ACTUALITATE
Clujul e pregătit! Începe JAZZ in the Park în Tot Orașul!
O nouă ediție Jazz in the Park se deschide azi, 2 septembrie, cu concertul Fanfarei Ciocârlia, care va avea loc în Iulius Parc din Cluj-Napoca. Timp de trei zile, 37 de trupe din țară și străinătate vor concerta pe scenele aflate în Parcul Național Etnografic ’’Romulus Vuia’’, Iulius Parc și Campusul USAMV, oferindu-le încă o dată clujenilor posibilitatea de a descoperi artiști incredibili și de asculta albume de jazz în premieră.
’’Am învățat pe pielea noastră cât de dificil este să livrezi un festival în pandemie și considerăm că e o mare victorie că reușim. E o ediție făcută din pasiune, din ambiție, dar nu o să ascund că a fost foarte greu de pus toate lucrurile cap la cap. Însă am ajuns aici, avem aproape 40 de concerte cu artiști speciali și sperăm ca fiecare dintre aceste concerte să aibă un public numeros și recunoscător că se poate bucura de muzică.
Am făcut tot ce am putut și noi ca să contribuim la întoarcerea la normalitate, la care râvnim cu toții. Contextul în care am lucrat ne-a stimulat mult creativitatea și, practic, ediția din acest an conține multe idei, de la concepte de scene până la diferite campanii speciale, pe care le veți vedea în viitor transformându-se în proiecte de sine-stătătoare. Până atunci, însă, să ne bucurăm de ce am reușit să punem pe agendă’’, a declarat Alin Vaida, directorul executiv Jazz in the Park.
CONCERTE
Prima zi de festival, vineri, 3 septembrie, îl aduce în fața publicului pe redutabilul chitarist Dominic Miller, care va concerta în Parcul Etnografic. Totodată, iubitorii jazzului vor avea ocazia să-i asculte în Parcul Etnografic pe Barabás Lőrincz Quartet, Sorin Zlat Trio și Marco Mezquida, dar și pe artiștii VRTW Bully și Dodo. Tot vineri, dar în Iulius Parc, vor concerta Ineffable, Essential Notes și Big Dimm a’Band.
Sâmbătă, 4 septembrie, este ziua în care Fatoumata Diawara, artista din Mali care combină cu virtuozitate muzica folk, blues, jazz și pop cu sonoritățile Africii tradiționale, va încânta publicul aflat în Parcul Etnografic. Cei prezenți în parc se vor putea bucura și de concertele lui Ron Minis, Nik Bärtsch, Bogdan Vaida și UFe și Puiu / VRTW Artists.
În acea zi, pe scena artiștilor români din Iulius Parc vor urca A-C Leonte & The Bash, Luiza Zan și JazzyBIT, iar pe pontonul de lângă lac lumea se va putea bucura de un silent concerts oferite de Yamaha. Tot sâmbătă se deschide Campusul USAMV, aici urmând a avea loc concertele trupei Moonlight Breakfast și a DJ-ilor Bully / VRTW și Kornelia Binicevicz / Ladies on Records.
În ultima zi din festival, duminică, 5 septembrie, publicul îl va asculta pe cântărețul de jazz al generației hip-hop José James cu a sa invitată specială Taali, ce vor urca pe scena principală din Parcul Etnografic. Tot în Etnografic vor concerta Balkan Taksim, Mőrk, Hania Rani, Teodor Pop și artiștii VRTW Karak și Iorga. Pe scena din Iulius Parc vor avea loc concertele Beats Remedy, Arcuș Trio și Iordache, iar în Campusul USAMV vor cânta JazzyBIT, UFe / VRTW și Habibi Funk DJ Set.
„Este prima dată când un festival de jazz & world music din România găzduiește o scenă de muzică lăutărească autentică”
O secțiune inedită în festival este Curtea Șaraimanic din Parcul Etnografic, o colecție de întâlniri, concerte și povești cu (poate) ultima generație de lăutari din România. Vom avea parte de lăutărie și povestitorie cu Taraful Marian Mexicanu’, Taraful de la Vărbilău și Taraful Ionică Minune, care vor aduce în Curtea Șaraimanic dansul ancestral și muzica ce au făcut înconjurul lumii până au ajuns înapoi, acasă.
’’Este prima dată când un festival de jazz & world music din România găzduiește o scenă de muzică lăutărească autentică. Dacă pentru Vest asta ar fi fost deja istorie, pentru noi e pionieriat încă. Mă bucur mult să avem parteneri curajoși și vizionari precum Jazz in the Park’’, a spus Larisa Perde, manager Șaraimanic și VRTW. Ea a detaliat: ’’Vom inaugura Curtea Șaraimanic cu trei tarafuri de viță nobilă ce ne vor invita într-o călătorie care începe în satele din România, continuă cu urbea Bucureștiului până ajunge în transa fără frontiere a jazzului lăutăresc.
Vineri deschidem cu Taraful Marian Mexicanu’. Din Rahova pâna la Blue Note, de la lăutărie la jazz, nu a fost decât un pas pentru maestrul acordeonist Marian Mexicanu’.
Sâmbătă Taraful de la Vărbilău ne va plimba pe ulițele satului românesc, iar Tanti Mioara ne va descânta cu tâlc, așa cum doar ea știe.
Duminică închidem Curtea Șaraimanic cu spuma muzicii lăutărești, în premieră la Cluj. Pentru <connoisseurs>, regele acordeonului, Ionică Minune, va aduce împreună cei mai mari virtuozi ai acestei muzici – Bibescu (clarinet), Cristinel Turturică (țambal), Marius Gore (contrabas) și Dan Costache (keyboards)’’.
ACTIVITĂȚI
În afara concertelor, participanții la festival vor putea descoperi o serie de proiecte cultural-artistice cofinanțate de Jazz in the Park prin Community Projects. Printre acestea se numără festivalul de teatru pentru liceeni ’’Histrionada liceenilor’’, spectacolele de teatru pentru copii ’’Tărâmul de mijloc’’ și ’’O gheară de ajutor’’ ale MiniReactor, ’’Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte’’ al Magic Puppet și spectacolul de improvizație pentru adulți al Reactor ’’Just Push Play’’. Acestea se desfășoară atât în Iulius Parc și Campusul USAMV, cât și în alte locuri din oraș precum Casa de Cultură a Studenților, sediul Reactor de pe strada Petőfi Sandor și sediul teatrului Magic Puppet de pe Bulevardul Eroilor.
Tot parte din Community Projects este și Jam Session by Music Pub, proiect ce va avea loc în livada Parcului Etnografic, unde publicul se va putea distra cântând improvizat la tobe, chitară, bass, clapă și chiar și voce. Livada cu viniluri și Șura Hi-Fi by Endava sunt alte două locuri care îi vor încânta cu siguranță pe cei care doresc să-și cumpere muzică sau să asculte albume cunoscute pe echipamente audio de ultimă generație produse de brandul local Acoustic Density. De asemenea, în Parcul Etnografic publicul va putea admira expoziția de pictură ’’Curierul timpului’’ a artistului Flaviu Lucăcel.
„Nu vor lipsi din festival Târguțu’ Vintage, barurile și standurile cu mâncare”
Alte proiecte inedite din festival sunt expoziția Alt Posters și Piața producătorilor locali. Expoziția Alt Posters, campanie inițiată de Jazz in the Park și susținută de Raiffeisen Bank, vine în sprijinul mediului înconjurător și al comunității artiștilor grafici din România. Andra Badea, József Vass, Livia Coloji, Maria Surducan și Vali Petridean au surprins atmosfera Jazz in the Park în felul lor, făcând loc unor povești noi să prindă contur prin numele festivalului. Lucrările lor sunt expuse în Iulius Mall, dar pot fi cumpărate și din festival.
Piața producătorilor locali, deschisă în Campusul USAMV, aduce spre vânzare diferite produse locale, de la pâine și miere de albin la plante aromatice și fructe. Tot aici vor exista și standuri cu vinuri produse din cultura viticolă a USAMV. Nu vor lipsi din festival Târguțu’ Vintage, barurile și standurile cu mâncare de tot felul și spațiile de relaxare amenajate în cele mai pitorești locuri.
Programul festivalului se poate vedea aici: https://www.jazzinthepark.ro/program-2021/
REGULI DE ACCES
Accesul în toate zonele de festival se realizează în baza următoarelor dovezi:
– certificat de vaccinare care să ateste finalizarea schemei complete de vaccinare cu cel puțin 10 zile în urmă
– test negativ PCR (nu mai vechi de 72 de ore)
– test negativ antigen (nu mai vechi de 48 ore)
– certificat medical care atestă infectarea cu SARS-CoV-2 emis cu 15-180 de zile înainte
Testele pot fi efectuate în clinicile MedLife, în clinici avizate sau la fața locului. Cei care au bilet sau abonament la Jazz in the Park, poți să-și facă test PCR, în valoare de 180 de lei, sau test antigen, în valoare de 40 de lei, în Hyperclinica MedLife Cluj de pe Moților 32, în baza unei programări. Organizatorii recomandă această variantă, pentru evitarea aglomerației în zonele de testare de la fața locului.
Prețul unui test antigen la fața locului va fi de 40 de lei.
Toate testele trebuie însoțite de o adeverință care validează autenticitatea acestora și care trebuie prezentată la intrare. Copiii până la 16 ani nu au nevoie de test sau de dovada vaccinării.
Accesul în Iulius Parc se face de pe ponton, după următorul orar:
– de la ora 19:00 – joi, 2 septembrie
– de la ora 16:00 – vineri, 3 septembrie
– de la ora 12:00 – sâmbătă, 4 septembrie, și duminică, 5 septembrie
Programul în Iulius Parc este până la ora 22:00.
Accesul în Campusul USAMV se face de la ora 9:00, iar programul este până la ora 18:00.
Accesul în Parcul Etnografic se face zilnic de la 16:00 la 21:30 (când începe ultimul concert), astfel:
– pe intrarea principală, pentru publicul care este vaccinat sau are deja acte doveditoare că a trecut prin boală sau dovada testului
– pe intrarea secundară, de pe Aleea Parcului Etnografic, pentru cei care trebuie să se testeze la fața locului
Programul în Parcul Etnografic este până la ora 23:00.
REGULI DE BUNĂ CONVIEȚUIRE
În zonele de festival este obligatorie purtarea măștilor de protecție.
Accesul cu animale de companie în cadrul festivalului este permis doar în Parcul Etnografic și în Campusul USAMV, cu condiția ca acestea să fie ținute în lesă și să păstreze curățenia spațiului în urma lor.
Fumatul în Parcul Etnografic este permis doar în spațiile special amenajate cum sunt lounge-ul JTI de lângă foișor și curtea barului aflat la scena principală.
Organizatorii recomandă publicului să nu vină cu mașina proprie la eveniment. Persoanele care vin totuși cu mașina pot parca în Parcul Industrial Tetarom (prima stradă la stânga după Parcul Etnografic).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
REZULTATELE FINALE ale primului tur al alegerilor prezidențiale: Georgescu – 22,94%, Lasconi – 19,18%, Ciolacu – 19,15%
Autoritatea Electorală Permanentă a afișat rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale, după numărarea a 100% din voturile din țară și din diaspora. Cum arată rezultatele oficiale?
AEP a afișat, luni după-amiază, rezultatele finale ale turul I al alegerilor prezidențiale, după numărarea a 100% din voturile din România și din diaspora. Astfel, potrivit datelor, cu 2.120.404 de voturi (22,94%), Călin Georgescu (independent) rămâne primul clasat al acestui scrutin.
La o diferență de 347.901 de voturi de primul loc, Elena Lasconi (USR) ocupă poziția a doua, cu 1.772.503 de voturi (19,18%).
Cu doar 2.742 sub candidatul USR, pe locul al treilea se situează Marcel Ciolacu (PSD) a obținut 1.769.761 (19,15%). Liderul AUR, George Simion, se situează pe poziția a patra, cu 1.281.327 voturi (13,86%), cu aprope jumătate de milion mai puține voturi decât Marcel Ciolacu (488.434).
Ciucă, sub 9% din voturi
Candidatul Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, ocupă doar poziția a cincea, cu 811.952 de voturi (8,79%), cu 469.375 mai puțin decât George Simion. Alt candidat independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a încheiat cursa pe poziția a șasea, cu un număr de 583.900 de voturi (6,32%), la o diferență de 228.052 de voturi de Nicolae Ciucă.
Kelemen Hunor (UDMR) a câștigat încrederea a 416.353 de votanți în primul tur al alegerilor prezidențiale (4,5%). Candidatul Uniunii s-a aflat la o diferență de 167.547 de voturi de Mircea Geoană.
Cele mai slabe rezultate
Ultimii clasați sunt:
- Cristian Diaconescu (independent) – 286.842 de voturi (3,1%);
- Cristian Terheș (PNCR) – 95.783 de voturi (1,04%);
- Ana Birchall (independent) – 42.853 de voturi (0,46%);
- Ludovic Orban (Forța Dreptei) – 20.089 de voturi (0,22%);
- Sebastian-Constantin Popescu (PNR) – 14.683 de voturi (0,16%);
- Alexandra Bertalan-Păcuraru (ADN) – 14.502 de voturi (0,16%);
- Silviu Predoiu (PLAN) – 11.246 de voturi (0,12%).
În total, au fost exprimate 9.242.198 de voturi valide.
EVENIMENT
Președintele PSD Marcel Ciolacu și-a dat demisia, după rezultatul slab de la alegerile prezidențiale
Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, a anunțat că și-a depus demisia de la șefia partidului, după ce a ratat intrarea în turul II al alegerilor prezidențiale.
Marcel Ciolacu a anunțat că,, aseară, și-a depus demisia de la șefia PSD și că a convocat la ora 17 o ședință a Consiliului Național al PSD.
„Eu aseară i-am dat secretarului demisia. Azi la ora 17:00 am convocat un Consiliu Politic Național și o să venim după consiliu și o să comunicăm decizia. Nu vorbim de o acceptare a demisiei, este un act unilateral. O să rămân alături de colegii mei până duminică la alegeri”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea
„În primul rând aș dori să felicit pe cei care s-au calificat, conform votului românilor, în turul doi. I-am și scris doamnei Lasconi, am și sunat-o și am felicitat-o”, a declarat Marcel Ciolacu luni după-amiază, scrie Digi24.
Liderul PSD a spus că formațiunea sa nu va contesta rezultatul alegerilor.
„PSD nu va face nicio contestație, chiar dacă diferența este foarte mică. Eu aseară i-am dat secretarului general demisia. Astăzi la ora 17 am convocat un Consiliu Politic Național și o să venim după Consiliu și o să comunicăm decizia”.
Alegeri interne la PSD
Marcel Ciolacu a anunțat că după alegerile parlamentare se vor organiza alegeri interne în PSD și el nu va mai candida pentru nicio funcție în partid.
„Sunt ferm convins că vom veni și cu un calendar de alegeri în interiorul PSD. Eu, Marcel Ciolacu, nu voi candida pentru nicio funcție”, a spus Ciolacu.
EVENIMENT
TikTok susține că a ELIMINAT 98,5% din conținutul cu DEZINFORMARE electorală în sub 24 de ore
TikTok a anunțat că lansează o campanie care să asigure protejarea corectitudinii procesului electoral, în contextul alegerilor din România. Potrivit celor mai recente estimări, 98,5% din conținutul legat de dezinformări electorale a fost șters în mai puțin de 24 de ore.
Cu o echipă globală de peste zeci de mii de experți în trust & safety, dintre care mai mult de 6.000 în UE, parteneriate strategice, resurse în aplicație (precum Centrul Electoral, Ghidul de Căutare și Etichetarea Videoclipurilor, care sunt active în prezent pentru alegerile din România) și inițiative de educație media, TikTok se dedică combaterii dezinformării și facilitării accesului la informații oficiale pentru cei peste 8,1 milioane de utilizatori din România, a transmis compania într-un comunicat.
TikTok susține că a ELIMINAT 98,5% din conținutul cu DEZINFORMARE electorală în sub 24 de ore
Conform celui mai recent Raport privind Aplicarea Regulilor Comunității pentru al doilea trimestru al anului 2024, 99,2% din conținutul cu dezinformări electorale a fost eliminat proactiv înainte de a fi raportat, iar 98,5% din acest conținut a fost eliminat în mai puțin de 24 de ore.
Ca parte a strategiei mai ample pentru a menține platforma în siguranță în perioada electorală, TikTok se concentrează pe trei piloni principali: aplicarea politicilor (precum combaterea dezinformării, eliminarea operațiunilor de influență ascunsă și gestionarea conținutului generat de AI), sprijinirea accesului la informații oficiale și colaborarea cu experți. În acest sens, TikTok colaborează cu ONG-ul local Funky Citizens pentru a ajuta comunitatea să navigheze în siguranță pe platformă și să se protejeze împotriva potențialelor dezinformări în perioada alegerilor.
„Perioada electorală aduce după sine multe oportunități de răspândire a unor informații false”
În colaborare cu TikTok, Funky Citizens a dezvoltat o serie de videoclipuri educaționale care explică modul în care utilizatorii pot identifica și evita dezinformarea și cum pot evalua critic conținutul legat de procesul electoral. Comunitatea din România poate găsi această serie de videoclipuri, care conțin sfaturi practice și informații utile despre procesul electoral, atât pe contul oficial de TikTok al Funky Citizens, cât și în Centrul Electoral integrat în aplicație, dedicat alegerilor din România.
„Perioada electorală aduce după sine multe oportunități de răspândire a unor informații false ce ne pot afecta deciziile la urne și, în final, viitorul nostru. Ca organizație independentă cu experiență în fact-checking și combaterea dezinformării, am ales să avem un rol activ în a construi abilități de educație media în rândul cetățenilor. Este parte din misiunea noastră să punem la dispoziție expertiza acumulată în acest domeniu și să colaborăm cu platformele de social media pentru a avea un spațiu digital mai sigur”, a declarat Ana Dragomir, directorul de comunicare al Funky Citizens.
„La TikTok, suntem dedicați protejării comunității noastre pe platformă și asigurării accesului la informații corecte și de încredere, mai ales în momente importante, cum ar fi alegerile. Prin colaborarea cu Funky Citizens, ne propunem să oferim utilizatorilor români resursele necesare pentru a lua decizii informate, protejând în același timp integritatea platformei noastre”, a declarat Łukasz Gabler, managerul de Politici Publice și Relații Guvernamentale CEE al TikTok.
„Experții TikTok lucrează pentru a identifica și bloca operațiuni de influență ascunsă”
Pentru a sprijini comunitatea în perioada alegerilor, TikTok a introdus mai multe funcții noi în România. Centrul Electoral din aplicație conectează utilizatorii cu informații oficiale de încredere, direcționându-i către pagina Autorității Electorale Permanente. Centrul Electoral oferă utilizatorilor români acces la videoclipuri create în colaborare cu Funky Citizens pentru a-i ajuta să analizeze conținutul online legat de alegeri.
Utilizatorii pot găsi Centrul Electoral prin intermediul bannerelor speciale din secțiunea de căutare, precum și cu ajutorul etichetelor automate adăugate la conținutul legat de alegeri.
„Experții TikTok lucrează pentru a identifica și bloca operațiuni de influență ascunsă, inclusiv conturi false, eforturi de influență străină și campanii de dezinformare care vizează procesele electorale, inclusiv cele din țările europene, pentru a asigura că mesajele electorale reflectă cu adevărat intențiile utilizatorilor”, se menționează în finalul comunicatului.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Cum au votat românii în fiecare județ. Elena Lasconi, în turul doi cu voturi din diaspora
Românii au votat. În țară, dar și în străinătate, cele mai multe voturi le-a obținut Călin Georgescu, candidat independent, o supriză pentru foarte multă lume.
Macel Ciolacu, liderul PSD, dat câștigător în primul tur al alegerilor prezidențiale de toate sondajele de opinie, iese din cursa prezidențială. Elena Lasconi, peședinta USR este cea îl va înfrunta pe Călin Georgescu în turul doi.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Cum au votat românii în fiecare județ. Elena Lasconi, în turul doi, cu voturi din diaspora
În țară, Elena Lasconi a câștigat 5 județe, printre care județul Cluj, dar și municipiul București. Rezultatul de duminică seara, când în turul doi păreau să intre Călin Georgescu și Marcel Ciolacu, a fost întors după numărarea tuturor voturilor, inclusiv din diaspora.
Candidatul PSD la funcția de președinte al României a ieșit “câștigător” în cele mai multe județe din țară – 16.
Nicolae Ciucă, PNL, a câștigat un singur județ fiind surclasat de Kelemen Hunor, candidat UDMR, care, surprinzător, a căștigat “județul liberal” Bihor.
Citește și: Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL
George Simoin, canditatul AUR, votat și el masiv, care se află pe locul 4 în preferințele românilor, nu a căștigat în niciun județ din țară.
Cum au votat românii în turul 1 al alegerilor prezidențiale:
- Călin Georgescu, candidat independent, a câştigat alegerile în 13 judeţe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Argeş, Prahova, Călăraşi, Constanţa, Tulcea şi în diaspora. A primit cele mai multe voturi și intră în turul 2 al alegerilor
- Elena Lasconi, USR, a câştigat alegerile în 5 judeţe: Cluj, Iaşi, Braşov, Timiş, Ilfov şi toate sectoarele din Bucureşti. Intră în turul doi al alegerilor prezidențiale de pe poziția secundă
- Marcel Ciolacu, PSD, a câştigat alegerile în 16 judeţe: Botoşani, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Dîmboviţa, Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinţi și Caraş-Severin. Pierde finala prezidențială
- Nicolae Ciucă, PNL, a câștigat la Giurgiu
- Kelemen Hunor, UDMR a căștigat în 6 judeţe: Satu Mare, Bihor, Sălaj, Mureş, Harghita și Covasna.
Nicolae Ciucă a obținut cel mai prost scor la alegeri al unui candidat liberal. De asemenea, Marcel Ciolacu este primul președinte al PDS care nu intră în turul doi al alegerilor prezidențiale.