Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul pentru toți! Orașul sufocat de trafic. Soluțiile propuse de specialiști

Publicat


Una dintre marile probleme ale municipiului Cluj-Napoca o reprezintă traficul. Aglomeraţia din trafic. Mulţi spun că deja depăşim Bucureştiul la acest capitol. Administraţiile locale care s-au succedat din 1990 încoace n-au reuşit să găsească soluţii pentru rezolvarea sau măcar ameliorarea problemei. Problema traficului aglomerat şi poluant din Cluj-Napoca nu numai că nu s-a rezolvat sau ameliorat, ci, dimpotrivă, s-a agravat.

Propunerile specialiştilor la tema Infrastructura Urbană

 Traficul aglomerat şi poluant reprezintă un factor important în degradarea calităţii vieţii clujenilor şi a imaginii municipiului. Sinteza propunerilor:

 • Continuarea programului de achiziţii de troleibuze, tramvaie şi autobuze electrice, inclusiv dublu-articulate şi multi-cartiere; STOP achizitionării autovehicolelor pe diesel poluante.
 • Extinderea/montarea liniilor de troleibuze nepoluante în cartierele Grigorescu, Iris, Bulgaria, Între Ape-Calea Someşenilor, Brâncuși-Gheorgheni, etc.
 • Prelungirea liniilor de tramvai Mănăştur-Florești (eventual până la Gilău/Autostradă) și respectiv Muncii – Sub Coastă / AEROPORT.
 • Finalizarea introducerii SENSURILOR UNICE-şi-GIRATORII, A BENZILOR UNICE, UNDA VERDE pe culuarele/traseele ce leagă intrările în oraş cu cartierele şi ieşirile.

Metroul poate fi soluţie peste decenii, la peste 1.000.000 de locuitori

 • METROUL poate fi o soluție abia în deceniile viitoare, DACĂ: populaţia servită ar depăşi 1 milion de locuitori pe zona de acoperire; consolidarea dealurilor ce alunecă ar reduce costurile faraonice de întreţinere; actualele estimări de construcţie la peste două miliarde de euro ar putea primi fonduri nerambursabile europene de cel putin 75%. Îndatorarea copiilor noştri şi a generaţiilor de clujeni NU este acceptabilă, luând credite de la Banca Mondială. Cheltuielile pentru studiile de fezabilitate se cer amânate, fiind considerate acum o pierdere cu rezultate cunoscute / “campanie electorală”.
 • Conexiunea “PERON-la-AEROPORT”, la 180m de sensul giratoriu din faţa Aeroportului este extrem de necesară ACUM: pentru milioanele de ardeleni din regiune, comunitățile de business, turiştii români şi străini, vizitatorilor şi călătorilor ce sunt obligaţi să traverseze Clujul în maşinile lor poluante. Recuperarea investiţiei este rapidă, având în vedere milioanele de clienţi.

Halte de cale ferată

 • Modernizarea haltelor de cale ferată cu staţii auto de la Baciu, Clujana, Mărăşti, IRA şi Aeroport. Acestea au fost construite şi sunt funcţionale din anii ’60 pentru navetişti, iar conectarea lor cu linii de troleibuz şi autobuze electrice spre cartierele oraşului ar fluidiza imens traficul. Este soluţia cea mai simplă-şi-ieftină de a putea opri trenurile ce vin din zona metropolitană si regiune, operate de CFR, INTEREGIONAL, TRANSFEROVIAR etc. Aceasta, înainte de a trece 3-4 ani până când vor fi cheltuiți cei peste 6 milioane de euro pe studii de pre și fezabilitate ale aşa numitului “Tren Metropolitan” (existent chiar acum prin cele peste 60 trenuri ZILNICE ce trec prin Cluj) şi Metroul nefezabil acum şi în urmatoarele decenii.
 • Construirea AUTOGARII-la-AEROPORT şi a parcării car-sharing.

Parcări mari la intrările în oraş

 • Construirea parcărilor cu capacitate scalabila de 800-1000 de locuri la intrările în oraș (Feleac, Florești, Apahida, Baciu etc.) conectate cu stații de troleibuz, tramvai, mașini electrice. O sursa importantă de venituri din taxa de parcare pentru finanţarea sistemului nepoluant.
 • Descurajarea prin taxe mărite a pătrunderii în oraș a zecilor de mii de automobile poluante, decizie ce va spori veniturile Primăriei și cele ale CTP, necesare achiziţiei de mijloace de transport nepoluante.

Centuri de ocolire a oraşului

 • Realizarea centurilor de ocolire a oraşului (centura de sud între Floreşti şi Apahida şi cea de Nord) legatura la Autostrad din şoseaua Cluj -Turda în dreptul com. Vâlcele şi a centurii de ocolire spre Apahida.
 • Pentru fluidizarea circulaţiei auto în municipiu şi reducerea poluării create de aglomerarea şi staţionarea maşinilor la numeroasele semafoare pentru trecerile de pietoni sau a trecerilor de pietoni nesemaforizate, trebuie realizate pasaje subterane pietonale pe axa est-vest, echipate cu scări rulante şi spaţii comerciale. Locurile propuse ar putea fi:
 • pasaj pietonal pe Bdul Aurel Vlaicu în dreptul pavilionului expoziţional;
 • pasaj pietonal complex în Pta Mărpşsti (în sensul giratoriu);
 • pasaj pietonal în faţa viitorului sediu al Centrului cultural spre BRD;
 • pasaj pietonal în Pta Avram Iancu în spatele Catedralei;
 • pasaj pietonal în Pta Unirii;
 • pasaj pietonal in faţa Primăriei;
 • pasaj pietonal pe Calea Floreşti în dreptul magazinului Billa;
 • pasaj pietonal în Pta. Cipariu între Bastionul Baba Novac şi Cazarma Armatei prin parcarea din spatele catedralei (pe o portiune de 200 m sunt 5 semafoare care crează în orele de vârf aglomerări infernale de maşini).

Pe axele stradale proiectate şi executate conform PUZ, încă de la începutul aprobării extinderii unui nou cartier, să fie executate şi principalele reţele edilitare de apă, canalizare, gaz, energie electrica, cabluri internet la o capacitate predictibilă dezvoltării finale a cartierului.

Lucrarile de reabilitare, de reparare a străzilor centrale durează luni de zile şi toti am observat că: se încep 2-3 străzi deodată, lucrează 3-4 muncitori o zi, după care dispar câte o săptămană, îngreunează traficul stradal şi enervează pietonii, bicicliştii sau şoferii. Se vede lipsa de management performant, risipa de timp şi bani, iar în final calitatea îndoielnică, greşelile de proiectare aprobate de Consiliul Local şi multe altele. Cum sunt traşi la răspundere şi cine plăteşte întarzierile şi calitatea proastă?

Detalii la https://drive.google.com/file/d/1NowjBPNelPR7uh_T2EcZdTizMAnpMpMj/view

Clujul pentru toţi

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

*Consiliul Civic Local Cluj-Napoca este o organizaţie civică şi apolitică fondată în 2004 de către Cluburile Lions şi 38 de ONG-uri. În prezent, această iniţiativă civică este susţinută de 50 de ONG-uri.

Foto: Facebook / Petronel SzekelyDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. calin

  august 4, 2020 la 1:17 pm

  S-ar putea totusi da mai putine autorizatii de construire pentru blocuri in zone fara infrastructura rutiera. Fimaro vrea sa construiasca pe Corneliu Coposu 169 11 blocuri de 5,6 respectiv 11 etaje, iar vecinul lui mai face inca 3 blocuri de 5-6 etaje. Le punem la socoteala cu cele inca cateva blocuri de pe dealul Baciului si avem cartierul Dambu Rotund blocat de masini, fiindca exista doar o singura linie de transport in comun si o singura alta ruta in oras, conditionata de bariera la calea ferata.

  Sau macar daca se fac un catralion de blocuri sa oblige la construirea de parcuri si spatii care cresc calitatea vietii, care sa le permita oamenilor sa stea in cartierul lor sa nu fie nevoiti s-o arda in alte parti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT cu 2 mașini pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. O femeie și un bărbat au ajuns la spital

Publicat

Muncii

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, miercuri dimineață, la un accident rutier petrecut pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca.

”În accident au fost implicate două autoturisme, iar în interiorul unuia dintre acestea s-a aflat un bărbat încarcerat. Acesta a fost extras în siguranță de către forțele noastre.

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital de către un echipaj SMURD. De asemenea, colegii de la Serviciul de Ambulanță Județean vor transporta la spital o femeie”, au spus pompierii.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod GALBEN de ploi torențiale și grindină, la Cluj. Până când e valabil?

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, în mai multe județe din țară, inclusiv la Cluj.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben, valabilă de miercuri, 22 mai, ora 10, până joi, 23 mai, ora 10, în mai multe regiuni din țară.

În acest interval, în Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Publicat

De

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Uncia de aur a atins lunea aceasta un nou record de 2.449,80 dolari, la mai bine de o lună după creșterea la 2.431,90 dolari.

Aprecierea a ridicat prețul gramului de aur cu 8 lei la 359,4834 lei, care reprezintă un nou maxim istoric.

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Evoluția ascendentă a metalului galben este stimulată de reziliența pe care a arătat-o economia americană la nivelul ridicat al dobânzilor practicate de Rezerva Federală, care cu 5,25 – 5,50% se află la maximul al ultimilor 23 de ani.

Tendința pozitivă a făcut ca indicele anual al preţurilor de consum din SUA să scadă de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie și a stimulat pariurile puse pe o decizie de reducere de către Fed a ratei de referință, ce a depreciat dolarul și a scăzut randamentelor titlurilor de stat americane.

Luni dimineață, la scurt timp după deschiderea pieței, mai multe ordine de vânzare de valută au coborât cotația euro la 4,972 lei, mișcare urmată de o creștere la 4,976 lei. În aceste condiții, cursul monedei unice a scăzut marginal de la 4,9751 la 4,9748 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat

Piața monetară a dat semne că există, iar indicii ROBOR pe termen mediu au cunoscut ușoare modificări.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare stabilită la începutul lui aprilie.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,07 la 6,06% iar cel la 12 luni a crescut de la 6,07%.

Prețul euro

Declarațiile date de unii dintre oficialii Rezervei Federale, referitoare la necesitatea păstrării dobânzilor din Statele Unite la valori ridicate pentru un timp mai lung, au limitat pierderile monedei americane.

Euro a urcat la 1,0865 – 1,0884 dolari, iar cursul a scăzut de la 4,5879 la 4,5777 lei.

Menținerea apetitului pentru risc a apropiat moneda elvețiană de pragul de 0,99 franc/euro, care nu a mai fost atins de peste un an, iar media a coborât în piața locală de la 5,0460 la 5,0370 lei. Lira sterlină a crescut, în schimb, de la 5,8059 la 5,8147 lei.

Piața maghiară a fost închisă cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor. Media monedei poloneze s-a apreciat la 4,2575 zloți/euro.

Bitcoin a stagnat la 66.102 – 67.318 dolari, valori apropiate de cele de la sfârșitul săptămânii trecute. Ethereum fluctua în culoarul 3.050 – 3.138 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Citește mai departe

CULTURA

Organizatorii Jazz in the Park au primit Premiul pentru Rezistență în Cultură

Publicat

Administrația Fondului Cultural Național a acordat Premiul pentru Rezistență în Cultură organizatorilor festivalului Jazz in the Park.

Asociația Fapte, cunoscută pentru organizarea festivalului Jazz in the Park, dar și a altor evenimente culturale semnificative, a primit premiul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) pentru Rezistență în Cultură. Acest premiu a fost acordat în cadrul galei organizate luni seara, 20 mai.

Peste un deceniu de promovare a culturii prin muzică

De peste un deceniu, Asociația Fapte s-a dedicat misiunii de a promova cultura prin muzică în rândul publicului larg, dând o nouă semnificație spațiilor publice și private cu însemnătate și promovând valorile pozitive.

„Pe măsură ce Fapte, organizația pe care o reprezentăm, a acumulat tot mai multă vechime și experiență, am început să înțeleg tot mai mult de ce e valoros să reziști în cultură, iar în ultimii ani de pandemie, a devenit o realizare în sine. Așadar, mulțumim AFCN pentru recunoaștere, dar mai ales, mulțumim pentru tot sprijinul și efortul pe care-l depuneți an de an pentru întreg sectorul cultural. Contribuiți de adevăratelea la rezistența multor organizații, inclusiv a noastră.

Cât despre Fapte, promit că efortul nostru nu se va opri aici. Avem deja anul acesta niște proiecte foarte ambițioase și atât eu cât și colegii mei, avem încă multă energie, multă răbdare și multă ambiție și dedicare să trăim din proiectele noastre și să le vedem pe toate împlinite. Nu în ultimul rând, dedicăm acest premiu tuturor colegilor și colaboratorilor noștri, care fac această rezistență în cultură frumoasă și plăcută. De multe ori simțim că ce facem noi e mai degrabă un stil de viață decât un job”, a transmis Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park.

Trei evenimente majore în 2024

Asociația Fapte își propune să continue să inspire și să susțină comunitatea prin evenimente culturale de înaltă calitate. Anul 2024 aduce proiecte culturale majore, printre care:

 • International Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 5 – 7 iulie
 • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 30 august – 1 septembrie
 • Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 4 – 26 octombrie

Despre Asociația Fapte

Asociația Fapte dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale.

De la înființare, în 2012, Fapte a organizat peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali, fiind astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen.

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul „Best Small European Festival” la European Festival Awards.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax