Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ: Noi măsuri de ordine luate de Chestura Municipiului Cluj

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„În dorinţa de a reglementa ordinea şi disciplina, domnul chestor al Municipiului Cluj, a luat o seamă de măsuri utile, de interes general, menite a asigura bunul mers în oraşul nostru.

Publicăm mai jos o parte din aceste dispoziţiuni:

1) Fiecare proprietar de casă este obligat să se îngrijească de deschiderea şi închiderea porţii – dimineaţa şi seara.

Porţile se vor deschide la ora 6 dimineaţa şi se vor încuia (vara la orele 23 şi iarna la orele 22).

Prin convenţii între chiriaşi şi proprietari pot fi prevăzute ore de deschidere mai timpurii şi de închidere mai târzii.

Pentru care serviciu de deschidere a porţii după ora de închidere, se va plăti portarului 3 lei înainte de ora 24 şi 6 lei după ora 24.

2) Udatul florilor din coridoarele de la etaj şi balcoane se va face cu cea mai mare precauţiune, ca apa să nu picure, sau să nu să scurgă în locuinţele din parter şi pe trecători.

3) În scopul de a curăţa oraşul de cerşetori, publicul este rugat a ne da concursul în felul că nu va da nici o atenţie cerşetorilor din străzi, biserici, cinematografe etc.

4) În general este strict interzis a aşeza şi ţine pe trotuar orice fel de lucruri, mărfuri, fructe. Prin excepţie, se poate aşeza lângă vitrină în cutii anume construite şi cu aprobarea în prealabil a Primăriei, fructe, probe de mărfuri spre arătare, nu şi spre vânzare.

5) Jocurile de noroc cu cărţi, prin cutii mecanice, mese cu diferite numere, ori alte instrumente – pe bani contra bani, unde hazardul joacă principalul rol, sunt cu totul interzise.

6) Scăldatul în Someş şi Canal este interzis pe porţiunea de la Dig (gat), până la ieşirea râurilor din oraş. Această restricţiune se impune atât din punct de vedere al moralităţii publice cât şi mai cu seamă pentru a feri populaţia de înec.

7) Câinii – fiind în oraş, carantină permanentă – nu vor fi lăsaţi liberi pe străzi, ci vor fi conduşi de curea şi prevăzuţi cu botniţă. Sub nici un pretext nu este admisă ducerea câinilor în localurile publice de consumaţie.

8) Fiecare proprietar şi chiriaş sunt obligaţi a avea cutie solidă, bine închisă care va servi la depozitarea gozului şi rămăşiţelor provenite din mâncare.

Cutiile vor fi ţinute în loc izolat, urmând a fi golite în carul (camionul) pentru transportul de gunoi al Municipiului.

9)Parcurile de staţionare a birjelor de piaţă vor fi întotdeauna curat întreţinute, fiind măturate şi spălate de mai multe ori pe zi. Responsabili sunt în caz de neexecutare toţi birjarii care staţionează în parcul de Staţionare respectiv.

10) Femeile cu fişă sanitară nu sunt admise a intra în localurile publice de consumaţie cu pasageri şi în societatea lor să se dedea la beţie şi desfrâu. Este de asemenea interzisă intrarea acestora la <<Ştrandul Municipiului>>. Atari femei vor fi legitimate, apoi se vor înainta la Chestură unde li se vor dresa acte.

11) Măturatul trotuarelor în sezonul de vară se va face cel mai târziu până la orele 7 dimineaţa. Nu se va mătura gozul de pe trotuar pe corpul carosabil al drumului.

Înainte de măturare trotuarele vor fi stropite cu apă din abundenţă. Această operaţiune de stropire se va face şi în decursul zilei de mai multe ori, când căldurile sunt mari (tropicale).

12) Ciuntirea (ruperea crengilor) arborilor ornamentali, situaţi pe străzile şi în parcurile publice, călcarea ierbei, smulgerea şi ruperea florilor din parcurile şi grădinile publice, este cu desăvârşire interzisă.

13) Este interzis pietonilor de a circula sau staţiona pe partea carosabilă a străzii, rezervate circulaţiei vehiculelor.

Pietonii nu pot staţiona în grupuri pe trotuare, pentru a nu împiedica sau sili pe ceilalţi pietoni, cari vreau să circule.

Traversarea de pe un trotuar pe celălalt trebuie să se facă totdeauna perpendicular, niciodată pieziş”. [„Patria”, Anul XIX, nr.148, Cluj, 9 iulie 1937].

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

26 OCTOMBRIE: Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir. LA MULȚI ANI clujenilor care poartă numele Dumitru

Publicat

dumitru

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc în 26 octombrie pe Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtor de mir şi mare făcător de minuni. Acesta este considerat în tradiţia populară, ocrotitorul gospodăriilor şi a căminului familial. Cluj24 urează La mulți ani clujenilor care poartă numele Dumitru.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

Sâmedru este numele popular al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Tradiţia orală îl consideră patronul caselor, al păsărilor, animalelor şi deopotrivă garantul soroacelor.

În popor, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, se aprindeau focuri în diferite locuri, pentru a alunga spiritele rele, care se considera că bântuie zonele respective.

Cele mai potrivite locuri pentru aceste acţiuni de „purificare”, erau cele din învecinătatea apelor, răspântiile şi în mijlocul satului. Aceste focuri erau cunoscute sub denumirea de „focurile lui Sânmedru”.

Copiii şi tinerii săreau peste vâlvătaia focului, în scop purificator şi de întremare, iar apoi, luau cu ei tăciuni şi-i aruncau prin livezi, pentru a spori rodul pomilor în anul viitor.

În ziua de 26 octombrie, după ce se întorceau de la biserică, femeile văduve  împărţeau daruri dedicate sufletelor morţilor (grâu fiert, colaci rituali, unt, brânză, lapte, nuci, prune uscate) rostind incantaţii şi rugăciuni pentru iertarea sufletelor celor trecuţi dincolo.

Ziua vânzărilor

Sărbătoarea Sfântului Dumitru, are conotaţii importante şi pentru păstori, în această zi, ciobanii puteau afla mersul vremii. Ei îşi aşează dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se aşează pe ea. Dacă se va aşeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aspră.

Sfântul Dimitrie este considerat tutelarul iernii, existând credinţa că în această zi, căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simţită prezenţa.

În credinţa populară mai există şi ideea  că Sfântul Dimitrie ar fi cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Ziua Sfântului Dumitru mai era considerată, pe vremuri, ziua în care se tocmeau târguri şi vânzări, precum se şi stricau învoieli făcute pe timpul

Sursa: Alba24

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele evenimente locale din ultimele 24 de ore:

LIVE VIDEO Ceremonie militară de Ziua Armatei Române în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca

Electric Castle primește statutul de Superbrand. Organizatori: Vom continua să surprindem iubitorii de festivaluri

VIDEO FOTO Coadă la maratonul de VACCINARE de la Spitalul Militar Cluj-Napoca. Zeci de clujeni, la prima DOZĂ

ACCESUL în Primăria Cluj-Napoca se poate face și pe bază de TEST Covid. Cum se eliberează CERTIFICATELE de naștere și deces

Halep: Este foarte trist să jucăm fără SPECTATORI la Transylvania Open de la Cluj. Va lipsi ENERGIA publicului

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE Marți se ia GAZUL pe câteva străzi din TURDA

Publicat

De

Delgaz Grid a finalizat o lucrare importantă de investiții în municipiul Turda care a constat în înlocuirea conductelor și branșamentelor  de gaze naturale pe o lungime de 3 kilometri, valoarea investiției fiind de 1,2 milioane lei.

Pentru a cupla noile conducte și branșamente la rețeaua de distribuție gaze naturale, compania este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale marți, 26 octombrie, între orele 09.00-18.00, pe străzile: Tineretului, Armoniei, Mihai Viteazu (parțial), Macilor (parțial), Calea Victoriei (parțial) și George Călinescu (parțial).

 Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Moderna afirmă că vaccinul său anti-COVID-19 protejează şi este sigur pentru copiii mici

Publicat

De

Reprezentanții Moderna au declarat luni că vaccinul anti-COVID-19 produs de companie a generat un răspuns imunitar puternic la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani şi că intenţionează să prezinte în curând datele autorităţilor de reglementare la nivel mondial.

Cei de la Moderna au declarat că vaccinul în două doze a generat anticorpi neutralizanţi ai virusului la copii, iar siguranţa a fost comparabilă cu cea observată anterior în studiile clinice efectuate pe adolescenţi şi adulţi. Aceștia au citat date provizorii care nu au fost încă revizuite de colegi, potrivit Reuters.

Moderna a precizat că, în cadrul studiului său cu 4.753 de participanţi, efectele secundare au fost în cea mai mare parte de gravitate uşoară până la moderată. Cele mai frecvente efecte secundare au fost oboseala, durerile de cap, febra şi durerile la locul injecţiei.

Comunicatul companiei nu a dezvăluit nicio informaţie nouă despre cazurile de inflamaţie cardiacă numită miocardita, un efect secundar cunoscut al vaccinurilor cu ARNm.

Deşi copiii rareori se îmbolnăvesc grav sau mor din cauza COVID-19, unii dezvoltă complicaţii rare, iar cazurile la cei nevaccinaţi au crescut din cauza variantei contagioase Delta. De asemenea, copiii pot răspândi virusul, infectându-i pe cei care nu sunt protejaţi de vaccinuri.

Vaccinul Moderna anti-COVID-19 este autorizat pentru adulţii cu vârsta de peste 18 ani şi aşteaptă un răspuns la cererea sa din iunie pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Acesta se află în urma rivalilor Pfizer şi BioNTech, al căror vaccin a fost autorizat pentru copiii de peste 12 ani începând cu luna mai. Un grup de consilieri externi ai Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA se va reuni marţi pentru a decide dacă va recomanda vaccinul Pfizer la copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate