Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul pentru toţi. Evaluarea programelor electorale ale candidaţilor la funcţiile de primar şi consilier local la Cluj-Napoca. Analiza specialiştilor

Publicat


Iniţiativa Consiliului Civic Local (CCL) împreună cu o parte a presei online(cluj24.ro), anunţată recent pe televiziuni, reţele sociale şi ziare, de a organiza întâlniri şi dezbateri cu candidaţii la demnităţile administraţiei locale, a parcurs o primă fază, în care au fost evaluate cantitativ şi calitativ programele electorale, făcute publice de o parte dintre cei 14 candidaţi.

Suprapunerea programelor electorale cu cerinţele clujenilor

Ne îngăduim să prezentăm câteva date şi concluzii preliminare la programele primite de la domnii: Emil Boc-PNL; Dan Cristian Codrean-Pro România; Emanuel-Dumitru Ungureanu-USR-PLUS; Avram Fiţiu-PMP; Călin Valentin  Cozma-independent; Paul Eugen Siserman-PALD.

Am comparat conţinutul acestor programe cu cel întocmit de către CCL cu specialiştii săi pe domenii ale administraţiei, completat cu foarte interesantele propuneri venite de la clujeni pe reţelele de socializare. În total, aşteptarile clujenilor se cifrează la 154 de proiecte, propuneri, soluţii.

Prima constatare este în legătură cu profunzimea programelor electorale, apreciată după numărul de proiecte, obiective, idei, soluţii pe care le cuprind, iar a doua constatare măsoara numărul de aşteptări ale cetăţenilor, ce se regăsesc în programele candidaţilor (suprapuneri fericite).

Programul Dlui. Emil Boc are 85 de puncte, adică 55% faţă de programul propus de cetăţeni şi un grad de suprapunere de 14%.

Programul Dlui. Dan Cristian Codrean are 83 de puncte, adică 54% faţă de aşteptarile cetăţenilor şi un grad de suprapunere de 14 %.

La Dl. Emanuel-Dumitru Ungureanu apar 117 puncte, adică 76% şi o suprapunere de 13 %.

La candidatul Avram Fiţiu se regăsesc 100 de idei, adică 5 %, cu o suprapunere de cca.12 %.

Dl. candidat independent Călin Valentin Cozma are 5 puncte, respectiv 3 % şi o suprapunere de 1 %.

Dl.candidat Paul Eugen Siserman vine cu 8 proiecte, ceea ce înseamnă 5 % faţă de aşteptări şi o suprapunere de 2%.

Promisiuni restante

Dl.Emil Boc-actualul primar cuprinde în program domeniile extinse ale administraţiei, dar multe din punctele enumerate între cele 85 se referă la promisiuni electorale restante din mandatele recente.

Ceilalţi candidaţi îşi concentrează programele pe nevoi curente şi stringente, culese mai ales din domeniul propriu de activitate profesională, dar şi din consultări cu echipa de campanie.

Neglijarea relaţiei cu clujenii

Este evidentă lipsa unei consultări extinse cu cetăţenii înaintea lansării programelor proprii, semn al aparentei neglijări a relaţiei cu oamenii, dar poate şi a stimei de sine, de atotştiutori.

Privind în trecutul apropiat, am putut constata permanent compatibilitatea precară a multora dintre consilierii aleşi cu problemele specifice ale administraţiei clujene. Dovada, lipsa iniţiativelor în propuneri de hotărâri de C.L., în ridicarea mâinii la comandă, în preocuparea precară pentru problemele urbei şi a cetăţenilor ei (ex. majorăm tarifele la RADP, la Compania de Apă, la firmele de salubritate, la transportul în comun etc pentru că sindicatele au cerut şi nu îi putem refuza).

Mai mult, niciun consilier ferm şi argumentat nu s-a opus la iniţiativa Primarului pentru studii de 850.00 de euro cu Banca Mondiala ori pentru alocarea altei sume importante din buget pentru proiectul metroului, chiar dacă vocile specialiştilor spun că este nevoie de o populaţie de peste 1 milion de locuitori ca să fie acceptabil.

Gradul foarte redus de suprapunere pe aşteptările cetăţenilor impune de la sine extinderea bugetării participative, nu doar la proiectele minuscule, cât mai ales la cele mari şi foarte mari, locul unde se risipeşte de regulă banul adunat din taxele noastre.

În cursul săptămânii curente, încercăm să prezentăm cum arată şi programele electorale ale celorlalţi 8 candidaţi -pe măsură ce le vor prezenta public şi vor răspunde solicitărilor noastre-, după care se vor purta discuţii cu candidaţii cu care am fixat întâlnirile. O să vă ţinem în priză cu rezultatele.

Proiectul „Clujul pentru toţi”

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

*Consiliul Civic Local Cluj-Napoca este o organizaţie civică şi apolitică fondată în 2004 de către Cluburile Lions şi 38 de ONG-uri. În prezent, această iniţiativă civică este susţinută de 50 de ONG-uri.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Emil Boc a prezentant calendarul realizării Centurii Metropolitane a Clujului

Publicat

Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, în cadrul ședinței Consiliului Local că la finalul lunii octombrie se va obține ”ultima piesă” din documentația de avizare a Centurii Metropolitane, acordul de mediu.

După aceea, proiectul va fi introdus la aprobare în Guvern, cu indicatorii tehnico-economici propuși.

Centura este prognozată să se realizeze din Programul Operațional de Transporturi, din fonduri europene, program care încă nu a fost declanșat.

Titular al proiectului va fi Guvernul României.

Potrivit lui Emil Boc, în noiembrie urmează să intre proiectul pe masa Guvernului, după care Executivul trebuie să organizeze licitația de execuție.

Inițial se anunța că toate studiile necesare vor fi încheiate în această vară.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emil Boc: Vor fi 570 de locuri în plus la creșele din Cluj-Napoca, din septembrie

Publicat

Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, că din 1 septembrie vor fi disponibile încă 570 de locuri la creșele din Cluj-Napoca, pe lângă cele 642 existente astăzi.

Edilul a primit promisiunea că din luna septembrie se va elimina regula distanțării sociale din creșe, care va aduce în plus încă 224 de locuri. Deja ar fi pregătit ordinul de ministru pentru publicare în Monitorul Oficial.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca mai face 32 de angajări care vor permite activarea a încă 352 de locuri în creșă.

Astfel, din 1 septembrie la Cluj-Napoca vor fi disponibile 1397 de locuri în creșe.

Încă 90 de locuri se vor debloca după finalizarea creșei de pe strada Meziad, până la sfârșitul anului 2021.

Și Hubul educațional din Borhanci, pentru care primarul Emil Boc a semnat, ieri, contractul în vederea realizării Planului Urbanistic Zonal, va cuprinde o creșă nouă.

Încă 3 creșe vor fi construite în zona Iris, de către privați, în urma proceselor de restructurare urbană.

O creșă nouă se va realiza și pe strada Parcul Feroviarilor, cu o capacitate de 52 de locuri.

Și pe strada Câmpului se va construi o creșă, cu încă 90 de locuri.

Primarul nu a scăpat oportunitatea să ceară, din nou, primarilor din localitățile învecinate, ”să se molipsească” și să amenajeze creșe.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Parcul Primăverii ajunge pe masa Consiliului Local în 2 luni. Benzinăria din Mănăștur va fi desființată

Publicat

În luna aprilie a acestui an a avut loc dezbaterea publică privitoare la viitorul Parcului Primăverii. Acesta va fi cel mai modern centru de cartier din Mănăștur, poate chiar din municipiu. Și cel mai important, va fi un centru verde, o adevărată oază de relaxare, care va fi dotată inclusiv cu grădină pluvială și amfiteatre.

Primăria are deja în lucru Studiul de Fezabilitate, iar zona a fost cadastrată. Vor fi modernizate și circulațiile pe toate străzile din jurul Parcului Primăverii. Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor deveni suprafețe de tip shared space, dotate cu mobilier urban nou și aliniament de arbori.

Cheia pentru deblocarea proiectului a fost desființarea benzinăriei, pentru care Primăria a găsit în cele din urmă o soluție.

Viceprimarul Dan Tarcea a precizat pentru Cluj24 că în termen de 2 luni Parcul Primăverii va ajunge pe masa consilierilor locali, pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate. Apoi urmează scoaterea la licitație a lucrărilor de proiectare și execuție.

Parcul va crește după reamenajare cu 25%, iar numărul arborilor aproape se va dubla. Suprafața aleilor pietonale va crește de la 6000 la 9000 de mp și vor fi amenajate puncte gospodărești îngropate.

Prin eliminarea benzinăriei existente și a tronsonului străzii Almașului din dreptul grădinii publice, se asigură continuitatea spațiului verde al parcului, astăzi fragmentat de cele două amenajări. Pe locul aferent acestor două funcțiuni se propune amenajarea unei pajiști urbane alături de o grădină pluvială cu vegetație specifică zonelor umede. Spațiul din jurul grădinii pluviale se amenajează cu un amfiteatru cu gradene pentru odihnă și relaxare, iar pajiștea urbană va fi dotată cu șezlonguri urbane

Va crește și numărul locurilor de parcare disponibile și se vor amenaja stații de încărcare pentru mașini și biciclete electrice.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO&FOTO/ Imagini SPECTACULOASE. Cum arată unul dintre cele mai impresionante proiecte de INFRASTRUCTURĂ

Publicat

De

Viaductul Tălmăcel, de pe tronsonul dintre Sibiu și Boița este cea mai amplă lucrare de pe Autostrada Pitești-Sibiu. Construcția acestuia reprezintă unul dintre cele mai impresionante proiecte de construcție din țară.

Viaductul are o lungime de 650 de metri și cu o înălțime a picioarelor de până la 30 de metri, iar acest pod casetat și executat în consolă, cu 8 deschideri, este construit după cele mai noi standarde în domeniu, arată ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Acesta a făcut publice și imagini cu viaductul și stadiul lucrărilor, pentru „pasionații de infrastructură” și nu numai.

 

Cătălin Drulă a precizat că acest segment, care leagă Sibiul de Boița, mai cuprinde:

  • încă un viaduct, la Tălmaciu, cu 10 deschideri și lung de 400 de metri;
  • 2 noduri rutiere;
  • 2 spații de servicii;
  • 27 de poduri și pasaje;
  • 27 de podețe

Lucrările pe lotul I al A1, finalizate în avans

„Săptămâna aceasta începe asfaltarea pe tronson. Stadiul lucrărilor pe lotul 1 al A1 Pitești-Sibiu este de 46%, iar acestea vor fi încheiate în avans – în 2022, conform termenelor asumate de constructor – mai ales că acest șantier este deblocat integral”, a spus ministrul Transporturilor.

Filmările, din dronă, sunt de pe calalul de Youtube al lui Ioan Adrian Gica

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate