Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Clujenii PROTESTEAZĂ împotriva PREȚURILOR MARI: „Adu facturile să le aruncăm la gunoi”. Mesajul organizatorilor

Publicat


315765422 1791374697893846 5282256155136443031 n

Clujenii sunt invitați joi de la ora 18 la un protest în care să își exprime nemulțumirea față de costurile crescute ale traiului de zi cu zi. Evenimentul va avea loc în fața Prefecturii Cluj, la inițiativa Căși sociale ACUM!, Gastivists, Fridays for Future, Grupul pentru Acțiune Socialistă, și a Sindicatului Elevilor și Studenților Militanți.

„Strigăm împreună: TOTUL E PREA SCUMP! Utilități, alimente, locuințe.

Marșul Nemulțumirii de la Cluj va trece pe câteva străzi centrale ale orașului. Ai și tu facturi care te revoltă? Adu-le să le aruncăm împreună la gunoi. Marșul se va opri la un moment dat pentru a le arunca într-un tomberon”, se arată în anunțul inițiatorilor protestului.

Aceștia cer următoarele:

  • Costurile locuinței și utilităților să nu depășească 20% din veniturile noastre.
  • Salariile și pensiile să crească pe măsura costurilor traiului.
  • Să se reducă si să se plafoneze prețurile de pe piața energiei, la alimente si la locuințe.
  • Tarifele sociale la utilități să se aplice la toți cei care câștigă sub venitul mediu pe economie.
  • Numărul de locuințe sociale să crească în funcție de nevoile reale.
  • Să se reglementeze chiriile.
316302898 1795156747515641 3100487220969524927 n

„Profituri record pentru companiile de energie și bănci. Ne-au forțat să plătim aceste profituri prin prețurile crescute. 25 de miliarde de lei profit în doar primele 9 luni ale anului în doar câteva cazuri. Mai mult, față de aceeași perioadă a anului trecut, profiturile au crescut enorm, chiar dacă producția a mai și scăzut. Pur și simplu JAF!”, au menționat cei de la „Căși Sociale ACUM!”.

Bogăția companiilor, sărăcia clujenilor: „Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e a ta”

„Ne exprimăm solidaritatea pentru ca nimeni să nu fie aruncat afară din Clujul devenit paradis imobiliar și pentru ca statul și companiile să lucreze în favoarea oamenilor.

Clujul nu este scump doar de azi sau de ieri. De ani buni ne costă o avere să avem o locuință în acest oraș. Mai nou, statul a liberalizat prețurile la energie. Scumpirile decise de firme au luat-o razna. Angajatorii vor să mențină salariile cât mai jos. Banii furați din buzunarele noastre se regăsesc în profitul companiilor, profit care acum este mai mare ca oricând!

Bogăția lor este sărăcia noastră. Mai mult, statul român se împrumută ca să asigure profitul firmelor. Iar datoriile statului le plătim noi, cetățenii.

Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e ta. Deci este nedrept să ți se ceară să îți reduci nevoile și să alegi să trăiești în austeritate.

Politicienii ne spun că zilele bogăției sunt pe terminate. Ne învață cum să facem economii. Să le spună asta celor care se îmbogățesc de pe urma scumpirilor. Este revoltător că îmbogățiții nu vor să plătească taxe pe măsura câștigurilor făcute.

Criza prețurilor se adună peste vechea criză a locuirii. Chiriile, dobânzile mari la credite imobiliare și lipsa de locuințe sociale ne aruncă în stradă. Este inacceptabil ca în același timp politicile să sponsorizeze băncile și speculanții imobiliari.

Ei ne spun să rezistăm la frig, la foame, la lipsa de locuințe. Suntem nemulțumiți că în loc să investească în servicii publice, statul investește banii noștri în militarizarea țării. Iar pe noi ne împinge într-o nouă austeritate”, au adăugat organizatorii.

Peste 250 de clujeni s-au arătat interesați, alți 50 au confirmat deja participarea la eveniment. Acesta poate fi găsit pe Facebook, cu un click aici.

315706950 1794464114251571 8275484472316249521 n

Clujenii au fost luni seara la Casa Tranzit pentru a face bannere și slogane pentru protest.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat arestat la Huedin pentru că și-a înjunghiat mama de 80 de ani

Publicat

cutit bun Huedin

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin – Secția 8 Poliție Rurală Huedin au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 56 de ani, din Huedin, cercetat sub aspectul infracțiunii de violență în familie.

Oamenii legii au fost sesizați de către o femeie, de 80 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în locuința sa din orașul Huedin, fiul acesteia ar fi devenit violent în contextul unor discuții contradictorii, agresând-o cu un obiect tăietor-înțepător și provocându-i o rană la nivelul coapsei stângi.

”La față locului a fost direcționat de urgență un echipaj de poliție, identificând imediat bărbatul în cauză, care, la vederea polițiștilor, a devenit violent, însă acesta fost imobilizat de îndată.

În urma evenimentului, femeia a fost transportată la spital, iar față de bărbat, în temeiul probatoriului administrat, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Huedin a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile”, arată IPJ Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai mulți clujeni vor putea beneficia de programul „Alimente”. Valoarea tichetului va crește și ea

Publicat

De

card alimente1 facebook

Crește cuantumul ajutorului oferit de administrația locală prin programul social „Alimente”, dar și numărul beneficiarilor. Nivelul propus al veniturilor pentru acordarea sumei ajunge la 2.600 lei/lună.

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de marți, 25 iunie, un proiect de hotărâre ce prevede, pe de o parte, creșterea sumei oferite prin programul „Alimente”, și creșterea nivelului propus al veniturilor nete lunare până la care se poate acorda, de pe alta.

Astfel, cuantumul beneficiului de asistență socială sub formă de tichet social pe suport electronic, care se acordă în anul 2024, va fi de 450 lei/beneficiar.

Nivelul de venituri va fi modificat

Prin aprobarea proiectului de hotărâre, nivelul veniturilor nete lunare până la care se poate acorda dreptul la beneficiul de asistență socială ar urma să crească astfel:

– pentru pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie;

– pentru şomeri înregistrați (cu/fără indemnizație de şomaj) cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie.

Au crescut pensiile, în 2024

Modificarea vine în contextul în care, începând cu ianuarie 2024, s-a majorat punctul de pensie cu 28,12% față de anul 2022, de la 1.586 lei în anul 2022 la 2.032 lei. Astfel, numărul beneficiarilor programului a scăzut drastic, de la 44.550 pensionari cu venituri sub 2000 lei în 2022, la 20548 persoane în 2024.

„Pentru a facilita accesul acestor categorii de persoane la beneficiul de asistență socială, sub formă de tichete sociale pe suport electronic, propunem majorarea nivelului veniturilor nete lunare prin raportare la procentul de 28,12%, procentul de majorare a punctului de pensie în anul 2024, față de anul 2022”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cine beneficiază de program?

Pentru a putea beneficia de tichetele sociale în valoare de 450 lei/an, solicitanții trebuie să se încadreze în următoarele categorii:

a) persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate;

b) pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie;

c) şomeri înregistrați (cu/fără indemnizație de şomaj) cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie.

d) beneficiari de venit minim de incluziune;

e) victimele traficului de persoane;

f) victimele violenței domestice.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 15 ore de la București la Cluj, cu trenul! Zeci de minute de întârziere, din cauza restricțiilor de caniculă

Publicat

De

tren gara bun 2

Pasagerii trenului IR 1835 care a plecat din Gara de Nord din București duminică la ora 15.27 vor ajunge la Cluj-Napoca după aproape 16 ore. Călătoria durează în mod normal 14 ore, însă din cauza restricțiilor de viteză pe timp de caniculă, trenul înregistrează peste 100 de minute de întârziere.

Timpii de parcurgere a distanței feroviare dintre Capitală și Cluj a ajuns la valori fabuloase, în contextul în care CFR a redus viteza din cauza caniculei.

Cea mai mare întârziere o înregistrează la această oră trenul IR 1835 București Nord-Cluj-Napoca. Plecat din Capitală duminică la ora 15.27, trenul a acumulat, până în prezent, peste 100 de minute de întârziere.

Întârzieri mari s-au înregistrat pe tot parcursul zilei. Trenul IR 1836 care a plecat din Cluj-Napoca duminică la 9.10 a avut întârziere de 65 de minute până la desinația finală – Gara de Nord.

De exemplu, trenul IR 1734 care a părăsit Gara Cluj-Napoca duminică la ora 10.15 a avut întârziere de aproape o oră la sosirea în Capitală.

CFR a redus viteza din cauza caniculei

Zeci de trenuri au avut întârzieri de zeci de minute în toată țara, duminică, din cauza temperaturilor extreme.

CFR Călători a anunțat că trenurile circulă cu o viteză redusă cu 30 – 50 km/h pe anumite intervale de cale ferată de pe raza Regionalelor CF Bucureşti, Craiova, Timişoara, Iaşi, Galaţi şi Braşov, ca urmare a temperaturilor extreme de 39 – 42 de grade Celsius de duminică.

Întârzieri de zeci de minute au înregistrat mai multe trenuri care trebuiau să ajungă în Gara de Nord. Cea mai mare întârziere a avut-o trenul internațional care vine de la Viena: 100 de minute.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat a murit lovit de tren, în Apahida, în duminica Rusaliilor

Publicat

De

accident tren

Un bărbat de 60 de ani a fost lovit de tren în ziua de Rusalii, pe strada Tudor Vladimirescu din Apahida.

Accident feroviar pe strada Tudor Vladimirescu din Apahida, duminică seară. Un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost lovit mortal de tren.

Bărbatul a murit pe loc

Pompierii clujeni au intervenit cu o autostpecială și două ambulanțe SMURD. Din păcate însă, medicii nu l-au mai putut salva pe bărbat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente în apropierea străzii Tudor Vladimirescu din comuna Apahida, unde o persoană a fost lovită de tren.

Ajunse la fața locului, echipajele noastre au găsit victima care prezenta leziuni incompatibile cu viața. Din primele date, este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax