ECONOMIE
Clujul, capitala cybersecurity în România. Boc: Suntem doar la câteva click-uri distanță de un dezastru cibernetic

Cluj-Napoca găzduiește, miercuri și joi, cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, un eveniment care reunește experți, oficiali și lideri din sectorul energetic și cel al securității cibernetice.
Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, ajuns anul acesta la a doua ediție, aduce în prim-plan importanța securității cibernetice în contextul digitalizării și tranziției verzi în domeniul energiei.
Astfel, timp de două zile, experți din domeniul energiei și securității energetice, reprezenanți ai autorităților locale și naționale, reuniți la Cluj-Napoca, își propun să identifice vulnerabilitățile din sectorul energetic și să ofere soluții pentru prevenirea riscurilor la care acesta este expus.
Cybersecurity-ul, o prioritate în sectorul energetic
Mihaela Rodica Suciu, directorul general al Distribuție Energie Electrică România (DEER) a deschis evenimentul în calitate de gazdă și organizator, arătând necesitatea abordării securității cibernetice în sectorul energetic.
„Trăim într-o societate în continua schimbare, cu toții ne dorim tranziția la energie verde, însă aceasta nu se poate realiza fără digitalizare. Ca să fac o comparație cu acum 9, 10 ani când vorbeam de energie fără digitalizare, în mod normal, acum nu mai putem vorbi nici de energie fără digitalizare, nici de energie fără digitalizare, nici de digitalizare fără energie, pentru că nu își are obiectul. Sunt convinsă că cei prezenți aici sunt foarte interesați în a identifica soluții. În aceste două zile, Cluj-Napoca va fi capitala cybersecurity în România. Sunteți cei mai importanți vectori din această piață, sunteți atât cei care căutați soluții în domeniul distribuției, furnizării, transportului, cât și cei care sunteți cei mai în măsură să ne oferiți soluții, și pentru asta vă mulțumesc că sunteți aici”, a declarat Mihaela Suciu.
Cu o creștere semnificativă a numărului de participanți față de anul precedent, directorul general DEER și-a exprimat încrederea că Forumul va continua să atragă interes și în viitor și a anunțat că ediția a treia va avea loc tot la Cluj.
Boc: „Securitatea cibernetică este deja o necesitate”
Primarul Emil Boc a evidențiat importanța securității cibernetice, mai ales în sectorul energetic, și a subliniat provocările și riscurile care însoțesc beneficiile tehnologice.
„Securitatea cibernetică nu mai este o chestiune opțională, este deja o necesitate, cu atât mai mult în domeniul energetic. Trăim vremuri frumoase, în care tehnologia ne aduce cele mai mari avantaje din istoria omenirii. Pe de altă parte, ceea ce tehnologia ne oferă, avantajele fabuloase și unice, acestea nu vin doar cu lucruri bune, ci și cu pericole, în special legate de securitatea cibernetică.
Fiecare dintre noi cred că ne-am confruntat la un moment dat cu un virus pe calculator sau pe telefon, dacă ridicăm această problemă la scară globală, să ne imaginăm că un hacker intervine în rețeaua de distribuție energetică și este paralizată distribuția de energie electrică cu sute de mii de cetățeni care sunt puși în dificultate în a mai putea utiliza energia. Dacă nu mai ai energie, practic ești privat de foarte multe lucruri care țin de calitatea vieții și a serviciilor pentru populație”, a arătat edilul, în deschiderea evenimentului.
„Securitatea cibernetică nu mai ține doar de IT-iști”
Boc a explicat că riscurile cibernetice nu mai sunt doar o problemă tehnică, ci și una de politică publică. În contextul digitalizării accelerate, securitatea cibernetică ar trebui integrată în toate infrastructurile publice încă din faza de concepție, prevenind astfel vulnerabilitățile majore.
„Pe bună dreptate, cineva avertiza că, din nefericire, suntem doar la câteva click-uri distanță de un dezastru cibernetic. Dacă nu suntem proactivi, dezastrul ne paște, și atunci consecințele sunt dramatice. Salut această inițiativă menită să adune idei, să ofere soluții și în același timp să ne facă o foaie de parcurs în legătură cu ceea ce avem de făcut fiecare, de la nivel local, regional, național, autorități publice și private.
Ceea ce am putut constata eu din experiența națională, dar și din administrația publică locală este că această chestiune a securității cibernetice nu mai este doar o competență a IT-iștilor. Securitatea cibernetică trebuie să devină o componentă de politică publică, coerentă și concretă, inclusiv din faza de concepere a infrastructurilor pe care le creăm”, a mai spus Emil Boc.
Încheind într-o notă pozitivă, primarul a arătat că Uniunea Europeană face progrese semnificative în tranziția către energie regenerabilă, în 2023 producând pentru prima dată mai multă energie din surse regenerabile decât din surse tradiționale. Pentru a reduce decalajele față de China și Statele Unite, UE va avea nevoie de investiții anuale de cel puțin 800 de miliarde de euro în următorii cinci ani, potrivit unui raport al fostului premier italian Mario Draghi.
România înființează primul centru sectorial de răspuns la incidente de securitate cibernetică
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis un mesaj video participanților, în care a vorbit despre inițiativele ministerului în domeniul securității cibernetice. Cel mai notabil proiect este înființarea primului centru sectorial de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CSRISC), menit să protejeze infrastructura energetică a țării.
„De anul trecut, noi nu am stat degeaba, ci am avansat pe mai multe subiecte conexe, cel mai important dintre ele fiind asumarea primului centru sectorial de răspuns la incidente de securitate cibernetică. Aceste CSRISC, cum se va numi, va lua naștere în cadrul Ministerului Energiei, va include specialiști care vor lucra în ture și care vor avea drept misiune să apere întreg sectorul energetic românesc de atacurile cibernetice. În perioada imediat următoare vom adopta ordonanța și vom fi exemplu și pentru celelalte ministere și sectoare. Nu trebuie să facem decât ceea ce este deja prevăzut în legislația pe securitate cibernetică pe care am reușit să o inițiem, o legislație modernă, este printre cele mai bune din Uniunea Europeană pe siguranța sistemului energetic central”, a arătat ministrul Energiei.
„Securitatea cibernetică în energetie necesită investiții în resursa umană”
Gabriel Dinu, director adjunct al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a vorbit despre amenințările actuale cu care se confruntă sectorul energetic. El a subliniat că măsurile preventive și investiția în personalul calificat reprezintă cheia pentru a face față provocărilor viitoare din domeniul securității cibernetice.
„În ceea ce privește amenințările, cele mai mari riscuri în momentul de față sunt generate de atacurile ransomware și de potențiale atacuri distructive, având în vedere și contextul geopolitic în care ne aflăm. Probabil că sunteți la curent cu atacuri precum BlackEnergy, cel care a vizat cu mai mulți ani în urmă sistemul energetic din Ucraina, sau alte situații similare. În momentul de față, criminalitatea cibernetică și faptul că există o piață de cyber-crime, există o diversificare semnificativă a instrumentelor și o democratizare, să spunem, a accesului la aceste instrumente avansate de securitate cibernetică, constituie una dintre cele mai mari amenințări pe care trebuie să le luăm în calcul.
Când vorbim de securitate cibernetică, vorbim în primul rând de resursa umană, este foarte important să investim în resursa umană, să dezvoltăm oameni competenți și capabili. Avem nevoie, de asemenea, de un set de măsuri minime care trebuie să fie implementate de către orice infrastructură, orice organizație pentru a-și crește reziliența, pentru a-și securiza lanțul de aprovizionare, pentru a avea capacitatea de a răspunde corespunzător la incidentele de securitate cibernetică. Este un set de măsuri combinate de prevenție, inclusiv în ce privește investiția în instrumente tehnice, dar în special în educație și de dezvoltare a resursei umane și în măsuri procedurale care trebuie implementate în cadrul organizației”, a declarat Gabriel Dinu.
Mașina solară a UTCN, expusă în cadrul evenimentului
Mașina solară cu trei roți, construită de echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), a fost prezentată la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie. Acest vehicul inovator a atras atenția participanților prin tehnologia avansată de propulsie electrică alimentată de panouri fotovoltaice.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea derby-ului cu CFR Cluj: E clar că ne dorim să CÂȘTIGĂM. Echipa este pregătită

Luni, 31 martie, cu începere de la ora 20:30, are loc derby-ul Clujului dintre „U” și CFR, primul meci din istorie în play-off-ul Superligii. Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat partida la conferința de presă.
„Vrem să luptăm pentru fiecare minge, să arătăm că suntem o echipă, că avem caracter. Să nu îi dezamăgim pe cei care au investit mult în noi și pe cei care vin să ne vadă luni seara. Cred că acesta trebuie să fie un prim obiectiv, după care, sigur, să câștigăm. E clar că ne dorim să câștigăm. Vreau să văd curaj, jucători cu personalitate, capabili să fie concentrați pe tot parcursul jocului.
Sabău („U” Cluj), înaintea derby-ului cu CFR Cluj: E clar că ne dorim să CÂȘTIGĂM. Echipa este pregătită
Ei au un antrenor foarte valoros, cu experiență, cu foarte multe trofee câștigate, foarte orgolios și ambițios și această stare o va transmite jucătorilor. Și jucătorii vor dori să își ia o revanșă față de cele două jocuri (din sezonul regular-n.n.), așa cum și noi am așteptat anul acesta, după acele rezultate negative, să ne luăm o revanșă față de noi, de publicul nostru, de cei care ne plătesc. Am reușit, am făcut două meciuri senzaționale, mai ales cel din Gruia, poate cel mai frumos meci al campionatului.
Știm că CFR este o echipă care pregătește foarte bine fazele fixe, chiar dacă până acum noi i-am pus în dificultate la aceste faze. Joacă direct pe atacanți, surprind, sunt foarte buni pe tranziția ofensivă. Sunt o echipă matură, un club care are multe trofee câștigate. Louis Munteanu este un jucător tânăr, important pentru campionatul nostru și trebuie să îi acordăm o atenție mai aparte. Pleacă foarte bine pe spații, calitatea lui numărul unu este să plece între fundașii centrali. Are execuții, e jucător de viteză”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Mesajul lui Sabău către jucători
„Să vedem la joc dacă au înțeles ce înseamnă o victorie împotriva CFR-ului. Au fost și două sau trei antrenamente mai intense, am avut grijă să-i recuperăm. Echipa este pregătită, dar când începe jocul se vede caracterul unui jucător, capacitatea sa de a-și depăși emoția respectivă, limitele uneori. Sunt aici să-i educ în acest sens și să identific acei jucători capabili să își dorească rezultate și nu să stăm la căldură și să vedem ce se va întâmpla. Vreau oameni responsabili și care știu să lupte pentru interesele acestui club.
Va veni foarte multă lume, e o presiune, oamenii își doresc foarte mult. Fanii noștri care ne-au susținut mereu își doresc foarte mult să arătăm bine ca echipă. Asta vor, să vadă în noi niște luptători. Nu cred că își permite cineva la meciul acesta să fie apatic, să nu alerge sau să nu fie concentrat. Să greșim mai puțin și să nu o facem decisiv. Să fim mai organizați pe faza defensivă, mai echilibrați, nu atât de implicați doar pe faza de atac. Trebuie să găsim un echilibru și să arătăm bine ca echipă ca să putem obține un rezultat bun la acest joc”, a completat Sabău.
Despre absențe
„Din păcate, sunt câțiva jucători indisponibili, începând cu Cristea, Bic, poate și Boboc. Să vedem dacă își va reveni și Artur, care a venit de la echipa națională și a venit bolnav. Oaidă are mici probleme la genunchi. Sunt câțiva jucători cu mici probleme, e clar că nu doar la noi, e sfârșit de campionat. Au fost multe meciuri, în general am mers pe un nucleu de jucatori și se simte o oarecare uzură. Se acumulează o anumită oboseală, trebuie să ai foarte mulți jucători care să îi poată înlocui.
Pentru mine, fiecare joc din play-off este o evaluare pentru a pregăti foarte bine sezonul următor. Vreau să știu ce jucători sunt capabili să-și fixeze obiective de play-off. Dacă anul acesta primul obiectiv a fost locurile 7-8, să nu mai avem emoțiile retrogradării și ne-am calificat în play-off, anul viitor obiectivul este clar calificarea în play-off. Nu există un alt obiectiv”, a mai spus principalul Universității.

Pompierii clujeni au intervenit, sâmbătă seara, pentru a scoate cadavrul unei femei din râul Someș pe raza comunei Câțcău.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, pompierii au intervenit cu o barcă pentru a scoate cadavrul din apă.
Din primele informații, este vorba despre o femeie care a dispărut de două săptămâni din Dej.
Trupul neînsuflețit a fost transportat la IML în vederea necropsiei.
Poliția Cluj cercetează acest caz.
Vom reveni cu detalii.
EDUCATIE
Ce înseamnă să fii un bun patriot. Daniel David: Luptele dintre noi pun la risc țara. Trebuie să ne concentrăm pe ce ne unește

Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre patriotism și despre cum acesta este înțeles de către cetățenii României, în cadrul unei conferințe susținute la Cluj-Napoca.
Invitat al conferinței „Despre patriotismul la români. Ce înseamnă astăzi un bun român?”, organizată vineri, 28 martie, la Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, Daniel David a subliniat că patriotismul nu este un concept uniform și simplu, ci unul plin de nuanțe.
Iubirea de țară se exprimă în forme diferite
Conform ministrului, patriotismul este legat de iubirea față de țară, dar această iubire se poate exprima în forme diverse. Deși există viziuni diferite despre ce înseamnă a fi un „bun patriot”, este esențial să ne concentrăm pe acele aspecte comune care ne leagă și să tolerăm diferențele care inevitabil apar într-o societate democratică, este de părere Daniel David.
„Un bun patriot înseamnă un om care își iubește țara, iar iubirea țării se exprimă în forme diferite, în structuri diferite. Mesajul meu este acesta, în final, că sunt elemente comune în diverse forme de patriotism și trebuie să ne focalizăm pe acele elemente comune, care ne leagă. Sunt și elemente care ne diferențiază, asta nu înseamnă că cineva nu este patriot sau este mai puțin patriot, este altfel patriot și este important ca aceste diferențe să nu rupă țesutul social dintre noi și să nu afecteze, în final, țara”, a afirmat acesta.
Ministrul a atras atenția că, „oamenii sunt dezbinați de ani buni, sunt polarizați, așa cum se întâmplă și în alte țări, de aceea cred că este important să ne reamintim că împreună suntem mai puternici, cooperarea este importantă, diferențele există și vor exista, dar nu este voie să lăsăm aceste diferențe să ne afecteze personal foarte mult și mai ales să nu afecteze țara”, a subliniat David.
Trei niveluri de patriotism
Daniel David a propus o analiză detaliată a conceptului de patriotism, împărțindu-l în trei niveluri, fiecare reprezentând o formă diferită de manifestare a iubirii față de țară.
- Patriotismul fundamental, funciar care se bazează pe două atribute fundamentale: protejarea integrității teritoriale a țării și apărarea independenței și suveranității naționale. David consideră că orice cetățean român care se consideră patriot ar trebui să fie de acord cu aceste două principii esențiale.
- Patriotismul sistemic, care derivă din instituțiile formale ale statului și din tradițiile larg răspândite în societate. Aici, patriotismul este legat de respectul și promovarea simbolurilor naționale (steag, stemă, imn național), precum și a valorilor culturale, științifice și educaționale fundamentale. În acest sens, un patriot român ar trebui să respecte și să promoveze aceste valori, indiferent de diferențele de opinie pe care le-ar putea avea asupra altor aspecte ale societății.
- Patriotismul personal, nivelul la care patriotismul devine mult mai personalizat și influențat de factorii politici și de experiențele individuale de viață. De exemplu, unii patrioți pot considera că a fi un bun român înseamnă susținerea unui regim politic sau a unei viziuni politice specifice, cum ar fi democrația liberală sau monarhia. Aceste diferențe pot duce la polarizare.
Pericolele polarizării în societatea românească
Ministrul Daniel David a abordat pericolele care amenință România în acest moment, cum ar fi slăbirea instituțiilor statului și creșterea fenomenelor de pseudo-știință și teorii conspiraționiste. Acestea din urmă sunt considerate de ministru factori care contribuie la destabilizarea unui discurs rațional și civilizat în societate.
„Problema este că au început să pătrundă pe scară foarte largă pseudo-știința și pseudo-religia. Au început să apară teorii conspiraționiste foarte puternice, rescrieri ale istoriei, reinterpretări ale religiei, astfel încât discuțiile dintre noi care mai puteau fi atenuate de o intervenție a unui om de știință, a unui lider religios, încep să nu mai poată fi atenuate de niște instituții pe care noi le-am creat să ne protejăm noi de noi. Aceste elemente sunt atât de puternice și unele teorii atât de bizare, încât antagonizează oamenii până la limita în care nu mai putem avea un discurs rațional unii cu ceilalți și fiecare începe să trăiască în bula lui, țara începând să fie o țară de bule care luptă între ele. Luptele acestea dintre noi, în condițiile în care lumea în care trăim se află într-o schimbare paradigmatică, pun la risc, efectiv, țara”, a spus David.
Cum poate fi restabilit patriotismul autentic?
Ministrul Educației a subliniat că un patriotism veritabil presupune o congruență între gânduri, sentimente și acțiuni. Din păcate, a adăugat Daniel David, mulți dintre cei care se declară patrioți nu își traduc faptele în comportamente concrete, ceea ce subminează adevărata esență a patriotismului.
„Psihologic vorbind, dragostea față de țară se manifestă prin trei componente: componenta subiectiv-emoțională, adică ce simți la nivel subiectiv, componenta cognitivă, adică ce gândești și partea comportamentală, adică ce faci. Un patriotism autentic înseamnă o congruență între cele trei niveluri: patriotismul autentic înseamnă că gândești patriotic, simți patriotic și te comporți patriotic. Pot să apară discrepanțe între ele și acela nu mai este un patriotism autentic. Îi vezi pe mulți vorbind despre patriotism, dar nu vezi congruență între ce spun, ce fac și ce gândesc”, a explicat el.
Iubirea față de țară nu înseamnă ură față de ceilalți
În această direcție, ministrul a încurajat un patriotism bazat pe o abordare echilibrată și rațională, care să fie separat de extremele naționalismului sau xenofobiei, care, din păcate, sunt din ce în ce mai prezente în discursul public din multe colțuri ale lumii.
„Patriotismul trebuie să fie separat de xenofobie. Xenofobia înseamnă că ai tendința să îi evaluezi pe străini într-o manieră negativă și să îi privești cu frică și ură. De asemenea, patriotismul trebuie separat de șovinism. Șovinism înseamnă că ai tendința să te evaluezi pe tine ca fiind superior altora și pe alții să îi evaluezi ca fiind inferiori ție. Aceasta este o abordare rațională, o abordare realistă dacă vrei să te definești ca un patriot în sensul de un om care își iubește țara. Un om care își iubește țara o iubește așa cum e, și cu aspecte pozitive, și cu aspecte negative. Dacă le ascundem, dacă le minimizăm, dacă le distorsionăm, facem mai mult rău țării decât bine și pentru mine acela nu este patriotism”, a mai spus el.
Democrația și regulile sale
Daniel David subliniază faptul că în democrație nu putem face sau spune orice, indiferent de context, ci ea presupune respectarea unor norme care protejează demnitatea și ordinea publică.
„În democrație se spune că poți să faci orice, să spui orice. Nu este adevărat. Democrația chiar asta înseamnă, că am stabilit niște reguli între noi, care ne transformă dintr-un grup de Homo Sapiens într-o societate civilizată. Poți să spui ce vrei, dar dacă prin ce spui, îmi afectezi demnitatea, spui o minciună, ai un comportament agresiv, violent, tu ai dreptul să faci asta, dar sunt reguli care își vor aduce sancțiuni. Acele reguli sunt explicite, le știm cu toții și le-am asumat între noi ca societate și asta înseamnă un stat de drept”, mai arată Daniel David.
Cum să influențezi schimbarea fără a cădea în anarhie
Într-o societate democratică, atunci când te simți nedreptățit de autoritățile instituționale, dreptul de a protesta sau de a critica este esențial. Daniel David sugerează că într-o astfel de situație trebuie să apelezi la instrumentele oferite de statul de drept. Potrivit acestuia, este vital ca cetățenii să participe activ la viața politică și instituțională pentru a cere o mai bună reprezentare, mai degrabă decât să adopte atitudini anarhice, care ar duce la instabilitate.
„Într-o astfel de țară, în care nu te simți reprezentat de către autorități, instituții, conducători, trebuie să faci ceea ce îți permite statul de drept: să protestezi, să participi la alegeri, să faci critici, să ceri ca instituțiile să funcționeze mai bine. A avea o atitudine anarhică, de a lovi îi instituții, să le înlocuim… cu ce? Să ne întoarcem la ce, la forța celui care strigă cel mai tare? La părți agresive? La ororile unui lider pe care îl facem șef peste noi ca să spună ce să facem, cum să facem și când să facem? Este clar că avem un segment în societate care este foarte supărat pe componenta de sistem. Ce trebuie să cerem este ca instituțiile să reprezinte mai bine oamenii și să funcționeze pentru oameni, să funcționeze mai bine”, a explicat el.
Patriotismul economic și riscurile sale
Patriotismul economic este un subiect de mare actualitate. Daniel David afirmă că sprijinirea economiei naționale este importantă, dar ar trebui să fie realizată cu flexibilitate și echilibru, arătând că un patriotism economic excesiv ar putea duce la izolare economică.
„Și acest lucru trebuie făcut cu flexibilitate. Imaginați-vă că vor începe marile piețe spre care noi exportăm să fie foarte patriotice economic și nu o să mai cumpere produsele noastre, poate nici nu mai exportă produsele lor la care țin foarte mult. Întrebarea este unde o să ajungem? Patriotismul economic poate să fie un mecanism într-o componentă de patriotism, dar nu cred că trebuie să fie dominant sau ceva ce să folosim într-o manieră irațională. Nu este un lucru bun sau rău în sine, ci devine un lucru bun sau rău, în funcție de cum îl folosești”, avertizează el.
Globalismul și patriotismul pot merge mână în mână
Daniel David consideră că patriotismul și globalismul nu sunt concepte incompatibile, ci dimpotrivă, se pot complementa. În opinia sa, a avea o viziune globală înseamnă a sprijini circulația liberă a ideilor și persoanelor, iar acest lucru poate aduce beneficii României pe plan internațional.
„Eu sunt un globalist, dar un globalist căruia îi place să ducă cultura românească acolo unde este el în lume. A fi un bun român înseamnă a vorbi despre valori românești, despre tradițiile noastre, despre realizările noastre nu doar în România, ci a le duce în cele mai înalte instituții ale lumii. În acest sens, cele patriotismul și globalismul sunt compatibile. A avea o viziune globală pentru mine înseamnă a avea o circulație liberă a persoanelor și a ideilor, în acest sens, nu cred că globalismul este incompatibil cu patriotismul, dimpotrivă”, a spus David.
„Să nu ajungem în situația în care ura și frica dintre noi să ne distrugă țara”
Daniel David trage un semnal de alarmă cu privire la diviziunea tot mai mare din societatea românească, cauzată de ură și frică.
„Să nu ajungem în situația în care ura și frica dintre noi să ne distrugă țara. Aici suntem, ura e atât de mare, frica e atât de mare, încât oamenii ajung în situația de „care pe care”, având satisfacția că l-a învins pe unul în condițiile în care țara are de suferit în elementele esențiale”, a mai arătat ministrul.
Provocările României în 2025
Printre cele mai mari pericole care amenință România în 2025 se află slăbirea instituțiilor statului, care sunt deja vulnerabile la nivel economic și social, este de părere Daniel David. Potrivit acestuia, România se află pe o cale economică periculoasă, în care deficitul bugetar și lipsa resurselor financiare pun țara în fața unui risc major.
„Faptul că instituțiile pe care le avem sunt slăbite va duce la probleme economico-financiare foarte mari, pe care le-ați văzut de la început de an. Eu le-am simțit direct ca ministru al Educației și Cercetării, când m-am trezit, din primele zile, cu ordonanța-trenuleț, cu bugetul blocat, dar din interior, am și înțeles de ce.Când ai un deficit atât de mare, care nu îți permite să mai faci împrumuturi, nu îți permite să mai atragi resurse financiare, țara este la risc. Nu suntem la momentul crizei ca cea din 2008, dar dacă nu avem grijă, suntem pe traiectoria respectivă”, a explicat acesta.
Schimbările globale și impactul lor asupra României
Despre cum se reașează lumea, Daniel David nu are o predicție clară, dar remarcă faptul că „se prăbușesc vechile alianțe” și că există o creștere a pretențiilor teritoriale și de influență, într-un context de instabilitate internațională. Cu toate acestea, el vede în Uniunea Europeană un factor stabilizator important pentru România.
„Nu pot spune cum se reașează lumea, pentru că nimeni nu știe, dar observați că se prăbușesc vechile alianțe? Că se schimbă vechile înțelegeri? Dreptul internațional este pus sub semnul întrebării, fiecare începe să aibă pretenții teritoriale de la celălalt, cu o lejeritate de parcă ar spune «își iau ciocolata». Nu știm înspre ce mergem. Faptul că suntem membri în Uniunea Europeană este un lucru foarte bun, fiindcă ne dă o oarecare stabilitate, statul de drept în Uniunea Europeană funcționează”, a afirmat ministrul.
Neîncrederea dăunează grav României
În încheiere, Daniel David atrage atenția asupra unui alt factor care îngreunează progresul național: neîncrederea. Conform acestuia, această neîncredere face imposibilă cooperarea eficientă între cetățeni și instituții, blocând dezvoltarea unei societăți puternice.
„Nu îmi place neîncrederea extraordinară pe care o avem unii în ceilalți. Neîncrederea asta nu ne ajută să cooperăm, nu cooperăm, nu construim instituții puternice, nu construim instituții puternice, suntem mereu la limita destructurării instituțiilor și nu ne folosim potențialul de inteligență și creativitate pe care îl avem”, concluzionează el.

U-BT Cluj-Napoca a avut din nou parte de un meci greu pe teren străin, de această dată la Târgu Mureș, unde gazdele de la CSM au fost la conducere în cea mai mare parte a jocului. Totuși, partida din etapa cu numărul 25 a Ligii Naționale de Baschet Masculin s-a încheiat cu scorul de 104-102 pentru campioana en-titre.
Mihai Silvășan și-a avertizat jucătorii cu privire la faptul că va fi un meci greu. CSM a mizat pe câțiva dintre cei mai importanți veterani ai Ligii Naționale, și anume Goran Martinic, Goran Gajovic, Mladen Jeremic, respectiv Szabolcs Santa.
CSM Târgu Mureș – U-BT Cluj, 102-104. Silvășan: A fost un meci extrem de DIFICIL
Clujenii au condus doar de două ori în debutul meciului, apoi Mureșul s-a desprins pentru prima dată periculos la scorul de 19-10, în urma unui coș al lui Gajovic. Zavier Simpson a venit cu răspunsul, reușind să depășească defensiva adversarilor noștri. Totuși, CSM a evoluat cu mult curaj și a beneficiat de prestații individuale de excepție, astfel că tabela indica la pauză 47-41.
După pauză, CSM Târgu Mureș a rămas echipa precisă, care a reușit să profite de inexactitățile clujenilor. Trupa lui Peter Farago a inaugurat partea secundă cu un run de 5-0, până la slam-dunk-ul lui Deshawn Stephens. Goran Martinic a adăugat puncte pe bandă rulantă, în vreme ce Mladen Jeremic a înscris adesea din poziții imposibile, cu toată opoziția jucătorilor noștri.
„A fost un meci extrem de dificil”
La începutul actului patru, Mureșul s-a distanțat inclusiv la 18 puncte, 82-64, dar U-BT a demonstrat că se poate descurca în cele mai grele situații. Zavier Simpson și D.J. Seeley au apăsat piciorul pe pedala de accelerație și echipa a revenit în joc, iar Salin a contribuit prin coșuri de trei puncte vitale. CSM nu a putut să reacționeze, Stephens zguduind panoul după un alley-oop, 100-99. Același Stephens a marcat ultimele puncte ale duelului, din care U-Banca Transilvania a ieșit învingătoare.
„A fost un meci extrem de dificil, am întâlnit o echipă a Mureșului care a marcat din absolut orice poziție. Și apărarea noastră a fost de foarte multe ori de vină, evident că acolo nu am evoluat la modul în care trebuia. Pe de altă parte, trebuie să ne așteptăm la aceste lucruri, să știm că echipele împotriva cărora jucăm sunt extrem de motivate. Prin urmare, există șanse mari ca ei să evolueze în fața noastră mai bine decât o fac de obicei. Acceptăm lucrul acesta, ne bucură, dar trebuie să fim realiști și să ne pregătim mai bine.
Îi felicit pe jucători pentru felul cum s-au luptat, mai ales în sfertul patru, în apărare. Faptul că am reușit coșuri de trei puncte în atac a fost un mare plus. Cu siguranță alcătuim o echipă în adevăratul sens al cuvântului și sunt niște băieți cu care aș merge oricând la război. Nu au cedat, au stat împreună și asta fac echipele mari, învingătoare, caută să câștige în orice situație”, a spus Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania.