Connect with us

ACTUALITATE

Clujul, model în ţară. „Extinderea la nivelul întregii ţări a proiectului aflat în implementare în Cluj”

Publicat


Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Evidenţei Persoanelor, că în prezent documentul de identitate este un element cheie al modernităţii, iar ministerul său a angajat proiecte referitoare la digitalizare şi reducerea birocraţiei în acest serviciu public, transmite Agerpres.

103 ani de evidenţă a persoanelor

„Sărbătorim, astăzi, 103 ani de existenţă oficială a structurilor specializate de evidenţă a persoanelor în România, peste un secol de activitate a unui serviciu public esenţial pentru funcţionarea şi dezvoltarea administraţiei şi societăţii româneşti. Cu această ocazie, le transmit tuturor lucrătorilor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor şi ai structurilor teritoriale de evidenţă a persoanelor mult succes în activitate şi întreaga mea apreciere pentru eforturile depuse pentru dezvoltarea şi modernizarea serviciilor oferite cetăţenilor, pentru permanenta preocupare de adaptare la cerinţele şi dinamica actuală ale societăţii.

Dacă în trecut actele de identitate şi întreaga activitate de evidenţă a persoanelor aveau scopul de a oferi o imagine cât mai reală a numărului de locuitori şi de a permite mobilitatea acestora în interiorul statului, astăzi, documentul de identitate este un element cheie al modernităţii, oferind posesorului facilităţi de relaţionare cu administraţia publică de stat şi cu entităţi private din ţară şi chiar din afara acesteia”, a spus duminică Predoiu în mesajul său.

Acesta a adăugat că pentru modernizarea documentelor de identitate România a făcut paşi importanţi atât de ordin legislativ, cât şi în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente moderne şi performante, la standarde europene. Totodată, au fost angajate proiecte cu obiective îndrăzneţe care vizează întărirea procesului de digitalizare a administraţiei publice şi reducerea birocraţiei şi a consumului de resurse umane.

 

Clujul, model în ţară

„Cel mai cunoscut proiect din domeniu este, desigur, cel al Cărţii Electronice de Identitate care reprezintă un angajament în faţa românilor şi în faţa întregii Europe, un pas înainte în asigurarea unor documente de identitate moderne şi sigure, aliniate la standardele de securitate ale UE, care să permită cetăţenilor români o interacţiune mai uşoară în relaţia cu autorităţile române şi străine.

Extinderea la nivelul întregii ţări a proiectului aflat în implementare în jud. Cluj va constitui atingerea unui nou prag al modernităţii şi dovada în plus că România este capabilă de proiecte inovatoare, că modernizarea, digitalizarea şi debirocratizarea nu sunt doar vorbe, ci fapte! (…) Un alt proiect de anvergură care merită menţionat şi care cu siguranţă va îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile publice este cel referitor la informatizarea procesului de obţinere a actelor de stare civilă”, a menţionat Cătălin Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă  (SIIEASC) oferă o serie de facilităţi precum depunerea online a cererilor, diminuarea timpilor de soluţionare a cererilor, în condiţii avansate de performanţă şi securizare a datelor.

„Vorbim despre proiecte majore ce au ca scop digitalizarea, dezvoltarea fluxurilor de servicii publice electronice oferite cetăţenilor, contribuind, astfel, la alinierea României la elita mondială în materie de securitate şi simplificare a procedurilor administrative.

Personal, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi susţine întotdeauna demersurile care se concentrează pe adaptarea la cerinţele actuale ale societăţii, prin facilitarea accesului cetăţenilor la servicii publice moderne şi de calitate. Le urez succes în activitate tuturor profesioniştilor care fac posibile aceste progrese, angajaţi ai ministerului nostru sau parteneri instituţionali. Vor avea mereu sprijinul meu pentru ducerea la bun sfârşit a cât mai multor proiecte în favoarea cetăţenilor”, a mai spus ministrul Cătălin Predoiu.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Publicat

De

măcelarii

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.

Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.

Paul Cordea

Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.

Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.

Echipa Franței

Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.

De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.

Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public

Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.

Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaş.

Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.

Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:

  • persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
  • elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
  • persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
  • urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Publicat

reClothing

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.

Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.

“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.

M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing

Hainele, fapte bune

Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.

Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”

Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.

Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.

Andreea Paparuș

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

CFR

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.

Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.

CFR

UDMR Cluj: Ură etnică

Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.

”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!

Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate