EVENIMENT
Clujenii schimbă lumea. Top 10 ONG-uri clujene cu IMPACT asupra comunității

Andi Daiszler, președintele asociației Daisler din Cluj-Napoca a listat 10 dintre ONG-urile și inițiativele lor lansate la Cluj care azi au un impact semnificativ.
„Oamenii care lucrează, voluntariază acolo sau le gestionează fac o treabă impresionantă dincolo de orașul sau județul ăsta. Unele sunt mici sau destul de tinere, altele funcționează de zeci de ani.
Toate, însă, cred că merită toată aprecierea noastră”, spune acesta într-o postare pe Facebook.
Cea mai mare caravană de filme din România, acoperind 80 de orașe în 2019, a fost lansată de Tudor Baciu la Cluj.
Scopul echipei este de a realiza proiecții de film acolo unde nu există posibilități: „Facem tot posibilul să oferim posibilitatea oamenilor din comunități defavorizate să vizioneze filme pe ecran mare în aer liber sau în săli care permit acest lucru”.
Asociatia Mocănița Transilvaniei
Membrii își propun să reabiliteze și să redea în lucru cu scop turistic porțiunea de cale ferată dintre Teaca (județul Bistrița-Năsăud) și Râciu (județul Mureș). Asociația a fost fondată de 6 oameni din Cluj și cele două județe menționate anterior.
ONG-ul clujean a gătit peste 123.000 de mese calde pe care le-au oferit celor aflați în nevoie.
Potrivit lui Andi, acesta a fost lansat la 1 iunie 2013, „printr-un efort neafiliat dar coordonat de Cosmina Paul. Azi cu filiale în Cluj-Napoca, București, Bistrița, Adjud, Constanța, Satu Mare, Zalău”.
Această asociație s-a ocupat de primirea refugiaților ucraineni ajunși la Cluj, oferindu-le mese calde, zone de relaxare și multe altele, totul într-o singură clădire: gara din oraș.
Asociația Little People Romania
Fondată la Cluj-Napoca în 1996, pune la dispoziția celor din domeniul oncopediatric (atât medici, cât și pacienți, aparținători, cât și celor care s-au vindecat) diverse programe de dezvoltare și evenimente conexe. S-a extins la București, Iași, Târgu-Mureș, Timișoara și Chișinău.
Conform lui Andi, echipa acestei asociații „a făcut voluntariatul cool”. Este o rețea de voluntari născută la Cluj-Napoca, azi extinsă cu filiale în Sibiu, Constanța, Baia Mare, Craiova, Iași, Satu Mare, Oradea, Brașov, Suceava.
Următorul proiect marca Beard Brothers este unul de împădurire.
„În data de 7 Mai 2022 ne vom pune mănușile, hârlețele și sapele în spate, și ne vom da întâlnire în comuna Bobâlna, sat Maia, din județul Cluj”, anunță ONG-ul.
Se vor asigura toate uneltele necesare, precum și transportul, mâncarea și puieții.
ONG-ul clujean se caracterizează ca fiind un grup de oameni cu un background divers care își dedică timpul și propriile resurse pentru a ajuta semenii aflați în situații dificile, derulând proiecte în Maramureș, Cluj, Alba, Bihor, etc.
„Plus, vin ori de câte ori cineva rămâne înnămolit/înzăpezit și rezolvă problema. Să vă salvați în agendă 0722822282 – Cert Rescue”, spune Daiszler.
Citește și AJUTOARE pentru refugiații din Ucraina. CERT Transilvania lansează o colectă la Cluj
Declic e o platformă de petiții și monitorizare a vieții sociale și politice a României, fondată la Cluj-Napoca.
Comunitatea este creată din sute de mii de oameni implicați, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, 1.160.654 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.
Campaniile celor de la Declic acoperă o gamă largă de subiecte, de la natură la guvernare politică, dar este o comunitate independentă, nefiind subordonată partidelor politice sau alte asemenea.
Echipa a creat Peditel 1791, proiectul prin care se oferă sfaturi medical pediatrice prin telefon, non stop), acesta fiind singurul serviciu de asistență pediatrică telefonică gratuită în acest regim din România. A fost fondat în Florești, județul Cluj.
Citește și Peste 44.000 de copii ajutați de PEDITEL în primul trimestru din 2022
Fundația Civitas pentru Societatea Civilă
Printre proiectele echipei se numără: Cooperativa Lunca Someșului, fiind inițiatorii unui brand local de producători agricoli și Festivalul Fructelor din Odorheiul Secuiesc (ediția 10).
Nod Verde, primul food hub din nordul Transilvaniei, a luat naștere tot la inițiativa fundației. Este un magazin online de unde oamenii comandă acasă produse locale, dar și un centru de integrare și agregare a producătorilor din județul Cluj și împrejurimi.
ONG-ul s-a născut la Odorheiul secuiesc, dar în prezent, majoritatea campaniilor țin de biroul de la Cluj, potrivit lui Daiszler.
Monitorizează atent toate proiectele de infrastructură din țară, fiind fondată în Gilău, județul Cluj.
Susține și promovează dezvoltarea infrastructurii de transport din România într-un mod echitabil, durabil și eficient, în conformitate cu legislația și regulamentele în vigoare la nivel național și european.
Se caracterizează drept un vehicul de reprezentare a intereselor societății civile în dezvoltarea infrastructurii României și de monitorizare a derulării investițiilor publice.
Andi este, la rândul său, membru al unui ONG, mai exact președintele Asociației Daisler, pe care nu a menționat-o.
Aceasta derulează în fiecare an experimente urbane cultural-creative menite să testeze modalități distincte de utilizare a spațiului public.
La sfârșitul lui martie, a strâns 40.051 de lei la primul fundraiser în beneficiul O masă caldă.
În prezent, derulează 3 proiecte: Blue Monday (o inițiativă socială de conștientizare a depresiei și de conectare a celor care au nevoie de ajutor cu cei care pot să-l ofere), Lights On (festival de artă) și Strada Potaissa (o piață de flori altfel).
A lansat și Centrul Verde, un proiect de informare și transformare al centrului municipiului Cluj-Napoca print
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Noi concedieri în IT la Cluj. Compania SITA a dat afară jumătate din angajați. Întârzieri cu salariile

Compania europeană SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a anunțat în octombrie 2024, deschiderea unui nou hub tehnologic la Cluj-Napoca, România, care avea ca scop ”promovarea viitorului călătoriilor aeriene prin inovație de ultimă oră”.
”Acest nou hub întărește rețeaua globală de centre tehnologice a SITA și urmează să joace un rol esențial în abordarea celor mai presante provocări cu care se confruntă industria aviației în prezent — îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea impactului asupra mediului și oferirea de experiențe fără probleme pentru pasageri”, arăta compania, care a angajat în primă fază, 50 de persoane.
Centru de cercetare
Asta după ce, cu doi ani înainte, în decembrie 2022, SITA și TechTalent Software au anunțat un parteneriat strategic pentru lansarea unui centru de cercetare și dezvoltare la Cluj-Napoca.
”Noul centru va sprijini concentrarea SITA pe accelerarea dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.
Pe măsură ce redresarea călătoriilor aeriene crește, există o cerere puternică pentru mai multă automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor și companiilor aeriene, ceea ce generează investiții substanțiale în tehnologia oferită de SITA”, precizau reprezentanții companiei.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit luni dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Bonțida.
Echipajele operative de la Punctul de Lucru Jucu au găsit la fața locului un autoturism și un stâlp de electricitate avariate.
”Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un tânăr de aproximativ 25 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD. În cele din urmă, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, au precizat pompierii.
EVENIMENT
Poliția Cluj, despre tragedia de la Câțcău: Șoferul microbuzului a pierdut controlul volanului intrând pe contrasens în camion

Polițiștii clujeni au oferit detalii despre accidentul rutier care a avut loc luni dimineață pe DN1 C, în comuna Câțcău, soldat cu trei morți.
”Din primele cercetări efectuate la fața locului polițiștii au constatat că, un microbuz condus de un bărbat, care circula din direcția Baia Mare înspre Dej, într-o curbă periculoasă la dreapta, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând pe sensul opus de mers, ulterior intrând în coliziune cu o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat de 52 de ani din județul Mureș.
Echipajul medical aflat la fața locului a constatat decesul bărbatului care se afla la volanul microbuzului, precum și a două persoane, pasagere în microbuz.
În urma evenimentului rutier, 3 persoane adulte și un minor, pasageri în microbuz, au fost transportați la spital.
Testarea conducătorului autoutilitarei cu aparatul etilotest, a indicat rezultat negativ”, arată IPJ Cluj.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. TRAGEDIE. Trei MORȚI într-un grav accident la Câțcău, între un microbuz și un camion

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin luni dimineață la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Câțcău, soldat cu 3 morți.
Din primele date, în accident au fost implicate un microbuz și un autocamion. În microbuz se află trei victime încarcerate, inconștiente. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD.
”Echipajele au descarcerat trei victime aflate în microbuz, mai exact o femeie și doi bărbați. Din păcate, cu toții prezintă leziuni incompatibile cu viața. Până acum, alte patru persoane primesc îngrijiri medicale”, arată ISU.
Microbuzul era înmatriculat în Republica Moldova.
Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza accidentului.
UPDATE. Alte persoane, la spital
”Au mai fost transportați la spital o femeie și un copil de aproximativ un an, respectiv trei bărbați. Cu toții au fost în permanență conștienți și cooperanți”, precizează pompierii clujeni.