calupuri la cinematografe, dar vor putea fi vizionate și online timp de câteva zile  – votul publicului va avea loc online.

pelicule de familie

În acest an, festivalul va include și un calup de proiecții format din filmele unor regizori maghiari născuți în Transilvania, dar fac parte dintr-o altă generație decât tinerii care participă la Filmgalopp (drept urmare nu mai pot concura, conform regulamentului).

Între evenimentele speciale ale festivalului se numără și un cine-concert: proiecția filmului Pasăre captivă (1929) de la cinematograful Arta va fi acompaniată de muzică live de Hodován Milán (clape, efecte electronice), Oláh Patrik (vioară) și Friderikusz Péter (violoncel).

pasare captiva

„Un alt eveniment special al Filmtettfeszt este proiecția Simon Magicianul”

În Pasăre captivă, Anna ajunge la închisoare din cauza iubitului ei care a convins-o să fure. Cu toate acestea, ea vrea să-l revadă așa că o convinge pe doctorița binevoitoare a închisorii să facă schimb de loc cu ea în celulă pentru o singură noapte. Dar bărbatul pe care Anna îl adoră, chelnerul-șef al unui hotel, un personaj cinic și afemeiat, și-a uitat de mult fosta iubită. Planul lui este să jefuiască seiful hotelului cu ajutorul unei cliente, o frumoasă dansatoare, și apoi să fugă. Însă Anna preia controlul situației…

Un alt eveniment special al Filmtettfeszt este proiecția Simon Magicianul, un film ce împlinește 25 de ani. Regizoarea peliculei, Enyedi Ildikó, cineastă de renume internațional, cu premii la Festivalurile de Film de la Cannes și Berlin, va fi prezentă la proiecția din Cluj și va răspunde întrebărilor publicului.

Premiul Mânzul Șarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit în acest an de Damokos Csaba, designer/scenograf din Sfântu Gheorghe, care a lucrat și la filme în limba română (Despre oameni și melci al lui Tudor Giurgiu, Inve$titorii al lui Iura Luncașu). În cadrul festivalului va fi proiectat Valan – Valea îngerilor, un film care îl are ca scenograf pe Damokos Csaba.

„Proiecții vor avea loc și în alte 16 localități din Transilvania”

La Cluj, biletul cu valoare zero pentru proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Maghiar se obține de la casieria Cinema Victoria sau casieria Cinema Arta, în funcție de proiecția aleasă ((preferabil în avans – biletele vor putea fi procurate cu patru zile înaintea proiecției).

Proiecții la Zilele Filmului Maghiar vor avea loc – cu ajutorul co-organizatorilor locali – și în alte 16 localități din Transilvania: Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Gherla, Săvădisla, Brașov, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Joseni, Vlăhița, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Informații detaliate despre programul Zilelor Filmului Maghiar și despre filmele din cadrul acestuia găsiți la adresa www.ro.filmtettfeszt.ro.

Festivalul este organizat de asociația clujeană Filmtett și se află la ediția 24”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiect de lege: Un singur CONTRACT de muncă la stat pentru bugetari

Publicat

senatul romaniei

Trei parlamentari social-democrați și unul liberal au depus, marți, la Senat, un proiect de lege prin care bugetarii vor putea avea un singur contract de muncă la stat.

Inițiativa instituie imposibilitatea ca o persoană să fie titularul a două sau mai multe contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu sau să fie beneficiarul a două sau mai multe acte de numire în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, în condițiile în care acestea sunt retribuite prin indemnizații sau salarii de la bugetul de stat.

Proiect de lege: Un singur CONTRACT de muncă la stat pentru bugetari

Potrivit inițiatorilor, se evită conflictul de interese – când o persoană ocupă simultan mai multe funcții ar putea apărea situații de incompatibilitate sau interese contradictorii, se optimizează cheltuielile publice – limitarea numărului de contracte ar putea reduce povara financiară a bugetului public și se asigură o mai bună distribuire a resurselor umane.

Inițiativa prevede și o serie de excepții.

„Nu fac obiectul prezentei legi, fiind exceptate, activitățile din domeniul privat (…), cumulul de funcții bugetate de la bugetul de stat cu oricare funcții din domeniul privat, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, persoanele alese în funcții de autoritate publică sau demnitate pubică, precum și cele pentru care durata mandatului este prevăzută expres prin Constituție”, potrivit proiectului de lege.

Citește mai departe

EVENIMENT

JUMBO, cel mai mare retailer de jucării și articole pentru casă, adus în premieră la Cluj de IULIUS, în cadrul RIVUS

Publicat

Magazin Jumbo la Cluj-Napoca

RIVUS Cluj-Napoca, noul proiect de reconversie urbană al companiilor IULIUS și Atterbury Europe, va include un parteneriat cu JUMBO.

Acesta este unul dintre cei mai mari retaileri de jucării, articole pentru casă și produse pentru casă și sezoniere din Balcani, prezent pe piața autohtonă.

JUMBO, cel mai mare retailer de jucării și articole pentru casă, adus în premieră la Cluj de IULIUS, în cadrul RIVUS

Cunoscut pentru gama largă de produse la prețuri convenabile, retailerul grecesc JUMBO va intra în premieră în Cluj, fiind unul din top 3 branduri așteptate de clujeni conform sondajelor de piață și consultărilor publicului.

Astfel, IULIUS a semnat un parteneriat cu JUMBO, care va intra pe piața din Cluj prin proiectul de reconversie urbană RIVUS, ce va transforma o fostă platformă industrială într-un ansamblu cu probabil cea mai mare diversitate de funcțiuni din țară – retail, cultural, entertainment, office, parc.

RIVUS Cluj-Napoca are la bază un concept family-friendly

Investiție a companiilor IULIUS și Atterbury Europe în valoare de peste 500 de milioane de euro, RIVUS Cluj-Napoca are la bază un concept family-friendly și va include cea mai mare suprafață de retail din țară, de peste 145.000 mp închiriabili.

În componenta de retail, RIVUS va integra atât peste 400 de branduri, cât și funcțiuni și servicii variate, cum ar fi fresh market, hub medical, facilități sport și wellness, centre interactive de entertainment pentru toate categoriile de vârstă, tehnologii cinematografice în premieră regională și open air cinema, ancore foarte puternice, cu profil dedicat familiilor și home&deco, precum și cafenele cu tematică internațională și restaurante concept.

JUMBO din RIVUS se va întinde pe aproximativ 8.000 metri pătrați

JUMBO este cel mai mare retailer de jucării, articole pentru casă și produse sezoniere din Balcani, care oferă o varietate de bunuri la prețuri competitive, adresate nevoilor întregii familii.

Conceptul JUMBO din RIVUS se va întinde pe aproximativ 8.000 de metri pătrați, unde se vor găsi jucării, articole pentru bebeluși, produse de birotică și papetărie, decorațiuni, produse sezoniere și obiecte de uz casnic.

„Suntem bucuroși să anunțăm primul retailer pe care îl vom aduce mai aproape de clujeni, prin proiectul RIVUS. JUMBO este un brand foarte așteptat de clujeni, după cum a reieșit din studiile și consultările pe care le-am realizat pentru a înțelege cât mai bine publicul local, situându-se în top 3 cei mai doriți și așteptați retaileri.

JUMBO este o premieră pentru portofoliul nostru de parteneri și ne bucurăm că le vom oferi clujenilor, împreună, experiențele pe care și le doresc.

RIVUS va fi cel mai amplu lifestyle center din România, cu funcțiuni în premieră pe piață și concepte statement. Un proiect care se anunță deja extrem de ofertant și atractiv prin diversitatea tematică, dar și prin noile repere de shopping, entertainment, culturale și de socializare, și care primește un interes major din partea pieței”, a declarat Oana Diaconescu, Head of Leasing IULIUS.

Decizie strategică

Grupul JUMBO este prezent în România cu 19 magazine, dintre care 5 în București-Ilfov, două în Oradea și câte un magazin în orașele Timișoara, Arad, Ploiești, Pitești, Constanța, Suceava, Bacău, Brăila, Brașov, Craiova, Sibiu și Iași. Compania deține și magazinul online E-JUMBO.

„Parteneriatul cu IULIUS privind dezvoltarea unui nou magazin în România, în RIVUS Cluj-Napoca, reprezintă o decizie strategică, care susține materializarea obiectivului nostru de a ne menține și consolida poziția dominantă pe piață, pe segmentul retailului de jucării, produse de birotică și papetărie și alte articole conexe.

Vânzările JUMBO din România sunt pe un trend ascendent, ceea ce confirmă interesul crescut de care se bucură conceptul în această țară și ne bucură faptul că am reușit să identificăm oportunitatea de a fi prezenți și în unul dintre cele mai mari și mai active orașe din România.

Pentru că, într-adevăr, considerăm prezența în proiectul RIVUS o oportunitate, cunoscând dorința clujenilor de a avea acces la produsele JUMBO și în orașul lor, dar și beneficiile pe care le va genera prezența într-un concept mixed-use de o atât de mare diversitate și complexitate”, a spus Apostolos Vakakis, proprietarul rețelei de magazine JUMBO.

Despre RIVUS

Proiectul de reconversie urbană RIVUS este o investiție de peste 500 milioane de euro a companiilor IULIUS şi Atterbury Europe, prin intermediul căreia va fi redată comunității o fostă zonă industrială nevalorificată de 14 hectare. RIVUS se află în etapa de obținere a autorizației de construire, după ce, în luna august, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal de către Consiliul Local.

Conceptul RIVUS, primul proiect implementat în România al renumiților arhitecți olandezi UNStudio, este inspirat din ceea ce și-a dorit comunitatea. RIVUS va integra:

  • Cea mai mare suprafață de retail din România – 145.000 mp (integrând atât mall-ul – 120.000 mp, cât și facilitățile de retail complementare), într-un concept mixed-use care completează experiența de shopping cu servicii și facilități publice și de timp liber
  • Peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale
  • Peste 30 noi restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
  • Fresh Market pentru producătorii autohtoni
  • Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp, cu 700 de copaci maturi și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni
  • Grădină japoneză pe acoperiș, fațade înierbate și acoperiș verde
  • Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale, coworking și servicii
  • Centru de live arts și sală de spectacole, funcțiuni culturale pentru prima dată integrate într-un proiect real-estate din România
  • Concepte de entertainment pentru toate vârstele
  • Cele mai noi tehnologii cinematografice, în premieră în Transilvania, și open air cinema
  • Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
  • Investiții în conectivitate și mobilitate: pod rutier și două pasarele pietonale peste Someș, modernizare străzi, piste de bicicletă, până la 4.800 de locuri de parcare, 1.200 de spații pentru biciclete etc.

Descoperă cel mai amplu proiect de reconversie urbană din România pe site,  și pe platformele social media, Instagram și Facebook.

 

 

 

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO.Doru Șupeală: Mulți cred că SUCCESUL în viață depinde de cum dă bunul Dumnezeu, noroc, părinți, pile, cunoștințe, relații

Publicat

doru supeala

Doru Șupeală, consultant de marketing, management și business, a fost invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24.

El a vorbit despre industria IT, digitalizare, multinaționale, generația antreprenorială în România, business și, în general, despre succesul în viață.

„Când am citit postările lui pe Facebook și, mai apoi, newsletter-ul de la Hacking Work, organizația pe care o conduce, am crezut că Doru Șupeală a inventat externalizarea sindicalismului, adică un fel de outsourcing pentru mișcarea sindicală din industria de IT! Critica organizații, manageri, anunța primul concedieri sau conflicte din industrie, dar venea și cu exemple de bune practici, cu abordări noi, inovative în domeniul resurselor umane și ale marketingului. Doru a devenit și o voce a societății civile, are păreri pe care le spune și susține răspicat, fără menajamente. Dialogul cu el e spumos, acid pe alocuri. O bucurie. Am selectat mai jos cîteva fragmente din dialogul cu el pentru a vă stîrni interesul și curiozitatea. Să vă fie de folos, cum ar zice Doru”, spune Florin Danciu.

VIDEO.Doru Șupeală: Mulți cred că SUCCESUL în viață depinde de cum dă bunul Dumnezeu, noroc, părinți, pile, cunoștințe, relații

”Oamenii ăștia din IT ne scumpesc viața. Pentru că veniturile IT-iștilor scumpesc costul vieții în Cluj și au produs și gentrificare. Adică au atras în oraș oamenii cu bani, iar cei care au meserii mai puțin, cum să spun eu, mai puțin bine plătite, au fost cam aruncați în afara orașului. Dacă ne gândim la oamenii care lucrează prin magazine ca vânzători, oamenii care fac curățenie, oamenii cu profesii sau cu ocupații care nu sunt foarte bine plătite.”

„Industria de IT e un fel de lohn, dar un lohn nu atât de murdar precum o fabrică de confecții, ci un lohn elegant, în birouri luminoase și bine încălzite, cu cafea bună. Dar era lohn. Însă, asta este partea care suferă cel mai tare din mai multe considerente. Odată, din cauza faptului că s-au scumpit banii, inflația pe care o vedem cu toții și o simțim de 2 ani a dus la cost foarte mare de împrumut și cele mai multe proiecte mari de digitalizare din lume se fac pe bani împrumutați, atunci lumea a oprit investițiile.

Doi, este efectul acestei inteligențe artificiale care i-a făcut pe foarte mulți să înțeleagă că nu mai ai nevoie de 20 de ingineri să scrii un modul de software, poți să-l faci cu mai puțini oameni, cu mult mai puțini oameni folosind inteligența artificială și automatizările. Trei la mână, faptul că prețurile noastre au ajuns mult prea sus, noi am ajuns să fim mai scumpi la prețul orei decât polonezii chiar și cehii în unele situații și nejustificat. Patru, la mână, faptul că valoarea pe care o ofeream era una falsă. Companiile nu mai așteaptă, clienții ăștia care vin să-ți dea de lucru, nu mai vor doar să îți spună ei ce ai de făcut și asta au văzut pentru că n-a funcționat în modul ăsta copiativ.”

„In digitalizare este o pâine de mâncat încă zeci de ani”

„S-au închis fabricile de lohn de confecții. Și în județele din Moldova. E o prostie să le închizi. Pentru că tu ai în mâna acelor oameni din acele fabrici ai măiestrie, ai viteză de lucru, ai utilaje moderne. Problema ta este că tu nu ai designeri. Nu poți să intri la numite piețe. Ce-ți trebuie? O dată design de produs, doi la mână marketing. Să știi să-l pui în piață.”

„In digitalizare este o pâine de mâncat încă zeci de ani. Problema e că noi nu știm cum să  ajungem la pâinea asta. Noi avem masa așezată, o față de masă foarte luxoasă, ditamai cuțitele în mână, însă nu avem brutarul. Știi? Asta este situația. Nu avem brutarul. Noi așteptăm pita, dar ne trebuie un brutar care să știe s-o facă!”

„Descrierea pe care ai făcut-o tu, despre multinaționale, cred că funcționa acum 10-15 ani. În sensul că da, asta s-a întâmplat. Era ruptura asta între corporații care veneau cu standardele occidentale și te disciplinau într-un fel și mediul de business autohton care era rudimentar. Lucrurile s-au schimbat radical. Și, în principiu, treaba asta s-a produs pe mai multe direcții, în sensul că foarte mulți oameni care au lucrat în corporații au început să fie antreprenori. S-au prins. Păi, uite, așa se face. Așa se face business.”

„S-a construit o generație antreprenorială în România care este la a doua sau a treia generație după Revoluție. Este tânără, este educată, e umblată pe afară, este școlită, face MBA-uri, asistă la cursuri la Oxford, Harvard, MIT și înțelege în ce direcție se învârte planeta și cu ce viteză. Și sunt oameni care contează. Avem deja, în foarte multe direcții, antreprenori români care sunt mult mai performanți decât corporațiile. Îți dau câteva exemple. În bănci, e o bancă românească, numărul unu, Banca Transilvania, Dedeman etc.”

„Nici americanii și nemții nu stau foarte bine”

„În continuare sunt foarte mulți oameni care cred că succesul lor în viață nu depinde de ei și de cât învață, ci depinde de cum dă bunul Dumnezeu, noroc, părinți, pile, cunoștințe, relații, context, dacă îți pune cineva mâna pe tine și te-a dus în sus. Deci, oamenii cu mentalitatea de genul ăsta pot să considere un rol, o poziție într-o corporație unde ți se cere să taci, să execuți, să-ți vezi de pătrățica ta și să fii disciplinat, ca foarte bun. Nu toate rolurile în corporație sunt așa. Pas cu pas, toate companiile astea mari au început să trimită în România și sarcini ceva mai complexe.”

„Eu am treabă cu toți managerii, nu contează din ce fel de organizații. Sunt critic pentru că, hai să-ți spun de ce: oamenii ăștia n-au școală. Oamenii ăștia nu știu să conducă. Oamenii ăștia n-au învățat niciunde ce înseamnă să lucrezi cu oameni!”

„Nici americanii și nemții nu stau foarte bine. Și-ți spun de ce. Pentru că cea mai mare parte a lumii manageriale este încă captivă în mentalității din epoca industrială, în care aveam nevoie de o mie de oameni identici care să facă, să execute, să facă aceleași sarcini repetitive. N-aveam nevoie de creierele lor, ci doar de brațele și de mușchii lor! De asta spun că managerii sunt extrem de depășiți, pentru că cei mai mulți dintre ei stau în paradigma asta militară, că de acolo a venit organizarea industrială, din armată. De aia aveam ierarhiile, generalul, colonei, maiorii, locotenenții și aveam și vocabularul, ești subordonatul meu, îți ordon. Nu mai funcționează!”

„Germania este terminată cu industria auto exact pentru că e depășită managerial. Și atunci schimbările astea rapide din tehnologie ne dau oportunități pentru că suntem harnici, suntem capabili să ne adaptăm, avem disponibilitatea asta a fi flexibili, ne dau avantaj față de occidentali care sunt leneși, sunt osificați.”

„Eu lucrez cu companiile cele mai performante din România”

„Eu stau într-un sat. Noi suntem cam 1000 de oameni în satul ăla. În satul meu, aproape 300 de oameni nu lucrează. Și sunt acasă. Se duc 3 luni pe an la mere în Austria, își fac banii ca să supraviețuiască un an întreg și în rest își văd de gospodărie. De ce? Avem câteva fabrici în județ, fabrici ale lui Ikea, care fac mobilă și multinaționale care fac rezistențe, componente electrice. Plătesc mizerabil și îi tratează mizerabil.”

„Eu lucrez cu companiile cele mai performante din România și obținem performanță în interesul lor de business. Dar îi învăț că business-ul ăsta se face în parteneriat cu oamenii. Eu caut să fac profit, dar nu mă interesează doar profitul. Pe mine mă interesează să aibă sens ce muncesc și profitul vine automat.”

„Lăcomia nu e bună. Lăcomia distruge. Este bine să-ți dorești progres, este bine să-ți dorești profit, e legitim, e natural, dar nu profitul trebuie să-l urmărești cu orice preț. Profitul este un efect natural al unei trebi bine făcute”

„Eu am lucrat în companii multinaționale și am întâlnit vătafi acolo. Inclusiv în cele mai luminoase companii în care eu am lucrat, am găsit caractere infecte și oameni de rahat care se aşează în pozițiile astea, nu sunt buni în niciun alt rol.”

„Președintele e încă jupânul”

„Și, dacă ne uităm în urmă la Năstase, Iliescu, păi ăia par niște lumini din punct de vedere intelectual și al calificărilor față de ăștia pe care-i avem acum. Mă uit la Ponta. Ponta, care a fost urât și am ieșit în stradă cu toți împotriva lui, a fost cel mai liberal guvern al României. El a inventat industria IT. El a dat drumul acestei industrii să explodeze.”

„Eu cred că o parte mare din vina faptului că această calitate a clasei politice este mizerabilă, este vina noastră a cetățenilor. Pentru că nu știm să fim cetățeni, pentru că nu punem presiune pe ei, pentru că nu îi întrebăm ce dracu ai lucrat, domnule Cutare.”

„Președintele e încă jupânul! Și noi, ca cetățeni, întorcându-mă, noi nu îi scriem petiție lui tovarășul Iohannis! Bă, boss, dă-ne și nou un raport de activitate! Ce dracu ai făcut în ăștia zece ani? Explică-ne și nou cu România asta educată cum ai gândit-o că uită-te la rezultate! Spune-ne cât costă avionul ăla! Spune-ne de ce n-ați cumpărat dracului un avion cu care să vă plimbați!”

„Acolo, la firma asta Atos din Timișoara (unde s-a sinucis o angajată din cauza presiunii managerilor, n.a.), au fost prea puțini cei care au protestat și care au zis, băi, stați un pic că nu e în regulă ce faceți, pentru că oamenii se tem, oamenii nu vor să iasă în față, avem filozofia asta capului plecat, taci din gură și supraviețuiește… Și nu ne dăm seama că, de fapt, supraviețuirea de azi este moartea de mâine.”

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax