Connect with us

ACTUALITATE

Clujul, legat direct de LITORAL pe calea ferată, din acest weekend

Publicat


Începând din acest weekend, Clujul va fi legat direct de litoral pe calea ferată. Turiștii vor avea la dispoziție 40 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării. Din 10/11 iunie 2022, toate trenurile duc la Marea Neagră, CFR Călători dând startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui”.

Cele 40 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării vor funcționa până la data de 11/12 septembrie 2022.

Citește și Lăcomie pe litoralul românesc, în Mamaia Nord: 200 de lei- un loc de cearceaf, la primul rând lângă mare. Fără umbrelă sau șezlong

Toate regiunile ţării vor fi conectate în perioada verii cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate de pe litoralul românesc, CFR Călători oferind tuturor posibilitatea de a călători fie cu trenurile directe dinspre Cluj-Napoca, Arad, Deva, Timișoara Nord, Reșița Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Iași, Galați, Buzău, fie prin asigurarea unei conexiuni rapide din București Nord prin intermediul trenurilor care circulă într-un orar cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord – Constanța și retur.

Astfel, timp de trei luni, 30 trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente) care pornesc din principalele orașe vor avea ca destinație /plecare litoralul românesc, din care 18 trenuri (9 dus/9 întors) au ca destinație/plecare Mangalia.

38 de trenuri (19 dus/19 întors) vor asigura legătura capitalei cu litoralul și retur (15 perechi din București Nord, 12 perechi din București Băneasa – din care 3 perechi nu trec prin stația București Nord, 1 pereche din București Obor).

Pentru călătoria spre Delta Dunării, din 11 iunie 2022, trenurile IR 1981/ R 8653 și R 8656/ IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur pe întreaga durată a sezonului.

Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 50% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a

De asemenea, în Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraș și retur cu trenuri dinspre capitală sau Constanța.

Potrivit CFR Călători, durata călătoriei pe ruta București – Constanța este în medie de circa 2 ore și 20 minute.

Biletele la trenurile CFR Călători sunt accesibile tuturor prin gama variată de oferte comerciale. Acestea sunt prezentate în detaliu AICI, la secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități. Pentru serviciile cuprinse în programul special estival sunt valabile toate facilitățile de călătorie acordate prin actele normative în vigoare.

Tariful pentru o călătorie cu loc rezervat pe ruta București Nord – Constanța la clasa a 2-a, la tren IR este de 59,60 lei, la tren Regio-Expres este 33,20 lei și la tren Regio este 30,30 lei. La aceste tarife se aplică reduceri precum: 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (de pe site sau aplicație) și de la automatele de vânzări bilete aflate în gările mari; 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea unui bilet cu oferta dus-întors; o reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație. Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 50% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a.

În perioada programului estival de transport, turiștii aflați pe litoralul românesc au posibilitatea de a călători între stațiunile de pe litoral cu trenurile InterRegio de sezon, la tarif de tren Regio, dacă vor achiziționa biletele de la casele de bilete de pe secția Constanța – Mangalia.

Sursa: MediafaxDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Maria Forna, președinta ATOP Cluj și consilier județean, donează sânge de peste 17 ani. A făcut-o și în 14 iunie

Publicat

De

Maria Forna, președita ATOP Cluj, donează sânge de peste 17 ani

Președinta Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică Cluj, Maria Forna, care este și consilie județean, a donat sânge vineri, 14 iunie, o zi specială.

Astăzi, este Ziua Internațională a Donatorului de Sânge.

Maria Forna, președinta ATOP Cluj și consilier județean, donează sânge de peste 17 ani. A făcut-o și în 14 iunie

Maria Forna donează de peste 17 ani și face acest lucru pentru a-i ajuta pe bolnavii care au nevoie de sânge.

“Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, am revenit la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj, așa cum o fac de mai bine de 17 ani, pentru a dona sânge.

Felicitări și mulțumiri tuturor celor care au răspuns pozitiv apelului Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică Cluj de a dona sânge”, a arătat Maria Forna pe Facebook.

Citește și: Clujenii, îndemnați să doneze TROMBOCITE, nu doar sânge. Ce pacienți au nevoie și cum sunt extrase

Nu este prima dată când ATOP se implică și ajută spitalele clujene în care este o mare nevoie de sânge.

“Spitalele clujene au stocuri insuficiente de sânge, tocmai din acest motiv, fac din nou apel către cetățenii cu o stare de sănătate bună, să doneze și să fie eroii care salvează vieți”, a transmis Maria Forna.

Devino eroul pacienților din spitalele clujene. Donează sânge, donează trombocite

Și Consiliul Județean Cluj se implică în campaniile de conștientizare derulate la nivelul județului Cluj și care au drept principal obiectiv creșterea numărului donatorilor de sânge.

Vineri, 14 iunie, de Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, sediul CJ, dar și Cluj Arena vor fi iluminate în roșu.

Reprezentanții CJ îi îndeamnă pe clujeni să ajute, să fie eroi pentru cei aflați în spitale și să doneze sânge, dar și trombocite, proceduri care nu sunt dureroase.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„Bursucul” mai vrea un ATACANT. Este un jucător crescut de PSG

Publicat

kalifa coulibaly

„Bursucul” mai vrea un atacant la CFR Cluj. Kalifa Coulibaly (32 de ani), un atacant din Mali, a retrogradat din Ligue 2 în Ligue 3 cu Quevilly – Rouen Metropole (QRM).

Vârful a avut însă individual un sezon solid în al doilea eșalon al fotbalului francez, în care a marcat 12 goluri și a furnizat 4 pase de gol în 30 de apariții, scrie GSP.

„Bursucul” mai vrea un ATACANT. Este un jucător crescut de PSG

Angajamentul lui Kalifa Coulibaly cu QRM va expira la finalul lunii curente și este de așteptat ca atacantul să nu își dorească să continue în Ligue 3. Astfel, CFR Cluj va putea să îl aducă în calitate de jucător liber de contract, o modalitate la care Nelu Varga a apelat frecvent în ultimii ani pentru a-și întări echipa.

Coulibaly a fost crescut de PSG

Kalifa Coulibaly a fost crescut de echipa a doua a celor de la PSG, care l-a adus în Europa din țara sa natală, Mali, de la Real Bamako.

Fără să aibă vreo șansă de a debuta pe Parc des Princes într-un meci oficial, Coulibaly a ajuns liber de contract, în vara anului 2014, la Charleroi, pentru care a marcat 7 goluri în 32 de meciuri, trecându-și în cont și un assist.

Un an mai târziu, Gent l-a remarcat și a plătit pentru el suma de 500.000 de euro. La a doua sa experiență în Belgia, a marcat de 25 de ori și a pasat decisiv de 10 ori în 85 de jocuri.

Evoluțiile sale l-au făcut remarcat și i-au adus transferul la Nantes în august 2017, în schimbul sumei de 4,5 milioane de euro. A jucat pentru francezi de 110 ori, înscriind de 26 de ori și furnizând 6 pase decisive. Cu Nantes are în palmares Cupa Franței în sezonul 2021-2022.

La finalul stagiunii soldate cu un trofeu important, Kalifa Coulibaly a plecat din Franța liber de contract la Steaua Roșie Belgrad, unde și-a trecut în palmares campionatul și Cupa Serbiei, chiar dacă nu a reușit să se impună. A marcat doar un gol în 7 apariții.

În septembrie 2023, Kalifa Coulibaly a revenit în Franța, la Quevilly – Rouen Metropole, la care se pare că își va termina aventura după un singur sezon.

Dacă aducerea lui Coulibaly se va concretiza, CFR Cluj va efectua al 6-lea transfer din perioada curentă de mercato.

Foto: Facebook

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ALEGERI CLUJ 2024. Candidați la șefia CJ Cluj și la Primăria Cluj-Napoca au luat mai puține voturi decât partidele lor

Publicat

De

candidati

Doi din cei șase candidați la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj și șapte din cei opt care au candidat din partea unor partide la Primăria Cluj-Napoca au obținut mai puține voturi decât partidele pe care le-au reprezentat la alegerile locale din 9 iunie, semn că nu au fost tocmai locomotivele care să tragă filialele după ei.

Cei care au obținut mai multe voturi decât partidul, sunt Alin Tișe (PNL) care a primit 120.436 voturi (40,06%), mai mult cu 23.957 voturi decât a luat partidul, candidatul ADU, Adrian Oros, care a obținut 51700 voturi (17,20%), cu 7152 de voturi mai multe decât alianța, Cristian Șipoș (AUR) – 31.908 voturi (10,61%), cu 738 mai mult decât AUR, și Florian Nicula (SOS) – 10512 voturi (3,49%), mai mult cu 1948 voturi decât partidul.

De cealaltă parte, Alexandru Cordoș (PSD) a primit 45.621 voturi (15,17%), cu 7824 de voturi mai puțin decât partidul, iar Csoma Botond a primit 40403 voturi (13,44%), cu 3074 voturi sub UDMR.

Conform datelor comunicate de Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj, PNL a primit 96479 voturi (32,26%) , PSD – 53445 voturi (17,87%), ADU – 44548 voturi (14,89%),  UDMR a primit 43.477 voturi (14,53%), AUR – 31170 voturi (10,42%), REPER – 13166 voturi (4,40%), SOS – 8564 voturi (2,86%), Partidul Alternativa Dreaptă – 2782 voturi (0,93%), PUSL – 2757 voturi (0,92%) și PRM – 2668 voturi (0,89%).

Singurul din 8

În ceea ce privește cei 10 candidați la Primăria Cluj-Napoca, Emil Boc (PNL) a fost singurul care primit mai multe voturi decât paridul: 53.481 voturi (42,50%), cu 13001 mai multe voturi decât PNL.

Candidata Olah Emese a primit 11.766 (9,35%), cu 5939 voturi mai puține decât UDMR, Viorel Băltărețu de la ADU a primit 7414 voturi (5,89%), cu 15.562 mai puține decât alianța, Aurelia Cristea (PSD) a obținut 5745 voturi (4,56%) cu 8085 de voturi mai puține decât partidul, Călin Cozma (AUR) a primit 4474 voturi (3,55%), cu 6444 mai puține decât AUR, Ramona Strugariu (REPER) a avut 3544 voturi (2,81%), cu 6531 mai puține decât partidul, Sorin Naș (SOS) – 1137 voturi (0,90%), cu 1751 de voturi mai puține decât partidul, iar Dan Iacob de la PUSL a înregistrat 471 voturi (0,37%), cu 556 de voturi mai puține decât partidul.

Conform datelor transmise de Biroul Electoral Municipal Cluj-Napoca, PNL a obținut 40480 de voturi (32,44%), ADU – 22976 voturi (18,41%), UDMR – 17.705 voturi (14,19%), PSD – 13830 voturi (11,08%), AUR – 10918 voturi (8,74%), REPER – 10075 voturi (8,07%), independentul Sorin Vamoș – 3717 voturi (2,97%), SOS – 2888 voturi (2,31%), PRM – 1154 voturi (0,92%) și PUSL – 1027 voturi (0,82%), și Sabin Sărmaș (independent) – 37017 voturi (29,41%).

Citește mai departe

CULTURA

Azi începe TIFF.23. Gala de deschidere este SOLD-OUT

Publicat

tiff

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o Gală de Deschidere sold-out la care sunt așteptați peste 3.500 de spectatori. Este doar începutul a 11 zile cu sute de proiecții, cine-concerte, expoziții, concerte, discuții și evenimente speciale. La Cluj sunt așteptați peste 1.000 de invitați – actori, regizori, producători și alți profesioniști din industrie –, pentru o ediție ce va depăși 100.000 de spectatori.

Festivalul începe în forță cu un weekend plin de evenimente. Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, va avea loc proiecția filmului Încredere (Confidenza), cel mai recent al cineastului italian Daniele Luchetti, invitat special la TIFF.23 și omagiat în cadrul secțiunii 3×3. Cu această ocazie, el va primi Premiul special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Azi începe TIFF.23. Gala de deschidere este SOLD-OUT

Duminică, 16 iunie, de la ora 17:00, fanii o vor putea întâlni în TIFF Lounge din Piața Unirii pe actrița Jojo T. Gibbs din Dogman, thrillerul despre răzbunare și izbăvire semnat Luc Besson prezentat în deschiderea oficială a festivalului. Este doar primul eveniment cu intrare liberă găzduit de TIFF Lounge, dintr-o serie foarte generoasă programată pentru cele 10 zile.

tiff

„Weekend la castel” înseamnă anul acesta două seri unice. Sâmbătă, la Castelul Bánffy din Bonțida, proiecția specială a filmului Metropolis (r. Fritz Lang), o capodoperă a cinemaului expresionist, deschide seria de cine-concerte de la TIFF.23. Muzica originală a fost compusă de italienii de la Edison Studio, și tot ei se ocupă de acompaniamentul muzical. În următoarea seară, același loc va fi cadrul unei proiecții nerecomandate celor slabi de înger: Imperiul simțurilor (r. Nagisa Oshima), un film erotic din 1976 cenzurat la vremea apariției, care rămâne controversat și în ziua de azi.

tiff

 

„Cinematografia și cultura japoneză sunt în focusul ediției TIFF.23”

Vineri, 14 iunie, au loc vernisajele primelor expoziții ce vor putea fi descoperite la Muzeul de Artă: Frânturi, care prin fotografiile și interviurile realizate de artista și activista Ruth Borgfjord aduce în prim-plan universul intim al femeilor LGBTQ+ și a persoanelor non-binare, Căutând sinceritate, expoziție de portrete în care fotograful Vlad Braga încearcă să surprindă un moment de vulnerabilitate al subiecților, dar și Changing environments. Together, parte din Anula de Știință Neo Art Connect. În completarea expoziției, publicul va putea vedea și Inima Festivalului, o instalație creată din elemente reciclate, amplasată  în Piațeta Universității.

Muzeul de Artă este și locul unde în aproape fiecare seară de festival vor avea loc concertele unor artiști din zone cât se poate de diverse. Cei care vor urca pe scenă sâmbătă și duminică sunt Dimitri’s Bats și Kadjavsi.

tiff

Cinematografia și cultura japoneză sunt în focusul ediției TIFF.23. Pe parcursul weekendului sunt programate ateliere de origami, ikebana, manga în Piața Unirii, cu acces gratuit în baza înscrierilor. De neratat în cinematografe: capodopere clasice, precum Guvernatorul Sansho (r. Kenji Mizoguchi), Balada lui Narayama (r. Shohei Imamura) și Poveste din Tokyo (r. Yasujiro Ozu), trei filme ale maestrului contemporan Ryûsuke Hamaguchi, precum și unele dintre cele mai incitante producții nipone recente.

tiff

De asemenea, TIFF.23 organizează proiecții în fiecare seară a festivalului și în Florești, unde sunt programate în aer liber, în Parcul Poligon, filme de top, dar și cine-concerte. Programul îl puteți găsi aici.

tiff

 

Întregul program al festivalului poate fi descoperit pe tiff.ro sau în aplicația oficială TIFF Official App, disponibilă pe Google Play și Apple Store.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax