Connect with us

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Povestea Abatorului din Cluj

Publicat


porc bun

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„De o organizaţie sistematică a examinării cărnii, bazată pe principii ştiinţifice, nu se poate vorbi însă, decât după înfiinţarea primelor şcoli de Medicină Veterinară, în secolul al XVIII-lea, când s-a început studierea temeinică a diferitelor boli la animale şi s-a putut cunoaşte care anume dintre ele se transmit la om”.

Primele abatoare din lume

„Nu mult după aceia a luat fiinţă, în diferite ţări, primele abatoare. Cum era şi firesc acestea erau la început în stare rudimentară; de multe ori nu erau decât nişte simple poduri acoperite, aşezate peste râurile şi pâraiele care străbăteau localităţile respective. De o instalaţie interioară a lor, nici nu putea fi vorbă. Aşa cum erau ele pe acele vremuri slujeau într-o bună măsură interesele materiale ale comunelor şi prea puţin interesele sănătăţii publice.

În epoca modernă însă fiecare popor s-a încredinţat de marea lor utilitate publică şi toate ţările au legiferat înfiinţarea, organizarea şifuncţionarea abatoarelor. Aşa se face că şi Legea noastră de Poliţie Sanitară Veterinară cuprinde dispoziţiuni la înfiinţareaşifuncţionarea abatoarelor.

Abatoarele în decursul vremii au evoluat, ajungând în ultimele trei decenii cu deosebire în ţările apusene şi mai ales în Germania, să satisfacă, graţieinstalaţiunilor lor tehnice, cele mai mari exigenţe de igienă şi economie.

Într-adevăr, astăzi abatoarele trebuie să fie astfel construite, utilate şi organizate, ca să poată împlini cu prisosinţă gusturile şicerinţele consumatorilor de carne şi să înlesnească prelucrarea, valorificarea, a tuturor subproduselor, precum piei, intestine, sânge, seu, unghii, coarne, păr.

Abatoare în asemenea condiţiuni găsim câteva şi la noi în ţară, făcând cinstea corpului veterinar şi edililor oraşelor respective, la Braşov, Constanţa, Bucureşti.

Să vedem acum cum stau lucrurile la abatorul Municipiului Cluj. Dacă nu a putut să urmeze ritmul de evoluţie al abatoarelor sin străinătate, trebuie să recunoaştem că a avut şi el parte, de la clădirea lui între 1885-1886 şi până astăzi [1936] de o serie de îmbunătăţiri.

Înainte de anul 1885, servea drept loc de tăiere a animalelor pentru consumaţia publicului clujean, un pod de lemn acoperit, aşezat peste Someş, în dreptul Pieţei Mihai Viteazul.

Şi astăzi se văd încă stâlpii de stejar în albia râului pe care a fost aşezat podul acesta, sau abatorul vechi şi ne putem lesne închipui ce murdărie era sub podul şi numai puhoaiele Someşului le puteau îndepărta.
În anii 1885-1886 s-a format clădirea care formează azi edificiul principal al Abatorului, după sistemul celular, având 26 de celule în care se tăiau aproape 30-35 de mii vite cornute mari, mici şi oi pentru o populaţie de 48 de mii de suflete, cât avea Clujul pe acele vremuri, înglobând şi un gheţar care servea în mod primitiv pentru conservarea cărnii cu gheaţă naturală scoasă din Someş.

Această clădire principală împreună cu abatorul de porci şi celelalte anexe, ce s-au construit ulterior, şi curtea Abatorului, ocupau o suprafaţă de peste 16 mii metri pătraţi”.

Cum se tăiau înainte porcii?

„Porcii se tăiau pe atunci în curţile măcelarilor şi numai târziu măcelarii au fost obligaţi să-i taie într-un loc anume destinat, în curtea Abatorului, unde prelucrarea începea prin pârlirea cu paie.

Această situaţie nu mai putea însă dăinui din consideraţiuni igienice. Primăria oraşului a construit şi a amenajat în anul 1894, după modelul abatorului din Praga şi în dimensiunile corespunzătoare necesităţilor de atunci, clădirea principală pentru tăierea porcilor. De atunci şi până la înscăunarea administraţiei româneşti nu i s-au mai adus Abatorului alte îmbunătăţiri demne de menţionat”.

Desfiinţarea sistemului celular

„O transformare provizorie s-a făcut apoi la Abator prin dărâmarea pereţilor ce despărţeau cele 26 de celule din clădirea destinată tăierii vitelor cornute şi oilor precum şi amenajarea celor cinci hale mari de tăiere.

Prin aceasta schimbare a mărit pe deoparte suprafaţa de folosit a sălilor de tăiere, reclamată de împrejurarea, că trebuia să se taie un număr dublu de animale, populaţiaoraşului ajungând la 100.000 locuitori şi cu noi posibilităţi de înmulţire, iar pe de altă parte, s-a înlesnit examinarea cărnurilor, care se poate face mult mai bine în sălile de tăiere, cu vedere largă, după sistemul halelor, decât cu sistemul celular”.

Frigoriferul Abatorului

Pentru conservarea cărnii, de la tăierea animalelor şi până la distribuirea ei către consumatori, „s-a construit pe teritoriul Abatorului şi un frigorifer care, după amplificarea şi îmbunătăţirile care i s-au adus între anii 1928-1931, cheltuindu-se aproape 4.000.000 lei, funcţionează în condiţiunimulţumitoare.

În anul 1924 s-au făcut mari îmbunătăţiri şi în curtea Abatorului, care a fost canalizată şi pavată cu piatră cubică de granit.

Pentru a satisface măcar în parte dezideratul de umanitate, la tăierea animalelor, s-a înzestrat Abatorul cu unelte de asomarea [anesteziere] a lor.

Ca să ţină pasul cu noile progrese ale ştiinţei s-au introdus la Abator şi noi aparate de examinare a cărnii, Trichinoscopulşi s-a instalat şi un mic laborator pentru cercetările bacteorologice.

Dar şi aceste îmbunătăţiri nu corespund încă timpurilor de astăzi, neputându-se încă tăia şi prelucra în bune condiţiuni numărul de animale necesare populaţiei sporite a Clujului, şi nici ca utilaj tehnic, care să îngăduie prelucrarea tuturor părţilor tăiate şi o manipulare a cărnurilor, potrivit cerinţelor de igienă”.

Lucrările de amplificare a Abatorului

Cu executarea lucrărilor de amplificare a fost însărcinată o firmă care a dat dovadă de specialitate în această materie, adjudecându-i-se prin licitaţie publică, iar pentru lucrările de construcţie se va ţine o altă licitaţie în preajma sezonului de lucru, în primăvară. Iată câteva din lucrările care vor forma această îmbunătăţire a abatorului:

Transformarea sălilor din corpul principal al abatorului în vederea sporirii capacităţilor pentru tăierea de 75 mii animale (vite cornute mari, mânzaţi, viţei, oi) şi a posibilităţilor de prelucrare a animalelor tăiate în condiţiuni igienice.

Se vor mai dărâma pereţii din unele săli, se va repara pardoseala, se vor căptuşipereţii din interior cu plăci de faianţă până la înălţimea de 2 metri, se vor instala cuiere de atârnat cărnurile şi linii aeriene cu macarale de siguranţăşi macarale mobile destinate pentru transportul cărnurilor prelucrate în sala de aerisire şi de aici în frigider.

Construirea între sălile de tăiere şi frigorifer a unei hale de svântarea cărnurilor, care va servi în acelaşi timp şi ca loc de desfacere a lor de către măcelarii angrosişti.

Lărgirea abatorului pentru tăierea porcilor şi instalarea lui cu macarale pentru transportul cărnii în frigorifer.
Construirea unei încăperi având comunicaţie cu sala de tăiere a porcilor pentru instalarea unui aparat de electro-pârlire.

Instalarea de cântare automate pe căile de transport a cărnurilor.
Construirea şi instalarea de măţării sistematice.

Deschiderea unei porţi pentru intrarea animalelor de tăiat dinspre oborul de vite, rămânând ca actuala intrare să servească la scoaterea cărnurilor din abator.

Laborator de testarea cărnii

Transformarea şi amenajarea construcţiilor de la intrarea proiectată pentru casierie, poliţia abatorului, sala de adăpost pentru măcelari, camera de portar.

Procurarea cărucioarelor speciale pentru transportul pieilor, intestinelor şi organelor confiscate.

Şi în anul expirat [1935] s-au adus simţitoare îmbunătăţiri laboratorului abatorului, înzestrându-l cu aparate şi substanţe chimice necesare examinării cărnii şi produselor ei, precum şi la controlul laptelui adus pentru desfacere pe piaţa Clujului. S-a cheltuit pentru acest scop 125 mii lei.

Laboratorul nu a ajuns încă la desăvârşirea instalaţiunilor de care ar avea nevoie, s-a făcut totuşi un pas înainte. Dar va mai fi amplificat şi acesta”. [„Patria”, nr. festiv din 1 decembrie 1936, Cluj].

carte felix

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Skaterii și riderii clujeni, întâlnire cu viceprimarul Dan Tarcea. Au discutat despre skatepark-ul acoperit

Publicat

De

Dan Tarcea, întâlnire cu skateri si rideri

Proiectul skatepark-ului acoperit din Cluj-Napoca prinde contur, anunță viceprimarul Dan Tarcea, care a avut vineri o întâlnire cu skateri și rideri, în care s-a discutat detalii tehnice, inclusiv ce fel de rampe să fie amplasate.

Skatepark acoperit va fi construit în Baza Sportivă Gheorgheni, care va avea suprafața de rulare într-o cuvă scufundată de beton armat.

Skaterii și riderii clujeni, întâlnire cu viceprimarul Dan Tarcea

La întâlnire, arată viceprimarul Clujului, au participat skateri, care practică skateboarding, BMX rideri (BMX), scooter rideri, care practică freestyle cu trotinete și inline skateri, care fac freestyle pe role, alături de proiectantul general.

”Împreună am discutat și agreat detaliile tehnice ale viitorului skatepark, inclusiv tipurile de rampe, foam-pit-ul, bowl-ul și structura generală a spațiului, astfel încât proiectul să răspundă cât mai bine nevoilor reale ale comunității”, a precizat Dan Tarcea.

Skatepark cu o suprafață de rulare de peste 1.000 de metri pătrați la Cluj-Napoca

Dan Tarcea a precizat că viitorul skatepark va include ”o suprafață de rulare de aproximativ 1.060 de metri pătrați, amenajată într-o cuvă scufundată de beton armat, acoperită cu o copertină verde integrată peisagistic”. Spațiul va fi structurat pentru sportivi de toate nivelurile, de la începători la avansați, cu rampe variate, bowl, foam-pit și elemente specializate pentru skateboarding, BMX, trotinete și role.

”De asemenea, vor fi amenajate zone complementare precum un perete de escaladă, gradene, vestiare, toalete smart, alei pietonale și mobilier urban. Skatepark-ul va beneficia de sisteme de iluminat sportiv, panouri fotovoltaice și reamenajarea spațiilor verzi”, a mai precizat Dan Tarcea.

După finalizarea documentației tehnice, proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local Cluj-Napoca, pentru a putea fi demarată faza de execuție.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Poliția Cluj efectuează cercetări în cazul actriței înșelate cu 100.000 de lei. Se caută autorii. Sfaturile polițiștilor

Publicat

Poliția

Poliția municipiului Cluj-Napoca anunță că, joi, la sediul instituției s-a prezentat o persoană care a sesizat faptul că, în data de 8 aprilie a.c., în jurul orei 11.00, a fost contactată telefonic de persoane necunoscute, care s-au prezentat drept reprezentanți ai unor instituții bancare. Persoana, identificată ca fiind o femeie de 42 de ani, actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca, ar fi fost indusă în eroare printr-o notificare falsă referitoare la o presupusă anchetă privind tentativa de deschidere a unui credit pe numele său.

”Sub pretextul unei investigații, victimei i s-a sugerat să acceseze un credit în valoare de 100.000 lei de la o instituție bancară și să depună întreaga sumă într-un bancomat destinat criptomonedelor, situat într-un centru comercial din comuna Florești.

Persoana vătămată, în urma inducerii în eroare, a efectuat acțiunile solicitate de către persoanele în cauză.

În prezent se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în vederea identificării și tragerii la răspundere a autorilor”, arată IPJ Cluj.

Recomandări pentru prevenirea unor astfel de situații

1. Verificarea surselor de contact: Persoanele sunt sfătuite să verifice cu atenție identitatea celor care le contactează telefonic, mai ales atunci când se prezintă ca fiind reprezentanți ai unor instituții financiare sau publice. În cazul unui apel suspect, este recomandat să se contacteze direct instituția menționată prin numere oficiale de telefon.
2. Nu divulga informații sensibile: În cazul în care sunt solicitate informații personale sau financiare, inclusiv datele cardurilor bancare sau ale conturilor bancare, este important ca acestea să nu fie oferite niciodată prin telefon sau mesaje nesolicitate.
3. Suspecți de fraude: Dacă o persoană este abordată de cineva care invocă un pretext nesigur (investigații, premii, solicitări urgente de bani), este indicat să refuze orice acțiune fără o verificare prealabilă a cerințelor.
4. Protejarea datelor personale: Utilizarea aplicațiilor de securitate pentru protejarea telefonului mobil și a conturilor bancare este esențială pentru prevenirea accesului neautorizat la datele personale.
5. Contactarea autorităților: În cazul în care o persoană are suspiciuni că a fost victima unei înșelăciuni sau a unei fraude, este important să contacteze imediat autoritățile competente și să depună plângere. Cu cât cazul este raportat mai repede, cu atât cresc șansele de identificare și prindere a autorilor.

”Aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea riscului de a deveni victimă a unor fraude financiare”, precizează polițiștii clujeni.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Lucrările la drumul care face legătura între DN1 și A3 la Tureni, la 85%. Când se va putea circula pe DEx4 Cluj

Publicat

De

Lucrări DEx4 Cluj

Lucrările pe șantierul drumului expres DEx4, care va asigura conexiunea între DN1 și autostrada A3, în zona Tureni, au atins un stadiu fizic de execuție de 85%, anunță CNAIR.

Asocierea de firme care construiește drumul este foarte bine mobilizată, desfășurând în prezent activități intense de terasamente, consolidări, amenajare de drenuri, rigole și șanțuri.

380 de muncitori și 170 de utilaje mobilizate pe șantierul DEx4 de la Cluj

Pe șantier sunt mobilizați chiar și acum 380 de muncitori cu 170 de utilaje. Dacă actualul ritm de lucru se menține, este posibil ca proiectul să fie finalizat până în luna iunie 2025, au mai precizat reprezentanții CNAIR.

Contractul are o valoare de 562,61 de milioane de lei, fără TVA și este finanțat prin Programul Transport 2021-2027. După deschiderea circulației, DEx4 va face legătura între localitatea Tureni și Cluj Napoca (DN1 – A3), contribuind semnificativ la fluidizarea traficului rutier din zonă.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Daniel David, după vizita în SUA: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă

Publicat

De

Daniel Davis, ministrul Educației

Daniel David, ministrul Educației, a făcut săptămâna trecută o vizită în SUA, scopul principal al acesteia fiind întâlnirea cu diaspora românească.

”Vizita a avut ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenții universităților românești, acum aflați în SUA, și cu diaspora românească, pentru a înțelege mai bine nevoile educaționale ale acestora și cum putem crea o relație bidirecțională, prin care să ne susținem reciproc în educație și cercetare, într-o lume tot mai volatilă”, a spus Daniel David.

Daniel David: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă

”M-a interesat cum putem avea o conexiune directă… Cei care doresc, să se poată întoarce, iar pe cei care nu doresc, să îi ajutăm educațional acolo, pentru a întări limba, cultura și civilizația românească”, a declarat Daniel David, care spune că România are în SUA o diaspora puternică și, în mare parte, foarte bine educată.

Ministrul clujean al Educației a declarat că biblioteca online pentru lecțiile de la nivel gimnazial a fost de un mare interes pentru românii stabiliți în Statele Unite ale Americii. ”Acum mă voi gândi în ce formulă o putem deschide pentru românii din diaspora americană și apoi și pentru cei din alte zone”, a spus Daniel David.

Daniel David vrea o adevărată descentralizare în învățământ

Daniel David a mai precizat că vizita a fost foarte interesantă și că a înțeles mult mai bine ce înseamnă descentralizarea în învățământ.

”Trebuie să lăsăm opțiunile școlilor și elevilor pentru a alege discipline… Cred ca în unele zone putem folosi și noi mecanismul folosit acolo… De exemplu, temele impuse prin lege, educația juridică, educația financiară, educația pentru sănătate, pentru democrație, educația antreprenorială, unde nu putem pune câte o disciplină obligatorie în trunchiul comun, fiindcă atunci copiii nu mai ore pe parcursul unei zile.

Dar putem gândi pentru fiecare din aceste <<teme>> o disciplină care că fie opțională, dar din unitățile de învățare care intra în aceste disciplie, unele să devină obligatorii ca unități de învățare în consiliere și orinetare”, a spus Daniel David, care a dat ca exemplu ”unitatea” de educație antreprenoială care să fie în disciplina economie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate