Connect with us

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Povestea Abatorului din Cluj

Publicat


porc bun

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„De o organizaţie sistematică a examinării cărnii, bazată pe principii ştiinţifice, nu se poate vorbi însă, decât după înfiinţarea primelor şcoli de Medicină Veterinară, în secolul al XVIII-lea, când s-a început studierea temeinică a diferitelor boli la animale şi s-a putut cunoaşte care anume dintre ele se transmit la om”.

Primele abatoare din lume

„Nu mult după aceia a luat fiinţă, în diferite ţări, primele abatoare. Cum era şi firesc acestea erau la început în stare rudimentară; de multe ori nu erau decât nişte simple poduri acoperite, aşezate peste râurile şi pâraiele care străbăteau localităţile respective. De o instalaţie interioară a lor, nici nu putea fi vorbă. Aşa cum erau ele pe acele vremuri slujeau într-o bună măsură interesele materiale ale comunelor şi prea puţin interesele sănătăţii publice.

În epoca modernă însă fiecare popor s-a încredinţat de marea lor utilitate publică şi toate ţările au legiferat înfiinţarea, organizarea şifuncţionarea abatoarelor. Aşa se face că şi Legea noastră de Poliţie Sanitară Veterinară cuprinde dispoziţiuni la înfiinţareaşifuncţionarea abatoarelor.

Abatoarele în decursul vremii au evoluat, ajungând în ultimele trei decenii cu deosebire în ţările apusene şi mai ales în Germania, să satisfacă, graţieinstalaţiunilor lor tehnice, cele mai mari exigenţe de igienă şi economie.

Într-adevăr, astăzi abatoarele trebuie să fie astfel construite, utilate şi organizate, ca să poată împlini cu prisosinţă gusturile şicerinţele consumatorilor de carne şi să înlesnească prelucrarea, valorificarea, a tuturor subproduselor, precum piei, intestine, sânge, seu, unghii, coarne, păr.

Abatoare în asemenea condiţiuni găsim câteva şi la noi în ţară, făcând cinstea corpului veterinar şi edililor oraşelor respective, la Braşov, Constanţa, Bucureşti.

Să vedem acum cum stau lucrurile la abatorul Municipiului Cluj. Dacă nu a putut să urmeze ritmul de evoluţie al abatoarelor sin străinătate, trebuie să recunoaştem că a avut şi el parte, de la clădirea lui între 1885-1886 şi până astăzi [1936] de o serie de îmbunătăţiri.

Înainte de anul 1885, servea drept loc de tăiere a animalelor pentru consumaţia publicului clujean, un pod de lemn acoperit, aşezat peste Someş, în dreptul Pieţei Mihai Viteazul.

Şi astăzi se văd încă stâlpii de stejar în albia râului pe care a fost aşezat podul acesta, sau abatorul vechi şi ne putem lesne închipui ce murdărie era sub podul şi numai puhoaiele Someşului le puteau îndepărta.
În anii 1885-1886 s-a format clădirea care formează azi edificiul principal al Abatorului, după sistemul celular, având 26 de celule în care se tăiau aproape 30-35 de mii vite cornute mari, mici şi oi pentru o populaţie de 48 de mii de suflete, cât avea Clujul pe acele vremuri, înglobând şi un gheţar care servea în mod primitiv pentru conservarea cărnii cu gheaţă naturală scoasă din Someş.

Această clădire principală împreună cu abatorul de porci şi celelalte anexe, ce s-au construit ulterior, şi curtea Abatorului, ocupau o suprafaţă de peste 16 mii metri pătraţi”.

Cum se tăiau înainte porcii?

„Porcii se tăiau pe atunci în curţile măcelarilor şi numai târziu măcelarii au fost obligaţi să-i taie într-un loc anume destinat, în curtea Abatorului, unde prelucrarea începea prin pârlirea cu paie.

Această situaţie nu mai putea însă dăinui din consideraţiuni igienice. Primăria oraşului a construit şi a amenajat în anul 1894, după modelul abatorului din Praga şi în dimensiunile corespunzătoare necesităţilor de atunci, clădirea principală pentru tăierea porcilor. De atunci şi până la înscăunarea administraţiei româneşti nu i s-au mai adus Abatorului alte îmbunătăţiri demne de menţionat”.

Desfiinţarea sistemului celular

„O transformare provizorie s-a făcut apoi la Abator prin dărâmarea pereţilor ce despărţeau cele 26 de celule din clădirea destinată tăierii vitelor cornute şi oilor precum şi amenajarea celor cinci hale mari de tăiere.

Prin aceasta schimbare a mărit pe deoparte suprafaţa de folosit a sălilor de tăiere, reclamată de împrejurarea, că trebuia să se taie un număr dublu de animale, populaţiaoraşului ajungând la 100.000 locuitori şi cu noi posibilităţi de înmulţire, iar pe de altă parte, s-a înlesnit examinarea cărnurilor, care se poate face mult mai bine în sălile de tăiere, cu vedere largă, după sistemul halelor, decât cu sistemul celular”.

Frigoriferul Abatorului

Pentru conservarea cărnii, de la tăierea animalelor şi până la distribuirea ei către consumatori, „s-a construit pe teritoriul Abatorului şi un frigorifer care, după amplificarea şi îmbunătăţirile care i s-au adus între anii 1928-1931, cheltuindu-se aproape 4.000.000 lei, funcţionează în condiţiunimulţumitoare.

În anul 1924 s-au făcut mari îmbunătăţiri şi în curtea Abatorului, care a fost canalizată şi pavată cu piatră cubică de granit.

Pentru a satisface măcar în parte dezideratul de umanitate, la tăierea animalelor, s-a înzestrat Abatorul cu unelte de asomarea [anesteziere] a lor.

Ca să ţină pasul cu noile progrese ale ştiinţei s-au introdus la Abator şi noi aparate de examinare a cărnii, Trichinoscopulşi s-a instalat şi un mic laborator pentru cercetările bacteorologice.

Dar şi aceste îmbunătăţiri nu corespund încă timpurilor de astăzi, neputându-se încă tăia şi prelucra în bune condiţiuni numărul de animale necesare populaţiei sporite a Clujului, şi nici ca utilaj tehnic, care să îngăduie prelucrarea tuturor părţilor tăiate şi o manipulare a cărnurilor, potrivit cerinţelor de igienă”.

Lucrările de amplificare a Abatorului

Cu executarea lucrărilor de amplificare a fost însărcinată o firmă care a dat dovadă de specialitate în această materie, adjudecându-i-se prin licitaţie publică, iar pentru lucrările de construcţie se va ţine o altă licitaţie în preajma sezonului de lucru, în primăvară. Iată câteva din lucrările care vor forma această îmbunătăţire a abatorului:

Transformarea sălilor din corpul principal al abatorului în vederea sporirii capacităţilor pentru tăierea de 75 mii animale (vite cornute mari, mânzaţi, viţei, oi) şi a posibilităţilor de prelucrare a animalelor tăiate în condiţiuni igienice.

Se vor mai dărâma pereţii din unele săli, se va repara pardoseala, se vor căptuşipereţii din interior cu plăci de faianţă până la înălţimea de 2 metri, se vor instala cuiere de atârnat cărnurile şi linii aeriene cu macarale de siguranţăşi macarale mobile destinate pentru transportul cărnurilor prelucrate în sala de aerisire şi de aici în frigider.

Construirea între sălile de tăiere şi frigorifer a unei hale de svântarea cărnurilor, care va servi în acelaşi timp şi ca loc de desfacere a lor de către măcelarii angrosişti.

Lărgirea abatorului pentru tăierea porcilor şi instalarea lui cu macarale pentru transportul cărnii în frigorifer.
Construirea unei încăperi având comunicaţie cu sala de tăiere a porcilor pentru instalarea unui aparat de electro-pârlire.

Instalarea de cântare automate pe căile de transport a cărnurilor.
Construirea şi instalarea de măţării sistematice.

Deschiderea unei porţi pentru intrarea animalelor de tăiat dinspre oborul de vite, rămânând ca actuala intrare să servească la scoaterea cărnurilor din abator.

Laborator de testarea cărnii

Transformarea şi amenajarea construcţiilor de la intrarea proiectată pentru casierie, poliţia abatorului, sala de adăpost pentru măcelari, camera de portar.

Procurarea cărucioarelor speciale pentru transportul pieilor, intestinelor şi organelor confiscate.

Şi în anul expirat [1935] s-au adus simţitoare îmbunătăţiri laboratorului abatorului, înzestrându-l cu aparate şi substanţe chimice necesare examinării cărnii şi produselor ei, precum şi la controlul laptelui adus pentru desfacere pe piaţa Clujului. S-a cheltuit pentru acest scop 125 mii lei.

Laboratorul nu a ajuns încă la desăvârşirea instalaţiunilor de care ar avea nevoie, s-a făcut totuşi un pas înainte. Dar va mai fi amplificat şi acesta”. [„Patria”, nr. festiv din 1 decembrie 1936, Cluj].

carte felix

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Două garaje au luat foc, pe strada Herculane din Cluj-Napoca

Publicat

De

Două garaje de pe strada Herculane din cartierul Gheorgheni au luat foc, după ce un incendiu de vegetație s-a extins.

Pompierii intervin sâmbătă pentru stingerea unui incendiu care a cuprins două garaje de pe strada Herculane din municipiul Cluj-Napoca. Incendiul s-a extins la garaje de la un foc de vegetație.


„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea flăcărilor care, de la vegetația uscată aprinsă pentru igienizare, s-a extins la două garaje de pe strada Herculane din municipiul Cluj-Napoca.

La fața locului acționează două autospeciale pentru stingerea incendiilor. Conform primei evaluări, nu sunt autoturisme în interiorul garajelor, unul este cu diverse bunuri,niar în cel de-al doilea se afla un motoscuter.

Incendiul este localizat, nu este pericol de extindere, se lucrează pentru lichidarea acestuia. Nu sunt înregistrate persoane care să solicite consult medical”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc îi invită pe clujeni în Oser. Ce și-a cumpărat primarul?

Publicat

De

Primarul Emil Boc a mers și sâmbăta aceasta la Oser. Edilul i-a îndemnat pe clujeni să viziteze, la rândul lor, piața de vechituri a Clujului.

Primarul Emil Boc a prezentat, într-un video pe rețelele de socializare, cumpărăturile făcute dimineața aceasta în Oser. El i-a îndemnat pe clujeni să viziteze piața de vechituri a municipiului și să îi susțină, astfel, pe producătorii locali.


„Tocmai m-am întors din Oser, unde am fost și la piața de vechituri, dar am cumpărat și produse agro-alimentare. Aș vrea să vă arăt ce puteți găsi în Oser și două mesaje importante. Oserul, piața de vechituri, este locul unde se întâlnește trecutul cu prezentul, și, de asemenea, locul unde poți să găsești la prețuri ieftine tot felul de lucruri, dar și produse agro-alimentare de calitate. Vă invit și pe dumneavoastră să mergeți când aveți vreme. Trebuie să ne susținem producătorii locali”, a arătat edilul.

Ce și-a cumpărat Emil Boc din Oser?

Primarul Emil Boc a cumpărat din Oser pâine, ouă și miere, dar și alune de pădure, „culese cu mâna”, și cireșe.

„Eu am luat pâine pe vatră, foarte foarte foarte bună, vedeți cât e de moale. Pâine adevărată, făcută de oameni adevărați, pe vatră, în cuptor. De asemenea, mi-am cumpărat ouă, pe care le-am cumpărat de la o doamnă care are în grădină găinile, ouă proaspete, de calitate, bio și la prețuri foarte bune.

De asemenea, mi-am cumpărat un borcan de miere de albine și vă recomand tuturor să folosiți mierea de albine, este un produs natural, ajută imunitatea și e produsă de producătorii noștri locali. Nu în ultimul rând, mi-am luat alune de pădure, culese de om cu mâna lui și care sunt iarăși foarte sănătoase.

Am găsit de asemenea cireșe de la Cireșoaia. e vremea cireșelor și vă invit să mâncați cireșe, sunt foarte sănătoase și nu durează prea mult, așa că acum e vremea să le consumați”, a mai arătat primarul Clujului.

„O pereche de pantofi cu care să pot umbla mai ușor prin oraș”

Edilul a cumpărat și o pereche de pantofi sport din Oser, dar și roșii oltenești și un buchet de bujori.

De asemenea, am găsit o pereche de pantofi sport, foarte buni și ieftini, cu care să pot umbla mai ușor prin oraș. Singurele lucruri care nu sunt de la noi dar urmează să fie sunt roșiile. Am cumpărat și roșii, o să îmi plantez și răsadurile cât de curând ca să avem și roșiile noastre de la Apahida, cum se spune.

Nu în ultimul rând, am cumpărat un buchet de bujori de la o doamnă care avea în grădină aceste flori extraordinare, tot de la noi, de aici, de acasă”, a mai spus Emil Boc.

Colecționar de monezi vechi, primarul a arătat că a cumpărat și o monedă britanică: „Mi-am mai luat și o monedă de 50 de penny, britanică, de pe vremea Jocurilor Olimpice de la Londra. Din când în când adun și eu câte o monedă veche, pentru a completa colecția de numismatică”.

„Faceți ce puteți și susțineți producătorii locali”

Nu în ultimul rând, edilul a făcut apel la clujeni să susțină cum pot producătorii locali și să viziteze Oserul.

Cu o sumă de bani modică, poți să îți cumperi produse de la producători locali și să îi încurajăm să producă în continuare, să îi susținem, pentru că producătorii locali sunt și la bine, și la greu alături de noi. Faceți ce puteți și susțineți producătorii locali, cumpărați produsele lor de calitate, mergeți în Oser. Și eu am stat aproape două ore și jumătate acolo, m-am simțit foarte bine, pentru că e un loc în care te recreezi, îți retrăiești trecutul, îl combini cu prezentul și cu oameni faini, care au o energie pozitivă”, a conchis Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu un mort pe Autostrada Transilvania. O mașină a intrat într-un camion

Publicat

De

Un bărbat a murit sâmbătă într-un accident pe Autostrada Transilvania. Acesta a intrat cu mașina într-un camion.

Pompierii din Turda au avut sâmbătă o intervenție la un grav accident rutier petrecut pe autostrada A3. Șoferul unei mașini care a intrat în coliziune cu un camion a murit pe loc.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe autostrada A3, în zona km 30.
La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit un autocamion și un autoturism avariate.

În cel din urmă se afla un bărbat care prezenta traumatisme incompatibile cu viața. Pompierii acționează în prezent pentru extragerea corpului acestuia.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a fost extras de către pompieri, iar apoi a fost declarat decedat de către medicul Serviciului de Ambulanță Județean sosit la locul accidentului”, a transmis ISU Cluj.

UPDATE. „La data de 25 mai a.c., în jurul orei 13.00, a fost înregistrat un accident rutier pe Autostrada A3, sensul de mers Chețani spre Gilău, pe banda 1 de circulație.

Din primele cercetări derulate la fața locului a rezultat că, un bărbat, 35 de ani, din județul Gorj, care se afla la volanul unui autoturism, ar fi intrat in coliziune cu o autoutilitară aflată în fața sa.

Din nefericire, în urma impactului, a rezultat decesul bărbatului de 35 de ani.

Conducătorul autoutilitarei, de 27 de ani, din Turda, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

We Love Retro 2024, la Cluj. NANA și Whigfield, interviu special pentru fanii romani

Publicat

NANA și Whigfield, detalii mai puțin știute despre începuturile lor muzicale. Interviu special oferit pentru publicul român, cu două săptămâni înainte de cea mai mare petrecere retro din România, We Love Retro.

NANA și Whigfield, doi dintre artiștii care vor urca pe scena We Love Retro pe 7 iunie, au povestit pentru publicul român cum a început drumul lor în showbiz-ul mondial. Cei doi artiști au oferit detalii mai puțin știute despre începuturile carierelor lor, despre familie, dar și despre provocările pe care le-au depășit în drumul lor spre celebritate.

Nume importante ale muzicii anilor ’90 și 2000

Pe lângă cei doi artiști, publicul se va mai întâlni și cu alte nume importante ale muzicii anilor 90 și 2000, pe 7 iunie, în BT Arena din Cluj-Napoca.

Fun Factory, East 17,  DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică completează line-up-ul ediției de 10 ani a We Love Retro, cel mai mare retro party din România. Petrecerea va începe la ora 20:00 și va dura până dimineață. Accesul publicului se va face începând de la ora 19:00.

Ultimele zile cu bilete la prețuri reduse

Organizatorii anunță că ultima zi în care biletele mai pot fi achiziționate la prețuri reduse este 31 mai 2024. După această dată biletele vor fi disponibile doar la preț întreg. Detalii și categorii de bilete sunt disponibile pe www.weloveretro.ro.

„Îmi place să vin la Cluj și am un cerc de prieteni în Cluj. Cu unii dintre ei țin legătura (…) Abia aștept să revin. Pe atunci (nr. în 2004), România era frumoasă și acum abia aștept să revin ca să ne bucurăm de această a zecea aniversare. O să ne distrăm de minune. (…) Iubesc ospitalitatea și felul vostru prietenos de a fi. Aveți o țară foarte frumoasă. Am condus odată de la Timișoara la Botoșani și am putut admira priveliștea. Au fost 8 ore de condus. Țara este atât de frumoasă, verde. Cred că sunteți grozavi. Iubesc să vin în România. Chiar îmi place”, declară NANA aka Darkman.

„Mă bucur atât de mult să revin în România. Nu am mai fost de atât de mulți ani, nici măcar nu-mi mai amintesc. Am fost în anii 90. Mergeam în multe turnee. Am fost de câteva ori, dar nu am mai revenit de atunci. Mă aștept ca publicul din România să cânte fiecare cântec. Unul dintre prietenii mei este român și știu că românilor le place să se distreze”, declară și Whigfield.

 „Lonely”, hitul lui NANA, a fost scris într-un moment de cotitură în viața artistului

Cântărețul originar din Ghana s-a mutat în Germania la 12 ani, împreună cu cei trei frați mai mici, de 6, 5 și 4 ani, după divorțul părinților. După doar șase ani petrecuți în țara sa adoptivă, artistul rămâne singurul sprijin al familiei sale, în urma decesului mamei lui.

„Lonely este un cântec trist, dar este și un cântec despre speranță. Când eu aveam 18 ani, mama a murit și noi am rămas singuri în Germania. deși stăteam acolo de 6 ani, tot o țară străină era. Eram tineri, pierduți și fără o cale de urmat. Iar la 18 ani un om are atât de multe întrebări, atât de multe provocări. Pe de o parte, încercam să trec peste pierderea mamei, pe de altă parte încercam să mă maturizez și să descopăr ce o să fac cu viața mea. Aveam o mulțime de întrebări și multe provocări. ”Lonely” a fost acea linie roșie și un pas spre o viață mai bună”, spune artistul despre cel mai faimos hit al său.

NANA a decis să pornească pe propriul drum

NANA a renunțat la colaborarea cu un grup eurodance german, Darkness, pentru că melodiile nu îi oglindeau personalitatea și a decis să pornească pe propriul drum.

„Înainte de a mă alătura acelui grup, plănuiam să am o carieră solo. Când am ajuns în studio, acel cântec era deja gata, era terminat. Totul era scris: versurile erau scrise, melodia era scrisă. Și am zis, oameni buni, nu asta căutam eu. Dar producătorul meu m-a rugat să-l fac așa că a fost doar un compromis. (…) După ce am început cariera solo mi-am scris propriile texte, propriile experiențe. În special la primul meu album, nu era altceva decât autoterapie. Și cred că milioane de oameni au putut rezona cu ceea ce simțeam eu. Cei care vorbeau limba engleză au înțeles. Și cei care nu o vorbeau, au simțit că se întâmplă ceva emoțional. Cred că acel factor emoțional a fost crucial pentru succesul pe care l-am avut în carieră. Mă bucur că mi-am ascultat vocea interioară și mi-am păstrat focusul”,  povestește artistul.

„Nu face muzică! Fă altceva cu viața ta ca să câștigi și bani!”

Sannie Charlotte Carlson, pe numele de scenă Whigfield, provine dintr-o familie de muzicieni în care bunicul făcea viori, tatăl cânta la contrabas și mama cânta la trompetă. Cu toate acestea, a fost sfătuită de familie să nu urmeze această cale dacă vrea să fie împlinită financiar.

„Bunica mea mi-a spus „Nu cred că ar trebui să faci muzică pentru că trebuie să câștigi bani. E mai bine să înveți și să faci altceva în viața ta”. Și am ascultat-o. Am studiat fashion design pentru că desenam. Apoi m-am pregătit să devin translator pentru că vorbesc multe limbi. M-am mutat în Italia ca să intru în industria modei. Aveam destul de mult succes în Danemarca cu rochiile mele. Așa că am mers în Italia, am arătat portofoliul meu unor creatori și doamna de acolo mi-a spus „desenele tale sunt drăguțe, dar ce dimensiune ai la haine?”. Așa că am început să fac modelling”, spune Whigfield despre începuturile carierei ei.

Hitul „Saturday Night” și eroarea din intro care l-a făcut memorabil

 „Dee dee na na”, fragmentul din intro-ul melodiei „Saturday Night” are o poveste interesantă. Nu era în textul inițial al cântecului, ci a fost o greșeală.

 „Nu știu cum fac alții, dar atunci când înregistrezi muzică sau atunci când scrii un cântec, inventezi mici refrene, înregistrezi idei, alături sunete care crezi că s-ar potrivi. Cu refrenul ăsta doar mă prosteam. Dar producătorul a spus că este un intro grozav pentru cântec”, povestește Whigfield.

 Artista daneză spune că „Saturday Night”, deși ascultat de milioane de ori pe platformele de streaming, nu este cântecul ei preferat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax