ACTUALITATE
Clujul, legat direct de LITORAL pe calea ferată, din acest weekend
Începând din acest weekend, Clujul va fi legat direct de litoral pe calea ferată. Turiștii vor avea la dispoziție 40 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării. Din 10/11 iunie 2022, toate trenurile duc la Marea Neagră, CFR Călători dând startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui”.
Cele 40 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării vor funcționa până la data de 11/12 septembrie 2022.
Citește și Lăcomie pe litoralul românesc, în Mamaia Nord: 200 de lei- un loc de cearceaf, la primul rând lângă mare. Fără umbrelă sau șezlong
Toate regiunile ţării vor fi conectate în perioada verii cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate de pe litoralul românesc, CFR Călători oferind tuturor posibilitatea de a călători fie cu trenurile directe dinspre Cluj-Napoca, Arad, Deva, Timișoara Nord, Reșița Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Iași, Galați, Buzău, fie prin asigurarea unei conexiuni rapide din București Nord prin intermediul trenurilor care circulă într-un orar cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord – Constanța și retur.
Astfel, timp de trei luni, 30 trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente) care pornesc din principalele orașe vor avea ca destinație /plecare litoralul românesc, din care 18 trenuri (9 dus/9 întors) au ca destinație/plecare Mangalia.
38 de trenuri (19 dus/19 întors) vor asigura legătura capitalei cu litoralul și retur (15 perechi din București Nord, 12 perechi din București Băneasa – din care 3 perechi nu trec prin stația București Nord, 1 pereche din București Obor).
Pentru călătoria spre Delta Dunării, din 11 iunie 2022, trenurile IR 1981/ R 8653 și R 8656/ IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur pe întreaga durată a sezonului.
Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 50% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a
De asemenea, în Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraș și retur cu trenuri dinspre capitală sau Constanța.
Potrivit CFR Călători, durata călătoriei pe ruta București – Constanța este în medie de circa 2 ore și 20 minute.
Biletele la trenurile CFR Călători sunt accesibile tuturor prin gama variată de oferte comerciale. Acestea sunt prezentate în detaliu AICI, la secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități. Pentru serviciile cuprinse în programul special estival sunt valabile toate facilitățile de călătorie acordate prin actele normative în vigoare.
Tariful pentru o călătorie cu loc rezervat pe ruta București Nord – Constanța la clasa a 2-a, la tren IR este de 59,60 lei, la tren Regio-Expres este 33,20 lei și la tren Regio este 30,30 lei. La aceste tarife se aplică reduceri precum: 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (de pe site sau aplicație) și de la automatele de vânzări bilete aflate în gările mari; 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea unui bilet cu oferta dus-întors; o reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație. Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 50% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a.
În perioada programului estival de transport, turiștii aflați pe litoralul românesc au posibilitatea de a călători între stațiunile de pe litoral cu trenurile InterRegio de sezon, la tarif de tren Regio, dacă vor achiziționa biletele de la casele de bilete de pe secția Constanța – Mangalia.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025

Înscrierile în programul Noua Casă 2025 au început în aprilie. Avantajul cel mai important pentru cei care doresc să-și cumpere o locuință prin program este avansul mic, de doar 5%. Acesta, însă, este doar pentru locuințe de 70.000 de euro, din ce în ce mai rar de găsit, având în vedere scumpirile de pe piața imobiliară.
Pentru locuinţele mai scumpe, de până în 140.000 de euro, se plăteşte un avans de 15%, la fel ca la un credit ipotecar obişnuit, scrie Alba24.
Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025
”Noua Casă” este un program guvernamental prin care persoanele fizice pot achiziționa o locuință prin contractarea de credite garantate de stat.
Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate.
Ce locuințe pot fi cumpărate
Beneficiarii pot achizitiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe, potrivit FNGCIMM:
– locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Garanțiile acordate în cadrul ărogramului sunt în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.
Pentru anul 2025, plafonul alocat programului Noua Casă este în valoare de 500 milioane lei.
Despre credit
Creditul se acordă în lei pentru cumpărarea unei locuințe, pe cel mult 30 de ani.
Valoarea maximă a creditului:
– 66.500 euro – pentru locuință în valoare de cel mult 70.000 de euro; avans de 5%; plafon maxim garantare 50%
– 119.000 euro – pentru locuință de cel mult 140.000 de euro; avans de 15%; plafon maxim garantare 60%
Pot fi cumpărate și imobile mai scumpe dar se achită diferența din surse proprii.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de indicele de referință pentru credite (IRCC) la care se adaugă marjă fixă de circa 2%. Nu poate fi accesat credit cu dobândă fixă.
Se face ipotecă de rang I în favoare băncii și a statului român asupra locuinței cumpărate prin program. Se face ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tutror conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoare băncii (pe toată durata finanțării/ contravaloarea primelor trei rate de dobândă).
Care este salariu minim necesar
Pentru creditul cu plafon de 70.000 de euro, venitul minim trebuia să fie de peste 5.400 lei, iar gradul de îndatorare să fie de maximum 45% din venituri.
Cei care vizează un credit pentru o locuință până în 140.000 de euro, calculul arăta că aveau nevoie de un venit minim de aproape 9.700 la un grad maximum de îndatorare de 45%.
Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000 / 140.000 euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii, potrivit antena3.ro.
Plafoane de garanții, avans
– garanție în nume și cont stat de până la 60% pentru credite cu o valoare cuprinsă între 59.501 euro -119.000 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 15%
– garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 5%
– garantie în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro pentru locuințe vechi; avans de minimum 5%.
Condiții de acordare
Condiții pentru persoane fizice:
– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că:
-nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soț/soțieu nicio locuință
sau
-deține în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp
– achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii
– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul
Documente necesare
– solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare, dacă este cazul
– documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată
– declarația pe propria răspundere a beneficiarului
– antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă
– extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare
– certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetic
– în cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă
– în cazul achizitionării unui imobil ce a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței

Odată depășit momentul alegerilor prezidențiale vor reveni în prim plan problemele cu care se confruntă economia românească, care necesită măsuri drastice, pentru a evita intrarea în recesiune.
În opinia analiștilor, este de așteptat ca BNR să elibereze presiunile din piața valutară și să permită atingerea pragului psihologic de 5 lei/euro. Pentru a limita deprecierea, se anticipează că banca centrala va opera o singură tăiere a ratei de referință de la 6,50 la 6,25%, în condițiile în care inflația s-a menținut în martie în jurul valorii de 5% (5,1% conform Eurostat, 4,86% conform INS)
ANALIZĂ. Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei la jumătatea anului
Din partea guvernului se solicită o majorare a TVA la 21%, începând cu a doua jumătate a anului, în condițiile în care deficitul bugetar din 2024 se ridică, conform Eurostat, la 9,28% din PIB mai mult cu circa un procent față de estimarea Executivului, ceea ce ar putea retrograda ratingul de țară la categoria „junk” (nerecomandabil investițiilor).
În minuta ședinței de politică monetară a BNR, care s-a desfășurat în 7 aprilie, s-a precizat că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”
Depășirea pragului de 5 lei va oferi Finanțelor o gură de oxigen prin majorarea încasărilor, în condițiile în care bugetul de stat a fost construit pe un curs mediu anual de 5,05 lei.
Până la jumătatea lui mai cursul nu va trece probabil de 4,9775 lei, maximul atins de la începutul anului, și care a fost stabilit miercurea aceasta, iar tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 4,977 – 4,9778 lei.
Atacul lui Donald Trump la adresa lui Jerome Powell, președintele Rezervei Federale americane, cel care a avertizat recent asupra faptului că politicile tarifare vor ridica inflația, a alimentat temerile privind viitorul celei mai mari economii din lume, iar moneda americană a atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2023 de 1,1574 dolari/euro.
„Aurul a crescut cu până la 33%”
Marți, sub presiunea piețelor, Trump a bătut în retragere și a afirmat că „nu am nicio intenţie de a-l demite”, pe șeful Fed. Afirmația a înviorat investitorii, iar euro s-a retras la 1,1308 – 1,1440 dolari, în condițiile în care șeful de la Casa Albă s-a arătat optimist în ceea ce privește un acord comercial cu China ce ar putea reduce „substanţial” tarifele.
În piața locală, cursul dolarului a urcat de la 5,3291 la 5,3576 lei.
De la începutul anului, aurul a crescut cu până la 33%, dar a făcut miercuri un pas înapoi la 3.291,90 – 3.387,70 dolari/uncie, la o zi după ce a atins recordul de 3.499,70 dolari/uncie. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să coboare de la maximul istoric de 480,8399 lei la 465,6930 lei.
Reducerea aversiunii față de risc a coborât media francului elvețian de la 5,3406 la 5,2994 lei. În schimb, lira sterlină s-a apreciat la 5,8057 lei.
Criptomonedele au profitat de optimismul din piață. Bitcoin a urcat la 92.649 – 94.458 dolari iar ethereum la 1.746 – 1.814 dolari.
Radu Georgescu

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:
Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Cernauti; Aleea Galbiori;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00
Se întrerupe furnizarea APEI potabile. Vezi când și unde
Data efectuarii lucrarii: 24 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: BOLDUT, STRUCUT, IURIU DE CAMPIE
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 16:00
Data efectuarii lucrarii: 25 Aprilie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Lombului – tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Sion si Avicola Popesti; Avicola Lomb – fermele 19 – 23;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 08:00 – 15:00

Ploaia torențială căzută miercuri după masă în anumite localități din jud. Cluj a făcut ravagii.
Codul portocaliu de vreme rea transmis prin RO-Alert de ISU Cluj s-a materializat în ploi abundente care au dus la scurgeri masive de ape care au inundat terenurile, curțile și drumurile. Comuna Ceanu Mare a fost una dintre localități care a primit în plin potopul.
VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii
Sursa: Facebook Stely Stelian