Connect with us

ECONOMIE

Clujul, primul pe țară la salarii și la numărul de angajați, după Capitală. Cele mai mari salarii, în sectorul serviciilor

Publicat


bani pixabay

Clujul se menține printre județele cu cei mai mulți angajați și cu cele mai mari salarii din România, fiind depășit doar de București.

La sfârșitul lunii iunie 2024, județul Cluj înregistra un efectiv de 285.730 de salariați, cu aproape 5.000 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. În România, la aceeaşi dată, erau 5.737.055 salariaţi.

Clujul rămâne al doilea județ din România ca număr de salariați, după București (1.093.533 salariați), fiind urmat de Timiș (270.798 salariați).

Cei mai mulți angajați lucrează în servicii

Din punct de vedere al distribuției sectoriale, în județul Cluj, majoritatea angajaților lucrează în servicii (200.079 persoane), urmate de industrie și construcții (82.950 persoane).

Astfel, Clujul se situează pe primul loc în țară, după Capitală, la numărul salariațiilor din aceste sectoare.

Clujenii,salarii în scădere în luna iunie

În ceea ce privește câștigurile salariale, Clujul a înregistrat un salariu mediu brut de 9.808 lei în iunie 2024, în scădere cu 99 de lei față de luna mai, dar mai mare cu 853 de lei comparativ cu iunie 2023.

Salariul mediu net a fost de 6.019 lei, mai mic cu 64 de lei față de luna precedentă, dar cu 405 lei mai mare decât în iunie 2023.

Pe ramuri economice, salariile cele mai mari în județul Cluj s-au înregistrat în sectorul serviciilor, unde câștigul salarial mediu net a fost de 6.446 lei.

Cele mai mari salarii după Capitală

La nivel național, salariile din județul Cluj se situează mult peste media națională de 5.176 lei și rămâne printre județele cu cele mai mari salarii medii nete, după București (6.549 lei).

La polul opus, cele mai mici salarii nete s-au înregistrat în județele Hunedoara, Teleorman și Vrancea, unde câștigurile nu au depășit 3.900 lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Opțional de Educație cinematografică, la Colegiul „Gheorge Șincai” din Cluj-Napoca, facilitat de TIFF

Publicat

Ora de Cinema, program de educație cinematografică inițiat de Asociația Festivalul de Film Transilvania în 2022, va fi studiat ca opțional de sine stătător la două clase de a XI-a din România.

Este vorba despre o clasă a Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca și una a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani.

Elevii vor folosi săptămânal filmele și fișele educative care includ lecții de istorie a cinematografiei și de înțelegere și interpretare a filmelor. Toate materialele educaționale se pot accesa și online, gratuit, pe site-ul www.oradecinema.tiff.ro.

Platformă dedicată predării opționalului

Ora de Cinema este o platformă online, dedicată profesorilor, ce facilitează folosirea filmului în timpul orelor de liceu. Aceasta conține o Sală de Cinema, cu o selecție de scurtmetraje și fișe ce servesc ca suport didactic, înlesnind organizarea cursului, dar și o Sală de Lectură, unde este disponibil un curs de introducere în cinematografie ce ghidează profesorii și elevii în înțelegerea începuturilor celei de-a șaptea arte.

Cele două opționale Ora de Cinema îmbină informații din ambele părți, însumând un program de un an de zile în care elevii vor parcurge o selecție din scurtmetrajele disponibile, combinate cu înțelegerea cinematografiei ca artă.

Ora de Cinema cimentează drumul spre formarea unui public de film avizat

Dana Grigorovici, profesoara care va susține opționalul în Cluj-Napoca, vorbește despre aceste abilități.

„Pe lângă faptul că opționalul Ora de Cinema cimentează drumul spre formarea unui public de film avizat, un public tânăr, cursul dezvoltă gândirea critică și analitică și competențe cognitive (informații despre diferite spații culturale, noțiuni de cinematografie, termeni specifici), lingvistice (achiziții de vocabular și structuri din limbile în care au fost realizate filmele – de exemplu engleză, franceză) și emoționale (managementul emoțiilor, abilități de viață, de comunicare și de relaționare cu ceilalți, de management al unui stil de viață de calitate, de elaborare a planului de carieră etc.)”, a arătat profesoara.

Ora de Cinema, facilitată de TIFF

Ora de Cinema este un program dezvoltat în colaborare cu profesori, terapeuți, selecționeri de film din echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania și lectori universitari, doctoranzi și studenți la UNATC.

Asociația Festivalul de Film Transilvania susține tinerii cineaști și promovează cinematografia în rândurile cineaștilor și a publicului spectator. În 2009, AFFT naște EducaTIFF, secțiune din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, primul program de educație cinematografică dedicat copiilor din România, cu activităţi pentru elevi și profesori, filme pe diverse categorii de vârstă, ateliere și seminarii bazate pe educația audiovizuală. În cadrul ediției cu numărul 13 a EducaTIFF, TIFF organizează și găzduiește Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică, ce aduce împreună cineaști, profesori, lideri politici și elevi. Se discută posibilitatea introducerii unui opțional de educație cinematografică în programa școlară și oportunitatea folosirii elementelor audiovizuale în cadrul materiilor de bază deja existente în programă. Ora de Cinema este un prim pas în concretizarea acestei idei.

Citește mai departe

EVENIMENT

UniCredit Bank continuă programul „Rezidența Antreprenorială” la Cluj-Napoca

Publicat

Lansat în 2020 în cadrul platformei „building.a.community”, proiectul „Rezidența Antreprenorială” al Centrului Cultural Comunitar AMBASADA din Timișoara, susținut de UniCredit Bank România s-a extins în 2023 în Iași, iar anul acesta, cu suportul  partenerului strategic Iulius Mall, la Cluj-Napoca. Rezidența Antreprenorială va fi amplasată timp de 1 lună în ansamblul parcului Iulius Mall Cluj-Napoca.

Programul „Rezidența Antreprenorială UniCredit Bank” se adresează business-urilor din zona industriilor creative și sociale care au o vechime mai mare de un an și pentru care gestionarea unui punct de întâlnire cu publicul larg și comunitatea de clienți înseamnă un sprijin important în dezvoltare.

UniCredit Bank continuă programul „Rezidența Antreprenorială” la Cluj-Napoca

Anca Ungureanu, Director de Comunicare și Identitate UniCredit Bank: „Acest proiect reprezintă o oportunitate pentru antreprenorii din industriile creative din Cluj Napoca să-și promoveze și să-și dezvolte afacerile. Extinderea la nivel național a programului „Rezidența Antreprenorială” susține misiunea asumată a UniCredit Bank de a sprijini sectorul antreprenorial din România. Continuăm colaborarea cu partenerul nostru tradițional AMBASADA și cu partenerul Iulius Mall de data aceasta din Cluj-Napoca, mulțumindu-le că împreună putem să contribuim la bunăstarea comunităților locale.”

„Determinarea, perseverența și dorința de a evolua a antreprenorilor aflați la început de drum este o sursă de inspirație și o motivație pentru compania IULIUS. De aceea, am susținut întotdeauna ideile celor care au ales calea antreprenorialului. La rândul nostru, contribuim cu inițiative de susținere a antreprenorilor autohtoni din orașele în care suntem prezenți, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Suceava. Colaborarea dintre IULIUS și programul „Începătorii – Rezidența Antreprenorială UniCredit” este deja la al doilea proiect susținut, după ce în 2023, am oferit un spațiu gratuit în ansamblul mixed-use Palas câștigătorului din Iași. Suntem încântați să extindem această colaborare și în Cluj-Napoca și ne bucurăm că putem contribui activ la dezvoltarea unui model de business creativ și la consolidarea unui brand românesc”, a declarat Ștefan Roman, Shopping Center Manager Iulius Mall Cluj.

„Fiind antreprenori sociali și noi, cunoaștem provocările și complexitatea care vin la pachet cu domeniilor creative puse în modele de business. Suntem onorați să fim sprijiniți de parteneri cu viziune, care transformă în realitate, făcând palpabile, sloganurile multora. Munca aceasta de a susține și dezvolta comunități este un maraton care aduce rezultate prin reușita participanților și membrilor comunităților și ne dorim ca toți, la rândul lor, să se simtă sprijiniți dincolo de sentimentul de a nu fi singuri. Suntem recunoscători că încă din 2016 avem alături UniCredit Bank în această muncă neobosită și, din 2023, și Iulius ca și partener strategic în România.” Norbert Tako, Președinte Centrul Cultural PLAI, co-fondator AMBASADA.

Ce beneficii primește câștigătorul?

În cadrul rezidenței, câștigătorul va primi un pachet de servicii și beneficii ce poate reprezenta un avantaj competitiv relevant:

  • Un spațiu subvenționat, personalizabil, specific business-ului, timp de 1 lună, poziționat în ansamblul Iulius Mall Cluj-Napoca
  • Buget de 1000 de euro pentru personalizarea spațiului de întâlnire cu clienții
  • Evaluarea business-ului
  • Consultanță specifică pentru trei arii prioritare rezidentului
  • Eveniment de lansare a Rezidenței
  • Buget de 500 de euro pentru promovare pe perioada Rezidenței

Calendarul programului

  • Înscrieri: 05 – 25 septembrie 2024
  • Jurizare: 26 septembrie – 02 octombrie 2024
  • Comunicarea rezultatelor: 03 octombrie 2024
  • Desfășurarea rezidenței: 10 octombrie – 10 noiembrie 2024

Pentru a vă înscrie completați următorul formular: https://bitly.cx/6TgE. În completarea formularului de aplicare și nu uitați să atașați anexele solicitate!

Lansarea oficială a programului „Rezidența Antreprenorială UniCredit Bank” va avea loc la Cluj-Napoca în data de 10.10.2024.

Despre UniCredit Bank

UniCredit Bank este parte a Grupului UniCredit, o Bancă Comercială Pan Europeană cu o ofertă unică de servicii în Italia, Germania, Europa Centrală și de Est. În România, UniCredit Bank este una dintre principalele instituții financiare, oferind servicii și produse de înaltă calitate pentru toate categoriile de clienți. UniCredit Bank își propune să mențină permanent clientul în centrul activităților sale, să fie un partener cu care se lucrează ușor și să fie o parte activă a comunităților în care își desfășoară activitatea. Grupul răspunde unei game variate de nevoi a clienților săi printr-o rețea de parteneri specializați: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Services, UniCredit Insurance Broker.

Despre compania IULIUS

Compania IULIUS este singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 25 de ani în real estate și cu o prezență în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava.

Despre PLAI / AMBASADA

Centrul Cultural PLAI (AMBASADA) este cel mai important dezvoltator independent din Timișoara, concentrat pe sprijinirea organizațiilor care generează impact pozitiv în societate și pe crearea de proiecte de regenerare urbană care aduc valoare adăugată prin utilizarea practicilor din domeniile cultural, creativ și social.

Pentru activitatea sa, organizația a fost distinsă cu:

  • Premiul Charlemagne pe România (înmânat de Angela Merkel și Hans-Gert Pottering) (2007)
  • Premiul 1 al Galei Societății Civile la categoria “Artă și Cultură” (2009)
  • Distins de către Primăria Municipiului Timișoara cu Diploma de Excelență (2014)
  • Premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru “Antreprenoriat Cultural” (2016)
  • Premiul 1 al Galei Societății Civile la categoria “Dezvoltare economică și socială” (2017)
  • Acordarea de către Guvernul României a statutului de utilitate publică (2022)

CCP este producătorul evenimentelor:

  • Festivalul PLAI (2006 – )
  • JazzTM / JAZZx (2013 – )
  • CreativeMornings Timișoara (2016 – )
  • Strada Fără Nume (2020 – )

Fondator: AMBASADA | building.a.community (2015 – )

Co-fondator: FABER – The Capacity Building (2020 – )

Membru în board-ul european TRANS EUROPE HALLES (2021 – )

Laborator urban pentru:

Creative and Cultural Spaces and Cities – Policy Project al Comisiei Europene (2018 – 2021)

European Urban Regenerators Knowledge Alliance – Erasmus+ (2021 – 2023)

Future DiverCities – Creative Europe (2022 – 2025)

Innovation Portfolio Approach (2024-2025)

Citește mai departe

EVENIMENT

Se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca și Feleacu. Vezi zilele și străzile afectate

Publicat

robinet apa bun

În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

Data efectuarii lucrarii: 17 Septembrie 2024

Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA

Strada/lista strazilor afectate: Podu Lupii – Zona Wonderland;

Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 17:00

Se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca și Feleacu. Vezi zilele și străzile afectate

Data efectuarii lucrarii: 17 Septembrie 2024

Localitatea/Localitatile: FELEACU

Strada/lista strazilor afectate: Zona Wonderland;

Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 17:00

Data efectuarii lucrarii: 19 Septembrie 2024

Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA

Strada/lista strazilor afectate: Calea Baciului intre str. Corneliu Coposu si str. Ileana Cosanzeana; str. Ileana Cosanzeana intre Calea Baciului si str. Bethlen Gabor;

Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 10:00 – 18:00

„Rugam Clientii Companiei sa ia masuri de stocare a acelor cantitati de apa care sa le acopere necesitatile pe perioada anuntata”, a transmis Compania de Apă Someș.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Premiu de câte 1.000 de euro de la Primăria Cluj-Napoca pentru judoka Alexandru Bologa și antrenorul său

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca va acorda un premiu judoka-nului paralimpic Alexandru Bologa, care a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, dar și antrenorului său, Tamas Gergely.

Primăria Cluj-Napoca va oferi un premiu de 1.000 de euro judoka-nului Alexandru Bologa și antrenorului său Tamas Gergely, pentru câștigarea medaliei de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris. Proiectul a fost inclus în ședința consiliului local Cluj-Napoca de joi, 12 septembrie.

„Ne bucurăm că avem din nou un campion, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Paris. Alexandru Bologa își reconfirmă valoarea, ne bucurăm că numele Clujului, al României, a ajuns din nou pe cel mai înalt catarg. Ca o formă de recunoaștere simbolică, Primăria îi premiază pe competitor și pe antrenor cu 1.000 de euro, echivalentul în lei”, a declarat primarul Emil Boc.

Alexandru Bologa, aur la Paris

Judoka-nului Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, vineri, 6 septembrie. Sportivul este legitimat la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Cluj Napoca si cu dublă legitimare la CS Universitatea Cluj Napoca

Judoka Alexandru Bologa este Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca din anul 2022 și se menține pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, cu medalii importante câștigate la Tokyo (2020), Rio (2016), la campionate mondiale și europene.

Sportivii medaliați la Paris, decorați de președinte

Amintim că miercuri seară, sportivii români care au cucerit medalii la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris, împreună cu oficiali COSR şi antrenori, au fost decoraţi, miercuri seara, de preşedintele Klaus Iohannis în cadrul unei festivităţi organizate la Palatul Cotroceni.

În cadrul ceremoniei, Florin-Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo pentru nevăzători, cat. 73 kg (J1), a primit Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax