Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Primele realizări în Parcul Etnografic al Ardealului

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„În pădurea Hoia s-au pus bazele parcului etnografic al Ardealului. Cedarea acestui teren, pentru înfiinţarea parcului etnografic, a fost o idee din cele mai fericite a consiliului municipal. Primăria oraşului, odată cu cedarea terenului de la Hoia, a întreprins însă şi importante lucrări edilitare în acest sens.

Introducerea luminei electrice

În primul rând s-a început lucrările pentru introducerea luminei electrice şi a apaductului pe strada dintre Calea Donat şi pădurea Hoia. Pe această stradă au început încă de anii trecuţi să se construiască o mulţime de vile.

Dificultatea mare însă era lipsa de apă şi curent electric. Or, primăria oraşului a căutat să înlăture în primul rând acest neajuns, introducând atât apaductul, cât şi lumina electrică până aproape la capătul superior al străzii.

Noul pod peste Someş

Spre a înlesni însă circulaţia între parcul oraşuluişi pădurea Hoia, primăria oraşului construieşte un nou pod metalic peste Someş, din sus de Arena sportivă.

Acest pod formează însă o mare înlesnire pentru marele cartier ce a luat fiinţă, în urma parcelării terenului dintre strada Grigorescu şi Someş.

Pentru populaţiunea acestui frumos cartier nou, se deschide, odată cu terminarea podului, o nouă şi importantă arteră de comunicaţie cu centrul oraşului, evitând un mare ocol pe strada Grigorescu.

Noul pod metalic va fi terminat în cursul acestui an.

Stâlpii au şi fost terminaţi, întrucât lucrările s-au început încă din toamnă.

Prima casă ţărănească în parcul etnografic

În ce priveşte lucrările în parcul etnografic, până acum s-a tăiat o alee principală, s-au început lucrările de împrejmuire, s-a tăiat o piaţă la intrare, în mijlocul căreia a fost aşezată o frumoasă şi artistică troiţă adusă din Munţii Apuseni.

Pe aleea principală din parc a fost aşezată una dintre cele mai caracteristice case ţărăneşti adusă din comuna Vidra, din Munţii Apuseni.

Această casă împreună cu troiţa formează începutul realizării parcului etnografic al Ardealului. Vor fi aduse apoi pe rând, şi după posibilităţile bugetare, numeroase bisericuţe de lemn din Munţii Apuseni, din Maramureş şi din alte părţi ale Ardealului, unde s-au mai păstrat încă aceste comori de artă românească.

Odată înzestrat parcul etnografic de la Hoia, va fi o podoabă de mare preţ, nu numai pentru oraşul Cluj, ci pentru ţara întreagă, având concentrate aici atâtea comori de artă naţională”. [„Patria”, Anul al XII-lea, nr.70, Cluj, 29 martie 1930].

carte felix

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Pictorul clujean Ioan Sbârciu împlinește 77 de ani. A expus tablouri în toată lumea

Publicat

De

sbarciu

Pictorul clujean Ioan Sbârciu împlinește, miercuri, 77 de ani, fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani. 

Născut în 1948 la Feldru, în județul Bistriţa Năsăud, a absolvit Institutul de Arte Vizuale de la Cluj în 1973 și este doctor în arte vizuale din anul 2005.

A fost timp ce 8 ani, între 2000 și 2008, rectorul actualei Universităţi de Artă şi Design (UAD) Cluj-Napoca şi unul din liderii Uniunii Artiştilor Plastici din România, lucrările sale fiind expuse în galerii şi muzee de artă contemporană la Barcelona, Malmo, Nantes, Paris, Nurenberg, Koln, Veneţia.

Între 1975 si 1990, Ioan Sbârciu a avut peste 40 expozitii personale in galeriile UAP Romania, muzeele din Cluj-Napoca si alte orase din România, precum şi peste hotare.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România și al I.A.A. – A.I.A.P (International Association of Art – Association Internationale des Arts Plastiques).

 

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

BNR avertizează asupra potențialului de creștere a inflației

Publicat

De

BNR

Banca Națională a României avertizează asupra faptului că inflația ar putea crește.

Este vorba de o creștere „moderată” în trimestrul II al acestui an.

BNR avertizează asupra potențialului de creștere a inflației

În comunicatul de presă care a fost publicat după ședința de politică monetară a BNR, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,50%, se arată că „potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va rămâne fluctuantă în semestrul I 2025, continuând să se reducă în martie, pe o traiectorie mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2025, și urmând să consemneze în trimestrul II o creștere moderată”, arată analistul economic Radu Georgescu.

Evoluția, arată acestaa, are în vedere incertitudinile și riscurile crescute ce „decurg din evoluția viitoare a prețurilor energiei și alimentelor, inclusiv în contextul legislației în domeniu, dar și din măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate, cu potențial impact asupra cotațiilor materiilor prime, precum și asupra prețurilor internaționale ale unor bunuri intermediare și finale, (…) în contextul politicii comerciale a administrației americane și al măsurilor adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale și al comerțului internațional. (…) Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.”

ROBOR la 3 luni a crescut marginal

Perspectiva evoluției negative a inflației și posibilitatea ca o primă tăiere a ratei de referință să întârzie, a ridicat marginal nivelului indicelui ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, de la 5,89 la 5,90%, arată Radu Georgescu.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Cursul euro a scăzut

Leul a profitat de o ușoară revenire a apetitului pentru risc iar cursul euro a scăzut de la 4,9774 la 4,9772 lei. Atrage atenția încercarea de forțare o depreciere a monedei naționale, cotația afișată înainte de deschiderea pieței locale fiind de 4,989 lei, spune analistul economic Radu Georgescu.

Finanțele s-au împrumutat luni cu 500 milioane lei, sumă egală cu cea programată, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadența în iulie 2034 pentru care a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 7,22%.

Trezoreria a redeschis la începutul săptămânii și o emisiune de obligaţiuni scadentă în aprilie 2028. Valoarea programată a licitației a fost de 600 milioane lei, însă statul a atras doar 397 milioane lei iar randamentul mediu anual acceptat a fost de 7,10%.

Prețul gramului de aur a coborât

Tendința de depreciere a monedei americane s-a temperat, iar euro, care a urcat vineri la 1,1109 dolari, se tranzacționa marțea aceasta în culoarul 1,0878 – 1,0987 dolari. Această evoluție a ridicat cursul monedei americane de la 4,5431 la 4,5556 lei.

Moneda elvețiană a revenit în jurul pragului de 0,94 franci/euro, ceea ce a coborât media ei de la 5,3277 la 5,3084 lei. Lira sterlină și-a continuat procesul de scădere față de euro iar cursul ei a alunecat de la 5,8379 la 5,8053 lei, minim al ultimelor șapte luni.

Miercurea trecută, prețul gramului de aur a atins maximul istoric de 463,3913 lei. Următoarele ședințe au adus o scădere a prețului, la care au contribuit deprecierea monedei americane și a cotațiilor metalului galben în piețele specializate. Astfel, marțea aceasta prețul gramului a coborât de la 442,3381 lei la 440,1817 lei, în timp ce uncia se mișca între 2.976,80 și 3.021,70 dolari, arată Radu Georgescu.

Media monedelor din regiune se aprecia marginal, la 4,2946 zloți/euro, respectiv 407,95 forinți/euro. Bitcoin recupera o parte din pierderile din zilele precedente și fluctua între 78.819 și 80.817 dolari. Ethereum se mișca în culoarul 1.542 – 1.615 dolari.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Se ELIMINĂ proba teoretică pentru unii posesori de permis auto

Publicat

examen

Persoanele care au deja un permis de conducere auto nu vor mai da proba teoretică, în anumite condiții, la examenul de obținere a unui permis dintr-o categorie apropiată. Astfel, candidații care au promovat examenul teoretic pentru anumite categorii inferioare nu vor mai trebui să parcurgă din nou această etapă atunci când doresc să obțină pemisul pentru o categorie superioară.

Măsura este propusă într-un proiect analizat de Profit.ro și care urmărește simplificarea procedurilor administrative, reducerea timpului necesar obținerii permisului și eliminarea unor bariere birocratice inutile.

Se ELIMINĂ proba teoretică pentru unii posesori de permis auto

Vârsta minimă pentru obținerea pemiselor de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 și A sau B1, B este stabilită progresiv. Proba teoretică aferentă acestor categorii este însă identică ca structură, incluzând același număr de întrebări și aceleași domenii de examinare, arată inițiatorii proiectului. Cu toate acestea, în prezent, persoanele care doresc să obțină un pemis de conducere pentru o categorie superioară sunt obligate să susțină din nou examenul teoretic, chiar dacă au promovat anterior această probă pentru o categorie similară.

Ca urmare, proiectul prevede că ”persoanele care dețin permis de conducere categoria B1, obținut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, sunt exceptate de la susținerea probei teoretice la obținerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte condiții prevăzute de lege”. Totodată, ”persoanele care au obținut permisul de conducere pentru categoria A1 și solicită obținerea categoriei A2 sau A, sunt exceptate de la susținerea probei teoretice, fiind necesară promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte condișii prevăzute de lege”, mai prevede proiectul.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA

Publicat

soare

ANM a emis prognoza pentru intervalul în care intră sărbătorile de Florii și de Paște. Prognoza care este valabilă până în 20 aprilie, anunță o schimbare importantă. Vremea de sărbători vine cu soare și, mai ales, cu căldură.

România traversează, în acest început de aprilie, un episod sever de iarnă. A nins în mai multe regiuni și temperaturile au scăzut mult sub pragul înghețului, spre necazul agriculturilor din țară.

Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA

Iarna de la mijlocul primăverii mai stă câteva zile în țara noastră. Din fericire, de Paște și chiar de Florii, totul se schimbă. Vremea se va încălzi radical, iar iarna va pleca definitiv. De la temperaturi negative vom ajunge la zile cu peste 20-22 de grade Celsius.

Vremea în Transilvania

În Ardeal, polul frigului, vremea va fi deosebit de rece în perioada 7 – 11 aprilie. Ziua, maximele nu trec de 5 – 6 grade. Minimele, negative, vor fi cuprinse între -6 și -2 grade, dar cu valori mai scăzute în estul regiunii.

Se ameliorează vremea începând din 12 aprilie. Pentru perioada 14 – 20 aprilie sunt estimate temperaturi maxime de 18 – 20 de grade și minime de 3 – 6 grade. În prima săptămână, local și temporar, vor fi precipitații. După data de 16 aprilie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi din nou ridicată.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate