ACTUALITATE
CLUJUL DE ALTĂDATĂ/ Școală fără educație

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
„Foarte multă lume aruncă asupra școalei răspunderea pentru degradarea morală care a cuprins societatea românească postbelică. Nu vom discuta acum dacă între școală și societate este un raport de cauzalitate în sensul că cea dintâi determină cursul celei de a doua sau că școala este o simplă expresie a societății. Nu vom discuta deci nici învinuirea de mai sus, în ce măsură este ea sau nu întemeiată. Vom constata însă, de acord cu toată lumea, că școala noastră face prea puțină educație și prea multă instrucție.
Programa analitică a școalei noastre secundare este atât de încărcată, încât ea nu mai lasă loc educației, fără ca în domeniul instrucției măcar să dea rezultatele scontate. Nenumăratele cunoștințe fiind imposibil de asimilat, școala transformă capul elevilor într-un adevărat haos.
Dar nici nu-i de mirare că școala noastră, prin felul cum este organizată, a renunțat de mult de a mai face educație. Însuși factorul educator – profesorul – este pus în imposibilitatea de a-și îndeplini misiunea.
Nu vorbim de greutățile vieții de azi, cari macină energia profesorului, și nu îl lasă să se dedice în întregime școalei. Vorba aceea: Cu stomacul gol nu se poate cânta imnul regal!
Dar abstrăgând de la acest fapt, profesorul este transformat în simplu funcționar. Este atât de îngrădit de formalități, încât conștiința lui – singurul îndreptar în misiunea lui – este cu totul desconsiderată. Autoritatea superioară nu are încredere în el, după cum statul nostru nu are încredere în nici un funcționar al său. Ajunge să citim pentru asta un singur fapt: Profesorul nu cumpănește pe elev cu conștiința lui, ci elevul este un simplu rezultat al unui calcul complicat de note.
„Școala de acum nu mai are rostul de a da educație”
La fel pentru elevi, Elevul, pe stradă, de exemplu, este un simplu număr. Îl are cusut pe braț. Numărul este sufletul lui. Se ferește de rele pe stradă, nu pentru că este imoral să facă cutare sau cutare lucru, nu pentru că îi roșește obrazul de rușine, ci pentru că are un număr pe braț. Când nu-l are, se poate da peste cap!
Dacă rolul educativ al școalei a format până acum subiect de discuție, negarea acestui rol a primit în ultimul timp o confirmare oficială. Pe lângă școalele primare și secundare s-a înființat din anul trecut străjeria, cu menirea de a face educația elevilor. Așadar, școala de acum nu mai are rostul de a da educație, așa cum a făcut-o sau măcar ar fi trebuit s-o facă totdeauna.
Ea este un simplu mijloc de instruire și birou de înregistrare a cunoștințelor. Educație va face de acum încolo străjeria”. [„România Nouă”, Anul III, nr.255, Cluj, 21 noiembrie 1935].
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Duminică, 15 martie 2025, Radio Cluj celebrează 71 de ani de la prima sa emisie.
Înființat la 15 martie 1954, postul a debutat cu un program de două ore, difuzat în limbile română și maghiară.
Radio Cluj a împlinit 71 de ani
De-a lungul deceniilor, Radio Cluj a trecut prin numeroase transformări și provocări. În 1985, odată cu acutizarea dictaturii comuniste și a centralismului promovat de Nicolae Ceaușescu, i-a fost întreruptă emisia. Radio Cluj și-a reluat emisiunile imediat după evenimentele din decembrie 1989. În prezent Radio Cluj este primul canal regional al Radio România care transmite 24 de ore din 24. Emite în limbile română și maghiară.
Postul emite pentru opt județe din Transilvania și include stațiile locale din Sibiu și Sighetu Marmației. Este singurul studio regional care dispune de o sală de concerte proprie, facilitând transmisiuni live ale evenimentelor culturale.
Fonoteca Radio Cluj reprezintă o comoară inestimabilă, păstrând emisiuni, interviuri cu personalități marcante și înregistrări muzicale realizate în studiourile proprii de-a lungul celor 71 de ani de activitate.
La mulți ani, Radio Cluj!
EVENIMENT
Amendă de 5.000 de lei pentru o firmă din Iara care procesează lemn. Avea material lemnos care nu era înscris în sistem

O societate comercială din Iara, care procesează lemn, a fost amendată cu 5.000 de lei în urma unui control.
Polițiștii au găsit diferențe față de datele încăcrate în SUMAL.
Amendă de 5.000 de lei la o firmă din Iara care procesează lemn
Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au efectuat un control de specialitate pe linia depozitării, procesării și expedierii materialului lemnos la punct de lucru aparținând unui operator economic cu sediul în comuna Iara.
Activitatea a fost efectuată în baza planului tematic al Gărzii Forestiere Cluj. În urma inventarierii materialului lemnos, coroborat cu datele încărcate în aplicația SUMAL, au fost identificate o serie de diferențe, motiv pentru care a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 5.000 de lei.
Totodată, ca măsura complementară s-a dispus confiscarea cantității de 29 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 8.500 de lei.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO. Turdeanca Maria Civică a împlinit 100 de ani. A învățat generații de copii să scrie și să citească

Un secol de viață. Maria Civică a fost vizitată, sâmbătă, de primarul din Turda, Crisian Matei, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.
Maria Civică este un adevărat exemplu de înțelepciune. Fostă profesoară, a lucrat până în anul 1980, învățând generații întregi de copii să scrie și să citească.
Turdeanca Maria Civică a împlinit 100 de ani
“Un astfel de jubileu nu este doar o aniversare, ci o adevărată lecție de viață. Doamna Maria a fost martora unui veac de istorie, a crescut generații, a fost o pildă de hărnicie și un simbol al valorilor care definesc spiritul comunității noastre: omenia, răbdarea, bunătatea și perseverența”, a spus primarul Cristian matei, care i-a făcut o vizită de ziua de naștere. El i-a dus un buchet de flori și i-a înmânat și o diplomă din partea comunității.
CULTURA
VIDEO. FOTO. Leonardo da Vinci, The Immersive Show. O călătorie prin mintea geniului Renașterii la MINA Cluj

MINA Cluj continuă să redefinească arta digitală pentru cei pasionați de experiențe inovatoare, de neuitat.
De sâmbătă, 15 martie 2025, a fost lansată prima expoziție imersivă dedicată simbolului Renașterii, Leonardo da Vinci.
Leonardo da Vinci, la MINA Cluj
Iubitorii de artă sunt invitați să exploreze geniul lui Da Vinci în trei capitole fascinante.
Gândurile lui Da Vinci – Pătrunde în universul unui vizionar și descoperă cum operele sale revoluționare au schimbat cursul istoriei. De la enigmaticul zâmbet al Mona Lisei și studiile anatomice ale Omului Vitruvian, până la mașinile zburătoare și observațiile despre dinamica apei, fiecare detaliu dezvăluie profunzimea gândirii sale.
Orașul viitorului – Inspirat de schițele lui Da Vinci, acest capitol imaginează un oraș revoluționar, unde ingineria, urbanismul și visurile unui geniu devin realitate.
Atelierul lui Da Vinci – Simte atmosfera locului unde ideile prindeau formă. Fii martor la procesul creativ care a dat naștere unor invenții ce continuă să inspire și astăzi.
Leonardo Da Vinci nu a fost doar un artist. A fost un vizionar, un inovator, un explorator al cunoașterii, arată organizatorii spectacolului imersiv de la Cluj.
Prezent la vernisaj, rectorul Universității de Artă și Design, Florin Ștefan, a subliniat că astăzi, tehnologia și arta nu mai pot fi separate.
“Nu e nimic mai potrivit decât să prezentăm o proiecție Da Vinci la Cluj. Un vizionar, un geniu, pentru că el anticipa aceste lucruri. Un coleg imi spunea că daca ar mai fi trăit, Da Vinci probabil inventa inteligența artificială”, a spus rectorul UAD.
În doar patru luni de la deschidere, MINA Cluj a fost vizitată de peste 100.000 de persoane. MINA, cel mai mare centru de artă imersivă și instalații interactive din Europa se află în Cluj-Napoca, pe strada Orăștiei, nr. 10.
Călătorie în era dinozaurilor
Tot din 15 martie, MINA Cluj îi invită pe curioși într-o călătorie imersivă prin era dinozaurilor. Peste 30 de specii impresionante, de la uriașul T-rex la misterioșii Pterodactili vor putea fi “văzuți” la miuzeu.
Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă dinozauri în habitatul lor natural, dar vor avea parte și de momente unice precum eclozarea unui pui și vor putea explora Triasicul, Jurasicul și Cretacicul.
Trezirea, Explozia Vieții, Adâncurile Apelor și Regatul Preistoric sunt cele patru capitole care îi vor transporta pe vizitatori înapoi în timp.