Connect with us

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Istoricul „Universităţii” Cluj. Despre ”Șepcile roșii”

Publicat


u cluj

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

Printre marile cluburi din Ardeal se numără şi „Societatea sportivă a studenţilor Universitari”. Echipa de football aparţinând acestui club a luat fiinţă în anul 1920.

„Deşi se găseşte în mijlocul Ardealului împreună cu concetăţeana sa <<Victoria>>, sunt cluburile cu stilul latin. Prin mijlocirea acestor două echipe s-a putut propaga cu uşurinţă soccerul nostru în locul celui maghiar, care predomina înainte de războiul mondial”.

Echipa supusă analizei noastre a fost campioana regiunii Cluj în anii 1923,1924, 1925, 1926, 1929, 1930 şi 1931. În mijlocul acestui club s-au format şi jucători care au reprezentat cu succes echipa noastră naţională în meciurile internaţionale, cum ar fi: Lazăr Pompei, Guga Aurel, dr. Bonciucat, dr. E. Hirsch, Giurgiu II, Sfera Lazăr, Sepi Gaţian.

Nivelul echipei s-a impus şi peste hotare. Astfel, în anul 1923 a întreprins un turneu prin Jugoslavia, Italia şi Franţa, unde a obţinut câteva victorii remarcabile. De asemenea, zece ani mai târziu, în 1933, echipa studenţilor a fost invitată să joace şi în Ungaria şi Austria.

Finala campionatului

În primul an al înfiinţării diviziei naţionale, adică în perioada anilor 1932-1933 în seria A (divizia fiind împărţită în două serii), Universitatea s-a calificat pentru finala campionatului împreună cu Ripensia, leaderul seriei B. Prima ediţie a finalei consumându-se la Cluj, rezultatul a fost de 0 la 0. Însă, la Timişoara, echipa clujeană condusă de Buteanu, cedează în faţa echipei timişorene cu scorul de 3 la 5, Ripensia câştigând astfel pentru întâia oară campionatul României.

Campionatul desfăşurat pe parcursul intervalului 1933-1934 are pe locul trei echipa Universităţii, care deţinea 17 puncte, la fel ca şi echipele Amefa şi Chinezul.

„În turul campionatului, datorită excelentei forme în care se găsea, a ocupat primul loc cu 11 puncte la fel cu echipa orădeană Crişana şi se părea că şi în acel an va câştiga seria şi se va califica în finală”. Dar, în retur nu a putut acumula decât şase puncte, clasându-se definitiv pe locul trei, în urma Venusului, care avea 19 puncte şi a Crişanei, care avea 18 puncte.

Au învins Ripensia

Transformându-se modul de disputare al diviziei naţionale, adică unindu-se cele două serii, într-una singură, cu 12 echipe, Universitatea a avut multe ocazia să-şi evidenţieze talentele. Astfel, în cadrul anului 1934, echipa se clasează pe locul patru, cu 25 de puncte, în urma Ripensiei care avea 32 de puncte, a echipei C.A.O. şi Venus.

În cadrul campionatului desfăşurat în intervalul 1934-1935, studenţii au învins pentru întâia oară echipa Ripensia, cu scorul de 1-0, într-un meci discutat la Cluj. Cel mai mare scor realizat de clujeni l-au cunoscut în confruntarea cu Amefa, 5-0.

Meciul și scorul

Şi-a însuşit cele 25 despre care aminteam mai sus, prin 12 victorii:

 • cu Ripensia, scor 1-0;
 • cu Venus, scor 2-1;
 • cu Juventus, scor 2-1;
 • cu Unirea Tricolorul, scor 3-0;
 • cu Chinezul, în două rânduri, scor 2-1 şi 3-2;
 • cu Amefa, în două rânduri, scor 2-1 şi 5-0;
 • cu Gloria, în două rânduri, scor 3-0 şi 3-1.

Cele nouă eşecuri au fost cu:

 • Ripensia, scor 1-5’
 • Venus, scor 0-5;
 • A.O., scor 0-1 şi 0-2;
 • Crişana, 2-4;
 • Juventus, 0-1;
 • Unirea Tricolor, 3-4;
 • F.R., 1-2, şi 1-2;
 • România, 0-1 şi 0-2.

Însă, să remarcăm faptul că în acel an, Universitatea era lipsită de prestanţa mai multor jucători, dintre care îi putem aminti pe Sepi şi Sfera, doi dintre pivoţii echipei, care s-au transferat la echipa Venus din Bucureşti.

Cel mai slab campionat

Campionatul anului 1935 a fost însă cel mai slab campionat pentru echipa „şepcilor roşii”, care a ocupat cu greu ultimul loc, adică al doisprezecelea.

Chiar din toamnă s-a prezentat extrem de slab, cedând aproape tuturor echipelor, care cu un an mai înainte erau inferioare clujenilor. Deşi a totalizat 16 puncte, totuşi nu a putut scăpa de ultimul loc, căci penultimul ocupant, Unirea Tricolor, avea 19 puncte. Să mai amintim doar că cel mai mare scor obţinut de studenţi în favoarea lor, a fost cel din meciul cu C.F.R., disputat în toamna lui 1935 la Cluj, unde a învins cu scorul de 5-0.

Care au fost însă cauzele care au produs rapida decadenţă a formaţiei din capitala Ardealului?

În primul rând vorbim despre lipsa unui bun antrenor. „Spre deosebire de multe echipe divizionare care în campionatul din 1934-1935 au dat un randament mult mai slab decât în recentul campionat şi revenirea acestor echipe s-a produs prin angajarea unui excelent antrenor.

Conducătorii şepcilor roşii nu au luat în consideraţie acest lucru important şi au neglijat faptul că au de imprimat echipei o metodă oarecare. Apoi prezenţa antrenorului era necesară pentru supravegherea jucătorilor. Clubul avea o bună situaţie financiară, care ar fi permis acest lux. [s.n.] Din cauza acestei neglijenţe, la terminarea campionatului s-au văzut roadele: Universitatea a ocupat ultimul loc în clasament şi a dar barajul”.

Schimbările dese

În al doilea rând, pot fi invocate, schimbările prea dese făcute în echipă. În decursul întregului campionat, Universitatea nu s-a prezentat la mai multe meciuri consecutive cu aceiaşi echipă. „Aproape la fiecare partidă, doi sau trei jucători erau înlocuiţi sau schimbaţi din posturi.

Am văzut pe Orza jucând, din adevăratul post de aripă dreapta, fundaş, mijlocaş şi chiar aripă stânga. Singurul Sepci nu a lipsit din echipă, nici nu şi-a schimbat postul. Din pricina multelor schimbări făcute în echipă, Universitatea nu a putut niciodată să aibă omogenitate, jucătorii neînţelegându-se între ei, nu puteau să aducă vreun aport favorabil clubului.

Pentru că lipsea un antrenor care să formeze echipa, jucătorii care păreau mai buni la antrenamente erau introduşi în formaţie, neţinându-se seama dacă se înţeleg între ei sau nu. În afară de aceste două cauze, în ultimul timp s-au ivit certuri în rândurile conducătorilor clujeni”. [s.n.]

După disputarea barajului, echipa „şepcilor roşii” a întreprins un turneu în ţările nordice.

„Mulţi au privit cu neîncredere când Universitatea a plecat în turneu, căci credeau că vor face de ruşine fotbalul nostru. Dar, s-au înşelat”. Din cele opt partide disputate, au pierdut doar un singur meci.

Succesele obţinute de echipa clujeană în Letonia, Estonia şi Finlanda indicau echipa ca fiind una dintre cele mai bune echipe româneşti. Putem menţiona şi câteva din rezultatele obţinute:

 • Universitatea-Helsingfors, scor 8-3;
 • Helsinky-Universitatea, scor 4-3;
 • Universitatea-Sudet, scor 5-0;
 • Universitatea-Wipuri, scor 4-3;
 • Universitatea-Olympia Tartu, scor 5-1;
 • Universitatea-Lituania, scor 2-1.

Metoda de joc

În final să mai spunem doar câteva idei care surprind metoda de jos al echipei Universităţii, în anul 1936.

Echipa studenţilor, „deosebindu-se de stilul maghiar bazat pe infinite combinaţiuni care sunt spectaculoase dar ineficace, practică adevăratul joc românesc, bazat pe elan.

Toţi jucătorii având un fizic impresionant au adoptat cu uşurinţă această tactică. În apărare, jucătorii întrebuinţează jocul atletic, bărbătesc, căruia multe echipe adverse nu îi pot rezista. În schimb, în linia ofensivă, pe lângă că întrebuinţează elanul, se servesc şi de pase mai ales pe sus. […] Toţi joacă la fel de bine, atât în defensivă, cât şi în ofensivă”.

Despre alcătuirea echipei, trebuie să spunem că portarul Sepci a fost singurul jucător pentru care nu s-a găsit înlocuitor. Alături de Pavlovici, Sadowsky şi David, portarul clujean este considerat ca cel mai constant portar din România.

Dintre jucători, pot fi menţionaţi pivotul apărării, Borgia şi Giurgiu. Linia de mijloc era formată din Golub (Ştefănescu) Gain şi David. Centru atacant a fost Păunescu şi Szanislo I., alături de care îi mai putem aminti pe Orza şi Ploeşteanu, Draga, Eşanu şi Năsturel.  „Recenţii internaţionali din echipă sunt: Sepci Andrei, David Nic., Gain şi Ploeşteanu”. [A. Butuman, Trecutul Universităţii, în „Adevărul”, Anul 50, nr.16.180, 22 octombrie 1936].

carte felix

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Comunitatea Moto Cluj, workshop de informare, salvare și prevenire a accidentelor rutiere. Acțiunea, pe bază de VOLUNTARIAT

Publicat

De

moto work

Comunitatea Moto Cluj – Asociația CMC organizează sâmbăta viitoare, în 27 august, un inedit Workshop moto de informare, salvare si prevenire a accidentelor rutiere în comuna Sânpaul din județul Mureș.

Organizatorii au precizat că vor avea loc demonstrații live despre evitarea unei coliziuni cu motocicleta, discuții libere cu reprezentanții poliției, explicatii despre cauzele principale ale accidentelor și tehnici pentru prevenirea lor, curs de prim ajutor, workshop tehnic pentru mentenanță moto, testare motociclete în poligon, timp de reacție, metode de evitare și frânare de urgență.

Pe bază de voluntariat

Evenimentul va avea loc la poligonul de încercări IFPTR din Sânpaul, județul Mureș, și va începe la ora 9,30.

”Fără taxă de participare! Toată acțiunea este bazată pe voluntariat din partea celor implicați în organizare, din dorința de a contribui la siguranța rutieră”, au mai spus organizatorii workshopului.
answear.ro

Citește mai departe

ECONOMIE

Proiect de birouri vândut la Cluj cu 35 de milioane de euro. Cele mai mari tranzacţii imobiliare din ţară

Publicat

De

Piaţa de investiţii imobiliare a crescut în prima jumătate a anului, ajungând la 336 milioane de euro în România, cu aproximativ 13% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 63% din volum, potrivit raportului de piaţă pentru primul semestru din 2022 al unei companii de consultanţă imobiliară.

110 milioane de euro cea mai mare tranzacţie imobiliară

În condiţiile în care, în ciuda contextului oarecum incert al economiei mondiale, o serie de tranzacţii mari, aflate în diverse stadii, sunt încă în curs de derulare, anul s-ar putea încheia cu un volum total apropiat sau chiar mai mare de un miliard de euro.

Cea mai mare tranzacţie din prima jumătate a anului a fost achiziţionarea de către S IMMO a Portland Trust EXPO Business Park, un proiect de birouri nou dezvoltat în partea de nord a Bucureştiului, cu peste 110 milioane de euro. Aceasta este şi cea de-a cincea tranzacţie cu nouă cifre finalizată pe piaţa locală în cei doi ani şi jumătate de la începutul pandemiei, ceea ce este mai mult sau mai puţin comparabil cu numărul de tranzacţii mari finalizate în anii anteriori, subliniind atât atractivitatea, cât şi importanţa în creştere a pieţei locale de investiţii.

Proiect de birouri vândut la Cluj cu 35 de milioane de euro

Printre alte tranzacţii notabile se numără şi achiziţia METAV Business Park, un proiect mixt în interiorul oraşului Bucureşti, de către Alinso Group, dar şi vânzarea Speedwell Record Park, un proiect de birouri din Cluj-Napoca, către AYA Properties Fund, pentru 35 de milioane de euro.

Consultanţii Colliers remarcă faptul că, în timp ce marii investitori instituţionali vor continua să dirijeze piaţa şi să genereze cea mai mare parte a activităţii, se observă şi o atenţie din ce în ce mai mare din partea potenţialilor investitori pentru active care necesită investiţii pentru a deveni competitive.

Pe viitor, piaţa va asista probabil la o creştere a acestui tip de tranzacţii, în special pe fondul încetinirii creşterii economice şi al creşterii ratelor dobânzilor.

„Uitându-ne la activitatea investitorilor pe piaţa din România din ultimii ani, observăm într-o anumită măsură un echilibru între tranzacţiile realizate de investitori noi, respectiv investitori recurenţi. În momentul de faţă, investitorii continuă să manifeste un interes sănătos pentru activele locale şi, chiar dacă unii nu au apăsat încă pe acceleraţie, România rămâne pe radarul lor”, spune Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers.

Cu toate acestea, investitorii internaţionali rămân precauţi cu privire la evoluţiile din economia globală, cu precădere în ceea ce priveşte costul riscului şi inflaţia. Deocamdată, aceste evoluţii nu au avut încă un impact semnificativ asupra activităţii locale, dar, la fel ca în cazul oricărei pieţe imobiliare, mediul investiţional se bazează într-o anumită măsură pe momentum, iar dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc curând, consultanţii companiei se aşteaptă ca o parte din tendinţa negativă să se transmită.

Birourile, cele mai bine vândute

Birourile au rămas cea mai dinamică clasă de active, atrăgând tranzacţii în valoare de 63% din volumul total în prima jumătate a anului 2022, retailul a generat aproximativ 16% din cifra de afaceri, iar I&L – 14%. Hotelurile au o contribuţie mică, restul tranzacţiilor completând topul până la 100%. Totodată, opţiunile de finanţare rămân numeroase pentru sectorul imobiliar, cu marje mai mult sau mai puţin neschimbate de către băncile locale, în pofida contextului oarecum şubred.

„O proprietate generatoare de venit, cum ar fi un proiect de birouri sau unul industrial, în funcţie de investitor, poate primi o marjă de creditare în jur de 250 de puncte de bază atunci când se caută un împrumut. Acest lucru subliniază două aspecte: încrederea pe termen lung pe care băncile o au în activele locale, şi percepţia că, chiar şi în cazul unei corecţii, preţurile nu sunt supraevaluate, nefiind necesară o ajustare profundă. În altă ordine de idei, 2022 pare să fie un an excepţional pentru piaţa locală de investiţii în ceea ce priveşte activitatea generală, dar perspectivele pentru 2023 sunt provocatoare şi depind în mare măsură de ceea ce se va întâmpla pe pieţele financiare globale în trimestrele următoare”, conchide Anca Merdescu, associate director Investment Services.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 63 de ţări, cei 17.000 de specialişti lucrează împreună pentru a oferi consultanţă de specialitate pentru clienţi. AGERPRES
drmax.ro/

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine sunt cei 12 sportivi calificați la Campionatul Național de Street Workout Freestyle de la Cluj-Napoca

Publicat

De

street

Campionatul Național de StreetWorkout Freestyle va avea loc duminică, 14 august, începând cu ora 11, la Baza Sportivă ”La Terenuri” din cartierul Mănăștur.

Pe lângă competiția de freestyle, va fi organizat si un concurs de streetlifting (tracțiuni cu  greutate, genuflexiuni cu greutate si flotări la paralele cu greutate).

Citește și Campionatul Național de StreetWorkout Freestyle la Baza Sportivă ”La Terenuri” din Cluj-Napoca

Organizatorul campionatului, sportivul clujean Adrian Petre de la  Asociația ”Poți fi și tu campion”, a precizat că l s-au calificat 12 sportivi, mulți fiind la prima participare, dar și veterani care au fost prezenți la 5 sau 6 ediții.

Lista sportivilor

 1. Vlad Dumitroaia /16 ani/M/1 participare
 2. Vlad Elvis /17 ani/L/prima participare
 3. Adi Lupu /23 ani/ M/ 2 participari
 4. Alexandru Ghinda/17 ani/ S/prima participare
 5. Octavian Posta/18 ani/M/ 1 participari
 6. Samuel Lăcătuș /28 ani/M/ 5 participari
 7. Bui Cătălin Ionuț/25 ani/M/prima participare
 8. Pavel Alex-Nicolae /18 ani/M/prima participare
 9. Lila Alexandru /18 ani/M / 1 participare
 10. Bunea Simon Daniel/29 ani/S/ 6 participari
 11. Moruz Bogdan . /29/M/3 participari
 12. Ghigeanu Valentin/17ani/M/prima participare

Citește mai departe

EDUCATIE

ISJ Cluj, despre Marinela Marc în Tenerife: E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+

Publicat

De

marc 1

În contextul mediatizării în presa locală și centrală a participării doamnei Marinela Marc, inspector școlar general al I.Ș.J. Cluj, la activitățile de formare profesională, în cadrul Mobilității Erasmus+ ,Tenerife, 8-12 august 2022, precizăm faptul că, în ultimii doi ani școlari, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, împreună cu echipa de inspectori școlari au manifestat preocupare pentru dezvoltarea profesională a resursei umane, implicit pentru formare, în cadrul unor mobilități europene și internaționale, care să ofere perspectiva bunelor practici în educație prin schimburi de experiență relevante, în domeniul educațional.

I.Ș.J. Cluj, potrivit obiectivelor manageriale asumate, în perioada 2020-2022, a obținut prima acreditare ERASMUS 2021-2027- 2020-1-RO01-KA120-SCH-095366, de tip CONSORȚIU, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, având calitatea de coordonator pentru 14 unități de învățământ preuniversitar partenere, din mediul rural, care nu au mai fost implicate în proiecte Erasmus+ până în prezent.

Citește FOTO. Șefa ISJ Cluj, cu directoare de școli de la țară, în Tenerife. La un curs de formare pe predarea DIGITALĂ

Curs de formare ICT for teachers

În dimensiunea priorităților educaționale ale celor 14 unități școlare, vizate prin această Mobilitate Erasmus+, Cursul de formare „ICT for teachers”, organizat de furnizorul  acreditat „InterAct’, Erasmus OID: E10049405, la care participă doamna Marinela Marc, inspector școlar general al I.Ș.J. Cluj, răspunde celor 3 nevoi instituționale majore identificate, și anume: 1. Promovarea și sprijinirea incluziunii; 2. Dezvoltarea competențelor digitale, atât ale cadrelor didactice, cât și ale elevilor; 3. Diversificarea procesului instructiv-educativ prin folosirea unor tehnici moderne, creative și stimulative de predare-învățare-evaluare, adaptate contextului actual.

Obiectivul Erasmus +

Proiectul Erasmus+ sprijină pe parcursul anilor de acreditare, atât formarea cadrelor didactice din instituții școlare situate în zone rurale, defavorizate, precum și  formarea de legături între aceste școli și școli similare din alte state europene, care vor facilita derularea ulterioară a unor mobilități pentru elevi, iar pe durata Anului I de acreditare, prin acest proiect Erasmus K1- 2021-1-RO01-KA121-SCH-000011163 sunt prevăzute mobilități de formare pentru directori și cadre didactice din instituțiile de învățământ care formează consorțiului Restart Erasmus+.

i.Ș.j. cluj consorțiu erasmus+

Obiectivul acestei acreditări Erasmus+ este de a familiariza unitățile de învățământ preuniversitar din mediul rural cu mecanismele de accesare a proiectelor Erasmus+ și cu finanțare europeană și de a sprijini directorii acestor  unități de învățământ preuniversitar în demersurile instituționale, referitoare la identificarea de soluții, cu privire la prevenirea părăsirii timpurii a școlii,  reducerea abandonului școlar și a riscului de excluziune socială, mai ales în rândul elevilor din medii defavorizate.

Marc e coordonator

”Date fiind cele precizate mai sus, menționăm că, în perioada 8-12 august 2022, se desfășoară primul flux al mobilitatii Erasmus+, pe tema dezvoltării competențelor digitale, activitate care presupune participarea reprezentanților a cinci unități de învățământ preuniversitar partenere, din mediul rural.

Mai mult, doamna inspector școlar general al I.Ș.J. Cluj, Marinela Marc, are calitatea de  coordonator al consorțiului I.Ș.J. Cluj și este responsabil cu monitorizarea și evaluarea  implementării ulterioare a tuturor activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”, a arătat ISJ Cluj.

Acuzații lipsite de eleganță

“Contez pe o colaborarea eficientă cu reprezentanții presei și regret maniera nejustificată a acuzațiilor lipsite de eleganță care mi se aduc, în condițiile în care, în calitatea de inspector școlar general al I.Ș.J. Cluj am demonstrat și demonstrez implicare totală în exercitarea responsabilităților funcției. Rezultatele Clujului, din perspectivă educațională, sunt grăitoare, din toate punctele de vedere”, a precizat Marc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate