Connect with us

EVENIMENT

Clujenii schimbă lumea. Top 10 ONG-uri clujene cu IMPACT asupra comunității

Publicat


hannah busing zyx1bk9mqma unsplash

Andi Daiszler, președintele asociației Daisler din Cluj-Napoca a listat 10 dintre ONG-urile și inițiativele lor lansate la Cluj care azi au un impact semnificativ.

„Oamenii care lucrează, voluntariază acolo sau le gestionează fac o treabă impresionantă dincolo de orașul sau județul ăsta. Unele sunt mici sau destul de tinere, altele funcționează de zeci de ani.

Toate, însă, cred că merită toată aprecierea noastră”, spune acesta într-o postare pe Facebook.

Cinemobilul

Cea mai mare caravană de filme din România, acoperind 80 de orașe în 2019, a fost lansată de Tudor Baciu la Cluj.

Scopul echipei este de a realiza proiecții de film acolo unde nu există posibilități: „Facem tot posibilul să oferim posibilitatea oamenilor din comunități defavorizate să vizioneze filme pe ecran mare în aer liber sau în săli care permit acest lucru”.

May be an image of 9 people, child, people standing, screen and indoor

Asociatia Mocănița Transilvaniei

Membrii își propun să reabiliteze și să redea în lucru cu scop turistic porțiunea de cale ferată dintre Teaca (județul Bistrița-Năsăud) și Râciu (județul Mureș). Asociația a fost fondată de 6 oameni din Cluj și cele două județe menționate anterior.

May be an image of one or more people, people standing, tree and outdoors

O masă caldă

ONG-ul clujean a gătit peste 123.000 de mese calde pe care le-au oferit celor aflați în nevoie.

Potrivit lui Andi, acesta a fost lansat la 1 iunie 2013, „printr-un efort neafiliat dar coordonat de Cosmina Paul. Azi cu filiale în Cluj-Napoca, București, Bistrița, Adjud, Constanța, Satu Mare, Zalău”.

Această asociație s-a ocupat de primirea refugiaților ucraineni ajunși la Cluj, oferindu-le mese calde, zone de relaxare și multe altele, totul într-o singură clădire: gara din oraș.

Citește și VIDEO FOTO. Centrul de tranzit pentru REFUGIAȚI din Gara Cluj-Napoca. Mâncare, internet, spații de joacă pentru COPII

May be an image of 6 people, people standing, food and indoor

Asociația Little People Romania

Fondată la Cluj-Napoca în 1996, pune la dispoziția celor din domeniul oncopediatric (atât medici, cât și pacienți, aparținători, cât și celor care s-au vindecat) diverse programe de dezvoltare și evenimente conexe. S-a extins la București, Iași, Târgu-Mureș, Timișoara și Chișinău.

May be an image of 3 people, people standing, indoor and text that says "Asociația Little People Romania Sprijină lupta împotriva cancerului la copil! ază 2 euro pe lună! cuvântul CANCER SMS la 8844!"

Beard Brothers

Conform lui Andi, echipa acestei asociații „a făcut voluntariatul cool”. Este o rețea de voluntari născută la Cluj-Napoca, azi extinsă cu filiale în Sibiu, Constanța, Baia Mare, Craiova, Iași, Satu Mare, Oradea, Brașov, Suceava.

Următorul proiect marca Beard Brothers este unul de împădurire.

„În data de 7 Mai 2022 ne vom pune mănușile, hârlețele și sapele în spate, și ne vom da întâlnire în comuna Bobâlna, sat Maia, din județul Cluj”, anunță ONG-ul.

Se vor asigura toate uneltele necesare, precum și transportul, mâncarea și puieții.

May be an image of 1 person and outdoors

CERT Transilvania

ONG-ul clujean se caracterizează ca fiind un grup de oameni cu un background divers care își dedică timpul și propriile resurse pentru a ajuta semenii aflați în situații dificile, derulând proiecte în Maramureș, Cluj, Alba, Bihor, etc.

„Plus, vin ori de câte ori cineva rămâne înnămolit/înzăpezit și rezolvă problema. Să vă salvați în agendă 0722822282 – Cert Rescue”, spune Daiszler.

Citește și AJUTOARE pentru refugiații din Ucraina. CERT Transilvania lansează o colectă la Cluj

May be an image of 3 people

Declic

Declic e o platformă de petiții și monitorizare a vieții sociale și politice a României, fondată la Cluj-Napoca.

Comunitatea este creată din sute de mii de oameni implicați, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, 1.160.654 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.

Campaniile celor de la Declic acoperă o gamă largă de subiecte, de la natură la guvernare politică, dar este o comunitate independentă, nefiind subordonată partidelor politice sau alte asemenea.

May be an image of outdoors and text that says "VREM MONITORIZARE VIDEO TRANSPORTURILOR DE DELEMN LEMN deci"

Fundația Părinți din România

Echipa a creat Peditel 1791, proiectul prin care se oferă sfaturi medical pediatrice prin telefon, non stop), acesta fiind singurul serviciu de asistență pediatrică telefonică gratuită în acest regim din România. A fost fondat în Florești, județul Cluj.

Citește și Peste 44.000 de copii ajutați de PEDITEL în primul trimestru din 2022

No photo description available.

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă

Printre proiectele echipei se numără: Cooperativa Lunca Someșului, fiind inițiatorii unui brand local de producători agricoli și Festivalul Fructelor din Odorheiul Secuiesc (ediția 10).

Nod Verde, primul food hub din nordul Transilvaniei, a luat naștere tot la inițiativa fundației. Este un magazin online de unde oamenii comandă acasă produse locale, dar și un centru de integrare și agregare a producătorilor din județul Cluj și împrejurimi.

ONG-ul s-a născut la Odorheiul secuiesc, dar în prezent, majoritatea campaniilor țin de biroul de la Cluj, potrivit lui Daiszler.

May be an image of one or more people, people sitting and indoor

Asociația Pro Infrastructură

Monitorizează atent toate proiectele de infrastructură din țară, fiind fondată în Gilău, județul Cluj.

Susține și promovează dezvoltarea infrastructurii de transport din România într-un mod echitabil, durabil și eficient, în conformitate cu legislația și regulamentele în vigoare la nivel național și european.

Se caracterizează drept un vehicul de reprezentare a intereselor societății civile în dezvoltarea infrastructurii României și de monitorizare a derulării investițiilor publice.

May be an image of road

Asociația Daisler

Andi este, la rândul său, membru al unui ONG, mai exact președintele Asociației Daisler, pe care nu a menționat-o.

Aceasta derulează în fiecare an experimente urbane cultural-creative menite să testeze modalități distincte de utilizare a spațiului public.

La sfârșitul lui martie, a strâns 40.051 de lei la primul fundraiser în beneficiul O masă caldă.

No photo description available.

În prezent, derulează 3 proiecte: Blue Monday (o inițiativă socială de conștientizare a depresiei și de conectare a celor care au nevoie de ajutor cu cei care pot să-l ofere), Lights On (festival de artă) și Strada Potaissa (o piață de flori altfel).

A lansat și Centrul Verde, un proiect de informare și transformare al centrului municipiului Cluj-Napoca print

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Cerșetoare din Republica Moldova, prinsă în Cluj-Napoca. Câți bani avea asupra sa. Apelul Primăriei

Publicat

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică Zona II au depistat, ieri, pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 150 pe numita T. E., originară din Republica Moldova, în timp ce apela la mila publicului.

Femeia a fost condusă la sediul serviciului, iar pe numele acesteia a fost întocmit un proces verbal de constatare a contravenției în conformitate cu HCL 422/1999 și s-a dispus confiscarea sumei de 582 lei provenită din cerșetorie.

”Pe această cale, facem un apel clujenilor să nu încurajeze astfel de fapte și să le sesizeze la numărul de telefon al Dispeceratului Poliției Locale, 0264/955”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cultură de canabis găsită acasă la un dealer de DROGURI care alimenta consumatorii din Cluj

Publicat

De

Cultură de canabis

Un tânăr de 33 de ani este cercetat de DIICOT Cluj pentru trafic de droguri.

Potrivit procurorilor, acesta a vândut în luna noiembrie canabis către consumatorii clujeni.

Cultură de canabis găsită acasă la un dealer de DROGURI care alimenta consumatorii din Cluj

Activitatea infracționlă a tânărului a fost documentată de Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

Probele administrate au indicat faptul că, în luna noiembrie 2024, acesta ar fi deținut și comercializat cantități de canabis, drog de risc, către consumatori din județul Cluj.

Creștea canabis acasă

De asemenea, pe parcursul percheziției efectuate, la locuința sa, au fost descoperite și ridicate mai multe plante de canabis, aflate în diverse stadii de dezvoltare, în greutate de aproximativ 5,5 kilograme de masă verde, aproximativ 15 grame de canabis, 44 de recipiente și plicuri conținând semințe de canabis, un cântar de precizie, precum și alte mijloace de probă.

La data de 2 decembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea bărbatului de 33 de ani, pentru 24 de ore.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul polițiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și specialiștilor Direcției Regionale Vamale Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David, rectorul UBB Cluj: Sunt pentru o Românie euroatlantică. Alternativa este obscurantismul, superstiția și sărăcia

Publicat

De

Daniel David, rector UBB Cluj

Daniel David, rectorul UBB Cluj, susține traiectoria euroatlantică a României și spune că e nevoie ca cei antisistem să fie convinși, cu decență și fără aroganță, că aceasta este cea mai bună cale.

Profesor de psihologie clinică și psihoterapie, Daniel David transmite, într-o postare pe blogul său, mesaje pentru români, fie ei proeuropeni, antisistem, credincioși sau parte a comunitățior etnice.

Daniel David, rectorul UBB Cluj: Sunt pentru o Românie euroatlantică. Alternativa este obscurantismul, superstiția și sărăcia

“Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, respectând alte opțiuni ale oamenilor, eu sunt pentru o Românie euroatlantică și că susțin de mult timp în spațiul public această traiectorie a țării”, spune Daniel David.

Rectorul UBB Cluj arată că dacă România euroatlantică este bine realizată, este România bazată pe știință și religie, exprimate în instituții moderne democratice și biserică, care asigură eficient drepturile personale și bunăstarea tuturor, nu doar a unora).

“Alternativa este obscurantismul și superstițiile, exprimate în structuri conspiraționiste antidemocratice care susțin pseudoștiința și, în timp, prin atacul la știință și religie, în sărăcie și izolare”, spune rectorul UBB.

“Să lăsăm din aroganța de a critica”

“Celor emancipați și conectați deja cu instituțiile euroatlantice le spun să lăsăm din aroganța de a critica și da lecții celorlalți (chiar tuturor) și din luptele de putere dintre noi. ‘Lecțiile elitei’ – așa cum s-au văzut în alegerile din SUA – nu au avut efect, ba poate chiar au motivat comportamente opuse în marea masă a populației generale.

Nu ne oprește nimeni să ne exprimăm și să fim activi, dar să o facem pentru cauza bună, nu pentru imaginea noastră publică, să o facem mai în liniște, începând cu cei din jurul nostru, cu ‘tam-tam’ public doar când este absolut necesar. Noi pe noi nu trebuie să ne convingem de calea euroatlantică, ci trebuie să discutăm cu alți români și să-i convingem cu decență pentru România euroatlantică!”, spune Daniel David.

Partea tradițională este importantă

“Celor cu un angajament tradițional, cum erau și bunicii mei, le spun că le înțeleg frustrarea și teama față de prezent și viitor, dar calea este România euroatlantică! România euroatlantică trebuie însă să se facă mai bine cunoscută lor, așa cum intelectualii care au gândit România Mare au putut face asta doar cu poporul alături de ei, popor care, atunci când i s-a explicat și a fost valorizat ca un câștigător al schimbării, i-a înțeles și i-a susținut.

Nu putem avea o Românie euroatlantică fără partea tradițională a țării!

“Înțeleg frustrarea și ura față de instituții corupte”

“Celor antisistem – și am mulți prieteni buni aici – le spun că le înțeleg frustrarea și ura față de instituții corupte, cu funcționare proastă sau forme fără fond, care adesea i-au transformat pe unii în pierzători, în timp ce alții erau câștigători, în procesul modernizării euroatlantice a țării.

Cred că au fost auziți, dar calea este România euroatlantică! Să nu distrugem țara odată cu instituțiile proaste. Hai să punem împreună conținut bun în instituțiile euroatlantice, astfel încât să nu mai avem pierzători ai modernizării”, este mesajul rectorului UBB.

Mesajul rectorului UBB pentru comunitățile etnice

Comunităților etnice – altele decât românii – le spun că în România euroatlantică a fi bun cetățean român nu înseamnă doar a fi bun etnic român. Poți să fii un bun cetățean român, fără a fi etnic român.

Poate unii reacționează acum emoțional bine la atacul asupra ‘sistemului’ politic mediocru sau la teme antieuropene, dar să fim atenți că în contextul ‘strămoșismului’ prost înțeles și promovat de alternative la România euroatlantică, în esența sa finală nu există loc pentru cetățeni români care nu sunt și etnici români!”, arată Daniel David.

“Misticismul vede un dușman și în religie și biserică”

“Transversal, bisericii și oamenilor credincioși le amintesc că obscurantismul (misticismul) vede un dușman nu doar în știință, ci și în religie și biserică, ambele încurcându-i planurile de schimbare a lumii prin idei iraționale, mistice și bizare”, arată rectorul UBB Cluj.

Daviel David mai spune că, dincolo de românii deja implicați în soarta țării, există aproape o jumătate de țară care nu a participat la alegeri și care trebuie trezită pentru protecția democrației și a României euroatlantice.

“De aceea sunt pe deplin alături de ideile din comunicatul recent al Academiei Române, care spune că: ‘Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraţionistă, care pune în pericol libertăţile democratice şi siguranţa statului român. În acest moment dificil pentru România, Academia Română adresează societăţii româneşti, instituţiilor statului, presei şi tuturor forţelor democratice din ţara noastră îndemnul la maturitate, luciditate şi discernământ, pentru apărarea responsabilă şi solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noştri’”.

“Trebuie să alegem oamenii cu intenții bune”

“În fine, ca mesaj final pentru români, spun că acum să reconstruim bine și pentru toți, nu doar pentru unii, bunăstarea României euroatlantice.

Când trebuie să alegi între (1) unii care au intenții proaste, conspiraționiste și antieuropene pentru țară și știu să le implementeze și (2) cei care au intenții bune, euroatlantice, dar poate nu au încă toate abilitățile necesare pentru o Românie euroatlantică, având totuși disponibilitate să învețe de la cei care știu unele lucruri mai bine, calea este una singură: Alegem oamenii cu intenții bune, care vor învăța în proces să le implementeze bine pentru bunăstarea tuturor, nu doar pentru a unora, într-o Românie euroatlantică!

Apoi vom avea timp de analize critice și normalizări”, a încheiat Daniel David.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), după înfrângerea cu UTA: Nu-i momentul să găsim VINOVAȚI, dar nu arătăm bine

Publicat

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj

Universitatea Cluj a mai suferit o înfrângere, de această dată pe teren propriu, luni seara în partid cu UTA, 0-1. Antrenorul clujenilor, Ioan Ovidiu Sabău, s-a arătat nemulțumit de jocul elevilor săi.

„E o situație grea. Nu-i ușor să gestionezi astfel de momente. Adversarul, dacă are o jumătate de ocazie, îți dă două goluri, iar tu iți creezi ocazii mari. Foarte crispați, agitați, când trebuie să fie mai liniștiți. Dai pe lângă poartă, în adversar, e această lipsă de încredere. Teamă, nu suntem liniștiți în fața porții.

Sabău („U” Cluj), după înfrângerea cu UTA: Nu-i momentul să găsim VINOVAȚI, dar nu arătăm bine

E o presiune care se vede din tribune, de peste tot. Ne lipsesc multe, vom analiza săptămâna aceasta. Trebuie să stau aproape de ei și să le înțeleg stările. Au nevoie mai mult decât oricând. Sper ca ei să înțeleagă felul meu de a fi, să nu profite și să-și analizeze și ei evoluțiile și implicarea.

Doar împreună putem reuși. Nu-i momentul să găsim vinovați, dar nu arătăm bine. Trebuie să muncim mai bine și să avem mai multă încredere în fața porții”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău la flash interviu.

Sursa: YouTube

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax