Connect with us

EVENIMENT

Clujenii schimbă lumea. Top 10 ONG-uri clujene cu IMPACT asupra comunității

Publicat


hannah busing zyx1bk9mqma unsplash

Andi Daiszler, președintele asociației Daisler din Cluj-Napoca a listat 10 dintre ONG-urile și inițiativele lor lansate la Cluj care azi au un impact semnificativ.

„Oamenii care lucrează, voluntariază acolo sau le gestionează fac o treabă impresionantă dincolo de orașul sau județul ăsta. Unele sunt mici sau destul de tinere, altele funcționează de zeci de ani.

Toate, însă, cred că merită toată aprecierea noastră”, spune acesta într-o postare pe Facebook.

Cinemobilul

Cea mai mare caravană de filme din România, acoperind 80 de orașe în 2019, a fost lansată de Tudor Baciu la Cluj.

Scopul echipei este de a realiza proiecții de film acolo unde nu există posibilități: „Facem tot posibilul să oferim posibilitatea oamenilor din comunități defavorizate să vizioneze filme pe ecran mare în aer liber sau în săli care permit acest lucru”.

May be an image of 9 people, child, people standing, screen and indoor

Asociatia Mocănița Transilvaniei

Membrii își propun să reabiliteze și să redea în lucru cu scop turistic porțiunea de cale ferată dintre Teaca (județul Bistrița-Năsăud) și Râciu (județul Mureș). Asociația a fost fondată de 6 oameni din Cluj și cele două județe menționate anterior.

May be an image of one or more people, people standing, tree and outdoors

O masă caldă

ONG-ul clujean a gătit peste 123.000 de mese calde pe care le-au oferit celor aflați în nevoie.

Potrivit lui Andi, acesta a fost lansat la 1 iunie 2013, „printr-un efort neafiliat dar coordonat de Cosmina Paul. Azi cu filiale în Cluj-Napoca, București, Bistrița, Adjud, Constanța, Satu Mare, Zalău”.

Această asociație s-a ocupat de primirea refugiaților ucraineni ajunși la Cluj, oferindu-le mese calde, zone de relaxare și multe altele, totul într-o singură clădire: gara din oraș.

Citește și VIDEO FOTO. Centrul de tranzit pentru REFUGIAȚI din Gara Cluj-Napoca. Mâncare, internet, spații de joacă pentru COPII

May be an image of 6 people, people standing, food and indoor

Asociația Little People Romania

Fondată la Cluj-Napoca în 1996, pune la dispoziția celor din domeniul oncopediatric (atât medici, cât și pacienți, aparținători, cât și celor care s-au vindecat) diverse programe de dezvoltare și evenimente conexe. S-a extins la București, Iași, Târgu-Mureș, Timișoara și Chișinău.

May be an image of 3 people, people standing, indoor and text that says "Asociația Little People Romania Sprijină lupta împotriva cancerului la copil! ază 2 euro pe lună! cuvântul CANCER SMS la 8844!"

Beard Brothers

Conform lui Andi, echipa acestei asociații „a făcut voluntariatul cool”. Este o rețea de voluntari născută la Cluj-Napoca, azi extinsă cu filiale în Sibiu, Constanța, Baia Mare, Craiova, Iași, Satu Mare, Oradea, Brașov, Suceava.

Următorul proiect marca Beard Brothers este unul de împădurire.

„În data de 7 Mai 2022 ne vom pune mănușile, hârlețele și sapele în spate, și ne vom da întâlnire în comuna Bobâlna, sat Maia, din județul Cluj”, anunță ONG-ul.

Se vor asigura toate uneltele necesare, precum și transportul, mâncarea și puieții.

May be an image of 1 person and outdoors

CERT Transilvania

ONG-ul clujean se caracterizează ca fiind un grup de oameni cu un background divers care își dedică timpul și propriile resurse pentru a ajuta semenii aflați în situații dificile, derulând proiecte în Maramureș, Cluj, Alba, Bihor, etc.

„Plus, vin ori de câte ori cineva rămâne înnămolit/înzăpezit și rezolvă problema. Să vă salvați în agendă 0722822282 – Cert Rescue”, spune Daiszler.

Citește și AJUTOARE pentru refugiații din Ucraina. CERT Transilvania lansează o colectă la Cluj

May be an image of 3 people

Declic

Declic e o platformă de petiții și monitorizare a vieții sociale și politice a României, fondată la Cluj-Napoca.

Comunitatea este creată din sute de mii de oameni implicați, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, 1.160.654 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.

Campaniile celor de la Declic acoperă o gamă largă de subiecte, de la natură la guvernare politică, dar este o comunitate independentă, nefiind subordonată partidelor politice sau alte asemenea.

May be an image of outdoors and text that says "VREM MONITORIZARE VIDEO TRANSPORTURILOR DE DELEMN LEMN deci"

Fundația Părinți din România

Echipa a creat Peditel 1791, proiectul prin care se oferă sfaturi medical pediatrice prin telefon, non stop), acesta fiind singurul serviciu de asistență pediatrică telefonică gratuită în acest regim din România. A fost fondat în Florești, județul Cluj.

Citește și Peste 44.000 de copii ajutați de PEDITEL în primul trimestru din 2022

No photo description available.

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă

Printre proiectele echipei se numără: Cooperativa Lunca Someșului, fiind inițiatorii unui brand local de producători agricoli și Festivalul Fructelor din Odorheiul Secuiesc (ediția 10).

Nod Verde, primul food hub din nordul Transilvaniei, a luat naștere tot la inițiativa fundației. Este un magazin online de unde oamenii comandă acasă produse locale, dar și un centru de integrare și agregare a producătorilor din județul Cluj și împrejurimi.

ONG-ul s-a născut la Odorheiul secuiesc, dar în prezent, majoritatea campaniilor țin de biroul de la Cluj, potrivit lui Daiszler.

May be an image of one or more people, people sitting and indoor

Asociația Pro Infrastructură

Monitorizează atent toate proiectele de infrastructură din țară, fiind fondată în Gilău, județul Cluj.

Susține și promovează dezvoltarea infrastructurii de transport din România într-un mod echitabil, durabil și eficient, în conformitate cu legislația și regulamentele în vigoare la nivel național și european.

Se caracterizează drept un vehicul de reprezentare a intereselor societății civile în dezvoltarea infrastructurii României și de monitorizare a derulării investițiilor publice.

May be an image of road

Asociația Daisler

Andi este, la rândul său, membru al unui ONG, mai exact președintele Asociației Daisler, pe care nu a menționat-o.

Aceasta derulează în fiecare an experimente urbane cultural-creative menite să testeze modalități distincte de utilizare a spațiului public.

La sfârșitul lui martie, a strâns 40.051 de lei la primul fundraiser în beneficiul O masă caldă.

No photo description available.

În prezent, derulează 3 proiecte: Blue Monday (o inițiativă socială de conștientizare a depresiei și de conectare a celor care au nevoie de ajutor cu cei care pot să-l ofere), Lights On (festival de artă) și Strada Potaissa (o piață de flori altfel).

A lansat și Centrul Verde, un proiect de informare și transformare al centrului municipiului Cluj-Napoca print

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rusia bombardează Insula Şerpilor. Bombe la 40 km de litoralul românesc. A fost insulă a României

Publicat

De

Селище Біле, острів Зміїний (2008)

Armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară, relatează AFP.

‘În jurul orei 18.00, forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor’, a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă ‘că nu îşi respectă propriile declaraţii’.

Cu o zi în urmă, armata rusă a anunţat că s-a retras de pe acest teritoriu strategic ‘în semn de bună voinţă’, după ce ‘şi-a îndeplinit obiectivele fixate’.

‘Singurul lucru în care duşmanul e coerent este ‘precizia’ sa constantă de lovire’, a mai spus Zalujnii.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Şerpilor şi lansând cel puţin două bombe care îşi lovesc ţintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la sfârşitul lui februarie, inclusiv împotriva populaţiei civile, ceea ce armata rusă a respins categoric.

Joi, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia pentru că i-a forţat pe ruşi, ‘incapabili să reziste’ tirurilor de artilerie, să abandoneze Insula Şerpilor, aflată în nord-vestul Mării Negre. AGERPRES

Tratatul de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate a lăsat României Insula Șerpilor, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Are o suprafață de doar 17 hectare.

foto: Wikipedia

Citește mai departe

EVENIMENT

6,7 milioane de Euro pentru bursele elevilor clujeni în anul școlar 2021-2022

Publicat

De

elevi

Bursele sunt achitate la zi în municipiul Cluj-Napoca, inclusiv în luna iunie. 6,7 milioane de Euro pentru bursele elevilor clujeni în anul școlar 2021-2022. 

„Educația reprezintă o prioritate cheie pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca. Anul acesta primăria investește o sumă record în educație: 50 milioane euro.

Banii sunt prevăzuți pentru investiții în infrastructură, reparații curente, burse școlare, transport pentru elevi, vouchere pentru pregătirea digitală a profesorilor clujeni, programe și politici publice educaționale.

Pentru bursele din anul școlar 2021-2022 au fost alocați 33.357.000 lei (6,7 mil Euro)

– 26.053.000 lei (5,2 mil Euro) de la bugetul de stat
– 7.304.000 lei (1,5 mil Euro) alocare suplimentară de la bugetul local

În acest an școlar 35.624 au obținut bursă.
– semestrul I: 19.467 elevi
– semestrul II: 16.157 elevi

Totodată, la finalul anului 2021 Consiliul local a aprobat dublarea cuantumului burselor sociale și de performanță. Valoarea burselor din Cluj-Napoca:
– burse de performanță – 500 lei
– burse de merit media 10 – 275 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)
– burse de merit media 9,50-9,99 – 225 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)
– burse de studiu – 200 lei (față de minimul stabilit prin HG de 150 lei)
– burse de ajutor social – 250 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)

Citește mai departe

ECONOMIE

ROBOR la 3 luni urcă la 6,47%. CREȘTE și indicele IRCC

Publicat

De

bani lei pixabay

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, crește la 6,47%.

De asemenea, indicele IRCC, folosit de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, a crescut la 2,65%, de la 1,86%.

Creștere galopantă

La începutul lunii iunie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,99%, faţă de 5,01% la început de mai şi 4,6% în aprilie. Joi, indicele ROBOR la trei luni era de 6,44%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,60%, de la 6,58% cu o zi în urmă.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Supraviețuitor al HOLOCAUSTULUI cu rădăcini clujene, în vizită la mormântul mamei sale din Cimitirul Evreiesc

Publicat

evreu 5

Rafael Teitelbaum, supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene, se află în Cluj-Napoca pentru a vizita mormântul mamei sale situat în Cimitirul evreiesc. Acesta a fost primit în cursul zilei de vineri de către viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

evreu 7

evreu 6

„Am avut plăcerea de a-l primi azi pe domnul Rafael Teitelbaum, de origine română, supraviețuitor al Holocaustului.
Născut la data de 29 iunie 1927, cu numele de Rudolf Teitelbaum, a avut-o ca mamă pe Hermina Teitelbaum (născută Rubinstein), prima violonistă a orchestrei Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

Dragostea lui Rafael pentru muzică și operă îl leagă de mama lui până astăzi. Hermina a murit la o vârstă fragedă în 1937 din cauze naturale. După ce tatăl său a fost diagnosticat cu tuberculoză, a ajuns la un orfelinat pentru copii evrei.

evreu 4

evreu 3

În iunie 1944 a fost deportat la Auschwitz, iar de acolo transferat în lagărul de concentrare Buchenwald. A fost eliberat din captivitate în 11 aprilie 1945 de trupele generalului Eisenhower. A ales să meargă la mandatul britanic al Palestinei, unde a rămas până în 1955, când s-a mutat în Brazilia și și-a constituit familia.

Cea mai mare avere a lui este familia sa: 1 fiu, 2 fiice, 7 nepoți și 10 strănepoți. În 2019, nepotul său a găsit mormântul mamei sale în Cimitirul Evreiesc din Cluj Napoca și a construit acolo o piatră funerară.

evreu 2

evreu 1

După 85 de ani de la moartea mamei sale, Rafael a putut în sfârșit să-i viziteze mormântul”, scrie viceprimarul pe Facebook.

Sursa/ Foto: Facebook Dan Stefan Tarcea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate