ADMINISTRAȚIE
Clujenii îl vor pe consilierul virtual ION. O jumătate de milion de mesaje într-o săptămână

Clujenii sunt pe podiumul naţional al celor care vor ca şi în oraşul lor să funcţioneze consilierul virtual ION, o o iniţiativă tehnologică şi de cercetare dezvoltată care acum funcţionează la nivel guvernamental. În prima săptămână de funcţionare, ION a primit deja o jumătate de milion de mesaje de la români; educaţia şi sănătatea fiind principalele subiecte.
O jumătate de milion de mesaje într-o săptămână
Consilierul guvernamental virtual ION a primit, în prima săptămână de la lansare, aproximativ o jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români, principalele subiecte de discuţie fiind educaţia, îmbunătăţirea sistemului public de sănătate şi a condiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, salariile şi pensiile mici, precum şi nevoia de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în oraşele mari din ţară.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, deşi este încă în faza iniţială de învăţare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanţii guvernului.
Pe lângă nevoia de a îmbunătăţi sistemele de educaţie şi de sănătate din România, cetăţenii au transmis preocuparea privind salariile şi pensiile mici, în contextul inflaţiei şi a preţurilor tot mai mari, atât la alimente cât şi pentru medicamente şi serviciile medicale.
În ceea ce priveşte condiţiile de viaţă din oraşele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-şi dorinţa pentru mai multe parcuri şi spaţii verzi, piste de biciclete, dar şi pentru fluidizarea traficului din marile oraşe, pe primele locuri pentru feedback fiind Bucureşti, Braşov şi Ploieşti.
Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecţia mediului, a pădurilor, gestionarea deşeurilor şi combaterea corupţiei au completat lista de teme abordate de români în interacţiunea lor cu ION.
Clujenii îl vor pe consilierul virtual ION
Cifrele proiectului la 10 zile de la lansare:
*peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje;
*aproape 1.000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenţi români la Cambridge, Oxford, Harvard, şi la facultăţile de top de tehnologie din România;
*zeci de companii private vor sa se implice în proiect (româneşti şi străine), să susţină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul;
*aproape 10.000 de oameni au votat ca ION să vină în oraşul lor. Momentan, pe primul loc este Bucureşti, urmat de Iaşi, Cluj şi Timişoara.
În grădina lui Ion…
ION este o iniţiativă tehnologică şi de cercetare dezvoltată pro bono de către experţi în inteligenţa artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetăţeni şi guvernanţi, un sistem ce foloseşte inteligenţa artificială pentru a capta rapid şi automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziţi.
Procesul de învăţare al IA-ului ION este continuu. Ulterior stabilirii subiectelor principale de interes din punct de vedere social, acestea vor fi monitorizate temporal, cu scopul lărgirii perspectivei dinamicii şi înţelegerii evoluţiei importanţei acestora în timp. Astfel, folosind inteligenţa artificială, cetăţenii României vor avea o voce dinamică comună – vocea cetăţenilor.
Această voce online a românilor va oferi posibilitatea guvernanţilor să implementeze politici publice relevante şi în concordanţă cu evoluţia societăţii. Tot cu ajutorul inteligenţei artificiale, subiectele vor fi prioritizate şi incluse în categorii distincte şi în funcţie de aria de interes, pentru o diseminare eficientă către decidenţii politic, eficientizând astfel activitatea fiecărei instituţii publice în parte.
Abordarea tehnică a proiectului în dezvoltare ION este împărţită în mai multe faze pentru a asigura că rezultatele obţinute sunt stabile şi de înaltă calitate. În prima fază a proiectului, ION a pornit de la un algoritm de bază (baseline) dezvoltat, care este în momentul de faţă antrenat, testat pentru a oferi rezultate robuste şi de bună calitate. Acest algoritm reprezintă punct de plecare pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului.
În următoarea fază, se va îmbunătăţi algoritmul de bază, prin adăugarea de noi funcţionalităţi şi prin ajustarea parametrilor pentru a obţine rezultate mai precise şi mai relevante. Acest proces va fi realizat prin utilizarea unor tehnici de învăţare automată şi a unor algoritmi mai avansaţi care să permită analiza mai detaliată a datelor.
În etapa finală a proiectului, se va efectua o validare a algoritmului dezvoltat prin comparaţia cu alte metode existente şi prin testarea sa în diferite scenarii. Acest proces va fi esenţial pentru a confirma că algoritmul dezvoltat este robust şi poate fi utilizat în mod fiabil pentru analiza datelor. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
FOTO. Orgă din 1778, inaugurată la Cluj-Napoca, după restaurare. Va fi folosită la Maratonul Bach de muzică barocă

Iubitorii muzicii baroce sunt invitați sâmbătă, 22 martie, la cea de-a patra ediție a Maratonului Bach, serie de concerte care va avea loc, la fel ca în anii precedenți, în Biserica Evanghelică-Lutherană Pietati din Cluj-Napoca. Continuând misiunea culturală și educativă a edițiilor anterioare, evenimentul va aduce în prim-plan moștenirea muzicală și spirituală a marelui compozitor luteran.
Ziua premergătoare Maratonului va marca încheierea unui proiect de anvergură al comunității evanghelice clujene – restaurarea orgii baroce de la Chirpăr (județul Sibiu), construită în 1778 de Johannes Hahn.
Parte a patrimoniului cultural transilvănean, orga și-a recăpătat structura originală și un acordaj autentic baroc. Instrumentul cu 10 registre a trecut printr-un amplu proces de restaurare, ce a durat mai bine de opt luni, fiind salvat de la degradare datorită fondurilor puse la dispoziție de Parohia Evanghelică-Lutherană și a donațiilor făcute de publicul meloman.
Adusă la strălucirea inițială, orga Hahn a fost instalată în Biserica Pietati, iar vineri, 21 martie, de la ora 18:00, va avea loc o slujba de sfințire a instrumentului, urmată de un concert festiv.
340 de ani de la nașterea lui Bach
Separat de acest moment important, ediția din acest an a Maratonului Bach este una aparte din mai multe puncte de vedere, marcând și alte două repere: 340 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach și 275 de ani de la trecerea sa în eternitate.
În spiritul influenței transgeneraționale a marelui compozitor, organizatorii au inclus în programul Maratonului, pe lângă lucrările lui Bach, și creațiile fiilor săi – Carl Philip Emanuel, Johann Christoph Friedrich, Johann Christian și Wilhelm Friedemann Bach, care au marcat scena muzicală europeană.
Programul Maratonului
Concertele educative (ora 12:00) în limba română și maghiară pentru copiii din clasele I-IV, reluate după o pauză de un an. Înscrierile se fac online aici: https://tinyurl.com/3wnrhf6z. Familiile cu copii sunt invitate să participe la evenimentele de dimineață ale Maratonului Bach.
Concertul aniversar al ansamblului Baroque Transylvania, care sărbătorește 30 de ani de activitate.
Concertul extraordinar de închidere (ora 19:30) în care vor fi interpretate lucrări pe instrumente de epocă: cantata „Jauchzet Gott in allen Landen”, concertul pentru oboi în Re minor și Brandenburgicele nr. II și IV.
Muzicieni vestiți
Ediția din acesta an a Maratonului Bach reunește muzicieni vestiți, printre care:
Alina Rotaru (orgă, clavecin), Hara Fruzsina (trompetă barocă), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Maria Petrescu (oboi baroc), Király Dóra, Kővári Arany, Szabó Mária (blockflöte), Szövérdi Csilla, Trombitás István, Gergely Róbert (vioară), Szabó Kati Kinga (harpă), Miklós Noémi (orgă), Biró Anna (soprană), Szőcs Kristóf, Czumbil Bernadette, Raluca Rad (pian), Csibi Dávid (violă), Adorjáni Réka (violoncel), Corul Unicante dirijat de Fekete Miklós, Corul Musichorum al Facultății de Teologie Reformate (UBB), membrii Orchestrei Baroce din Cluj, studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”.
Acces gratuit
Datorită sprijinului generos al partenerilor, accesul la concerte este gratuit.
Programul complet al evenimentului se găsește aici: www.bachmaraton.ro. Toate concertele vor putea fi urmărite și online, pe pagina de Facebook a Maratonului Bach: https://www.facebook.com/bachmaraton
Organizatorii evenimentului sunt Parohia Evanghelică-Lutherană din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Evanghelică-Lutherană și Asociația Culturală „Járosi Andor”.
Sponsorul principal al Maratonului Bach din acest an este Banca Transilvania, iar instituțiile finanțatoare principale sunt Secretariatul de Stat pentru Culte din România și Secretariatul de Stat pentru Politici Naționale din Ungaria.
EVENIMENT
CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor

Universitatea Cluj a întâlnit-o, vineri seara în Bănie, pe CSU Craiova, în meciul inaugural al play-off-ului Superligii de fotbal. După un meci în care nu le-a ieșit nimic, clujenii pierd la scor de neprezentare, 3-0. Au marcat Mekvabishvili (min.38), Mora (min.61) și Lukic (min.80).
Echipele de start:
CSU CRAIOVA (4-3-3): L. Popescu – Mora, Maldonado, Badelj, Bancu (cpt.) – Mekvabishvili, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung jr, Relu Stoian – Ndong, Iago, Zajkov, Păcurar, Mogoș, Căpățînă, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi
CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor
„U” CLUJ (4-2-3-1): Șt. Lefter – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – G. Simion, Artean – Macalou, Nistor, Bic – Thiam
Rezerve: Gertmonas – Boboc, B. Mitrea, Codrea, Oaidă, Rață, R. Silaghi, Fabry, Bettaieb, Miranyan, Blănuță
Absenți: Van der Werff (accidentat), Ov. Popescu (incert)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Prima repriză a fost dinamică, cu un ușor plus la capitolul incisivitate pentru clujeni. Cele mai mari ocazii au fost în min.16, când Lefter scoate șutul bun al lui Mitriță, apoi Popescu respinge șutul lui Simion, în min.23.
În min.37, Safira reia cu capul pe lângă poarta lui Lefter. În min.38, Mekvabishvili înscrie pentru 1-0, după o pasă greșită de Artean.
În minutele de prelungiri, Macalou are o incursiune bună pe dreapta, pătrunde în careu însă șutul trece peste poartă.
În repriza a doua, clujenii încearcă să egaleze și atacă susținut. Oltenii se mulțumesc să răspundă pe contre. Și așa vine golul doi, pe o alunecare a lui Chipciu din min.61, de care profită Mora și înscrie pentru 2-0.
Non ce due senza tre și în min.80, craiovenii profită de o altă pasă greșită, de această dată a lui Miranyan și fac 3-0 prin Lukic.
„U” nu reușește nimic în atac și pierde categoric un meci pe care oltenii l-au luat mai în serios. Macalou promite, este tehnic însă cam individualist.
Notele Cluj24:
Lefter 6 – Oancea 6, Masoero 6, I. Cristea 6, Chipciu (cpt.) 6 – G. Simion 6 , Artean 5 – Macalou 6, Nistor 6, Bic 6 – Thiam 7, Boboc 5, Codrea 6, Silaghi, Fabry 5, Miranyan 5

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat înaintea primului meci din play-off, cu Dinamo București de sâmbătă din Gruia, că va fi unul foarte greu, ”câinii roșii” fiind surpriza plăcută a campionatului.
”Nimeni nu se aștepta să aibă un asemenea campionat, după ce anul trecut s-a luptat la retrogradare. Cred că aufăcut foarte bine că au ținut același antrenor, care a aduc jucători foarte buni, și sunt în play-off meritat. Cred că joacă cel mai ofensiv fotbal din România, nu joacă în apărare, nu se baricadează, joacă deschis, ofensiv, agresiv, un fotbal plăcut.
Merită felicitări.
Va fi un meci foarte grei pentru noi, posibil să fie multe goluri, posbil să fie multe ocazii. Și noi am arătat că putem marca goluri, cel mai bine e să începi cu dreptul”, a spus Petrescu.
Acesta consideră meciurile din play-off ca zece finale precizând că și echipele de pe locul 1 și 6 pot ieși campioane.
”Sperăm să facem cu Dinamo un joc bun, nu avem nicio scuză, trebuie să începem play-ff-ul cu dreptul”, a mai spus Dan Petrescu care a făcut apel la fani să vină în număr cât mai mare la stadion.
Meciul CFR Cluj- Dinamo va începe la ora 21.
EVENIMENT
Culiță Sterp, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare după ce a făcut un accident cu mașina la Cluj fiind beat și drogat

Manelistul Culiță Sterp, pe numele său Nicolae Sterp, a fost condamnat definitiv la 2,6 ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, după ce în noiembrie 2022 a intrat pe culoarea roșie a semaforului și a produs un accident în centrul municipiului Cluj-Napoca.
Instanța a respins ca nefondat apelul lui Sterp la sentința Judecătoriei Cluj-Napoca din august 2024.
Atunci, magistrații l-au condamnat la o pedeapsă de 2,6 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani, perioadă în care i se interzice să conducă autovehicule.
De asemenea, pe durata termenului de supraveghere, Culiță Sterp este obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Hunedoara, la datele fixate de acesta, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Hunedoara sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 70 de zile, la una dintre următoarele instituții: Primăria Municipiului Hațeg sau Primăria Comunei General Berthelot.