Connect with us

EVENIMENT

Clujul se apropie de 100.000 de VACCINAŢI anti-COVID. Numărul REACŢIILOR adverse

Publicat


Judeţul Cluj se apropie de cifra de 100.000 de persoane vaccinate anti-COVID-19. De la începutul vaccinări, au existat în judeţ 275 de reacţii adverse.

Situaţia detaliată în imaginea alăturată:


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Atenție, clujeni! Au reapărut trotinetele electrice în Cluj-Napoca

Publicat

Trotinetele electrice care pot fi închiriate pentru transport au reapărut în municipiul Cluj-Napoca începând de marți, 13 aprilie.

Astfel, clujenii se pot bucura din nou de aceste mijloace de transport care pot fi folosite pentru un anumit tarif, în funcție de firma care deține trotinetele.

Controverse cu trotinetele electrice

În primele luni de la apariția acestor mijloace de transport, unii clujeni erau exasperați. Unele trotinete erau lăsate chiar și în mijlocul străzii, iar altele erau arunacte în Someș. Probleme au fost și în Parcul Central unde unii părinți îi acuzau pe cei care foloseau trotinetele că merg cu viteză și pun viața în pericol celor care se plimbă prin parc.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO / Casă superbă pe baloți de paie la Cluj. O firmă de arhitectură a lucrat în echipă cu Universitatea de Științe Agricole

Publicat

O casă realizată din baloți de paie în localitatea Sălicea din județul Cluj fură toate privirile în aceste zile. Este dată drept model de arhitectură rurală de calitate, și pe bună dreptate, pentru că la acest proiect a lucrat o firmă de arhitectură timp de 12 ani, cu sprijinul științei, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

„Creaţia arhitecturală este menită să organizeze funcţional şi estetic spaţiul construit, având obligaţia de a-l insera armonios în mediul înconjurător, în respectul peisajelor naturale şi al patrimoniului imobiliar. Locuință în localitatea Sălicea, județul Cluj. Felicitări domnilor colegi și la cât mai multe proiecte reușite! Excelente detalii!”, le-a transmis autorilor de la Trans Form, arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță.

Case ridicate pe baloți din paie s-au mai făcut la Cluj, dar această casă duce proiectul la cu totul alt nivel.

Casă 100% organică

Arhitectul Vlad Negru a dezvăluit pentru Cluj24 că studiază de 12 ani partea de construcții eco, nu neapărat case pasive termic, ci s-a concentrat exclusiv pe materiale naturale, fără compuși organici volatili.

Nu numai că e realizată din baloți de paie, dar inclusiv vopseaua utilizată la casă este bazată numai pe tehnologii cu pastă de var, var de nisip și argilă.

Toate materialele sunt naturale, inclusiv tencuiala pe bază de trestie, realizată în stil tradițional.

Când rurarul întâlnește tehnologia

Echipa de la Trans Form a ținut neapărat să păstreze niște standarde înalte la realizarea proiectului. Așa că s-au ghidat după germani cu privire la densitatea și masa termică a baloților din paie. Asta a presupus bătăi de cap în plus, pentru că în România nu se găsesc asemenea baloți.

”Pur și simplu n-am găsit ceea ce căutam, așa că am cumpărat paie, iar cu sprijinul USAMV, cineva a modificat o balotieră ca să fie satisfăcute cerințele noastre. E destul de complicat, dar am dorit să lucrăm și la nivel mai științific decât să iei niște baloți oarecare și să aplici tencuială pe ei”, a spus Vlad Negru.

Mai mult, pentru ca o astfel de casă să fie logică și ecologică, trebuie să folosească materiale din apropiere.

S-a meritat efortul?

Arhitecții au investit mult în acest proiect, dar nu pentru profit. Această casă superbă este un experiment pus la cale, de pe urma căruia aceștia doresc să tragă niște concluzii practice.

”Ca arhitect n-aș îndrăzni să propun unui client un asemenea proiect, până nu știu sigur ce pot să îi ofer. Am studiat intens niște modele și ne-am propus să trecem din teorie în practică. O să o încriem în CF și noi, cei din firmă, o să o utilizăm. Vrem să facem niște măsurători de consumuri, măsurători de temperatură, să vedem cum poate fi îmbunătățită casa ca funcțiuni. Nu poți face experimente pe banii altora”, a adăugat Vlad Negru.

Nu e mai ieftin

În final totul se rezumă pentru mulți efectiv la costuri. Ei bine, nu e mai ieftin. Desigur, e și altceva față de o casă din paie obișnuită.

Tencuielile la o asemena casă au o grosime între 7 și 15 cm, iar asta înseamnă bani în plus, mai multă manoperă specializată.

”E ca și la bucătăria tradițională, e slow-cooking, nu e fast food. Pe de altă parte, e un alt nivel de calitate, iar când ești în interior, casa are alt aer și un confort termic sporit la temperaturi scăzute. În plus, la interior nu se vede vreo diferență ca posibilitate de design față de oricare alt proiect”, mai spune arhitectul.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru Parcul Zorilor, în valoare de 7 milioane de lei

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a lansat, la finalul săptămânii trecute, licitația pentru proiectarea și execuția Parcului Zorilor, estimată la 7 milioane de lei.

Aici se dorește plantarea a peste 400 de copaci noi și înființarea zonelor de joacă pentru copii, de fitness și a spațiilor de recreere pentru seniori.

Suprafața parcului este de 12.000 mp și are front de 138 de metri la strada Observatorului. Amplasamentul se află la o distanță de 50 m de Spitalul de Recuperare.

Accesul se va face pe trei alei dinspre strada Observatorului, respectiv pe un drum dinspre Profi, pe latura Vestică.

Va fi amenajată aici și o zonă de tip amfiteatru, pentru ca părinții să poată supraveghea copiii la joacă, vor fi construite fântâni pavimentale și spații pentru șah și vor fi instalate aparate pentru fitness.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

SUA solicită întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson

Publicat

Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) anunţă, marți, oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.

FDA a spus că recomandarea este „din precauție extremă”, adăugând că evenimentele adverse observate sunt deocamdată extrem de rare, potrivit The New York Times.

„Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate