ACTUALITATE
Clujul estival. Cum îşi închipuie cei săraci că se poate petrece vacanţa

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
„Desigur, că poate în nici o vară de la război încoace, cetăţeanul Capitalei Ardealului n-a dorit atât de multă umbră şi n-a invidiat mai tare pe aceia cărora soartea le-a hărăzit zile mai bune şi, mai cu seamă, bani mai mulţi, ca în anul acesta.
Până mai ieri Clujul conta doar ca un oraş unde seara nu poţiieşi fără pardesiu şi unde, în fine, ne fiind prea cald, se poate petrece admirabil vacanţa. Se vede însă treaba că anul acesta lucrurile s-au schimbat. Având la trei kilometri o veritabilă staţiune balneară, însuşi Clujul s-a transformat la rândul său într-o localitate fierbinte.
40 de grade
Termometrul a arătat şi la noi 40 de grade căldură iar fabricanţii de gheaţă şi răcoritoare nu prididesc cu munca. Într-adevăr, clujeanul a simţit în toată puterea ei canicula, pentru că seceta este de mult permanentă aici, mai ales în pungile cetăţenilor.
Avem aşadar vară cumsecade şi de aceia oamenii, la rândul lor, au simţit nevoia de a se acomoda căldurii din toate punctele de vedere.
Înainte de toate, cei săraci, adică aproape unanimitatea locuitorilor, nu pot părăsi teritoriul urbei noastre din motive binecuvântate. Nu au bani! Dacă deci punga nu le permite o evadare măcar de zece zile, atunci oamenii s-au gândit să-şi facă, măcar cât de cât fericită viaţa aici.
Şi mărturisim cu toată sinceritatea, că au reuşit admirabil, ba în unele privinţe, au întrecut chiar şi staţiunilebalneo-climaterice de primul rang.
Arşiţa îţi aduce aminte de apă sau umbră, după cum îţi trezesc amintiri frumoase ori triste florile de salcâm sau cireşii înfloriţi. Deci primul gând al clujeanului a fost baia-ştrand. Someşul, deşi curge prin centrul oraşului, nu e potrivit pentru a-i răcori trupul înfierbântat. Şi oamenii n-au stat prea mult pe gânduri.
Ștrăndulețe de-a lungul Someșului
Cât ai bate din palme, ne-am trezit cu un ştrand dintre cele mai frumoase şi cu o mulţime de ştrănduleţe de-a lungul Someşului. Ştrandul municipal corespunde astăzi tuturor cerinţelorşi prin amplificările ce i se vor mai face, va fi într-adevăr una din cele mai frumoase opere ale Clujului românesc.
Azi el pare mai degrabă o splendidă grădină din care apoi omul iese la un lac, unde culorile şi pitorescul formelor te fac să îţi aduci aminte de paradisul pe care pentru povestea iubirii, strămoşii Adam şi Eva l-au pierdut. Foarte bine îngrijit, ştrandul este locul unde mii şi mii de oameni găsesc soare, nisip, apă şi…odihnă. Şi nu sunt deloc rare zilele, când umbrele nopţii găsesc înotători şi înotătoare în bazinuri.
Ştrandul a devenit în zilele noastre ceva indispensabil pentru public şi de aceia, nu e nici o mirare, dacă Metropola Ardealului înţelegând pulsul vremii, s-a îngrijit să ni-l dea.
La umbra fagilor bătrâni
Ei, dar ştrandul oricât ar fi el de bun şi oricât de mare, nu foloseşte tuturor. Anumite vârste nu îngăduie ieşirea pe plaje şi unele neajunsuri nu permit oricui intrarea în bazinuri.
O parte din aceşti prea puţinifericiţi muritori găsesc totuşi plăcere fie ducându-se la izvoarele tămăduitoare de la Someşeni şi Cojocna, sau se refugiază la umbra parcului, unde aşezaţi pe bănci privesc îngânduraţi la undele lacului ascultând pierduţi ciripitul vioarei lui Calău din Chioşcul pitoresc. În parc se întâlnesc şi cei îndrăgostiţişimicuţiifericiţi dar şimoşnegiiamărâţi.
Duminicile în schimb, autobusele şi maşinile nu mai răzbesc să transporte lumea la <<Făget>>, la <<Hoia>> sau <<Fântâna lui Bilaşcu>>, unde apoi la umbra fagilor bătrâni se înfiripă atâtea şi atâtea poveşti, pe cari doar umbrele nopţii le destramă.
Focurile pâlpâie, grătarele se încovoaie sub greutatea fleicilor, damigenele se deşartă în timp ce pâlnia unui pathefon aruncă în liniştea codrului melodiile unui vals…Aşa petrece la Cluj lumea săracă dar dornică de o leacă de voie bună.
Când felinarele se aprind
Dar ştrandul, băile, parcul şi toate celelalte nu contează prea mult, când e vorba să le compari cu localurile de noapte ale Clujului.
Într-adevăr, Clujul de seară şi de noapte poate rivaliza azi cu oricare centru din ţarăşi străinătate.
Când umbrele serii se coboară cu umbra lor binecuvântată, Clujul se trezeşte din toropeală.
Terasele marilor restaurante, grădinile minunate şi celelalte localuri de noapte cu atmosfera lor de prietenie şi intimitate, muzica excelentă, toate contribuie la încântarea vizitatorilor.
Terasa şi saloanele mereu arhipline ale marelui restaurant <<Luculus>>, fleica şiarcuşulmăestrit al lui Rudi de la <<Savoy>>, specialităţileardeleneşti de la <<Borbat>>, bucătăria românească de la <<Brânzaş>> sau admirabilul program de la restaurantul <<Regal>>, constituie o parte din ceea ce are Clujul.
Grădinile de vară se întrec prin frumuseţeşi gust. Chioşcul din Parc, <<Belvedere>> de pe Cetăţuie, grădina <<Savoy>> din strada Memorandumului, şi ultima noutate, grădina suspendată a cafenelei <<New-York>>, dau cetăţeanului obosit de muncă şi căldură, noi puteri.
Privind Clujul într-o seară de sus, din turnul bisericei Mathia, ţi se pare mai degrabă un oraş dintr-o mie şi una de nopţi, din cari răzbat spre cerul înstelat acordurile celor mai frumoase melodii”. [„Patria”, Anul al XVIII-lea, nr.166, 26 iulie 1936].
Text preluat din volumul ”Faptul divers în Clujul interbelic” de Felix Ostrovschi, apărut în 2020.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Jandarm condamnat de Tribunalul Militar Cluj la muncă în folosul comunității, după ce a bătut cu pumnii și bastonul un bărbat

Un jandarm a fost condamnat de magistrații de la Tribunalul Militar Cluj să presteze muncă în folosul comunității pentru 60 de zile, după ce a bătut un bărbat.
Jandarmul, care este plutonier adjunct într-un Pluton Antitero și Acțiuni Speciale, și-a recunoscut vinovăția, iar pedeapsa de 2 ani de închisoare a fost amânată.
Jandarm condamnat la muncă în folosul comunității, după ce a bătut un bărbat
Potrivit rechizitoriului, jandarmul, care se afla în timpul serviciului, a fost acuzat de purtare abuzivă. Astfel, în data de 24 septembrie 2023, în jurul orei 22.30, în timp ce se afla în desfășurarea atribuțiilor de serviciu pe strada Pădurii din localitatea Zizin, județul Brașov, jandarmul a agresat fizic un bărbat, cunoscut sub numele Pir, aplicându-i lovituri cu pumnul și tonfa (bastonul) prin care i-a cauzat victimei vătămări corporale care au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale. Potrivit procurorilor, trei persoane au fost atunci agresate fizic, fiind lovite cu pumnii, picioarele și tonfele de mai mulți jandarmi.
Jandarmul care l-a bătut pe așa numitul Pir a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, la data de 20 decembrie 2024, cu Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj și a fost cercetat în stare de libertate. Mai mult, partea vătămată și-a retras plângerea.
Pedeapsa de 2 ani de închisoare transformată în perioada de supraveghere
Astfel, Tribunalul Militar Cluj a decis în cazul jandarmului o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru infracţiunea de purtare abuzivă, dar a hotărât să amâne aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere tot de de 2 ani.
De asemenea, instanța a mai dispus, printre altele ca, pe perioada termenului de supraveghere, jandarmul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile, dar și să frecventeze un program de reintegrare socială.
EVENIMENT
VIDEO. “Siesta” după bere în centrul Clujului. Poliția a trecut nepăsătoare pe lângă un bărbat care dormea pe bancă lângă Sora

Clujenii se bucură de soare și de temperaturi ridicate, dar, pentru unii, căldura pare să fie un motiv bun de odihnă în aer liber.
Vineri în față la Sora, un bărbat a fost surprins dormind liniștit pe o bancă, având alături o sticlă de bere.
“Siesta” după bere în centrul Clujului
Imaginea nu este una rară odată cu venirea sezonului cald, când băncile din oraș devin loc de relaxare nu doar pentru trecători, ci și pentru „oameni… obosiți”.
Surprinzător, însă, două echipaje de poliție au trecut prin zonă, dar fără să intervină, a transmis un cititor Cluj24.ro.
O fi și ăsta un semn că autoritățile sunt deja obișnuite cu astfel de imagini în Cluj-Napoca, orașul de „5 stele”.
Rămâne de văzut dacă administrația locală va lua măsuri pentru a preveni astfel de situații sau dacă acestea vor continua să facă parte din peisajul urban de vară.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Sticlă inteligentă care îți amintește să bei apă, dezvoltată de trei studenți UTCN. Ideea, premiată cu 5.000 de euro

Trei studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au impresionat juriul competiției concurs „Internet of Things Student Challenge 2025” cu un proiect revoluționar: DrinkUp, o sticlă de apă inteligentă care monitorizează consumul zilnic de lichide. Echipa HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
DrinkUp transformă o sticlă obișnuită într-un dispozitiv care înregistrează în timp real fiecare înghițitură de apă. Datele sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă, creată de studenți, care permite utilizatorului să urmărească hidratarea zilnică prin grafice intuitive și să primească notificări regulate pentru a nu uita să bea apă.
Cum funcționează termosul inteligent?
„Noi suntem echipa HydroMinds și proiectul nostrum se numește DrinkUp, care este o sticlă de apă inteligentă, care ne permite să monitorizăm, pe parcursul zilei, câtă apă bem. La un sondaj realizat în 2022, s-a observat faptul că un om consumă, în medie, undeva la 1,4 litri de apă într-o zi, pe când, știm prea bine, minimul recomandat de către medici este de 2 litri. Pentru asta, ne-am propus să facem această sticlă inteligentă, care ne permite să monitorizăm câtă apă avem în recipient, inclusiv printr-o aplicație mobile care poate fi instalată pe telefonul mobil. La finalul zilei sau la începutul zilei următoare ne va arăta câtă apă am băut”, a explicat pentru Cluj24 Ștefan Popa.
La baza sistemului se află o placă NodeMCU ESP8266, care colectează date de la un senzor de debit YF-S201 montat în capac. Acest senzor detectează în timp real fiecare consum de apă, calculând volumul total consumat. Informațiile sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă creată în Blynk.
Pe viitor, echipa HydroMinds dorește să integreze un detector de pH, care să analizeze calitatea apei, și să stabilească parteneriate cu aplicații de sănătate, pentru a optimiza experiența utilizatorilor.
„Avem în plan să introducem inclusiv un detector al nivelului de pH al băuturii, respective să avem, pe viitor, parteneriate cu diferite aplicații de health, care să ne aducă constant aminte să ne hidratăm”, a mai explicat acesta.
Ideea studenților, răsplătită cu premiul cel mare
De asemenea, studenții lucrează la noi funcționalități pentru aplicație, precum setarea de obiective personalizate și un sistem de notificări automate la fiecare trei ore.
„Aplicația de bază am creat-o noi. Deocamdată în aplicație avem doar niște funcții foarte simple de reset, respectiv de on-off. Vrem să implementăm de asemenea setarea de obiective pe care să și le seteze utilizatorii, care ar face mai distractivă experiența lor. De asemenea, vor fi trimise notificări odată la trei ore, pe parcursul zilei”, a completat Andrei Copos.
Prin combinarea unor componente electronice de bază cu o interfață mobilă prietenoasă, DrinkUp oferă o soluție modernă pentru o nevoie esențială: consumul regulat de apă. Proiectul a fost premiat cu marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
EVENIMENT
UPDATE. Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital cu multiple traumatisme

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a asista un bărbat căzut de la înălțime.
Incidentul a avut loc în interiorul unui șantier din zona Pieței 1 Mai din Cluj-Napoca.
Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca
Echipajele îi acordă îngrijiri medicale de urgență bărbatului de aproximativ 55 de ani, Acesta este conștient și cooperant.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.
UPDATE
Intervenția a avut loc în incinta unui șantier situat zona Pieței 1 Mai și nu pe bulevardul Muncii, cum a fost transmis inițial.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, bărbatul prezenta multiple traumatisme, dar a fost în permanență conștient și cooperant. Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă l-a transportat la spital.