Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujenii îl vor pe consilierul virtual ION. O jumătate de milion de mesaje într-o săptămână

Publicat


consilierul guvernamental ion

Clujenii sunt pe podiumul naţional al celor care vor ca şi în oraşul lor să funcţioneze consilierul virtual ION, o o iniţiativă tehnologică şi de cercetare dezvoltată care acum funcţionează la nivel guvernamental. În prima săptămână de funcţionare, ION a primit deja o jumătate de milion de mesaje de la români; educaţia şi sănătatea fiind principalele subiecte.

O jumătate de milion de mesaje într-o săptămână

Consilierul guvernamental virtual ION a primit, în prima săptămână de la lansare, aproximativ o jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români, principalele subiecte de discuţie fiind educaţia, îmbunătăţirea sistemului public de sănătate şi a condiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, salariile şi pensiile mici, precum şi nevoia de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în oraşele mari din ţară.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, deşi este încă în faza iniţială de învăţare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanţii guvernului.

Pe lângă nevoia de a îmbunătăţi sistemele de educaţie şi de sănătate din România, cetăţenii au transmis preocuparea privind salariile şi pensiile mici, în contextul inflaţiei şi a preţurilor tot mai mari, atât la alimente cât şi pentru medicamente şi serviciile medicale.

În ceea ce priveşte condiţiile de viaţă din oraşele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-şi dorinţa pentru mai multe parcuri şi spaţii verzi, piste de biciclete, dar şi pentru fluidizarea traficului din marile oraşe, pe primele locuri pentru feedback fiind Bucureşti, Braşov şi Ploieşti.

Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecţia mediului, a pădurilor, gestionarea deşeurilor şi combaterea corupţiei au completat lista de teme abordate de români în interacţiunea lor cu ION.

Clujenii îl vor pe consilierul virtual ION

Cifrele proiectului la 10 zile de la lansare:

*peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje;

*aproape 1.000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenţi români la Cambridge, Oxford, Harvard, şi la facultăţile de top de tehnologie din România;

*zeci de companii private vor sa se implice în proiect (româneşti şi străine), să susţină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul;

*aproape 10.000 de oameni au votat ca ION să vină în oraşul lor. Momentan, pe primul loc este Bucureşti, urmat de Iaşi, Cluj şi Timişoara.

În grădina lui Ion…

ION este o iniţiativă tehnologică şi de cercetare dezvoltată pro bono de către experţi în inteligenţa artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetăţeni şi guvernanţi, un sistem ce foloseşte inteligenţa artificială pentru a capta rapid şi automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziţi.

Procesul de învăţare al IA-ului ION este continuu. Ulterior stabilirii subiectelor principale de interes din punct de vedere social, acestea vor fi monitorizate temporal, cu scopul lărgirii perspectivei dinamicii şi înţelegerii evoluţiei importanţei acestora în timp. Astfel, folosind inteligenţa artificială, cetăţenii României vor avea o voce dinamică comună – vocea cetăţenilor.

Această voce online a românilor va oferi posibilitatea guvernanţilor să implementeze politici publice relevante şi în concordanţă cu evoluţia societăţii. Tot cu ajutorul inteligenţei artificiale, subiectele vor fi prioritizate şi incluse în categorii distincte şi în funcţie de aria de interes, pentru o diseminare eficientă către decidenţii politic, eficientizând astfel activitatea fiecărei instituţii publice în parte.

Abordarea tehnică a proiectului în dezvoltare ION este împărţită în mai multe faze pentru a asigura că rezultatele obţinute sunt stabile şi de înaltă calitate. În prima fază a proiectului, ION a pornit de la un algoritm de bază (baseline) dezvoltat, care este în momentul de faţă antrenat, testat pentru a oferi rezultate robuste şi de bună calitate. Acest algoritm reprezintă punct de plecare pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului.

În următoarea fază, se va îmbunătăţi algoritmul de bază, prin adăugarea de noi funcţionalităţi şi prin ajustarea parametrilor pentru a obţine rezultate mai precise şi mai relevante. Acest proces va fi realizat prin utilizarea unor tehnici de învăţare automată şi a unor algoritmi mai avansaţi care să permită analiza mai detaliată a datelor.

În etapa finală a proiectului, se va efectua o validare a algoritmului dezvoltat prin comparaţia cu alte metode existente şi prin testarea sa în diferite scenarii. Acest proces va fi esenţial pentru a confirma că algoritmul dezvoltat este robust şi poate fi utilizat în mod fiabil pentru analiza datelor. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VESTE bună pentru clujeni! După 10 luni de pauză, s-a REDESCHIS restaurantul Fair Play

Publicat

fair play

La începutul lunii decembrie 2022, site-ul nostru anunța faptul că renumitul restaurant clujean din cartierul Grigorescu, Fair Play, se închide. Proprietarii intenționau să vândă afacerea, spre disperarea clienților care s-au panicat că nu vor mai găsi acolo celebra ciorbă de burtă. Iată că, după 10 luni de pauză, Fair Play s-a redeschis.

Citește și: Ultima zi în care mai puteți mânca la restaurantul ”Fair Play” din Grigorescu. De joi se închide. După 30 de ani

Contactată de Cluj24, unul dintre proprietarii restaurantului, Kerekes Dobay Dorottya Etelka, a declarat:

„Da, e adevărat, începând din 19 septembrie, Fair Play e din nou operațional. Suntem aceeași echipă, inclusiv la bucătărie, deci „gustul” Fair Play a rămas același. Totul se desfășoară acum într-un mediu nou, renovat, dar care și-a păstrat „eticheta” la care ținem atât de mult.

Am vrut să vindem anul trecut, din păcate cumpărătorii nu s-au înghesuit iar cei care au tatonat s-au temut de lucruri ascunse. Dovadă că n-a fost nimic necurat la mijloc e și faptul că am reintrat în circuit în aceeași formulă. Ne-a prins bine pauza asta, și personalului și nouă, ca acționari, cel puțin din punct de vedere mental. Am avut timp să reflectăm la ceea ce vom face și acum punem în practică toate gândurile din această perioadă.

V-așteptăm cu drag să regăsiți plăcerea de a lua masa la Fair Play.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițist clujean aflat în timpul liber, a reținut o HOAȚĂ care furase dintr-un magazin

Publicat

cosmin mocan

Un polițist clujean, aflat după program la cumpărături într-un magazin din Cluj-Napoca, a intervenit și reținut una dintre cele două tinere care furaseră produse din magazinul respectiv. Bunurile în valoare de peste 1.000 de lei au fost recuperate în totalitate.

„E întotdeauna o surpriză plãcutã să primim scrisori de apreciere pentru sprijinul oferit comunității, efortul sau profesionalismul cu care colegii noștri acționează în diferite situații.

Zilele trecute, reprezentanții unei societăți comerciale ne informau despre inițiativa și profesionalismul cu care colegul nostru, agentul principal de poliție Mocan Cosmin a intervenit într-o situație în care două tinere au încercat sã sustragã mai multe produse din magazin.

Se afla și el la cumpărături, chiar înainte de a-și lua fetița acasă, de la părinții lui care o îngrijiseră peste zi.
În timp ce aștepta la casa de marcat a observat cum două tinere părăsesc magazinul având coșul de cumpărături asupra lor. Într-o manieră destinsă a întrebat-o pe casieră despre posibilitatea cumpărării inclusiv a coșului, în ideea în care acelea au părăsit magazinul cu el, însă doamna de la casa de marcat a afirmat că cele două nu achitaseră produsele.

Cosmin a plecat rapid în urmărirea acestora care deja se îndepărtaseră, însă a reușit să le oprească. Imediat după ce și-a declinat calitatea, tinerele au încercat să se sutragă, însă colegul nostru a reținut-o pe una dintre ele pâna la sosirea colegilor.

Un aspect care merită precizat – un domn, de aproximativ 45 de ani s-a oprit și l-a întrebat pe Cosmin dacă poate sã îl ajute. Gestul lui a fost foarte binevenit, i-a împrumutat telefonul pentru a apela echipajul de poliție.

Au fost demarate cercetări sub aspectul infracțiunii de furt, iar bunurile sustrase – în valoare de 1.140 de lei au fost recuperate și restituite reprezentanților societății comerciale.

Felicitări, Cosmin! Colegul nostru este agent de poliție în cadrul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca”, scrie pe Facebook IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr de 17 ani, snopit în BĂTAIE de 3 bărbați, la Aluniș, în Cluj. Polițiștii au deschis dosar penal

Publicat

politie 2

Un tânăr de 17 ani din Dej a fost snopit în bătaie de 3 bărbați la data de 16 septembrie. Acesta se afla în loc. Aluniș unde, în urma unui conflict spontan, ar fi fost agresat fizic de 3 bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Poliția a deschis un dosar penal pentru lovire și alte violențe.

„La data de 17 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Gherla au fost sesizați printr-un apel la SNUAU 112, despre faptul că la data de 16 septembrie a.c., în jurul orei 22.00-23.00, un tânăr, de 17 ani, din municipiul Dej, ar fi fost agresat fizic de mai multe persoane, în timp ce se afla în localitatea Aluniș, urmare unui conflict spontan.

În baza sesizării, polițiștii au demarat verificări, reieșind faptul că în centrul localității, în urma unui conflict spontan, 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, l-ar fi agresat fizic pe tânărul de 17 ani, cauzându-i leziuni fizice.

Tânărul a fost ulterior transportat la o unitate medicală.

În cauză, polițiștii au demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, dosarul penal fiind înaintat unității de parchet competente, în vederea acordării numărului unic, activitățile fiind continuate în scopul luării măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Incident la Liceul „Eugen Pora” din Cluj-Napoca. Elevii dintr-o clasă, evacuați după ce bateria unui telefon a luat foc

Publicat

De

eugen pora

Elevii unei clase a Liceului Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca au fost evacuați joi din sală, în urma unui incident care a avut loc în timpul unei ore.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, în timpul orei de limba spaniolă bateria unui telefon mobil aflat în posesia unui elev de clasa a VIII-a s-a inflamat prin autocombustie și a scos fum.

Incident la Liceul „Eugen Pora” din Cluj-Napoca. Elevii dintr-o clasă, evacuați după ce bateria unui telefon a luat foc

Profesorul a decis să-i scoată pe elevi din clasă pentru a aerisi.

Potrivit IȘJ Cluj, elevii erau în timpul orei, profesorul era în oră, iar telefonul nu era conectat la niciun dispozitiv.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax