ADMINISTRAȚIE
Clujul mai câștigă o șosea de mare viteză! Centura ocolitoare Turda-Câmpia Turzii este următorul proiect de investiție a Consiliului Județean
Un proiect de hotărâre privind încheierea unui acord de asociere între județul Cluj și municipiile Turda și Câmpia Turzii în vederea realizării proiectului de investiții „Centură ocolitoare Turda-Câmpia Turzii” a fost inițiat de Alin Tișe, președintele forului administrativ județean, în cursul zilei de joi. Consiliul Județean Cluj va asigura din bugetul propriu sumele necesare pentru coordonarea, elaborarea documentațiilor tehnico-economice și de urbanism necesare proiectului. Proiectul urmează să fie dezbătut în următoarea ședință a instituției publice.
Avantajele investiției
Transformarea conurbaţiei Turda-Câmpia Turzii într-un centru important al rețelei rutiere rapide naţionale și crearea de noi locuri de muncă reprezintă principalele avantaje al proiectului.
Declarația lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj
„Vom mobiliza toate resursele de care dispunem pentru ca acestă investiție să se concretizeze cât mai rapid. Odată finalizată centura ocolitoare, potențialul economic și investițional al zonei va fi și mai bine pus în valoare, întreaga zonă și județul Cluj, în ansamblu, devenind mult mai accesibile și atractive atât pentru investitori cât și pentru toți cei care ne tranzitează județul”, a afirmat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Videoclipul filmat de MrBeast, cel mai mare YouTuber din lume, la Salina Turda, are deja 24 milioane de vizualizări
Cel mai faimos YouTuber din lume, MrBeast – James Stephen, 26 de ani, cu 320 de milioane de abonaţi, a petrecut 7 zile la Salina Turda alături de alţi faimoşi creatori online video de conţinut şi a explorat una din cele mai spectaculoase atracţii turistice din lume, prezentând-o ca pe “un oraş subteran”.
Videoclipul filmat acum 3 luni și publicat sâmbătă seară de MrBeast pe YouTube, intitulat “7 zile de explorare a unui oraş subteran”, cu o durată de 20 de minute, a strâns 10 milioane de vizualizări în doar trei ore de la postare. Acum se apropie vertiginos de 25 de milioane.
VIDEO. Videoclipul filmat de MrBeast, cel mai mare YouTuber din lume, la Salina Turda, are deja 24 milioane de vizualizări
„Acest oraş este construit în interiorul unei mine care datează de peste o mie de ani. Şi cu nenumărate tuneluri şi camere neexplorate, cine ştie în ce orori vom da. Acestea sunt scările care coboară în oraş. Cât de vechi sunt aceste scări? Mai vechi decât noi. În regulă, acum că suntem aici jos, uită-te cât de sus e tavanul. Wow. În timpul celui de-al doilea război mondial, atunci când România a fost bombardată, mii de oameni s-au ascuns aici şi acum doar o grămadă de youtubers trăiesc”, a spus MrBeast.
Sursa: YouTube
Compania de Distribuție Energie Electrică România anunță întreruperi ale furnizării curentului pe mai multe străzi din Cluj-Napoca pentru efectuarea unor lucrări.
Adresa:
CLUJ-NAPOCA, Strada BUREBISTA
CLUJ-NAPOCA, Strada CAII FERATE
CLUJ-NAPOCA, Strada CAMPENI
CLUJ-NAPOCA, Strada CARAGIALE ION LUCA
CLUJ-NAPOCA, Strada CARPATI
CLUJ-NAPOCA, Strada CLOSCA
CLUJ-NAPOCA, Strada CONDUCTORILOR
CLUJ-NAPOCA, Strada CRAIOVA
CLUJ-NAPOCA, Strada CRISAN
CLUJ-NAPOCA, Strada DACIA 1-11
CLUJ-NAPOCA, Strada DECEBAL 61-capăt
CLUJ-NAPOCA, Strada DECEBAL
CLUJ-NAPOCA, Strada DRAGALINA 1-6
CLUJ-NAPOCA, Strada EINSTEIN ALBERT
CLUJ-NAPOCA, Strada EMIL RACOVITA
CLUJ-NAPOCA, Strada FERICIRII
CLUJ-NAPOCA, Strada FIERULUI
CLUJ-NAPOCA, Strada GRUIA 1-40
CLUJ-NAPOCA, Strada HOREA
CLUJ-NAPOCA, Strada LACATUSULUI 1-16
CLUJ-NAPOCA, Strada MECANICILOR
CLUJ-NAPOCA, Strada MIRON COSTIN
CLUJ-NAPOCA, Strada ROTH STEPHAN LUDWIG
CLUJ-NAPOCA, Strada VUIA ROMULUS 1-60
Interval: 14/10/2024 09:00 – 14/10/2024 14:00
Durata: 5h : 0′
Întreruperi de CURENT în Cluj-Napoca. Vezi străzile afectate
La CFR Cluj a avut loc o ședință după meciul cu UTA, scor 1-3. Echipa avea atunci două remize și o înfrângere consecutive. Neluțu Varga, patronul de la CFR Cluj, este de părere că lucrurile se îmbunătățesc la echipa lui, după acea ședință.
După ședință, CFR Cluj a avut o victorie în meciul cu Poli Iași, scor 2-1.
Jucătorii de la CFR Cluj și-au pus cenușă-n cap. Ce spune patronul Varga
Patronul echipei consideră că lucrurile se îmbunătățesc. La ședință, jucătorii i-au promis lui Varga că își vor schimba atitudinea și vor da totul pe teren.
„Eu zic că lucrurile se îmbunătățesc. După ședința pe care am avut-o cu ei, am senzația că lucrurile și-au intrat în normal. Am avut ședință săptămâna trecută, după înfrângerea cu UTA, i-am luat la șuturi după meciul cu Aradul.
Atunci mi-au promis că își reconfigurează atitudinea și vor da totul pe teren. Mi-au spus că merită să am încredere în ei, că își vor ține promisiunea față de mine de a intra în play-off”, a spus Ioan Varga.
Acum, CFR Cluj este pe locul 4 în campionat cu 18 puncte obținut în primele 11 meciuri disputate.
Echipa lui Nelu Varga are 5 puncte mai puțin, decât liderul „U” Cluj, care are 23. CFR Cluj are cinci victorii, trei remize și tot atâtea înfrângeri în acest sezon.
ADMINISTRAȚIE
Arhitectul-șef al Clujului SUSȚINE traseul centurii metropolitane. Care sunt ARGUMENTELE sale
Arhitectul-șef al Clujului, Claudiu Salanță, a postat pe pagina sa de Facebook o argumentare a traseului centurii metropolitane sud a Clujului propus în proiect.
„Municipiul Cluj-Napoca are o serie de condiționări geografice care nu pot fi ignorate în realizarea unor proiecte de infrastructură majoră.
De exemplu, centura metropolitană a Clujului (propusă aproape pe același traseu stabilit încă din 1968, cu excepția legăturilor cu Gilău si Baciu) este prevăzută în zona sudică a municipiul și se suprapune parțial cu o zonă împădurită.
Arhitectul-șef al Clujului SUSȚINE traseul centurii metropolitane. Care sunt ARGUMENTELE sale
Prin proiect se propune traversarea zonei prin intermediul unor tuneluri astfel încât zona să poată fi reîmpădurită. Dacă este să analizăm puțin situația cu traseul centurii în această zonă constatăm că:
– dacă s-ar amplasa traseul centurii mai la sud sau sud-vest nu s-ar aduce niciun beneficiu de mediu, ba chiar din contra, impactul ar fi și mai mare deoarece lungimea suprapusă cu zona împădurită ar crește.
– dacă s-ar amplasa traseul centurii mai la nord sau nord-est acesta s-ar suprapune cu zona de locuințe colective din Mănăștur.
Practic, opțiunea cea mai bună este traseul propus prin proiect. În condițiile actuale de trafic și dezvoltare ale municipiului nu cred că putem să luăm în calcul varianta prin care această centură nu se realizează”, a scris Salanță.
„Nu poți să faci un drum fără să spargi o piatră”
„Câștig fara pierdere nu exista. Nu poti sa faci un drum fara sa spargi o piatra. Oricât de crud ar suna, putina padure trebuie taiata in afara orasului ca sa nu te sufoci in el. Daca asa ar fi gandit cei dinaintea noastra nu s-ar fi construit nici un baraj si nici unul din noi nu am fi avut in confortul casei noastre energie electrica. Haideti sa impadurim ce taiem 100 metri mai incolo. Centura se poate face. Daca se vrea cu adevarat si se poate trece peste „ofensa” adusa teroristilor ecologici”, comentează un clujean.
Contactat de Cluj24, Claudiu Salanță a spus: „Acest proiect al centurii metropolitane sud s-a discutat în comisii încă din 2021. Au trecut 3 ani și abia acum au apărut contestatari. Licitația e făcută pentru tronsonul Baciu-Cora-Mănăștur. pe tronsonul Florești-Gilău încă nu e deschisă licitația, acolo se mai poate modifica. Dar, revin, din 2021, când existau 8 variante de traseu propuse, venim în al 12-lea ceas cu obiecții și în loc să avansăm, batem pasul pe loc.
Se cunoaște problema din Florești, nimeni nu vrea să îngrădească accesul la apă, așa cum se vehiculează dar acolo a trebuit să facem o reconfigurare din cauza poligonului armatei. Au fost discuții cu MApN dar nu s-a găcit încă nicio soluție.
Varianta propusă, cea cu tuneluri, este de câteva ori mai scumpă decât cea la suprafață, bineînțeles. Tot ceea ce se va distruge se va reîmpăduri, fie că este vorba de traseul propriu-zis, fie că e vorba de organizările de șantier. E vorba de vreo 36 ha prevăzute a fi defrișate.”
„Nu vrem să băgăm bețe în roate proiectului”
„Argumentul prezentat mai sus nu tine cont de propunerile alternative. E caz clasic de straw man fallacy, eroare de logică. Noi am zis de tuneluri mai lungi in Faget, apoi tip mină, nu la suprafață, ca sa nu se rada padurea, in alte parti schimbat traseul, de pilda dupa Delta Florești, nu inainte de lac, pentru ca taie accesul floreștenilor la apă”, a scris la comentarii activistul de mediu Adrian Dohotaru.
Acesta a completat pentru Cluj24: „De 5 ani de zile am avut aceleași propuneri ca acum, dar autoritățile nu ne-au primit la nicio solicitare de discuție amănunțită publică privind traseul în unele zone ori tuneluri mai lungi în altele, cum e Făget sau în zona Hoia-Baciu.
Nu vrem să băgăm bețe în roate proiectului, solicităm doar tuneluri mai lungi. Înțelegem că se va împăduri ulterior, este chiar o obligativitate, nu un favor care ni se face, însă ne îndoim că va fi vorba de doar 36ha de pădure, o cifră care de altfel a tot crescut, de la 18ha cât se preconiza la început. Noi estimăm undeva la peste 100ha.
Problema mare e că nu va fi natură ci plantație iar perioada de timp în care acei copaci vor ajunge la maturitate va fi destul de lungă. Conform unui sondaj realizat de Active Research, Facultatea de Sociologie și Asociația Societatea Organizată Sustenabil SOS pentru campania Inelul Verde Metropolitan, peste 55% dintre locuitorii Clujului își doresc această centură metropolitană dar nu cu prețul distrugerii inelului verde a orașului.”