ACTUALITATE
Clujul e în topul judeţelor cu salarii brute de 10.000 de lei şi peste
Topul industriilor şi judeţelor cu salarii brute de 10.000 de lei şi peste: cei mai mulţi angajaţi care câştigă un salariu lunar brut de 10.000 de lei sau mai mult locuiesc în Bucureşti, Cluj şi Timiş şi lucrează în IT, în sistemul medical şi în cel financiar.
Numărul contractelor de muncă înregistrate cu un salariu lunar brut de 10.000 de lei sau mai mult a ajuns la 236.787 pe 23 februarie, conform datelor de la Inspecţia Muncii obţinute de Ziarul Financiar.
În total, economia locală are un număr de peste 5,5 milioane de contracte de muncă înregistrate în REVISAL, ceea ce înseamnă că puţin peste 4,2% dintre contractele de muncă din România au salarii brute de 10.000 de lei sau peste.
Salariile de 10.000 de lei şi peste sunt cel mai des întâlnite în Bucureşti – 127.232 de contracte înregistrate, Cluj – 20.458, Timiş -14.841, Ilfov – 9.755 şi Iaşi, cu 7.099 de salarii brute de 10.000 de lei sau mai mari.
„Oraşele mai sus menţionate au fost şi continuă să fie printre fruntaşele salariilor mari datorită multitudinii de companii multinaţionale şi româneşti care s-au tot dezvoltat şi implicit au tot creat noi locuri de muncă, promovându-i pe cei vechi şi crescându-le salariile. Contează foarte mult: infrastructura, investiţiile, centrele universitare. În aceste oraşe există multe companii de IT, clinici şi spitale private, firme de intermediere de activităţi monetare care se tot dezvoltă şi implicit salariile cresc“, crede Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.
Judeţele care au cei mai puţini angajaţi cu salarii lunare brute de 10.000 de lei sau mai mari:
Mehedinţi – 460 de contracte de muncă, Caraş-Severin – 493, Ialomiţa – 510, Vrancea – 511 şi Tulcea, cu 514 de astfel de contracte de muncă, conform informaţiilor de la Inspecţia Muncii.
La nivel de industrii, salariile de 10.000 de lei sau mai mari sunt cel mai des întâlnite în companiile care au activităţi de activităţi de realizare a softului la comandă, activităţi de asistenţă spitalicească, alte activităţi de intermedieri monetare, activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei sau activităţi de editare a altor produse software.
Printre sectoarele economiei care au circa 1.000 de contracte de muncă plătite cu un salariu lunar brut de 10.000 de lei sau mai mare sunt fabricarea subansamblurilor electronice (module), activităţi ale băncii centrale naţionale, transporturi rutiere de mărfuri, învăţământul secundar general, precum şi cea de activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului, conform sursei citate.
La polul opus
Aproape 1,58 de milioane câştigau fie salariul minim pe economie de 2.300 de lei brut, fie cel de 2.350 de lei brut pentru angajaţii cu studii superioare sau 3.000 de lei brut, salariul minim stabilit de lege pentru angajaţii care lucrează în industria construcţiilor pe 23 februarie 2021, conform datelor de la Inspecţia Muncii.
Salariul minim brut pe economie a crescut la 2.300 de lei în ianuarie 2021, adică oamenii primesc 1.386 de lei „în mână“, cu 40 de lei mai mult decât în 2020. Astfel, în 2021 tariful orar creşte la 13,583 lei pe oră de la 13,327 lei pe oră în 2020 pentru un program complet de lucru.
sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Contrabandist de țigări din Huedin, plasat sub control judiciar. Polițiștii au stabilit prejudiciul
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, au pus, miercuri, în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară în județul Cluj, într-o cauză penală care vizează comiterea faptelor asimilate infracțiunii de contrabandă cu țigări, prevăzute de art. 270, alin.3 din Legea nr. 86/2006 (Codul Vamal al României).
”Din cercetările efectuate au rezultat indicii că, în cursul anului 2024, două persoane fizice au procedat la vânzarea către diverse persoane de țigarete, pe raza orașului Huedin, precum și a localităților alăturate, existând suspiciunea că aceste bunuri provin din acte de contrabandă.
Numărul țigaretelor identificate este de 59.980, prejudiciul fiind de aproximativ 30.000 lei .
În cauza a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, față de un bărbat de 52 de ani, din orașul Huedin, bănuit de comiterea infracțiunii de contrabandă”, arată IPJ Cluj.
Aberații de România
Destinația anului 2025. Cluj-Napoca concurează la categoria „Orașe care inspiră”. Ce locuri și obicetive din Cluj apar pe listă
Competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, a anunțat cele 167 de destinații calificate în ediția 2025.
Mai multe localități, dar și obiective turistice din județul Cluj au fost nominalizate în categoriile competiției.
Destinația anului 2025. Cluj-Napoca concurează la categoria „Orașe care inspiră”. Cu cine se „luptă”
167 de destinații din 38 de județe și municipiul București s-au calificat în competiția pentru anul 2025. Cluj-Napoca a fost nominalizat la categoria „Orașe care inspiră”. Este vorba de municipiile care se remarcă prin notorietate și investiții în turism.
Competiția este acerbă, având în vedere că orașul se luptă pentru titlu cu Alba Iulia, Bistrița, Brașov, București, Călărași, Constanța, Craiova, Curtea de Argeș, Iași, Lugoj, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Sighișoara, Suceava, Târgu Neamț, Târgu Jiu și Timișoara, care a fost în anul 2023 Capitală Culturală Europeană.
„Tărâmul fermecat” de la Cluj
O altă categorie unde apare și Clujul se numește „Tărâmuri fermecate” și este vorba de localități sau regiuni de până la 3.000 de kilometri pătrați cu valoare naturală și istorică deosebită.
Printre cele 31 de „tărâmuri” calificate în competiție se află și comuna Mărișel din Cluj. Aflată în Munții Gilău, componenți ai Munților Apuseni, la circa 50 de kilometri de Cluj-Napoca comuna este așezată pe un platou înalt la o altitudine de 1.150-1.250 de metri. Relieful are suprafețe ușor ondulate și culmi rotunjite, dar în partea de nord și de sud sunt și văi adânci, cu versanți abrupți, cu ape repezi și baraje în miniatură.
Chiar dacă este de o frumusețe deosebită, Mărișelul are competitori puternici. Este vorba de:
- Băile Tușnad și împrejurimile, Harghita
- Banatul Montan
- Bicaz, Neamț
- Borgo Pass, Bistrița-Năsăud
- Bumbești Pițic, Gorj
- Cetățile dacice din munții Orăștiei
- Clisura Dunării, Caraș Severin
- Colinele Transilvaniei, Sibiu, Brașov, Mureș
- Delta Dunării, Tulcea
- Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului
- Grădina Zmeelor, Sălaj
- Lunca Dunării de Jos, Constanța
- Maramureșul istoric/ Eco Maramureș
- Mărginimea Sibiului
- Munții Vrancei
- Orașul Bicaz și împrejurimile, Neamț
- Parcul Național Munții Măcinului, Tulcea
- Parcul Natural „Balta Mică a Brăilei”
- Țara Bârsei, Brașov
- Țara Codrului, Maramureș
- Țara Dornelor, Suceava
- Țara Făgărașului
- Țara Hațegului, Hunedoara
- Ținutul culelor doljene
- Ținutul Mănăstirilor din Bucovina
- Ținutul Zimbrului, Neamț
- Valea Almăjului, Caraș Severin
- Valea Argeșului, Argeș
- Valea Doftanei, Prahova
- Vorona, Valea Siretului, Botoșani
- Ținutul Izvoarelor Tămăduitoare, Vâlcea
„Satul de poveste” al Clujului
Clujul are competitor și la categoria „Sate de poveste”. Este vorba de Sâncraiu, un sat care și-a păstrat tradițiile și obiceiurile. Printre acestea colinda, obiceiurile de paști, obiceiurile de nuntă, balul strugurilor sau balul măceșelor care atrage anual mii de turiști. Sâncraiu are și o Asociație Turistică care este alcătuită de 45 de pensiuni.
Printre „contracandidați”, se află sate cu nume sonore în țară și peste hotare. Sibiul, de exemplu, are mai multe sate nominalizate, printre care Biertan, Hoghilag, Mărginimea Sibiului, Rășinari și Râul Sădului.
La nominalizări mai apar sate precum Altringen, Timiș, Breb, Maramureș, Cacica, Ciocănești și Fundu Moldovei, Suceava, Mila 23 din Tulcea, Saschiz din Mureș sau Viscri din Brașov.
Castelul Banffy din Răscruci și Muzeul Etmografic, nominalizate și ele
La categoria Cultură și educație, au fost nominalizate două obiective din județul Cluj. Este vorba de Castelul Banffy din Răscruci, care a fost modernizat recent, cu ajutorul fondurilor europene.
De asemenea, la aceeași categorie a fost nominalizat și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, găzduit de Palatul Reduta, recent modernizat, de asemenea, de Consiliul Județean Cluj.
Și la această categorie lupta este acerbă, având în vedere că pe lista de nominalizări apar castelul Bran, castelul Corvinilor sau castelul Peleș, dar și bojdeuca lui Ioan Creangă, Cetatea Devei, Cetatea Făgăraș din Brașov, Cetatea Medievală Enisala din Tulcea, Cetatea Sucevei, Cetatea Sucidava Corabia, din Olt sau Cimitirul Vesel Săpânța din Maramureș.
„Destinația Anului” nu este o simplă competiție, ci o platformă care promovează destinațiile turistice din România. Mai mult, proiectul își propune să transforme turismul românesc într-o sursă de inspirație și un motiv de mândrie pentru toți românii.
U-BT Cluj a jucat, miercuri seara, pe terenul liderului din grupa B a BKT EuroCup, Valencia Basket. Ibericii au acumulat 10 victorii din tot atâtea posibile. Clujenii au fost învinși categoric, scor 108-80.
Clujenii erau pe un trend ascendent, după ce au învins-o săptămâna trecută pe JL Bourg, finalista sezonului precedent în BKT EuroCup. Alb-negrii au un bilanț de 6 victorii și 5 înfrângeri, situându-se pe locul 5 în clasamentul grupei B.
Valencia Basket – U-BT Cluj, 108-80. ÎNFRÂNGERE drastică pentru clujeni în fața liderului
„Avem oportunitatea să jucăm cu una dintre cele mai bune echipe din Spania și implicit din EuroCup. Sunt neînvinși în EuroCup, iar în Liga ACB ocupă locul I. Luăm totul ca o provocare mare, pentru a putea juca de la egal la egal cu o asemenea echipă. Vrem să ne luptăm, să evoluăm cu intensitate. Avem mentalitatea potrivită, de învingători, și vom vedea la final dacă vom reuși ceea ce ne propunem”, spunea înaintea partidei Mihai Silvășan, antrenorul echipei.
Prima repriză a fost de coșmar pentru campioana României, care a încasat nu mai puțin de 73 de puncte, un record al competiției. U-BT a arătat un joc individualist, anost, lent și lipsit de idei, în timp ce spaniolii au făcut spectacol.
Jocul colectiv al spaniolilor s-a văzut și în faptul că 8 jucători ai Valenciei au înscris între 10 și 14 puncte, lideri fiind Jean Montero (14 puncte) și Semi Ojeleye (14 puncte).
De partea cealaltă, Sasu Salin s-a remarcat cu 18 puncte, în timp ce Deshawn Stephens a terminat cu 12 puncte și 10 recuperări.
U-BT va reveni în EuroCup la începutul anului 2025, în 3 ianuarie, când va primi vizita lui Hamburg. Până la acel meci, campioana României va mai juca 3 partide în Liga Națională de Baschet Masculin.
„Partidul AUR salută decizia USR de a se poziționa împotriva lui Klaus Iohannis, liderul grupării mafiote care, începând cu 21 decembrie, nu mai are un mandat legitim. AUR consideră că acest gest reprezintă o recunoaștere tardivă, dar necesară, a faptului că Iohannis este vinovatul principal pentru lovitura de stat și anularea alegerilor prezidențiale, acțiuni realizate prin presiuni exercitate asupra celor 9 membri CCR, care au acționat împotriva voinței a 9 milioane de votanți.
Deși USR a susținut inițial partidele loviturii de stat, PSD și PNL, alături de Klaus Iohannis, care a orchestrat capturarea statului, decizia de a se dezice de acest regim ilegitim este un semnal pozitiv. Partidul AUR consideră că această schimbare de poziție reprezintă o recunoaștere a realității și o șansă de a construi o opoziție reală împotriva dictaturii. În acest context, cerem și altor parlamentari din PSD și PNL să se dezică de acțiunile ilegale ale grupărilor mafiote ce le-au capturat.
Marius Lulea (AUR): Salutăm poziționarea USR împotriva lui Klaus Iohannis
AUR reiterează că România are nevoie de o guvernare patriotică și responsabilă, care să pună în centrul său interesul națiunii române. Această guvernare nu poate fi realizată decât de forțe politice care se opun grupării PSD-PNL, partidele vinovate de capturarea statului. Doar printr-o administrație curată și orientată spre binele comun, România poate reveni pe drumul normalității și prosperității.
Partidul AUR invită toate forțele politice și societatea civilă să se alăture în lupta împotriva statului capturat și pentru restabilirea suveranității poporului. Este momentul să punem capăt abuzurilor și să reinstaurăm respectul pentru votul milioanelor de români. România merită un viitor liber și democratic, eliberat de influența grupărilor mafiote”, a spus Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.